Ferdigprodusert barnemat VS hjemmelaget barnemat!

I dag var jeg på butikken og handlet inn et glass ferdigprodusert barnemat. Jeg handlet det ikke inn for å servere det til jentene mine. Jeg handlet det inn for å vise dere hva jeg synes om ferdigproduserte middagsglass til våre små. Min mening er at det kun finnes en positiv side ved denne maten og det er at vi kan bruke de som inspirasjon til å lage den samme retten på en langt sunnere måte. 

Dagens middagsglass ble Nestle Kyllingrisotto. 

Så la oss ta en titt på ingrediensene:

Viste dere at man kan finne ut hvor mye det finnes av hver ingrediens ved å lese på ingrediensene? Det som står først er det mest av og det som står sist er det minst av. Så ved å lese ingrediensene til dette middagsglasset kan jeg fortelle dere at retten er basert på – VANN! Regner jeg sammen litt så finner jeg ut av at 33,5% av innholdet i dette glasset er en blanding av ris, grønnsaker og kyllingkjøttdeig. Det er faktisk ikke mer enn en tredjedel. Dere forstår sikkert at med så mye væske ville denne retten vært en rennende suppe, derfor har Nestle slengt opp i litt rismel og stivelse for å få middagen til å få den faste konsistensen. De har også hatt oppi litt salt for å gi vannbadet litt smak. 

Jeg ser kun penger i en slik barnematproduksjon. Ferske råvarer byttes ut med en suppe av vann og stivelse. Og på dette sparer de milliarder. Da hjelper det svært lite hvor gode deres 33% råvarers kvalitetet er i mine øyne. 
Jeg mener at dette IKKE er mat, dette er etter min mening fyll! Magesekken blir full og barnet blir mett, men hvor blir det av de livsnødvendige byggeklossene som skal nære hver og en celle i kroppen? Vil du at hjernen til barnet ditt skal bygges opp på stivelse?

Jeg trur ingen grunn er god nok for å ikke lage barnemat selv. At barnet ikke spiser den hjemmelagde middagen handler om introduksjon og øvelse på å lære å like maten. Vi må alle lære oss til å like nye smaker. Og det gjelder stort sett alle smaker med unntak av det søte. Det søte liker vi fra naturens side og det stammer tilbake fra lenge før vi handlet på butikker. Det som var søtt var ikke giftig og derfor ligger dette i instinktet våres – vi liker det. Hvor mange av oss har ikke brukt flere år på å lære å like vin, oliven og øl? Her er bitterheten en stor del av smaken og bitterhet må vi lære oss til å like, for fra naturens side betyr bittre smaker – giftig. 
At noen barn fortrekker ferdigmaten fremfor hjemmelaget mat er nettopp fordi den smaker mer vann enn den hjemmelagde maten. Men en dag må barnet lære seg til å spise den samme maten som foreldrene gjør, og uansett om barnet er 4 mnd eller 1 1/2 år før det blir introdusert for maten må barnet lære seg til å like de ulike smakene. Men et barn på 4 mnd har ikke like sterke meninger som barnet på 1 1/2.  Så i stede for å måtte ta en stor matkamp med en et åring, kan du lære barnet fra starten av hva mat egentlig er – det gir deg så mange belønninger. 

VS HJEMMELAGET BARNEMAT

Med inspirasjon fra ferdigglasset har jeg laget den samme retten, men jeg droppet å ha i 66 % vann og stivelse. Jeg har heller ikke hatt i salt, da det er helt unødvendig i denne retten. Og det er så enkelt så enkelt! 

1 paprika
1 boks mais
litt basillikum fra kjøkkenurten
1 pakke kyllingkjøttdeig
3 dl ris
en klype pepper
Olivenolje
1 boks tomatpuré 

Sett på risen til koking og stek kyllingkjøttdeigen i olivenolje på mellomsvak varme til den er gjennomstekt.

Ha grønnsakene over i kjøttdeigen, hell over 1 dl vann og la det koke under lokk til paprikaen er blitt myk. 

Rør inn tomatpure og pepper. Ha over den ferdigkokte risen og blend det sammen med en stavmikser – eller server retten som den er for litt større barn. 

Det som blir til overs fryses ned i posjoner, og du har middag for flere enn en dag. Ta deg en matdag og lag 3-4 retter så har du middager for mange dager fremover med god variasjon. Se gjerne flere av mine matoppskrifter under kategori: Babymat 

Lukt og smak kan ikke sammenlignes – selv om jeg tilsynelatende lager den samme retten med de samme råverene. Den hjemmelagde versjonen smaker middag, den ferdigproduserte versjonen smaker vann med smak og har en meget vassen konsisten. Man kan tydelig se at det kun er 33,5 % råvarer som ligger å flyter rundt i laken av vann og stivelse. 
Hvilken rett foretrekker du ?  

 

Del gjerne innlegget. Det er mange som har lite kunnskap om mat til de små, og inspirasjon trenger å bli spredt. Det er jo så lett å lage maten sunn og velsmakende på kort tid 🙂

80 kommentarer
    1. Hei 🙂 først må jeg bare si at du er en stor inspirasjon for meg, du er utrolig dyktig og jeg beundrer virkelig arbeidet ditt 🙂 Jeg har selv begynt å sy etter å ha sett bloggen din og fått masse inspirasjon fra deg. Jeg lurte på en ting, jeg har så lyst til å sy den lua du lagde sammen med shortsene, om du skjønner? jeg har sydd den til min baby, men har nå lyst til å sy den min søster som venter barn snart. Men jeg er så usikker på hvordan jeg skal ha målene? hun blir jo bare bitteliten nå i sommer, men det hadde vært fint om den passet da 🙂

    2. Hege: Hei
      Takk, så hyggelig å høre. Det er vanskelig å si hvor stor du må lage luen til den nye babyen. Jeg har ingen mål desverre. Så enten får du lage den litt mindre og håpe den vil passe, hvis ikke får du ta noen mål når babyen er nyfødt 🙂

    3. Sjukt bra at du skriv om dette! Tanken på kva dei brukar i desse middagsglasa får meg til å grøsse litt.. Og når du viser kor enkelt det er å lage egen mat blir eg motivert og letta! Stå på, Stine!

    4. Du inspirerer! 🙂 Nå er ikke sønnen min mer enn 7,5 uke, men når han blir eldre skal jeg definitivt bruke oppskriftene dine til middagsmat 🙂
      Hva pleide du å gi jentene som smaksprøver og de første måltidene med middag da de var mindre? 🙂

    5. Supert innlegg! Ingen tvil om hva som er best! Tenker bare på næringsinnholdet i glassmaten kontra hjemmelaget mat- de små vokser ingen enorm fart, og trenger et balansert, godt og sunt kosthold som gir dem den energien de trenger for å komme seg gjennom dagen på en god måte.
      Tenker bare på hvordan man blir selv jeg, med karbodominert/fettdominert vomfyll som gjør en både raskt sulten og i ganske dårlig humør! Alle kan ta seg tid til å Lage mat. Her er vi begge i 100% turnusjobb og har jentungen på litt over halvannet hjemme hele uken (unntatt mandager og onsdager, da er hun hos dagmamma med jevnaldrende<3) vi har kjøpt hus som pusses opp fra topp til tå, ute og inne. Vi klarer det,
      Det er så viktig å være klar over hva man dytter i ungene Sine!:)

    6. Anette Skår: Så godt å høre 🙂
      Jeg begynte å introdusere jentene for andre smaker fra 4 måneders alder. Da brukte jeg få ingredienser og variasjon på konsistenser. Eks: puré av 50/50 søtpotet og gulrot. Puré av gulrot, pastinakk og eple. Puré av potet og brokkoli/blomkål. Ren puré av epler, pærer. most banan, most avokado. fruktnett med godt moden pære, mango og melon.
      Ja, det var i hvertfall noen eksempler. 🙂 I dag har jeg to snupper som spiser det de får servert. Selv oliven og fetaost er nammenam 🙂

    7. Kan du lage et inlegg om hvilken mat man kan begynne å gi barna aller først når man skal introduserer dem for mat. ( smake på) hva de trenger mest og hva de ikke kan/ burde spise. Hadde vert fint om du kunne si noe om det i fra 3/4 mnd og opp til et år.
      Du har en fantastisk blogg og jeg liker at du er så erlig med inleggene dine. Du er veldig personelig og lar oss alle få følle dere i alt. Har på en måte blitt veldig “glad” i dere da jeg har følt bloggen din siden dag en 🙂
      Hadde også vært fint om du kunne si noe om hvordan det går med deg 🙂
      Med tanke på celleforandringene du hadde for en stund siden.
      Klem fra fast leser 🙂

    8. Digger!!
      Eg har aldri kjøpt babymat på glas! No er ungane mine store nok til å få mat som ikkje er most. Vant med variert kost og sjelden tull med maten! Likar å sjå at andre og tenkjer over kva ungane får i seg. Eg fekk lyst å tipse om at du kan og bruke kyllingfilet som du kutter i biter og koker (kan sjølvsagt steike og, men kokt er generellt lettare å fordøye ;-)). Kyllingfilet er reinare og finare kjøt enn det som blir brukt ikyllingkjøttdeigen 🙂

    9. Hei:) kunne ikke vært mere enig med deg! Jenta mi har stort sett bare fått hjemmelaget mat. Hun liker faktisk ikke ferdigmaten. Har prøvd å gi henne et par ganger da vi har vært borte, men da brekker hun seg og grynter på nesen. Hjemmelaget middag = tommel opp:) du er utrolig flink! Og jeg synes bloggen din er kjempefin!:) et spørsmål: når begynte du å steke kjøtt til barna? Jeg har bare kokt kjøttet og fisken til nå..jenta mi er 6 mnd.

    10. Marianne: har prøvd jeg også. En gang holdt for å si det slik. Resultat var to babyer som ikke ville gape for en skje i en uke. Og det skjønner jeg godt, for det smaker jo grusomt!
      Det er nok ikke så lenge siden jeg startet med det, for tidligere har jeg brukt Philips avent dampenhet og hurtigmikser, så jeg damet kjøttet til jeg måtte lage så store posjoner at det tok lengre tid med denne maskinen 🙂 så de var nok rundt 10-11 mnd. Men så lenge man steker med litt mye olje og på lav temperatur så får man ikke den stekeskorpen, så da ser jeg ikke noe i veien med å gi stekt mat tidligere enn det.

    11. Benedicte: jeg svarte en av leserens på ditt spørsmål over her. Der er det i hvertfall litt tips til matintroduksjonen 🙂

      Så hyggelig å bli spurt hvordan det går med meg. Det går veldig bra, jeg skal snart til kontroll for å sjekke om alle de unormale cellene er borte så det er nok ikke så lenge til det dukker opp et følgeinnlegg til koniseringen 🙂
      God klem!

    12. For et supert innlegg! Det gir meg en motivasjon til å starte å lage maten selv. Gutten min er 5 mnd, og vi er i fasen for introdusering av nye smaker 🙂 Håper jeg blir like flink som deg slik at han ikke blir kresen videre i livet.

    13. Såå enig med deg! Leo har fått middagsglass to ganger, og han var ikke spesielt begeistret. Jeg syns faktisk det er provoserende med de som påstår at middagsglass er like bra, om ikke bedre er hjemmelaget middag, fordi sammensetningen av vitaminer er perfekt. Say what?! Kan ikke forstår at noen tror det. Har de luktet og smakt på maten? Sammenlignet? Alle smaker jo likt. Æsj.
      Jeg hadde ikke likt å leve på fjordlands, og de smaker jo mye bedre enn midddagsglass. Middagsglass er ikke annet en fastfood for babyer :/

    14. Marie: og jeg er like enig med deg! Jeg tipper at de som mener denne maten er like bra, om ikke bedre enn hjemmelaget mat enten jobber for produsentene eller har så dårlig samvittighet for at de gir fastfood til sine barn at de må rase fra seg litt 🙂

    15. Du er utrolig inspirerende og takk for gode råd 🙂 jeg har ikke barn selv enda, men når den tid kommer skal jeg selv også lage babymat fra bunnen av. Jeg har tipset venner med barn om bloggen din og de har laget babymat fra bunnen av og der er både foreldre og barn superfornøyde 🙂 jeg tror at den eneste grunnen til at folk kjøper ferdig babymat på glass er fordi de er late. Det går fortere å sette glasset i mikroen og maten er ferdig under 2min. (Samme folk som handler frossen mat og posemat til seg selv). I en travel og slitsom hverdag er det nok lettere å ty til slike løsninger, selv om det i grunn kun handler om prioriteringer. Og det å få i sitt egent barn den riktige næringen bør jo komme først spør du meg! En annen årsak kan selvsagt være at mange ikke vet om andre gode alternativer, derfor er det supert at du sprer dette! Stå på videre 🙂

    16. Lotte: Det er som du sier, det handler om prioriteringer. Og siden de fleste hjem har en fryseboks så er det ikke verre enn å lage opp flere posjoner en søndag for å ta opp dag etter dag, det tar jo da like kort tid som de ferdige glassene. 🙂 Jeg trur nok også det er en stor del av oss som har for dårlige kunnskaper om maten. Produsentene av disse produktene fremstiller jo sin mat som langt bedre og sunnere enn å lage maten selv. Burde vært forbudt spør du meg! I tillegg er det like enkelt å ta med seg hjemmelaget mat som er laget på forhånd på tur. Det er jo bare å reise med en fryst posjon 🙂

    17. Det var enorm forskjell ja.. Fysj. Så ikke mye godt ut det andre der.. Håper virkelig denne bloggen fremdeles eksisterer den dagen jeg evt får liten slik at jeg kan teste ut oppskriftene, tipsene osv! All cred til deg. Du er utrolig flink:)

    18. Datteren min, Frida, som nå straks er 10 måneder, har fått middagsglass inntil for noen få uker siden, vi sluttet med de fordi hun rett og slett ikke ville spise de. Nå får hun samme mat som oss, bare litt mer most enn vår mat, men det går ned på høykant 🙂
      Synes det er bra du tok opp det temaet fordi de middagsglassene både smaker og lukter vondt :-/

    19. Alt smaker likt! Min kjære samboer sa så fint at; måten de har laget den maten på kunne like greit vært å putte en Grandiosa i en blender og helle i masse vann:p uansett, så hadde det vært greit og av og til kjøpe glass om vi skulle gå tom for hjemmelaget mat, men gutta mine vil bare ikke ha den! Så så greit er det:)

    20. Herlig innlegg! Dette kommer straks på face! 😉 🙂 Det er egentlig kanske skremmende at det er kun 1/3 av babymaten som består av mat! Og dette er det foreldrene gir til det kjæreste dem har. Uvitenhet, TV-reklamer og fargerike etikketter på glassene har nok skylden for dette. Jeg kan stolt si at min Olivia kun har fått hjemmelaget mat helt siden vi begynte å introdusere fast føde. Hun har nettopp fyllt 1 år nå. Hun spiser også alt hun får servert og sier “mmmm” 🙂 Når jeg lager mat blir det ofte ca. 10 porsjoner i fryseren 🙂

    21. Det er greit du tar opp spørsmålet rundt middagsglass og hva de inneholder. Og at du ikke vil gi dine barn det er helt greit, men ikke dømme de som gjør det. Hvordan i allverden vokste vi opp før? Det blir faktisk folk av de som ikke får hjemmelagd mat også. Og dette med utvikling av hjernen er du kanskje ikke den rette til å uttale deg om, se deg rundt både i Norge og verden, det er ganske mange som har dårlig og ensidig kosthold med dårlig sammensatt kosthold, men de er stort sett ikke noe mindre smarte enn alle oss andre. Du skriver nok mye interessant for mange, men de få innlegga jeg har lest, så virker du for meg dømmende på de som ikke mener og gjør det samme som deg. Men du er enda ung og har mye lærere med tiden .

    22. Jeg kommenterer aldri, men ingen regel uten unntak:
      Jeg venter mitt første barn, og bloggen din er utrolig inspirerende. Fine bilder. Gode tips og innlegg. Er selv veldig stor fan av “gjør ting selv” – og jeg har selvfølgelig mine tanker om mat og kosthold både når det gjelder meg og den lille. Matglede er veldig viktig. Både for kropp og helse. Og jeg tror det er viktig å videreføre dette til egne barn, fremfor lettvinte løsninger i travle hverdager.
      So keep it comming! Du har herved en fast leser 🙂

    23. Hipp hurra for deg som tar opp dette, og ikke minst som lager maten til barna dine selv! Jeg er selv utdannet kokk og ernæringsfysiolog, og kjører nå kurs i babymat! Jeg kan ikke si annet enn at jeg klapper i hendene av det du gjør! 🙂 Keep up the good work 🙂 Strålende!

    24. Jeg er faktisk enig med anonym her. Du bør passe deg litt for hvordan du uttaler deg om dette. Jeg er absolutt for hjemmelaget mat, og har også erfart at jenten min heller vil spise hjemmelaget enn middagsglass. Men jeg har også erfart at hun nekter å spise barnematen jeg har laget til henne. Og da er det ganske kjedelig å lage ‘store mengder’ for så å måtte kaste det. Datteren min er ganske vanskelig når det kommer til mat, og jeg har prøvd alt mulig. Til slutt fant jeg ut at når hun fikk en spesiell type middagsglass – ja da spiste hun hele! Og det var ganske stor forskjell fra å bare spise 1/3. (men jeg kan jo ikke gi henne det hver dag). Uansett, jeg oppfatter også at noen av barnemat-innleggene er ganske dømmende. Og det siste en hormonell mamma trenger er dårlig samvittighet. Det er så utrolig mange meninger, pedagogiske syn og råd at det er lett for å føle at man ikke strekker til. Jeg har kjent på dårlig samvittighet flere ganger når jeg har lest bloggen din (men må understreke at jeg liker den veldig godt, og at du inspirerer meg masse!), og jeg må si til meg selv at alle er forskjellig. Jeg er den beste mammaen for min datter. Ja, det er kjekt med tips og triks, men jeg (og andre foreldre) bør ikke få dårlig samvittighet for at man tyr til ferdigmat en gang i blant.

    25. Er litt enig med anonym her. Syns det var utrolig dømmende av deg å si at de som gir ferdigmat/fastfood må rase ifra seg når de sier at det er like brapga samvittighet! Dattera mi fikk “fastfood”, som du kaller det, avogtil, og hjemmelaget! Men, med 3 jobber og skole samt at jeg er alene, hadde jeg faktisk ikke tid til å lage hjemmelaget mat hver dag!
      Nå i dag spiser datteren min ALT uavhengig om hun fikk ferdigglass når hun mindre. Hjernen hennes har utviklet seg såpass at hun ligger 2-3 år foran jevnaldrende…
      Er for hjemmelaget, men folk kan velge selv uten at det skal komme dømmende blikk/innlegg!

    26. Jeg er enig i at hjemmelaget er bedre, men så finnes det også andre barnemat typer. Hipp sine glass foreksempel, inneholder mest grønnsaker, den vi kjøper inniblant når vi er på tur inneholder 72% grønnsaker.
      Nestle er kjent for å bruke veldig mye vann og stivelse..
      Men uansett så mener JEG at man ikke er en dårlig forelder om man gir glass… det er opptil hver enkel forelder å bestemme.
      Jeg er ikke noe glad i dømmende innlegg
      Dessuten så er det mange ernæringsfysiologer, leger og forskere som mener at glass kan være et like greit måltid om barnet ikke spiser annet, så lenge det inneholder jern, nok grønnsaker, protein, fett og karbohydrater.

    27. Jeg må si at jeg faktisk ikke visste at det var så mye vann i Nestlé sin barnemat, men det finnes jo også andre produsenter. Jeg har flere glass fra Hipp stående også, og jeg kan ikke se at de inneholder vann? Og heller ikke stivelse. Jeg kommer i alle fall til å være mer bevisst når jeg handler middagsglass fremover.
      Men jeg må si meg litt enig i et par kommentarer om at det ikke funker med hjemmelaget mat for alle hele tiden. Jeg tenker at det er bedre å opplyse om de gode alternativene som finnes, heller enn å gi folk status som dårlige foreldre fordi de bruker middagsglass.
      Ellers kommer jeg til å teste oppskriften din! Det så yummi ut!
      Tone

    28. Veldig bra om mat til de små! Et lite tips: Kjøp tomatpuré på glass (merket Staveland har økologisk). Syren i tomater får metallboksen til å frigjøre stoffer verken babyene eller vi vil ha i oss. Noen bokser er kledt med et hvitt plastbelegg som frigjør hormonliknende stoffer som også er helseskadelig.

    29. Hadde tenkt å lage barnemat selv, tenkte mest på at det er mye mer økonomisk. Men etter å ha lest innlegget ditt har jeg fått flere grunner. Ante ikke at det var så mye vann i den barnematen.. Det eneste jeg kan se for meg som praktisk med å kjøpe den er at jeg kan bruke glassene siden porsjonene da blir passe store 😉

    30. Og hva med MUK i kyllingkjøttdeigen (maskinelt utbenet kjøtt)? Det har jeg betenkeligheter med og spiser ikke selv og gir ikke mine barn…

    31. Ville bare komme med et lite tips: det finnes en tomatpure på daglivarebutikken uten salt og tilsetninger.. langeland heter den. jeg prøver å kutte på saltinntaket vårt så er litt obs på sånt! Fikk nesten dårlig samvittighet for å gi guttungen middagsglass om vi er på farten og ikke rekker middag hjemme.

    32. Må innrømme at jeg faktisk har lyst på en liten bebi å lage mat til pga deg! Synes det er så fantastisk å se at det finnes mødre med overskuddet til å lage mat fra bunnen av. Det er jo ikke såpass mye ekstra jobb, i tillegg til at en må jo uansett lage mat til seg selv, så hvorfor bare ikke gjøre det til barna også? Du er en ufattelig stor inspirasjon til mammalivet! ^^

    33. Oi! Etter å ha lest innlegget ditt fikk jeg dårlig samvittighet. Dårlig samvittighet for at jenta mi for middagsglass – og det blir helt feil – fordi jenta mi er glad og fornøyd, og utvikler seg akkurat som hun skal. Hun spiser ferdigglass og hjemmelaget mat om hverandre – og er helt perfekt! Og det er jeg som mamma også – perfekt for henne – selv om jeg ikke alltid gir henne bare hjemmelaget mat! Det er flott at du lager informative innlegg, men det sårer at du er dømmende. Istede for inspirasjon blir dette bare en “smekk på fingeren” for oss som ikke klarer å få til alt på en gang med tanke på jobb, flere barn osv….

    34. Ærlig talt..blir helt kvalm av hvor dømmende noen mødre kan være.. serriøst..hvorfor tror dere at dere er bedre enn andre.
      Jeg har ikke barn selv så jeg bryr meg ikke om mat greiene. Får jeg barn vill jeg lage hjemmelaga mat. Men her i kommentarfeltet og overalt er dere mødre så jævla dømmende og livredde for å bli dømt selv.
      Blir helt kvalm jeg.. “dårlig tid er ingen unnskyldning”? Ærlig talt?….

    35. Her i hus kommer det ikke inn et eneste kjøpa glass med middag!!! Aldri i livet om jeg gir datteren min det!!
      Mye bedre å lage god og smaksrik middag til de selv.

    36. Jeg syns du fremstiller oss som gir ferdigmat som dårlig mødre, og det med tid – det er faktisk ikke alle som har nok tid. Selv jobber jeg turnus, og pappaen til lille pendler og er borte 13 timer av døgnet. All creds til dere som mener at alle finner tid, jeg bruker heller den lille tiden jeg har til overs på mini. Hadde ferdigmaten vært så fæl som du skal ha det til, så hadde den ikke vært å finne i butikkene.

    37. Karoline: Jeg har aldri sagt noe om at mødre som gir ferdigmat er dårlig mødre, men jeg synes ikke denne maten er god nok til å gi mine små, det må jeg få lov til å mene. Jeg vet ikke med ditt barn, men mine barn legger seg kl 19. Og da finnes det noen timer etter det hvor det går ann å lage mat. Så ei som skrev en kommentar over her. Hun brukte 1 og en halv time på å lage 20 posjoner som hun frøys ned. Jeg kan vel tørre å påstå at alle har 1 og en halv time til overs i løpet av 20 dager. Det handler om prioriteringer.

    38. Minin min liker ikke maten vis den blir så tykk som jeg ser du har laget, prøvd å laget forskjellige matretter ( bruker mest hipp, tykkere enn nestle men ikke så tykk som du laget her ) men uansett han brekker seg om det blir for tykt 😛

    39. Kan for all del være jeg finner tid til det når jeg er ferdig med utdanning osv, men akkurat nå brukes timene etter at mini er lagt kl. 19 på å lese til fagprøve. Så nei, ikke alle har tid.

    40. Lærte mye av dette innlegget! Er fremdeles flere år til jeg ønsker å få barn, men du har definitivt inspirert meg til å lage hjemmelaget mat når den tid kommer! 🙂

    41. Heisann
      Uten å avspise deg med klassikeren “du er nok for ung”, så tror jeg kanskje det er akkurat det du er 😉
      Jeg er helt enig med deg i at hjemmelaget mat er flott, og synes det er kjempefint at du inspirerer og kommer med oppskrifter, men andre mammaers hverdag er nok ofte mye annerledes enn din.
      De fleste norske kvinner er ute i arbeidslivet igjen når baret har fylt året. Det betyr opp rundt 6.30 stell av seg selv og barn før levering i barnehave/dagmamma og så er det på jobben til kloken er minst 16 og så henting av barn og kanskje innom for å handle noe.
      Mating, kos, lek og bading…………..og ikke alle barn sovner tvert klokken 19, dine sover nesten dobbelt så mye som mine har gjort, og det er ikke hverken mangel på rutiner, stressende hverdag eller dårlig mat 🙂 Unger er like forskjellige som vi voksne er og ingen av oss er dessverre “eksperter” på barn generelt bare fordi vi har et par selv.
      Ikke glem heller at alt det du gjør før jentene dine våkner og de 3 timene de sover midt på dagen må vi gjøre etter at barna har lagt seg.
      Vi er på jobben, borte fra hjemmet og da kan du være så organisert du vil, men det er faktisk ikke mulig å henge opp tøy og vaske badet.
      Mange av oss bor også i større byer og “kaster” bort mye tid på reise til og fra hver dag, svigers over tunet er ikke alle forunt………..
      Avslutter med å si at jeg synes det er kjempeflott at du er så fornøyd med det livet du lever, det er jeg også,og ville aldri ha byttet og klager så absolutt ikke.
      Jeg har valgt annerledes enn deg.
      Lange studier og spennende jobb, som jeg ikke vil gi slipp på, og yes barn som det forhåpentligvis blir like bra folk av som dine–selv om de får mat på glass.
      Livet og menneskene som lever det er forskjellige, og det er ikke snakk om at det ene er bedre/riktigere enn det andre.
      Det er annerledes og det må vi huske og respektere.
      Ha en fin dag
      Sanne

    42. Så flott skrevet! Tipper/håper salget på barnemat på glass vil synke nå! Hehe. Det er jo veldig sant det du skriver, og veldig deilig for folk å få litt inspirasjon og se hvor enkelt det kan gjøres. Stå på Stine, du er utrolig flink 😀 <3

    43. “Du er for ung” er kanskje det mest usaklige argumentet skrevet over her. Fysisk alder er ikke mental alder. Og livserfaring kan man også ha når man er ung. Vil hvertfall si at Stine har det med to premature tvillinger, ung mor, hus under oppussing 🙂 Og hun er god på kjempemange ting!

    44. Det er greit hu har opplevd mye, men er da mange av oss som har hatt små barn og hus under opppussing+++, og opplevd mer en det blir refert til her,men ting endre seg etterhvert. Også for Stine!skal se om hu rekker å sy, lage hjemmelagd mat, pusse opp, holde på med hest osv når hun skal ut i full jobb med 2 små! Er ingen her som sier hun ikke er flink og får til mye. Men hverdagen hennes blir nok litt annen når hun får en hverdag som de fleste andre har.

    45. Jeg er helt enig at hjemmelaget er best, men detsverre så er ikke altid ting så svart hvis at alle har overskudd til dette av forskjelige grunner som det ikke er noe vits og rable ned her 🙂 God mat til de små er viktig og den kylling kjøttdeigen er fy fy da om du vil være sunn 🙂 mal heller opp din egen med kylingbryst i stede. Mye mer næring! Ellers vil jeg si at jeg digger bloggen dinog fatter ikke hvordan du får til alt hehe

    46. Hei! Flott og inspirerende blogg du har!
      Du skriver i innlegget at det er så mye vann i ferdigkjøpte glass, men er det vann i tillegg til risen eller er det regnet med vann som risen er kokt i? Hvis det er sistnevnte så blir det ikke så mye vann som er tilsatt som det kan virke. Når jeg lager hjemmelaget mat til min sønn, tilsetter jeg vann for å ikke få for tykk konsistens.
      Et lite tips: Jeg savner kilder i innlegget ditt. For at innlegget ditt skal bli mer troverdig så hadde det vært fint om du kunne henvist til kilder. 🙂

    47. Hei Stine,
      ser det er mye delte meninger over her. Det du gjør med bloggen din synes jeg er kjempebra. I mine øyne virker det som om du ønsker å inspirere andre, og det er ikke få ganger jeg har blitt imponert! Jeg kan tydelig se at du er stolt over dine søte babyer, synes det er flott å lese om! Det at du holder på med så mange prosjekter, oppussing, to babyer, hest og det som er, synes jeg er inspirerende. Ikke la folk dra deg ned med kommentarer som at “du er for ung” eller at “bare vent til virkeligheten kommer”. De ivrige kommentatorer over her med slike bemerkninger bør kanskje følge sine egne råd og respektere at folk sine liv er forskjellige 🙂 Jeg håper du tar til deg de positive kommentarene mer enn de negative.
      Angående maten, så er jeg enig med deg. Intensjonen om å ha hel mat istedenfor ferdiglaget er i aller høyeste grad støttet fra min side. Alle mødre(unge som “gamle”) må nesten godta at barna deres faktisk får i seg mindre næring når de blir matet med ferdigglass eller halvfabrikata. Det er et faktum som ingen kan bestride, dårlig tid eller ei. Jada, det blir folk av alle – ferdigmat dreper ingen. Men mat fra jorden (og da mener jeg rett fra jorden) er alltid bedre. Mindre giftsoffer ( i økologisk mat i det minste), mer næring (fra mer “stressede” grønnsaker – dvs grønnsaker som ikke er behandlet med insektsmidler osv, som må utvikle naturlig forsvar – igjen, jeg er en tilhenger av økologisk). Et høyere innhold av karbohydrater(les:stivelse, tykningsmiddel, eventuelt sukker) er kjent for å føre til overaktive (“hypre”) barn, overvekt hos barn, og barn som blir ekstra slitne og har lavere konsentrasjonsevne.
      Stine skriver om sine meninger og det hun mener er best for sine barn. Det er lov å ha meninger om det hun sier, men sjalusi kommer ganske tydelig frem i “bitre” kommentarer. De fleste kunne nok ønske at de hadde tid til alt dette, og blir dermed fornermet og vil gjerne påpeke at “livet ditt er ikke så bra som du tror”.
      Du er en inspirasjon, Stine 🙂
      et tips er forresten å ikke steke i kaldpressede oljer da dette kan ødelegge smak og gunstige kjemiske forbindelser – i noen tilfeller kan det også føre til helsemessige uønskede kjemiske forbindelser. Stek heller i kokosfett som ikke er kaldpresset (det som ikke har kokossmak, naturligvis!) 🙂 Siden du steker på lav varme har det ikke så mye å si altså, men tenkte jeg skulle nevne det allikevel

    48. Lone: takk for hyggelig tilbakemelding 🙂 jeg feier de useriøse meldingene av meg fortere enn jeg leser dem. De påstår at de er i tidsklemma, men tid til å lese blogger har de jammen meg og da mener jeg igjen dette handler om prioriteringer:-) jeg er også for det økologiske og hadde nok laget retten litt annerledes hadde jeg gjort det uten at dette innlegget skulle vise at man kan lage den nøyaktig samme retten selv uten vann og stivelse. De som forteller meg at denne maten er like god som den hjemmelagde bør gå et er æringskurs ^^, jeg har hatt ernæring selv og det er også derfor jeg har de meningene jeg har. Jeg har lært forskjellen på det usunne og det sunne, så da står jeg ved mine valg og har god samvittighet for det 🙂

    49. Ja, det er nettopp det som er hele poenget. Ofte handler det om prioriteringer. Mange har muligens lavt energinivå (det var en tid jeg slet mye med dette selv – og la meg påpeke at det var før jeg begynte å lese om ernæring) og jeg kjenner den følelsen. Men det mange kanskje ikke vet er at maten vi spiser kan endre akkurat det. Når barna spiser ferdigmat, er sjangsen stor for at også foreldrene gjør dette. Og en ting vet jeg helt sikkert; det finnes ingen verre energityv enn dårlig mat. Et stillesittende liv er en god nummer to. Så derfor er jeg så enig med deg. Hel mat, og et aktivt liv er nøkkelen for å få dagene til å gå på skinner. Og ofte så inspirerer du til nettopp dette!! Hvem får ikke lyst til å komme seg opp av sofaen å gjøre noe kreativt etter et av dine prosjekt-innlegg? Jeg sparer hvertfall på veldig mange av dine idéer til fremtidige barnerom 🙂 Vet ikke om jeg noen gang vil klare å sy så flotte klær som du gjør, men jeg kan hvertfall male og snekre! hehe

    50. Flott blogg!
      Men ikke alt det du skriver er helt riktig, så ikke “døm” for mye. det er ikke helt riktig å regne ut mengden vann og stivelse på den måten. I tillegg bruker også du produkter som ikke er helt “rene”. Da bør du muligens holde deg unna bearbeidet mat som kylling kjøttdeig osv. Det er absolutt bedre å lage det selv, men kanskje du bør sjekke opp noen av utsagnene dine før du blir så bastant. Det fins en del forskning og eksperter på disse feltene som jeg ikke kan se noen kilder til.
      Igjen, flott blogg, men hver forsiktig med å dømme og være krass i dine innlegg og utsagn.

    51. Hei!
      Først må jeg bare si at du har en super blogg som jeg leser nesten hver dag! 🙂
      Så må jeg bare kommentere i forhold til mat 🙂 Jeg har en sønn på snart to år, da han skulle begynne å spise
      mat hadde jeg et stort ønske om at han skulle spise hjemmelaget mat. Og vi prøvde lenge, kjøpte bøker med oppskrifter og tips, lagde masse forskjellige retter med ulike konsistenser, helt fra helt finmost til litt klumper. Prøvde det samme flere ganger i og med at tilvenningen kan ta litt tid, men alt var helt totalt uaktuelt. Etter å ha prøvd masse forskjellig og kastet masse i søpla ga jeg rett og slett opp og ga han middagsglass i stedet, det gikk ned på høykant. Så er ikke alltid det går selvom man virkelig prøver. Når han etterhvert ble litt større og kunne spise akkurat det samme som oss har det gått veldig fint, så glassene er vi ferdig med for en lengst heldigvis 🙂 Kommer fortsatt til å prøve hjemmelaget mat neste gang vi får en liten 🙂
      Takk for masse god inspirasjon 🙂

    52. Men har du tenkt på hva som befinner seg i kylling kjøttdeigen du lagde, og har du tenkt på at både kjøttdeigen OG risen inneholder masse vann ? Så at du har droppet alt vannet i maten stemmer faktisk ikke. just saying…
      Syntes du går litt hardt ut mot folk som ikke lager babymat selv. Syntes det er litt unødvendig.
      Å skal du være såpass skarp bør du vite hva som befinner seg i de andre råvarene du bruker.
      Lager du kun økologisk mat ?
      Vet du hva som befinner seg i kyllingkjøttdeigen ? osv osv.

    53. Cathrine Finnebraaten: produsentene av nestle bruker også kjyllingkjøttdeig så det gjør det ikke til noen forskjell. Jeg er enig i at å bruke en ren kyllingfilet vil være langt bedre, men med dette innlegget var hensikten og lage samme rett som det ferdige produktet. Derfor kyllingkjøttdeig. Selvfølgelig er det vann i min rett, men jeg har da ikke så mye vann at jeg må tilsette stivelse for å få retten tykk igjen. Og når du mener at det er vann i flere av produktene så er det like mye vann i produktene til nestle. De hiver ikke oppi tørr ris, tørket paprika eller tørket kyllingkjøttdeig! Vannet som de har skrevet på som første ingrediens kommer utenom vannet som er i råvarene. Just saying…

    54. Hvorfor i alle verden moser du maten til 1 år gamle barn? Alt du moser kunne jentene dine ha spist selv med nevene sine, lært seg motorikk og utforsket. Nå lager du kresne unger med lite forståelse for hva de spiser. Joda det tar mindre tid nå å mate dem med minde gris, men om du vil ha barn som spiser alt og få dem til å velge sunt er ikke mosing veien å gå.

    55. Anonym mams: Jeg kan svare deg ganske enkelt på det. Jentene får 5 måltider om dagen. 4 av måltidene spiser de biter, frukt, brød – ingen most mat. Middagen gir jeg de most rett og slett fordi de spiser mye mer enn om de spiser biter som er gøy å leke med og havner på gulvet. Jentene spiser som regel før oss fordi vi ikke rekker å spise middag før senere/oppi kveldsmaten til jentene, men når vi spiser i så sitter jentene sammen med oss og mauler det vi har til middag, poteter, grønnsaker og kjøtt – i biter. De er vel antagelig de mest matglade barna jeg vet om. De spiser så og si alt og velger heller en cerrytomat eller oliven fremfor kake. Så jeg trur vel ikke akkurat at jeg har gjort en veldig stor tabbe her.

    56. Jeg syns du prioriterer imponerende bra og du er så tøff som ikke tar snarveier eller gjemmer deg bak unnskyldninger.
      Til dere som reagerer så negativt:
      I innlegget langer hun først og fremst ut mot matprodusenten, og det hun sier om maten stemmer jo. Videre gjør hun rede for hvorfor dette er bra og prøver å få frem at man som småbarnsmor stort sett bare vinner på å lage egen mat. Hun forklarer også at det handler om prioriteringer og at de fleste (ikke alle, det finnes spesielle tilfeller av ekstrem tidsklemme) har tid til å kokkelere. Hun er kanskje litt bastant i det hun sier om det ikke finnes noen grunn til å ikke gjøre det, men hun vil dere jo bare vel! Jeg går utifra at hun ikke har skrevet det for å gi dere dårlig samvittighet. Hun har hatt ernæring som fag og skriver dette for å opplyse om at det går ann og gir dere også en oppskrift. Hvis dere faktisk velger å ikke prioritere det så er det helt greit, men da må dere også stå for det valget.

    57. Hei, Stine, du er veldig inspirerende! 🙂
      Når du lager mat fra bunnen av, lager du da store porsjoner som du fryser ned i flere små? Hvordan gjør du det når du tiner maten igjen? Jeg synes ofte maten blir litt tørrere når den er tint opp, så lurer på om du tilsetter noe væske før du serverer eller om den blir bra uten?

    58. Viktig å ikke bli hysteriske. Det er en meget stor andel av oss som har fått mat fra glass da vi var barn, og det har gått bra med oss.

    59. Tusen takk for masse flott inspirasjon!! Har selv også laget all middag fra bunnen av til snuppa. Smaker mye bedre! Denne retten falt i god smak! Ha en fin dag 🙂

    60. Hei 🙂 Denne oppskriften skal jeg prøve. Mini er 5 mnd, er det for tidlig å teste ut? Har smakt litt grøt og elsker det! Når jeg har fulgt denne oppskriften og brukt stavmikser. Hvor mange porsjoner blir det cirka? Tenker på å fryse ned det resterende, men vetikke hvor mange dl ca som er en porsjon? Er helt ny på hjemmelaget mat, men du inspirerer, og jeg ønsker å lære

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg