hits

Ferdigprodusert barnemat VS hjemmelaget barnemat!


I dag var jeg p butikken og handlet inn et glass ferdigprodusert barnemat. Jeg handlet det ikke inn for servere det til jentene mine. Jeg handlet det inn for vise dere hva jeg synes om ferdigproduserte middagsglass til vre sm. Min mening er at det kun finnes en positiv side ved denne maten og det er at vi kan bruke de som inspirasjon til lage den samme retten p en langt sunnere mte.

Dagens middagsglass ble Nestle Kyllingrisotto.

S la oss ta en titt p ingrediensene:

Viste dere at man kan finne ut hvor mye det finnes av hver ingrediens ved lese p ingrediensene? Det som str frst er det mest av og det som str sist er det minst av. S ved lese ingrediensene til dette middagsglasset kan jeg fortelle dere at retten er basert p - VANN! Regner jeg sammen litt s finner jeg ut av at 33,5% av innholdet i dette glasset er en blanding av ris, grnnsaker og kyllingkjttdeig. Det er faktisk ikke mer enn en tredjedel. Dere forstr sikkert at med s mye vske ville denne retten vrt en rennende suppe, derfor har Nestle slengt opp i litt rismel og stivelse for f middagen til f den faste konsistensen. De har ogs hatt oppi litt salt for gi vannbadet litt smak.

Jeg ser kun penger i en slik barnematproduksjon. Ferske rvarer byttes ut med en suppe av vann og stivelse. Og p dette sparer de milliarder. Da hjelper det svrt lite hvor gode deres 33% rvarers kvalitetet er i mine yne.
Jeg mener at dette IKKE er mat, dette er etter min mening fyll! Magesekken blir full og barnet blir mett, men hvor blir det av de livsndvendige byggeklossene som skal nre hver og en celle i kroppen? Vil du at hjernen til barnet ditt skal bygges opp p stivelse?

Jeg trur ingen grunn er god nok for ikke lage barnemat selv. At barnet ikke spiser den hjemmelagde middagen handler om introduksjon og velse p lre like maten. Vi m alle lre oss til like nye smaker. Og det gjelder stort sett alle smaker med unntak av det ste. Det ste liker vi fra naturens side og det stammer tilbake fra lenge fr vi handlet p butikker. Det som var stt var ikke giftig og derfor ligger dette i instinktet vres - vi liker det. Hvor mange av oss har ikke brukt flere r p lre like vin, oliven og l? Her er bitterheten en stor del av smaken og bitterhet m vi lre oss til like, for fra naturens side betyr bittre smaker - giftig.
At noen barn fortrekker ferdigmaten fremfor hjemmelaget mat er nettopp fordi den smaker mer vann enn den hjemmelagde maten. Men en dag m barnet lre seg til spise den samme maten som foreldrene gjr, og uansett om barnet er 4 mnd eller 1 1/2 r fr det blir introdusert for maten m barnet lre seg til like de ulike smakene. Men et barn p 4 mnd har ikke like sterke meninger som barnet p 1 1/2. S i stede for mtte ta en stor matkamp med en et ring, kan du lre barnet fra starten av hva mat egentlig er - det gir deg s mange belnninger.

VS HJEMMELAGET BARNEMAT

Med inspirasjon fra ferdigglasset har jeg laget den samme retten, men jeg droppet ha i 66 % vann og stivelse. Jeg har heller ikke hatt i salt, da det er helt undvendig i denne retten. Og det er s enkelt s enkelt!

1 paprika
1 boks mais
litt basillikum fra kjkkenurten
1 pakke kyllingkjttdeig
3 dl ris
en klype pepper
Olivenolje
1 boks tomatpur



Sett p risen til koking og stek kyllingkjttdeigen i olivenolje p mellomsvak varme til den er gjennomstekt.



Ha grnnsakene over i kjttdeigen, hell over 1 dl vann og la det koke under lokk til paprikaen er blitt myk.



Rr inn tomatpure og pepper. Ha over den ferdigkokte risen og blend det sammen med en stavmikser - eller server retten som den er for litt strre barn.

Det som blir til overs fryses ned i posjoner, og du har middag for flere enn en dag. Ta deg en matdag og lag 3-4 retter s har du middager for mange dager fremover med god variasjon. Se gjerne flere av mine matoppskrifter under kategori: Babymat

Lukt og smak kan ikke sammenlignes - selv om jeg tilsynelatende lager den samme retten med de samme rverene. Den hjemmelagde versjonen smaker middag, den ferdigproduserte versjonen smaker vann med smak og har en meget vassen konsisten. Man kan tydelig se at det kun er 33,5 % rvarer som ligger flyter rundt i laken av vann og stivelse.
Hvilken rett foretrekker du ?

Del gjerne innlegget. Det er mange som har lite kunnskap om mat til de sm, og inspirasjon trenger bli spredt. Det er jo s lett lage maten sunn og velsmakende p kort tid :)

78 kommentarer

Nydelig! nsker deg en fin uke<3

Hei :) frst m jeg bare si at du er en stor inspirasjon for meg, du er utrolig dyktig og jeg beundrer virkelig arbeidet ditt :) Jeg har selv begynt sy etter ha sett bloggen din og ftt masse inspirasjon fra deg. Jeg lurte p en ting, jeg har s lyst til sy den lua du lagde sammen med shortsene, om du skjnner? jeg har sydd den til min baby, men har n lyst til sy den min sster som venter barn snart. Men jeg er s usikker p hvordan jeg skal ha mlene? hun blir jo bare bitteliten n i sommer, men det hadde vrt fint om den passet da :)

Hege: Hei
Takk, s hyggelig hre. Det er vanskelig si hvor stor du m lage luen til den nye babyen. Jeg har ingen ml desverre. S enten fr du lage den litt mindre og hpe den vil passe, hvis ikke fr du ta noen ml nr babyen er nyfdt :)

Sjukt bra at du skriv om dette! Tanken p kva dei brukar i desse middagsglasa fr meg til grsse litt.. Og nr du viser kor enkelt det er lage egen mat blir eg motivert og letta! St p, Stine!

Aleksandra: takk for gode ord :-)

Du inspirerer! :) N er ikke snnen min mer enn 7,5 uke, men nr han blir eldre skal jeg definitivt bruke oppskriftene dine til middagsmat :)

Hva pleide du gi jentene som smaksprver og de frste mltidene med middag da de var mindre? :)

Supert innlegg! Ingen tvil om hva som er best! Tenker bare p nringsinnholdet i glassmaten kontra hjemmelaget mat- de sm vokser ingen enorm fart, og trenger et balansert, godt og sunt kosthold som gir dem den energien de trenger for komme seg gjennom dagen p en god mte.

Tenker bare p hvordan man blir selv jeg, med karbodominert/fettdominert vomfyll som gjr en bde raskt sulten og i ganske drlig humr! Alle kan ta seg tid til Lage mat. Her er vi begge i 100% turnusjobb og har jentungen p litt over halvannet hjemme hele uken (unntatt mandager og onsdager, da er hun hos dagmamma med jevnaldrende<3) vi har kjpt hus som pusses opp fra topp til t, ute og inne. Vi klarer det,

Det er s viktig vre klar over hva man dytter i ungene Sine!:)

Anette Skr: S godt hre :)
Jeg begynte introdusere jentene for andre smaker fra 4 mneders alder. Da brukte jeg f ingredienser og variasjon p konsistenser. Eks: pur av 50/50 stpotet og gulrot. Pur av gulrot, pastinakk og eple. Pur av potet og brokkoli/blomkl. Ren pur av epler, prer. most banan, most avokado. fruktnett med godt moden pre, mango og melon.
Ja, det var i hvertfall noen eksempler. :) I dag har jeg to snupper som spiser det de fr servert. Selv oliven og fetaost er nammenam :)

Kan du lage et inlegg om hvilken mat man kan begynne gi barna aller frst nr man skal introduserer dem for mat. ( smake p) hva de trenger mest og hva de ikke kan/ burde spise. Hadde vert fint om du kunne si noe om det i fra 3/4 mnd og opp til et r.

Du har en fantastisk blogg og jeg liker at du er s erlig med inleggene dine. Du er veldig personelig og lar oss alle f flle dere i alt. Har p en mte blitt veldig "glad" i dere da jeg har flt bloggen din siden dag en :)

Hadde ogs vrt fint om du kunne si noe om hvordan det gr med deg :)

Med tanke p celleforandringene du hadde for en stund siden.

Klem fra fast leser :)

Digger!!

Eg har aldri kjpt babymat p glas! No er ungane mine store nok til f mat som ikkje er most. Vant med variert kost og sjelden tull med maten! Likar sj at andre og tenkjer over kva ungane fr i seg. Eg fekk lyst tipse om at du kan og bruke kyllingfilet som du kutter i biter og koker (kan sjlvsagt steike og, men kokt er generellt lettare fordye ;-)). Kyllingfilet er reinare og finare kjt enn det som blir brukt ikyllingkjttdeigen :-)

Hei:) kunne ikke vrt mere enig med deg! Jenta mi har stort sett bare ftt hjemmelaget mat. Hun liker faktisk ikke ferdigmaten. Har prvd gi henne et par ganger da vi har vrt borte, men da brekker hun seg og grynter p nesen. Hjemmelaget middag = tommel opp:) du er utrolig flink! Og jeg synes bloggen din er kjempefin!:) et sprsml: nr begynte du steke kjtt til barna? Jeg har bare kokt kjttet og fisken til n..jenta mi er 6 mnd.

Marianne: har prvd jeg ogs. En gang holdt for si det slik. Resultat var to babyer som ikke ville gape for en skje i en uke. Og det skjnner jeg godt, for det smaker jo grusomt!
Det er nok ikke s lenge siden jeg startet med det, for tidligere har jeg brukt Philips avent dampenhet og hurtigmikser, s jeg damet kjttet til jeg mtte lage s store posjoner at det tok lengre tid med denne maskinen :-) s de var nok rundt 10-11 mnd. Men s lenge man steker med litt mye olje og p lav temperatur s fr man ikke den stekeskorpen, s da ser jeg ikke noe i veien med gi stekt mat tidligere enn det.

Anonym: helt enig :-) er frste gang jeg bruker kyllingkjttdeig, og det var litt for vise hvordan man lager den samme retten hjemme :)

Benedicte: jeg svarte en av leserens p ditt sprsml over her. Der er det i hvertfall litt tips til matintroduksjonen :)

S hyggelig bli spurt hvordan det gr med meg. Det gr veldig bra, jeg skal snart til kontroll for sjekke om alle de unormale cellene er borte s det er nok ikke s lenge til det dukker opp et flgeinnlegg til koniseringen :-)
God klem!

For et supert innlegg! Det gir meg en motivasjon til starte lage maten selv. Gutten min er 5 mnd, og vi er i fasen for introdusering av nye smaker :) Hper jeg blir like flink som deg slik at han ikke blir kresen videre i livet.

S enig med deg! Leo har ftt middagsglass to ganger, og han var ikke spesielt begeistret. Jeg syns faktisk det er provoserende med de som pstr at middagsglass er like bra, om ikke bedre er hjemmelaget middag, fordi sammensetningen av vitaminer er perfekt. Say what?! Kan ikke forstr at noen tror det. Har de luktet og smakt p maten? Sammenlignet? Alle smaker jo likt. sj.

Jeg hadde ikke likt leve p fjordlands, og de smaker jo mye bedre enn midddagsglass. Middagsglass er ikke annet en fastfood for babyer :/

anitak1: ja, det er n du gir en god start p en manglar gutt! Selv har jeg ftt to jenter som spiser ALT! Og det er s deilig :-)

Marie: og jeg er like enig med deg! Jeg tipper at de som mener denne maten er like bra, om ikke bedre enn hjemmelaget mat enten jobber for produsentene eller har s drlig samvittighet for at de gir fastfood til sine barn at de m rase fra seg litt :-)

Du er utrolig inspirerende og takk for gode rd :) jeg har ikke barn selv enda, men nr den tid kommer skal jeg selv ogs lage babymat fra bunnen av. Jeg har tipset venner med barn om bloggen din og de har laget babymat fra bunnen av og der er bde foreldre og barn superfornyde :) jeg tror at den eneste grunnen til at folk kjper ferdig babymat p glass er fordi de er late. Det gr fortere sette glasset i mikroen og maten er ferdig under 2min. (Samme folk som handler frossen mat og posemat til seg selv). I en travel og slitsom hverdag er det nok lettere ty til slike lsninger, selv om det i grunn kun handler om prioriteringer. Og det f i sitt egent barn den riktige nringen br jo komme frst spr du meg! En annen rsak kan selvsagt vre at mange ikke vet om andre gode alternativer, derfor er det supert at du sprer dette! St p videre :)

Lotte: Det er som du sier, det handler om prioriteringer. Og siden de fleste hjem har en fryseboks s er det ikke verre enn lage opp flere posjoner en sndag for ta opp dag etter dag, det tar jo da like kort tid som de ferdige glassene. :) Jeg trur nok ogs det er en stor del av oss som har for drlige kunnskaper om maten. Produsentene av disse produktene fremstiller jo sin mat som langt bedre og sunnere enn lage maten selv. Burde vrt forbudt spr du meg! I tillegg er det like enkelt ta med seg hjemmelaget mat som er laget p forhnd p tur. Det er jo bare reise med en fryst posjon :)

jeg har sett du har laget innlegg av mat til barn tidligere, og har bestemt meg for gjre det samme selv. Alts, ikke kjpe p glass, men lage selv :-) Thank u!

Elsker det! Fortsett kom med mattips!

Det var enorm forskjell ja.. Fysj. S ikke mye godt ut det andre der.. Hper virkelig denne bloggen fremdeles eksisterer den dagen jeg evt fr liten slik at jeg kan teste ut oppskriftene, tipsene osv! All cred til deg. Du er utrolig flink:)

Datteren min, Frida, som n straks er 10 mneder, har ftt middagsglass inntil for noen f uker siden, vi sluttet med de fordi hun rett og slett ikke ville spise de. N fr hun samme mat som oss, bare litt mer most enn vr mat, men det gr ned p hykant :)

Synes det er bra du tok opp det temaet fordi de middagsglassene bde smaker og lukter vondt :-/

Alt smaker likt! Min kjre samboer sa s fint at; mten de har laget den maten p kunne like greit vrt putte en Grandiosa i en blender og helle i masse vann:p uansett, s hadde det vrt greit og av og til kjpe glass om vi skulle g tom for hjemmelaget mat, men gutta mine vil bare ikke ha den! S s greit er det:)

Cathrine Narum

Cathrine Narum

Herlig innlegg! Dette kommer straks p face! ;) :) Det er egentlig kanske skremmende at det er kun 1/3 av babymaten som bestr av mat! Og dette er det foreldrene gir til det kjreste dem har. Uvitenhet, TV-reklamer og fargerike etikketter p glassene har nok skylden for dette. Jeg kan stolt si at min Olivia kun har ftt hjemmelaget mat helt siden vi begynte introdusere fast fde. Hun har nettopp fyllt 1 r n. Hun spiser ogs alt hun fr servert og sier "mmmm" :) Nr jeg lager mat blir det ofte ca. 10 porsjoner i fryseren :)

Det er greit du tar opp sprsmlet rundt middagsglass og hva de inneholder. Og at du ikke vil gi dine barn det er helt greit, men ikke dmme de som gjr det. Hvordan i allverden vokste vi opp fr? Det blir faktisk folk av de som ikke fr hjemmelagd mat ogs. Og dette med utvikling av hjernen er du kanskje ikke den rette til uttale deg om, se deg rundt bde i Norge og verden, det er ganske mange som har drlig og ensidig kosthold med drlig sammensatt kosthold, men de er stort sett ikke noe mindre smarte enn alle oss andre. Du skriver nok mye interessant for mange, men de f innlegga jeg har lest, s virker du for meg dmmende p de som ikke mener og gjr det samme som deg. Men du er enda ung og har mye lrere med tiden .

Madeleine: da m jeg si du har tre smarte herrer i ditt liv ^^,

Jeg kommenterer aldri, men ingen regel uten unntak:

Jeg venter mitt frste barn, og bloggen din er utrolig inspirerende. Fine bilder. Gode tips og innlegg. Er selv veldig stor fan av "gjr ting selv" - og jeg har selvflgelig mine tanker om mat og kosthold bde nr det gjelder meg og den lille. Matglede er veldig viktig. Bde for kropp og helse. Og jeg tror det er viktig viderefre dette til egne barn, fremfor lettvinte lsninger i travle hverdager.

So keep it comming! Du har herved en fast leser :)

Hipp hurra for deg som tar opp dette, og ikke minst som lager maten til barna dine selv! Jeg er selv utdannet kokk og ernringsfysiolog, og kjrer n kurs i babymat! Jeg kan ikke si annet enn at jeg klapper i hendene av det du gjr! :) Keep up the good work :) Strlende!

Jeg er faktisk enig med anonym her. Du br passe deg litt for hvordan du uttaler deg om dette. Jeg er absolutt for hjemmelaget mat, og har ogs erfart at jenten min heller vil spise hjemmelaget enn middagsglass. Men jeg har ogs erfart at hun nekter spise barnematen jeg har laget til henne. Og da er det ganske kjedelig lage 'store mengder' for s mtte kaste det. Datteren min er ganske vanskelig nr det kommer til mat, og jeg har prvd alt mulig. Til slutt fant jeg ut at nr hun fikk en spesiell type middagsglass - ja da spiste hun hele! Og det var ganske stor forskjell fra bare spise 1/3. (men jeg kan jo ikke gi henne det hver dag). Uansett, jeg oppfatter ogs at noen av barnemat-innleggene er ganske dmmende. Og det siste en hormonell mamma trenger er drlig samvittighet. Det er s utrolig mange meninger, pedagogiske syn og rd at det er lett for fle at man ikke strekker til. Jeg har kjent p drlig samvittighet flere ganger nr jeg har lest bloggen din (men m understreke at jeg liker den veldig godt, og at du inspirerer meg masse!), og jeg m si til meg selv at alle er forskjellig. Jeg er den beste mammaen for min datter. Ja, det er kjekt med tips og triks, men jeg (og andre foreldre) br ikke f drlig samvittighet for at man tyr til ferdigmat en gang i blant.

Ekte supermamma! S bra se at noen faktisk tar seg tid til lage det fra bunnen av selv, ikke alltid s lett med tanke p tid osv.

Er litt enig med anonym her. Syns det var utrolig dmmende av deg si at de som gir ferdigmat/fastfood m rase ifra seg nr de sier at det er like brapga samvittighet! Dattera mi fikk "fastfood", som du kaller det, avogtil, og hjemmelaget! Men, med 3 jobber og skole samt at jeg er alene, hadde jeg faktisk ikke tid til lage hjemmelaget mat hver dag!

N i dag spiser datteren min ALT uavhengig om hun fikk ferdigglass nr hun mindre. Hjernen hennes har utviklet seg spass at hun ligger 2-3 r foran jevnaldrende...

Er for hjemmelaget, men folk kan velge selv uten at det skal komme dmmende blikk/innlegg!

Hva fryser du det ned i?

Jeg er enig i at hjemmelaget er bedre, men s finnes det ogs andre barnemat typer. Hipp sine glass foreksempel, inneholder mest grnnsaker, den vi kjper inniblant nr vi er p tur inneholder 72% grnnsaker.

Nestle er kjent for bruke veldig mye vann og stivelse..

Men uansett s mener JEG at man ikke er en drlig forelder om man gir glass... det er opptil hver enkel forelder bestemme.

Jeg er ikke noe glad i dmmende innlegg

Dessuten s er det mange ernringsfysiologer, leger og forskere som mener at glass kan vre et like greit mltid om barnet ikke spiser annet, s lenge det inneholder jern, nok grnnsaker, protein, fett og karbohydrater.

Wow, virkelig noe tenke p! :) Flott at du tar det opp i bloggen din! :)

Jeg m si at jeg faktisk ikke visste at det var s mye vann i Nestl sin barnemat, men det finnes jo ogs andre produsenter. Jeg har flere glass fra Hipp stende ogs, og jeg kan ikke se at de inneholder vann? Og heller ikke stivelse. Jeg kommer i alle fall til vre mer bevisst nr jeg handler middagsglass fremover.

Men jeg m si meg litt enig i et par kommentarer om at det ikke funker med hjemmelaget mat for alle hele tiden. Jeg tenker at det er bedre opplyse om de gode alternativene som finnes, heller enn gi folk status som drlige foreldre fordi de bruker middagsglass.

Ellers kommer jeg til teste oppskriften din! Det s yummi ut!

Tone

Veldig bra om mat til de sm! Et lite tips: Kjp tomatpur p glass (merket Staveland har kologisk). Syren i tomater fr metallboksen til frigjre stoffer verken babyene eller vi vil ha i oss. Noen bokser er kledt med et hvitt plastbelegg som frigjr hormonliknende stoffer som ogs er helseskadelig.

Du sier at du ikke bruker salt, men det er jo salt i tomatpureen. Bare s du vet det :)

Hadde tenkt lage barnemat selv, tenkte mest p at det er mye mer konomisk. Men etter ha lest innlegget ditt har jeg ftt flere grunner. Ante ikke at det var s mye vann i den barnematen.. Det eneste jeg kan se for meg som praktisk med kjpe den er at jeg kan bruke glassene siden porsjonene da blir passe store ;)

Og hva med MUK i kyllingkjttdeigen (maskinelt utbenet kjtt)? Det har jeg betenkeligheter med og spiser ikke selv og gir ikke mine barn...

http://www.prior.no/middagsprodukter/kyllingkjoettdeig-article34758-16722.html

Det er ikke muk i kyllingkjttdeig :) Det er derimot lrkjtt som er veldig godt for utviklende babyer :) Litt salt er det, men det kommer man nesten ikke utenom. Det er jo salt i bl.a leverpostei ogs. Tommel opp for hjemmelaget mat!

Drlig tid er en drlig unnskyldning!

Ville bare komme med et lite tips: det finnes en tomatpure p daglivarebutikken uten salt og tilsetninger.. langeland heter den. jeg prver kutte p saltinntaket vrt s er litt obs p snt! Fikk nesten drlig samvittighet for gi guttungen middagsglass om vi er p farten og ikke rekker middag hjemme.

Helt enig med deg Janne,ang MUK!!

M innrmme at jeg faktisk har lyst p en liten bebi lage mat til pga deg! Synes det er s fantastisk se at det finnes mdre med overskuddet til lage mat fra bunnen av. Det er jo ikke spass mye ekstra jobb, i tillegg til at en m jo uansett lage mat til seg selv, s hvorfor bare ikke gjre det til barna ogs? Du er en ufattelig stor inspirasjon til mammalivet! ^^

Oi! Etter ha lest innlegget ditt fikk jeg drlig samvittighet. Drlig samvittighet for at jenta mi for middagsglass - og det blir helt feil - fordi jenta mi er glad og fornyd, og utvikler seg akkurat som hun skal. Hun spiser ferdigglass og hjemmelaget mat om hverandre - og er helt perfekt! Og det er jeg som mamma ogs - perfekt for henne - selv om jeg ikke alltid gir henne bare hjemmelaget mat! Det er flott at du lager informative innlegg, men det srer at du er dmmende. Istede for inspirasjon blir dette bare en "smekk p fingeren" for oss som ikke klarer f til alt p en gang med tanke p jobb, flere barn osv....

rlig talt..blir helt kvalm av hvor dmmende noen mdre kan vre.. serrist..hvorfor tror dere at dere er bedre enn andre.

Jeg har ikke barn selv s jeg bryr meg ikke om mat greiene. Fr jeg barn vill jeg lage hjemmelaga mat. Men her i kommentarfeltet og overalt er dere mdre s jvla dmmende og livredde for bli dmt selv.

Blir helt kvalm jeg.. "drlig tid er ingen unnskyldning"? rlig talt?....

Aouatef Umm Yones

Aouatef Umm Yones

Flott skrevet!

Her i hus kommer det ikke inn et eneste kjpa glass med middag!!! Aldri i livet om jeg gir datteren min det!!

Mye bedre lage god og smaksrik middag til de selv.

Jeg syns du fremstiller oss som gir ferdigmat som drlig mdre, og det med tid - det er faktisk ikke alle som har nok tid. Selv jobber jeg turnus, og pappaen til lille pendler og er borte 13 timer av dgnet. All creds til dere som mener at alle finner tid, jeg bruker heller den lille tiden jeg har til overs p mini. Hadde ferdigmaten vrt s fl som du skal ha det til, s hadde den ikke vrt finne i butikkene.

Karoline: Jeg har aldri sagt noe om at mdre som gir ferdigmat er drlig mdre, men jeg synes ikke denne maten er god nok til gi mine sm, det m jeg f lov til mene. Jeg vet ikke med ditt barn, men mine barn legger seg kl 19. Og da finnes det noen timer etter det hvor det gr ann lage mat. S ei som skrev en kommentar over her. Hun brukte 1 og en halv time p lage 20 posjoner som hun frys ned. Jeg kan vel trre pst at alle har 1 og en halv time til overs i lpet av 20 dager. Det handler om prioriteringer.

Minin min liker ikke maten vis den blir s tykk som jeg ser du har laget, prvd laget forskjellige matretter ( bruker mest hipp, tykkere enn nestle men ikke s tykk som du laget her ) men uansett han brekker seg om det blir for tykt :P

Kan for all del vre jeg finner tid til det nr jeg er ferdig med utdanning osv, men akkurat n brukes timene etter at mini er lagt kl. 19 p lese til fagprve. S nei, ikke alle har tid.

Lrte mye av dette innlegget! Er fremdeles flere r til jeg nsker f barn, men du har definitivt inspirert meg til lage hjemmelaget mat nr den tid kommer! :)

Heisann

Uten avspise deg med klassikeren "du er nok for ung", s tror jeg kanskje det er akkurat det du er ;)

Jeg er helt enig med deg i at hjemmelaget mat er flott, og synes det er kjempefint at du inspirerer og kommer med oppskrifter, men andre mammaers hverdag er nok ofte mye annerledes enn din.

De fleste norske kvinner er ute i arbeidslivet igjen nr baret har fylt ret. Det betyr opp rundt 6.30 stell av seg selv og barn fr levering i barnehave/dagmamma og s er det p jobben til kloken er minst 16 og s henting av barn og kanskje innom for handle noe.

Mating, kos, lek og bading..............og ikke alle barn sovner tvert klokken 19, dine sover nesten dobbelt s mye som mine har gjort, og det er ikke hverken mangel p rutiner, stressende hverdag eller drlig mat :) Unger er like forskjellige som vi voksne er og ingen av oss er dessverre "eksperter" p barn generelt bare fordi vi har et par selv.

Ikke glem heller at alt det du gjr fr jentene dine vkner og de 3 timene de sover midt p dagen m vi gjre etter at barna har lagt seg.

Vi er p jobben, borte fra hjemmet og da kan du vre s organisert du vil, men det er faktisk ikke mulig henge opp ty og vaske badet.

Mange av oss bor ogs i strre byer og "kaster" bort mye tid p reise til og fra hver dag, svigers over tunet er ikke alle forunt...........

Avslutter med si at jeg synes det er kjempeflott at du er s fornyd med det livet du lever, det er jeg ogs,og ville aldri ha byttet og klager s absolutt ikke.

Jeg har valgt annerledes enn deg.

Lange studier og spennende jobb, som jeg ikke vil gi slipp p, og yes barn som det forhpentligvis blir like bra folk av som dine--selv om de fr mat p glass.

Livet og menneskene som lever det er forskjellige, og det er ikke snakk om at det ene er bedre/riktigere enn det andre.

Det er annerledes og det m vi huske og respektere.

Ha en fin dag

Sanne

S flott skrevet! Tipper/hper salget p barnemat p glass vil synke n! Hehe. Det er jo veldig sant det du skriver, og veldig deilig for folk f litt inspirasjon og se hvor enkelt det kan gjres. St p Stine, du er utrolig flink :D <3

"Du er for ung" er kanskje det mest usaklige argumentet skrevet over her. Fysisk alder er ikke mental alder. Og livserfaring kan man ogs ha nr man er ung. Vil hvertfall si at Stine har det med to premature tvillinger, ung mor, hus under oppussing :-) Og hun er god p kjempemange ting!

Sanne: Amen! Veldig flott skrevet! Som om jeg skulle sagt det selv. Ha en fin dag :)

Det er greit hu har opplevd mye, men er da mange av oss som har hatt sm barn og hus under opppussing+++, og opplevd mer en det blir refert til her,men ting endre seg etterhvert. Ogs for Stine!skal se om hu rekker sy, lage hjemmelagd mat, pusse opp, holde p med hest osv nr hun skal ut i full jobb med 2 sm! Er ingen her som sier hun ikke er flink og fr til mye. Men hverdagen hennes blir nok litt annen nr hun fr en hverdag som de fleste andre har.

Jeg er helt enig at hjemmelaget er best, men detsverre s er ikke altid ting s svart hvis at alle har overskudd til dette av forskjelige grunner som det ikke er noe vits og rable ned her :) God mat til de sm er viktig og den kylling kjttdeigen er fy fy da om du vil vre sunn :) mal heller opp din egen med kylingbryst i stede. Mye mer nring! Ellers vil jeg si at jeg digger bloggen dinog fatter ikke hvordan du fr til alt hehe

Hei! Flott og inspirerende blogg du har!

Du skriver i innlegget at det er s mye vann i ferdigkjpte glass, men er det vann i tillegg til risen eller er det regnet med vann som risen er kokt i? Hvis det er sistnevnte s blir det ikke s mye vann som er tilsatt som det kan virke. Nr jeg lager hjemmelaget mat til min snn, tilsetter jeg vann for ikke f for tykk konsistens.

Et lite tips: Jeg savner kilder i innlegget ditt. For at innlegget ditt skal bli mer troverdig s hadde det vrt fint om du kunne henvist til kilder. :-)

Syns det er kjempe inspirerende med oppskrifter:)

Hei Stine,

ser det er mye delte meninger over her. Det du gjr med bloggen din synes jeg er kjempebra. I mine yne virker det som om du nsker inspirere andre, og det er ikke f ganger jeg har blitt imponert! Jeg kan tydelig se at du er stolt over dine ste babyer, synes det er flott lese om! Det at du holder p med s mange prosjekter, oppussing, to babyer, hest og det som er, synes jeg er inspirerende. Ikke la folk dra deg ned med kommentarer som at "du er for ung" eller at "bare vent til virkeligheten kommer". De ivrige kommentatorer over her med slike bemerkninger br kanskje flge sine egne rd og respektere at folk sine liv er forskjellige :-) Jeg hper du tar til deg de positive kommentarene mer enn de negative.

Angende maten, s er jeg enig med deg. Intensjonen om ha hel mat istedenfor ferdiglaget er i aller hyeste grad stttet fra min side. Alle mdre(unge som "gamle") m nesten godta at barna deres faktisk fr i seg mindre nring nr de blir matet med ferdigglass eller halvfabrikata. Det er et faktum som ingen kan bestride, drlig tid eller ei. Jada, det blir folk av alle - ferdigmat dreper ingen. Men mat fra jorden (og da mener jeg rett fra jorden) er alltid bedre. Mindre giftsoffer ( i kologisk mat i det minste), mer nring (fra mer "stressede" grnnsaker - dvs grnnsaker som ikke er behandlet med insektsmidler osv, som m utvikle naturlig forsvar - igjen, jeg er en tilhenger av kologisk). Et hyere innhold av karbohydrater(les:stivelse, tykningsmiddel, eventuelt sukker) er kjent for fre til overaktive ("hypre") barn, overvekt hos barn, og barn som blir ekstra slitne og har lavere konsentrasjonsevne.

Stine skriver om sine meninger og det hun mener er best for sine barn. Det er lov ha meninger om det hun sier, men sjalusi kommer ganske tydelig frem i "bitre" kommentarer. De fleste kunne nok nske at de hadde tid til alt dette, og blir dermed fornermet og vil gjerne ppeke at "livet ditt er ikke s bra som du tror".

Du er en inspirasjon, Stine :-)

et tips er forresten ikke steke i kaldpressede oljer da dette kan delegge smak og gunstige kjemiske forbindelser - i noen tilfeller kan det ogs fre til helsemessige unskede kjemiske forbindelser. Stek heller i kokosfett som ikke er kaldpresset (det som ikke har kokossmak, naturligvis!) :-) Siden du steker p lav varme har det ikke s mye si alts, men tenkte jeg skulle nevne det allikevel

Lone: takk for hyggelig tilbakemelding :-) jeg feier de userise meldingene av meg fortere enn jeg leser dem. De pstr at de er i tidsklemma, men tid til lese blogger har de jammen meg og da mener jeg igjen dette handler om prioriteringer:-) jeg er ogs for det kologiske og hadde nok laget retten litt annerledes hadde jeg gjort det uten at dette innlegget skulle vise at man kan lage den nyaktig samme retten selv uten vann og stivelse. De som forteller meg at denne maten er like god som den hjemmelagde br g et er ringskurs ^^, jeg har hatt ernring selv og det er ogs derfor jeg har de meningene jeg har. Jeg har lrt forskjellen p det usunne og det sunne, s da str jeg ved mine valg og har god samvittighet for det :-)

Ja, det er nettopp det som er hele poenget. Ofte handler det om prioriteringer. Mange har muligens lavt energiniv (det var en tid jeg slet mye med dette selv - og la meg ppeke at det var fr jeg begynte lese om ernring) og jeg kjenner den flelsen. Men det mange kanskje ikke vet er at maten vi spiser kan endre akkurat det. Nr barna spiser ferdigmat, er sjangsen stor for at ogs foreldrene gjr dette. Og en ting vet jeg helt sikkert; det finnes ingen verre energityv enn drlig mat. Et stillesittende liv er en god nummer to. S derfor er jeg s enig med deg. Hel mat, og et aktivt liv er nkkelen for f dagene til g p skinner. Og ofte s inspirerer du til nettopp dette!! Hvem fr ikke lyst til komme seg opp av sofaen gjre noe kreativt etter et av dine prosjekt-innlegg? Jeg sparer hvertfall p veldig mange av dine ider til fremtidige barnerom :-) Vet ikke om jeg noen gang vil klare sy s flotte klr som du gjr, men jeg kan hvertfall male og snekre! hehe

Flott blogg!

Men ikke alt det du skriver er helt riktig, s ikke "dm" for mye. det er ikke helt riktig regne ut mengden vann og stivelse p den mten. I tillegg bruker ogs du produkter som ikke er helt "rene". Da br du muligens holde deg unna bearbeidet mat som kylling kjttdeig osv. Det er absolutt bedre lage det selv, men kanskje du br sjekke opp noen av utsagnene dine fr du blir s bastant. Det fins en del forskning og eksperter p disse feltene som jeg ikke kan se noen kilder til.

Igjen, flott blogg, men hver forsiktig med dmme og vre krass i dine innlegg og utsagn.

Du er s utrolig flink! :)

Kan man lage denne retten til en baby p 7 mneder?

Hei!

Frst m jeg bare si at du har en super blogg som jeg leser nesten hver dag! :-)

S m jeg bare kommentere i forhold til mat :) Jeg har en snn p snart to r, da han skulle begynne spise

mat hadde jeg et stort nske om at han skulle spise hjemmelaget mat. Og vi prvde lenge, kjpte bker med oppskrifter og tips, lagde masse forskjellige retter med ulike konsistenser, helt fra helt finmost til litt klumper. Prvde det samme flere ganger i og med at tilvenningen kan ta litt tid, men alt var helt totalt uaktuelt. Etter ha prvd masse forskjellig og kastet masse i spla ga jeg rett og slett opp og ga han middagsglass i stedet, det gikk ned p hykant. S er ikke alltid det gr selvom man virkelig prver. Nr han etterhvert ble litt strre og kunne spise akkurat det samme som oss har det gtt veldig fint, s glassene er vi ferdig med for en lengst heldigvis :) Kommer fortsatt til prve hjemmelaget mat neste gang vi fr en liten :-)

Takk for masse god inspirasjon :)

Men har du tenkt p hva som befinner seg i kylling kjttdeigen du lagde, og har du tenkt p at bde kjttdeigen OG risen inneholder masse vann ? S at du har droppet alt vannet i maten stemmer faktisk ikke. just saying...

Syntes du gr litt hardt ut mot folk som ikke lager babymat selv. Syntes det er litt undvendig.

skal du vre spass skarp br du vite hva som befinner seg i de andre rvarene du bruker.

Lager du kun kologisk mat ?

Vet du hva som befinner seg i kyllingkjttdeigen ? osv osv.

Cathrine Finnebraaten: produsentene av nestle bruker ogs kjyllingkjttdeig s det gjr det ikke til noen forskjell. Jeg er enig i at bruke en ren kyllingfilet vil vre langt bedre, men med dette innlegget var hensikten og lage samme rett som det ferdige produktet. Derfor kyllingkjttdeig. Selvflgelig er det vann i min rett, men jeg har da ikke s mye vann at jeg m tilsette stivelse for f retten tykk igjen. Og nr du mener at det er vann i flere av produktene s er det like mye vann i produktene til nestle. De hiver ikke oppi trr ris, trket paprika eller trket kyllingkjttdeig! Vannet som de har skrevet p som frste ingrediens kommer utenom vannet som er i rvarene. Just saying...

Hvorfor i alle verden moser du maten til 1 r gamle barn? Alt du moser kunne jentene dine ha spist selv med nevene sine, lrt seg motorikk og utforsket. N lager du kresne unger med lite forstelse for hva de spiser. Joda det tar mindre tid n mate dem med minde gris, men om du vil ha barn som spiser alt og f dem til velge sunt er ikke mosing veien g.

Anonym mams: Jeg kan svare deg ganske enkelt p det. Jentene fr 5 mltider om dagen. 4 av mltidene spiser de biter, frukt, brd - ingen most mat. Middagen gir jeg de most rett og slett fordi de spiser mye mer enn om de spiser biter som er gy leke med og havner p gulvet. Jentene spiser som regel fr oss fordi vi ikke rekker spise middag fr senere/oppi kveldsmaten til jentene, men nr vi spiser i s sitter jentene sammen med oss og mauler det vi har til middag, poteter, grnnsaker og kjtt - i biter. De er vel antagelig de mest matglade barna jeg vet om. De spiser s og si alt og velger heller en cerrytomat eller oliven fremfor kake. S jeg trur vel ikke akkurat at jeg har gjort en veldig stor tabbe her.

Jeg syns du prioriterer imponerende bra og du er s tff som ikke tar snarveier eller gjemmer deg bak unnskyldninger.

Til dere som reagerer s negativt:

I innlegget langer hun frst og fremst ut mot matprodusenten, og det hun sier om maten stemmer jo. Videre gjr hun rede for hvorfor dette er bra og prver f frem at man som smbarnsmor stort sett bare vinner p lage egen mat. Hun forklarer ogs at det handler om prioriteringer og at de fleste (ikke alle, det finnes spesielle tilfeller av ekstrem tidsklemme) har tid til kokkelere. Hun er kanskje litt bastant i det hun sier om det ikke finnes noen grunn til ikke gjre det, men hun vil dere jo bare vel! Jeg gr utifra at hun ikke har skrevet det for gi dere drlig samvittighet. Hun har hatt ernring som fag og skriver dette for opplyse om at det gr ann og gir dere ogs en oppskrift. Hvis dere faktisk velger ikke prioritere det s er det helt greit, men da m dere ogs st for det valget.

Hei, Stine, du er veldig inspirerende! :)

Nr du lager mat fra bunnen av, lager du da store porsjoner som du fryser ned i flere sm? Hvordan gjr du det nr du tiner maten igjen? Jeg synes ofte maten blir litt trrere nr den er tint opp, s lurer p om du tilsetter noe vske fr du serverer eller om den blir bra uten?

Viktig ikke bli hysteriske. Det er en meget stor andel av oss som har ftt mat fra glass da vi var barn, og det har gtt bra med oss.

Tusen takk for masse flott inspirasjon!! Har selv ogs laget all middag fra bunnen av til snuppa. Smaker mye bedre! Denne retten falt i god smak! Ha en fin dag :-)

Skriv en ny kommentar