Historien om Queen’s Diamond #6

Les del 1: Første møte med Queen’s Diamond
Les del 2: Queen ble mitt prosjekt
Les del 3: En dressurhest
Les del 4: Queen’s Diamond ble min hest
Les del 5: Dyretolk 

Men arr vil hun for alltid ha, og noen ganger begynner de å blø igjen …

ARRENE SOM BLØR

Jeg kom i stallen en sen høstkveld, en lørdag. Jeg hadde hatt Dronninga i over ett år nå, alt som var igjen av hennes utagerende temperament var gamle minner, denne hesten som jeg var på vei til denne kvelden var den hesten jeg kunne skimte i det fjerne når jeg så henne i øynene halvannet år tidligere. En harmonisk hest, tilfreds med sin egen kropp, en hest som var glad hver dag jeg kom, en hest som lot småjentene i stallen klappe henne selv om hun syntes det kilte verre enn 100 fluer av de forsiktige hendene, huden dirret langs håndtrykket deres, men det var den eneste bevegelsen hun lagde. Ingen ører bakover, ingen klaprende tenner, ingen løfting av bein.

Daglig ble jeg møtt av kommentarer over hvor herlig hun var, hvor vakker hun var og hvor fin hun så ut på banen der hun begynte å bli sterk i sine gamle kunstner igjen, dressuren.

Men akkurat denne dagen kunne jeg føle at noe ikke var som det skulle allerede før jeg fikk se henne. Som en stikk i magen, jeg løp ut til beite og riktig nok, der sto hun med alle fire beina alt for tett inn til magen, da jeg kom litt nærmere så jeg at bakbeina var hovnet opp, hennes høyre bakbein dobbelt så stort som det andre med en hevelse som stakk seg opp langt forbi hasen. Jeg ante hva det skyltes, en bakteriell infeksjon av søla som hun reagerer på hver høst. Men nå var det ikke den lille hevelsen som pleide og komme, hun var tykk helt fra hoven til knærne. I tillegg hadde hun sterkt nedsatt allmentilstand. Feber og ingen mat- eller drikkelyst. 

Jeg hadde lyst til å begynne å gråte, men jeg tok meg i det at det ville vært å overdrive det hele litt ved å la tårene trille, hun var jo ikke dødene akkurat. Jeg ringte veterinæren, helgevakta. 


Tok bilde faktisk: tydelig helvelse i begge kodeledd og hasen på høyre bak er omtrent dobbel så stor som venstre. 

“Hesten min har bakbein som en elefant, feber og nedsatt allmentilstand, lymfangitt vil jeg gjette etter søle som hun reagerer på hvert år”, fortalte jeg med trist stemme. Veterinæren skulle komme så fort hun kunne. Ventetiden virket lang, så jeg ringte min beste venninne, hun kom ned til meg på 5 minutter og ikke så lenge etter kom veterinæren. 

Hun var enig med meg i diagnosen, og ville sette henne på antibiotika og et annet medikament som skulle fordrive væskeansamlingen i beina. Totalt 3 spøyter. Bare lukten av en veterinær fikk Queen til å stresse unormalt mye. Det var helt tydelig at veterinærer ble nervøs av Queen som ikke lenger klarte å stå stille, “jeg er hovedsakelig smådyrsveterinær” beklaget hun i det hun hoppet vekk fra Queen som flyttet på seg brått. SHITT! Denne hesten tåler ikke mennesker som blir redd henne. Og det var som å skru på en bryter, fra det harmoniske og til den utagerende villhesten. Bare lukten av en veterinær tok henne tilbake til traumene fra fortiden.
Etter mye kamp fikk veterinæren satt første spøyta. Hun gikk omtrent i stå, og det var ikke snakk om at hun skulle få ta noe mer på henne.
Det var ingen alternativ at veterinæren skulle sette livet sitt på spill av den 600 kg tunge hesten som var “over alle hauger”, dog hun var bindt. Det var ingen ting som roet henne ned, hvis veterinæren kom for nært hoppet hun til igjen. 

Uten å ane hvorfor spurte jeg: “Er det mulig at jeg setter sprøytene?”

Jeg ble nok like overrasket over svaret som hun ble over at jeg spurte om det spørsmålet. “Jaaa, om du trur det fungerer, så prøver vi det” Jeg fikk en gjennomgang av hvordan det skulle utføres og etter et par testforsøk uten spøyte var jeg klar. Rollene var byttet, veterinæren tok tak i en kost og med latter i stemmen sa hun “jeg later som jeg er stalljente, så er jeg kanskje litt mindre skummel” og kostet i vei foran oss. Kaja (bf) hadde tatt over min rolle, stå ved hodet til Queen og belønne med godbiter, og jeg sto ved hennes hals med spøyte nr to i hånda. 

Dunk, dunk, stikk, spøyte inn, ut

Alt Queen viste av tegn til bevegelse var en liten sjelving igjennom kroppen, som stoppet like raskt som den startet da full belønning ble gitt av Kaja og meg selv. Jeg gikk over på motsatt side med spøyte nr 3 i hånden. 

Dunk, dunk, stikk, spøyte inn, ut

Like smertefritt som min første sprøyte var satt.
Ikke før jeg satt i bilen på vei hjem fra stallen slo det meg hva jeg egentlig hadde gjort og hva dette hadde av betydning. Ikke bare hadde jeg satt to spøyter på hesten min for første gang i mitt liv, Dronning hadde også vist meg hvor stor tillitt og trygghet hun hadde fått til meg på den tiden vi hadde vært sammen. 

Jeg smilte for meg selv mens jeg tenke henne si, bare mamma får lov, bare mamma!

Fortsettelse følger…

“Likes” og kommentarer mottas med STOR takk dersom dere liker historien. Det er tross alt den måten dere kan vise meg om dere liker innleggene mine :*

58 kommentarer
    1. som hestejente sjøl blir æ helt utrulig rørt 😍 hesta e verdens beste dyr, og du har gjort ek vanvittig god jobb med queen!!

    2. Ååå skulle ønske innlegget var litt lengre 🙁 Kjedelig å måtte vente helt til neste onsdag! Uansett, det er kjempespennende å lese om hesten din, har gledet meg til det i hele dag! ^^

    3. Anonym: <3 hadde blitt ett veldig langt innlegg om jeg skulle skrevet alt samme dag, og enda kjedeligere å bli ferdig med hele historien med en gang, hadde det ikke ? ^^, men tusen takk, det varmen og høre. God natt ^^,

    4. Historien din om Queen fortsetter å imponere! Er kjekt at du deler det med oss lesere. Er innom bloggen din flere ganger til dagen, men dessverre alt for dårlig til å kommentere. Skal prøve å bli flinkere! Jeg synes hvertfall at bloggen din må være en av de beste 🙂

    5. Katinka: tusen takk, ja det er litt å skrive om etter snart 4 års kjennskap 🙂 så hyggelig å høre, ja kommenter mer, jeg setter veldig stor pris på det og prøver å svare på alle jeg får:)

    6. Neste innlegg får ikke kommet fort nok, har vært innom blogggen flere ganger enn jeg kan telle i dag for å se om fortsettelsen var lagt ut 🙂

    7. Jeg blir så voldsomt rørt jeg. Hester er vakre skapninger, både på ut- og innsiden, og dette minner meg om da jeg i tenårene hadde ansvaret for en traumatisert islandshest som ikke lot noen andre komme nær enn meg… Spark, bitt og voldsomt sinne var det man ble møtt med, men tålmodighet er gull verdt. Tenk om mennesker ble gitt opp så lett som dyrene blir… Hvorfor tror du det er sånn, at hester bare velger ut en person som “sin” ? Jeg blir hvertfall veldig ydmyk av å være rundt dette majestetiske dyret.
      Poenget mitt i all denne bablingen 😉 – jeg liker veldig godt historien om Dronninga, kjenner meg veldig igjen! Min Silver ble til slutt veldig syk, og det var ikke rettferdig å la han lide. I og med at det ikke var min hest på papiret, måtte jeg si farvel til min beste venn, men jeg lærte enormt mye disse årene og er veldig takknemlig for alt denne vakre skapningen lærte meg <3

    8. silje: Ja, si det. Jeg har i hvertfall merket at alle hester har en enorm personlighet. Noen klaffer man med, andre ikke. Det blir akkurat som med mennesker. Noen mennskesker blir man aldri bestevenn med mens andre passer vi sammen med. Jeg trur det er slik for hester også. De er jo slik på beite med andre hester, noen går de godt over ens med andre ikke.

      Så rørende og trist. Det er fryktelig å ta farvel med en slik bestevenn, men så skal de ikke lide heller. Desverre er det mange som blir avlivet bare fordi de ikke er greie nok eller gode nok, det er synd og jeg må si det sitter mennesket i dårlig lys. Fordi det koster så mye penger å eie en hest avliver vi de om de ikke fungerer akkurat slik vi ønsker. :(( Kanskje er det bare en liten skade som plager de.

    9. Det er med disse historiene om hesten din du virkelig får vist ditt skrivetalent , det er mening og følelser i hvert ord du skriver, helt fantastisk ! 🙂

    10. Det høres virkelig ut som du har funnet din sjelevenn 🙂 Herlig historie! KJenner meg sånn igjen, bare min hest ikke var agressiv, han er bare redd for ansiktet og meget skeptisk til “nye” folk. Er så herlig når de viser sin tillitt til deg, og du får lov til å gjøre hva som helst med dem. Gud hester er noen herlige dyr <3

    11. Får helt tårer i øynene av å lese dette! For en utrolig person du er! Blir helt paff! Har selv opplevd en sånn kontakt med en hest som aldri blei min, desverre. Det stikker i meg den dag i dag når jeg tenker på henne, og greier ikke å se på bilder av henne, enda det er 5/6 år siden nå. Hold på det dere har sammen! Elsker å lese disse historiene! Gleder meg masse til neste!

    12. Ååh, jeg bare ELSKER disse!! En vakker dag, når jeg har tid skal jeg ha hest igjen! Praktfulle dyr, som gir utrolig masse kjerlighet! Hadde 2 hester da jeg var mindre, men hun ene ble gamel og syk, og han andre ble syk så vi måtte avlive begge to på ganske kort tid 🙁

    13. Elsker historien om hesten din!
      Jeg har selv vært hestejente hele livet. Mistet hesten min i mai i år, da hadde jeg hatt han i 12 år.
      Sitter med tårer i øynene og klump i halsen hver gang jeg leser avsnittene om hesten din … 🙂

    14. seline: uff, det kan jeg tenke meg var tøft. Jeg måtte også ta min første hest og jeg brukte et år på å klare å gå til stallen igjen. Men da ble det heldigvis fort en ny hest på meg 🙂

    15. Klarer bare ikke å slutte å si hvor mye jeg liker disse innleggene, haha! Er såå gøy når hesten viser hvor mye tillit den har til deg.
      Men hvorfor reagerer hun på søle? 🙂

    16. Camilla: tusen takk:-)
      Nei, si det. Mange hester får mugg ved kodeleddet om høsten når søla kommer. Ikke unormalt. Hun er jo en sensitiv hest så hun reagerer fort.

    17. Forsett med historien!!!! Det er så spennende å lese, og man liksom bare ha mer! Det høres ut som du og hesten din passer perfekt sammen💫

    18. Får tårer i øynene hver gang<3 Elsker å lese historien til Queen, du har gjort og gjør en fantastisk jobb!

    19. Jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk til hestehistorie på bloggen din, jeg er ikke akkurat hestejente, men nå blir jeg glad hver gang det kommer ny del. Spennende historie du deler med oss 😊

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg