Sy tights, steg for steg

Når du skal sy en tights er det viktig at du velger stoffer med stretch, gå derfor for et jerseystoff eller et ribbstoff. Det er like viktig å klippe mønsterdelene med riktig trådretning. Stretch stoffer har normalt stretchen bare den ene veien, sørg derfor for at det er strekk i stoffet i bredden og ikke i lengden når du skal klippe ut mønster. 

– Tegne mønster til tights


Du trenger: 

– stoff – jersey eller ribb
– tvillingnål til symaskinen (må ikke, men det gir en bedre, penere og sterkere søm)
– strikk 


Sy steg for steg

Når du er ferdig med å tegne mønster, legger du stoffet ditt dobbelt og klipper ut etter mønsteret. Slik får du to deler som speiler hverandre (et høyrebein og et venstrebein) 

Når vi skal sy en søm som må være like elastisk som stoffet for at barna skal kunne få dratt tightsen over rompe og ankler skal jeg nå vise dere en ny søm som jeg håper alle har på symaskinen sin. 

Under ser dere bilde av displayet jeg har på vanlige sømmer. 9 tallet merket med rød sirkel er en søm som gir god strekkevne og som passer ypperlig til denne bruk. Sømmen er en skrå og tett sikksakk-søm. 

Det første du skal sy er oppbretten ved ankelene. Brett stoffet 1-2 cm opp på vrangsiden, og sy FRA FREMSIDEN langs kanten av ankelen, med stretchsømmen og tvillingnål. 

OPS: Jeg har fått en fin tilbakemelding på at tvillingnål gir elastisk søm selv om du bruker rett søm, og at det derfor ikke er nødvendig med sømmen jeg viser over. Sømmen bør heller brukes for de som ikke har tvillingnål! 

Tipseren Kathrine sier også at om du skal prøve andre sømmer enn rettsøm med tvillingnål, så er det vikig å bruke dreiehjulet og forsiktig se at nålene går ned i nålhullet på trykkfoten (mange vil butte her og knekke, spesielt hvis det er en tvillingnål med stor bredde) og at det ikke blir kluss på baksiden. Mange symaskiner har også en egen knapp som må trykkes inn for å kunne sy med tvillingnål, det er gjerne bilde av to nålspisser på denne. 

Til slutt legger hun til: 

– Det kan også være lurt å sette trådspenningen på maks eller nesten maks, samt ha lang stinglengde (søm med tvillingnål)

Når du er ferdig med å sy, vil sømmen og kanten på buksebeinet se ut som på bildet under. Du kan velge å brette kanten to ganger for å skjule klippekanten, men jersey og ribb er ikke stoffer som rakner, derfor kan du fint bare finklippe kanten inntil sømmen. 

Neste steg er å sy sammen innsiden av buksebeina. Brett mønsterdelen dobbelt med vrangsiden ut og sy hele veien fra ankel og opp til spissen der beinet stopper. Her må du ikke nødvendigvis sy med stretchsømmen, da det ikke er belasting på stoffet og sømmene langs den horisontale delen av buksa. 

Legg så “midt bak” mot “midt bak, retten mot retten, og sy sammen de to buksedelene. Sømmen går fra øverste punkt av buksens bakside og rundt til magen.

Brett ned kanten i livet på samme måte som ved ankelene. Denne bretten må kanskje være litt større da det er viktig at du sjekker så du får plass til å tre strikken din i løpegangen som blir sydd. 
Sy FRA FREMSIDEN, og sy rundt til du bare har et par cm igjen før endene møtes. Avslutt. 

Tre strikken ved hjelp av en sikkerhetsnål. 

Tilpass stikken til ønsket livomkrets, og fest strikken sammen med symaskinen før du klipper av de løse endene. Dra stikken på plass, inn i løpegangen, og sy igjen de åpene cm. 

VIPS så er du jaggø meg ferdig! 

– Flere syoppskrifter på barneklær, finner du HER. 

– Speiltvillingene på Facebook – 
 

11 kommentarer
    1. Må bare slenge inn en kommentar her og korrigere litt, ikke for å være bedreviter eller kritisere altså, for du er kjempegod som legger ut dette og du kan mye 🙂 Men den sømmen du har valgt er for det første ikke nødvendig med tvillingnål da vanlig rettsøm med tvillingnål er elastisk (hele poenget med tvillingnål), men for det andre er det mange symaskiner som verken tillater bruk av annen søm enn rettsøm med tvillingnål eller tåler annen søm med slik nål. Så dersom man skal prøve tvillingnål med annen søm enn rettsøm er det vikig å bruke dreiehjulet og forsiktig se at nålene går nedi nålhullet på trykkfoten (mange vil butte her og knekke, spesielt hvis det er en tvillingnål med stor bredde) og at det ikke blir kluss på baksiden. Mange symaskiner har også en egen knapp som må trykkes inn for å kunne sy med tvillingnål, det er gjerne bilde av to nålspisser på denne 🙂
      Også kan det være lurt å sette trådspenningen på maks eller nesten maks, samt ha lang stinglengde 🙂
      Bare noen tips så ikke folk ødelegger nålene eller i verste fall maskinen sin 🙂

    2. Lærer så mye om søm her! Håper du får inspirasjon til å sy noe til deg selv også! Har ikke barn, så da blir det mest teknikk jeg får ut fra bloggen (inntil videre). Liker veldig godt det lille du har sydd til deg selv. Du har inspirert meg uavhengig av det til å sy, så nå skal jeg sy en modifisert Segerbrandt bunad! 🙂

    3. Fin beskrivelse, du er veldig flink til å forklare og flott med bilder underveis:) Vet om mange som anbefaler siden din til sy prosjekter, og har møtt på flere som skal sy for første gang etter å ha sett beskrivelsene på bloggen din 🙂 Men som hun over må jeg slenge inn et lite obs, og det er overhodet ikke negativt ment, eller for å være pirkete, men det er viktig for ikke å få ødelagt plagg. Nå er det også stor sansynlighet for at du gjør dette allerede, bare ikke tenker på å nevne det her. Men det er veldig viktig å bruke en nål som er beregnet på stretchstoffer når man skal sy i stretch. Det er like viktig som riktig søm. Hvis ikke risikerer man både hoppesting og i verste fall at det blir masse huller langs sømmen, etter bruk og vask av plagget. Og det er ordentlig kjedelig på et plagg man har lagt ned masse arbeid i. Nålene man skal bruke til stoffer med stretch i heter enten : stretch nål, jersey nål, eller ballpoint nål. Disse har en avrundet tupp som gjør at de ikke skærer i stykker maskene i stretchstoffer, men legger seg i mellom dem. Disse nålene finnes i både tvillingnål og vanlig. Hvis du allerede vet dette og gjør det så får du se bort i fra infoen min altså, men kan være lurt å ha med valg av nål i sybeskrivelsen din, da riktig nål til riktig stoff ikke er noen selvfølge for de som skal sy for første gang 🙂

    4. Sydille: Det er kjempeflott med slike tips og råd! Det er mye jeg ikke kan om søm, så jeg lærer stadig noe nytt. Denne har jeg lest meg opp på, men jeg har faktisk aldri nevnt det med ett ord, kanskje fordi jeg aldri har lagt merke til at stoffene gikk i stykker før jeg lærte mer om nåler.

      Men uansett viktig å vite, så jeg skal sørge for at jeg får det med slik at andre også lærer dette.

      Tusen takk med innspill, kom stadig med mer om du ser det er noe som burde vært annerledes, eller som mangler 🙂

      Ha en strålende dag.

    5. Kan jo være at du har brukt universalnål tidligere kanskje. I noen tilfeller kan det gå greit med universalnål, fordi den har en noe mindre skarp tupp, men ikke så avrundert som nål beregnet til stretch. Men det kommer litt ann på stoffene og maskinen om det går bra eller ei. Har opplevd at universalnål kan gå på noen få stretchstoffer men på andre ikke, og også at maskinen har litt å si. Men man vet ikke hvilke på forhånd, så da er det like greit å bruke riktig nål som er beregnet til stretch 🙂 Har vært uheldig en gang for flere år siden hvor jeg glemte å bytte nål etter å ha sydd i fast stoff. Da sto det en vanlig nål for faste stoffer i. Sydde en body som jeg var veldig fornøyd med. Så ikke før jeg skulle bytte til tvillingnål at det var feil nål som sto i. Viste at plagget kunne ødelegges da, og hadde sett eksempler på plagg som var ødelagt. Men tenkte at dette hadde gått bra, for det så jo greit ut og jeg fant ikke noe galt med sømmen. Etter bruk, og en vask i vaskemaskinen var det masse huller langs sømmene, og det var ordentlig pyton, for plagget var ødelagt. Så greit å unngå hvis man kan 🙂 Jeg kan langt fra alt om søm, men deler gjerne det jeg har lært 🙂 Ha en strålende dag du også 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg