hits

Bursdagens 3 retters

13.03.2017 - 15:37 Én kommentarDe 9 fine venninnene mine kom i de fineste antrekk og de stiligste frisyrer på lørdagen. Jeg hadde en helt fantastisk koselig kveld, og er så takknemlig for at jeg har så mange venninner som står meg så nært til hjertet!

Menyen i år var fantasisk. Jeg er ekstremt glad i å lage mat i selskap, for det er ikke så ofte at jeg gjør det lille ekstra i hverdagen. Et selskap gir meg derfor muligheten til å finne nye retter, og stå på kjøkkenet i lang tid. Venninne mine vet å komme sultne når de kommer til meg i en slik anledning, og det gleder jo mitt mathjerte stort. Vi diskuterte dette med mat litt, og selv om mange er glad i å lage mat, så var de fleste enige om at det var annerledes å lage flere retter til så mange, rett og slett fordi det kan være litt vanskelig å få alt til å bli ferdig til passende tid. 

Jeg tenkte derfor å dele rettene med dere, denne kombinasjonen var helt fantastisk god. Planlegging er nøkkelen for å få rettene til å bli ferdig slik man ønsker det, så jeg deler min framgang. Jeg håper det kan gjøre det litt mer avslappende å lage en tre-retter om man skal ha et selskap en gang. 


Treretters bestående av: 
Forrett: ost i dadler og grilltomat med squash og mozzarella
Hovedrett: Kalv indrefilet, med båtpoteter av søtpotet og potet, asparges, stekte grønnsaker (paprika, rødløk, og squash) servert med rødvinsaus
DessertPanna cotta med limemarinerte jordbær 

En tre-retters uten stress: 

Start dagen før med desserten. Panna Cottaen lages kvelden før den skal serveres, men vent med å kutte opp jordbærene før et par timer før desserten skal spises. Legg opp panna cotta i små glass, og sett til kjøling. Da er de klare til servering så fort du har lagt litt jordbær over dem. 

Dagen før, eller på morgen før middagens skal serveres lager du klar forretten:
"Ost i dadler" trenger ingen annen tilbredning enn å sette de sammen. Det kan derfor gjøres i god tid før festen. Du kan også sette sammen "Grilltomat med squash og mozzarella" lenge før de skal serveres, men vent med å steke de, slik at de serveres varme. Gjør tomatene klare, sett de i en ildfast form, trekk folie over, og sett de i kjøleskapet. 

Lenge før festen starter er allerede forrett og dessert så godt som ferdig. Du kan også forberede middagen i god tid:
En saus kan lages i forkant og varmes opp før den skal serveres. Oppskrift rødvinsaus (til 10) 
3 sjalottløk
1 fedd hvitløk
2 stykk laurbærblad
et par kvist timian
5 dl rødvin
2 ss balsamicoeddik

5 dl vann med kalvefond eller kjøtt buljong
2-3 ts maizena
2 ss smør 

Honning/sukker, salt og pepper. 

Hakk løk og hvitløk og ha det i en kjele sammen med rødvin, kraft og balsamico, laurbærblad og timian.
La sausen koke inn til omtrent det halve.
Sil fra løk, og urter og pisk inn smør.
Rør inn maizena blandet med litt kaldt vann til ønsket konsistens. 
Smak til med salt og pepper og honning/sukker. 


Før festen gjør du også klart til hovedretten: Kutt opp poteter og søtpoteter i båter, legg de over en langpanne med bakepapir. Spe godt med olivenolje over potetene, og krydre de med flaksalt og nykvernet pepper. Dette kan stå på benken om det det ikke er for lenge til de skal tilbredes i ovnen. 
Gjør klar asparges ved å brekke av det nederste leddet. 
Kutt opp paprika, squash, og rødløk i store biter, legg alt i en bolle slik at det er klart til de skal stekes. 


Over til tilbredeles av hele middagen: 

Sett av et tidspunkt for når maten skal serveres. Hvis du tenker at forretten skal serveres klokken 19, er det greit av hovedretten er klart 30 - 45 minutter senere, og desserten etter det. 

Servering kl 19 - med klokkeslett for hvordan få maten ferdig: 

18:35 - sett stekeovnen på 180 grader. Så kutter du opp jordbærene til desserten og rører inn limeskall, sukker og sitronmelisse. 
18:45 - sett inn tomatene som står i en ildfast form på en rist midt i ovnen (de skal ut igjen etter 12 minutter, sett gjerne på klokken), sett samtidig inn potetene under. 
18:46 - Brun smør i en stekepanne, og brun indrefileten ved å steke den så vidt slik at den får en stekeskorpe. Legg den så over i en ildfast form, med litt salt og pepper. 
18:57 - ta ut tomatene, og sett inn indrefileten med et steketermometer inni. Okse og kalv skal nå 60-65 grader for å være perfekt medium stekt - dette tar ca 20 - 30 minutter. 
19:00 - dander tomatene og dadlene på tallerkner, og server. 

Nyt forretten sammen med gjestene dine. 

ca 19: 25: Når kjøttet er 60-65 grader varmt! Ta det ut av ovnen, skru samtidig opp gradene på ovnen til 225 grader slik at potenene får stekt seg godt mot slutten. Legg fileten over i aluminiumsfoliet, og pakk det igjen inn i et håndkle. Hviletiden for kjøttet er nøkkelen for å få det møreste kjøtt! 

Hell grønnsakene (paprika, løk, squash) over i en stekepanne, og stek de med en god klunk olivenolje, salt og pepper. 
Varm samtidig opp sausen og sett på en kjele med vann salt og en spiseskje sukker til aspargesen. Aspargesen skal bare koke i noen få minutter, så vent med å putte de i det kokende vanne til like før du skal servere. 

Rør om i grønnsakene, til de har blitt aldente, og pass på sausen!

Potetene skal ha litt stekte skorper og være myke inni når de er klare.

Ca 19:40 legger du over all maten på skåler/fat, så skjærer du opp kjøttet og serverer. 

NYYYYT! Dette er så velsmakende. 

Når dere da er klare for desserten, legger du de limemarinerte jordbærene over panna cottaen og serverer.

Med litt planlegging, blir det bare gøy å lage en helt fantastisk middag! 


- Speiltvillingene på Facebook - 

Én kommentar

Statera Marit Ebeltoft

13.03.2017 kl.21:27

Du er så flink til det her altså! Takk for gode tips og råd, skal lagre meg dette og imponere ved en passende anledning her og ;)

Skriv en ny kommentar