Ikke likestill meg med pappaen

Kjære regjering, kan jeg spørre, hva er det som skjer her? 

Det er bare fire måneder siden vi ble foreldre til vårt tredje barn, og dere skulle sett oss, hvordan vi testet alle mulige kjerringråd for å sette i gang fødselen. Vi fikk det nemlig voldsomt travelt da vi innså at permisjonsordningen skulle endres bare 4 dager etter termin. DEN UNGEN MÅTTE UT FØR DET! Mannen heiet mens jeg sprang i trapper, mannen dynket grøten med ekstra kanel mens jeg spiste til magen sprakk opp, vi gjorde så klart mye mer enn det, men vi trenger ikke gå i detalj på alt  😉

Terminen var den 27.juni 2018, men rakk vi ikke å få den ungen ut før 1. juli, så ville mannen ta over 5 av mine dyrbare uker i foreldrepermisjon. Det er over en måned det! 

Dere prøver å likestille meg med mannen.. .. Det nytter ikke.
Jeg prøvde virkelig så hardt jeg kunne i løpet av de 9 månedene jeg gikk gravid. 
“Kan du ikke vær så snill å bare ta over, bare et par dager?” spurte jeg gang på gang, når den store kula tok fullstendig overhånd. Det kunne være etter at jeg tittet opp fra doskåla med et grått ansikt og den returnerte frokosten spraylakkert i do. Det kunne være når jeg for 15. gang måtte legge meg til skrevs for nok en ny gynekolog.
Jeg skulle også mer enn gjerne likestilt meg med mannen under fødsel. Tro meg, jeg har presset ut TRE, mens hans oppgave var å ha ansvar for KLUT! “skal jeg tørke pannen din nå?” 

Permisjonstiden likestilles
Siden jeg ble mamma for første gang i 2013, så har permisjonsordningen gått to steg fram og et tilbake. Ironisk nok var det den gangen nemlig slik at far i utgangspunktet hadde retten på flere permisjonsuker enn mor. Da var fedrekvoten på 12 uker, mens mødrekvoten kun var forbeholdt de første 6 ukene etter fødsel. De resterende ukene var fellesperiode  som hver familie kunne fordele etter eget ønske. 

To steg fram: I 2014 ble dette endret, likestillingen tredde i kraft og mor og far fikk begge 10 uker hver 

Et steg tilbake: 1.juli 2018, ble fordelingen nok en gang endret. Den totale permisjonstiden på 49 uker er uendret, men mødrekvoten og fedrekvoten er begge endret fra 10 til 15 uker på hver. 

Det høres jo råflott ut det, om det ikke var for det faktum at en graviditet, fødsel og tiden med et ny nyfødt barn ikke lar seg likestilles mellom menn og kvinner. En pappa er en fantastisk god nummer 2 for et barn det første leveåret. 
WHO/ UNICEF anbefaler amming til barnet er minst to år, og det blir faktisk tatt så alvorlig at kvinner har rett til å ta ammepauser i arbeidstiden. Jeg synes jeg ser det.. ..En pappa som kjører fram og tilbake mellom hjemmet og konens arbeidsplass for å mate ungen.. 

I Norge er det anbefalt å fullamme det første halve året, det vil si at barnet ikke skal ha annen føde før det er fylt 6 måneder så lenge ammingen fungerer og barnet legger på seg slik det skal. Når barnet er 6 måneder skal det gradvis tilvennes ny mat ved siden av ammingen.
Så da spør jeg meg selv, hvordan skal vi klare å følge de retningslinjene som er med tanke på amming og tilvenning til ny mat når permsjonstiden til mor er kortet ned til raske 7 måneder? Vi vet jo at amming har store helsemessige gevinster, både for mor og for barn. Så hvis vi skal se på regnestykke med et økonomisk perspektiv så vil det selv der være mer lønnsomt å la mor være hjemme med barnet. For helseplager er i alle fall ikke lønnsomt for samfunnet. 

Nå skal det nevnes at ikke alle mødre ammer, og da vil så klart en pappa være likestilt med mammaen, men uansett hvor likestilte de kan være med tanke på å gi kjærlighet og omsorg til barnet, så fjerner ikke det det faktum at det er mor og ikke far som har tæret på egen kropp i 9 måneder, og attpåtil gått igjennom en fødsel.. 

Likestilling er ikke når mødre og fedre får tildelt like mange permisjonsuker hver, likestilling er når hver enkelt familie får like muligheter til selv å velge hvilke fordeling som passer hvert enkelt hjem best. 

Så tror jeg vi bare må bli enige om at det å få barn ikke kan likestilles før mannen kan gå gravid! 


– Følg meg på Facebook HER – Instagram HER – Snapchat: stinetuss – 

112 kommentarer
    1. Ja, du har så rett. Kvinner og menn er forskjellige, og godt er det at flere ser det 🙂 Mamma og pappa er ulike og skulle få lov til være det med sine egenskaper overfor sine barn. Ï dagens Norge er det mange ting som motsier hverandre når det gjelder hva man anbefaler og vet utifra forskning, og hva man lager lover for. Barnet har et sterkt behov for å knytte bånd til foreldrene sine, også utover de vanlige 10-12 mnd man som regel har “rett” på å være hjemme. Hvorfor kan man ikke heie fram mammalivet litt mer tro? 😀

    2. Jeg er så enig med deg her. Jeg syns ikke at regjeringen skal sitte og bestemme hvordan man best løser oppgaver på hjemmebane. Skal man ha likestilling så må hver enkelt familie få velge selv!

    3. Hurraa!! Endelig noen som sier i fra! Jeg er gravid nå, i uke 26. Termin er 1 februar… dette med at de vil endre på permisjonen har omtrent tatt bort hele gleden ved å gå gravid… i stedet for å glede meg til dette lille vakre nurket skal komme går jeg nå å bekymrer meg for å få for liten tid hjemme med han… jeg mener akkurat det samme som deg, en pappa er en god nr 2 og det kan ikke likestilles når han ikke føder eller ammer… så TAKK Stine for at du blogger om dette!

    4. Her er jeg uenig med deg. Jeg skulle gjerne hatt hele permisjonen til far jeg altså. Fordi jeg kjenner at det gjør vondt å tenke på å dra ut i arbeid allerede når poden bare er 7 måneder. For ikke å snakke om ammingen.. Fullammet mine til de var 6 – 7 mnd, og etter det så var det jo ikke akkurat som om at de spiste fulle måltid og klarte seg lenge uten amming… MEN og det er et viktig “men” her. Vi må ikke glemme hva likestilling er. Er uenig i din definisjon av likestilling. Her er det snakk om rettigheter som far og mor har i forhold til permisjonslønn og rett til fri fra arbeid for omsorg for barn. Man står like fritt til å gå hjemme ulønnet i perioder for å gjøre det som man tenker er best for sin familie. Vi må huske at likestilling handler om at mann og kvinne skal være like for loven, ha like rettigheter uavhengig av kjønn, og like muligheter til frihet rundt egne valg. Ingen som krever at mor skal tilbake etter 7 mnd. Hvis det er noe ved formen til mor som gjør at hun ikke kan arbeide har vi heldigvis sykemelding. Både i svangerskap og i permisjon. Når det gjelder å komme seg etter fødsel – så ja! Jeg synes man bør få ta seg tid, gi all kjærlighet og oppmersomhet til barnet, restituere kroppen og lytte til seg selv. Men igjen. Dette handler om hvordan samfunnet er lagt opp til at begge må jobbe får å få økonomien til å gå rundt. Hadde vi ikke vært avhengig av to inntekter kunne man fint gått hjemme så lenge det kjennes greit for en selv – både mor og far.
      Bra at du tar opp problemstillingen, og at du lytter til mors-hjertet. Det er viktig. Vi må tenke på barna. Men viktig å skille likestillingsbegrepet fra dette tror jeg. Det må være like rettferdig for far å få ha permisjon fra jobben sin for å ha omsorg for et lite barn, som for mor.

    5. Jeg sier meg delvis enig og delvis uenig.
      Jeg er enig i at ikke regjeringen skal sette føringer for hvordan hver familie ordner seg. Det argumenteres med at mange menn ikke tørr ta lengre permisjon pga presset fra arbeidsgiver. Men i dagens samfunn og yrkeskvinner er presset like stort den veien.
      Delvis uenig fordi jeg tror vi glemmer det store perspektivet her. Vi bor i VelferdsNorge med stor V og stor N. Barnet har rett til å være hjemme 1 år med mor eller far. Selvsagt, kan man si. Fantastisk kan man og si. Å ha anledning til at man kan være hjemme med full lønn og fortsatt ha rett til et helt år med ulønnet permisjon etterpå sammen med mor eller far som går på kontantstøtte.
      Jeg har venner i USA der mamma har rett på 2 måneder permisjon med lønn. Noen har også rett på 2 måneder uten lønn, for de familiene som klarer det uten å bo i et velferdssamfunn hvor ingenting er statlig subsidiert. (Blant annet koster barnehage rundt 10 000kr måneden per barn). De pumper og pumper. Under frokost, lunsjen og kvelds for å få det til å gå rundt… og sender det til barnehagens nyfødtavdeling (mer eller mindre)
      Mor eller far. Det er fantastisk. Og henge med hode passer seg ikke. Selv om man gjerne skulle ønske at ting kunne blitt gjort på en litt annen måte. Vi har der så godt, vi vet det ikke selv og klarer ikke å være takknemlig.
      Jeg tørr og påstå at vi er født med en lottokupong i hånda. Eller i morsmelka. Eller i pumpet morsmelk. Eller i morsmelkserstatning. Eller i sjeva vi spiser hjemme sammen med mor eller far før vi går i barnehagen.

    6. Første deg godt.
      Med de to første kunne jeg aldri tenkt at jeg ikke skulle være hjemme et helt år.
      Men med nr 3, valgte vi at jeg var hjemme 6mnd, så faren 6mnd. Vi angrer ikke et sekund. Han fikk et helt annet forhold til minstemann, pga den nærheten han fikk 6 mnd uten meg på dagtid. Jeg fikk en time fri på jobb hver dag for å pumpe.
      Syntes det er bra at mannen får avsatt noen uker, som ellers mødrene ville tviholdt på😈
      Men jeg mener og at mødrene minst bør ha krav på de 6 første mnd.
      Det som er vanskelig ved å bestemme hvor mange uker som skal være til hvem, og hvor mye som skal kunne velges av foreldrene selv, er at de fleste mødre da forventer at de felles ukene er deres. (Som jeg selv med de to første. Og nei var ikke lett å si ja når pappaen ville være hjemme med nr 3😛)
      Likestillingen har gått helt av skaftet, alt kan faktisk ikke likestilles. Kvinner og menn er og blir forskjellige uansett, sånn er det bare.

    7. Eg hadde termin same dag som deg, men fødte heile 12 dager på overtid. Eg var så frustrert den dagen brevet frå nav kom der det stod at eg ikkje hadde mista 5, men heile 6 veker av permisjonen min som følge av dette. Lille er litt over 6 måneder når permisjonstida mi er over, og eg har vridd hjernen min meir enn ein gong for å finne ei løysning på korleis vi skal komme i mål. Mannen har ikkje mulighet til 15 veker fri. Vi har ikkje råd til at eg går ulønna i fleire måneder. Eg jobber ein times køyring unna, så ammefri hjelper lite. Eg er fullt for meir permisjon til far, men ikkje på bekostning av tid med mor. Vi kan likestille i hytt og pine, men biologien kan vi ikkje endre på🙄

    8. Er så enig med deg! Men vil også påpeke en ting, alle har hengt seg opp i dette med ammingen, og at ammer man ikke så er det jo kanskje en grei ordning? Vår yngste ble etterhvert ett flaskebarn, og da var det dermed litt «lettere» for meg å gå ut i jobb da hun var 8mnder. Men det er noe av det verste jeg har gjort noen sinne! For selvom pappaen er fantastisk så er han ikke mamma! Her i huset var det mamma som gjaldt sikkert de første 24 mndene, og ingenting pappaen trøstet med hjalp. Jeg glemmer aldri den gangen han ringte meg på jobb kl 19 om kvelden og jeg kunne høre vesla hyle i bakgrunnen, sånn hes gråting som i mine ører betyr at hun har gjort det en stund. Hun drev og fikk tenner og han klarte ikke for alt i verden å roe henne, og der sto jeg da på jobb med tårene rennende forde jeg ikke fikk trøste babyen min. De jeg jobbet med (mannsdominert yrke) så bare dumt på meg og lurte på om han var syk forde ellers kunne jeg ikke dra ifra jobben…. Det var helt forferdelig! Og hadde det vært i dag så hadde babyen vært 7mnder?!? Glad vi ikke skal ha flere små… og denne kontantsøtten man får for å være hjemme med barnet… hvorfor i helsike starter den når babyen er ett år?!? Skjønner ikke logikken 🙄 burde gå automatisk fra permisjonen er ferdig..

    9. Alle familiere burde få fordele de ukene som det passer familien best.
      Ikke at politikerne skal få lage kaos i vår hverdag

    10. Heeeeeelt enig. Å vi fikk nr 2 den 2 juli. 4dager på overtid. Å vi gjorde som dere, prøvde alt av akkurat samme grunn. Husker meg gru forrige gang når jeg måtte avslutte amming ifb arbeidstart fordi far måtte ta 14 uker. Prøvde å nattamme, men når baby først hadde fått smaken på flaske, ble det fort et avsluttet kapittel.

    11. AMEN! Hvis de vil gjøre permisjonen likestillt og rettferdig kan de heller gi min fulltarbeidende mann rett på pappapermisjon, noe han ikke har rett på fordi jeg er fulltidsstudent. Menn har ikke rett på permisjon hvis ikke kvinnen har opparbeidet seg den samme retten. DET er diskriminerende det!

    12. Kjenner meg så igjen i hva du skriver! Hadde selv termin 2 juli. Her var både jeg og barnefar innstilt på å få barnet ut før 1. juli! Valget var enkelt da jeg fikk velge å bli igangsatt ( pga svangerskapsdiabetes) 1 uke før termin eller på termindagen.

    13. SÅ enig med deg! Kjenner jeg gruer meg til lillebrøster kommer i april, og er så takknemlige for å ha muligheten til å være hjemme i ulønna permisjon!
      Mor og far kan ikke likestilles det første leveåret, slik er det bare!

    14. Amen. Fikk barn tre dager over fristen og skal liksom tilbake til jobb om 2-3 måneder. Det er til å grine av. Ammingen må kastes (jobber for langt unna.) Veldig bra og viktig innlegg, takk for at du tar dette opp. Har forsøkt å sende mail til familiedepartementet, men har ikke fått svar til tross for at jeg mailer dem i mars. Utrolig frustrerende og antifeministisk. Er ikke hele poenget med feminisme at man som kvinne (og mann!) skal få bestemme over eget liv og familie? Vet vi ikke selv best? Jeg vil ikke gi opp ammingen og det biologiske båndet jeg har til min datter er så sterkt at det gjør fysisk vondt å være borte fra henne mer enn 2-3 timer. For en parodi på et demokrati som skal fremme individets rett til å bestemme selv.

    15. Er ganske enig med deg i mye av det du skriver, men kjenner at jeg blir oppriktig lei meg når eg leser at du mener at dersom man ikke ammer, så er man likestilt med mannen. For alle er ikke dette et bevisst valg man tar, men gjerne det eneste rette når andre ting ikke fungerer. Og man har gjerne kjempet en hard kamp for å få ting til å fungere. En mammarolle for meg handler om langt mer enn å være en matstasjon for barnet mitt. Og med dette mener jeg ikke at en pappa ikke er “god nok”, men en mamma som må flaskemate barnet har også et behov for tilknytting til barnet. Ofte handler de første månedene mye om å bli kjent med barnet og komme inn i rutiner. Og det er er for mange tungt. Synes jo vi på lik linje med andre skal få kunne kjenne retten til å tilbringe tid med barnet vårt når alt har kommet på plass.
      Med alt dette sagt, når det gjelder fordeling av fereldrepermisjonen mener eg at det eneste rette er at foreldrene selv får velge fordeling av permisjonstiden. Det er fordi det er kun vi som vet hva som passer for akkurat oss og vår familie. Respekterer at andre ikke hadde valgt det samme som oss, men familiesituasjoner er veldig ulike. For oss er hverdagen slik at pappaen kommer hjem fra jobb hver dag, og har mulighet for å nyte ettermiddagen i lag med ungene. I tillegg til helger. For meg er situasjonen annerledes. For meg betyr det å begynne på jobb igjen å ikke se ungene 1 uke, for så å ha fri 1 uke osv. Jobber helger og helligdager og alt som er. Man kan si at dette handler om likestilling, men for meg handler permisjonstiden om kunne fordele den første tiden med barnet sitt på den måten man føler passer for sitt barn og sin familie, mer enn det handler om hvem som er “god nok” for å barnet. Barn er ulike og foreldre er ulike, dette vil føre til at behovene til hver familie er forskjellige.

    16. Tusen takk! Er så deilig når flere og flere bloggere og andre personer med innflytelse på en annen demografisk gruppe enn enkelte debattanter i samfunnet sier noe om dette! Er så enig med deg og med et liknende svangerskap som deg x 2, så er min opplevelse at flere må åpne øynene for hvor mye en mors kropp må gjennom både før og etter fødsel!
      Ja til at hver enkelt familie kan velge ut i fra hva som passer optimalt for seg og sin situasjon!

    17. Trodde nesten det var jeg som hadde denne meningen om fordeling av permisjonstiden. Når man har muligjet til å fullamme, og få utnyttet de helsefordeliene det medfører så burde man ha mulighet til å kunne gjøre det så lenge det er anbefalt, uten det unødvendige stresset med at far må kjøre frem og tibake fra mors jobb. Det er unødvendig stress for den lille og det ødelegger for den tilknytningen mor og barn har under ammestundene. Jeg var student da jeg fikk min sønn, og vi prøvde at far skulle være hjemme og komme til meg da det var tid for mating. Det fungerte ikke for oss, så det ente med at jeg tok pause fra studiene for at vi skulle kunne fortsette med fullamming. Jeg kan ikke si at jeg angrer på det 🙂

    18. Så enig med deg! Fødte selv noen dager etter den nye ordningen, og dette har resultert i en del uker fri uten lønn ettersom å gå tilbake i jobb når lillemor ikke har fylt 7 mnd engang er uaktuelt! Kjerringrådene funket ikke her i gården dessverre! 😫

    19. Mia: dette ga meg tårer i øynene 🙁 det strider i mot biologien og vårt instinkt. Gi meg den forskningsrapporten som hevder at det er sunt for et barn å bli tatt bort fra mor ved 7 måneders alder … 🙁

    20. CJ: jeg mener ikke at du skal likestilles med mannen fordi du gir mme, fordi det nettopp er du som har gått gravid og født et barn – ergo du som trenger denne tiden mer enn din mann. Men for et barn mener jeg at en pappa kan være en like god erstatter for en mor om man ser bort i fra morsmelken. <3

    21. Likestilling er altså kun når du som kvinne «vinner» på det? Det var en rar påstand.
      Denne bloggposten er noe av det merkeligste jeg har lest på lenge, med argumenter som slår hverandre ihjel og som ikke tar på alvor hvor komplekst dette temaet er.
      For det første: Likestiling handler faktisk også om at menn har en rett til å få tilbringe tid med sine barn, og at holdninger som dine, og antikvariske holdninger hos mange arbeidsgivere gjør at dette blir vanskelig for mange menn.
      Du har helt rett, mange ammer ikke etter seks måneder, og derfor skal mennene likevel ikke likestilles, fordi du gikk gravid? Jaha? Når ble det et argument? Hei du mann til mine barn, ikke søren om du får være hjemme med ditt barn, det skal jeg gjøre, siden jeg tross alt har båret det i ni måneder.
      Vi har en av verdens aller beste løsninger og ordninger for foreldre i en veldig fleksibel og økonomisk god permisjonsordning. Men det er ikke godt nok for norske mødre.

    22. For en luksus å kunne være hjemme i 6 mnd da 😉 jeg begynte i jobb da lillemann var 3 mnd, det gikk fint med både amming og tilknytning selv om jeg bare hadde 5 mnd totalt. Mange av dere glemmer at det slett ikke er noen selvfølgelighet at man skal få være hjemme i ett år med lønn fra staten, men ingen nekter dere et år permisjon heller.. Det blir bare uten inntekt. Forøvrig er det jo fult mulig å ta ut mer permisjon, lovverket sier at man har rett til å ta et ekstra år permisjon om man ønsker. Man får selvsagt ikke lønn da, men ingen nekter deg.

    23. Mor og far kan ikke likestilles det første leveåret, men far skal også ha en viktig plass i barnets liv. Statistikken fra NAV er tydelig, fedre flest tar ut bare fedrekvota. Det vil i realiteten si at kvinner fortsatt har 34/44 uker disponibel, mens fedre bare har 15. Altså har vi betraktelig lengre tid, som kam begrunnes med graviditet, fødsel, amming osv.
      Jeg synes en del kvinner har en arrogant holdning til permisjon. For eksempel er det ei mor her i kommemtarfeltet som mener far ikke er i stand å trøste like bra som henne. Kanskje er det tilfelle, men muligens hadde mor også hatt utfordring med å få barnet rolig i den nevnte sitiasjonen. Kanskje ringte far fordi han var usikker og uerfaren, nettopp derfor er permisjonstiden så verdifull for pappaene.
      Det snakkes om at familiene må få velge det som passer best for dem. I realiteten er det mor som bestemmer. Mange fedre ønsker å være hjemme lengre, men mange kvinner føler eierskap over peemisjonen og lar ikke mennene slippe til. Derfor er de nye reglene et viktig bidrag til likestilling.
      Selv er jeg på ny ordning, med at barn født 6. Juli. Jeg hadde nok hatt lengre permisjon dersom ungen var født en uke tidligere, men er glad for at jeg blir tvunget til å slippe mannen til. Overgangen til jobb vil oppleves vanskelig og brutal uansett om jeg er hjemme 6 mnd. eller 1 år.
      Jeg fullammer for tiden og ønsker å amme så mye som mulig de første 12 månedene. Dette er slik jeg ser det den største utfordringen med de nye reglene. Likevel finner vi en løsning på det og gevinsten er et tettere bånd mellom far og barn
      🙂

    24. Er så enig!!! Vi venter nå i november og siden pappaen her er selvstendig og avhengig av sine kontrakter som det ikke er barebare å si at han ikke kan jobbe på flere mnd, så har vi valgt 100% for min del. Så jeg kan gå lengst mulig hjemme med barnet også må pappaen ta ut over tre år når min er ferdig.. Det blir er interessant år!

    25. Vi mistet pappapermisjonen da han ikke kunne ta seg fri fra jobb pga selvstendig næringsdrivende. Ukene kunne ikke overføres til meg, og jeg måtte si opp jobben for å få dagpenger isteden. Det var ingen annen mulighet.. så 3 mnd pappaperm gikk rett i dass fremfor å få overført dem til mor.

    26. Akkurat det samme mener jeg. Her i huset er vi to mammaer, det er jeg som har født begge jentene våre. Selvom vi er to mammaer og selvom begge er like glad i og engasjerte i jentene våre så merket vi en forskjell. Mens den andre mammaen fint kunne ta seg en tur ut og være borte litt, så hadde ikke jeg verken lyst eller behov for å være borte fra dem før de var over året. Å være borte fra dem mens de var små babyer var bare ok 1-2 timer av gangen. Ingen av babyene våre aksepterte tåteflaske og jeg syntes det var både vondt og slitsomt å pumpe, så det fungerte dårlig. Vi så også at begge babyene helt tydelig foretrakk/hadde behov for meg helt til de var rundt 1,5-2 år gamle. Man kan kanskje tenke seg at dette kom av at det var jeg som var hjemme i permisjon, men med nr 2 var også den andre mammaen hjemme i 6 mnd grunnet en operasjon og var da like mye sammen med babyen som meg. Likevel var det helt tydelig at babyen og jeg hadde et spesielt bånd og behov for å være nær hverandre. Begge våre ble fullammet i 6 mnd og begynte å introdusere fast føde etter det. Det tok cirka 1 mnd før smaksprøvene var oppe i et helt måltid og fortsatt var puppen svært viktig for babyene frem til 10-12 mnd alder, først da kunne de klare seg med litt pupp morgen, midt på dagen og om kvelden, det hadde ikke fungert for medmor å kjøre frem og tilbake til min jobb med ungen for amming både pga reisevei og det ville blitt umulig med soverutiner hvis ungen skulle sovne i bilen 15 min her og der . Med nr 1 var jeg våken ørten ganger pr natt og hadde behov for å sove sammen med babyen på dagen for å holde ut. Synes regjeringen burde forstå at det er og blir forskjell på mors og fars rolle i babytiden og at fars høydepunkter kommer senere…..

    27. Når eg skal tilbake i jobb etter permisjon må eg slutte å amme, er umulig med ammepauser/pumping :/ Med første synst eg det var tidlig å slutte når han var 8,5 mnd..og blir jo berre enda kortare med lillesøster 🙁

    28. Jeg kan gå med på argumenter om at regelendringa medfører redusert valgfrihet for foreldrene, men holdninger om at reglene medfører at “mannen tar over 5 av mine dyrbare uker i foreldrepermisjon” viser ikke anna enn nødvendigheten av lovendringa. Far får ikke 5 uker ekstra lovfestet rett til permisjon på bekostning av mor. De får begge 5 uker lengre. Disse ukene tas av fellesperioden. At mange anser fellesperioden som mors eneeie viser jo hvor nødvendig det er å lovfeste fars rett til noen “dyrebare uker i foreldrepermisjon”.
      Hva gjelder argumentasjonen om fullamming til 6 mnd? Om mor tar hele fellesperioden, får ho 31 uker. Etter der jeg er kjent med er dette mer enn 6 mnd. Videre er det ingen som hindrer mor i å være lenger hjemme med barnet. Samfunnet betaler riktig nok ikke for dette, men det gjorde det jo heller ikke tidligere.
      Hos oss deler vi permisjonen 50/50. Jeg anser permisjonstiden som vår, på lik linje som at barnet er vårt. Økonomisk er det ikke det mest gunstige valget, men dette handler om å dele vårt felles ansvar for, glede ved og tiden sammen med barnet. Vi er like mye foreldre til barnet begge to.
      Det er åpenbart ikke bare i arbeidslivet fars rettigheter behøver styrking, men også på hjemmebane.

    29. Fantastisk skrevet Stine ❤️ Jeg håper så inderlig at det blir en forandring, i denne permisjonsfordelingen i fremtiden.

    30. Amen! Er helt enig med deg! Jeg kommer innunder de nye reglene, og jeg syns det er kjempetrist. Flott at far får 15 uker, men de skulle heller vært i tillegg til mors permisjon, i stede for å bli tatt fra fellesperioden. Det ødelegger for amming. Jeg velger å tro at hver familie vet hva som er best for nettopp deres familie. Om det er best at far får mer permisjon så har man jo rett til å fordele det selv mtp. fellesperioden. Hater at regjeringen kan komme og overstyre hva vi som familie ønsker for oss og vårt barn. Min samboer er godt fornøyd med 10 uker, og jeg ville gjerne hatt de 5 ukene. Men nei, vi skal ikke få velge det selv til tross for at vi er enige her hjemme om hva som er best for oss. Utrolig frustrerende.

    31. Helt enig. Familier burde får bestemme selv hva som passer best.
      Hos oss så hadde ikke mannen min mulighet til å være hjemme i mange uker i strekk pga eget firma. Så endte med at jeg var hjemme i 3 mnd uten lønn. Hadde jeg i allefall kunne overtatt noen av fars uker, så hadde det jo vært mye enklere for oss økonomisk.
      Gruer meg til evt neste barn.. når far ikke kan ta 10uker, kan han i allefall ikke ta 15.
      Han kan jo såklart ta et par uker i strekk (blir som ferie). Men å fordele opp 10/15 uker blir vrient. Dermed mister vi de resterende ukene, fordi jeg som mor ikke kan overta. Man må ta hensyn til at alle familier ikke er like.

    32. Helt enig 😊 har ei jente på 10mnd og først nå syntes hun at pappa er grei å være sammen med. Før det har det vært mamma hele dagen og hele natta. De fleste dager gråt hun om jeg forlot henne med pappa.. veldig glad jeg har fått vært hjemme med henne hele veien! Men også veldig glad for at pappaen har vært mye hjemme sammen med oss! 🙂

    33. Hei!
      Dette har ikke noe med innlegget ditt å gjøre, men tenkte å spørre deg hvordan det ble med bytte av bil når dere gikk fra 2 til 3? Vi har også Toyota avensis og er så fornøyd med den, så kunne godt tenkt meg å beholde den selv om vi nå går fra 2 til 3:-)
      Mvh Lena

    34. Spot on!! Som jordmorstudent er jeg fortvilet over endringen, kanskje spessielt med tankte på at den er alt annet enn ammefremmende. Altså når mor skal tilbake i arbeid, vil hun mest sannsynlig avslutte nattamming for å få nok søvn til arbeidsdagen. Dette er noe de aller fleste ikke vil slutte med dagen før de skal tilbake på jobb, men som en tilvenningsprosess til å gå tilbake i arbeid kanskje flere uker før permisjonen deres er over. Jeg har og møtt mange tilfeller hvor det rett og slett ikke passer særlig bra for familien at far er så mye hjemme i permisjob. Kan ikke ukene i større grad kan fordeles inad familien ut i fra hva som passer best?
      Og hva fører denne endringen til i praksis:
      1: at flere mødre ammer kortere og helsegevinstene for mor og barn blir mindre (i tillegg til alle helsefordeler for barnet, viser forkning også at amming forebygger brystkreft hos kvinnnen, samt det er økonomisk billigere for en familie å gi barnet morsmelk fremfor mme)
      2: at kvinner går ut i permisjon uten lønn for å være lengre hjemme med barnet, noe som fører til tapt inntekt og pensjonspoeng for kvinnen…

    35. Hver eneste familie er i ulike situasjoner. For noen passer det at mor tar hele permisjonen, for noen at det blir delt mens for noen at far tar hele. Hver familie burde fått utdelt ukene, og så fordelt det sånn det passer best. Kan ta oss som eksempel, selv om vi ikke har barn enda. Jeg er syk, og ufør. Men det betyr jo ikke at vi ikke kan få barn. Men jeg har ikke helse til å ha barnet hjemme alene hver eneste dag, jeg er avhengig av hjelp. Om far skal ta hele permisjonen er jeg nødt til å levere en ærklering fra legen på at jeg ikke kan ta vare på barnet alene. Det synst ikke jeg er helt rett, men om vi skal få barn er det vårt eneste alternativ. Grunnen til at jeg ikke kan vere alene med barnet hver dag (kommer jo an på hvordam barnet er, om det er friskt, syk etc.) er fordi jeg har ME, og er avhenig av å hvile mye for å ikke bli sykere. Så for oss hadde det beste vert om far hadde jobbet et par dager i uken og hvert hjemme resten fram til bhg start. Dette er jo noe som vil variere fra familie til familie, så at det skal vere så fastsatte (i mangel på bedre ord) regler synst ikke jeg er helt rett ihvertfall.

    36. At far har rettigheter og kan ta vare på barn er jo egentlig ikkje problemet. Om fedre var så himla begeistret for å være hjemme hadde MANGE fler vært det. Noen kan ikkje pga jobben de har valgt og sjefen ikkje tillater det. Andre er selvstendig nøringsdrivende. Ikkje spesielt ofte eg hører om menn som velger å være hjemme uten betaling i ett år for å være med barn, selvom eg HAR oplevd det. En av mine venner valgte denne løsninge. Han var hjemme og hun jobbet. Da eg fikk barn var ikkje noe av dette en issue. Eg ammet henne til hun var 12 mndr, og en jobbet deltid i familiens foretak så det var noen timer pr kveld. Eg gikk ikkje tilbake til å jobbe fullt før hun var 3 år og selv da hadde eg henne med meg på jobb ofte -eg jobbet selvstendig. For meg har det aldri handlet om pengene. Det har handlet om forholdet vårt. Og at eg takker for at staten ikkje bestemte så mye den gangen. Eg fikk henne i barnhage når vi selv ville, vi kunne velge barnehage der vi ønsket. Hun har reist landet rundt med meg i jobben min helt til hun begynte på skolen. Vi har alltid hatt en tett bånd. Og pappen kunne hatt det også om han ønsket,men det ble desverre aldri noe av. Så det var aldri snakk om at han ikkje FIKK lov, men at han valgte å la være. Han valgte skolegang og utdannelse og sitt eget liv fremfor oss. Eg er takknemlig for at han gjorde det,men også lei meg på hennes vegne som den dag i dag fremdeles ikkje har et tett bånd til faren. Som sagt ikkje fordi han ikkje fikk lov ,men fordi han ikkje ønsket.
      Likestilling mellom kjønn kan aldri eksistere. Likeverd joda, men likestilling kan ikkje skje rett og slett pga av biologi. Om det handler om gravidiitet og amming eller i andre sammenheng.
      Eg tror på likeverd og eg tro på fri vilje til å velge det som passer best for hver familie og ønsker alle med ny baby eller som får ny baby masse lykke til <3

    37. Har dere ikke fått med dere det nye? Fra 1.1.19 så er det lagt fram forslag at dersom familien velger 80% lønnet permisjon, så har far rett på hele 19!!!! Uker av permisjonen totalt.. mor må da allikevel tilbake på jobb etter ca 8 mnd. Er selv gravid med termln på nyåret, men denne ungan skal bare komme snarest spør du meg 🙁

    38. En er jammen meg ikke likestilt som foreldre om en ikke ammer heller!
      Kropp som trenger å bli “resatt” etter graviditet og fødsel – bekkenløsning som kommer tilbake når baby er flere mnd gammel, og en unge som er tryggest på den forelderen den har kjent hjerteslagene på lenge! Barnets beste hander om myeer enm amming 😉

    39. Er så hjertens enig.
      Etter min mening kan man aldri likestille kjønn. Vi er faktisk ikke like uansett hvordan man snur på det. Men vi er like mye VERDT! (Og det er altså i mine øyne en helt annen sak.)
      Synes det er tragisk at de skal gjøre sånn med permisjonen. 🙁

    40. AMEN !
      Kjenner eg blir trist, sint å lei meg at rejeringen skal velge hvilke permisjonsfordeling som er best for alle familier !
      Ein viktig ting er jo det å amme barnet ( ikke noe vondt om di som velger å ikke ) men mangen ammebarn er ikke lett å få over på flaske, mme.
      En annen ting som stortinge virkelig ikke har tenkt på er jo det at, om far ikke ønsker å ha permisjon eller di ikke har råd til at far tar permisjon så går di 15 ukene bort. Mor har ikke mulighet til å overta disse, som vil si at ; mors permisjon er over når barnet er 7 mnd, barnet må i bhg. Ikke alle bhg tar i mot barn som er så små, som vil sei at mor må ta ut ulønna permisjon for å være hjemme med barnet til det er gammelt nok.
      Detter er utrulig trist at vi er komt til 2018, å dette er veien regjeringen velger å gå, og som du sier, et skritt fram og to tilbake.
      Og om regjeringen får vilja si igjen får far 19 uker !!!! Ved 80% permisjon.
      Vi er privligert som har permisjonsordning og at far kan vær hjemme med barnet, men ikke ta av permisjonstiden til mor å gi til far. Vi kan snakke mye om likestilling men når det komme til mor å barn så vil ALDRI likestilling være et tema.
      Takk for at du tar opp eit så viktig tema !
      Eg håper bare på at regjeringen ser hvor galt dette er og går tilbake til den gamle ordningen som di har gjort ein gang før !
      Hilsen frustrert, snart 3 barns mamma.

    41. Absolutt ikke noe som kan likestilles. Men en ting jeg Er uenig i er det du skriver om amming. Om mor ikke ammes så kan foreldrepermisjonen likestilles? Overhodet ikke. Har du tenkt på de mødrene som har hatt en vanskelig graviditet? Utfordrende fødsel med komplikasjoner? Det Er flere eksempler på at en foreldrepermisjon ikke kan likestilles. Ikke bare med tanke på amming;) for noen mødre kan det ta lang tid å komme seg. Det er helt klart viktig at far skal få tid med barnet, men ikke TA det fra fellesperioden. Dette burde hver enkelt familie bestemme selv:)

    42. Jeg er enig og uenig! Men alle familier er forskjellige, så synes egentlig at det skal være litt opp til familiene hvordan de deler opp. Men jeg synes ikke 15 uker til far er mye. Det er jo en fellesperiode også, men i de fleste familier er det en selvfølge at hele den perioden går til mor… ammer eller ikke ammer. Mannfolka må få slippe litt mer til. Men som sakt, dette er vanskelig, for alle familier er så forskjellige, og det som passet for meg, passer kanskje ikke for andre. Hos oss har far begge gangene fått 5 uker av fellesperioden i tilegg til sine da 10 uker. Men da ammet jeg bare morgen og kveld, og mine barn fikk flaske med morsmelk eller mme på dagtid i tillegg til grøt.

    43. Kunne ikke vært mere enig! Vi venter vårt andre barn i april og denne gangen hadde vi tenkt at far skulle benytte pappapermen sin. Med første hadde han ikke mulighet, men nå når den er på 15 uker har han heller ikke mulighet.. han har mulighet for 10 uker, men ikke mere. Jeg kunne virkelig trengt de 5 ukene hans, men ifølge nav gikk ikke det med mindre samboer lå på sykehuset eller var kjempe syk😩 Jeg gruer meg til å gå i mammaperm denne gangen.. og det skal ikke være sånn🙄 Man burde få velge fra familie til familie, sånn det passer de! Men at far kan ha mellom 5-10 uker er fint. Men 15 er å overdrive..

    44. Jeg syns det er hårreisende at andre skal velge hva som passer best for familier i det ganske land. Som jeg leser her i kommentarfeltet er det mange forskjellige måter å gjøre det på. Jeg syns det må få være opp til hver enkelt familie å finne ut hva som passer best for dem. Vi fikk vårt andre barn i år, en stund før de nye reglene heldigvis. Far får sine 10 uker og jeg resten. I tillegg tar jeg noen mnd uten lønn. Dette gjorde jeg med første mann og. En fin tid som aldri kommer igjen. Det bestemte vi oss for med en gang vi fant ut at vi ventet barn og satt oss inn i permisjonen. Begynte alt da å sette av penger hver mnd for å spare til mnd uten lønn.

    45. Bra skrevet!
      Endelig noen som får dette litt frem i lyset!
      Det er helt tragisk!
      Jeg VIL være hjemme, og mannen min VIL jobbe! Så han kommer til å si det ifra seg fordi han synes det bare er tull at han skal gå hjemme! Og jeg er så enig!
      Kjenner jeg blir jævla frustrert over at dette ikke kan deles SOM FAMILIEN SELV ØNSKER! Alle er i forskjellige situasjoner.
      Et eksempel.. når en tispe får valper, skal vi plutselig fjerne tispa og sette inn en hannhund til å passe på og å amme valpekullet?? Det er ikke biologisk riktig! Fatter ikke hvorfor ingen store stemmer lager rabalder av dette tullet til regjeringa!
      Blir helt kvalm av dette likestillingspisset.
      Hilsen jente 29.

    46. Hei! Fullt og helt enig
      Under fødselen fikk jeg en 3 grads rift. Jeg har fortsatt vondt i dag når jeg er på do. 9 mnd senere. Jeg må inn å operere igjen. Men etter 4 måneder, begynte jeg å få mindre vondt og kunne virkelig nyte mamma-tiden resten.
      Pappaen kan faktisk ikke likestilles under graviditet og fødsel.

    47. Husk å stem riktig neste valg, så vi kan slippe denne galskapen. Jeg har alltid stemt blått, men har virkelig innsett hvor feil jeg har tatt. Flaut.
      Uføre blir kasta ut av stønader uten mulighet til å jobbe, båter blir flagget ut og norske mannskaper blir kasta arbeidsledige i land, fiskekvoter selges til utlandet istedenfor til norske «røde fiskebåter» og arbeidsplasser, sykemeldte får stopp i sykepenger, syke folk på arbeidsavklaring får plutselig stønaden stoppet for godt, permisjonskvote økes for far- slik at flere heller tar ulønnet permisjon.
      Osv osv osv.
      Velferdsstaten står for fall med blå regjering. Fordi det tydeligvis er viktigere at Røkke og resten av gjengen skal få redusert skatt.
      Hilsen j29

    48. Ett langs svangerskap. Først den intense kvalmen. Så kom plagene med ryggen. Hofteproblema mine slo inn. Skoliosen slo inn. Så var det fødsel. Ongen kom ut den. Men mykje blei øydelagt på vei ut. Blei sydd både her å der. 2 tima liggande med 3 forskjellige med nål og tråd. Nei, ditta er heilt vanlig. Sitt no heilt fint du. Ja, men ser ikkje du ringen eg har laga med ett håndkle? E visst vanlig å ver låk. Mnd 4 etter fødsel gjekk eg til profosjonell gynokolog. Åj sa ho. Her va d mykje. 5mnd tok d før eg kunne stå å skifte bleie på mini uten at d gjor låkt å stå. 4mnd før eg skjønte at eg va ett unntak å d va ok å ha d låkt. Min mann er bonde. Min mann kan ikkje erstattast i sin jobb så lenge. Ihvertfall ikkje i sesong. D e jo berre å mate å mjelke? Nei, d e marka som skal slåast. D skal reknast ut kor mykje gjødsel en skal ha på den marka for at d skal bli bra avling å tømme kommen til rett tid. Du skal vite kor den høla på marka er. Der er mykje. Men der er ikkje ledig avløyser så lenge. Å ka me resten av året? Skal ikkje han ha rett på ei helg i ny å ne? Ja, å vi bor på ei øy. Eg jobber på fastland. Amming, då ikkje mulig. Vi valgte å ta ut ulønna permisjon på meg for å kunne vere heime med den som trengte MEG mest. At vi he ett godt tilbud? Ja! Men godt nok? NEI…
      Om eg vil ha like mykje i lønn for samme jobb som en mann. JA.
      Om eg vil ha mindre permisjon for far skal likestilles? Nei, eg vil velge sjølv kva som er rett for OSS.

    49. Anonym: pappaen er like viktig, men ikke et primærbehov for en nyfødt.. våre barn har en like sterk tilknyting til faren sin som meg, men han kunne ikke amme de da var nyfødt. Han hadde heller ikke hormoner som gikk løpsk som følge av den biologiske prosessen som skjer hos kvinner når de har fått barn. Det at det var meg som var til stedet 100% den første tiden i barnas liv har på ingen måte ødelagt noe for deres unike forhold med sin pappa. At dere velger en annen løsning synes jeg er flott, for da var det den ordningen som passet best for dere.

    50. Så hjertens enig! Jeg har fått mine barn og vi er ferdige med permisjonene for mange år siden, likevel kjenner jeg at jeg blir sint når politikerne skal bestemme hvordan familier skal fordele oppgaver og ansvar i hjemmet. I tillegg til ammingen er det et bånd mellom mor og barn som skal være der i den første tida. En mor har like stort behov for nærhet til sitt barn som barnet har til mor. Derfor gjør det fysisk vondt når man må skilles. Det er bare å se til dyrene. Hvor mange dyreunger er det som holder følge med far? Nesten ingen. De fleste holder seg til sin mor, og mammadyret har det vondt når ungen blir borte.
      Jeg tror også fedre generelt føler de kan bidra med mer når barnet er litt større, og mindre avhengig av mor. Ja, til pappapermisjon, men ikke før barnet er rundt ett år.
      Likevel klarer jeg også å se den “fornuftige” delen av den politiske overstyringen av foreldrepermisjonen. Det handler om å ikke gi menn store karrieremessige fordeler på bekostning av kvinner. Samtidig velger jeg å tro at seriøse bedrifter ikke holder på slik, og jeg tror ikke at politisk bestemmelse av foreldrepermisjonen er veien å gå for å fremme likestilling i arbeidslivet i kvinners favør da dette er en kort fase av et langt arbeidsliv.

    51. Amen! Kvinner og menn kan virkelig ikke likestilles når det kommer til svangerskap og fødsel. Jeg syns det var tidlig nok å begynne å jobbe igjen når sønnen min var 9,5 måned. Det gikk fint, men jeg følte meg ikke helt klar. Tanken på å måtte starte enda 5 uker tidligere gjør meg uvel og svett! Og mannen syns det klarte seg med 10 uker hjemme. Jeg forstår virkelig ikke hva regjeringen har tenkt på når de vedtok lovendringen. Hvis det funker for noen å starte i jobb igjen kort tid etter fødsel, helt i orden. Samtidig bør det ikke «gå utover» andre som kjenner at det er stikk motsatt. Det bør være opp til hver enkelt. Takk for at du bruker stemmen din til å sette fokus på et så viktig tema!

    52. Helt enig. Dette er latterlig. Mor er i tillegg oppe på nettene hvor ungen gjentatte ganger hyler etter nattmat, for min del sikkert over et år. Det er unødvendig lenge, vil du sikkert si, men det var jo ikke slik at jeg ikke prøvde å gjøre noe med det!
      Jeg begynte å jobbe 50% med 2 timers ammefri da barnet var 8 måneder. Det lille som var etablert av måltider utenom amming, falt fullstendig bort. Ungen spiste ingenting mens jeg var borte! Helsepersonell så på saken og rådet meg til å ta noen måneder permisjon uten lønn. Dette for å reetablere måltider, barnets psyke, og barnets vekt. Ja, barnet gikk ned i vekt den måneden jeg jobbet 50% – MED ammefri, og han var livredd for at jeg skulle gå noe sted.
      Med dette som vår livs oppgave i månedene som kom, ordnet det seg omsider. Far utsatte sin andel, men far husker dessverre ikke permisjonen som en fin tid. Det eneste han gjorde var å slukke brann mens jeg var borte, og vente på at jeg skulle komme hjem. Han kom seg ikke langt fra hjemmet, og gruet seg til jeg skulle på jobb. På denne tiden skulle far ha 10 uker.
      Jeg er FOR at far skal ha masse tid med barnet sitt, men må mor være borte av den grunn? Barnet har et helt liv å ta av. Hvorfor må dette på død og liv tvinges frem tidligst mulig, mot alle biologiske forutsetninger?
      Regjering; ikke likestill ting som ikke lar seg likestille. Dette er en kabal som må legges i hjemmet. Det skal være en fin tid for alle i familien, ikke påfør unødig stress for noen usle uker. Hele likestillings- og innvandringspolitikken kan da vel ikke hvile på nybakte foreldre og små spebarn?

    53. Takk! Endelig noen som skrev om dette. Jeg kommer ikke til å få flere barn før dette lite gjennomtenkte vedtaket er blitt endret!

    54. At fedre får minst 15 veker saman med barnet er heilt fantastisk. Tenk så heldige vi er som har så gode ordningar både for mor far OG barn!! Det er slettes ikkje mange som har det så godt og det syns eg vi skal sette pris på og heie på!
      Min mann var heime med vår førstefødte i 18 veker, og det var først då vi begge fekk ein god forståelse for kvarandre sine oppgåver. Han sette meir pris på alt som vart gjort i heimen og eg kjente på saknet mens eg var på jobb. Ikkje minst fekk han ei tidlig tilknyting til barnet som eg trur han aldri hadde fått oppleve ellers. Hurra for fedrene 🙂
      Eit valg har ein jo. Ein kan vere heime over lengre tid enn desse vekene. Riktignok utan lønn frå staten, men dersom ein syns det er enormt viktig og det kjennes riktig så er det vel verd det?

    55. Hør hør!!! HELT enig med deg! La familiene bestemme selv hvordan fordelingen skal være eller gi fedrene lengere permisjon uten å ta fra fellesperioden! Har lyst på nummer 2, men blir ikke akkurat mer motivert for flere med denne løsningen hvor man da må ta mer permisjon uten lønn som igjen går ut over mor mtp pensjon og diverse…

    56. Hei! Jeg er uenig i den siste setningen din- fordi vi har ikke kommet så langt enda at vi kan si at vi har fått likestiling den dagen hver enkelt familie selv får bestemme fordelingen. Resultatet av det blir at de aller fleste familier ender med noen få eller null uker pappapermisjon fordi far ikke tør/vil kreve pappapermisjon hos arbeidsgiver når dette ikke er lovpålagt (da blir det naturen slik du forklarer som «seirer»). Resultatet blir fortsatt skeivfordeling lønn mellom kvinner og menn og mindre kvinner i lederjobber. Det er nettopp for å komme flere skritt frem når det kommer til likestilling i Norge at det gis lovpålagt fedrekvote. Vi må slutte å «skrike» om at vi synes det er urettferdig at kvinner har lavere lønn og samtidig kreve hele foreldrepermisjonen. Det er min mening:)

    57. Ida: jeg er uenig med deg igjen, for det at kvinnen nå får mindre tid med barnet tror jeg vil føre til at flere kvinner velger å ta ut ulønnet permisjon, og det i igjen fører til dårligere inntekt og pensjon som kvinner

    58. Vel, jeg sitter hjemme nå i 10ukers pappaperm. Hadde det ikke vært noen fastsatt 10/15ukers pappakvote ville nok desverre veldig mange mødre krevd hele permisjonen selv. Så at det eksisterer en fastbestemt kvote synes jeg er kjempeflott, uten å synse så veldig mye utover lengden på denne. Men hva amming angår så har en 7mnd baby gode evner til å lære seg å spise mat/grøt innta næring på annet hold, det er jo akkurat derfor de får tenner rundt denne alderen. Vi har jo alle sett ammende Robin fra Game of Thrones 😀

    59. Jeg er så uenig med deg. Det er ekstremt viktig at staten går inn og regulerer her. Om folk skal velge selv hvordan ukene skal reguleres blir det uansett ikke reelle valg fordi mor ofte har vanskelig med å slippe far til og stole på at far kan ha henne rutiner med babyen som ikke nødvendigvis samsvarer helt med mors tanker. Og fordi far ofte blir presset av samfunn, arbeidsgiver osv til å ikke ta ut masse perm. Far trenger et lit dytt fra staten for å bli utfordret på hjemmebane. Og vil da også få større forståelse for hva det er å være hjemme med baby.. og mor trenger et dytt for å slippe far til. Folk flest vet ikke best i dette tilfellet… og det er spesielt de mødrene som tviholder på fellesperioden som har godt av å slippe opp litt kontroll og slippe andre til..

    60. Er uenig med deg.
      Mammaer har et eierskap til permisjonen og pappaer føler I TILLEGG press fra arbeidsgiver, så jeg mener at lovfesting av 15 uker permisjon til far er helt nødvendig og veier tyngre enn babyens behov for at mor er hjemme tiden fra 7-8 mnd.
      Selv gråt jeg på helsestasjonen med 6 mnd gammel baby da jeg fortalte at “jeg har jo akkurat fått hodet over vann og nå skal jeg straks begynne å jobbe”, så følte helt klart selv behovet for å komme meg i større grad på beina før jeg måtte på jobb igjen, både for babyens og egen del.
      Jeg vil mye heller strekke det dit hen at når samfunnet i Norge nå er bygget opp slik at både mor og far bør (/er avhengig av å) jobbe 100%, så burde permisjonstiden være lenger. For begge. Og at mor og far tjener opp rettigheter til permisjon hver for seg. At permisjonstiden er på totalt 1,5 år, man tjener opp 9 mnd hver, 15 uker er forbeholdt far, 15 uker forbeholdt mor og resten kan man velge å begunstige den andre med. Argumentasjonen om at det ikke ‘passer’ far å ta ut permisjon? Nei vel, your loss. Hadde tatt seg ut om en kvinne hadde ment det samme? ‘Kan ikke ta ut 15 uker jeg altså. Det går ikke på jobben. Far, du får ta hele permisjonen’. Å ønske det er annerledes, men da får man stå får det tapet både for sin egen del som forelder og at man også velger det på barnets vegne.
      Jeg er også irritert over at fars andel av permisjonen ikke er en forlengelse av den totale. Selv om jeg selv er ferdig med å få barn. Men jeg mener likevel at 15 uker forbeholdt far er helt nødvendig. Så absolutt et skritt i riktig retning.
      Og at ulønnet permisjon strander stakkars kvinner? Det er pensjonsordning for personer som er hjemme med barn under skolepliktog alder, så du blir på ingen måte ruinert der. Langt fravær fra jobb er det som ødelegger mest for karrieren. Se deg selv i speilet, hvorfor stopper ikke du bloggingen i 7 mnd.?

    61. Dette er det dummeste jeg har lest! Man er to om å lage barn, og far er like viktig som mor! Det er likestillingen som tar mange steg tilbake om det hadde blitt som du beskriver.

    62. Jeg er såååå enig!!! Her har ikke far mulighet til å ta permisjon pga en tredje part (jobbrelatert).. men de ukene kan ikke jeg da få fordi far ikke er dødssyk! Det er jo helt bak mål… bare fordi vi ikke har mulighet til å fordele disse ukene selv… gir ikke mening. Mor og far har uansett to forskjellige roller i de fleste hjem.. herregud! Enig i alt du skriver!!

    63. Hei. Utrolig bra! Ikke bare alt, men er man uheldig å få 3 måneder med kolikk også å d skal mor være heime med etter ein fødsel med plager nedentil. Da er d vare 4 måneder igjen av permisjonen

    64. Ida: Jeg ser poenget ditt, men en løsning hadde vært å forlenge hele foreldrepermisjonen, slik at faren fikk sin kvote på 15 uker og at mor beholder sine uker. Da kan både mor amme lenger og far blir nødt til å ta sin permisjon. Dette gagner jo barnet best også, da det får være lenger hjemme med foreldrene før det blir nødt til å starte i barnehage. Noen barn må begynne ekstremt tidlig i barnehage dersom far ikke kan ta ut permisjon. Det er vanskelig å få disse ukene overført til mor, f eks hvis far er fotballspiller eller bonde og ikke har avløser. Jeg syns det blir helt feil å korte ned kvoten som mor kan velge å ta.

    65. Synes Kristina, Karoline og Erik beskriver mange gode poeng her – og som Kristina sier på slutten – langt fravær fra arbeidslivet er det som skaper skeivhet i lønn – og du selv har jo ikke tatt permisjon fra bloggen….
      Må også få si at jeg synes far er likestilt med mor og ville aldri beskrevet han som en god nr to til mine barn. Alt er tilrettelagt for at vi fint kan praktisere pappapermisjon, det er jo derfor vi blant annet har ammepauser osv.
      I det heletatt synes jeg det sier sitt om hvor godt vi har det i Norge med permsjonsordningen når vi presterer å klage over hvordan fordelingen er bestemt. Og takk og pris for at den er det – nettopp for likestillingen sin skyld!

    66. Veldig bra skrevet! En hver familie bør få bestemme selv hvordan de vil fordele permisjonen ut fra hva som passer dem best! Det skal visst være en underskriftskampanje mot regjeringens nye forslag på gang i følge tv2-nyhetene, men jeg finner ikke denne. Noen som vet?

    67. Sier meg uenig i mye av det du og mange andre her skriver.
      For meg så virker det som at dere vil ha hele permisjonstiden for dere selv.
      Det er tross alt dere som har vært gravide i 9 mnd.
      Ser forsåvidt hva dere mener med det,men det kommer litt feil ut.
      En av grunnene til at mange fedre ikke går et godt nok bånd til sine barn, er fordi mor tar barnet hele tiden. Det er deres og ikke går sitt barn. For så å klage etterpå når får er alene med barnet og ikke vet hvordan han skal trøste det.
      Så her er det noe begge to må snakke om, og bli enige om. Staten prøver vel egentlig å hjelpe fedre med å få et bedre bånd til ungene sine.
      Og så det var ei som så at hun visste av svært få fedre som tar 1 år ulønnet perm? Vel,jeg har ikke til dags dato møtt eller hørt om noen kvinne som har tatt så mye som 1 mnd ulønnet, fordi det har de ikke råd til.
      Selv hadde jeg bare 2 i forbindelse med fødselen,mens mor hadde resten av tiden.
      Men jeg var delaktig i alt så lenge jeg var til stede. Mating om nettene og turer om dagen. Helt perfekt for oss den gang.

    68. Verst er det jo for de familiene der far av ulike grunner ikke har mulighet til å ta sine 15 uker, da mister man jo de ukene. 15 dyrebare uker barnet skulle hatt hjemme. Om politikerne på død og liv skal tre likestilling nedover hodene på oss, så må de finne løsninger for de familiene som av ulike grunner rett og slett ikke kan følge denne malen, slik at også deres barn får like lang tid hjemme med en av foreldrene før det blir hevet inn i barnehagesystemet som de som har foreldre som har mulighet til å dele permisjonen.. Barna blir jo de største taperene her!

    69. Så enig med deg!! kjenner jeg gruer meg til å bli mamma på nytt med denne ordningen. Selv har jeg nettopp begynt å studere igjen etter 2 år hjemme med sønnen min. Håper dette innlegget bæres videre, skal hvertfall dele!

    70. Troe nesten ikke det jeg leser. ☺. Tror du må prøve å se den naturlige grensen, hvor det ikke lenger går å likestille kjønnene😆. For all del må du bare prøve å kjempe for at menn en dag skal føde og amme! Eller du kan bare prøve å være glad for at du er kvinne som får oppleve det å bli mor og alt annet godt dere får oppleve, ved å tilhøre deres kjønn. Tenk hvis dere litt ekstreme frøkner bare kunne sette pris på dere selv og heller bygge gode relasjoner, enn å hele tiden latterliggjøre mannens “Enkle rolle”. Husk! Du vet ingenting om hvordan det føles å være mann I dette moderne samfunnet. Du bare synser fra ett misfornøyd ståsted. Vi menn har det bra, og det tror jeg dere kvinner også har. Tilslutt en litt unødvendig morsom kommentar. Du sier at ” barnet lever på mor I 9 mnd”!! sant nok, men etter det lever det på faren resten av livet😉.

    71. Fullstendig enig med deg.
      Familiene er forskjellig og bør få velge selv. Vi venter vår nr 3 i april og bekymringene over dette med permisjon har virkglie meldt sin ankomst. Mannen min har ikke mulighet til å ta ut 15 uker permisjon. Alternativet blir å måtte dele det opp og ta det som ferie. Ser noen over her skriver at det er “your loss” og at det skulle tatt seg ut om kvinner hadde sagt det samme. Vel, han kunne godt tatt tatt permisjon i 10-12 mnd eller lengre, men 15 uker blir vanskelig pga at å få en vikar for så kort tid er mer eller mindre umulig. Og har han ikke vikar – vel da går virksomheten hans konkurs og ikke minst han mister forholdet til sine klienter. Så driver egentlig å lurer på om vi rett og slett må søke barnehageplass fra høsten 2019 ettersom jeg må tilbake i jobb igjen etter 7 mnd og han ikke har mulighet til å ta de resterende ukene. Utrolig vondt å tenke på. Hadde hans jobb situasjon vært annerledes hadde det vært mer OK for meg å starte i jobb igjen, ettersom jeg antagelig ikke kommer til å få til å amme så lenge som ønskelig og anbefalt, men slik det er nå tvinger de en 7 med gammel baby til å begynne alt for tidlig i barnehage eller hos dagmamma. Kjenner jeg blir så provosert at jeg dirrer.

    72. Hei.
      Staten ønsker kvinner raskest mulig ut i jobb. Hvem skal ellers passe på eldre, syke etc etc.
      Så blir mor såpass stresset at kvinners levealder synker litt nærmere mannens nivå, som igjen gir behov for færre eldre hjemsplasset langt frem i tid.. vinn vinn?

    73. Jeg er så enig så enig. Jeg er evig takknemlig for at jeg kom innunder den rette fordelingen. Barna er så knyttet til mor helt frem til de er året og det er da de oppdager at de ikke lengre er babyer og det er blitt gjort flere undersøkelser og forsking på dette temaet. Klart pappaene er viktige men som du sier det er da ikke de som har bært barnet frem og vært gjennom en fødsel og hvor er brystene og morsmelken deres? Nei la hver enkelt familie gjøre slik som er best for dem. Ja likestilling er bra men det får no være grenser for likestilt vi skal være.

    74. Til Erik 28.10 13.02. Sønnen vår fikk ikke tenner før han var 10 mnd… Det var en litt firkantet påstand, og det er vel akkurat det som er poenget i denne diskusjonen. Noen er klar for fast føde når de er 4-5 mnd, andre ikke. Noen sover dårlig på natten (som utvilsomt oftest går utover mor), andre barn sover natten igjennom fra de er født. Og man skal ikke undervurdere hormoner i denne debatten heller, mener jeg. Jeg hadde ingen problemer med å dra fra babyen min, selv om jeg ammet, og syns det var helt greit å begynne å jobbe igjen. Jeg hadde lite hormonsvingninger, god nattesøvn, ingen barseltårer og et barn som syns det var helt greit å bytte mellom pupp og flaske. For mange er det ikke like lett! Barnet nekter flaske, får ikke i seg fullverdige måltider med fast føde før det er 7-8 mnd, sover dårlig og trenger pupp for å roe seg på natten, mamma gråter og gråter uten å nødvendigvis alltid vite hvorfor, og vil heller dø enn å skilles fra babyen sin riktig ennå. Det må være rom for at folk er forskjellige, mener jeg. Og da tenker jeg i første omgang på barnets behov! Men – der det lar seg gjøre er jeg veldig for at pappa får slippe til. Det fikk min mann, og det merker jeg fortsatt når gutten vår er 3,5 år at var en veldig god investering 🙂

    75. “En pappa er en fantastisk god nummer 2 for et barn det første leveåret.” Unnskyld meg, men lever du i dette århundre? Jeg har hatt full omsorg for en gutt fra fødsel til nå, en fantastisk 4 åring. Hva begrunner du dette utsagnet med? Hilsen pappa.

    76. Kjempe bra skrevet!
      Ser det som skrives over om at vi er heldige som har så gode permisjonsordninger i utgangspunktet, og andre land har det mye verre. Og den ser jeg, men hva er blant annet konsekvensene i f.eks. USA? Jo, tidligere ammeslutt og overgang til mme uten at foreldrene egentlig vil. Eller mor må gå hjemme. Er det noe å trakte etter?? Jeg har selv en arbeidsplass hvor å skulle legge inn «pumpepauser» ikke vil la seg gjennomføre i lengden. Jeg velger derfor gå 6 måneder i ulønna permisjon. Ammingen som er viktig næring for barnet skal ikke avsluttes fordi politikken sier så – at nå er barnet klar for å ta flaske…
      Det er skremmende og trist og lese at foreldrepar «skyntet» seg å få barnet født før 1.juli – det sier jo sitt!
      Og det at mor har «eieforhold» til permisjonen – hvem er disse damene? Opplever i aller største grad at det i denne debatten ropes høyt og tydelig fra de fleste hold at dette må familier få velge selv. Ingen burde ha eieforhold til permisjonen den ene eller andre veien, den skal være åpen for en hver familie og finne den beste løsningen. De eneste jeg opplever har et «eieforhold» til permisjonsordningen, er politikerne…

    77. JA JA JA!!!! Kunne ikke vært mer enig med deg!! Jeg ble helt sjokkert, som førstegangsmor,over at presset var så stort på denne likestillingen mellom mor og far.
      Før jeg engang hadde født begynte folk rundt meg og helsestasjonen å spørre og påpeke at pappaen også måtte få slippe til.. slippe til hvor da? Babyen er inni meg! Og nå er barnet snart to, og hører det enda.. heldigvis har jeg en pppegående mann som bidrar og «slipper til» så mye han vil, og som heller aldri har skjønt dette maset. Så bra du skriver dette!

    78. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    79. nå er du trangsynt..
      Skjønner ikke at du kan kalle dette for likestilling. Om vi men skal få 15 uker av 49 så er det jo fortsatt igjen 34 uker.
      Hadde det vært likestilt hadde delingen vært 25 uker på hver.
      Det finnes gode/ enkle måter for oppbevaring og mating med morsmelk selv om ikke mor er tilstede også, så dette er ikke et godt nokk argument.
      Men om du får for lite tid med barnet så kan du jo ta 80%? Dvs. 59 uker, der du vil få 44 uker?!, så vil jeg også anta at du har krav på 5 uker ferie, dvs 49 uker fri.
      Tror heller du skal være glad på fars vegne som får mere mulighet til å knytte et bånd til barnet sitt.

    80. ” ikke alle mødre ammer, og da vil så klart en pappa være likestilt med mammaen” Hallo? Her legger du ut om at fordi mor bærer barnet og føder så kan aldri mor og far bli likestilt og så kommer du med den der? Jeg har født to barn og jeg og mannen er så likestilt som du får det. Det eneste han ikke kan når det kommer til barnestell er å få melka ut ifra puppen sin. Jada, jada, WHO anbefaler amming frem til to år. Men har de sagt noe om at morsmelk blir ubrukelig hvis den kommer fra flaske? Men hvorfor skal jeg være nødt til å lære ungen å ta flaske bare for at far skal kunne mate ungen mens jeg er på jobb? Ding dong, likestilling! Var det ikke noen som klagde over at far godt skulle kunnet ta over? Han KAN altså det. Og han burde få lov til det. Fordi kvinner har ikke jobbet i flere tiår for å få bli tatt like seriøst som menn i jobb og samfunn for at vi idag skal sitte og bære oss over at “nå må mannen være mer hjemme med unga!”

    81. We would like to thank you once more for the gorgeous ideas you offered Jesse when preparing a post-graduate research and also, most importantly,
      pertaining to providing all the ideas in a
      single blog post. In case we had been aware of your website a
      year ago, i’d have been kept from the needless measures we were participating in. Thanks to you.

    82. Whats up very cool blog!! Man .. Excellent .. Wonderful ..
      I’ll bookmark your site and take the feeds also…I
      am happy to seek out a lot of useful info here within the post, we’d like develop more strategies on this regard, thank you for
      sharing.

    83. Så først vil dere ha likestilling også vil dere ikke ha likestilling. Kan dere se til å bestemme dere? Det er litt kvlamende å se denne likestillingskampen deres. For eksempel, kvinner klager høyt over at det for få kvinner i lederstillinger. Men jeg har aldri hørt en kvinne klage over at 99% av søppelkjørere er menn. Dere vil ha likestilling når dere kan tjene noe på det. Kan dere ikke tjene noe på det, så synes dere det er greit at menn gjør all jobben. Også våger du å syte over menn ikke blir gravide. Når du sitter hjemme på den feite ræva di og spiser 20 timer i døgnet, så er mennene ute og jobber livet av seg for å brødfø deg og ungene. Hva med å vise litt respekt og takknemlighet? Eller hva med dette; Hvis menn ikke er bra nok, hva om du pakker dritten din og flytter for deg selv? Da kan du gjøre alt selv, hele tiden. Det blir vel moro. Norske kvinner er nå så bortskjemte og selvhøytidelige at det er vanskelig å sitte i samme rom som dere uten å kaste opp. Jeg vet ikke hvor denne troen kommer fra, troen på at dere er best i verden og fortjener å få alt servert på et sølvfat, men dere kan trygt glemme det. Dere er verdens mest selvopptatte og irriterende kvinner. Det er en grunn til at færre og færre kvinner får barn, vi menn klarer ikke å knulle dere. Dere er for motbydelige.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg