Babymat

Mat er helsen vår!

Da mine barn skulle starte med fast føde hadde jeg en rekke meninger om temaet. Jeg hadde fått en sterk innføring i ernæring på skolen jeg gikk på og jeg hadde lært å tolke etiketten med ingredienser på ferdigvarer. Derfor tok jeg totalt avstand fra ferdigglass til mine barn. Jeg kunne ikke forstå poenget i å gi de mat som var vannet ut og tilsatt stivelse for å få en halvveis tykk konsistens igjen. Jeg ble skrekkslagen av at vann ofte kom som nummer to på ingredienslisten, hvilket indikerte at det kun var en annen ingrediens det fantes mere av enn vann i middagsglasset, og det var gjerne produkter med mye stivelse som potet eller pasta.  

Det eneste jeg kunne se var pengevinningen som lå bak middagsglassene. Mye av de billige ingrediensene, og vann + stivelse for å øke massen. Men blir et barn mett av vann og stivelse? 

På grunnlag av alt dette laget jeg middager og desserter selv, og har siden vært veldig opptatt av hvordan mat mine barn spiser. 


Jeg mener at det ikke finnes noe som "jeg liker ikke". Sannheten er vel den at det er svært lite vi liker fra starten av, kun det søte er en smak vi fra naturens side liker. Går vi tilbake i tid betyr det søte at det ikke er giftig, og det henger ved i genene våre. Alle de andre smakene må vi lære oss til å like. Kun ved å smake igjen og igjen vil vi lære oss dette. Derfor er det ikke noe som heter "jeg liker ikke" det er heller: "jeg har ikke smakt det mange nok ganger". 

Jeg har barn i dag som spiser grønnsakene på tallerkenen før potene, jeg har barn som foretrekker sashimi fremfor sushibiter med ris, og det er bare rå løk jeg kan huske som har kommet ut igjen, med et ord: "sterk".

Jeg er svært besvisst på maten mine barn spiser, men det betyr allikevel ikke at jeg utelukker alt usunt. Det er dager jeg lager ferdigretter eller kjøper en pakke med pølser fordi det ikke er tid til noe annet. Det gjør jeg med god samvittighet fordi jeg vet at hovedinntaket til jentene består av proteinrik mat med mye næring. Når helgen kommer drikker vi brus og spiser godteri, og det gjør meg ingen ting om jentene får is til dessert om vi er på middagsbesøk, selv om det er midt i uken. 

Så lenge kostholdet vårt i all hovedsak er sunt, med en dose av det usunne så trur jeg det gir et godt syn på hva mat er og fremmer gode matvaner for våre barn. 

Men på bare en måned har jeg møtt på tre utfordringer i henhold til matvaner og små barn som har sjokkert meg. 
Vi vet at mye fysisk aktivitet er byttet ut med tv-titting og brettspill, vi vet at ferdigmat selges som aldri før på grunn av tidsklemmen og at markedet for usunn mat har vokst grenseløst siden våre foreldre vokste opp. Vi vet at resultatet av det har gitt en kraftig øking av overvekt hos barn. 

Dette vet vi fordi det er oppe i mediene til en hver tid, og stadig kommer det nye tiltak som skal forebygge og hjelpe. Mer penger til idrettsaktiviteter, mer fokus på kosthold i skoler og i barnehager osv.. 

Så starter barna mine på sin første aktivitet. Turning i en flott, stor idrettshall. Problemet møtte vi på vei hjem, for ved utgangen står det lang kø til kiosken hvor de alle kjøper vafler. Jeg forsto ikke da jeg første gang ble spurt om vi skulle spise kveldsmaten i idrettshallen, men da jeg så alle som samlet seg rundt border med vafler i hendene skjønte jeg hva kveldsmaten for barna var. 

Jeg har ikke noe i mot vafler, det jeg har noe i mot er at et idrettsarrangement som skal fremme sunnhet og fysisk aktivitet for barn fra 0 til 18 år står å selger usunnheter ved hver trening. For meg strider det i mot hva idrett handler om. Hvilke verdier gir det til barna? 

Mine to barn på to år har ikke noen forståelse av mat i den grad vi voksene har. De vet hva som er godt, og så klart ville de ha vafler når alle rundt dem bar på en eller flere. Jeg fortalte dem nei, jeg fortalte at vi ikke skulle spise vaffel. Jeg ville ikke legge barna mine mette på tomme kalorier etter "trening". Problemet er bare, jentene vet ikke hva tomme kalorier er, det de vet er: mamma er streng og dum! 

Så var jeg i foreldremøte i barnehagen, en barnehage som har valgt å legge fokus på sunn og næringsrik mat. De fortalte at ved bursdager ville de lage noe ekstra, men at fokuset uansett ville være sunt, slik at det ville være mye frukt den dagen og til lunsj: "vi kommer til å lage grønnsakspizza, eller nei, barnehagepizza kommer vi til å kalle den, men det er en pizza laget med grønnsaker". Her ble jeg nødt til å skyte inn med et spørsmål om hvorfor de ikke kunne kalle det for hva det var. 

Hvordan skal våre barn få et positivt syn på grønnsaker om grønnsaker skal bli lurt inn i maten? Barnehagen ville legge lokk på ordet grønnsaker fordi det er så mange barn som ikke liker grønnsaker. En ting jeg oppdaget ved å jobbe i barnehage var at det var mange barn som spiste en rekke grønnsaker og matvarer der som de ikke gjorde hjemme fordi de ble påvirket positivt av de andre barna. 

Er det ikke viktig at en barnehage er med på å fremme matglede igjennom det sunne, og ikke legge et lokk over det hele? 

Dagen etter ble jeg møtt med stor forståelse i barnehagen, de ansatte hadde diskutert min innskytelse etter møtet og heldigvis mente de at det var viktig å få frem grønnsaker på en positiv måte fremfor å legge skjul på ordet.  

Den tredje hendelsen skjedde da jeg bestilte barnemenyer på en flott restaurant, barnemenyen inneholdt ikke så mye som en liten grønn ert. Med to jenter som elsker grønnsaker ble jeg nødt til å dele bort mine. 



Er det bare jeg som lar meg irritere over slike hendelser hvor sunn mat blir gjemt bort eller byttet ut med det usunne i en verden der sunn mat er viktigere enn noen gang? 

Sunn mat er ikke bare viktig for å at vi skal holde oss slanke, sunn mat er helt nødvendig for at barna våre skal kunne orke å være aktive og ha energi igjennom hele dagen. Sunn mat er viktig for konsentrasjonen til barna våre og det påvirker alt i fra evnen av å fokusere til å lære. Sunn mat er viktig for å gi barn en forståelse av hvordan ernæring påvirker helsen vår!

Mat er helsen vår! 

 

- Følg Speiltvillingene på Facebook

Lik og del om du er med meg! 

 

Kreative pannekaker

På torsdag ble det pannekaker til middag her i hus. Pannekaker er en god redning på dager jeg ikke har rukket å handle inn middag, for ingrediensene er noe som alltid er i hjemmet. 

Jeg kom tidligere over en youtubevideo. En mann som lager pannekaker til barna sine på en litt annerledes måte enn de fleste. 

Det er jo bare helt SINNSYKT!!! For ett talent! Dere må bare se videoen. 

Dette måtte jo selvsagt prøves! Haha.. Jeg skjønner at jeg har ganske mange timer igjen med øving for å få et resultat som i det minste kan ligne litt på den kunsten han tryller frem av litt pannekakerøre, men men, gøy var det å gjøre pannekakene litt mer morsome. 



Pannekaker faller i alle fall i smak for de små i huset vårt. Ikke at det er så mye som ikke gjør det ^^, 





Nam nam 


Når det kommer til hesten min er ikke tilstanden særlig mye bedre. Hun står på stedet hvil med et bein som har tredoblet størrelse og har daglig veterinærbesøk. Selv har jeg tilbringt flere timer i stallen enn hjemme de siste to døgnene, noe som dere kanskje skjønner via mitt fravær her på bloggen. Dronninga er jo min tredje datter, så jeg blir helt tullerusk av å se henne så syk som hun er nå. Noe som resulterer i timer med massasje, stell, godbiter og tru det eller ei, shopping for ALT for mye penger. Som om hun skulle blitt mer frisk av å få noen nye klær? haha! Uff.. 

Jeg er helt utmattet, så nå får jeg finne sengen. 

Ha en fortsatt fin helg! 

En sunnere snack!

I sommer var vi innom Nordbyen i Sverige da vi ferierte i feriehuset. Der fant jeg boken SUPERMAT for babyer og barn til 20 NOK :O Boka inneholder mer enn 130 oppskrifter til barn fra 4 mnd til 8 år, og disse oppskriftene passer jo så klart like godt til oss mammaer og pappaer.

Nå er det lenge siden jeg har delt matoppskrift her på bloggen. Grunnen til det er at jentene spiser det samme som oss, og da glemmer jeg litt bort dette med barneoppskrifter. Men i dag tenkte jeg at jeg kunne dele dagens snack som jeg har funnet i denne boka.  

Ovnsbakte chips av rotgrønnsaker

Passer til barn fra 1 år og oppover, men også til yngre barn ved å droppe salt og krydder. 

Ingredienser: 

Søtpoteter har høyt vitamin A og C- innhold, og er en svært rik kilde til fytokjemikalier, som kan beskytte oss mot sykdom

  • 100 gram søtpotet
  • 100 gram pastinakk
  • 100 gram gulrot
  • Piffikrydder
  • havsalt
  • 1 ss olivenolje

Forvarm ovnen til 200 grader. Skjær grønnsakene opp i båter. Bland en ss olivenolje med litt salt og piffikrydder i en bolle og vend grønnsakene rundt i oljen. Pensle en langpanne med olivenolje og legg alle grønnsakene utover. Stek i ovnen til alle bitene er møre (25-30 min) 

DIPP:

  • 100 gram kremost
  • 1 ss tomatketchup
  • 1 ss helmelk
  • 1 ts oppklippet gressløk

Mens grønnsakene står i ovnen blander du sammen alle ingrediensene til en kremet dipp.

Bon Appetit!










Jentene og jeg synes dette var super godt, i tillegg er det masse god næring for store og små. 


Barnas favoritt middag

Det må det jo bare være! 

Jentene her i hus er så store nå at de verken vil ha hjelp til å spise eller spise babymat mer. Selv om jeg likte å lage hjemmelaget sunn babymat til snuppene, må jeg si jeg DIGGER at de har blitt så store at de kan spise den samme middagen som meg, spesielt når BT jobber til det er kveldsmat-tid for voksene. Det er koselig å ha to vakre jenter og dele middagen med og så fint når vi alle tre kan spise samtidig fordi de ikke trenger noen hjelp av meg mer. De roper "miiir" når det er tomt for vann eller de vil ha mer mat, og under måltidet skavler vi om alle dyrene, om biler og mye annet rart. Det er for meg helt klart en viktig del av hverdagen, det å sette seg ned ved bordet på kjøkkenet uten tv og andre forstyrrende momenter - familietid <3 

Og så tenkte jeg å dele gårsdagens middagsrett med dere. 

Pølse og spagetti! Haha - den var klassisk. 

Og ja den er det, for hvem barn elsker vel ikke pølser?? Men så vet vi jo at en middag som består av kun pølser, spagetti og ketchup er en middagen uten veldig mye næring. Dette er middag som går en gang i blant, men jeg håper ikke det er en rett som står på menyen hver uke. 

Jeg hadde lyst på pølse og spagetti - ja, for vi voksene liker jo pølser like godt som barna. Og derfor tenkte jeg at jeg kunne lage en tomatsaus til som er sunn og myye bedre enn ketchup. På den måten får middagen mer næring og plutselig kan den nytes oftere med god samvittighet. 

For å lage retten enda litt mer barnevennlig og morsom kan du starte med å dele opp pølsene i biter for så å tre fullkorns-spagetti inn i pølsebitene. Pøse-spagettien trenger litt kortere tid på å bli ferdig enn tomatsausen, så legg i pølse-spagettien i en kjele med vann når grønnsakene til sausen har kokt i ca. 5 min.

Tomatsausen: 

  • en stor tomat (eller to små)
  • en gulrot
  • ca 10 cm av en purre eller stangselleri
  • en halv stor løk (eller en hel liten løk)

Kutt opp i biter, og legg grønnsakene i en kjele, fyll på med litt vann (trenger ikke være så mye at det dekker over grønnsakene). La dette stå å koke/dampe til gulrøttene er møre.

Når grønnsakene er møre heller du av overflødig væske og tilsetter en neve fersk basilikum og 3-4 spiseskjeer med tomatpuré. Bruk en stavmikser og blend det sammen til en deilig tomatsaus. Smak til med pepper og chili om du ønsker mer smak. 



Bon appétit !





 

Matinspirasjon til de minste

Denne gangen er det ingen oppskrit jeg har å dele. Men en ny bok jeg vil vise. 
Jeg er veldig opptatt av å gi barna mine hjemmelaget mat av friske råvarer og det er en av tingene jeg synes er viktig å prioritere og legge fokus på. Jeg har alltid laget middager fra bunnen av og jeg er sikker på at det har resultert i at jeg har veldig matglade barn den dag i dag. De har fått smake veldig mange forskjellige smaker og de spiser alt. I hvertfall alt jeg har gitt de og det er mye, alt fra jorbær til oliven, fisk og kjøtt. I tillvenningsfasen til fast føde introduserte jeg de for søte smaker som samtidig var sunne og næringsfulle. Morsmelken/mme er veldig søt, så for å få en god start på den nye maten trur jeg det er lurt å starte med søte retter. Eksempler på råvarer med mye søthet er: Søtpotet, gulrøtter, pastinakk, epler, meloner, pærer, banan, avocado. 

Jeg lot rettene være enkle i starten. Ren eplemost, ren pæremost. Så brukte jeg flere ingredienser sammen: gulrot med eple. Eller gulrot, pastikakk og eple. Søtpotet og brokkoli. 
Etter hvert som de likte de forskjellige smakene tilsatte jeg ingredienser som ga de en ny vri. eks: gulrot, søtpotet og hvitløk. Jeg varierte ofte rettenes smak med å tilsette forskjellige urter: timian, persille, dill og etter hvert basillicum. På denne måten ble de vandt med mange smaker og konsistenser.

Og da kjøtt, fisk og fulg ble blandet inn i rettene var det ingen sure miner eller store endringer fra rettene de allerede var vandt med. 

Når matlaging har blitt en del av det å ha barn er det veldig enkelt og veldig fort gjort, jeg kunne faktisk aldri tenkt meg å tatt en snarvei med å kjøpe ferdigglassene. Jeg lager heller opp en stror posjon hver gang jeg lager mat slik at jeg kan fryse ned noen glass og da er det like enkelt som å kjøpe ferdigglass. 

Men det som kan være vanskelig er å finne på hva man skal lage, hvor man skal finne gode oppskrifter. Jeg har delt noen av mine, men etter hvert blir man selv lei av å lage de samme rettene, og barna blir lei av for lite variasjon. Og derfor tenkte jeg at jeg kunne tipse dere om min nye bok Hjemmelaget BARNEMAT - For barn fra fire måneder til fem år. Av Mikael Forselius. I dag har jeg laget en av hans retter





Denne boken inneholder hele 60 retter som er enkle å lage, og både smaker godt og ser innbydende ut, samtidig som den er tilrettelagt for en travel småbarnsfamiliehverdag. Dette er ikke en bok med mange fiks-faks-oppskrifter som krever spesialinnkjøpte ingredienser, men inneholder ting man finner i de fleste kjøkken i det norske hjem. Rettene kan også likeså spises av voksen som barn. 

Så hvis du sliter med inspirasjonen til å lage hjemmelaget mat til barna dine, er denne boken en veldig god start :D 

Ha en fin kveld!
 

Hjemmedaget smoothieIS

Sist fredag var jeg i byen og shoppet litt, jeg har innom Traktøren for å kjøpe litt mer Rice servise til jentene da jeg kom over de søteste isbeholderene. Slike finnes jo overalt, jeg så blandt annet at de hadde slike på søstrene grene til en veldig billig penge.

Og hva er vel bedre enn is på sommeren. Jentene her velger frukt og bær fremfor kake og søtsaker, så hvorfor skal jeg da gi de usunn is når de heller hadde valgt å spise sunne bær og deilig frukt? Derfor synes jeg det er veldig fint å kunne lage is til de må selv. De har fått smake kjøpeis, vi er ikke veldig strenge på at barna våre ikke får smake på det som er usunt, men som BT sier: "De kan jo heller få frukt og bær, for dem synes et jordbær er det beste i verden, så da trenger vi ikke trykke i de sjokolade bare fordi vi liker det" Og jeg er veldig enig. 

Når man lager hjemmelaget is, kan man lage akkurat hvilken smak man ønsker, man kan blande saft og fryse ned det eller man kan lage smoothie eller en type milkshake og fryse ned til en deilig is. Denne gangen laget jeg en smoothie av litt bær, en banan og juice. Jeg har alt over i en blender 

Blender det hele sammen

Har smoothien over i isbeholderene og legger de i fryseboksen

Når de er ferdig frosset er de klare til å spises, det kan være lurt å la litt varmt vann renne over beholderen før du tar opp isen slik at isen ikke blir sittende fast.

Og to jenter var veldig fornøyde med dagens frokostdessert! 




Ferdigprodusert barnemat VS hjemmelaget barnemat!


I dag var jeg på butikken og handlet inn et glass ferdigprodusert barnemat. Jeg handlet det ikke inn for å servere det til jentene mine. Jeg handlet det inn for å vise dere hva jeg synes om ferdigproduserte middagsglass til våre små. Min mening er at det kun finnes en positiv side ved denne maten og det er at vi kan bruke de som inspirasjon til å lage den samme retten på en langt sunnere måte. 

Dagens middagsglass ble Nestle Kyllingrisotto. 

Så la oss ta en titt på ingrediensene:

Viste dere at man kan finne ut hvor mye det finnes av hver ingrediens ved å lese på ingrediensene? Det som står først er det mest av og det som står sist er det minst av. Så ved å lese ingrediensene til dette middagsglasset kan jeg fortelle dere at retten er basert på - VANN! Regner jeg sammen litt så finner jeg ut av at 33,5% av innholdet i dette glasset er en blanding av ris, grønnsaker og kyllingkjøttdeig. Det er faktisk ikke mer enn en tredjedel. Dere forstår sikkert at med så mye væske ville denne retten vært en rennende suppe, derfor har Nestle slengt opp i litt rismel og stivelse for å få middagen til å få den faste konsistensen. De har også hatt oppi litt salt for å gi vannbadet litt smak. 

Jeg ser kun penger i en slik barnematproduksjon. Ferske råvarer byttes ut med en suppe av vann og stivelse. Og på dette sparer de milliarder. Da hjelper det svært lite hvor gode deres 33% råvarers kvalitetet er i mine øyne. 
Jeg mener at dette IKKE er mat, dette er etter min mening fyll! Magesekken blir full og barnet blir mett, men hvor blir det av de livsnødvendige byggeklossene som skal nære hver og en celle i kroppen? Vil du at hjernen til barnet ditt skal bygges opp på stivelse?

Jeg trur ingen grunn er god nok for å ikke lage barnemat selv. At barnet ikke spiser den hjemmelagde middagen handler om introduksjon og øvelse på å lære å like maten. Vi må alle lære oss til å like nye smaker. Og det gjelder stort sett alle smaker med unntak av det søte. Det søte liker vi fra naturens side og det stammer tilbake fra lenge før vi handlet på butikker. Det som var søtt var ikke giftig og derfor ligger dette i instinktet våres - vi liker det. Hvor mange av oss har ikke brukt flere år på å lære å like vin, oliven og øl? Her er bitterheten en stor del av smaken og bitterhet må vi lære oss til å like, for fra naturens side betyr bittre smaker - giftig. 
At noen barn fortrekker ferdigmaten fremfor hjemmelaget mat er nettopp fordi den smaker mer vann enn den hjemmelagde maten. Men en dag må barnet lære seg til å spise den samme maten som foreldrene gjør, og uansett om barnet er 4 mnd eller 1 1/2 år før det blir introdusert for maten må barnet lære seg til å like de ulike smakene. Men et barn på 4 mnd har ikke like sterke meninger som barnet på 1 1/2.  Så i stede for å måtte ta en stor matkamp med en et åring, kan du lære barnet fra starten av hva mat egentlig er - det gir deg så mange belønninger. 

VS HJEMMELAGET BARNEMAT

Med inspirasjon fra ferdigglasset har jeg laget den samme retten, men jeg droppet å ha i 66 % vann og stivelse. Jeg har heller ikke hatt i salt, da det er helt unødvendig i denne retten. Og det er så enkelt så enkelt! 

1 paprika
1 boks mais
litt basillikum fra kjøkkenurten
1 pakke kyllingkjøttdeig
3 dl ris
en klype pepper
Olivenolje
1 boks tomatpuré 



Sett på risen til koking og stek kyllingkjøttdeigen i olivenolje på mellomsvak varme til den er gjennomstekt.



Ha grønnsakene over i kjøttdeigen, hell over 1 dl vann og la det koke under lokk til paprikaen er blitt myk. 



Rør inn tomatpure og pepper. Ha over den ferdigkokte risen og blend det sammen med en stavmikser - eller server retten som den er for litt større barn. 

Det som blir til overs fryses ned i posjoner, og du har middag for flere enn en dag. Ta deg en matdag og lag 3-4 retter så har du middager for mange dager fremover med god variasjon. Se gjerne flere av mine matoppskrifter under kategori: Babymat 

Lukt og smak kan ikke sammenlignes - selv om jeg tilsynelatende lager den samme retten med de samme råverene. Den hjemmelagde versjonen smaker middag, den ferdigproduserte versjonen smaker vann med smak og har en meget vassen konsisten. Man kan tydelig se at det kun er 33,5 % råvarer som ligger å flyter rundt i laken av vann og stivelse. 
Hvilken rett foretrekker du ?  

 

Del gjerne innlegget. Det er mange som har lite kunnskap om mat til de små, og inspirasjon trenger å bli spredt. Det er jo så lett å lage maten sunn og velsmakende på kort tid :)

Inkluder barna!

I dag fikk jeg alenetid med Olivia da hun våknet en halvtime før de andre. Alenetid for meg betyr så utrolig mye da det høre med til sjeldenhetene. Det er også eneste tiden hvor jentene synes det er veldig gøy å være sammen med meg, for med en gang de alle er våkene synes de er mer gøy å leke med hverandre enn å være mammadalt. Jeg var nødt til å lage middag til jentene i dag, torsk på menyen. Og jeg trur kanskje at noe av det gøyeste jentene vet er når de får være en del i aktivitetene som skjer her i huset, om det er å vaske klær eller lage mat så elsker de å være med. 

I dag fikk Olivia være den heldige. Og når jeg lager mat sammen med jentene setter jeg de alltid opp på benken sammen med meg, siden de er litt klåfingrete og nysgjerrige lar jeg de få noe å leke med eller spise. Da sitter de pent og skravler og koser seg sammen med meg. I dag fikk Olivia et eggeglass med blåbær

Jeg elsker når bildene beskriver hvilke lykkelige barn jeg har. Gud så høyt jeg elsker dem. 

 

Barnemat med TORSK

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/10690815/?claim=at3d53rmkan">Follow my blog with Bloglovin</a>

 

Hei alle sammen, da jeg hadde spørsmålsrunde fikk jeg inntrykk av at mange ønsket seg flere barnemat innlegg, så i dag kommer det et. 

Når jeg lager middager til jentene, så improviserer jeg stort sett alltid, også er det er noen av rettene som blir favoritter som jeg lager om igjen og om igjen. Det jeg tenker på som er viktig når jeg lager en middag er å ha med kjøtt/fisk/fugl, grønnsaker, fett og litt stivelse. Og innenfor hver av de sjangerene varierer jeg veldig. Ofte bruker jeg det jeg har i kjøleskapet fra sist rett over i en ny rett for å ikke kaste råvarer. I dag har jeg laget en torskerett som er veldig enkel å lage. 

Ingrediensene er:

  • 2-3 ren torskefileter (ikke bruk lettsaltet, for små barn skal ikke ha salt)
  • en stor søtpotet
  • 3 store gulrøtter
  • 1 stangselleri (kan også byttes ut med vårløk, purre om du har det i kjøreskapet. Jeg har alltid stangselleri i kjøleskapet for jeg bruker også stangselleri i pastabolognaise- retten HER)
  • 1/2 løk
  • kruspersille
  • ekte smør 

Jeg har sluttet å bruke Philips Avent sin damenhet og hurtigmikser når jeg lager middager til jentene, det er fordi jeg nå lager middag til tre og de har i tillegg blitt så store at de spiser mye. Så matlageren jeg har vært så utrolig glad i blir for liten nå som jeg lager større posjoner og jeg lager gjerne så store posjoner at jeg kan fryse ned litt slik at jeg slipper å lage mat hver dag.

Skjær opp alle grønnsakene i biter og ha de over i en kjele med vann. Skjær opp torsken i biter, men la den ligge å vente litt, sammen med kruspersille du plukker av urten din. 



La grønnsakene stå å koke i ca 15 minutter, til grønnsakene begynner å bli myke.

Etter 15 min har du i torsk og persille. Da det stå å trekke i 10-15 minutter til fisken er ferdig, det ser du ved at den lett deler seg. 

Mens jeg lager mat er jentene i stua og leker, se som de roter, og Sophia har vist funnet en smokk. Hihi,  slik som de koser seg når de får holde på. 

Når maten er ferdig kokt, heller du av vannet, putter i et par skjeer med smør og moser med en potetmoser eller en stavmikser alt ettersom hvor store biter barnet ditt er klar for å spise. O2 har blitt veldig flinke til å tygge biter, så da bruker jeg potetmoseren først til å mose litt, også bruker jeg stavmikseren etterpå når jeg har tatt vekk litt av det med større biter i, for S som jeg er dagmamma for spiser mye bedre om det ikke er like mye klumper, så der må man bare se ann barnet hva de foretrekker og er klar for. 

Jeg opplever noen ganger at jeg synes mat som har vært fryst blir litt tørr, da kan man ha i litt vann så klart, eller man kan bruke melk i denne retten. Er barnet under tilvending av kumelk bruker man det, hvis ikke kan man bruke mm eller mme, men ved mme er det viktig at maten blir spist med en gang og at man ikke tar vare på restene da mme blir dårlig om den blir stående. 



Håper det smaker :) 

Enkle MAT-TIPS!

Det med mat til barna er noe jeg er veldig opptatt av, og ingen ting er så gøy som å eksprimentere litt. Jeg tenkte å dele tre små tips med dere i dag, som jeg selv er veldig glad i å lage til jentene mine. 

Druesnacks 

Druesnacks er veldig enkelt å lage, det er bare å kuttte opp druer slik at barna ikke kan sette de i halsen og legge de i fryseren. Når de er ferdig fryst kan de serveres, kjempe godt for småtasser som holder på å få tenner, de kalde druene kjøler ned de såre gommene samtidig som det er sunt og godt. 
Man kan også legge de fryste druene i et fruktnett for de aller minste som ikke er vandt med biter. Da holder de fruktnettet og sutter på delen med druer inni.  

Bananpannekaker

Som et mellommåltid eller en liten dessert er det ikke noe som er så lett å diske sammen som babanpannekaker. Bruk en banan og ett egg. Misk det sammen med en stavmikser og stek det i en panne med smør. For å lage de mer spennede kan du bruke peppekakefigurer til å trykke ut morsomme ting. Serveres når de har blitt lunkene. 



Smoothie

Siste som må være med er så klart en smoothie. Det er jo så godt, i tillegg til at man får i seg mye godt for kroppen. Denne smoothien er laget av en boks kokosmelk (ikke lett versjon), en banan, frossene bringebær og bjørnebær. Men det finnes et hav av smoother man kan lage. 
Barna elsker det og vi voksene elsker det. Jeg serverer alltid smoothe i de geniale sugerørflaskene til Philips Avent, da blir det lite gris og enkelt for jentene og drikke. Men når man serverer smoothie med bær i en flaske med sugerør må man sile smoothien slik at ikke frøene blir med og tetter hele greine :)

Når barna er litt større kan man også lage ispinner med smoothien. Deilig deilig..

Noen som har noen andre gode tips til småretter ? :D

Tvillingmammaen kokkelerer

I går gikk siste boksen med ferdig laget middag fra frysen til jentene, så da er det bare å begynne å kokkelere på nytt slik at jeg får et nytt lager. Det finnes perioder der jeg er litt lat med middagslagingen og da blir det til at jeg må lage mat annen hver dag. Resultatet av det er jo at det er mye mer kjedelig å lage middager hele tiden enn når jeg bare bestemmer meg for å stå på kjøkkenet i litt lengre tid den ene dagen og lager mange posjoner som kan fryses ned. Da blir det nesten som for de som kjøper ferdig glassene på butikken, bare å gå i fryseboksen og plukke ut dagens middag. 

Alle middagene til jentene består av ferske sunne råvarer i store variasjoner. Det finnes ikke salt eller sukker i maten jeg lager til de. Og de spiser alt fra vegetar til fisk- og kjøttretter. Middag er desidert favoritt måltidet deres her i hus, de spiser alltid til skåla er helt tom. Jeg har vært opptatt av å la de smake mange smaker og mye smaker for å få de så lite kresne som mulig. Så langt går det veldig bra, de gaper for retter med hvitløk og urter, ja det er faktisk blandt favorittene. 

Blir spennende å se hvordan de blir når de kommer i trassalder. 


Kjekt med luke fra kjøkkenet og inn i stuen så jeg kan følge med på jentene samtidig som jeg lager mat :)

Jentene fikk være litt bortskjemte i går da de ble litt lei av meg som bare sto på kjøkkenet å lagde mat til dem, så da satt jeg på disney junior og lot de se litt på TV mens de fikk et fruktnett med mango i. Haha, er ikke mye jentene får lov til å se på TV, så de synes det er så gøy med farger om lyder. 

Et kjempe tips til deg som ønsker å gi barna frukt og i tillegg bli vandt med andre kosistenser enn grøten er å gi myke frukter i fruktnett som dette med en gang de klarer å gripe og holde ting selv. 

Når jeg lager middager til jentene synes jeg det er så gøy å eksprimentere med litt nye retter og smaker i rettene. Men når det kommer til middager til BT og meg er jeg så fantasiløs og umotivert. Så viktig det er for meg at jentene spiser sunn og riktig mat også gir jeg så blanke i hva jeg selv putter i munn. Jeg kan godt finne på å spørre om BT gidder å ta meg en grandis hjem fra jobb fordi jeg er ikke orker å finne på noe annet. Huff, skjønner nesten ikke hvordan jeg tørr å si det en gang. 
Men den dagen jentene begynner å spise det samme som oss, så må jeg bare sette meg inn i gode matvaner for oss alle 4! Det smaker jo så mye bedre, og jeg synes det er gøy å lage, jeg gidder rett og slett bare ikke å annstrenge meg for å finne nye sunne retter.
(motto: si det høyt og det er lettere å gjøre noe med det) 

Gårsdagens retter ble:

Søtpotet/gulrot-stappe: gulrot, søtpotet, hvitløk, timian og basillikum

Pasta bolognese: tomater, stangseleri, gulrot, løk, timian, basillikum, karbonadedeig, tomatpurré og fulkorns macaroni (oppskrift HER)

Brokkoli og mango- rett: potet, squash, brokkoli og mango

Ørret og avokado-rett: søtpotet/potet, avokado, ørret/lask, kruspersille og litt sitronsaft (oppskrift HER)

Pærepuré til dessert: dampet og most pære



Nå ligger middag for to dager i kjøleskapet og resten i frysen. *klapper meg selv på skulderen*
 

 

Lam med mos


 

I kveld har jeg vært kokkedame og pakkesjef, i morgen skal BT og jeg reise på kjærestetur til Hemsedal for å tilbringe helgen på hotell, stå i bakken og bare være kjærester. Det å reise av gårde er vel kanskje en av de største forandringene fra og være alene til å bli mor. DET ER SÅ MYE SOM MÅ PLANLEGGES ! 
Så i dag har jeg da laget mat til helgen pluss litt ekstra, og vasket maskin etter maskin med klær jeg kom på at jentene kanskje kunne komme til å trenge i løpet av helgen.  Jentene skal til pappa og kjæresten, så det kommer nok til å bli stas for både store og små, får håpe de er snille på natten ^^, 

Dagens retter ble: til venstre eple og gulrot- puré (dessert), grønn; Laks og avokado (oppskrift HER), bakerst; søtpotet/gulrot-puré med lam-indrefilet ved siden, høyre; den utrolig gode pasta bolgnaise som passer til store og små (oppskrift HER)


Beholderene er fra Philips Avent, de kan fryses og varmes i mikroen (du finner de HER)

Men mens jeg sto og kokkelerte kom jeg på at det er lenge siden jeg har kommet med en matoppskrift på bloggen nå, så derfor tenkte jeg at jeg kunne dele lammeretten med dere i dag siden jeg ikke har hatt lam på bloggen enda.

Grunnen til at jeg har kjøttet ved siden av er rett og slett fordi jeg mener det er veldig viktig at barna lærer å like de forskjellige smakene og konsistensene, hvis alt alltid blandes til den samme grøten så vil de tregere lære seg til de forskjellige smakene og konsistensene.
Jeg jobber for at jentene ikke skal bli kresene, derfor får de hver dag forskjellige retter med masse smak og store variasjoner i konsistens. Enn så lenge har jeg lykkes veldig godt, jeg kan vel omtrent si at de liker alt. De rynker alltid på nesa første gang de smaker noe nytt, men etter et par dager med retten servert synes de det er veldig godt.
ikke så rart, vi må lære oss til å like alle smaker. Det kommer ikke bare av seg selv, vær flink til å variere :D

Ingredienser:

1 søtpotet
3-4 gulrøtter
1 fedd hvitløk
frisk timian

Lam indrefilet (lam er en sesongvare så ikke alle butikker har dette inne hele tiden, men store butikker som Meny skal ha det)




Fremgangsmåte:

Med Philips Avent sin dampenhet/hurtigmikser kuttes grønnsakene opp og puttes i beholderen sammen med urtene, la det dampe til gulrøttene og søtpoteten er møre. Snu beholderen og miks det sammen til en puré. Kjøttet kan også dames sammen med grønnsakene om det er ønskelig eller gjøre som jeg gjorde i dag å dampe de for seg selv etterpå til kjøttet har fått en grå farge helt igjennom, snu beholderen og miks til du får en kjøttdeig som blir lett for de små å spise. 

Ps: når du damper kan du få med mye vann i beholderen, hell gjerne av en del så du ikke ender opp med suppe. Hell det i en skål så kan du tilsette litt igjen om du synes retten blir for tørr.


Uten dampenhet/hurtigmikseren deler du opp alt i biter og koker ingrediensene, ikke bruk så mye vann, spe heller på litt om det begynner å bli tørt. Det er for at du ikke skal miste mye av kraften og smaken om du må helle av mye vann når retten er ferdig kokt. 
Når kjøttet er grått igjennom og grønnsakene møre bruker du en stavmikser/blender/gaffel til å mose retten til ønskelig kosistens.



 Kjøl ned og server mosen med kjøttet til. Ha resten over i beholdere og frys ned, eller oppbevar i kjøleskap (ikke lengre enn to døgn)

PS: til baby fra 5 mnd som introduseres for middager er en mos med kun gulrot og søtpotet (50/50) en perfekt rett. Den er kjempesøt og god, noe spedbarn setter pris på.  

KYLLINGdrøm til BARNET

 


 

Nå har jeg eksprimentert meg frem til en ny og veldig godt middagsrett til barnet. En rett som passer de som tåler å få litt mer konsistens i maten enn ren pure. Fra 7-9 mnd. 

Kyllingdrøm har masse smak i seg og er så klart veldig sunn og god :)


 

Ingredienser:

  • 1/2-1 paprika 
  • 2 små eller 1 stor tomat
  • et hvitløksfed
  • en bit av en chilli - Retten blir ikke sterk fordi du har litt chilli i, chilli er med på å gi en utrolig god smak
  • friske urter (basilikum, oregano, timian og persille kan brukes vekslende for å variere smak)
  • en kyllingfilet
  • kokosmelk
  • kokt ris eller fullkornspasta (uten salt i vannet). Potet kan også anvendes i stedet for ris og spagetti. 

 

 

Fremgangsmåte:

Med Philis avent sin dampkoker og hurtigmikser:

Skjer opp paprika i biter
Del opp tomatene og ta ut frøene, del opp i biter
Del chillien i to og FJERN frøene (det er frøene som er det sterkeste på chillien, kytt opp i biter
kytt hvitløken i små biter
Skjer kyllingen i terninger
Ha alt over opp i beholderen + urtene og la det dampe i ca 15 minutter, kontroler at kyllingen er gjennomdampet.
Snu beholderen, hell av væsken og blend sammen alle ingrediensene til en puré. Ha i kokosmelk til du får ønskelig kosistens og smak. 

Risen eller pastaen kokes ved siden av. Ønkser du å bruke potet kan du ha en potet oppkuttet sammen med det andre i beholderen. 





 


 

 

Uten Philis Avent sin damkoke og hurtigmikser:


Skjer opp alle ingrediensene i biter, fjern frøene fra tomaten. FJERN førene fra chillien, det er frøene som er sterke. 
Ha paprika, tomat, chilli, hvitløk og kyllingen i en kjele med litt vann så det ikke blir svidd, spe på litt mer vann om du ser det begynner å bli tørt. La det småkoke til kjøttet er gjennomkokt og grønsakene møre.
Hell av eventuell overflødig væske.


Tilsett urter, bruk en stavmikser til å mose alt sammen til en puré. 
Spe på med kokosmelk til du får ønskelig konsistens og smak.

Risen eller pastaen kokes ved siden av. Ønkser du å bruke potet kan du ha en potet oppkuttet sammen med det andre i beholderen. 

 

Ris kan ta litt tid for barna og vende seg til pga den nye smaken og den spesielle konsistense. Men vi lærer oss til å like alt vi blir servert nok ganger.

Server en posjon og frys ned resten eller sett i kjøleskap - holdbar i 2 dager.  


 

Følg SPEILTVILLINGENE på facebook HER

 

 

Piff opp Babygrøten


 

Mens jeg sto å lagde middag til jentene med disse ingrediensene under kom jeg på at det er lenge siden jeg har delt matoppskrift på bloggen nå :) 



Denne gangen er det ikke en middagsoppskrift som tidligere, jeg har lyst til å gi noen tips til hvordan man kan piffe opp den ellers meget kjedelige grøten vi gir de små trolla våre. 

Jeg hadde i hvertfall ikke satt pris på å få to skiver brød uten pålegg morgen og kveld i flere uker på rad. Derfor varierer jeg den smakløse grøten med forskjellige typer puré og smoothie. På den måten får de en mye mer variert kost, det er lettere å få inn flere gode næringstoffer, og de lærer seg mange flere smaker som er en hjelpende hånd mot kresenheten. 

Derfor vil jeg dele to gode og sunne smaksopplevelser med dere som er perfekte på grøten, som dessert eller bare som et lite mellomåltid for en sulten mage. 

 

Den Oransje Puré

2 epler
3 gulrøtter

Skrell, skyll og del opp i biter, gulrot bruker lengre tid på å blir mør derfor er det lurt å kutte gulrøttene i mindre biter enn eplene.

Som alltid lager jeg all babymaten i Philips Avent sin dampenhet og hurtigmisker i ett. ELSKER DEN maskinen. Verdt hver krone. Da er det bare å legge alle bitene i den, skru på lokket, fylle på litt vann og la beholderen dampe til grønt og frukt er mørt, snu beholderen og blende det sammen til en deilig puré. 

Uten kjøkkenmaskinen, kan du koke gulrøttene og eple i en kjele og så blende det med en blender etter mose det med gaffel.  


Du finner maskinen HER 


Dette er beholdere fra Philips Avent som kan fryses og tas i mikroen, du finner de HER

Jentene mine spiser mye raskere og bedre når de har litt gode smaker på grøten og denne er helt klart en vinner på grøten eller alene. Den har en veldig frisk og god smak.

 


 

The Blue Smoothie

1 del blåbær
1 del bringebær
1 del skogsbær
1 banan
kokosmelk

Denne smoothien trenger du ikke å dampe. Den kan du putte rett i en beholder som blender innholdet sammen. Du kan bruke friske eller fryste bær, pass bare på at det ikke er tilsatt sukker om du kjøper fryste. Kokosmelken tilsettes etter ønsket mengde på hvor flytende du vil ha smoothien. Da kan bruke lite kokosmelk og få en nærmest puré eller mye cocosmelk til en perfekt antioksidant/vitamin drikke til ditt barn. Jeg serverer smoothi og puré lunket. 


Denne bærblandingen er også kjempe deilig på grøten. Noen barn reagerer på sukkeret i bananer så hvis din blir veldig hyper etter litt banan er det kanskje greit å styre unna smoothien på kveldsgrøten. 

Jeg serverer også denne blandingen som drikke, og da i den flaska på bildet over og under. Enda en Philips Avent love'r fra min side. Griser ikke og kan drikkes litt tykkere ting enn melk og vann fra. Når smoothien gis som drikke i flaske må den renne igjennom en sil først siden det er så mye frø fra bærene som tetter flasken :) 


Flaska finner du HER I BLÅ og HER I ROSA

 


Jeg antar at helgen har ringt inn for mange nå så da ønsker jeg dere en riktig god helg :)

Pasta med Bolognaisesaus til barn

 

Jeg ble sittende å lese i oppskriftsboken som følger med i pakken til Philips Avent sin dampenhet og hurtigmikser. Ikke nok med at det er mange gode oppskrifter og tips, det er også veldig gode råd om hvorfor barna reagerer slik de gjør på mat, hvordan man skal få de mindre kresene og for eksempel at det å lære og like en ny smak kan ta så lang tid som at barnet må få det servert 15 ganger. Jeg trur personlig ingen er kresene, det handler om å tørre og prøve nye smaker, og alltid smake. Selv er det mange ting som jeg har brukt tid på å lære meg og like, sopp, oliven, vin for å nevne noen. 

I dag tenkte jeg at jeg kunne dele en av oppskriftene fra Philips Avent. Jeg får ikke betalt for å gjøre dette, det er kun min anbefaling om du vil lage hjemmelaget mat til barnet ditt. Dette er garantert den enkleste måten å gjøre det på, dampenhet og hurtigmikser i et er genialt! Det blir lite oppvask og alt man trenger å gjøre i mellom er å snu beholderen med mat for å få de forskjellige fuksjonene. En virkelig god investering. 




Det er mange grunner til at jeg lager maten til jentene selv, og i frykt for å tråkke noen på tærne vil jeg gjerne dele hvorfor jeg ønsker å lagen maten selv. Jeg sier ikke at det er noe galt å kjøpe ferdigglass, fordi fardigmat til barn er laget av råvarer med strenge krav om kvalitet og innholdet er så klart tenkt nøye igjennom av eksperter for å få med de næringstoffene et barn trenger. 

Jeg har ernærlig som et av fagene mine på skolen, og der lærer vi blandt annet å lese ingrediensetikketen. Heldigvis er det ikke så mye skummelt i barnematen, men alikevell må jeg si jeg blir skuffet når jeg på alle glassene leser at vann står som ingrediens nr 2? (ingrediensene er rangert etter hvor mye det er i retten, nr 1 er det mest av, siste ingrediens er det minst av) og så kommer stivelse i bunn. Det betyr rett og slett at de fyller på med vann og tykner retten til igjen med et stivelsesstoff (ofte potetstivelse). Hva betyr dette? mer penger i kassa så klart. I barnematen du kjøper er det også veldig mye stivelsesingredienser (potet, pasta, ris, korn). Jeg kikket på en pastarett, den hadde både pasta og potet i seg, hvilket er helt unødvending, men potet er en billig råvare så ved å fylle på med litt potet blir det enda noen kroner til overs i kassa kontra om de hadde hatt mer grønt og kjøtt. 
For at ferdigmat skal holde må den varmes opp og pakkes i forseglende glassvarer. Under varmebehandling av mat dannes stoffet furan som er en organisk forbindelse som på mus og rotter har vist å være kreftfremkallende, dette klassifiserer stoffet som mulig kreftfremkallende for mennesker også. Det er påvist store mengder furan i hermesitert mat, barnemat på glass, pulverbaserte barnegrøter og frokostblandinger.
En annen grunn til at jeg ikke kjøper glassene er fordi jeg selv har smakt på den maten. Vi hadde en lek under en babyshower for min venninne, leken gikk ut på å gjette hvilke rett de 6 forskjellige barnerettene vi skulle smake på var. Samtilige av oss satt og brakk oss som bare det og ingen klarte å gjette riktige retter. Det er svar nok for meg. Den maten jeg selv lager smaker akkurat det jeg har puttet i retten. Hvordan de får spagetti og kjøttdeig til å smake som kattemat vet ikke jeg.
Jeg har også hørt flere si at de som har gitt barnemat på glass måtte begynne helt på nytt med tilvending av vanlig mat den dagen de er så store at de kan spise det samme som oss til middag. Det er ikke så rart det når man vet det jeg skrev i startet, det kan ta 15 smaksprøver før man har tilvendt seg smaken og lært å like den. Barn som spiser ferdigglass lærer seg å like disse glassene, men liker da ikke den maten vi spiser som smaker så mye mer og så mye mer variert enn det de er vandt med. Altså er det mye mindre jobb å introdusere "vår" mat helt fra starten. Barn er også minst kresene fra 6 mnd, over året kommer de i en periode hvor de ikke vil ha ting de egenlig liker.  

Tilbake til denne deilige retten som passer til barn som er eldre en 9 mnd og kan spise myke biter. 

Pasta Bolognaise fra Philips Avent sine Oppskrifter:




INGREDIENSER:

  • 1 liten stangselleri
  • 3 middels store modne tomater (ca 350 gram)
  • 1 liten gulrot (ca 100 gram)
  • 1 liten løk (ca 80 gram)
  • 120 gram karbonadedeig
  • 1 ts tørket oregano eller blandete urter (valgfritt) kan også bruke friske urter
  • 4 ss tomatpuré
  • 30 gram godt kokte maccaroni
  • 1 ss revet ost 
     

Fremgangsmåte:

  1. Vask sellerien og tomatene
  2. to ut frøene av tomatene, skrell gulrot og løk
  3. skjær alle grønnsakene i små biter og legg den i glasset sammen med kjøttet og urtene
  4. hell 200 ml vann i kokeren og damp i 20 minutter til det er mørt
  5. snu glasset over til miksing og ha i tomatpureen. Miks 2-3 ganger, ca 10 sek hver gang. For å få riktig kosistens tilsett mer tomatpuré for å gjøre den tykkere eller litt kokt vann for å gjøre den tynnere. 
  6. Bland den kokte pastaen med 60 ml saus
  7. servers litt revet oss på toppen om ønskelig.
  8. kjør/frys resten til senere bruk
     

 Bon Appetit! 

PS: Har du ikke dampenheten og hurtigmikseren, koker du møre grønnsakene, steker karbonadedeigen og løken på svak varme, og blander det sammen :) 

Se flere av mine oppskrifter HER  

 

BABYMAT LAKSERETT

 

På tide med en ny middagsrett for de minste nå. En ny middag med laks, fisk er jo så sunt og i tillegg så godt. Denne laksemiddagen likte mine snupper bedre enn den forrige, men det betyr ikke at din gjør det ^^, 




Ingredienser: 

2 poteter
1 avokado
200 gram beinfri laksefilet
persille
sitron 

Skrell og skyll potetene, del de i biter
Ta av skallet på avocadoen og del den i biter
skjær fisken i terninger
Ta en håndfull neve med persille og kutt opp, eller legg det i en kopp og klipp det i biter

Har du PHILIPS AVENTS DAMPENHET OG HURTIGMIKSER ? Da gjør du følgene:
Legger i avocadoen, så potetene, purren og laksen på toppen, skjær av en bit av sitronen og klem lit sitronsaft over det hele. Når du satt på lokket og setter beholderen til daming blir rekkefølgen omvendt. Da er det lett å se når fisker er gjennomdampet. Retten trenger ca 15 minutter på damingen før den er klar, sjekk fisken om den er rosa hele veien igjennom og potetene møre.  
Snu beholderen og hurtigmiks retten til ønskelig kosistens.

Hvis du ikke har denne maskinen til Philips Avent gjør du følgene:
koker potetene møre. Koker opp vann, tar kjelen av platen og legger fisker til trekking i ca 10 minutter til lys rosa helt igjennom. Ha alt i en samlet beholder, press litt sitronsaft over det hele og blend med en stavmikser eller en gaffel til ønskelig konsistens :)


Å lage hjemmelaget mat er GØY :D

 

Hvorfor KRUSPERSILLE

Kruspersille gir den lille ekstra piffen til mild mat. Urten inneholder mange gode mineraler som jern, kalium, kalsium, magnesium og vitaminene A, B1, B2, B3, B5, C og E. 
Persille virkelig i tillegg

  • avslappende, beroligende, krampeløsende
  • gir frisk pust, appetittstimulerende, fordøyelsesfremmende, tarmgasdempende
  • bedrer hukommelsen 
  • antiseptisk og betennelseshemmende 

TIL MAMMAEN

  • Persille får livmoren til å trekke seg sammen og fremmer melkeproduksjonen etter en fødsel

 

#babymat #barnemat 

Tips til babymat + NY RETT med kylling

I dag har jeg lyst til å dele et lite tips med dere fordi mange sier at de synes det er vanskelig å lage hjemmelaget babymat fordi de er uvitene på hva som kan gis og hvilke ingredienser som passer sammen. Man kan så klart kjøpe forskjellige bøker med oppskrift, men det er faktisk ikke nødvendig.

Nesten alt kan brukes, det viktigste er at det er god variasjon i kosten. Og er det noe du er usikker på om små barn kan spise så gjør et par tastetrykk på Google.
De små tåler langt mer enn vi trur. Både chilli og hvitløk er fint i babymat. Jo mer vi tørr å gi barna våre jo flere smaker lære de seg til å like :)



Tipset er rett og slett og ta en titt på ingrediensensene på de ferdige middagsglassene på butikken, men du trenger jo ikke å bruke både potet og pasta i rettene det er det. Heller mer av de gode råvarene som grønnsaker og kjøtt. Matprodusentene bruker mye potet fordi det er en billig råvare samtidig som det brukes som stivelse. Det blir også tilsatt en del vann i ferdigmat, det ser du ut i fra ingrediensene da rekkefølgen forteller hva det er mest av, vann står som regel som nr en eller to. Så de bruker vann og igjen potet som stivelse rett og slett for å få større fortjeneste på ferdigproduktene.

Det er så klart ikke noe ille å bruke ferdigglass, det får man bestemme helt selv. Jeg ønsker ikke å gi mødre dårlig samvittighet fordi de kjøper maten ferdig. Men til de som ønsker å lage mat selv så håper jeg at jeg kan komme med noen gode råd og tips.

Jeg gir også alltid dessert til jentene etter middagen. Og via tips fra butikken fant jeg for eks. ut at jeg kunne bruke eple, gulrot og pastinakk sammen til en dessert. Jentene elsker det, det er søtt og friskt på smak. Med en dessert laget av frukt, bær og grønnsaker får jeg i de enda flere vitaminer og viktige næringsstoffer.

Jeg ønsker å dele en middagsrett til med dere med utgangspunkt i ferdigglassene:)

Kyllig, med ris og tomatsaus

Ingredienser:
En liten kopp ris
En kyllingfilet
Hakkede tomater på boks
Urter

Ha risen i en kjele med litt vann og kok den myk.



Del en kyllingfilet i terninger og legg de i dampenhenheten/blendende og la de dampes i ca 10-15 minutter. Del en bit og se om den er gjennomkokt.
Har du ikke dampenhet steker du kyllingen på lav varme i pannen, unngå stekekanter da de blir harde.



Ha ris, kylling opp i samme beholder og tilsett ca en halv boks tomater ( litt av gangen så finner du ut hvor mye du vil ha) tilsett også urtene. Det gir god smak på retten. Denne gangen brukte jeg timian. (For å lese hvorfor timian er så bra å bruke i babymat, SE HER
Blend det hele sammen til ønskelig konsistens.



Gjør klar en porsjon og frys ned resten. 

Jentene elsket retten selv om både kylling og ris var nytt for dem.
Til dessert ble det eple og gulrot, dampet og blendet sammen til en mos

Om du ønsker deg Philis Avent sin dampenhet og hurtigmisker i ett finner du den HER. Den er så fantastisk, gjør matlagingen til de små latterlig enkel. 

 

 

Philips Avent, Kombinert dampkoker og mixer

BABYMAT LAKS og DILL

 

Igjen kjører jeg på med en ny urt. DILL denne gangen, alle vet vi at den gir god smak sammen med laks, men viste du at den også virker mot magesmerter og er søvndyssende for små barn? For ikke å glemme melkestimulerende for mor. 

Retten i dag (fra 7 mnd):

4 mellomstore gulrøtter
2 poteter
130 gram laks av beste kvalitet
ca en ts frisk dill
Evt en-to ts olivenolje 



Hvis du har Philips Avent sin dampenhet og hurtigmikser (du finner den her om ønskelig) er det så enkelt at du skjærer opp grønnsakene og fisken i biter, samt skjære opp/klipper opp dill og ha det hele i beholderen. Retten dampes i ca 15 minutter til fisken er gjennomkokt og grønnsakene møre. Da snur du beholderen og hurtigmikser det hele sammen til ønskelig kosistens.

Hvis du ikke har dampenhet/ hurtigmikser i ett. Kan du koke grønnsakene, og la fisken trekke i kokt vann til den er gjennomkokt (lyserosa hele veien igjennom), legg det sammen med urtene og mos det sammen. 

Server en posjon og frys ned resten oppdelt i posjoner.

 

HVORFOR BRUKE DILL?

Det er veldig lurt å bruke urter allerde fra barn er små, dette gjør at de lettere vender seg til den samme maten vi spiser og blir mindre kresene opp igjennom årene. Alle smaker må vi lære oss til å like, og det gjør vi kun ved å få de servert. 
I tillegg er urter kjempefine for immunforsvaret og de har mange helsefremmede virkestoffer.

Dill er en veldig mild og barnevennlig urt.

Dill virker:

  • appetittstimulerende, magestrykende, forføyelsesfremmende, tarmgassdempende, demper sultfølelsen
  • antibakteriell, betennelseshemmende
  • beroligende, avslappende, søvndøssende, 
  • krampeløsende, hikkedempende
  • smertelindrende
  • stimulerer morsmelkproduksjonen. 
  • Dill er i tillegg en antioksidant

 

Det ble så klart laksemiddag på BT og meg også. Fiskepakke med ris. Nam nam




 


  

 

TIMIAN i BABYMATEN

 

I dag har jeg tilført en ny urt i maten til tvillingene. Flere enn meg som MÅ ha uter i kjøkkenvinduet? Hvis ikke du er en av dem anbefaler jeg deg til å begynne. I starten kjøpte jeg urter kanskje mest som fin pynt til kjøkkenet, men nå bruker jeg urtene hele tiden, og glemmer jeg å vanne urtene så de dør for meg vet jeg plutselig ikke hvordan jeg skal få laget deilig mat før jeg får kjøpt nye ^^, Jo lengre man har hatt urter tilgjenglig jo oftere bruker man de, jeg finner stadig nye sauser og retter som får det lille ekstra med en frisk urt eller to oppi :) 




Urter er som tidligere nevnt veldig godt for de små skrottene også, urter er brukt medisinsk i flere tusen år, og de har alle forskjellige egenskaper og virkemidler. Men husk, det er ikke alle urter små barn skal ha, så om du ikke er usikker kan du sjekke det på ROLV.NO, søk på urten så får du opp alt den er god for pluss kontraindikasjoner, bivirkninger og advarsler. På den måten kan du være helt trygg på at det du gir barnet ditt er trygt å spise :) 

Dagens rett:

2 poteter
4 passlige gulrøtter
Litt frisk TIMIAN
(ha også i litt avokado om du vil ha retten mer fettrik)

Damp eller kok grønnsakene og blend det hele med en stavmikser for å få den deilig purrékonsistensen til de minste, eller med en gaffel til de litt større. Retten passer også godt ved siden av kjøtt.


 



Hvorfor TIMIAN?

Timian som urt virker:

  • antisepisk
  • bakterie- , sopp- og virushemmende
  • betennelseshemmende 
  • slimløsende
  • krampeløsende
  • kostedempende
  • styrkende
  • muskelavslappende
  • immunstyrkende
  • appetittstimulerende
  • fordøyelsesfremmende
  • febersenkende

Kan derfor brukes som en helsefremmende/forebyggende urt mot:

  • hoste, sår hals, halsinfeksjoner, forkjølelse og influensa
  • fordøyelsesplager, dårlig appetitt, diaré, tarmgass, magekramper og forstoppelse
  • svakt immunforsvar, etter sykdom for eksempel.

 

#babymat

Matglad dag!

Det er så moro å utforske nye smaker og retter til jentene! Vi har ikke begynt på kjøtt og fisk enda, men grønnsaker, frukt og bær sklir nedpå og de synes det er så godt. Jeg synes det er utrolig gøy å lage maten fra bunnen, jeg har rett og slett fått litt dilla på å teste ut nye smaker. 

Nå har jentene fått seg ny favoritt her. Smoothie på den nye flaska fra Philips Avent. 

Flere lurer på hvor flasken kan kjøpes, derfor legger jeg ved en link, fant den dessverre bare i rosa og den koster 79,- Du finner den her

Her drikker Olivia en smoothie laget av coccosmelk, banan, bringebær og blåbær. De elsker denne smoothien

Middag for jentene i dag ble en bandig av potet, squash og avokado.  

Med deilig pæremost til dessert. :) 



Jeg hadde pærebitene også i philips avent sin dampenhet og hurtigmikser som er jeg så glad i slik at det ble en deilig mosé for de små uten tenner ^^, 

Siste, men ikke minst, pinnekjøttet står klart i kjelen, så i morgen blir det god mat på min kjære og meg ^^, 



Ha en fin lørdag alle sammen :) 

 

Babymat med HVITLØK

Effektiv morgen, våknet før jentene idag, så mens jeg ryddet kjøkkenet begynte jeg å lage i stand middagen deres. I dag slang jeg på en liten vri, og jeg skal fortelle dere hvorfor. 

I går natt var Otilie veldig urolig fordi hun var så tett i nesen. Hun våknet i tid og utid, så hele den natten er bare "blure" for jeg var så trøtt. Hun ble en del bedre da hun sto opp, men da vi skulle legge henne igjen i går var hun potte tett igjen, og jeg måtte ta henne med ned for å ikke forstyrre søsteren. Jeg gravde meg ned i fryseboksen og fant frem morsmelken som jeg har jobbet så iherdisk med å samle opp ved siden av å fullamme tvillinger. Jeg måtte desverre gi opp melkekampen da jentene fylte 6 mnd, jeg hadde virkelig jobbet hardt for melka i en lang stund da, med amming hver andretime hele dagen/hvelden og punping 3-4 ganger i løpet av dagen + en gang om natten bare for å ha resere utoverdagen da det ikke var nok melk hos meg til to. Jeg savner ammingen veldig, men jeg er stolt av meg selv som klarte å amme to så lenge. Tilbake til der jeg falt ut, grunnen til at jeg fant frem morsmeken var så jeg skulle ha noe å spraye i nesen på lille gullet mitt. Var ei som mente at fryst mm ikke hjalp for tette neser, men det funket i hvertfall i dette hus så mer bevis trenger ikke jeg.  

Morsmelk er: 

  • antiflammatorisk
  • betennelseshemmende
  • virker smørende i slimhinner

Kan derfor brukes ved:

  • tettnese (drypes i nesen)
  • ørebetennelse (vaske ørene med)
  • øyebetennelse (dryppe i øynene)
  • og på små sår, rasker legningstiden. (legge på såret)

Så til selve retten: Gulrot, potet og hvitløk!



Hvitløk er kanskje ikke det første alle tenker å ha i retten til babyen sin. Hvitøk er helt ufarlig å gi til små barn, og ofte elsker de denne spesielle smaken. Dette er også gjerne en urt man har liggene eller lett å få tak i. Enn annen årsak til at det er lurt å gi uter og krydder er for å vende barna til de samme smakene som vi spiser. Jo tidligere jo enklere er det å lære de til å like det. Grunnen til at jeg valgte å ha i hvitløk i dag er fordi hvitløk er en urt som har vært brukt medisinsk i mange tusen år. 

Hvitløk:
har over 400 forskjellige bindinger, hvor av 30 har en medisinsk virkning.
Urten virker:

  • antiseptisk
  • bakteriehemmende
  • appetittvekkende
  • fordøyelsesfremmende
  • krampeløsende
  • slimløsende
  • hostedempende
  • febernedsettende

Derfor er middagen til jentene i dag en skikkelig "bli frisk" kur :) Mosen kan også blandes med morsmelk for å sette kronen på verket. Jeg skal gi morsmelk i dag, men om de får den som drikke eller sammen med mosen vet jeg ikke helt.  Det spiller ikke det noen rolle, de får i seg antistoffene alikevel :)

 

#babymat

 


Så enkelt kan du lage hjemmelaget babymat

Denne helgen har vi hatt ernæring på skolen, og jeg er såå inspirert! Jeg har lært så utrolig mye, og jeg er virkelig klar for å gi barna mine er god start med hjemmelaget mat :)

Det beste med det hele er at det er super lettvindt og fort gjort. 
Jeg bruker Philips Avent sin dampenhet og hurtigmikser, som først damper råvarene slik at de blir møre og "kokt" før de blendes i samme maskin. Kan virkelig anbefales. Jeg er av den typen som trenger at ting går kjapt og er enkelt å bruke, ellers mister jeg motet. Noen som kjenner seg igjen ? 

Se hvor enkelt det er :)



Først av alt må jeg vise dere hvordan en tvillingmamma får tid til det hun må ta seg tid til. Olivia og Otilie er fint plassert på kjøkkenet sammen med meg, og mens jeg lager middag til BT og meg lager jeg også mat til jentene :) 

Skjer opp råvarene du skal ha i retten og putt de opp i beholderen.  (denne rette består av gulrot, søtpotet og litt avokado -> en god blanding for å få mange næringstoffer, karbohydrater og fett i retten)



På baksiden fyller man på vann, det blir da brukt når maten skal dampes. 



Sett på lokket til beholderen og sett den på hode i blender/damhenheten. Vri om hjulet foran til venste. Det var det. Da dampes maten slik at den blir mør. Det følger med en bruksanvisning og et hefte med oppskrifter som forteller deg hvor lenge råvarene skal dampes. Poteter trenger lengre tid enn for eksempel epler fordi de er hardere. Om man er usikker på om maten har dampet lenge nok kan man stikke en kniv i en av bitene og se om den er blitt myk. Om damenheten går tom for vann stopper den automatisk og piper. 



Mens rett én dampes (med poteter tar det ca 15 min) kan du gjøre klar neste rett. (Hos meg ble det en dessertrett av eple, mango og en skje coccosmel for å få litt fiber inn i desserten)



Når råvarene er dampet ferdig, snur man bare beholderen riktig vei og vrir til høyre, da blendes maten til en deilig og klumpefri babyrett. SÅ ENKELT ^^, 

Når maten er ferdig heller jeg de over i disse geniale beholderene, som også er fra Philips Avent. De kan fryses og varmes. Har skrukork og kan i tillegg kobles til brystpumpe og få på tåteflasketupp som babyen kan drikke melken rett fra beholderen. 

Jepp, så da vet dere hvordan jeg lager hjemmelaget mat til snuppene. De vil ikka ha noe annet enn hjemmelaget mat så jeg er virkelig glad for at jeg har denne maskinen. 
Et lite tips: en rett som for eksempel potet og gulot, eller potet og brokkoli som er den siste retten jeg lagde i dag kan blandes sammen med litt mormelk eller morsmelkserstatning før servering om man ønsker å endre på konsistensen. Da får man en veldig god babystappe til barnet.  

Her finner du Philips Avent dampenhet og hurtigmikser  

Her finner du Philips Avent beholdere

 

ØDELAGT AV BABYMAT PÅ GLASS

 

Det var kanskje en sterk overskrift, men det føles faktisk ut som jeg har ødelagt Otilien min etter at jeg prøvde å gi middag på gass fra butikken. Begge jentene mine har alltid vært kjempe matglad og de har elsket grøt i forskjellige varianter og alt av frukt i noen mnd nå. De gaper og vifter med armer og bein under mattid. Frem til sist uke. Jeg har begynt så vidt begynt med middager, og jeg tenkte det var lettvindt å kjøpe middagsglass fra butikken de første gangene. Nå angrer jeg veldig på at jeg gjorde det. For det har resultert i at Otilie nekter å åpne munn når jeg kommer med skje. Jentene brakk seg som bare det av middagsglassene, og jeg har jo lest at det tar litt tid før de lærer seg å like smakene. Men ærligtalt, hvordan får de vanlige middagsretter til å smake kattemat? 

Jeg synes det er kjempe leit at Otilie ikke lengre vil ha mat med skje. Selv grøt som hun bøttet ned på før vil hun ikke lengre spise. Hun blir bare frustrert og gråter samtidig som hun prøver å knipe igjen munn. Hun til og med smiler med knipende munn hvis jeg prøver å få henne til å le med skjeen foran ansiktet hennes! 

Så i dag har jeg kokkelert med min mye dampkoker og blender fra Philips Avent. Så lettvind. Så sunt og så  mye bedre. 

Jeg har alltid hatt en plan om å lage mat selv, men bare testet litt med ferdigglass. Grunnen til at jeg ønsker å gi barna mine hjemmelaget mat er mange.

Det er langt sunnere, jeg vet akkurat hva maten inneholder og jeg utelokker fargestoffer og stivelse, sukker og salt som det blir tilsatt i ferdigprodukter. Jeg kan la de lære seg til å like hver ingrediens hver for seg selv, i stedet for å alltid få 3-4 ingredienser brandet i en grøt slik at alt smaker likt. Det er BILLIGERE, selv om et glass ikke koster allverden er det laaangt billigere å lage mat selv. Det lønner seg da å lage større posjoner og fryse ned, da har man alltid mat liggende klar til bruk. Hvis man lager maten selv er det også lettere å bevare de gode mineralene og vitaminene i grønnsaker, fruk og kjøtt. 

Når jeg lager mat i blenderen fra Philips Avent så damper jeg først ingrediensene, så blendes det til babygrøt. Dette holder mye bedre på de gode ingrediensene enn hvis man for eksempel koker opp grønnsakene. Jeg ble også så glad da det fulgte med et hefte sammen med blenderen/dampenheten som gir masse informasjon om mat til småtroll og i tillegg 10 oppskrifter fra små til litt eldre.

Jeg fikk den nye kjøkkenfavoritten i går, og jeg skal si jeg gledet meg til å lage mat i dag. Måtte prøve ut litt forskjellig. Og det var så lettvindt å bruke den, kan virkelig anbefales. Om det er ønskelig kan jeg skrive et innlegg om hvordan den fungerer, men jeg tar det ikke med her da det blir for langt innlegg.

Jeg har også testet å gi tvillingene to av rettene jeg laget i dag. Potet og gulrot + eplemost til dessert. Det tok litt tid før jeg fikk Otilie til å tørre og smake, men hurra, jeg fikk faktisk i henne noen skjeer!! Nå håper jeg at matgleden hennes etterhvert kommer tilbake. Olivia synes også denne maten var supergod :D Blir litt stolt når de liker hjemmelaget sunn mat bedre enn ferdigmat, men spør du meg er det jammen ikke rart...

Et resultat av dagens matlaging:

potet, brokkoli og courgette

potet og gulrot

eplemost

banan og mangomost

Hvordan tenker du når det kommer til mat til små barn? 



 

hits