hits

Babymat

Mat er helsen vr!

Da mine barn skulle starte med fast fde hadde jeg en rekke meninger om temaet. Jeg hadde ftt en sterk innfring i ernring p skolen jeg gikk p og jeg hadde lrt tolke etiketten med ingredienser p ferdigvarer. Derfor tok jeg totalt avstand fra ferdigglass til mine barn. Jeg kunne ikke forst poenget i gi de mat som var vannet ut og tilsatt stivelse for f en halvveis tykk konsistens igjen. Jeg ble skrekkslagen av at vann ofte kom som nummer to p ingredienslisten, hvilket indikerte at det kun var en annen ingrediens det fantes mere av enn vann i middagsglasset, og det var gjerne produkter med mye stivelse som potet eller pasta.

Det eneste jeg kunne se var pengevinningen som l bak middagsglassene. Mye av de billige ingrediensene, og vann + stivelse for ke massen. Men blir et barn mett av vann og stivelse?

P grunnlag av alt dette laget jeg middager og desserter selv, og har siden vrt veldig opptatt av hvordan mat mine barn spiser.


Jeg mener at det ikke finnes noe som "jeg liker ikke". Sannheten er vel den at det er svrt lite vi liker fra starten av, kun det ste er en smak vi fra naturens side liker. Gr vi tilbake i tid betyr det ste at det ikke er giftig, og det henger ved i genene vre. Alle de andre smakene m vi lre oss til like. Kun ved smake igjen og igjen vil vi lre oss dette. Derfor er det ikke noe som heter "jeg liker ikke" det er heller: "jeg har ikke smakt det mange nok ganger".

Jeg har barn i dag som spiser grnnsakene p tallerkenen fr potene, jeg har barn som foretrekker sashimi fremfor sushibiter med ris, og det er bare r lk jeg kan huske som har kommet ut igjen, med et ord: "sterk".

Jeg er svrt besvisst p maten mine barn spiser, men det betyr allikevel ikke at jeg utelukker alt usunt. Det er dager jeg lager ferdigretter eller kjper en pakke med plser fordi det ikke er tid til noe annet. Det gjr jeg med god samvittighet fordi jeg vet at hovedinntaket til jentene bestr av proteinrik mat med mye nring. Nr helgen kommer drikker vi brus og spiser godteri, og det gjr meg ingen ting om jentene fr is til dessert om vi er p middagsbesk, selv om det er midt i uken.

S lenge kostholdet vrt i all hovedsak er sunt, med en dose av det usunne s trur jeg det gir et godt syn p hva mat er og fremmer gode matvaner for vre barn.

Men p bare en mned har jeg mtt p tre utfordringer i henhold til matvaner og sm barn som har sjokkert meg.
Vi vet at mye fysisk aktivitet er byttet ut med tv-titting og brettspill, vi vet at ferdigmat selges som aldri fr p grunn av tidsklemmen og at markedet for usunn mat har vokst grenselst siden vre foreldre vokste opp. Vi vet at resultatet av det har gitt en kraftig king av overvekt hos barn.

Dette vet vi fordi det er oppe i mediene til en hver tid, og stadig kommer det nye tiltak som skal forebygge og hjelpe. Mer penger til idrettsaktiviteter, mer fokus p kosthold i skoler og i barnehager osv..

S starter barna mine p sin frste aktivitet. Turning i en flott, stor idrettshall. Problemet mtte vi p vei hjem, for ved utgangen str det lang k til kiosken hvor de alle kjper vafler. Jeg forsto ikke da jeg frste gang ble spurt om vi skulle spise kveldsmaten i idrettshallen, men da jeg s alle som samlet seg rundt border med vafler i hendene skjnte jeg hva kveldsmaten for barna var.

Jeg har ikke noe i mot vafler, det jeg har noe i mot er at et idrettsarrangement som skal fremme sunnhet og fysisk aktivitet for barn fra 0 til 18 r str selger usunnheter ved hver trening. For meg strider det i mot hva idrett handler om. Hvilke verdier gir det tilbarna?

Mine to barn p to r har ikke noen forstelse av mat i den grad vi voksene har. De vet hva som er godt, og s klart ville de ha vafler nr alle rundt dem bar p en eller flere. Jeg fortalte dem nei, jeg fortalte at vi ikke skulle spise vaffel. Jeg ville ikke legge barna mine mette p tomme kalorier etter "trening". Problemet er bare, jentene vet ikke hva tomme kalorier er, det de vet er: mamma er streng og dum!

S var jeg i foreldremte i barnehagen, en barnehage som har valgt legge fokus p sunn og nringsrik mat. De fortalte at ved bursdager ville de lage noe ekstra, men at fokuset uansett ville vre sunt, slik at det ville vre mye frukt den dagen og til lunsj: "vi kommer til lage grnnsakspizza, eller nei, barnehagepizza kommer vi til kalle den, men det er en pizza laget med grnnsaker". Her ble jeg ndt til skyte inn med et sprsml om hvorfor de ikke kunne kalle det for hva det var.

Hvordan skal vre barn f et positivt syn p grnnsaker om grnnsaker skal bli lurt inn i maten? Barnehagen ville legge lokk p ordet grnnsaker fordi det er s mange barn som ikke liker grnnsaker. En ting jeg oppdaget ved jobbe i barnehage var at det var mange barn som spiste en rekke grnnsaker og matvarer der som de ikke gjorde hjemme fordi de ble pvirket positivt av de andre barna.

Er det ikke viktig at en barnehage er med p fremme matglede igjennom det sunne, og ikke legge et lokk over det hele?

Dagen etter ble jeg mtt med stor forstelse i barnehagen, de ansatte hadde diskutert min innskytelse etter mtet og heldigvis mente de at det var viktig f frem grnnsaker p en positiv mte fremfor legge skjul p ordet.

Den tredje hendelsen skjedde da jeg bestilte barnemenyer p en flott restaurant, barnemenyen inneholdt ikke s mye som en liten grnn ert. Med to jenter som elsker grnnsaker ble jeg ndt til dele bort mine.



Er det bare jeg som lar meg irritere over slike hendelser hvor sunn mat blir gjemt bort eller byttet ut med det usunne i en verden der sunn mat er viktigere enn noen gang?

Sunn mat er ikke bare viktig for at vi skal holde oss slanke, sunn mat er helt ndvendig for at barna vre skal kunne orke vre aktive og ha energi igjennom hele dagen. Sunn mat er viktig for konsentrasjonen til barna vre og det pvirker alt i fra evnen av fokusere til lre. Sunn mat er viktig for gi barn en forstelse av hvordan ernring pvirker helsen vr!

Mat er helsen vr!

- Flg Speiltvillingene p Facebook -

Lik og del om du er med meg!

Kreative pannekaker

P torsdag ble det pannekaker til middag her i hus. Pannekaker er en god redning p dager jeg ikke har rukket handle inn middag, for ingrediensene er noe som alltid er i hjemmet.

Jeg kom tidligere over en youtubevideo. En mann som lager pannekaker til barna sine p en litt annerledes mte enn de fleste.

Det er jo bare helt SINNSYKT!!! For ett talent! Dere m bare se videoen.

Dette mtte jo selvsagt prves! Haha.. Jeg skjnner at jeg har ganske mange timer igjen med ving for f et resultat som i det minste kan ligne litt p den kunsten han tryller frem av litt pannekakerre, men men, gy var det gjre pannekakene litt mer morsome.



Pannekaker faller i alle fall i smak for de sm i huset vrt. Ikke at det er s mye som ikke gjr det ^^,





Nam nam


Nr det kommer til hesten min er ikke tilstanden srlig mye bedre. Hun str p stedet hvil med et bein som har tredoblet strrelse og har daglig veterinrbesk. Selv har jeg tilbringt flere timer i stallen enn hjemme de siste to dgnene, noe som dere kanskje skjnner via mitt fravr her p bloggen. Dronninga er jo min tredje datter, s jeg blir helt tullerusk av se henne s syk som hun er n. Noe som resulterer i timer med massasje, stell, godbiter og tru det eller ei, shopping for ALT for mye penger. Som om hun skulle blitt mer frisk av f noen nye klr? haha! Uff..

Jeg er helt utmattet, s n fr jeg finne sengen.

Ha en fortsatt fin helg!

En sunnere snack!

I sommer var vi innom Nordbyen i Sverige da vi ferierte i feriehuset. Der fant jeg boken SUPERMAT for babyer og barn til 20 NOK :O Boka inneholder mer enn 130 oppskrifter til barn fra 4 mnd til 8 r, og disse oppskriftene passer jo s klart like godt til oss mammaer og pappaer.

N er det lenge siden jeg har delt matoppskrift her p bloggen. Grunnen til det er at jentene spiser det samme som oss, og da glemmer jeg litt bort dette med barneoppskrifter. Men i dag tenkte jeg at jeg kunne dele dagens snack som jeg har funnet i denne boka.

Ovnsbakte chips av rotgrnnsaker

Passer til barn fra 1 r og oppover, men ogs til yngre barn ved droppe salt og krydder.

Ingredienser:

Stpoteter har hyt vitamin A og C- innhold, og er en svrt rik kilde til fytokjemikalier, som kan beskytte oss mot sykdom

  • 100 gram stpotet
  • 100 gram pastinakk
  • 100 gram gulrot
  • Piffikrydder
  • havsalt
  • 1 ss olivenolje

Forvarm ovnen til 200 grader. Skjr grnnsakene opp i bter. Bland en ss olivenolje med litt salt og piffikrydder i en bolle og vend grnnsakene rundt i oljen. Pensle en langpanne med olivenolje og legg alle grnnsakene utover. Stek i ovnen til alle bitene er mre (25-30 min)

DIPP:

  • 100 gram kremost
  • 1 ss tomatketchup
  • 1 ss helmelk
  • 1 ts oppklippet gresslk

Mens grnnsakene str i ovnen blander du sammen alle ingrediensene til en kremet dipp.

Bon Appetit!










Jentene og jeg synes dette var super godt, i tillegg er det masse god nring for store og sm.


Barnas favoritt middag

Det m det jo bare vre!

Jentene her i hus er s store n at de verken vil ha hjelp til spise eller spise babymat mer. Selv om jeg likte lage hjemmelaget sunn babymat til snuppene, m jeg si jeg DIGGER at de har blitt s store at de kan spise den samme middagen som meg, spesielt nr BT jobber til det er kveldsmat-tid for voksene. Det er koselig ha to vakre jenter og dele middagen med og s fint nr vi alle tre kan spise samtidig fordi de ikke trenger noen hjelp av meg mer. De roper "miiir" nr det er tomt for vann eller de vil ha mer mat, og under mltidet skavler vi om alle dyrene, om biler og mye annet rart. Det er for meg helt klart en viktig del av hverdagen, det sette seg ned ved bordet p kjkkenet uten tv og andre forstyrrende momenter - familietid <3

Og s tenkte jeg dele grsdagens middagsrett med dere.

Plse og spagetti! Haha - den var klassisk.

Og ja den er det, for hvem barn elsker vel ikke plser?? Men s vet vi jo at en middag som bestr av kun plser, spagetti og ketchup er en middagen uten veldig mye nring. Dette er middag som gr en gang i blant, men jeg hper ikke det er en rett som str p menyen hver uke.

Jeg hadde lyst p plse og spagetti - ja, for vi voksene liker jo plser like godt som barna. Og derfor tenkte jeg at jeg kunne lage en tomatsaus til som er sunn og myye bedre enn ketchup. P den mten fr middagen mer nring og plutselig kan den nytes oftere med god samvittighet.

For lage retten enda litt mer barnevennlig og morsom kan du starte med dele opp plsene i biter for s tre fullkorns-spagetti inn i plsebitene. Pse-spagettien trenger litt kortere tid p bli ferdig enn tomatsausen, s legg i plse-spagettien i en kjele med vann nr grnnsakene til sausen har kokt i ca. 5 min.

Tomatsausen:

  • en stor tomat (eller to sm)
  • en gulrot
  • ca 10 cm av en purre eller stangselleri
  • en halv stor lk (eller en hel liten lk)

Kutt opp i biter, og legg grnnsakene i en kjele, fyll p med litt vann (trenger ikke vre s mye at det dekker over grnnsakene). La dette st koke/dampe til gulrttene er mre.

Nr grnnsakene er mre heller du av overfldig vske og tilsetter en neve fersk basilikum og 3-4 spiseskjeer med tomatpur. Bruk en stavmikser og blend det sammen til en deilig tomatsaus. Smak til med pepper og chili om du nsker mer smak.



Bon apptit !





Matinspirasjon til de minste

Denne gangen er det ingen oppskrit jeg har dele. Men en ny bok jeg vil vise.
Jeg er veldig opptatt av gi barna mine hjemmelaget mat av friske rvarer og det er en av tingene jeg synes er viktig prioritere og legge fokus p. Jeg har alltid laget middager fra bunnen av og jeg er sikker p at det har resultert i at jeg har veldig matglade barn den dag i dag. De har ftt smake veldig mange forskjellige smaker og de spiser alt. I hvertfall alt jeg har gitt de og det er mye, alt fra jorbr til oliven, fisk og kjtt. I tillvenningsfasen til fast fde introduserte jeg de for ste smaker som samtidig var sunne og nringsfulle. Morsmelken/mme er veldig st, s for f en god start p den nye maten trur jeg det er lurt starte med ste retter. Eksempler p rvarer med mye sthet er: Stpotet, gulrtter, pastinakk, epler, meloner, prer, banan, avocado.

Jeg lot rettene vre enkle i starten. Ren eplemost, ren premost. S brukte jeg flere ingredienser sammen: gulrot med eple. Eller gulrot, pastikakk og eple. Stpotet og brokkoli.
Etter hvert som de likte de forskjellige smakene tilsatte jeg ingredienser som ga de en ny vri. eks: gulrot, stpotet og hvitlk. Jeg varierte ofte rettenes smak med tilsette forskjellige urter: timian, persille, dill og etter hvert basillicum. P denne mten ble de vandt med mange smaker og konsistenser.

Og da kjtt, fisk og fulg ble blandet inn i rettene var det ingen sure miner eller store endringer fra rettene de allerede var vandt med.

Nr matlaging har blitt en del av det ha barn er det veldig enkelt og veldig fort gjort, jeg kunne faktisk aldri tenkt meg tatt en snarvei med kjpe ferdigglassene. Jeg lager heller opp en stror posjon hver gang jeg lager mat slik at jeg kan fryse ned noen glass og da er det like enkelt som kjpe ferdigglass.

Men det som kan vre vanskelig er finne p hva man skal lage, hvor man skal finne gode oppskrifter. Jeg har delt noen av mine, men etter hvert blir man selv lei av lage de samme rettene, og barna blir lei av for lite variasjon. Og derfor tenkte jeg at jeg kunne tipse dere om min nye bok Hjemmelaget BARNEMAT - For barn fra fire mneder til fem r. Av Mikael Forselius. I dag har jeg laget en av hans retter





Denne boken inneholder hele 60 retter som er enkle lage, og bde smaker godt og ser innbydende ut, samtidig som den er tilrettelagt for en travel smbarnsfamiliehverdag. Dette er ikke en bok med mange fiks-faks-oppskrifter som krever spesialinnkjpte ingredienser, men inneholder ting man finner i de fleste kjkken i det norske hjem. Rettene kan ogs likes spises av voksen som barn.

S hvis du sliter med inspirasjonen til lage hjemmelaget mat til barna dine, er denne boken en veldig god start :D

Ha en fin kveld!

Hjemmedaget smoothieIS

Sist fredag var jeg i byen og shoppet litt, jeg har innom Traktren for kjpe litt mer Rice servise til jentene da jeg kom over de steste isbeholderene. Slike finnes jo overalt, jeg s blandt annet at de hadde slike p sstrene grene til en veldig billig penge.

Og hva er vel bedre enn is p sommeren. Jentene her velger frukt og br fremfor kake og stsaker, s hvorfor skal jeg da gi de usunn is nr de heller hadde valgt spise sunne br og deilig frukt? Derfor synes jeg det er veldig fint kunne lage is til de m selv. De har ftt smake kjpeis, vi er ikke veldig strenge p at barna vre ikke fr smake p det som er usunt, men som BT sier: "De kan jo heller f frukt og br, for dem synes et jordbr er det beste i verden, s da trenger vi ikke trykke i de sjokolade bare fordi vi liker det" Og jeg er veldig enig.

Nr man lager hjemmelaget is, kan man lage akkurat hvilken smak man nsker, man kan blande saft og fryse ned det eller man kan lage smoothie eller en type milkshake og fryse ned til en deilig is. Denne gangen laget jeg en smoothie av litt br, en banan og juice. Jeg har alt over i en blender

Blender det hele sammen

Harsmoothien over i isbeholderene og legger de i fryseboksen

Nr de er ferdig frosset er de klare til spises, det kan vre lurt la litt varmt vann renne over beholderen fr du tar opp isen slik at isen ikke blir sittende fast.

Og to jenter var veldig fornyde med dagens frokostdessert!




Ferdigprodusert barnemat VS hjemmelaget barnemat!


I dag var jeg p butikken og handlet inn et glass ferdigprodusert barnemat. Jeg handlet det ikke inn for servere det til jentene mine. Jeg handlet det inn for vise dere hva jeg synes om ferdigproduserte middagsglass til vre sm. Min mening er at det kun finnes en positiv side ved denne maten og det er at vi kan bruke de som inspirasjon til lage den samme retten p en langt sunnere mte.

Dagens middagsglass ble Nestle Kyllingrisotto.

S la oss ta en titt p ingrediensene:

Viste dere at man kan finne ut hvor mye det finnes av hver ingrediens ved lese p ingrediensene? Det som str frst er det mest av og det som str sist er det minst av. S ved lese ingrediensene til dette middagsglasset kan jeg fortelle dere at retten er basert p - VANN! Regner jeg sammen litt s finner jeg ut av at 33,5% av innholdet i dette glasset er en blanding av ris, grnnsaker og kyllingkjttdeig. Det er faktisk ikke mer enn en tredjedel. Dere forstr sikkert at med s mye vske ville denne retten vrt en rennende suppe, derfor har Nestle slengt opp i litt rismel og stivelse for f middagen til f den faste konsistensen. De har ogs hatt oppi litt salt for gi vannbadet litt smak.

Jeg ser kun penger i en slik barnematproduksjon. Ferske rvarer byttes ut med en suppe av vann og stivelse. Og p dette sparer de milliarder. Da hjelper det svrt lite hvor gode deres 33% rvarers kvalitetet er i mine yne.
Jeg mener at dette IKKE er mat, dette er etter min mening fyll! Magesekken blir full og barnet blir mett, men hvor blir det av de livsndvendige byggeklossene som skal nre hver og en celle i kroppen? Vil du at hjernen til barnet ditt skal bygges opp p stivelse?

Jeg trur ingen grunn er god nok for ikke lage barnemat selv. At barnet ikke spiser den hjemmelagde middagen handler om introduksjon og velse p lre like maten. Vi m alle lre oss til like nye smaker. Og det gjelder stort sett alle smaker med unntak av det ste. Det ste liker vi fra naturens side og det stammer tilbake fra lenge fr vi handlet p butikker. Det som var stt var ikke giftig og derfor ligger dette i instinktet vres - vi liker det. Hvor mange av oss har ikke brukt flere r p lre like vin, oliven og l? Her er bitterheten en stor del av smaken og bitterhet m vi lre oss til like, for fra naturens side betyr bittre smaker - giftig.
At noen barn fortrekker ferdigmaten fremfor hjemmelaget mat er nettopp fordi den smaker mer vann enn den hjemmelagde maten. Men en dag m barnet lre seg til spise den samme maten som foreldrene gjr, og uansett om barnet er 4 mnd eller 1 1/2 r fr det blir introdusert for maten m barnet lre seg til like de ulike smakene. Men et barn p 4 mnd har ikke like sterke meninger som barnet p 1 1/2. S i stede for mtte ta en stor matkamp med en et ring, kan du lre barnet fra starten av hva mat egentlig er - det gir deg s mange belnninger.

VS HJEMMELAGET BARNEMAT

Med inspirasjon fra ferdigglasset har jeg laget den samme retten, men jeg droppet ha i 66 % vann og stivelse. Jeg har heller ikke hatt i salt, da det er helt undvendig i denne retten. Og det er s enkelt s enkelt!

1 paprika
1 boks mais
litt basillikum fra kjkkenurten
1 pakke kyllingkjttdeig
3 dl ris
en klype pepper
Olivenolje
1 boks tomatpur



Sett p risen til koking og stek kyllingkjttdeigen i olivenolje p mellomsvak varme til den er gjennomstekt.



Ha grnnsakene over i kjttdeigen, hell over 1 dl vann og la det koke under lokk til paprikaen er blitt myk.



Rr inn tomatpure og pepper. Ha over den ferdigkokte risen og blend det sammen med en stavmikser - eller server retten som den er for litt strre barn.

Det som blir til overs fryses ned i posjoner, og du har middag for flere enn en dag. Ta deg en matdag og lag 3-4 retter s har du middager for mange dager fremover med god variasjon. Se gjerne flere av mine matoppskrifter under kategori: Babymat

Lukt og smak kan ikke sammenlignes - selv om jeg tilsynelatende lager den samme retten med de samme rverene. Den hjemmelagde versjonen smaker middag, den ferdigproduserte versjonen smaker vann med smak og har en meget vassen konsisten. Man kan tydelig se at det kun er 33,5 % rvarer som ligger flyter rundt i laken av vann og stivelse.
Hvilken rett foretrekker du ?

Del gjerne innlegget. Det er mange som har lite kunnskap om mat til de sm, og inspirasjon trenger bli spredt. Det er jo s lett lage maten sunn og velsmakende p kort tid :)

Inkluder barna!

I dag fikk jeg alenetid med Olivia da hun vknet en halvtime fr de andre. Alenetid for meg betyr s utrolig mye da det hre med til sjeldenhetene. Det er ogs eneste tiden hvor jentene synes det er veldig gy vre sammen med meg, for med en gang de alle er vkene synes de er mer gy leke med hverandre enn vre mammadalt. Jeg var ndt til lage middag til jentene i dag, torsk p menyen. Og jeg trur kanskje at noe av det gyeste jentene vet er nr de fr vre en del i aktivitetene som skjer her i huset, om det er vaske klr eller lage mat s elsker de vre med.

I dag fikk Olivia vre den heldige. Og nr jeg lager mat sammen med jentene setter jeg de alltid opp p benken sammen med meg, siden de er litt klfingrete og nysgjerrige lar jeg de f noe leke med eller spise. Da sitter de pent og skravler og koser seg sammen med meg. I dag fikk Olivia et eggeglass med blbr

Jeg elsker nr bildene beskriver hvilke lykkelige barn jeg har. Gud s hyt jeg elsker dem.

Barnemat med TORSK

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/10690815/?claim=at3d53rmkan">Follow my blog with Bloglovin</a>

Hei alle sammen, da jeg hadde sprsmlsrunde fikk jeg inntrykk av at mange nsket seg flere barnemat innlegg, s i dag kommer det et.

Nr jeg lager middager til jentene, s improviserer jeg stort sett alltid, ogs er det er noen av rettene som blir favoritter som jeg lager om igjen og om igjen. Det jeg tenker p som er viktig nr jeg lager en middag er ha med kjtt/fisk/fugl, grnnsaker, fett og litt stivelse. Og innenfor hver av de sjangerene varierer jeg veldig. Ofte bruker jeg det jeg har i kjleskapet fra sist rett over i en ny rett for ikke kaste rvarer. I dag har jeg laget en torskerett som er veldig enkel lage.

Ingrediensene er:

  • 2-3 ren torskefileter (ikke bruk lettsaltet, for sm barn skal ikke ha salt)
  • en stor stpotet
  • 3 store gulrtter
  • 1 stangselleri (kan ogs byttes ut med vrlk, purre om du har det i kjreskapet. Jeg har alltid stangselleri i kjleskapet for jeg bruker ogs stangselleri i pastabolognaise- retten HER)
  • 1/2 lk
  • kruspersille
  • ekte smr

Jeg har sluttet bruke Philips Avent sin damenhet og hurtigmikser nr jeg lager middager til jentene, det er fordi jeg n lager middag til tre og de har i tillegg blitt s store at de spiser mye. S matlageren jeg har vrt s utrolig glad i blir for liten n som jeg lager strre posjoner og jeg lager gjerne s store posjoner at jeg kan fryse ned litt slik at jeg slipper lage mat hver dag.

Skjr opp alle grnnsakene i biter og ha de over i en kjele med vann. Skjr opp torsken i biter, men la den ligge vente litt, sammen med kruspersille du plukker av urten din.



La grnnsakene st koke i ca 15 minutter, til grnnsakene begynner bli myke.

Etter 15 min har du i torsk og persille. Da det st trekke i 10-15 minutter til fisken er ferdig, det ser du ved at den lett deler seg.

Mens jeg lager mat er jentene i stua og leker, se som de roter, og Sophia har vist funnet en smokk. Hihi, slik som de koser seg nr de fr holde p.

Nr maten er ferdig kokt, heller du av vannet, putter i et par skjeer med smr og moser med en potetmoser eller en stavmikser alt ettersom hvor store biter barnet ditt er klar for spise. O2 har blitt veldig flinke til tygge biter, s da bruker jeg potetmoseren frst til mose litt, ogs bruker jeg stavmikseren etterp nr jeg har tatt vekk litt av det med strre biter i, for S som jeg er dagmamma for spiser mye bedre om det ikke er like mye klumper, s der m man bare se ann barnet hva de foretrekker og er klar for.

Jeg opplever noen ganger at jeg synes mat som har vrt fryst blir litt trr, da kan man ha i litt vann s klart, eller man kan bruke melk i denne retten. Er barnet under tilvending av kumelk bruker man det, hvis ikke kan man bruke mm eller mme, men ved mme er det viktig at maten blir spist med en gang og at man ikke tar vare p restene da mme blir drlig om den blir stende.



Hper det smaker :)

Enkle MAT-TIPS!

Det med mat til barna er noe jeg er veldig opptatt av, og ingen ting er s gy som eksprimentere litt. Jeg tenkte dele tre sm tips med dere i dag, som jeg selv er veldig glad i lage til jentene mine.

Druesnacks

Druesnacks er veldig enkelt lage, det er bare kuttte opp druer slik at barna ikke kan sette de i halsen og legge de i fryseren. Nr de er ferdig fryst kan de serveres, kjempe godt for smtasser som holder p f tenner, de kalde druene kjler ned de sre gommene samtidig som det er sunt og godt.
Man kan ogs legge de fryste druene i et fruktnett for de aller minste som ikke er vandt med biter. Da holder de fruktnettet og sutter p delen med druer inni.

Bananpannekaker

Som et mellommltid eller en liten dessert er det ikke noe som er s lett diske sammen som babanpannekaker. Bruk en banan og ett egg. Misk det sammen med en stavmikser og stek det i en panne med smr. For lage de mer spennede kan du bruke peppekakefigurer til trykke ut morsomme ting. Serveres nr de har blitt lunkene.



Smoothie

Siste som m vre med er s klart en smoothie. Det er jo s godt, i tillegg til at man fr i seg mye godt for kroppen. Denne smoothien er laget av en boks kokosmelk (ikke lett versjon), en banan, frossene bringebr og bjrnebr. Men det finnes et hav av smoother man kan lage.
Barna elsker det og vi voksene elsker det. Jeg serverer alltid smoothe i de geniale sugerrflaskene til Philips Avent, da blir det lite gris og enkelt for jentene og drikke. Men nr man serverer smoothie med br i en flaske med sugerr m man sile smoothien slik at ikke frene blir med og tetter hele greine :)

Nr barna er litt strre kan man ogs lage ispinner med smoothien. Deilig deilig..

Noen som har noen andre gode tips til smretter ? :D

Tvillingmammaen kokkelerer

I gr gikk siste boksen med ferdig laget middag fra frysen til jentene, s da er det bare begynne kokkelere p nytt slik at jeg fr et nytt lager. Det finnes perioder der jeg er litt lat med middagslagingen og da blir det til at jeg m lage mat annen hver dag. Resultatet av det er jo at det er mye mer kjedelig lage middager hele tiden enn nr jeg bare bestemmer meg for st p kjkkenet i litt lengre tid den ene dagen og lager mange posjoner som kan fryses ned. Da blir det nesten som for de som kjper ferdig glassene p butikken, bare g i fryseboksen og plukke ut dagens middag.

Alle middagene til jentene bestr av ferske sunne rvarer i store variasjoner. Det finnes ikke salt eller sukker i maten jeg lager til de. Og de spiser alt fra vegetar til fisk- og kjttretter. Middag er desidert favoritt mltidet deres her i hus, de spiser alltid til skla er helt tom. Jeg har vrt opptatt av la de smake mange smaker og mye smaker for f de s lite kresne som mulig. S langt gr det veldig bra, de gaper for retter med hvitlk og urter, ja det er faktisk blandt favorittene.

Blir spennende se hvordan de blir nr de kommer i trassalder.


Kjekt med luke fra kjkkenet og inn i stuen s jeg kan flge med p jentene samtidig som jeg lager mat :)

Jentene fikk vre litt bortskjemte i gr da de ble litt lei av meg som bare sto p kjkkenet lagde mat til dem, s da satt jeg p disney junior og lot de se litt p TV mens de fikk et fruktnett med mango i. Haha, er ikke mye jentene fr lov til se p TV, s de synes det er s gy med farger om lyder.

Et kjempe tips til deg som nsker gi barna frukt og i tillegg bli vandt med andre kosistenser enn grten er gi myke frukter i fruktnett som dette med en gang de klarer gripe og holde ting selv.

Nr jeg lager middager til jentene synes jeg det er s gy eksprimentere med litt nye retter og smaker i rettene. Men nr det kommer til middager til BT og meg er jeg s fantasils og umotivert. S viktig det er for meg at jentene spiser sunn og riktig mat ogs gir jeg s blanke i hva jeg selv putter i munn. Jeg kan godt finne p sprre om BT gidder ta meg en grandis hjem fra jobb fordi jeg er ikke orker finne p noe annet. Huff, skjnner nesten ikke hvordan jeg trr si det en gang.
Men den dagen jentene begynner spise det samme som oss, s m jeg bare sette meg inn i gode matvaner for oss alle 4! Det smaker jo s mye bedre, og jeg synes det er gy lage, jeg gidder rett og slett bare ikke annstrenge meg for finne nye sunne retter.
(motto: si det hyt og det er lettere gjre noe med det)

Grsdagens retter ble:

Stpotet/gulrot-stappe: gulrot, stpotet, hvitlk, timian og basillikum

Pasta bolognese: tomater, stangseleri, gulrot, lk, timian, basillikum, karbonadedeig, tomatpurr og fulkorns macaroni (oppskrift HER)

Brokkoli og mango- rett: potet, squash, brokkoli og mango

rret og avokado-rett: stpotet/potet, avokado, rret/lask, kruspersille og litt sitronsaft (oppskrift HER)

Prepur til dessert: dampet og most pre



N ligger middag for to dager i kjleskapet og resten i frysen. *klapper meg selv p skulderen*

Lam med mos


I kveld har jeg vrt kokkedame og pakkesjef, i morgen skal BT og jeg reise p kjrestetur til Hemsedal for tilbringe helgen p hotell, st i bakken og bare vre kjrester. Det reise av grde er vel kanskje en av de strste forandringene fra og vre alene til bli mor. DET ER S MYE SOM M PLANLEGGES !
S i dag har jeg da laget mat til helgen pluss litt ekstra, og vasket maskin etter maskin med klr jeg kom p at jentene kanskje kunne komme til trenge i lpet av helgen. Jentene skal til pappa og kjresten, s det kommer nok til bli stas for bde store og sm, fr hpe de er snille p natten ^^,

Dagens retter ble: til venstre eple og gulrot- pur (dessert), grnn; Laks og avokado (oppskrift HER), bakerst; stpotet/gulrot-pur med lam-indrefilet ved siden, hyre; den utrolig gode pasta bolgnaise som passer til store og sm (oppskrift HER)


Beholderene er fra Philips Avent, de kan fryses og varmes i mikroen (du finner de HER)

Men mens jeg sto og kokkelerte kom jeg p at det er lenge siden jeg har kommet med en matoppskrift p bloggen n, s derfor tenkte jeg at jeg kunne dele lammeretten med dere i dag siden jeg ikke har hatt lam p bloggen enda.

Grunnen til at jeg har kjttet ved siden av er rett og slett fordi jeg mener det er veldig viktig at barna lrer like de forskjellige smakene og konsistensene, hvis alt alltid blandes til den samme grten s vil de tregere lre seg til de forskjellige smakene og konsistensene.
Jeg jobber for at jentene ikke skal bli kresene, derfor fr de hver dag forskjellige retter med masse smak og store variasjoner i konsistens. Enn s lenge har jeg lykkes veldig godt, jeg kan vel omtrent si at de liker alt. De rynker alltid p nesa frste gang de smaker noe nytt, men etter et par dager med retten servert synes de det er veldig godt.
ikke s rart, vi m lre oss til like alle smaker. Det kommer ikke bare av seg selv, vr flink til variere :D

Ingredienser:

1 stpotet
3-4 gulrtter
1 fedd hvitlk
frisk timian

Lam indrefilet (lam er en sesongvare s ikke alle butikker har dette inne hele tiden, men store butikker som Meny skal ha det)




Fremgangsmte:

Med Philips Avent sin dampenhet/hurtigmikser kuttes grnnsakene opp og puttes i beholderen sammen med urtene, la det dampe til gulrttene og stpoteten er mre. Snu beholderen og miks det sammen til en pur. Kjttet kan ogs dames sammen med grnnsakene om det er nskelig eller gjre som jeg gjorde i dag dampe de for seg selv etterp til kjttet har ftt en gr farge helt igjennom, snu beholderen og miks til du fr en kjttdeig som blir lett for de sm spise.

Ps: nr du damper kan du f med mye vann i beholderen, hell gjerne av en del s du ikke ender opp med suppe. Hell det i en skl s kan du tilsette litt igjen om du synes retten blir for trr.


Uten dampenhet/hurtigmikseren deler du opp alt i biter og koker ingrediensene, ikke bruk s mye vann, spe heller p litt om det begynner bli trt. Det er for at du ikke skal miste mye av kraften og smaken om du m helle av mye vann nr retten er ferdig kokt.
Nr kjttet er grtt igjennom og grnnsakene mre bruker du en stavmikser/blender/gaffel til mose retten til nskelig kosistens.



Kjl ned og server mosen med kjttet til. Ha resten over i beholdere og frys ned, eller oppbevar i kjleskap (ikke lengre enn to dgn)

PS: til baby fra 5 mnd som introduseres for middager er en mos med kun gulrot og stpotet (50/50) en perfekt rett. Den er kjempest og god, noe spedbarn setter pris p.

KYLLINGdrm til BARNET


N har jeg eksprimentert meg frem til en ny og veldig godt middagsrett til barnet. En rett som passer de som tler f litt mer konsistens i maten enn ren pure. Fra 7-9 mnd.

Kyllingdrm har masse smak i seg og er s klart veldig sunn og god :)


Ingredienser:

  • 1/2-1 paprika
  • 2 sm eller 1 stor tomat
  • et hvitlksfed
  • en bit av en chilli - Retten blir ikke sterk fordi du har litt chilli i, chilli er med p gi en utrolig god smak
  • friske urter (basilikum, oregano, timian og persille kan brukes vekslende for variere smak)
  • en kyllingfilet
  • kokosmelk
  • kokt ris eller fullkornspasta (uten salt i vannet). Potet kan ogs anvendes i stedet for ris og spagetti.

Fremgangsmte:

Med Philis avent sin dampkoker og hurtigmikser:

Skjer opp paprika i biter
Del opp tomatene og ta ut frene, del opp i biter
Del chillien i to og FJERN frene (det er frene som er det sterkeste p chillien, kytt opp i biter
kytt hvitlken i sm biter
Skjer kyllingen i terninger
Ha alt over opp i beholderen + urtene og la det dampe i ca 15 minutter, kontroler at kyllingen er gjennomdampet.
Snu beholderen, hell av vsken og blend sammen alle ingrediensene til en pur. Ha i kokosmelk til du fr nskelig kosistens og smak.

Risen eller pastaen kokes ved siden av. nkser du bruke potet kan du ha en potet oppkuttet sammen med det andre i beholderen.






Uten Philis Avent sin damkoke og hurtigmikser:


Skjer opp alle ingrediensene i biter, fjern frene fra tomaten. FJERN frene fra chillien, det er frene som er sterke.
Ha paprika, tomat, chilli, hvitlk og kyllingen i en kjele med litt vann s det ikke blir svidd, spe p litt mer vann om du ser det begynner bli trt. La det smkoke til kjttet er gjennomkokt og grnsakene mre.
Hell av eventuell overfldig vske.


Tilsett urter, bruk en stavmikser til mose alt sammen til en pur.
Spe p med kokosmelk til du fr nskelig konsistens og smak.

Risen eller pastaen kokes ved siden av. nkser du bruke potet kan du ha en potet oppkuttet sammen med det andre i beholderen.

Ris kan ta litt tid for barna og vende seg til pga den nye smaken og den spesielle konsistense. Men vi lrer oss til like alt vi blir servert nok ganger.

Server en posjon og frys ned resten eller sett i kjleskap - holdbar i 2 dager.


Flg SPEILTVILLINGENE p facebook HER

Piff opp Babygrten


Mens jeg sto lagde middag til jentene med disse ingrediensene under kom jeg p at det er lenge siden jeg har delt matoppskrift p bloggen n :)



Denne gangen er det ikke en middagsoppskrift som tidligere, jeg har lyst til gi noen tips til hvordan man kan piffe opp den ellers meget kjedelige grten vi gir de sm trolla vre.

Jeg hadde i hvertfall ikke satt pris p f to skiver brd uten plegg morgen og kveld i flere uker p rad. Derfor varierer jeg den smaklse grten med forskjellige typer pur og smoothie. P den mten fr de en mye mer variert kost, det er lettere f inn flere gode nringstoffer, og de lrer seg mange flere smaker som er en hjelpende hnd mot kresenheten.

Derfor vil jeg dele to gode og sunne smaksopplevelser med dere som er perfekte p grten, som dessert eller bare som et lite mellomltid for en sulten mage.

Den Oransje Pur

2 epler
3 gulrtter

Skrell, skyll og del opp i biter, gulrot bruker lengre tid p blir mr derfor er det lurt kutte gulrttene i mindre biter enn eplene.

Som alltid lager jeg all babymaten i Philips Avent sin dampenhet og hurtigmisker i ett. ELSKER DEN maskinen. Verdt hver krone. Da er det bare legge alle bitene i den, skru p lokket, fylle p litt vann og la beholderen dampe til grnt og frukt er mrt, snu beholderen og blende det sammen til en deilig pur.

Uten kjkkenmaskinen, kan du koke gulrttene og eple i en kjele og s blende det med en blender etter mose det med gaffel.


Du finner maskinen HER


Dette er beholdere fra Philips Avent som kan fryses og tas i mikroen, du finner de HER

Jentene mine spiser mye raskere og bedre nr de har litt gode smaker p grten og denne er helt klart en vinner p grten eller alene. Den har en veldig frisk og god smak.


The Blue Smoothie

1 del blbr
1 del bringebr
1 del skogsbr
1 banan
kokosmelk

Denne smoothien trenger du ikke dampe. Den kan du putte rett i en beholder som blender innholdet sammen. Du kan bruke friske eller fryste br, pass bare p at det ikke er tilsatt sukker om du kjper fryste. Kokosmelken tilsettes etter nsket mengde p hvor flytende du vil ha smoothien. Da kan bruke lite kokosmelk og f en nrmest pur eller mye cocosmelk til en perfekt antioksidant/vitamin drikke til ditt barn. Jeg serverer smoothi og pur lunket.


Denne brblandingen er ogs kjempe deilig p grten. Noen barn reagerer p sukkeret i bananer s hvis din blir veldig hyper etter litt banan er det kanskje greit styre unna smoothien p kveldsgrten.

Jeg serverer ogs denne blandingen som drikke, og da i den flaska p bildet over og under. Enda en Philips Avent love'r fra min side. Griser ikke og kan drikkes litt tykkere ting enn melk og vann fra. Nr smoothien gis som drikke i flaske m den renne igjennom en sil frst siden det er s mye fr fra brene som tetter flasken :)


Flaska finner du HER I BL og HER I ROSA


Jeg antar at helgen har ringt inn for mange n s da nsker jeg dere en riktig god helg :)

Pasta med Bolognaisesaus til barn

Jeg ble sittende lese i oppskriftsboken som flger med i pakken til Philips Avent sin dampenhet og hurtigmikser. Ikke nok med at det er mange gode oppskrifter og tips, det er ogs veldig gode rd om hvorfor barna reagerer slik de gjr p mat, hvordan man skal f de mindre kresene og for eksempel at det lre og like en ny smak kan ta s lang tid som at barnet m f det servert 15 ganger. Jeg trur personlig ingen er kresene, det handler om trre og prve nye smaker, og alltid smake. Selv er det mange ting som jeg har brukt tid p lre meg og like, sopp, oliven, vin for nevne noen.

I dag tenkte jeg at jeg kunne dele en av oppskriftene fra Philips Avent. Jeg fr ikke betalt for gjre dette, det er kun min anbefaling om du vil lage hjemmelaget mat til barnet ditt. Dette er garantert den enkleste mten gjre det p, dampenhet og hurtigmikser i et er genialt! Det blir lite oppvask og alt man trenger gjre i mellom er snu beholderen med mat for f de forskjellige fuksjonene. En virkelig god investering.




Det er mange grunner til at jeg lager maten til jentene selv, og i frykt for trkke noen p trne vil jeg gjerne dele hvorfor jegnsker lagen maten selv. Jeg sier ikke at det er noe galt kjpe ferdigglass, fordi fardigmat til barn er laget av rvarer med strenge krav om kvalitet og innholdet er s klart tenkt nye igjennom av eksperter for f med de nringstoffene et barn trenger.

Jeg har ernrlig som et av fagene mine p skolen, og der lrer vi blandt annet lese ingrediensetikketen. Heldigvis er det ikke s mye skummelt i barnematen, men alikevell m jeg si jeg blir skuffet nr jeg p alle glassene leser at vann str som ingrediens nr 2? (ingrediensene er rangert etter hvor mye det er i retten, nr 1 er det mest av, siste ingrediens er det minst av) og s kommer stivelse i bunn. Det betyr rett og slett at de fyller p med vann og tykner retten til igjen med et stivelsesstoff (ofte potetstivelse). Hva betyr dette? mer penger i kassa s klart. I barnematen du kjper er det ogs veldig mye stivelsesingredienser (potet, pasta, ris, korn). Jeg kikket p en pastarett, den hadde bde pasta og potet i seg, hvilket er helt undvending, men potet er en billig rvare s ved fylle p med litt potet blir det enda noen kroner til overs i kassa kontra om de hadde hatt mer grnt og kjtt.
For at ferdigmat skal holde m den varmes opp og pakkes i forseglende glassvarer. Under varmebehandling av mat dannes stoffet furan som er en organisk forbindelse som p mus og rotter har vist vre kreftfremkallende, dette klassifiserer stoffet som mulig kreftfremkallende for mennesker ogs. Det er pvist store mengder furan i hermesitert mat, barnemat p glass, pulverbaserte barnegrter og frokostblandinger.
En annen grunn til at jeg ikke kjper glassene er fordi jeg selv har smakt p den maten. Vi hadde en lek under en babyshower for min venninne, leken gikk ut p gjette hvilke rett de 6 forskjellige barnerettene vi skulle smake p var. Samtilige av oss satt og brakk oss som bare det og ingen klarte gjette riktige retter. Det er svar nok for meg. Den maten jeg selv lager smaker akkurat det jeg har puttet i retten. Hvordan de fr spagetti og kjttdeig til smake som kattemat vet ikke jeg.
Jeg har ogs hrt flere si at de som har gitt barnemat p glass mtte begynne helt p nytt med tilvending av vanlig mat den dagen de er s store at de kan spise det samme som oss til middag. Det er ikke s rart det nr man vet det jeg skrev i startet, det kan ta 15 smaksprver fr man har tilvendt seg smaken og lrt like den. Barn som spiser ferdigglass lrer seg like disse glassene, men liker da ikke den maten vi spiser som smaker s mye mer og s mye mer variert enn det de er vandt med. Alts er det mye mindre jobb introdusere "vr" mat helt fra starten. Barn er ogs minst kresene fra 6 mnd, over ret kommer de i en periode hvor de ikke vil ha ting de egenlig liker.

Tilbake til denne deilige retten som passer til barn som er eldre en 9 mnd og kan spise myke biter.

Pasta Bolognaise fra Philips Avent sine Oppskrifter:




INGREDIENSER:

  • 1 liten stangselleri
  • 3 middels store modne tomater (ca 350 gram)
  • 1 liten gulrot (ca 100 gram)
  • 1 liten lk (ca 80 gram)
  • 120 gram karbonadedeig
  • 1 ts trket oregano eller blandete urter (valgfritt) kan ogs bruke friske urter
  • 4 ss tomatpur
  • 30 gram godt kokte maccaroni
  • 1 ss revet ost

Fremgangsmte:

  1. Vask sellerien og tomatene
  2. to ut frene av tomatene, skrell gulrot og lk
  3. skjr alle grnnsakene i sm biter og legg den i glasset sammen med kjttet og urtene
  4. hell 200 ml vann i kokeren og damp i 20 minutter til det er mrt
  5. snu glasset over til miksing og ha i tomatpureen. Miks 2-3 ganger, ca 10 sek hver gang. For f riktig kosistens tilsett mer tomatpur for gjre den tykkere eller litt kokt vann for gjre den tynnere.
  6. Bland den kokte pastaen med 60 ml saus
  7. servers litt revet oss p toppen om nskelig.
  8. kjr/frys resten til senere bruk

Bon Appetit!

PS: Har du ikke dampenheten og hurtigmikseren, koker du mre grnnsakene, steker karbonadedeigen og lken p svak varme, og blander det sammen :)

Se flere av mine oppskrifter HER

BABYMAT LAKSERETT

P tide med en ny middagsrett for de minste n. En ny middag med laks, fisk er jo s sunt og i tillegg s godt. Denne laksemiddagen likte mine snupper bedre enn den forrige, men det betyr ikke at din gjr det ^^,




Ingredienser:

2 poteter
1 avokado
200 gram beinfri laksefilet
persille
sitron

Skrell og skyll potetene, del de i biter
Ta av skallet p avocadoen og del den i biter
skjr fisken i terninger
Ta en hndfull neve med persille og kutt opp, eller legg det i en kopp og klipp det i biter

Har du PHILIPS AVENTS DAMPENHET OG HURTIGMIKSER? Da gjr du flgene:
Legger i avocadoen, s potetene, purren og laksen p toppen, skjr av en bit av sitronen og klem lit sitronsaft over det hele. Nr du satt p lokket og setter beholderen til daming blir rekkeflgen omvendt. Da er det lett se nr fisker er gjennomdampet. Retten trenger ca 15 minutter p damingen fr den er klar, sjekk fisken om den er rosa hele veien igjennom og potetene mre.
Snu beholderen og hurtigmiks retten til nskelig kosistens.

Hvis du ikke har denne maskinen til Philips Avent gjr du flgene:
koker potetene mre. Koker opp vann, tar kjelen av platen og legger fisker til trekking i ca 10 minutter til lys rosa helt igjennom. Ha alt i en samlet beholder, press litt sitronsaft over det hele og blend med en stavmikser eller en gaffel til nskelig konsistens :)


lage hjemmelaget mat er GY :D

HvorforKRUSPERSILLE?

Kruspersille gir den lille ekstra piffen til mild mat. Urten inneholder mange gode mineraler som jern, kalium, kalsium, magnesium og vitaminene A, B1, B2, B3, B5, C og E.
Persille virkelig i tillegg

  • avslappende, beroligende, krampelsende
  • gir frisk pust, appetittstimulerende, fordyelsesfremmende, tarmgasdempende
  • bedrer hukommelsen
  • antiseptisk og betennelseshemmende

TIL MAMMAEN

  • Persille fr livmoren til trekke seg sammen og fremmer melkeproduksjonen etter en fdsel

#babymat #barnemat

Tips til babymat + NY RETT med kylling

I dag har jeg lyst til dele et lite tips med dere fordi mange sier at de synes det er vanskelig lage hjemmelaget babymat fordi de er uvitene p hva som kan gis og hvilke ingredienser som passer sammen. Man kan s klart kjpe forskjellige bker med oppskrift, men det er faktisk ikke ndvendig.

Nesten alt kan brukes, det viktigste er at det er god variasjon i kosten. Og er det noe du er usikker p om sm barn kan spise s gjr et par tastetrykk p Google.
De sm tler langt mer enn vi trur. Bde chilli og hvitlk er fint i babymat. Jo mer vi trr gi barna vre jo flere smaker lre de seg til like :)



Tipset er rett og slett og ta en titt p ingrediensensene p de ferdige middagsglassene p butikken, men du trenger jo ikke bruke bde potet og pasta i rettene det er det. Heller mer av de gode rvarene som grnnsaker og kjtt. Matprodusentene bruker mye potet fordi det er en billig rvare samtidig som det brukes som stivelse. Det blir ogs tilsatt en del vann i ferdigmat, det ser du ut i fra ingrediensene da rekkeflgen forteller hva det er mest av, vann str som regel som nr en eller to. S de bruker vann og igjen potet som stivelse rett og slett for f strre fortjeneste p ferdigproduktene.

Det er s klart ikke noe ille bruke ferdigglass, det fr man bestemme helt selv. Jeg nsker ikke gi mdre drlig samvittighet fordi de kjper maten ferdig. Men til de som nsker lage mat selv s hper jeg at jeg kan komme med noen gode rd og tips.

Jeg gir ogs alltid dessert til jentene etter middagen. Og via tips fra butikken fant jeg for eks. ut at jeg kunne bruke eple, gulrot og pastinakk sammen til en dessert. Jentene elsker det, det er stt og friskt p smak. Med en dessert laget av frukt, br og grnnsaker fr jeg i de enda flere vitaminer og viktige nringsstoffer.

Jeg nsker dele en middagsrett til med dere med utgangspunkt i ferdigglassene:)

Kyllig, med ris og tomatsaus

Ingredienser:
En liten kopp ris
En kyllingfilet
Hakkede tomater p boks
Urter

Ha risen i en kjele med litt vann og kok den myk.



Del en kyllingfilet i terninger og legg de i dampenhenheten/blendende og la de dampes i ca 10-15 minutter. Del en bit og se om den er gjennomkokt.
Har du ikke dampenhet steker du kyllingen p lav varme i pannen, unng stekekanter da de blir harde.



Ha ris, kylling opp i samme beholder og tilsett ca en halv boks tomater ( litt av gangen s finner du ut hvor mye du vil ha) tilsett ogs urtene. Det gir god smak p retten. Denne gangen brukte jeg timian. (For lese hvorfor timian er s bra bruke i babymat, SE HER)
Blend det hele sammen til nskelig konsistens.



Gjr klar en porsjon og frys ned resten.

Jentene elsket retten selv om bde kylling og ris var nytt for dem.
Til dessert ble det eple og gulrot, dampet og blendet sammen til en mos

Om du nsker deg Philis Avent sin dampenhet og hurtigmisker i ett finner du den HER. Den er s fantastisk, gjr matlagingen til de sm latterlig enkel.

Philips Avent, Kombinert dampkoker og mixer

BABYMAT LAKS og DILL

Igjen kjrer jeg p med en ny urt. DILL denne gangen, alle vet vi at den gir god smak sammen med laks, men viste du at den ogs virker mot magesmerter og er svndyssende for sm barn? For ikke glemme melkestimulerende for mor.

Retten i dag (fra 7 mnd):

4 mellomstore gulrtter
2 poteter
130 gram laks av beste kvalitet
ca en ts frisk dill
Evt en-to ts olivenolje



Hvis du har Philips Avent sin dampenhet og hurtigmikser (du finner den her om nskelig) er det s enkelt at du skjrer opp grnnsakene og fisken i biter, samt skjre opp/klipper opp dill og ha det hele i beholderen. Retten dampes i ca 15 minutter til fisken er gjennomkokt og grnnsakene mre. Da snur du beholderen og hurtigmikser det hele sammen til nskelig kosistens.

Hvis du ikke har dampenhet/ hurtigmikser i ett. Kan du koke grnnsakene, og la fisken trekke i kokt vann til den er gjennomkokt (lyserosa hele veien igjennom), legg det sammen med urtene og mos det sammen.

Server en posjon og frys ned resten oppdelt i posjoner.

HVORFOR BRUKE DILL?

Det er veldig lurt bruke urter allerde fra barn er sm, dette gjr at de lettere vender seg til den samme maten vi spiser og blir mindre kresene opp igjennom rene. Alle smaker m vi lre oss til like, og det gjr vi kun ved f de servert.
I tillegg er urter kjempefine for immunforsvaret og de har mange helsefremmede virkestoffer.

Dill er en veldig mild og barnevennlig urt.

Dill virker:

  • appetittstimulerende, magestrykende, forfyelsesfremmende, tarmgassdempende, demper sultflelsen
  • antibakteriell, betennelseshemmende
  • beroligende, avslappende, svndssende,
  • krampelsende, hikkedempende
  • smertelindrende
  • stimulerer morsmelkproduksjonen.
  • Dill er i tillegg en antioksidant

Det ble s klart laksemiddag p BT og meg ogs. Fiskepakke med ris. Nam nam





TIMIAN i BABYMATEN

I dag har jeg tilfrt en ny urt i maten til tvillingene. Flere enn meg som M ha uter i kjkkenvinduet? Hvis ikke du er en av dem anbefaler jeg deg til begynne. I starten kjpte jeg urter kanskje mest som fin pynt til kjkkenet, men n bruker jeg urtene hele tiden, og glemmer jeg vanne urtene s de dr for meg vet jeg plutselig ikke hvordan jeg skal f laget deilig mat fr jeg fr kjpt nye ^^, Jo lengre man har hatt urter tilgjenglig jo oftere bruker man de, jeg finner stadig nye sauser og retter som fr det lille ekstra med en frisk urt eller to oppi :)




Urter er som tidligere nevnt veldig godt for de sm skrottene ogs, urter er brukt medisinsk i flere tusen r, og de har alle forskjellige egenskaper og virkemidler. Men husk, det er ikke alle urter sm barn skal ha, s om du ikke er usikker kan du sjekke det p ROLV.NO, sk p urten s fr du opp alt den er god for pluss kontraindikasjoner, bivirkninger og advarsler. P den mten kan du vre helt trygg p at det du gir barnet ditt er trygt spise :)

Dagens rett:

2 poteter
4 passlige gulrtter
Litt frisk TIMIAN
(ha ogs i litt avokado om du vil ha retten mer fettrik)

Damp eller kok grnnsakene og blend det hele med en stavmikser for f den deilig purrkonsistensen til de minste, eller med en gaffel til de litt strre. Retten passer ogs godt ved siden av kjtt.




Hvorfor TIMIAN?

Timian som urt virker:

  • antisepisk
  • bakterie- , sopp- og virushemmende
  • betennelseshemmende
  • slimlsende
  • krampelsende
  • kostedempende
  • styrkende
  • muskelavslappende
  • immunstyrkende
  • appetittstimulerende
  • fordyelsesfremmende
  • febersenkende

Kan derfor brukes som en helsefremmende/forebyggende urt mot:

  • hoste, sr hals, halsinfeksjoner, forkjlelse og influensa
  • fordyelsesplager, drlig appetitt, diar, tarmgass, magekramper og forstoppelse
  • svakt immunforsvar, etter sykdom for eksempel.

#babymat

Matglad dag!

Det er s moro utforske nye smaker og retter til jentene! Vi har ikke begynt p kjtt og fisk enda, men grnnsaker, frukt og br sklir nedp og de synes det er s godt. Jeg synes det er utrolig gy lage maten fra bunnen, jeg har rett og slett ftt litt dilla p teste ut nye smaker.

N har jentene ftt seg ny favoritt her. Smoothie p den nye flaska fra Philips Avent.

Flere lurer p hvor flasken kan kjpes, derfor legger jeg ved en link, fant den dessverre bare i rosa og den koster 79,- Du finner den her

Her drikker Olivia en smoothie laget av coccosmelk, banan, bringebr og blbr. De elsker denne smoothien

Middag for jentene i dag ble en bandig av potet, squash og avokado.

Med deilig premost til dessert. :)



Jeg hadde prebitene ogs i philips avent sin dampenhet og hurtigmikser som er jeg s glad i slik at det ble en deilig mos for de sm uten tenner ^^,

Siste, men ikke minst, pinnekjttet str klart i kjelen, s i morgen blir det god mat p min kjre og meg ^^,



Ha en fin lrdag alle sammen :)

Babymat med HVITLK

Effektiv morgen, vknet fr jentene idag, s mens jeg ryddet kjkkenet begynte jeg lage i stand middagen deres. I dag slang jeg p en liten vri, og jeg skal fortelle dere hvorfor.

I gr natt var Otilie veldig urolig fordi hun var s tett i nesen. Hun vknet i tid og utid, s hele den natten er bare "blure" for jeg var s trtt. Hun ble en del bedre da hun sto opp, men da vi skulle legge henne igjen i gr var hun potte tett igjen, og jeg mtte ta henne med ned for ikke forstyrre ssteren. Jeg gravde meg ned i fryseboksen og fant frem morsmelken som jeg har jobbet s iherdisk med samle opp ved siden av fullamme tvillinger. Jeg mtte desverre gi opp melkekampen da jentene fylte 6 mnd, jeg hadde virkelig jobbet hardt for melka i en lang stund da, med amming hver andretime hele dagen/hvelden og punping 3-4 ganger i lpet av dagen + en gang om natten bare for ha resere utoverdagen da det ikke var nok melk hos meg til to. Jeg savner ammingen veldig, men jeg er stolt av meg selv som klarte amme to s lenge. Tilbake til der jeg falt ut, grunnen til at jeg fant frem morsmeken var s jeg skulle ha noe spraye i nesen p lille gullet mitt. Var ei som mente at fryst mm ikke hjalp for tette neser, men det funket i hvertfall i dette hus s mer bevis trenger ikke jeg.

Morsmelk er:

  • antiflammatorisk
  • betennelseshemmende
  • virker smrende i slimhinner

Kan derfor brukes ved:

  • tettnese (drypes i nesen)
  • rebetennelse (vaske rene med)
  • yebetennelse (dryppe i ynene)
  • og p sm sr, rasker legningstiden. (legge p sret)

S til selve retten: Gulrot, potet og hvitlk!



Hvitlk er kanskje ikke det frste alle tenker ha i retten til babyen sin. Hvitk er helt ufarlig gi til sm barn, og ofte elsker de denne spesielle smaken. Dette er ogs gjerne en urt man har liggene eller lett f tak i. Enn annen rsak til at det er lurt gi uter og krydder er for vende barna til de samme smakene som vi spiser. Jo tidligere jo enklere er det lre de til like det. Grunnen til at jeg valgte ha i hvitlk i dag er fordi hvitlk er en urt som har vrt brukt medisinsk i mange tusen r.

Hvitlk:
har over 400 forskjellige bindinger, hvor av 30 har en medisinsk virkning.
Urten virker:

  • antiseptisk
  • bakteriehemmende
  • appetittvekkende
  • fordyelsesfremmende
  • krampelsende
  • slimlsende
  • hostedempende
  • febernedsettende

Derfor er middagen til jentene i dag en skikkelig "bli frisk" kur :) Mosen kan ogs blandes med morsmelk for sette kronen p verket. Jeg skal gi morsmelk i dag, men om de fr den som drikke eller sammen med mosen vet jeg ikke helt. Det spiller ikke det noen rolle, de fr i seg antistoffene alikevel :)

#babymat


S enkelt kan du lage hjemmelaget babymat

Denne helgen har vi hatt ernring p skolen, og jeg er s inspirert! Jeg har lrt s utrolig mye, og jeg er virkelig klar for gi barna mine er god start med hjemmelaget mat :)

Det beste med det hele er at det er super lettvindt og fort gjort.
Jeg bruker Philips Avent sin dampenhet og hurtigmikser, som frst damper rvarene slik at de blir mre og "kokt" fr de blendes i samme maskin. Kan virkelig anbefales. Jeg er av den typen som trenger at ting gr kjapt og er enkelt bruke, ellers mister jeg motet. Noen som kjenner seg igjen ?

Se hvor enkelt det er :)



Frst av alt m jeg vise dere hvordan en tvillingmamma fr tid til det hun m ta seg tid til. Olivia og Otilie er fint plassert p kjkkenet sammen med meg, og mens jeg lager middag til BT og meg lager jeg ogs mat til jentene :)

Skjer opp rvarene du skal ha i retten og putt de opp i beholderen. (denne rette bestr av gulrot, stpotet og litt avokado -> en god blanding for f mange nringstoffer, karbohydrater og fett i retten)



P baksiden fyller man p vann, det blir da brukt nr maten skal dampes.



Sett p lokket til beholderen og sett den p hode i blender/damhenheten. Vri om hjulet foran til venste. Det var det. Da dampes maten slik at den blir mr. Det flger med en bruksanvisning og et hefte med oppskrifter som forteller deg hvor lenge rvarene skal dampes. Poteter trenger lengre tid enn for eksempel epler fordi de er hardere. Om man er usikker p om maten har dampet lenge nok kan man stikke en kniv i en av bitene og se om den er blitt myk. Om damenheten gr tom for vann stopper den automatisk og piper.



Mens rett n dampes (med poteter tar det ca 15 min) kan du gjre klar neste rett. (Hos meg ble det en dessertrett av eple, mango og en skje coccosmel for f litt fiber inn i desserten)



Nr rvarene er dampet ferdig, snur man bare beholderen riktig vei og vrir til hyre, da blendes maten til en deilig og klumpefri babyrett. S ENKELT ^^,

Nr maten er ferdig heller jeg de over i disse geniale beholderene, som ogs er fra Philips Avent. De kan fryses og varmes. Har skrukork og kan i tillegg kobles til brystpumpe og f p tteflasketupp som babyen kan drikke melken rett fra beholderen.

Jepp, s da vet dere hvordan jeg lager hjemmelaget mat til snuppene. De vil ikka ha noe annet enn hjemmelaget mat s jeg er virkelig glad for at jeg har denne maskinen.
Et lite tips: en rett som for eksempel potet og gulot, eller potet og brokkoli som er den siste retten jeg lagde i dag kan blandes sammen med litt mormelk eller morsmelkserstatning fr servering om man nsker endre p konsistensen. Da fr man en veldig god babystappe til barnet.

Her finner du Philips Avent dampenhet og hurtigmikser

Her finner du Philips Avent beholdere

DELAGT AV BABYMAT P GLASS

Det var kanskje en sterk overskrift, men det fles faktisk ut som jeg har delagt Otilien min etter at jeg prvde gi middag p gass fra butikken. Begge jentene mine har alltid vrt kjempe matglad og de har elsket grt i forskjellige varianter og alt av frukt i noen mnd n. De gaper og vifter med armer og bein under mattid. Frem til sist uke. Jeg har begynt s vidt begynt med middager, og jeg tenkte det var lettvindt kjpe middagsglass fra butikken de frste gangene. N angrer jeg veldig p at jeg gjorde det. For det har resultert i at Otilie nekter pne munn nr jeg kommer med skje. Jentene brakk seg som bare det av middagsglassene, og jeg har jo lest at det tar litt tid fr de lrer seg like smakene. Men rligtalt, hvordan fr de vanlige middagsretter til smake kattemat?

Jeg synes det er kjempe leit at Otilie ikke lengre vil ha mat med skje. Selv grt som hun bttet ned p fr vil hun ikke lengre spise. Hun blir bare frustrert og grter samtidig som hun prver knipe igjen munn. Hun til og med smiler med knipende munn hvis jeg prver f henne til le med skjeen foran ansiktet hennes!

S i dag har jeg kokkelert med min mye dampkoker og blender fra Philips Avent. S lettvind. S sunt og s mye bedre.

Jeg har alltid hatt en plan om lage mat selv, men bare testet litt med ferdigglass. Grunnen til at jeg nsker gi barna mine hjemmelaget mat er mange.

Det er langt sunnere, jeg vet akkurat hva maten inneholder og jeg utelokker fargestoffer og stivelse, sukker og salt som det blir tilsatt i ferdigprodukter. Jeg kan la de lre seg til like hver ingrediens hver for seg selv, i stedet for alltid f 3-4 ingredienser brandet i en grt slik at alt smaker likt. Det er BILLIGERE, selv om et glass ikke koster allverden er det laaangt billigere lage mat selv. Det lnner seg da lage strre posjoner og fryse ned, da har man alltid mat liggende klar til bruk. Hvis man lager maten selv er det ogs lettere bevare de gode mineralene og vitaminene i grnnsaker, fruk og kjtt.

Nr jeg lager mat i blenderen fra Philips Avent s damper jeg frst ingrediensene, s blendes det til babygrt. Dette holder mye bedre p de gode ingrediensene enn hvis man for eksempel koker opp grnnsakene. Jeg ble ogs s glad da det fulgte med et hefte sammen med blenderen/dampenheten som gir masse informasjon om mat til smtroll og i tillegg 10 oppskrifter fra sm til litt eldre.

Jeg fikk den nye kjkkenfavoritten i gr, og jeg skal si jeg gledet meg til lage mat i dag. Mtte prve ut litt forskjellig. Og det var s lettvindt bruke den, kan virkelig anbefales. Om det er nskelig kan jeg skrive et innlegg om hvordan den fungerer, men jeg tar det ikke med her da det blir for langt innlegg.

Jeg har ogs testet gi tvillingene to av rettene jeg laget i dag. Potet og gulrot + eplemost til dessert. Det tok litt tid fr jeg fikk Otilie til trre og smake, men hurra, jeg fikk faktisk i henne noen skjeer!! N hper jeg at matgleden hennes etterhvert kommer tilbake. Olivia synes ogs denne maten var supergod :D Blir litt stolt nr de liker hjemmelaget sunn mat bedre enn ferdigmat, men spr du meg er det jammen ikke rart...

Et resultat av dagens matlaging:

potet, brokkoli og courgette

potet og gulrot

eplemost

banan og mangomost

Hvordan tenker du nr det kommer til mat til sm barn?