hits

DIY julekalender

En siste kreativitet før julaften

Phuu!! Da var 20. desember alt her. 4 dager til jul og alt for mye å gjøre! 

I dag kommer årets siste kreative innlegg. Jeg har ikke klart å levere alt jeg hadde planer om, men jeg er stolt uansett, for inni meg gror det et menneskebarn, så da er det kanskje ikke så farlig om man ikke får til alt annet. 
Den gledlige nyheten, er jo at mange av de innleggene som aldri kom i denne kalenderen, kommer til å komme på nyåret. Normalt sett har jeg en kreativ tørkeperiode i starten av hvert år fordi jeg er så lei etter den kreative julekalenderen. Innleggene jeg har spart til etter nyttår er kreative prosjekter som ikke hører nødvendigvis julen til. 

I dag fikk jentene barnehagefri slik at vi kunne lage ferdig de siste hjemmelagde julegaver. Blant prosjektene sto malte kjøkkenhåndklær på listen. Det er jo kjempekoselige gaver, som har en nytte og som ganske små barn kan få til helt fint.  

Kjøkkenhåndklene har jeg kjøpt på Nille. 

Så har jeg printet ut julemotiver med kuttemaskinen jeg har, og limt folien på håndkle. Har kan ikke kuttekasnkin, kan man like gjerne klippe ut et motiv for hånd på et folie med lim på baksiden, eller kontaktpapir. 

Med noen q-tips og tekstilmaling har ungene prikker og lekt seg med håndklærne. 

Når motivet fjernes er det som magi! I alle fall for barna 

Gledlig jul (jeg sier det alt nå, i tillfelle du har det like travelt som meg ! 


- Se tidligere kreative julekalender innlegg her 

- Følg meg på Facebook for å få kreative juletips fram til jul - 

Sytutorial nydelig løstsittende kjole

Helt siden jeg sydde denne kjolen i høst, så har det rent inn spørsmål om når den kommer som syoppskrift her på bloggen. Jeg skal innrømme at jeg hadde håpet den ville komme mye tidligere i desember, men allmentilstanden har satt en liten brems på hele meg. Det er allikevel litt tid fram til jul, så du rekker fint å sy deg noen kjoler om det er det du har lyst til. 

Kjolen er ikke vanskelig å sy, men jeg har satt en middels vanskelighets grad på den siden den er litt mer avansert enn mye av barneklærne. Jeg utfordrer dere alle allikevel til å prøve, for følger du sytutorialen min, så skal det mye til for å feile, så lenge du tar deg tid til å gjøre alle stegene i riktig rekkefølge. 

STOFFTIPS:
Jeg har forelsket meg veldig i dette stoffet som heter Crepe Georgette fra Stoff&Stil, det finnes i flere ulike farger. Jeg har sydd i det røde, det sorte og blå stoffet. 

MØNSTER: 
Jeg har tegnet mønster i fire ulike størrelser S - M - L - XL. Jeg deler en størrelsesguide på de ulike størrelsene under, slik at dere får en pekepinn på hvilke størrelsesguide jeg har tatt utgangspunkt i ettersom det ofte er store variasjoner i hva en størrelse er i ulike kjeder. Mønster til kjolen koster 59 ,- 
Når du har kjøpt mønsteret, sender jeg det til deg på mail i løpet av et døgn. 

SNURR FILM FOR SYTUTORIAL 


- Se tidligere kreative julekalender innlegg her 

- Følg meg på Facebook for å få kreative juletips fram til jul - 

 

 

Betonglykter til jul

Keative julegaver som er enkle å lage: betonglykter. 

Jeg har forsket en stund på hvordan jeg lager betongtlyktene finest, og jeg har kommet fram med en løsning jeg synes fungerer veldig bra for å få fine kanter oppe og nede. Slike lykter er det jo enkelt å lage mange av til en rimelig penge, og derfor fine julegaver å gi bort. Det er også mye annet man kan lage av betong, som skåler, døsrstoppere, ringholdere med med. Det er egentlig bare å la fantasien slippe løs og sette i gang. 

Jeg tenkte uansett at jeg skulle vise hvordan jeg lager betongtlykter. 


DETTE TRENGER MAN:

 • Betong, her finnes det mange alternativer. De dyre som er begrenet til hobbybruk og de rimelige som er til sitt bruk. Jeg har prøvd med to ulike typer:
  - fiberarmert betong av Hey´di (15 kg for 199,-) Bruker litt tid på å tøre, resultatet er de lyse betonglyktene over. 
  - flytestøp, kjøpt på Montér. (20 kg for 100,-)  Tørker på 2 - 3 timer da det skjer en kjemisk reakjon. Gir en litt mer rustikt resultet - de til høyre i bildet over. 
 • Pappkopper i to ulike størrelser. Jeg har kjøpt begge på Rema 1000 
 • Plastfolie
 • tape
 • limpistol 
 • papplate / plastbelagt ark

Grunnen til at jeg vil vise denne måten å gjøre det på, i stedet for å stappe en kopp ned i en annen er at jeg har prøvd alt, og dette gir de fineste beholderne som får rette kanter oppe og en rett kant nede. Fyller man den største koppen med betong, og stapper den mindre oppi, blir kantene oppe ujevne, og bunnen blir svakt buet utover slik at den ikke står helt stødig. 

SLIK GJØR DU: 

Tap plastfolie over bunnen på den minste koppen, slik at sementen ikke kan fylle seg ned i gropen som er der. Da blir det vanskelig å få koppen ut igjen. 

Klipp av den runde kanten i toppen på den minste  koppen så man slipper å få med den i kanten på det ferdige resultatet. 

Press ut litt lim fra limpistolen langs hele kanten 

Fest den lille koppen til et plastbelagt ark, eller papplate

Det den store pappkoppen over den lille og pass på at det er lik avstand rundt hele. Lim så den fast. 

Bland betongen godt og hell den opp i koppene. 

Sett press på toppen, for eksempel noen bøker. Gjør du ikke det risikerer du at betongen løsner limet etter hvert og betongen flyter utover. 

Når de er tørket er det bare å rive av pappkoppene, og de er klare for bruk 

- Se tidligere kreative julekalender innlegg her 

- Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

Tutorial STOR gavepose

Først vil jeg takk for alle hjerter og varme tanker som er sendt til oss i dag. Jeg klarte rett og slett ikke å komme med et kreativt innlegg i går, for inni meg var jeg bare trist, og da er det umulig og skulle skrive og inspirere dere der ute. Jeg synes det er trist når jeg ikke får til å fullføre den kreative julekalenderen slik jeg hadde planer om, men disse siste ukene har lært meg at det er helt umulig å planlegge livet. Stort sett så går det helt fint, men plutselig skjer det ting som endrer planene uten at vi selv ønsker det. 

Nå trenger jeg å tenke på noe hyggelig, så jeg vil dele denne kreative julegleden her med dere. I følge mine barn har jeg sydd Nissens gavepose, og jeg syntes det var veldig morsomt at det var det første de sa da de oppdaget den nysydde posen ved vinduet. For selv om jeg ikke har laget Nissens gavepose, så er det akkurat en gavepose jeg har sydd. 

Hvert år savner jeg å ha en slik ekstra gigantisk pose til å samle alle gavene som hoper seg opp i løpet av desembermåneden. Jeg ender alltid opp med å legge gavene i 10 forskjellige plastikkposen, noen fra Spar, noen fra Meny og noen fra Rema 1000. Det ser jo ikke akkurat lekkert ut, så da stuer jeg gavene til et sted i huset der de ikke synes. 

Jeg har tidligere sydd lekeposer til barna, og jeg elsker de. Det er så deilig å ha de posene som kan gjemme et dusinvis av leker, i tillegg til at de er svært dekorative, og de gjør det veldig enkelt for barna å rydde selv. 

Gaveposen har jeg laget enda større enn lekeposene, slik at det blir plass til mange gaver. Nå i advent fyller jeg den opp med gaver fra oss, etter pakkerunden vil den være fylt med gaver til oss som vi skal ta med til svigers som vi skal feire julen hos. Så når julen er omme har jeg plutselig fått en stor oppbevaringspose til alle juledekorasjonene som aldri får plass i de små oppbevaringsboksene. 

DETTE TRENGER DU: 

 • 110 cm stoff (bredde på stoffrull: 135 - 140 cm)
 • 110 cm innefor (bredde på stoffrull: 135 - 140 cm)
 • Maljer
 • Snor

SLIK GJØR DU: 

- Når du har to stoffstykker som er 135 x 110 cm stort, så skal du dele begge stoffstykkene på midten, slik at du får fire rektangler på 72,5 x 110 cm. 
- Legg stoffdelene rette mot rette, foret mot foret, og hovedstoffet mot hovedstoffet. 
- Sy sammen begge langsidene, og den ene kortsiden (bunnen om det er mønster på stoffet som bare går en vei) på hovedstoffet og foret. La det være et vrengehull på ca 10 - 15 cm i den ene langsiden på forstoffet.

- Brett stoffet slik at sidesømmene havner midt foran og midt bak (se hvitt stoff på bildet under). Da får du fram en spiss i bunnen. Merk av en strek som går 17 cm opp fra spissen, og sy en rettsøm over streken.  

- Dette skal gjøres i begge hjørnene på begge stoffdelene. 

- Vreng den ene posen slik at rettsiden kommer ut. Den posen som har rettsiden ut, stapper du ned i posen med vrangsiden ut. Pass på at sømmene treffer hverandre. Nål kanten rundt, og sy de to posene sammen. 

- Vreng hele posen igjennom vrengehullet. 

- Sy en stikkning (rettsøm) så langt ut mot kanten som mulig for å lukke vrengehullet. Stapp så foret ned i hovedstoffet. 

- Sy en rett pyntesøm langs toppen av hele posen for å holde bretten mellom de to posene pen. 

- Sy en ny rett pyntesøm lengre ned - gir mindre bevegelse i stoffet der maljene skal stå. 

- Fest så mange maljer du ønsker. Jeg festet seks med like stor avstand rundt hele. 

- Tre i snor og fyll den opp med det du vil 

Tag gjerne det du syr med #skolissykrok på Instagram, så skal jeg klikke meg inn og "like" det du har laget 


- Se tidligere kreative julekalender innlegg her 

- Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

Lag snømenn av sokker sammen med barna

Allerede er vi halvgått til jul denne advent. Mange begynner å bli helt klare, jeg ser at juletrær allerede er pyntet og har dusinvis av gaver under seg. Hvis du er en av de som ble litt stresset av at jeg skrev det, så ta det helt med ro. Her i hus pynter vi juletre lille julaften, og de siste gavene pleier å bli kjøpt inn dagen før treet blir pyntet. Alt går, og på et vis så blir det jul hvert år. 

I dag tenkte jeg at jeg skulle dele en veldig koselig aktivitet med dere, som dere kan inkludere barna i. Snømenn lagd av tennissokker er både enkle og raske og lage.

Jeg så for meg at snømennene skulle bli julepynt, men der tok jeg grundig feil. De snømennene som jentene laget selv, de var deres, og de skulle ikke så på en hylle. Her har snømennene vært hyppig brukt som dukker til å leke med - og det er jo veldig gøy. 

Klippe klippe

Fylle fylle 


DETTE TRENGER DU: 

 • Ris
 • Tennissokker (jeg kjøpte på europris) 
 • Hyssing / sterk tråd av et slag 
 • knapper
 • stoffbit
 • papir til nese
 • knappenåler til øyne, sort tusj om du ikke har sorte knappenåler
 • limpistol
 • saks

SLIK GJØR DU: 

Klipp sokken i to, bak hælen 

Knyt sammen den åpne enden ved hælen med hyssing

Fyll sokken med så mye ris du ønsker

Knyt igjen på toppen så risen ikke faller ut

Knyt en ny hyssing litt over midten av sokken, slik at det danner hodet

Klipp til en bit stoff og fest det som skjerf

Brett opp kanten på sokken tå-del som du har klipt av 

Tre den på som en lue og fest med limpistol 

Klipp ut et lite kvadrat ark til nese

Brett inn to av hjørnene slik at det danner seg en spiss

Så legger du hjørnene over hverandre slik at det danner seg en liten kjegle.

Fest med limpistol og klipp av bunnen slik at den blir rett 

Farg knappenålen dersom du ikke har sorte

Stikk knappenålene inni snømannen og lim fast nesen og knapper på magen

For å lage flosshatt klipper du til to sirkler i ulik størrelse og en remse som går rundt den minste sirkelen

Lim remsen fast til den minste sirkelen. Klipp til en hull i den store sirkelen, stort nok til at du får tredd den på snømannens hodet. Lim sirkelen med remsen på den store sirkelen slik at det blir en hatt og fest en bånd på om du vil 

Med ulik mengde ris kan du lage snømenn i forskjellige størrelser. 


- Se tidligere kreative julekalender innlegg her 

- Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

Sy juledress i barnesize!

I helgen delte jeg oppskrift på hvordan man kan sy en julekjole. Jeg skal jo innrømme at det ofte er lettere for meg å dele oppskrifter til jenter enn gutter, av naturlige årsaker (les: jeg har to døtre) Hah. Så da er det stadig noen guttemammaer der ute som minner meg på å tenke litt på guttene også. 

Nå har jeg derfor sydd en juledress også, den er jo i og for seg unisex, men jeg har jo tenkt litt på disse guttene deres når jeg har lagd dette. 

Tanken bak er å lage en dress som er såpass enkel å lage, at alle som vil kan få det til (også på rim da gitt). I tillegg går det unna som bare det å sy dette. Mange bruker et rimelig fleeceteppe når de skal sy nissedrakter til barna sine, og da kan man jo virkelig klare å lage et billig kostyme til nissefester og andre morsomme helger i juletiden. 

Jeg har heldigvis en herlig liten nevø, som stadig for noen nye plagg av tante fordi jeg har måtte teste en ny "guttemodell". Nissekostymet var i følge han "Kuuult tante!". Han byttet riktig nok ut nisseluen med en Lynet Mcqueen caps, men han fartet rundt i sitt tempo hele lørdagen og hele søndagen i nye nisseklær, så da ser jeg på jobben som godkjent. I følge han var det kuleste at han hadde lomme på genseren som han kunne ta i mellom. 

For å sy dette kostymet, så kan man ta utgangspunkt i et hvilket som helst mønster på bukse og genser. Man kan også bruke de mønsterne jeg har delt tidligere på kosebukse og genser med hals. Eller tegne sitt eget om man vil det. 

Jeg har laget digitale mønster til dette settet, så om du er usikker eller mangler mønster, så kan du kjøpe det som en pakke: bukse, genser og lue - i størrelse 1 - 8 år. Jeg sender mønster så fort jeg har mulighet og prøver alltid å holde en ramme på senest 24 timer. Når du har mottatt mønsteret, printer du det ut, og du er klar for å klippe ut mønsterdeler. 

Mønster: nissesett - pris: 55,- :

STOFF:

- fleece / jersey / Isoli kan fint brukes i hovedstoffet. 
- ribb til armer, føtter, kanting og livet. 

TIPS: 
Denne modellen er sydd uten ekstra åpning til hodet. Det er derfor lurt at stoffet du skal si i har stretch i seg. Velger du et stoff uten stretch går det også helt fint, men da må du ha en åpning ved nakken, og da gjør du følgende: 

- I stedet for å klippe ut et helt ryggstykket, kipper du ut to halvdeler. Altså du klipper etter mønsteret uten å legge stoffet dobbelt. Legg til 3 cm sømrom langs midtlinjen av ryggstykket (der det står "brettekant"). Slik at du får litt ekstra stoff til knappestykket. 
- Så følger du fremgangen til nissekjolen når du skal sy sammen genseren. 


SNURR FILM FOR SYTUTORIAL


- Se tidligere kreative julekalender innlegg her 

- Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

 

Hvordan sy nisseluer

Nisseluer er laget i en feil, og veldig morsomme å sy, og når man først har laget en nissekjole, så får man vel lage en lue som passer til. Snuppene her i hus, har gått i sine nisseantrekk hele helgen, og de ville veldig gjerne ha det på seg i barnehagen i dag også. Med pepperkakehuspynting i går sto kjolene omtrent av seg selv, så det ble ikke nissekjole i barnehagen denne dagen, men til fredag når det er nissefest. Ja da (!), og gjett om de gleder seg. 

Mønster til nisselue har jeg laget. Kjøper du mønster til nissekjolen får du luemønster med på kjøpet, hvis ikke kan du også kjøpe det her. 

Mønster Nisselue - 15 kroner :


SNURR FILM FOR SYTUTORIAL PÅ NISSELUE 


- Se tidligere kreative julekalender innlegg her 

- Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

 

Slik kan du sy en nissekjole

Nissejentene er klare for nissefest i barnehagen og pepperkakebaking hos morfar. Med nye klær, er de egentlig klar for hele verden. 

Dette skulle jo egentlig vært gårsdagens kalenderinnlegg, men så er det visst ikke alltid at jeg og dataen, tiden og internett spiller på lag. Vi driver og skifter til fiber om dagen, så i går var det tidvis ingen nett, og i dag er vi på et gammelt nett fordi det enda ikke er oppe å går. Men akk ja, innleggene skal da komme, selv om de ikke alltid treffer på timen jeg har planlagt. 

Jeg har sydd julekjoler til jentene, med applikasjoner av mus på. Gjett om det falt i smak! Kjolen er en helt enkelt kjole med lomme og motiv foran. I ryggen har jeg laget en enkel trykknappåpning. Tanken bak kjolen er at den skal være enkelt å lage for alle, men at man også har mulighet til å gjøre litt ekstra flid ved å sy på et motiv. 

Hva trenger du: 

Jeg har kjøpt fleecestoff på Stoff&Stil, men det er ingenting i veien for å kjøpe en billig fleeceteppe på europris og lage en julekjole av det.

 • stoff til kjole, og eventuelt applikasjoner 
 • ribb til å kante hals og lomme og armer
 • fuskepels - eks: Stoff&Stil 
 • trykknapper 
 • vliselin med dobbel strykeside (til applikasjoner) 
 • Tvillingnål (anbefalt) 

Mønster

Jeg har laget mønsteret fra 1 - 8 år digitalt. Mønsteret koster 49 kroner og du får med luemønster på kjøpet. Når du har bestilt mønsteret sender jeg det til deg så fort jeg har mulighet (innen 24 timer). Da kan du skrive ut mønsteret, klippe ut alle delene, og så er du klar til å starte! 

SNURR FILM FOR TUTORIAL 


- Se tidligere kreative julekalender innlegg her 

- Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

Hjemmelagde hårspenner

Hårpynt hos jentene er både en "must have"-vare og en forbruksvare. Jo mer dill og dall de kan få i håret, jo bedre for dem. Jeg skal vel innrømme selv også at det finnes utrolig mange fine hårspenner. Det som ikke er like kult med hårspennene som går i stykker eller blir borte hele tiden, er at de spennene som ser ut som disse faktisk koster en litt. 

Jeg tenkte derfor; hvorfor ikke lage noen selv. 

Jeg har dessverre en liten innrømmelse å komme med, som kan være litt kjip om noen tenker å lage disse nydelige sløyfene til jul: Hårspennene under sløyfene har jeg kjøpt på Ebay. Der kjøpte jeg en pakke hårspenner med 50 spenner som er 4 cm lange til 19 kroner. Det blir nok litt for kort tid å få en ebaybestilling fra Kina hjem før jul. MEN, jeg har allikevel lyst til å dele, kanskje er det noen som finner andre steder å kjøpe enkle og rimelige hårspenner. Ellers tenker jeg at dette er jo perfekte gaver hele året når barna blir bedt i bursdager til jentene på barnehageavdelingen. 

Spenner som disse ligger stort sett fra 49,- til 89,- per stykk, til sammenligning så kjøpte jeg 50 hårklyper til 19 kroner, og 5 meter satengbånd som er 4 cm bred koster 30 kroner på Stoff&Stil. Da kan det etterhvert bli mange fine spenner til prisen av én i butikk. Jeg må legge til at jeg støtter prisen på spennene i butikk, for de er håndlagde, og det krever sin tid å lage de. Men jeg synes det er fint at man kan ha alternativet til å lage selv til en rimelig penge om man har lyst til det. I filmen under viser jeg to forskjellige metoder for å lage helt nydelige spenner, og resultatet er tre helt forskjellige spenner til jentene. 

SNURR FILM 


 


- Se tidligere kreative julekalender innlegg her 

- Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

Lag superenkle, råfine filttrær

 5. desember - adventskreativitet 5. 

Det er flere som har klart å legge merke til disse trærne her. Det er en liten stund siden jeg laget de, og siden da har det kommet med et og annet bilde her på bloggen av trærne i bakgrunnen. Det er jo veldig koselig når noe hjemmelaget blir lagt merke til, og spesielt når responser har vært jubel når jeg har fortalt at de kommer i julekalenderen. I dag er de altså her. Jeg digger de, og det håper jeg du gjør også. De er super enkle å lage, så alt du trenger er en liten klype tålmodighet, og litt utstyr, men det viser jeg deg i videoen:


Del gjerne innlegget med noen du tror kan like å lage disse trærne.

- Se tidligere kreative julekalender innlegg her 

- Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

Sy forkle til liten og stor

4. Desember - Adventskreativitet 4. 

I går tok vi i bruk dagens kreative prosjekt, nemlig forklær til liten og stor. 
Jetene fikk forklær i kalenderen i går, og jublet av glede over å ha fått sitt eget juleforkle. Superstolte tok de det på og hadde det på fra morgen av, selv om vi ikke dro til mamma før klokken var passer 13:00 for pepperkakebaking. 

Jeg er jo bare nødt til å dele en forkleoppskrift på bloggen, for er det noe som er enkelt og nyttig å sy så er det jo nettopp et forkle. Samtidig er dette herlige julegaver å gi bort til andre. Om det er til et barnebarn, eller en bestemor. Det passer tross alt til alle. 

Mønster: 

Har du et forkle liggende fra før av? Da kan du tegne etter det og lage ditt eget mønster. 
For de som ikke har det har jeg laget mønsteret digitalt som du kan kjøpe, skrive ut og klippe etter. Mønsteret mottar du på mail så fort jeg rekker å sende (innenfor 24 timer) 


 • Voksenforkle (one size) pris: 59 kr :

 • Barneforkle (str 1-8 år): pris: 49 kr:

 • Voksen- og barneforkle sammen - pris: 79 kr:

 Når du er klar til å sy, er det bare å snurre film, så skal jeg vise en veldig god måte å sy forklær på.


Masse lykke til og kos deg bak symaskinen.  - Se tidligere kreative julekalender innlegg her 


- Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

Lag julestjerner av finer remser

 3. desember - adventskreativitet 3. 

Dagens innlegg kommer lovlig sent, ikke var det dette som skulle bli årest 3. julekalender-luke heller, men det viser seg umulig å laste opp filmen til innlegget som skulle kommet i dag, så da får vi spare den godbiten til jeg har fått løst opp i problemet. 

Heldigvis har jeg noen innlegg klare på forhånd, slik at jeg fremdeles kan dele en godbit som denne når dagens plan går i vasken. 

Julestjerner av finer remser 

Disse råfine stjernene har du kanskje tidligere sett eller laget av papir? Her har jeg laget de av finer remser, altså treverk som er høvlet i tynne strimler. Finer remsene fant jeg på Panduro. En pakke på 5 cm x 1 m, er nok til å lage to stjerner på nesten en 50 cm i diameter. En pakke kostet: 60,- 

Jeg gjorde et forsøk på å beise remsene i samme farge som alt treverket jeg har i stuen er beiset i. En erfaring rikere fant jeg ut at limet satt dårligere på behandlet treverk, enn ubehandlet. Så jeg anbefaler egentlig å droppe beisen, eller gå for en annen løsning enn limpistol når stjernen skal lages om du beiser. 

Til en stjerne trenger du to remser. Først delete jeg remsene midt på. Så delte jeg opp hver remse i 3 strimler, ved å markere opp to streker med lik avstand i mellom langs lengden på remsene. Deretter klippet jeg opp fineren med en skarp saks. 

Når du har klipt opp de to remsene, skal du sitte med 12 like lange og like smale remser, men vi skal lage en side av gangen, derfor trenger du bare 6 strimer til å begynne med. Deretter finner du midten av to av remsene, og limer de sammen i et kryss. 

Så skal du ta to nye remser og sette på hver side av den ene midtremsen. Om midtremsen ligger under remsen på tvers, skal de to nye ligge over, slik at det blir annen hver. 
De to siste remsene skal da på hver siden av den andre midtremsen som da står alene. Pass på at de går over og under hverandre annen hver gang, og at alle endene stikker like langt ut. 

Så skal to og to ytterremser vris og limes sammen hele veien rundt. Når du har fått fire løkker, er den første delen ferdig, og du gjør det samme en gang til med de seks strimlene du har igjen. 

Når begge sidene er ferdig, skal de limes sammen. Dette gjøres ved at man legger de over hverandre slik at løkkene fyller tomrommene på hverandre. Så limes hver rette strimmel fast til løkkene, og du klipper av eventuelle overflødige rester. 

Stikk et hull i den ene løkken med en nål, tre i en tråd og heng herligheten opp :) 


 - Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

Lag meisebollene selv

 2. desember - adventskreativitet 2. 

Altså se på disse nydelige nye vennene våre. 

Snøen har kommet tidlig, vi jubler, men det kan bli vanskelig for de fjærkledde små å finne mat nok igjennom vinteren. Derfor har jentene her i hus fått i oppdrag å mate fuglene og hjelpe til med å lage mat. For barna er det kjempe moro, for fuglene er det tipp topp - så det blir jo ikke stort bedre enn det ! 

I år har vi også prøvd å lage meisebollene selv, og det er noe som jeg er nødt til å dele med dere i den kreative julekalenderen. For dette er en aktivitet som alle barn kan være med på. Det er gøy, men også lærerikt og veldig spennende å se når fuglene kommer å spiser av maten. 

Jeg tenker også at det å gi bort noen hjemmelagde meiseboller fra barna til besteforeldre, eller kanskje til og med oldeforeldre som har alt er en veldig koselig gave å gi. Barna er med på å skape, og ved å gi noe de har skapt gjør at de blir så entusiastiske og forteller om fuglene, om maten de spiser og hvordan de har laget det. 

OPPSKRIFT: 

Eks: 
- en del solsikkefrø 
- to deler jordnøtter/peanøtter 
- en del havregryn 
- en del mel

- matfett uten salt: Flott eller Delfia - Begge disse finner du med meieriproduktene (smøravdeling) i dagligvarebutikker. 

Man man så klart bytte ut nøttene og frøene med ferdige blandinger til fugler. Jeg skriver også eksempel på oppskriften, fordi det bare er å slumpe med det man har av rene korn, nøtter og frøprodukter. 

FREMGANGSMETODE: 

Først finkornet vi opp alle de store nøttene. Vi brukte en smoothiemaskin. Samtidig smeltet vi matfett i en kjele på lav varme. Fettet skal ikke koke, da må det kjøles ned igjen før det helles opp i blandingen for at ikke fettet skal fritere det andre. 

Ha alle tørre ingredienser over i en bolle, og tilsett matfettet. Jeg har ikke skrevet noen eksakte mål på hvor mye matfett du trenger, for det kommer an på innholdet. Hell derfor over litt av gangen til du har en passende konsistens. Ikke for tynn slik at det bare er en suppe, men heller ikke så tørr at du kan forme blandingen med hendene. Alt midt i mellom ser ut til å fungere helt utmerket. Vi har laget den med litt for mye matfett og rennende røre, det fungerte like fint som da vi fikk en mye tørrere røre som ikke fløt utover av seg selv. Når alt er blandet sammen, har du røren over i små former. Her kan du bruke pepperkakeformer, muffinsformer eller små kakeformer. Fyll halvfullt, før du legger i en snor eller hyssing til oppheng av meisebollene. Det er viktig at snorer går igjennom hele formen, da fuglene spiser fra toppen og nedover. 

Vi gjorde også et eksperiment med å sette en liten kvist i formen, men fuglene er ikke så kravstore at de trenger en kvist å stå på, de står like gjerne på selve meisebollen og spiser. 

Legg formene i kjøleskapet og la det bli helt kalde. Når de er kalde stiver matfettet og da kan du tas ut av formene. Bruk litt varmt vann for å løsne de fra formene. 

Pakk gjerne inn noen meseboller og legg de under juletreet og heng opp resten selv i et tre ute. Ha en nydelig lørdag ! 


- Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

Lag årets råeste Nisser

1. desember - adventskreativitet 1. 


Det er 1. desember, så hvorfor ikke brake løs med kanskje det morsomste kreative prosjektet denne julen? :D NISSEMOR og NISSEFAR som rekker 1 meter over bakken. 

Begge nissene er laget på så mye rester som mulig, og det eneste jeg har kjøpt til disse nissene er to ting: et vannrør (kjøpt på Clas Ohlson, til 20,-) og strømpene til nissene. Jeg heier veldig på å spare på stoffrester og bruke det til prosjekter som dette. Derfor vil jeg anbefale alle å gå igjennom stoffrester om dere har det liggende - stort sett er det alltid noe som kan brukes. Kanskje har du en gammel genser du aldri bruker? Eller et par sokker med hull i som kan bli til votter? 

Men nå skravler jeg meg bort her, og det har jeg lett for å gjøre når det kommer til kreativitet - der blir jeg litt i overkant ivrig. Derfor skal jeg gå over til hvordan man faktisk lager disse nissene. 
Det du trenger er: 

 • et billig forstoff (bomullslerret eller kanskje et gammelt dynetrekk?) 
 • Stoff til sko, bukse/skjørt, genser, votter, nisselue og skjerf. Bruk det som brukes kan om du har noe liggende
 • Strikkestrømpe - jeg har brukt 1 m til hver nisse. 
 • rør - kan kjøpes på Clas Ohlson, Biltema, Jula osv. Ett rør på 2 meter, holdt til to nisser - pris 20,-. Eventuelt kan man bruke pinner, men de er ikke like robuste. 
 • Limpistol
 • en hullete strømpebukse i hudfarge. 
 • Skjegg til nissefar - saueull, kjøpes i hobbybutikk, eller fuskepels-stoff, kjøpes hos stoff og stil. 
 • Hyssing eller annen tråd
 • vatt. Tips: kjøp IKEA-puter, der får du den rimligste vatten. 
 • grus - finn det i gårdsplassen eller i grøftekantet, og eller ris.
 • Litt papp 

MØNSTER: 

For å få til å dele en nisse med så mange ulike deler, så har jeg laget et digitalt mønster. Mønsteret koster 49 kroner. Når du har bestilt mønsteret sender jeg det til deg så fort jeg har mulighet (innen 24 timer). Da kan du skrive ut mønsteret, klippe ut alle delene, og så er du klar til å starte! 
 


Snurr film for å se hvordan Nissene er laget 

Lykke til ! 


- Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

 

Hjemmelagde karameller

I november lovet jeg meg selv at denne julen ikke skulle bli som i fjor hvor jeg satt med eksamen sent i desember og endte med å handle alle julegaver 22. desember. Det er i dag det, for ett år siden, og gjett når jeg begynte å handle julegaver! - Det var i dag! Haha. Men til sammenligning med i fjor så har jeg laget veldig mange gaver i år, slik at handlelisten var en god det kortere. 

Jeg brukte tre timer på lokalsenteret vårt, og hadde unnagjort hele julegavehandelen. Jeg var så fornøyd at da jeg skulle sette meg inn i bilen så ropte, og da mener jeg ropte, jeg et høyt "Wooohooo!" Det var før jeg hadde rukket å lukket bildøren. Jeg ble så flau at jeg kjente det brant i kinnene, for selv om jeg ikke har noe problem med å innrømme at jeg alltid snakker med meg selv, så er det noe med å bli fersket i det. Haha. 

Akk ja, nå skjønner jeg at jeg rekker å bli ferdig til julen. Det går jo alltid, selv om nettene den siste uken maks har fått 5 timer. I går satt jeg å lagde karameller klokken 1 om natten, men det er jo verdt det når alle smakscellene eksploderer i ren nytelse når man spise dem. 

Dette er dagens 22. luke i julekalenderen. Noen gode hjemmelagde karameller som vi både kan servere selv i julen, og som vi skal gi bort som vertinne/vert - gaver. 

Oppskriften er ikke min, den er Det Søte liv sin, så sjekk den ut og lag deg noen fortryllende myke og deilige karameller som smelter på tungen. 
- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY dorullkrystallerJeg håper at i de mange hjem så begynner julefreden å senke seg nå, selv om jeg selv ikke riktig ikke har begynt å føle på annet enn julestresset enda. Under tre døgn igjen til jul! Holy.. Haha.. Men men, det går nok. 

Nå som julen er rett rundt hjørnet så regner jeg ikke med at så mange har tenkt til å gjøre de store prosjektene, så derfor deler jeg denne med dere. 

Doruller kan virkelig brukes til mye morsomt. Da desember satte i gang viste jeg fram dorullnissene som er kalenderen til jentene, og for to år siden brukte jeg doruller til å lage et bilde. De kan virkelig bli dekorative, og ingenting er bedre enn litt gjenbruk. 

Dorullnisser 

DorullkustDorullkrystaller

En koselig liten kveldsaktivitet, som er gjort på kort tid. De kan også spayes for å få en annen farge. - Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY Julevimpel og barnerom

Jeg har lovet jentene å få et lite juletre på rommet, så i går tok jeg med meg sag og gikk ut i skogen (vår egen, så ikke noen skal beskylde meg for å stjele juletre) og sagde ned et lite tre. Jentene ble i fyr og flamme da de kom hjem fra barnehagen, og det bar rett opp på rommet for å pynte juletreet med den hjemmelagde julepynten av silkeleire.

Jeg hadde kvelden før laget en julevimpel til soverommet, noe som er utrolig enkelt, og kjapt å lage, men som er veldig dekorativt. 

Jeg har klippet opp trekanter på bomullslerret. Så har jeg tapet klistremerker med GOD JUL på 6 av dem, og med en limpistol har jeg festet de til en snor. Så da var barnerommet pyntet til jul, og jeg har tatt meg i å gå opp ditt i dag bare for å puste litt, og kjenne på juleroen. For i underetasjen ser det ut som julenissens gaveverksted. Totalt kaos med ti prosjekter på gang på samme tid. Jeg ser at det meste på jentenes soverom har jeg laget selv, så ønsker du å ta en titt på innleggene som hører til så fører jeg opp en liste: 

 


- Følg alle DIY julekalenderinnleggene på facebooksiden til Speiltvillingene -

DIY julestrømpe

Det er mange som har spurt meg om jeg kan vise hvordan jeg syr en julestrømpe, så siden det i dag er 6 dager igjen til jul er det på tide å tenke på julestrømpene. Det finnes utrolig mange forskjellige varianter av julestrømpa, men jeg viser en enkel variant, slik at man selv kan bruke fantasien om man ønsker mer av ditt eller mer av datt på den. 

Julestrømpe kan også være en koselig måte å gi en gave på. Som en liten goodie bag, med snop, vin, accessories eller hva man måtte ønske oppi. En julestrømpe er sydd på en halvtime, så det er bare kos å kunne lage noen ekstra og fylle med noen hjemmelagde karameller og gi bort til jul. 


Julestrømpa

Man kan sy i hvilket stoff man ønsker, med det er med fordel at stoffet ikke har veldig godt stretch siden da blir sokken henge slapt ned med fyll inni. 
Jeg har sydd mine i ullstoff og i lin. Kanskje har du en juleduk fra tidligere år som har blitt flekkete og stygg. Da er jo gjennbruk helt gull. 

Først og fremst må du tegne en mal på en stor sokk. Om du synes det er vanskelig er det bare å finne fram en stor raggsokk og tegne litt på utsiden av den slik at den blir enda litt større. Så klipper du ut to deler i stoffet slik at du kan sy de sammen til en sokk. 


Start med å sy dusker om du skal ha det: 

 • Rull litt toalettpapir fuktet i vann til en klump
 • Tegn opp to sirkler på fuskepels-stoffet som er store nok til å dekke papirballene dine, og klipp ut. 

 • Fest snora til den ene kanten på pelssirkelen ved å sy den fast med nål og tråd. 

Så syr du stikningssøm rundt hele kanten på sirkelen

 • Når du er helt rundt, strammer du godt til slik at du lukker hullet, fest tråden og klipp den av. 

 • Finn ønsket lengde på duskesnorene, og sy den andre dusken på den andre enden Slik syr du sokken: 

 • Klipp ut en brettekant som av stoffet du ønsker å brette ned. Med fuskepels lager jeg bare en remse som er så bred som jeg ønsker meg og like lang som de to sokkene til sammen når de ligger inntil hverandre
 • Skal du ha brettekant i et annet stoff en pels, så lager jeg bredden dobbelt så bred, slik at jeg kan brette den og få dobbelt stoff. 

 • Sy sokkene sammen, rette mot rette. 
 • Sy kortsidene sammen på brettekanten, rette mot rette. Har du stoff og ikke pels så syr du først kortsidene sammen, så vrenger du den halvveis over slik at du skjuler sømmen og klippekantene ligger parallelt. Press så brettekanten med strykejern, slik at bretten holder seg. 

 • Tre så brettekanten over sokken. Begge deler skal ha vrangen ut. (syr du med stoff og ikke pels på brettekanten så er begge sider rettside på brettekanten, siden sømmen er skjult). Sømmen på brettekanten skal treffe sømmen på sokken bak, men vent litt med å sy... 

 • Tre snor og en løkke inn i mellom sokk og brettekanten. Knuta på løkka og buen på duskesnoren skal stikke litt på utsiden av klippekantene til sokk og brettekant. 
 • Sy så alt fast i hverandre. 

Da var julestrømpa er ferdig, nå skal du bare vrenge den til riktig side, og presse ut sømmene med strykejern. På sokkene med pelskant har jeg festet pelsen til sokken med lim fra limpistol. Enkelt, og raskt. 
- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY silkeleireDIY julekalenderluke nummer 18! (allerede??) Det er under en uke igjen til jul, og med det blir DIY - prosjektene stadig enklere, men med et større fokus på kosestund sammen med familien. 

Denne helgen har vært 100 % tipp topp! Og som avslutning på helgen før barna la seg bestemte jeg meg for å finne på en hyggelig aktivitet. De hadde hatt et par timer alenetid med pappaen ute - som var til like stor glede for meg som kunne rydde og jobbe litt inne med varm kaffe og ingen avbrytelser. Så mens jentene tok seg et langt bad etter å ha lekte ute fant jeg fram salt, maizena og en kjele. 

Det er kjempe enkelt å lage silkeleire, og hvem barn elsker vel ikke å forme og lage figurer av en deig, om det er PlayDoh eller en peppekaker. 

Silkeleire er morsomt å jobbe med både fordi det er enkelt, men også fordi leiren blir steinhard når den er tørr. Derfor kan man bruke den til å lage pyntegjenstader med. 

Oppskrift: 

 • En del maizena majsstivelse (eks: 2 dl maizena)
 • To deler salt (eks: 4 dl salt)
 • To deler kaldt vann  (eks: 4 dl vann) 

Bland alt i en kjele. Så koker du opp blandingen mens du rører hele tiden. På kort tid blir suppa til en stadig tykkere grøt, som til slutt blir en gummiaktig klump. 

La så silkedeigen kjøle seg ned ved å legge den over på et bakepapir, ved å klemme den utover kjølner den raskere. 

Når deigen har kjølet seg ned, knar du den til en fast deig. Om deigen er klebrig, tilsetter du mer majsstivelse på samme måte som du bruker mel når peppekakedeigen henger fast i bordet. 
Så er det bare å begynne å kjevle og forme.Her har vi laget mange små hjerter og litt annet som skal få komme opp som pynt på juletreet og henge sammen med til og frakort på gaver. Det er dog riktignok kun fantasien som setter grenser for hva du kan lage, du kan lage nisser, troll, snømenn og lyshus (med ledlys inni) om du ønsker det. 

Silkedeigen kan tørke i friluft, men ønsker du litt fortgang i det så kan du ha figurene over på et stekebrett, og tørke leiren i ovnen på 100 grader, med ovnsdøra på gløtt. Tørketiden varierer på tykkelsen av figurene, disse flate hjertene var tørre på en halvtime, mens en tykkere figur trenger lengre tid. 

Leiren kan du lage kvelden i forveien, eller rett før du skal bruke den. Og har du rester til overs, eller ønsker å fortsette neste dag, så pakker du bare leiren inn i en plastikkpose for å holde luften ute, til du skal fortsette. 


 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY rammer med kvist

Det trenger ikke være så avansert for å være stilig! 
Jeg har laget denne kvist-rammen etter inspirasjon fra pinteres, og jeg synes den er så dekorativ. 

Jeg har finnet noen gamle plank som jeg har skåret opp i 45 % vinkler. Disse har jeg limet sammen til rammer før jeg har motert en kvist som jeg har del opp i høyden på rammene og montert de inn i rammene. 

Til slutt har jeg borret et hull på baksiden av rammene, midt på, for å få et feste til å henge rammene opp på spiker på veggen. Dette var et veldig morsomt prosjekt å lage:D Man kan så klart gjøre det enklere ved å kjøpe ferdige rammer, for så å montere en kvist. 
 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY islykter

God kveld, og god helg! 

I kveld har jeg tenkt til å dele et lite tips som jeg tenker kan passe fint til helgen. Kanskje får du besøk i morgen, og da må du pynte med noen islykter - vel og merke så lenge du har minusgrader utendørs. 

Dette er jo årest enkleste DIY. Du finner bare fram noen former fra skapet. Så plukker du noen grener fra et grantre og det er egentlig det. 

Dander formen med noen kvister. 

Fyll på med vann 

Plasser en mindre form i formen, og fyll opp sand eller vann slik at formen synker noen cm med i den store formen.

Så er det bare å la de stå ute over natten og fryse seg til is. 

Du løsner islyktene fra formene ved å la litt varmt vann renne over formene. Og så er det bare å tenne lyktene. Helt utrolig nydelig! 
 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY dørskilt

Grunnet et uventet, men veldig koselig besøk i kveld, er dagens DIY innlegg litt forsinket. Men her er det altså. Og jeg ler av denne teksten, for den passer oss så godt. Kommer man på besøk her i hus så gjøres det lurt i å ringe en halvtime før man står på døren, slik at vi kan samle alle hybelkaninene der de hører hjemme.    Panikkrydding - oh yes! Flaks var det at besøket vårt i dag kom på en torsdagskveld, for det er vel den eneste tiden av uken hvor man kan komme inn i en gang som ikke flyter over av sko, sand og grus. Og det er bare fordi jeg har rydde og vaske hus dag på torsdager. 

Et hjemmelaget dørskilt kan være en veldig koselig gave å gi. Hadde jeg laget et til det venneparet som kom nå nettopp så måtte jeg i stedet skrevet: "Du er alltid velkommen, bollene står i ovnen!" Så det er jo forskjell på oss, og det gjelder å finne setningen som beskriver de du lager skiltet til. 

Et annet koselig motiv er jo silhuetter av familien i alle størrelser og med hunden om de har det. 

Du trenger: 

 • plank
 • beis / maling / olje - hva du måtte foretrekke eller har fra før av
 • kontaktpapir til å lage motiv om du ikke ønsker å tegne på frihånd. 
 • tau

utstyr brukt: 

 • sag
 • målestokk
 • drill 

Sag til planker som skal passe til skiltet ditt. Om du skal ha en planke eller 10 bestemmer du. Jeg har funnet en gammel planke på låven med en god del struktur, men nyinnkjøpte planker fungerer like utmerket. Så har jeg merket opp fire hull i hvert hjørne av plankene og borret hull. 

Når jeg har endret farge på pankene så har jeg virkelig brukt det jeg har funnet i skapet. Først gjorde jeg plankene lysere med en hvit beis, har man ikke det kan du jo vanne ut litt hvit hobbymaling.
Så har jeg funnet en brun hobbymaling som jeg har malt på sammen med lim av typen Varnish / glue (panduro)(Ja, jeg bruker dette limet til alt). Grunnen til at jeg har blandet inn lim er for å tynne ut malingen slik at den ikke blir like sentrert med virker mer som en olje. I tillegg så lager limet en beskyttende overflate slik at skiltet tåler litt fuktig vær når det skal henge ute. 

Så er det bare å la maling/lim tørke, mens du begynner å forberede skriften. 

Jeg har brukt utendørs vinyl som jeg har kuttet ut med hjelp av kuttemaskinen min, men om du ikke har det kan du lage en mal med kontaktpapir og male på bokstavene. Se hvordan her. Når alle bokstavene var på plass malte jeg over med et nytt lag Varnish / Glue for å beskytte plankene ytterigere. 

Og til slutt er var det bare å tre tauet igjennom hullene. Start i bunn, fortsett oppover og så ned på den andre siden. 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY til og fra kort

I dag er det bare 10 dager igjen til jul! Så jeg regner med at mange allerede er godt i gang med å handle inn julegaver. 
Det å lage til og fra kort selv, er enkelt og morsomt. 

Hvis du ønsker å skrive ut mal på disse "til og fra kortene", så gjør du det her. 

Så kan du klippe og lime sammen delene på det arket du måtte ønske, og fylle ut armer, gevir og bein med en tusj. 

Den minste sirkelen i malen er sirkelen hvor hullet til tråden skal være. Du limer de på framside og bakside, så lager du et hull med en hullmaskin igjennom alle tre lagene. 


 


 Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY gaven til venninnegjengen

Ingenting er som en stor og god kose- t-skjorte når man våkner opp i helgene. Det er i hvertfall det jeg umiddelbart tar på meg av klær, selv om jeg kanskje skal bort en time senere og må skifte igjen. Stor t-skjorte og en pyjamasbuske er et must til frokosten! 

Så er det dette med julegaver og venninner da. Kanskje skal man ikke gi for mye eller for dyrt, men så vil man allikevel gi noe som betyr noe. Dette innlegget er jo så klart en skikkelig spoiler alert til mine venninner i år, for nå vet de nok hva som havner under juletreet. ;P Men jeg skal nok klare å overraske de litt allikevel. 
I alle fall, det å lage en t-skjorte med en personlig quotes, er i alle fall noe jeg hadde satt veldig stor pris på å få.  

 

Man trenger ikke være veldig kreativ for å få dette til. Jeg har sydd t-skjorter, men H&M selger enkle t-skjorter til slikk og ingenting om du vil gjøre det enkelt - antagelig er det billigere enn å sy de selv.
Så er det egentlig bare å sette deg ned å lete etter passende quotes til dine venninner. Jeg har lett etter quotes på pinterest, som er min gullgruve innen inspirasjon. 

Når jeg lager print så bruker jeg kuttemaskinen min Silhouette Cameo (hvis du ønsker å lese om den og hva det er så kan du gjøre det her)! Men gå til mitt tidligere innlegg: print på klær for å se hvordan du kan gjøre dette enkelt uten en kuttemaskin. 

Den første t-skjorta jeg skal vise dere, er en t-skjorte som kan passe til de fleste mødre:

Den andre t-skjorten har jeg laget til ei venninne, og kikker dere godt nok etter, så kan dere faktisk lese navnet hennes. Lena har en egenskap som jeg vil definere som den beste egenskapen ett mennekse kan ha, menlig en positiv holdning til livet. Jeg kjenner ingen andre mennesker som er så lite fordomsfulle, som viser like mye nestekjærlighet og som smiler og ler like mye til fremmede som kjente. Uansett hvor hun vandrer så klarer hun alltid å skape god stemning etter seg. Lena kjenner alle sier vi, men sannheten er at alle kjenner Lena <3 

Da jeg kom over denne quoten så sto det klinkende og klart ett smil i hodet mitt, og det smilet tilhører deg, Lena. 

Kanskje det koseligste med å lage gaver til venninner, er at man blir sittende å tenke på hvorfor man er så glad i dem, mens man holde på :D 


 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY glassbrikker

Vi vet alle hvor vanskelig det kan være å finne på en morsom gave til bestefar, pappa, mann eller bror. Så da jeg ramlet over dette prosjektet, havnet det fort i "lagre til senere"! Nå har jeg fått tatt i bruk prosjektet, for i min lille DIY julekalender så mangler det kanskje et lite hjemmelaget prosjekt til mennene i livene våre. - Jeg tenkte at disse glassbrikkene var midt i blinken til det. 

Hvor stilig er det ikke å komme til et dekket bord med slike brikker under en middag med selvjaktet vilt på bordet? Det er jo mange jegere der ute, og jeg tipper du kanskje kjenner en. 


Glassbrikkene, eller ølbrikkene om du vil er enkle å lage.  

Du trenger: 

 • treskiver: Du kan gjøre som meg, rydde litt i skogen, og kappe opp en trestamme selv. Eller du kan kjøpe ferdige i hobbybutikker. 
 • kantaktpapir
 • maling 
 • olje, eller "Varnish / Glue" (panduro)

Om du finner materialene dine i naturen, må du starte med å kutte opp treskiver på ca 1 cm tykkelse. Det er jo bare sjarm om de blir i litt forskjellig høyde. Jeg har tømmersag fordi jeg bor på en gård med det mest utrolige av verktøy. Jeg regner jo ikke med at de fleste ha dette, men en håndsag kan du fint bruke, selv om det er litt mer jobb. Når du har kuttet klare treskivene dine er du klar for å pynte de opp med et personlig preg. Det er jo ingen grenser for hva du kan dekorere de med. 
Du kan velge å skrive med tusj, eller du kan male et bilde. Det jeg mener er viktigst er at det blir personlig. For når man gir hjemmelagde gaver så har man de aller beste forutsetninger for å gjøre gaven så personlig som det overhode er mulig. 

Kjenner du en jeger, kjør på med dyrene han eller hun jakter. Kjenner du en fisker, så kjør på med ulike slag fisk. Eller kanskje du bare vil legge fra deg noen morsomme quotes som gir det personlige preget. 

Først og fremst må du finne motiv du ønsker å bruke. Jeg sier bare: hva har vi ikke internett for. Der finnes det uendelig med maler som kan passe til ditt bruk: 

Når jeg lager print så bruker jeg kuttemaskinen min Silhouette Cameo (hvis du ønsker å lese om den og hva det er så kan du gjøre det her)! Men jeg viser dere allikevel hvordan dere kan gjøre det uten en maskin som gjør jobben for deg. 

Du klipper ut en firkant med kontaktpair som du legger over silhuetten du ønsker å bruke på dataen. Tegn så omrisset. Når omrisset er tegnet, kan du klippe eller skjære ut motivet. Jeg liker best å bruke en tapetkniv til å skjære ut motivene mine med. Jeg legger da kontaktpapiret på et skjærebrett, og skjærer ut. 

Så fester du kontaktpapiret på treskiven, og passer på å feste den godt ned i treverket. 

Så er det bare å male. Når malingen er tørr kan du fjerne kontaktpapiret. 
Til slutt bør du male over med et strøk olje eller Varnish / Glue slik at du forsegler overflaten. Da tåler den gris og kan tørkes av med en klut. Det jeg har gjort på mine eksempler her, er å ha skogens dyr på den ene siden, og fisker på den andre. Hvorfor: fordi brikkene da blir mer anvendelige. Da kan de dekkes på  bordet ved villtretter og fiskemenyer. Kanskje har man en treretters med fisk til forrett, og vilt til hovedrett. Hvor morsomt er det ikke da og be alle gjestene om å snu brikkene i mellom rettene. Det kan ikke bli stort mer gjennomført enn det! 

Abbor, kveite, torsk og laks. Ser du hva som er hva? Ha en god start på uken! Nå er det ikke lenge igjen til jul 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY trendy julekuler

Da var det klart for luke 11 i kalenderen, her har helgen gått i ett og vi har knapt vært hjemme, så i dag kommer det et enkelt prosjekt. Enkelt, men allikevel stilig og morsomt. Prosjektet har jeg etter inspirasjon fra Panduro. Jeg har sett at mange allerede har fått opp juletreet i stuen. Så langt har ikke vi kommet, og det er nok enda en stund til juletreet kommer på plass, men noen julekuler har jeg laget. Enn så lenge henger de på en kvist og pryder i spisestuen. Der henger de godt og matcher den hjemmelagde adventsstakenDet er nok ikke så vanskelig å se for seg hvordan julekulene er laget. Trekuler får man kjøpt på hobbybutikker, jeg har valgt å male deler av de. Da bruker jeg tape til å merke av området som skal males. Mal flere tynne lag så malingen dekker godt. Fjern tapen når malingen er tørr. 

Så er det bare å tre en tråd på en lang nål, og stikke den igjennom en liten, en stor, og en liten kule, og så tre nålen tilbake igjen i motsatt rekkefølge slik at man får en løkke til å henge opp kulene i. 
Du klipper av tråden og knyter endene i bunn et par-tre ganger, til du har en knute stor nok til ikke å forsvinne inn i kulehullet. 
Jeg har sikret kulenes plassering med limpistol. 
 - Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY Bildeoverføring til treverkBildeoverføring til treverk er noe jeg har delt tidligere her inne, men i år har jeg laget noen julepressanger ved bruk av denne metoden. Bildene blir så utrolig fine, levende og personlige, så derfor har jeg lyst til å dele dette tipset i årests julekalender, for å tipse om at dette er fantastiske julegaver du kan lage.

Siden bildene jeg har laget i år blir julegaver, så kan jeg ikke vise fram det ferdige resultatet i dag, siden det da ikke blir veldig spennende på julaften. Jeg har derfor puttet inn noen gamle bilder under beskrivelsen av hvordan de lages, slik at dere forstår hvordan man går fram. I romjulen skal jeg heller vise fram årest bildeproduksjon. 

Jeg har testet bildeoverføring med fargebilder denne gangen, og resultatet er fantastisk! 

Dette bildet laget jeg for snart to år siden, og viser hvor stilig det er å overføre bilder på ark til treverk. Du trenger: 

 • Et bilde du liker, som du så skriver ut på en laserskriver, på tynne/normale kopieringsark - ikke på fotopapir! Det finnes (så vidt jeg vet) to former for skrivere, den ene er en blekkskriver, mens den andre er en laserskriver. Det er helt avgjørende at du bruker en laserskriver. Har du ikke det, hører du om noen andre har det. Slike bedriftskrivere er (så vidt jeg vet) alltid laserskriver. Kanskje vet du om noen som har en slik, eller som jobber på en skole, eller kanskje du kan skrive ut på et bibliotek om du ikke har tilgang til en selv. Laserskrivere finnes også i småskrivere, og er ikke uvanlig i manges hjem, så hør litt rundt, spør på facebook. 
 • Du kan velge å bruke farger eller sort-hvitt, det fungerer med begge deler! 
 • SPEILVEND BILDET - på dataen før du skriver det ut om du vil ha bilde som originalen. Bildet blir speilvendt når du limer det til plata, så ved å speilvende det først, speiler du det tilbake til retten når du limer på bildet. 
 • plank eller treplater. Jeg har kjøpt gran planker med 10 cm bredde. Disse er fine fordi det er god struktur i plankene. Tidligere har jeg laget bildeoverføring på en treplante (kryssfiner), noe som kanskje er enda lettere fordi du slipper skjøter. Det får blir en smaksak, på hva du liker best. 
 • Pussepapir! Å ha glatte overflater er viktig når du skal overføre bildet til treverket. 
 • Lim: av typen Varnish / Glue - dette limet får du kjøpt på panduro. Det er mulig at andre lim fungerer, men hvis du ikke vil gjøre noen prøver selv, så kan jeg garantere at dette limet fungerer. 


På årets bilder, så har jeg skrevet ut bilder i A3 format. Jeg har derfor kappet til planker i den samme størrelsen. Plankene har jeg skrudd sammen til en ramme, så har jeg pusset bilderammen godt med pussepapir. Jeg laget en prøve der jeg har beiset treverket hvitt før bildeoverføring. Resultet ble ikke like bra som ved ubehandlet treverk, så jeg anbefaler å ha det ubehandlet om det er din første gang. Når bilderammen er ferdig og pusset + tørket av støvpuss, fyller du et godt lag med lim over hele flaten. Prøv å få limet så jevnt som mulig med en pensel.

Så plasserer du bildet du ønsker å overføre på treplaten med bildet ned mot treplaten. Stryk så godt du kan over hele bildet slik at du får festet det godt ned i limet!La bildet stå å tørke i ett døgn! 

Så begynner den virkelig morsomme jobben! Nemlig å vaske bort arket. Finn fram en skål med vann og en klut.Fukt hele bildet godt, ha mye vann på kluten, og begynn å skrubbe forsiktig. Skrubb skrubb og skubb helt til arket er forsvunnet, og det bare står igjen det nydelige bilde du har overført. Her kan dere se hvordan bildene trer fram med litt vann og litt skubbing. Råstilig! Helt til slutt maler du et nytt lag over bildet med Varnish / Glue! Da får du et skinnende og blank resultat. Nå gleder jeg meg bare til å vise fram de nye resultatene av denne teknikken! Jeg anbefaler alle å teste det ut, for det blir råbra! 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY søm SelebukseVerdens søteste ramper! Tid for luke 9 i julekalenderen! Og siden det er en julekjole allerede i kalenderen, så måtte jeg jo komme opp med en julematch til guttene. Så jeg har laget en selebukse som jeg håper faller i smak hos dere guttemammaer med syglede. 

Skriv ut mønster som er i størrelse 1 til 6 år. 

Obs: Jeg har glemt en detalj på mønsteret, og det er å skrive hva som er foran og bak på buksa! Den høyeste delen av buksa er bak (altså venstre side når delene er festet sammen) Og midt forran blir da den laveste delen (høyre side). Grunnen til at bukser er høyere bak er for at buksa skal få plass til stumpen uten at det blir mange rørleggere der ute. 

Obs: Jeg har også glemt å skrive "brettekant" på stykket som heter frontstykke. Det skal være likt som "bakstykke". Dere ser at jeg har tegnet halve stykke, så når du klipper ut må du legge stoffet dobbelt slik at du får hele stykker. 

Da tror jeg det er klart for å sy! :D 


Steg for steg søm: 

Start med å sy buksebeina sammen, rette mot rette. 
På bildet under ser du at jeg har sydd beinene sammen, og så ligger de to stykkene slik at frontet på bukse er fram fordi den er litt lavere enn baksiden. Vreng det ene beinet til rettsiden, og stapp det oppi det vrange buksebeinet. På den måten får du buksebeina til å ligge rette mot rette mens du syr en søm som går fra ryggen og til navelen, og bildet buksebeina sammen til en bukse. Legg frontstykkene mot hverandre, rette mot rette, og sy en søm rundt de tre korteste sidene. Vreng så stykke, og press med stykejern. Sy bukseselene, ved å legge de dobbelt på langs og sy hele langsiden. Vreng igjennom ved hjelp av en sikkerhetsnål som du fester på den ene enden og trer igjennom helle lengden. Press så med strykejern slik at du får sømmen midt på undersiden. Så skal du sy bakstykkene sammen. Det gjør du på samme måte som frontstykkene, men her må du tre selene inn i toppen, slik at du får festet de til bakstykket. Legg buksen flatt ut, og fest frontstykke midt forran på bukse, rett mot rette. Det samme gjør du med bakstykke, bare bak så klart ;) Finn fram "legg til strikk". Jeg har klippet de ut i et annet stoff mest for at det skal være lett å se forskjell på bildene, så ikke bry deg om det. 
Sy inn tre av sidene til å begynne med: Press med strykejern en langside og begge kortsidene inn til vrangsiden 1 cm og sy en søm søm fester brettene. 

Når du har gjort det plasserer du "legg til strikk" i mellom frontstykke og bakstykke på buksa. Rette mot rette, og klippekant mot klippekant. Så syr du det hele fast, ved å sy rundt hele livet på buksa. Lag en løpegang ved å sy en rettsom som fester "legg til strikk" til buksa, men husk å gi plass til å tre inn en strikk. Tre så strikken, sy den fast på den ene siden, stram til, og sy den andre siden. Så kan du klippe av for mye strikk som blir synlig. Du vil da ha et resultat som ser slik ut. En innstramming på siden av buksa. Brett buksebeinet to ganger inn: den første bretten på ca 0,5 cm og den andre bretten 1,5 cm. Sy så en rettsøm som fester oppbretten, og gir en løpegang som får plass til en strikk, sy så du er nesten helt rundt, men la det stå åpent 2 cm til å tre inn en strikk. Jeg har en strikk som er ca en cm bred. Skal du bruke en bredere stikk, kan det være lurt å legge på en cm i lengden når du klipper ut buksa.
Tre så strikken, stram den til ønsket størrelse og sy strikkeendene sammen. Så drar du strikken ut i buksebeinet, og syr igjen det åpene hullet du tredde strikken inn i. Jeg har valgt trykknapper til å feste selene til buksen foran. Det er fordi trykknapper er enkelt. Du kan så klart lage knappehull i stedet. Siden jeg ønsket å ha knapper som matcher med julekjolen, har jeg sydd de fast på utsiden av trykknappene. Når det kommer til selene, så er det greit å tilpasse det når du kler på barnet. Enden foran, bretter du inn og syr igjen for hånd. - Se også oppskrift på julekjolen 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY dotteteppe

Do It Yourself dotteteppe til soverommet, som putetrekk eller sitteunderlag. 8. desember og det er klart for den 8. luke i DIY julekalenderen. Jeg har valgt dette dotteteppe litt tidlig i desember, for om noen har lyst til å prøve seg så tar det litt tid å lage. Til gjengjeld er det et prosjekt du gjerne kan slå sammen med julefilmer eller tvserier. For det krever ikke store oppmerksomheten å lage. 

Jeg minnes tilbake til barneskolen når jeg sitter om kveldene og lager dott etter dott. Jeg husker så godt at vi gjorde dette i kunst og håndtverktimer, og i friminutter. Det er jo så enkelt, og man kan lage mye mer enn en luedusk. Det er nok mange der ute med litt større barn enn mine, og da er dette et morsomt prosjekt å sette i gang sammen med barna.  Jeg har en drøm om å lage et stort rundt teppe med dusker som kan ligge på jentenes soverom i duse farger med lilla og rosa - slik jentene liker det best. Jeg hadde ikke tid til det nå rett før jul, så derfor laget jeg en prøve for å vise. 

Teorien er jo enkel, og de fleste har vel laget slike dusker i sitt liv. Hvis ikke gir jeg deg en rask gjennomgang:

Du trenger: 

 • garn i ønsket farge og kvalitet. Som sitteunderlag er det godt med ull. 
 • ark klippet ut i smulteringer. 
 • saks
 • heklenål
 • skliunderlag til gulvtepper

For å spare litt tid på å lage dusker er det greit å lage klar en snor med ca 10 tråder på ca halvannen meter. 
Smulteringen mine er på 5 cm i diameter og har en 1,8 cm diameter stor ring inni. 

Så begynner du å snurre trådene rundt to smulteringer. Bruk heklenålen til å dra trådene igjennom hullet. Fortsett til smulteringen er tett i midten.

Klipp så opp smulteringen langs kanten. 

Knyt en tråd i mellom de to smulteringen, stram godt og knyt dobbelknute. Fjern smultringene ved å rive de opp og dra de ut.  Når du har mange dotter kan du begynne å montereDet gjøres veldig enkelt, man tar tråden som har knyttet dottene sammen og knyter de fast til en sklimatte. Du velger selv hvor rett eller systematisk de skal festes. 

Mister du tålmodighet, eller har lyst på et litt raskere alternativ, kan du jo lage noen dottekaniner i stedet ? Enkelt og morsomt! - Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY med garn og limI dag har jeg ligget rett ut på sofaen store deler av dagen, det kunne ikke passet dårligere å bli syk akkurat nå, men heldigvis hadde jeg en godbit til DIY pakkekalenderen som allerede har vært klar i et par uker nå. Nemlig to store dekorative kuler som jeg har laget av garn. 

For to år siden, også i DIY- pakkekalenderen her på bloggen (også den 7. desember) så delte jeg kjegletrær som var laget på samme måten. Det er en klar grunn for at jeg valgte å lage noe lignende igjen, og det er fordi prosjekter laget med garn og lim blir altså så utrolig lekkert! Med garn og lim kan man lage utrolig mye forskjellig; kjegletrær, dekorative kuler, lyslenker, baby uro, lyskuler, snømenn, skåler og julepynt for å nevne noe. Det er vel egentlig bare fantasien som setter grenser. 

Her er noen inspirasjonsbilder jeg har hentet fra pinterest: Metoden er den sammen, det eneste du varierer for å lage forskjellige former, er formene. Til store kuler bruker du giga ballonger, til små kuler bruker du vannballonger, til kjegler bruker du ark. 

Selv om jeg har beskrevet hvordan man går fram, så gjenntar jeg det siden det nå er lenge siden sist. 

Til gigakuler trenger du: 

 • ekstra store ballonger
 • garn, jeg har brukt to garnnøster på den hvite kulen og et nøste på den mindre
 • lim (du kan bruke trelim/skolelim kjøpt på dagligvarebutikk, eller hobbybutikk. Jeg har brukt tapetlim etter oppussing, som også fungerer helt utmerket) 
 • Litt matolje

 1. Bland lim ut med vann, 2 deler lim og en del vann. 
 2. Legg hele garnnøste opp i limblandingen og gjør det gjennombløtt. 
 3. Blås ballongen opp til ønsket størrelse, og smør den inn med olje. 
 4. Vri opp garnet forsiktig så du ikke floker til trådene, men hardt så du får ut så mye lim du klarer. 
 5. Da er alt klart, og du kan begynne å surre garnet rundt og rundt, og rundt og rundt ballongen. 
Når du er fornøyd med hvor tett surret ballongen skal være, henger du den til tørk i ett døgn. Og når limet er tørket, kan du stikke en nål i ballongen, for så å dra den forsiktig ut av den ferdige trådkulen. 
Trådkulene er kjempe dekorative bare ståene på et bord, eller på gulvet, men de kan også henges opp. 

- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -
 

DIY sølvtrær av pakkebåndFor en fantastisk desember det har vært så langt! Tusen takk for fantastiske tilbakemeldinger på julekalenderen, dere gir meg så mye energi til å skape og lage, så tusen takk! 

I dag er det sølvtrærne sine tur til å komme fram med sin oppskrift, dere har nok allerede sett de her inne, for de har klart å snike seg med på ett og annet bilde. 

Sølvtrærne er super enkle å lage, men litt tidkrevende. 


Du trenger: 

 • ark 
 • tape
 • sølvbånd (kjøpt på europris) 
 • saks
 • limpistol 

Du starter med å rulle og tape sammen ark til kjegler. Et stivt ark er utmerket, eller så gjør du som meg, og bruker tynne kopieringsark som du legger dobbelt. Du kan også tape sammen to A4 for å få A3 eller to A3 til å få A2. Lag den størrelsen du ønsker å ha trærne i. Når kjeglene er tapet sammen, klipper du av bunnen slik at den blir så rett som mulig. 

Finn fram pakkebåndet Og klipp det opp. På det store treet har jeg 3 og 3 diamanter i bredden omtrent halvveis opp på kjeglen, så har jeg gått over til å bruke 2 og 2 diamenter i bredden opp til toppen. På det mindre treet mitt har jeg 2 og 2 diamanter i bredden hele veien.

Del de først opp på langs: Så klipper du av biter med 12 diamanter i hver lengde. Trærne er litt forskjellige, så jeg forklarer de hver for seg: 

Det store treet har "grener" som henger nedover. Da må man starte fra bunnen. 

Den første runden limer du en remse rundt hele kjeglen: Neste steg er å feste bitene du har klippet opp. Du fester de slik bildet under viser, to perlelengder skal limes på kjeglen. Fortsett med dette hele veien rundt. Så fortsetter du på samme måte ved å feste diamantremsene i takstenformasjon, altså i mellom løkkene du limte på raden før. Så er det bare å fortsette med dette til du når toppen. Treet med grener som peker oppover. 

Utførelsen er egentlig helt lik, men du starter fra toppen av kjegler og limer deg nedover. 

Så dekk toppen med diamanter.Så fester du remsene på samme måte som vist på den første kjeglen. Fortsett helt til du når bunnen. Den siste raden av kjeglen har jeg limet fast en remse diamanter som går hele veien rundt. Utrolig enkelt, og fantastisk stilig! - Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -
 

DIY Gran-Nisser med ullue og moselue

Luke nummer 5 i DIY adventskalenderen er endelig her! 
Min søster kom over til dagens juleverksted. Jeg hadde som plan å lage noen GranNisser, og det haddde hun også hatt i tankene allerede fra forrige jul. 
Her er resultatene av de to forskjellige GranNissene vi laget: Hva er vel ikke bedre enn å bruke naturen til å skape med? Vi tok beina fatt og siden vi faktisk eier en hel granskog som ligger 30 meter fra huset så trengte vi ikke å gå så langt for å finne det nødvendige til dagens produksjon. 

Jeg klippet av en haug med kvist fra et grantre, søster fant noen kvister hun også og fylte en pose med mose. 

Nissene er laget på veldig forskjellig vis, så jeg viser dere fremgansmetode på begge to: 


GRANNISSE MED MOSELUE:

Du trenger: 

 • granbar eller lignende 
 • mose
 • julekuler
 • ståltråd og avbiter
 • skjegg av ull

Søster har her samlet noen kvister av et grantre og festet stilkene sammen med en stål tråd slik at granen vider seg ut i bunnen og danner selve kroppen til nissene. 

Hun har fortsatt med noen flere lag kvister oppover, til å hun har en nisse som er så høy hun har ønsket å ha den. Så har hun festet mose over hele den delen hvor pinnene er bundet sammen med ståltråd. Mosen festet hun med en grå ståltråd surret på utsiden. 

På toppen av GranNissen med Moselue har hun festet en julekule i ståltråden hun har surret rundt mosen. Til slutt festet hun nese og litt skjegg. Til nese har hun igjen brukt en julekule som hun har tvinnet på litt ståltråd. Ståltråden har hun stukket inn i nissen i overgangen fra granbar til mose. 

Og så litt ullskjegg under nesen. 
GRANNISSE MED ULLUE

Du trenger: 

 • Revenetting eller hønsenetting og avbiter
 • Ståltråd eller hyssing
 • granbar
 • stoff til en lue 
 • julekule
 • skjeggJeg hentet noen rester med hønsenetting etter kaningården, og klippet opp to trekanter.  

Revenettingen har jeg snurret til en kjegle som jeg har festet med noen biter ståltråd. Annen sterk tråd kan brukes som hyssing for å holde det sammen. Så klippet jeg av bunnen slik at bunnen og kjegle står rett. Når kjeglen er klar er det bare å stappe inn grankvister i hullene på stålnettingen. Start i bunn og fortsett oppover. 

Jeg stoppet da jeg var omtrent halvveis opp på kjeglen med kvister. Jeg har festet litt skjedd med limpistol, og en julekule med ståltråd for å lage nese og skjegg til nissene mine. 

Så har jeg klippet ut en kjegle i stoff som er bredere i bunnen enn det nissekjeglen er i omkrets der nisseluen skal havne. Jeg limte den sammen til en lue, evt kan man så klart sy den sammen. Så er det bare å tre nisseluen på kjeglen, og Grannissen er ferdig. 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY Fødselsbilde 1:1Dagens allerede 4. luke i DIY-julekalenderen, er disse fødselsbildene jeg har laget. Jeg elsker de, og har gledet meg til å vise de fram! Inspirasjonen er så klart hentet fra fodselsplakat.no som selger ulike type fødselplakater med illustasjoner skalert til barnets eksakte fødselslengde. Et godt tips til julegave spør du meg, for bildene er knallfine! 

Siden jeg liker å lage ting selv, så gikk jeg for det. Jeg har lenge hatt som plan å få laget et bilde med spiker og tråd, og ved å sette de to ideene om en fødselsplakat og tråbilde, så ble det ikke annet enn perfekt! Det er jo også mulig å male navn og skrive annen tekst som fødselstid og vekt, men jeg valgte å ha de helt rene for utenom illustrasjonen av jentene i sin fulle fødselslengde. 


Du trenger: 

 • plank / treplate
 • skruer - sag - pussepapir - hammer
 • mini pins (Panduro)
 • beis / maling
 • tråd

Jeg kjøpte granplank på Montér, som er 10 cm brede. Det første steget er så klart å skjære ut planker til et bilde. Jeg laget de i underkant av 20 cm større en fødselslengden til jentene. Slik at det ble cm 10 cm luft over og under babybildet. 

Så har jeg kappet en plankebit på langs slik at jeg hadde noe å feste de fire plankene med på baksiden. Jeg har valgt å ha små mellomrom mellom plankene, og brukte en linjal til å legge opp lik avstand mellom plankene da jeg skrudde de fast på baksiden. Da bildet var ferdig skudd sammen, pusset jeg det med pussepapir. Jeg har valgt å bruke litt rester av en hvit gulvbeis jeg hadde liggende blandet med litt sort maling, på den måten har jeg skapt den grå beisnyansen. Et annet alternativ er å male, eller bare la trefargen være som den er. 

LAG MAL:
Du må ha en mal å følge som passer med ditt barns fødselslengde. Det kan du gjøre enkelt ved å laste ned et bilde med en ønskelig babypositur. Så henter du bildet opp i Word. På "plassering/ bryt tekst", setter du bildet til å gå "igjennom" slik at det ikke flytter seg etter margene. Beskjær så bildet slik at du kutter den akkurat i lengde og bredde på barnet. Så forstørrer du bildet til barnest fødselslengde. Du vil ikke få plass til hele barnet på et A4 ark, så derfor skriver du ut, flytter bildet og skriver ut helt til du har en mal på hele babyen. 

Plasser babyen på bildet når malingen/beisen er tørr. Så begynner du å feste mini pins (kjøpt på Panduro) hele veien rundt. Sett de med en liten cm mellomrom, og slå de halvveis ned i plankene. Når du er ferdig med å spikre rundt er det klart for å den morsomste delen. Lag en liten løkke på tråden, fest den til en spiker og begynn å surre tråden hit og dit slik at du fyller ut bildet med tråd. Vips, vaps, vups! Du har et råstilig hjemmelaget fødselsbildet i skalaen 1:1 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY tyllskjørt


I går svingte jeg rundt i mitt nylagde tyllskjørt i bursdagsfering. Jeg spurte mine tre år gamle barn om hvilket antrekk jeg skulle gå for, valget sto i mellom en sort julebordkjole og tyllskjørtet. Det fantes ikke et snev av tvil, jeg skulle ha på meg tyllskjørt, og da det var på sa de: "Woow, så nyydelig du er mamma!" med et blikk som fikk meg til å føle meg som en ekte Disneyprinsesse. 

Så det er på tide å åpne kalenderens 3. juleluke, for alle fortjener å føle seg som en ekte Disneyprinsesse, og da må man sy et tyllskjørt. 


Tyllskjørt har vanskelighetsgrad: enkel! 

Du trenger: 

1,5 m Fôr Acetat i ønsket farge, jeg har kjøpt fargen mink. Dette blir underskjørtet. 
1,5 m Tyll for hvert lag tyll du ønsker i skjørtet. Jeg har fire lag, altså 6 m tyll av typen: brude, natur.
Rysjestrikk (stoff og stil) 
 
Den totale prisen på tyllskjørtet mitt fikk en prislapp på 258 ,- 


Slik lager du tyllskjørt: 

Du starter med å legge stoffet dobbelt slik at når du klipper ut en halv sirkel så får du en full sirkel når du bretter ut stoffet. Det å klippe ut er veldig enkelt, du fester en snor på gulvet slik at den står ved midten av stoffet med brettekanten. Så fester du en tusj på tråden så langt ut som er mulig uten at tusjen vil havne på utsiden av stoffet når du drar en sirkel. Tegn så opp sirkelens utside. Du trenger også et hull til å tre kroppen din ned i, så du lager en ny halvsirkel som er stort nok til å få over rumpa. Klipp ut alle delene. Når er er ferdig med å klippe ut alle delene, legger du de over hverandre i lag. 


Sy alle delene sammmen. Jeg har sydd en rynkesøm rundt hele ettersom ringen min ble litt stor. Dette blir bare et ekstra stilig moment, så lag gjerne en rynkesøm (sy en rettsøm med store sting uten å feste endene, og stram i overtrådene for å rynke stoffet). Sy rysjestrikken til en sirkel som passer livvidden din. Den skal med fordel være litt stram, fordi strikk vider seg ut. Fest skjørtet til strikken, jeg har valgt å sy på skjørtet på rettsiden, for så å brette ned strikken over sømmen etterpå. Da får jeg den stilige rysjen som er på strikken synlig, i tillegg til at jeg slipper å ha synlige sømmer på strikken. Sy skjørtet fast til strikken ved å sy med en tvillingnål for stretch-stoff. Da får du en elastisk søm som er nødvelding når du skal komme deg ut og inn av skjørtet. Det var det hele. Når du tar på skjørtet, bretter du strikken over sømmen og voila! 

Da er det bare å svinge deg rundt, for dette skjørtet svinger ! Del gjerne din versjon med #skolissykrok om du lager og deler et bilde på IG :D 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY julekjole til jentaJeg lette meg grønn og blå etter mønsteret til denne kjolen i går kveld, etter gjentatte banneord ga jeg opp og bestemte meg for å sjekke søpla dagen etter. I garasjen lå takk og lov mønsteret som jeg hadde kastet i en pose. Posen levde og jeg hylte til da to mus hadde funnet det for godt å flytte inn i posen. De jobbet med å lage posen om til sitt hjemsted og hadde begynt å makulerer ark til redet. Da musene var forsvunnet og jeg fant mønsteret mitt ble jeg så lettet at jeg lo høyt av de musespiste kantene... #Livet.på.gård! 

Jeg fikk heldivis reddet mønsteret både fra min egen kasting og så musene, så da blir det kjoleinnlegg i dagens 2. luke av julekalenderen! 

Skriv ut mønster til julekjolen 

Stofftips: bomull eller lin, eller en blanding. Dette stoffet er kjøpt på stoff og stil.
Du trenger i tillegg til stoff, en skjult glidelås og knapper.


Steg for steg søm: 

Start med å sy frontstykkene sammen ved å legge de rette mot rette og sy som bildet under. Om du syr med symaskin og ikke overlock så syr du to sømmer, en rettsøm og en sikksakk-søm helt mot kanten slik at stoffet ikke rakner. 

Når stykkene er sydd, vrenger du det og presser det med et strykejern. Sy skuldrene sammen på bryststykke og bakstykke ved å legge de rette mot rette. 

Det samme gjør du med de små bryststykkene og bakstykkene.Legg så det lille bryst- og bakstykket på det store, igjen rette mot rette...... Disse stykkene syr sy sammen slik: fest hele siden på bryststykket, og hele halsringen, men ikke ned ryggstykket, for der skal du sy inn en glidelås.De små innerstykkene har jeg sydd den utvendige kanten med overlock for at de ikke skal rakne, du kan sy en sikksakksøm med vanlig symaskin. Når du har gjort dette på begge sidene, vrenger du de slik at sømmene kommer på vrangen, og så presser du stykkene med strykejernet.Finn fram armene, press bunnen av armen, altså den rette siden, to ganger opp på ca en cm. Sy fast brettekanten med en rettsøm. Sy med store sting en søm som går over buen på armen, rynk sammen stoffet ved å dra i overtrådene.  TIPS: alltid store sting når du skal lage rynkekant.Fest armene rette mot rette til armhulen på bryst-bak-stykkene, og sy armene fast. Sy så sammen sidene - fra armen og ned til overstykket stopper. Plasser fronstykke over bryststykkene, tilpass så den havner med lik avstand til hver sidesøm, og sy den fast til bryststykkene. Husk at her skal ikke bryststykkene under ligge inntill hverandre. Legg de to sidene slik at bakstykkene treffer hverandre, og slik at sidesømmene ligger flatt, før du plasserer frontstykket. Sy skjørtedelene sammen på sidene. Sy så en ny rynkesøm rundt hele skjørtekanten oppe, og snurp den sammen til den har samme omkrets som overdelen. Fest skørtet til overdelen og sy de sammen. Sy fast glidelåsen ved å vrenge bakstykkene til vrangen, og legge glidelåsen i mellom det lille bakstykket og det store bakstykket. Her kan du velge hvor lang glidelåsen skal være, om du vil ha den til å fortsette i skjørtet, klipper du opp skjørtet den lengden du ønsker å ha glidelås. Jeg har stoppet glidelåsen der skjørtet starter. PS: husk at glidelåsen må være litt lengre enn åpningen du skal sy glidelåsen i. Når du har sydd fast glidelåsen så syr du en søm under som går fra glidelåsen og "fader" ut til kanten. På den måten får du lukket stoffet ved glidelåsens ende og du får en pen overgang på rettsiden. Et bilde som viser vrangsiden av kjolen, når glidelåsen er sydd på. Så syr du opp bunnen av kjolen ved å stryke kanten to ganger opp, ca 1 cm av gangen og syr en rettsøm som fester oppbretten (på samme måte som armene). 

Og til slutt fester du knapper som holder frontstykket fast til bryststykkene. 

FERDIG! 
Tag gjerne deres versjoner med #skolissykrok om dere deler bilde på IG. 


 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY adventskranser #1

- DO IT YOURSELF - I dag har jeg satt meg godt til rette, med julemusikk i ørene. Julemåneden er her, og jeg er så lykkelig! Det betyr jo også at årets adventskalender starter i dag! 

Jeg vil åpne adventskalenderen med å dele to ulike adventskranser. Ideen til krans kom på festlig vis. Ei venninne sendte meg en snap om at hun hadde funnet drømmekransen, men som hun skrev: "Den koster "bare" 2500,- også jeg som må ha to!"

Dere kan vel kanskje gjette hva jeg svarte tilbake? Hvis ikke, var det noe slikt som: Du kan jo lage den selv ! :D 

Så da ble det slik, vi laget kranser sammen, og enda viktigere - Line laget en fantastisk fin og diger julekrans til tross for at jeg gikk ut av telling på hvor mange ganger hun snakket ned om sine kreative evner. Et bevis på at alle som bare tørr å prøve, får det til. 

Line sin krans ble slik, og passer perfekt i det fantastisk vakre hjemmet deres: 


KULEKRANS STEG FOR STEG

Du trenger:

 • En krans til å lime kuler på. Den kan du kjøpe ferdig, eller du kan gjøre som vi har gjort: kjøp rørisolasjon på biltema. Den tykkeste typen koster 37,- for 2 meter, som betyr at du kan lage en så stor krans du ønsker. + sterk tape til å feste endene sammen. 
 • Kuler, og mange av dem. Tips: Du finner de rimligste på Europris, der får du kjøpt rør med 50 kuler til 99,-. Min krans er mindre enn Line sin, og jeg trengte 2 rør pluss noen småkuler. Line brukte 2 og et halvt rør pluss småkuler til sin. 
 • Limpistol og en del lim
 • Min er dandert med kuler og kongler, så skal man ha kongler, så får du kjøpt ferdige kongler, eller du kan finne et furutre og plukke konglene som ligger på bakken. De er små og helt tette, men når du lar de tørke inne så åpner de seg slik som mine har gjort. Jeg satte konglene mine i stekeovnen på 70 grader i en time, og så lot jeg de tørke over natten. Dagen etter var de utslått. Jeg har sprayet de med litt hvit spraylakk. 
 • Bånd om du ønsker å henge kransen opp i et bånd. 

Slik gjør du:

Finn fram rørisolasjonen om du skal bruke det: 

Fest endene sammen med en sterk tape som du snurrer en god del ganger rundt for bra hold, lurt å få en til å holde mens du surrer tape. Så må du begynne å kna og forme isolasjonen slik at den blir helt rund. 
Fest båndet om du ønsker å ha det, på dette tidspunktet. Så er det bare å begynne å feste kuler, start med å feste innsiden og utsiden. Når innside og utside er festet kan du begynne å fylle ut i høyden for å dekke kransen. 
Fyll inn som best du kan for å dekke over hull som viser kransen inni. Nå du er ferdig har du tidenes lekreste veggpynt. De første dagene den hang oppe hos meg, klarte jeg ikke å se på annet. Snakk om blikkfang! 


DEN GRØNNE KRANSEN 

En langt rimligere krans å lage er den du kan lage av det du finner ute i naturen. 

Jeg brukte isolasjonsrestene fra kulekransene vi hadde laget, til å tape sammen en til krans. 
Jeg klipte av noen kvister fra tujahekken som jeg limte på kransen. 
Så danderte jeg den med det jeg hadde igjen fra kulekransen, noen få kuler og kongler. Pluss en lyslenke med batterier kjøpt på europris til 70,-Den grønne kransen fikk plass ute. God start på nedtellingen til jul <3 - Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY pakkekalender av dorullnisserProduksjonen av blogginnlegg er ikke noe jeg skal skryte på meg nå rett før desember starter, men - ja, for det er alltid et men - når det kommer til produksjon generelt, så er jeg over gjennomsnittet effektiv i disse dager. Så jeg håper dere bærer over med meg, for det bli bedre, og det allerede om tre dager. 

Hvis jeg skal diagnostisere meg selv, så har jeg fått en liten besettelse, men det er ikke første gang. Når sant skal sies, så går jeg stort sett inn med alt jeg har når jeg først begynner på et prosjekt, noe som innebærer at jeg gjerne sitter oppe en lørsdagsnatt, med hammer i stedet for vinglasset i hånden.  - Jeg skapte meg selv et bilde av det, meg med hammeren i hånden en sen lørdagsnatt, og det kunne virkelig se veldig galt ut, men heldigvis er det bare hodet på spikeren jeg slår på. ;) 

I dag fant jeg fram pakkekalenderen av doruller jeg laget i fjor, noen av dere husker den kanskje, men jeg deler et bildet: Jeg bevarte den i en plastikkboks da jeg pakket ned julen, og allerede da gledet jeg meg til å finne den fram igjen. Men hvorfor ikke gjøre en ny vri i år? 
I stedet for å henge de opp igjen slik jeg gjorde i fjor, fant jeg fram et restestoff jeg hadde liggende og klippet ut 24 nisseluer. 

Med hjelp av en limpistol limte jeg trekantene sammen til luer. 

Så laget jeg nisseneser ved å lage litt hjemmelaget leire.

Oppskriften er enkel, og ingrediensene har du kanskje allerede i hus:

1 kopp salt
1/2 kopp maizena eller maisstivelse 
1 kopp vann

Bland alt i en kjele før du koker opp under omrøring til du får en fast geléaktig masse. 

Jeg har trillet kuler i hånden og festet de på hempene jeg allerede hadde på dorullene. Men har man doruller uten en hempe fra før av, så hadde jeg latt kulene tørke og så festet de med limpistol etterpå. Så er det bare å legge noen småpakker i alle dorullnissene og tre på de luer. 

Til slutt laget jeg nummerskilt til hver nisse av et ark og litt hyssing. 

Dorullnisser er definitivt undervurdert! 

Når desember starter, får jentene lov til å ta luen av en og en nisse fram til julaften. 
 


- Følg Speiltvillingene på Facebook, og få med deg alle kreative juleprosjekter fram mot jul - 

DIY snøkrystaller / DIY julekalender #19

I dag tenkte jeg at jeg kunne vise dere et morsomt lite prosjekt som er veldig enkelt å få til. Resultatet er snøkrystaller til å pynte med. 

Alt du trenger for å lage en snøkrystall er: limpistol, ark, penn og bakepapir. Maling eller lim og glitter er alternativer som kan brukes. 


FREMGANGSMETODE:

Tegn en skisse til en snøkrystall på et ark, det trenger ikke være en pen tegning, bare en mal som viser omtrentlig hvor stor den skal være. 

Legg bakepapir over tegningen din, det skal ikke være noe problem å se snøkrystallen din i mellom bakepapiret. Så trykker du ut lim og formen en krystall etter malen på tegningen. Hver og en snøkrystall er unik og det finnes ingen like, så her er det bare å lime i vei. 

La limet tørke. Og til slutt har jeg malt snøkrystallene mine hvite, de kan være helt ubehandlet, eller du kan pensle de med lim og strø glitter over. - Følg Speiltvillingene på Facebook

DIY marshmallows / DIY julekalender #18I dag ble det et voldsomt sent DIY innlegg, men om noen faller for fristelsen så passer jo kvelds DIY utmerket som en liten lørdagsaktivitet, da muligheten er store for å innta litt søtsaker i samme slengen. 

Det går smått å få inn julen og vinteren i år, men det har sine naturlige årsaker som at jeg ikke har så mye tid til overs. Det er ikke så farlig, for jeg setter kanskje desto større pris på hvert hjørne jeg får gjort klart til julen. 

På let etter inspirasjon på pinterest kom jeg over et bilde der de hadde hengt opp marshmallows. Jeg synes det var et så kreativt påfunn at jeg kjøpte meg et par pakker med marshmallows selv. 

Jeg har en plan om å fylle ut med enda flere remser, men det får bli i morgen. 


 

DIY prosjektet er veldig enkelt og alt du trenger er marshmallows, tråd og nål. 

Så er det egentlig bare å tre marshmallows på en stor. 

Rulle de litt etter du har plassert de slik at du får klemt marshmallowsen på tråden, så lar du den tørke litt før du henger remsen opp. Henger du opp snorene for tidlig vil marshmallowsene skli av. 

Til de store marshmallowsene satte jeg en liten dråpe med limpistolen under hver enkelt ved trådutgangen. Jeg synes det ble en morsom effekt og ved å hente frem den gamle sleden for så å gi de hjemmesydde nissene en plass oppå den, ble det en koselig stemning av vinter i spisestuen. 

Ha en fantastisk HELG alle sammen!! 

DIY til henne / DIY julekalender #17I dag sydde jeg meg en ny tunika/poncho  med litt stoff jeg fant på stoff&stil i går. Det er mange som stiller meg spørsmål om jeg ikke kan lage litt mer til voksne, problemet med det er at vi er så mye mer forskjellige i fasonger og størrelser enn det barn er. Og siden det er barn jeg jobber med innen klesfronten så kan jeg ikke nok for å lage størrelsesmaler til dame. 
Men noen ting er veldig enkelt å lage, og om du er som meg - ei som elsker å gå med løse og behagelige plagg - ja så er dette noe for deg. 

Vanskelighetsgrad = Så enkelt at det er gøy! 


Du trenger: 

Stoff, kanskje du har et pledd du er lei av? Om du går for å kjøpe stoff trenger du ikke mer en 50-70 cm av et stoff med lengde på 145 cm. 
Stoffet bør være behagelig og gjerne med litt strech fordi de gjerne er mer elastiske og mindre stive. Alt du trenger å gjøre er å klippe ut to firkanter eller rektangler 

Legg de på hverandre med retten inn, og sy sammen litt på hver ende av hva som skal bli toppen av tunikaen. Så syr du sammen sidene, men la det stå åpent til armene. 

Til slutt bretten du alle klippekantene inn og syr en søm som fester brettene, slik at du får gjemt alle klippekanter.  (halslinning, armhuler og bunn) Vips! På 15 minutter kan du ha en ny kosegenser til en rimelig penge.Følg alle DIY julekalender innlegg på Facebook-siden til Speiltvillingene 

DIY til kjøkkenet / DIY julekalender #16Da kan jeg endelig begynne å få inn julen i hus! Jeg har aldri vært så treg med dette som i år, men som dere vet så har det sine naturlige grunner. 

I dag var jeg en tur på stoff&stil for å kjøpe mer stoff til jentenes julekjoler. Da var også anledningen god for å ta med litt julestoff. Og jeg tenkte jeg kunne dele dagens mini DIY med dere. 

Jeg trengte selv å få litt julestemning inn på kjøkkenet, så jeg bestemte meg for å lage noen nye grytekluter og kjøkkenhåndkle. Dette må også være det ultimate å gi til besteforeldre som har alt og som ikke vil ha noe. 


FREMGANGSMETODE

Du trenger: 
Stoff i enten 100% bomull eller 100 % lin! Det er veldig viktig å bruke naturstoffer ved varme, for er det blandinger med syntetiske stoffer kan de smelte. 
Vatt på rull 
Skråbånd

GRYTEKLUT

Klipp ut to like firkanter av bomullstoffet og en like stor firkant av vatten.
Legg alle tre delene oppå hverandre, med rettsiden på bomullstoffet ut på begge sider
Sy rundt alle sidene. 
Styk skråbåndet dobbelt slik at du lettere ser brettekanten midt på båndet, fold den rundt kanten på grytekluten og sy den fast så nærme kanten du klarer. Sy en lengde av gangen. 

Når du kommer til et hjørne fester du tråden ved å sy et par sting tilbake med symaskinen før du klipper av trådene. Brett så skråbånden rundt hjørnet slik at du får pene overganger. Sy så vidre og gjenta ved neste hjørne. 
I det siste hjørnet måler du opp båndet slik at du får nok til å lage en liten løkke øverst. Klipp av båndet og tre den inn under skråbåndet på siden og sy resten av lengden. Samme metode kan du bruke for å lage et koselig kjøkkenhåndkle.
Prisen kommer fort på 200,- men da får du nok stoff til å lage to sett med to grytekluter og et kjøkkenhåndkle. 

Jeg kjøpte 60 cm med stoff fra Stoff&Stil. 


DIY Print på klær / DIY julekalender #11

God fredag kveld, til dere. 
Nå ble jeg nødt til å bryte meg ut av eksamen for å la hjernen få et lite avbrekk. Avbrekket burde kanskje vært ute i frisk luft, men et DIY-innlegg gjør også godt for kropp og sjel. 

Jeg prøver å gjøre denne kalenderen så allsidig som mulig, det betyr at noen DIY-prosjekter er mer krevende, mens andre er enkle og raske. I dag vil jeg gi et tips til de av dere som ikke kan sy, for dere kan også gi personlige antrekk til jul. Du trenger nemlig ikke å sy for å leke designer. 

Alt du trenger er: et plagg med glatt overflate som for eksempel en body. Tekstilmaling (dette får du kjøpt på hobbybutikker eller på stoff og stil), kontaktpapir, tapetkliv, blyant og en data. 


FREMGANGSMETODE: 

Du kan så klart velge om du ønsker å lage et motiv på frihånd, men er du som meg så drar du frem dataen i dette tilfellet. På dataen kan du lage et print som du skal overføre til plagget. Jentene her i hus har fått en ny fetter, ved navn Magnus. Derfor valgte jeg å lage en personlig body til han, til tross for at bodyen er kjøpt. 

Du kan lage motivet ditt i Word, eller du kan lage det i www.picmonkey.com (som jeg har gjort her), hvor du har litt flere morsomme valg. Redigeringsprogrammet er i store deler gratis. Når du har laget motivet, speilvender du bildet. Dette gjør du direkte i picmonkey, trykk på "basic edit" i redigeringsmenyen, så "rotate" og "↔"

Legg kontaktpapiret, med papirdelen mot deg, over dataskjermen, og tegn lett rundt kantene på motivet med en blyant.

Legg kontaktpapiret på en fjøl og skjær ut motivet med en tapetkniv. Fjern papiret og fest teipdelen av kontaktpapiret på klesplagget. 

Finn frem tekstilmaling og en svamp til å male på motivet. 

Trykk malingen på til du har dekt motivet, og la det tørke før du fjerner teipen fra kontaktpapiret. Følg alltid innstruksene for tekstilmalingen du har kjøpt. Denne malingen skal for eksempel strykes etter at den har tørket for bedre herding. Så enkelt har du en gave med sjel! - Få med deg alle DIY-innlegg på facebooksiden til Speiltvillingene - 

DIY Duftbeholder / DIY julekalender #10

Jeg delte duftbeholdere på bloggen i fjord, men jeg kan ikke annet enn å gjøre det i år også. For etter at en mus antagelig har dødd i en av veggene her hjemme så ble jeg nødt til å lage meg en duftbeholder med det samme!Det Det utrolige er at den svake eimen av kadaver forsvinner så fort duftbeholderen har blitt varm og damper fra seg den skjønneste lukten av jul! Appelsin, kanel og nellik ♥

Det er så utrolig enkelt, og mye billigere enn et duftlys som faktisk lukter godt. 

Alt du trenger er en beholder som tåler varme, en varmekilde, det kan være en ovn eller det kan være en telysvarmer til mat. 
Hvilke dufter du liker er opp til din nese, men blandingen av appelsin, kanel og nellik gir den ultimate juleduften. Jeg tenker at en duftbeholder både er noe du kan ha i stuen som pyny ved siden av den praktiske delen ved duften, men en duftlysbeholder er også en veldig koselig vertinnegave om du skal på besøk. 

Da kan det være koselig å gjøre litt stas på utseende.

Skrell appelsinen i spiral. Snurr den sammen

Bruk en limpistol til å feste enden. Brukt godt med lim og trykk blomsten på bunnen. 

Fyll beholderen med nellik og kanel..Så legger du tilslutt appelsinen i beholderen og fyller opp med vann. Når beholderen blir varm dampes lukten ut i rommet. Beholderen fylles med vann før den damper seg tørr, og det holder seg godt i en ukes tid. 

- Se også fjordårets duftbeholdere - DIY tre av skjeer / DIY julekalender #9I går hadde jeg besøk av en bestevenninne til juleverkstedet mitt. Og sammen laget vi dagens luke til kalenderen. Juleverksted med familie og venner er definitivt noe av det mer koselige jeg kan gjøre i førjulstiden. 

Disse nydelige trærne er laget av plastikkskjeer, og jeg elsker at noe så enkelt kan blir så kult! 

Alt du trenger er: 

Ark, plastikkskjeer (jeg fant ut at Meny og Spar sine skjeer faktisk var billigere enn europris og nille sine, som et tips), avbiter og limpistol. 

Form kjegler ut av arkene. For å få litt ulik størrelse på trærne har jeg laget en kjegle ut av et a4 ark og en kjegle ut av 2 a4 ark som er teipet sammen. Arkene snurres rundt og festes med teip, så klipper du av bunnen slik at den blir rett. Til ett a4 ark brukte jeg 4 bokser med plastikk-teskjeer. Til det store treet med to ark gikk det med 4 pakker platikk-spiseskjeer. 

Alt du skal gjøre er å bite av skaftet på skjeene med en avbiter. Så limer du bak på skjeene ... ... og fester du de på kjeglen. Begynn fra bunn, og jobb deg oppover. 

Nok en morsom måte å lage vintertrær på. De kan også sprayes i andre farger om det er ønskelig. 

- Se også kjegetær fra fjordårets DIY julekalender, for andre variasjoner - 

- Få med deg alle DIY julekalenderinnlegg på facebook siden til Speiltvillingene - 

DIY julelys / DIY julekalender #8Noen ganger kan noe så enkelt som kanel og kaffebønner være det beste... 

Når duften av kanel treffer nesen din, hva er da det første du assosierer lukten med? For meg er svaret enkelt; JUL! 
I dag har jeg derfor pyntet opp to enkle lys med to av mine favorittlukter for vinter og juletider, kanelstenger og kaffebønner. De pynter opp lyset og når lyset blir varmt stråler det juleduft ut i rommet - HELT NYDELIG. 

Dette er en DIY for alle, og den tar bare noen minutter å lage. Alt du trenger er kubbelys, kanelstenger, kaffebønner (kaffebønner kan sløyfes), bånd og lim. 

Jeg har brukt litt hjelp av en lim til å feste pynten til lyset. 

Så er det bare å pynte slik du ønsker det selv. Til slutt har jeg bundet en tråd av hamp rundt lyset før jeg danderte lysene på et fat. 

God kveld fra meg. 

- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

SY buske til voksne / DIY julekalender #7Det blir et sent innlegg i kveld, men det er bare et resultat av ett innlegg som tar tid å lage. Nå er det her, og endelig kan dere sy bukser i deres størrelse og ikke bare til barna. 

→ Oppskrift på mønster finner dere HER!! 

SY-FREMGANGSMETODE: 

Finn lomma med skråklippen og den ene framsiden av buksemønsteret. Legg dele rett mot rette og sy de sammen langs den skrå enden. 

Vreng lommen til vrangsiden av buksen, og sy en søm som holder bretten på denne måten. 

Finn del to av lommen, legg den med retten mot retten over den andre lommedelen, og sy lommedelene sammen langs den buede linjen. Ikke sy i buksedelen. 

Finn baksiden av buksen og legg den rette mot rett med fremsiden, slik at de rettklipte dele ligger mot hverandre. Lomme skal også bli med i denne sømmen langs ytterkanten av lomma. Fest med et par nåler så det ikke sklir i fra hverandre, og sy hele veien ned. Sy så sømmen som går langs innside bein. Gjenta prosessen over for det andre beinet. Nå har du to bein som skal moteres sammen. Dette gjør du ved å ha den ene buksedelen på vrangen og den andre på retten. Tre det rette buksebeinet ned i det vrange buksebeinet og sy sammen fra rygg til mage. 

Fest noen nåler øverst ved lommene slik at lommene ikke bretter seg utover. 

Finn frem ribben. 

Ankeldelene først, brett stoffet dobbelt og sy den sammen på siden. 

Vreng delen halvveis tilbake og du har en ribb klar til montering. Gjør det samme med den andre ankelribben. 

Ribben til livet. Brett ribben halveis tilbake og dobbelt slik at du finner midten, tegn så opp to punkter for knappehull midt på i front. Slik bildet under viser. 

Når du skal sy knappehull på ribb må du legge en stoffbit under som det ikke er stretch i. Et lite stykke bomull er fint. Har du ikke det, er det også mulig å bruke en firkant toalettpapir. 

Sy knappehull.

Under ser dere bilde av baksiden med bomullsbiten. Denne trenger du ikke fjerne. 

Brett ribben dobbelt og sy sammen før du vrenger halvveis tilbake slik du gjorde med ankelribben. 
Sprett opp knappehullene og tre en snor i mellom. 
Nå skal du ha tre ribber som ser slik ut. Husk er det er VELDIG viktig at stretchen i stoffet går ut til hver side, hvis ikke er det ingen hensikt med ribb. Går stretchen loddrett i forhold til hvordan delene under ligger vil du ikke få på deg buksa. 

Før du moterer på ribbene anbefaler jeg deg og prøve buksa på. Kanskje oppdager du at buksa blir alt for lang på beina om du i tillegg skal ha på 5 cm med ribb, eller for høy i livet. Da klipper du av en lengde på liv og ankel hvis så er tilfelle før du syr på ribbene:

Sy fast ribb: Ha buksa på vrangen og plasser liv-ribben med rettsiden ned mot rettsiden av buksa. Fest 4 nåler minst, en ved sømmene bak, en midt foran og en på hver side. Mens du syr ribb fast til bukse, må du strekke ut stoffene slik at ribben blir like lang som buksa. Sy hele veien rundt. Gjør det samme ved anklene. Pass på at sømmen på ribben treffen sømmen på innsiden av beina. Da er det bare å kose seg i hjemmelaget kosebukse. 

Følg alle DIY julekalenderinnlegg på facebook siden til Speiltvillingene. 

DIY nissetroll / DIY julekalender #6På stoff&stil sto slike nisser utstilt, og jeg falt pladask for de med det samme. Nissene er bare så utrolig kule, så jeg ble nødt til å sy de selv. Og siden de er veldig enkle å tegne mønster til og sy, så deler jeg fremgangsmetoden med dere: 

Du trenger:

- Stoff, jeg har brukt grove ullstoff, dette er relativt dyre stoffer, men det gir et veldig stilig resultat. Jeg har kjøpt 1,5 m med det lyse grå stoffet og 1 m av det mørke grå stoffet - Disse stoffene holder til i hvert fall 6 nisser som avbildet over, der den største nissen rekker over en meter over bakken, og den miste ca 60 cm over bakken. Alle stoffer uten stretch kan benyttes, og vil gi ulike inntrykk av nissene. 
I tillegg har jeg fuskepels fra stoff&stil, dette får du kjøpt på rull, og du trenger ikke mer en minstemålet på 25 cm. 

Matpapir på rull for å tegne opp mønster. 

Symaskin, saks, fyll og ris. 

Møster: 

Du kan kjøpe mønster på Stoff&Stil, men jeg er 100 % sikker på at du klarer deg like fint uten. For lua er en trekant med en svakt buet bunn. Kroppen er en fortsettelse på trekanten. Du kan selv velge hvor stor eller liten du ønsker å tegne mønsteret. Den største nissen her har en nisselue på 95 cm, og den minste 45 cm.
Så trenger du en sirker der omkretsen av sirkelen er like lang som bunnen av kroppen til nissen. I tillegg skjegg og to deler til nese. 

Begynn med å legge nesedelene rette mot rette og sy de sammen rundt den buede delen. 

Vreng nesen og ha litt fyll i slik at nesen ikke blir helt flat. Sy en søm som holder fyllet inne i nesa. Finn kroppen til nissen og legg skjegg og nese midt på kroppdelens fremside. Fest med noen nåler slik at det sitter fast. 

Sy en søm over skjegg og nese slik at dette blir festet til kroppdelen. Legg så nisselua rette mot rette på kroppen, og sy delene sammen. 

Da vil du få dette resultatet: 

Brett nissen dobbelt med retten inn og sy en søm langs langsiden. Ha nissen fremdeles på vrangen og sy bunnen fast til nissen, men la det stå åpent ved baksiden av nissen slik at du kan vrenge og putte inn fyll. 

Jeg har brukt et billig bomullstoff der jeg har klipt ut to deler i samme størrelse som det første sirkelen. Disse syr du sammen, la det stå opent 4 cm. Så fyller du posen med ris og syr igjen de fire cm.  

Nissens fyll: Mest vanlig er det å bruke fiberfyll (samme som er i puter) til å fylle en nisse som dette. Men siden fiberfyll ville økt prisen av disse nissene betraktelige valgte jeg å fylle nissene med sagflis jeg hadde liggende i låven. For hva nissen fylles med spiller egentlig ingen rolle. Sagflis kan kjøpes mye billigere enn fiberfyll.  Til slutt legger du inn risposen, og syr igjen åpningen for hånd. Så enkelt har du hjemmelagd pynt og gaver til jul. 

Ha en god andre søndag i advent! 

- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebooksiden til Speiltvillingene - 

DIY for små barn / DIY julekalender #5I år har jeg lett etter DIY prosjekter der barna kan delta, og da helt ned i toårs alder, men det var ikke så enkelt å finne noe passende. For de fleste DIY prosjekter krever en litt større grad av finmotorisk trening og erfaring. Men så fant jeg det perfekte, og skapte en egen vri. 
Når jentene får male går de nesten i taket, for det å male er GØY! Og med litt voksenhjelp før malingen kommer på bordet kan selv en toåring lage et mesterverk som kan henges på veggen i etterkant. 

I dag har nemlig jentene malt sine kunstverk som vi har valgt å kalle "en snøstorm". Og jeg viser dere fremgangsmetoden: 

Det du trenger er: Kontaktpapir på rull (fås kjøpt på bokbutikk eller i hobbybutikker), blyant, ark, tapetkniv, malelerret (jeg kjøpte stive lerret på europris), malepensel og maling. 


Det første du skal gjøre er å tegne en mal for motivet du ønsker på bildet ditt. Jeg har valg en snøkrystall, men det kan like gjerne være noe helt annet. Tegn malen på et ark. Slik er utgangspunktet for malen min. Jeg har skjært ut snøkrystalldelen med tapetkniv, men saks går også an å bruke. 

Så legger du malen på kontaktpapiret og tegner etter slik at du får hele malen på kontaktpapiret. Skjær ut motivet ditt med en tapetkniv. 

Mål ut hvor du skal ha motivet på lerrete. Jeg tegner de fire rombene i midten, for å legge arket riktig på når jeg fjerner papirsiden av kontaktpapiret. 
fest motivet på lerrete. Om du ikke har vært i borti kontaktpapir før, så virker det som et ark av teip, når baksiden fjernes er det bare teipdelen du sitter igjen med. Lerrete er klar for maling når motivet er limt på. Finn frem malingen og la barna leke seg, eller deg selv så klart! Jentene malte hele bildet sitt selv, jeg trengte bare å hjelpe til så vidt rundt kantene for å få mailing over hele bildet. Når maleriet er tørt er det bare å forsiktig rive bort kontaktpapiret. To stolte jenter av sitt eget maleri som skal få henge på veggen i stua! Hurra, så enkelt og så pent enda det er et mesterverk fra toåringer :D 

- Få med deg alle DIY julekalender innleggene på facebooksiden til Speiltvillingene - 

DIY tøfler / DIY julekalender #4Dette må jeg si har vært et gøyalt prosjekt! Jeg måtte prøve og feile litt på størrelse før jeg fikk til å sy tøfler i riktig størrelse, så jeg anbefaler kanskje å måle litt og ikke anta målene etter at barna har lagt seg. Haha. 

Men ut over det var det utrolig moro og sy tøfler til jentene, og enda gøyere: de tre stoffene jeg har brukt her; fuskepelsen, rosa lin og lilla lin så har jeg totalt betalt 110 kroner + tråden! Jeg har igjen halvparten av stoffet så jeg kan lage fire par med tøfler til rett over hundre kroner. :O Det er vel en fin pris? 


Så til dere som ønsker å sy tøfler, så kommer det fremgangsmetode her:

MØNSTER:
En enkel måte å finne ut hvor stor sålen skal være er å tegne rundt en sko som ikke er tykk som en vintersko. Tegn på et ark slik at du får en mal.

Så trenger du en del som skal gå bak hælene. Den tegner du som en lang rektangel, men en liten bue opp midt på, på den ene langsiden - Den må være så lang at den rekker forbi midten av foten når du legger den rundt sålen.

I tillegg trenger du et stykke over totter og rist. Det var dette stykke jeg bommet på, for det måtte være mye større enn jeg trudde for å få høyde nok til å få foten i tøfelen. Det er også veldig forskjell på barneføtter, så her anbefaler jeg nok å ta en mål over fotens høyeste punk til bakken på hver side, og så legge til litt for sømrom og pelsplassen inni. Den skal være så lang at den rekker ca 2/3 av sålen.

De samme målene som over brukes når du skal klippe ut pelsstykkene, men tå-delen skal være to cm lengre bak og "rektangelet" skal være ca 1,5 cm høyere ved buelangsiden. På bakdelen lager du er folde øverst ved hjelp av en limpistol. Merk av midten ved å brette stykket dobbelt, så lager du en brett ca en cm ut fra midten på begge sider slik bildet uner viser. Legg en liten dråpe lim i de to ytterste brettene og klem stoffet sammen i bretten. 
På baksiden vil du da få to utstikkere, de limes ned på stoffet. På denne måten vil stoffet følge den runde hælen vår. Brett og lim på samme måte ved tåenden. 

Så fester du stoff og pels så vidt sammen med litt limpistollim i senter mellom stoffene så de ikke sklir i fra hverandre. Brett så over pensen ved tå delen og bakdelen slik at pelsen blir synlig fra stoffsiden. Du trenger ikke lim over hele, man bare slik at stoffene ikke sklir i fra hverandre. 


Nå skal du ha tre deler som ser slik ut: Legg bakden rundt sålen slik at endene blir like lange, for å finne ut hvor du skal begynne å sy. 

Sy baksykke fast til sålen. 

Så syr du tådelen på samme måte. Begynne å sy midt på og ut til hver side, så er det sikker på at tåa havner på rett plass. 

Tådelen legges på utsiden av bakstykket. 

Til slutt kan du sy en søm lang pelsendene. Fest samtidig bakstykke til forstykket når du syr denne sømmen. Som avslutning på verket kan du stusse bort hår som sticker ut av sømmen, og brenne rask bort hår som stikker ut med en lighter.

Et tips om du velger et stoff som er glatt mot gulvet er å lage noen antsklidråper med under sålen med limpistol :) To slitene og fornøyde jenter iført nye tøfler :D Følg alle DIY innlegg i kalenderen på facebooksiden til Speiltvillingene 

 

DIY Serviettholdere / DIY Julekalender #3

Da var det tid for å åpne 3. dag av kalenderen. Dette er et veldig enkelt DIY prosjekt, som jeg trur mange kan dra nytte av. Det er super enkelt og det er veldig fort gjort, for ikke å glemme BILLIG!!! Ved å lage serviettholdere selv kan du mikse og triske med de farger og pyntetilbehør som du selv måtte ønske, så her kommer fremgangsmetoden: 

Du trenger: Doruller, linjal, blyant, tapetkniv, bånd, limpistol, evt annen pynt. 
Båndet jeg har brukt har jeg kjøpt på søstrene grene, og jeg mener og huske det er rundt 12 kroner rullen, med 5 meter "silke"-bånd. Det første du må gjøre er å merke opp en strek som måler hvor stor serviettringen skal være, jeg valgte å dele dorullen i to, men du kan lage smalere ringer ved å dele den i tre. Bruk tapetkniven til å skjære opp dorullenSå surrer du båndet som kan være et silkebånd slik jeg har brukt her, et gavebånd, eller hamp om du ønsker det rundt dorullen. Fest endene med en liten dråpe fra limpistolen på innsiden. 

Dekorer etter eget ønske. På en-to-tre har du serviettholdere til en ekstremt billig penge, og som passer perfekt til det selskapet du har tenkt til å holde. Del gjerne dine DIY-prosjekter på Instagram med emneknaggen #skolisdiy, da kan jeg se hva dere lager så sant dere ikke har lukket profil :D 

- Få med deg oppdateringer på DIY julekalender ved å like Facebooksiden til Speiltvillingene -

DIY til den som har alt / DIY julekalender #2

God kveld alle fine! 

I dag sov både jentene og jeg ut etter helvetesnatten dagen i forkant, og selv om jeg har vært litt slapp i dag, er formen ellers helt fin. Det ble en sen barnehagelevering og etter det har jeg brukt flere timer på å handle inn til Do It Yourself julekalenderen. Jeg gleder meg stort til flere av prosjektene som vil komme fremover. 

I dag er det et lite DIY prosjekt i kalenderen. For hvert år sliter jeg med å finne på en gave til besteforeldre. Altså til generasjonen som ikke vil ha gaver, men som allikevel blir aller mest rørt av en persolig oppmerksomhet. Et julekort pleier derfor alltid å være en fin gave og i år har jeg hentet inspirasjon fra en hobbybutikk til å lage et gavekort med telys og fyrstikker.Det ikke mye som skal til for å glede et annet menneske, så her er fremgangsmetoden: 

Du trenger: A4 ark, jeg har valgt 240 g ark fordi de har passe tykkelse. Et designark, med pyntemotiv, arkene jeg har valg er finnes hos panduro, men også andre forhandlere av merket Pion. Blyant, linjal, saks, tapetkniv, lim, fystikkeske, telys, bånd. 

Start med å klippe bort 5,5 cm fra langsiden. 

Fra venstre kortside av arket; legg linjalen slik at kanten av arket står ved 9cm. Merk så av punkter på 0 - 2 - 6 og 8. Gjør det i hvert fall tre ganger bortover kortsiden. Punktene merker opp brettekantene. 

Legg linjalen slik at den går jevnt med punktene og brett arket over linjalen. Gjør det på til de firke merkede brettepunktene. 

Mål og klipp remser som du limer fast mellom hver brettekant, - den minste helt ytterst. 

Mål opp et rektangen fra baksiden på den største brettedelen. Jeg har tegnet rektangelet to cm inn fra kortsiden av bretteområdet og en cm inn fra langsiden av bretteområdet. Skjer ut rektangelet med en tapetkniv, du kan også bruke saks. Merk så opp en strek 4 cm lengre bort fra siste brettekant. Jeg brukte limpistol, fordi det tørker raskere, men vanlig lim duger om du har litt tålmodighet. Lim langs kanten mot brettedelen av arket, eller på den minste brettekanten og .... .... lim den fast til arket slik at du får en boks til telys. 

Jeg har klipt kortsiden med en mønstersaks, men dette velger du selv. Så brettes arket mot boksen slik at det blir et kort. Fremsiden kan pyntes hvordan du selv ønsker det, men jeg viser dere hvordan jeg gjorde det:Til slutt kan du fylle på med fire telys, binde rundt boksen, og skrive en fin julehilsen på innsiden. Ha en fin kveld <3 

 

DIY putetrekk / DIY julekalender #1

Jeg har delt fremgangsmåte på hvordan sy putetrekk faktisk to ganger fra før av, men jeg trur ikke det gjør noe med en oppdatering. Det å sy puter er noe av det enkeste som er å sy, i tillegg synes jeg ofte at jeg må gi 200-300 kroner for et pynteputetrekk, og da sier det seg selv at her er det mye penger å spare ved å sy selv. 

Denne gangen har jeg gått for en dyr variant av selvsydd, ca pris for to puter 300-350 kroner. Nettopp fordi iskrystall-stoffdelene er ferdig strikka design-stykker fra Stoff&Stil, som koster litt mer enn stoff på rull. Men strikk er noe jeg verdsetter, nettopp fordi jeg ikke liker å sitte med strikkepinner i hendene. 

Til baksiden har jeg benyttet meg av et ullstoff i matchende farge. Strikka-stykket er i størrelse 40 x 40, så jeg har brukt det som mal for å klippe ut bakstykkene. Jeg bruker en skjult glidelås der åpningen til putene skal være. De fleste symaskiner har et hode som er tilpasset å sy glidelåser med, den må benyttes og da er det lett som en lek å motere fast glidelåsen. Skjult glidelås skal sys på rette mot rett, med klippekant ut mot klippekant, slik bildet under viser. 

Når glidelåsen er montert på begge stykkene, vil du få en fin overgang mellom stoffene. Så legger du puta med vrangen ut og retter ut de to stykkene mot hverandre. Fest noen nåler slik at stoffstykkene ikke forskyver seg i fra hverandre når du syr. Sy rundt! 
Husk å la glidelåsen stå litt åpen (ca 10 cm), hvis ikke blir det veldig vanskelig å få puta åpnet fra vrangsiden. 

Til slutt syr du inn til sømmen hvor glidelåsen begynner, rett på oversiden slik at du ikke får hull i hjørnene i bunn av puta. Og på kort tid har du helt nye puter som både er hjemmelaget og i "ditt design" stilmessig. 

→ Se også putetrekk fra høstens farger - Få med deg DIY julekalenderinnleggene ved å følge Speiltvillingene på Facebook 

DIY pakkekalender

Jeg finner helt klart sjelefred når jeg kan sitte og bruke kreativiteten min, og i helgen har jeg gjort mye av det etter leggetid for barna. Vi passet kusina og fetteren til jentene fra lørdag til søndag, og da var det ekstra deilig å sette meg ned med håndarbeid når huset falt til ro på kveldene. Her ser dere hvorfor jeg trengte veldig mange doruller, jeg er ikke helt i mål med kalenderen fordi jeg mangler noen doruller enda, men det er klart i flere dager så da kan rekker jeg å få spart opp resten til tiden er inne.Dette er jo en kalender som er litt mer tidkrevende å lage enn bare å pakke inn gaver i papir, men samtidig kan den brukes i flere år. Så selv om det er for sent å dele et DIY-innlegg på durollkalender dagen før første luke skal åpnes, så gjør jeg det allikevel. 

DIY-innleggene blir liggende her neste jul, og kanskje noen vil dra nytte av innlegget da. En annen grunn til at jeg deler fremgangsmåte nå er at dorullene kan være fine gaveinnpakninger alene til små gaver. Det er mange som gir penger i jul og bursdaggave, og da er en dorullgave litt finere enn en konvolutt :) 

Til neste år blir kanskje denne kalenderen en sjokoladekalender til BT og meg :) Under viser jeg hvordan den fungerer: På fremsiden har jeg brukt et tynt gråpapir/gavepapir. Når dagens gave skal åpnes trykkes det hull på papiret og papiret fjernes enkelt slik at innholdet kommer ut. Til neste år, trenger jeg derfor bare å fylle pakkene og lage nye åpninger.Kalenderen er enkel å lage, og forholdsvis billig siden den er laget av gjenbruk. Jeg tenkte å kjøpe en rull med et pent gavepapir til å kle dorullene med, det hadde vært det billigste, men jeg fant ikke et gavepapir jeg likte, så jeg gikk for ark i stedet. 

FREMGANGSMETODE: 

Du trenger: doruller, pyntepapir/gavepapir, limpistol, ståltråd, saks, avbiter og bånd. 

Klipp til arkene slik at de passer rundt dorullen. Fold den rundt og fest arket med limpistol.

Klipp av 15 cm med ståltråd, fold den i to og bit av enden med buen. Lage en løkke midt på. Stikk et hull midt på dorullen og tre ståltrådendene i dorullen. Brett endene på ståltråden ut til hver side, fest de gjerne med en dråpe lim fra limpistolen. 

Lim med limpistolen rundt kanten på dorullen, sett den ned på arket og klipp rundt. Legg inn gave og lag et lokket på samme måte som på andre siden. 

Tre så en stor i mellom løkken og heng dorullene der du ønsker. I morgen starter nedtellingen :D 

DIY- Julekalender?

Det kommer stadig inn spørsmål om jeg skal ha DIY julekalender i år også. Dette er noe jeg håper på å få gjennomført i år som i fjord, om det er ønskelig fra deres side. 

Jeg begynte så vidt å kikke litt etter inspirasjon i går, og tenkte derfor å sjekke om det er interesse for dette i dag. Mye jobb ligger bak en slik julekalender, så for å komme i mål, må jeg være tidlig ute. Samtidig har julen alleredet kommet til butikkene, så dere bærer nok over med litt jule-DIY på bloggen i dag. 

Her er litt bilder fra fjordårets DIY-julekalenderDa vil jeg gjerne se responsen på julekalender-forslag i år også. 
Jeg tar gjerne i mot tips og forslag, dette kan sendes på melding hos Facebook siden til Speiltvillingene, eller på mail til: speiltvillingene@gmail.com

Trykk på liker-knappen i bunn av innlegget om du ønsker DIY- julekalender i desember.

- Følg Speiltvillingene på Facebook

DIYJULETRE

DIY juletre ja! Ikke at jeg har laget juletreet. Haha. Men kan man ikke kalle det et DIY prosjekt når man er i skogen og finner et juletre selv. DO IT YOURSELF  ;) 

På søndagen gikk jentene, BT og jeg ut for å finne årets juletre (helt lovlig, på vår tomt). Dette er en ny tradisjon for meg, jeg har vokst opp i byggefelt, så da har pappa reist ut å kjøpt et juletre. Vi lo hver gang han kom hjem med årets juletre. Han syntes nemlig alltid så synd på de trærne som så litt pjuske ut, og siden han antokk at ingen kom til å kjøpe de som var litt skjeve eller glisene, kjøpte han det selv og følte han hadde gjort en god gjerning. Men denne nye tradisjonen med å kunne gå ut på juletrejakt selv er fantstisk koselig. 

Jentene titter på pappa som sager ned treet. 

Ingenting er mer kos enn å bli bært på ryggen trur jeg. På veien hjem til huset sovnet begge jentene i bæremeisene.

Vi har alltid hatt som tradisjon og sette opp juletreet på lille julaften, og sammen med mamma, pappa og Line pyntet vi det til julemusikk. I år satte jeg opp treet i går, og egentig trur jeg at jeg fint kan endre på tradisjonen om å sette opp juletreet 23. desember. For det er ingenting som er mer koslig enn å komme inn i stuen på morgen mens det fremdeles er mørk og møte et skinnende tre som lyser mot deg. 

Når det er sagt, så er det kanskje noen der ute som kunne tenkt seg og laget noen julekuler til treet sitt i dag. En koselig DIY man kan sitte med foran TV i kveld. 


DIY JULEKULER

 1. Riv av en lit tørkepapir/dopapir og ha litt flytende lim på
 2. rull papiret i hendene til en ball
 3. ferdige kuler 
 4. lim på en taustump til å henge opp kulen med
 5. snurr papirroser (Se HER)
 6. og lim på 

Det er kun fantasien som setter en stopper for hva du kan pynte med. Bruk det du har og se hva du kan lage av det. Skjell, steiner, pastasløyfer osv! GOD JUL 

DIY BOK-PLANTE

21. Desember

DIY julekalender 

BARE TRE DAGER IGJEN TIL JUL!!! 

Det nærmer seg også slutten på julekalender-DIY-innleggene, men før inspirasjonen min tar slutt for denne gang, har jeg i hvertfall denne godbiten å dele med dere. 
Alle kjenner vel til boken som mangler fyll i midten og blir den perfekte hemmelige bok? Vel denne boken bygger på samme prisippet, men er ingen hemmelig bok :)  

Jeg vet egentlig ikke hva man kaller dette. Blomsterpottebok? Bok-plante? Plantedekorasjon med bok? Jaja, noen som har et bedre forslag er det bare å komme med det. 

Det du trenger til denne dekorasjonen er: 

 • en litt tykk bok
 • en plastikkboks som ikke er høyere enn boka 
 • en tapetkniv
 • blomster

Du starter med å åpne boka de, og blar om første side slik at du sparer den til slutten. 

Mål opp ett reklangel som er litt større enn boksen din. Når du starter og skjære kan du bruke en linjal til å hjelpe deg med å få det første sporet helt rett ved å skjære langsmed linjalen som ligger på strekene du har merket opp. Så er det bare å forsette utskjæringen til du kommer til permen på andre siden. 

Når du er ferdig med utskjæringen av boken, er du klar for å plassere blomstene. Jeg brukte pottene til plomstene som mal til utskjæringen. 

Merk av området til rektangelen din igjen slik at du ikke plasser blomstene for langt ut. Så tegner du rundt pottene du har plassert. 

Bruk tapetkniven til å skjære ut hullene, legg noe i mellom permen og arket slik at du ikke får skjæremerker i bokpermen. Jeg skjærte ut sirklene litt mindre enn malen jeg hadde tegnet.

Så er det bare legge tilbake første siden over hullet med boksen i, og plassere blomstene. 
Anbefaler og bruke noen planter som lever lenge og som trenger lite vann. Mine er fra plantasjen, spør betjeningen om du er i tvil. Kaktuser er foreksempel en fin plante til dette :) 

Se alle DIYi julekalenderinnlegg HER

DIY DORULLKUNST

20. Desember
DIY julekalender

"A PIECE OF ART" 

20. desember allerede! Fy søren så fort desember har gått. Bare 4 dager igjen til jul, som vanlig er jeg sent ute med alt som skulle vært gjort, rett og slett fordi jeg lager så mye ekstra arbeid når jeg egentlig ikke har tid. Men samme det, det er jo allikevel så gøy, og litt julestress hører med! 

I dag blir det et kort DIY innlegg, jeg har vært på juleshopping, ALENE i dag, BT jobbet ikke for en lørdags skyld så da fikk jeg rasket med meg de siste kjøpegavene. Helt perfekt! Nå er han avgårde, jentene sover, og om litt skal vi avgårde i 80 årslag til bestemor, jentenes en av tre oldemødre. Noe jeg viiiirkelig gleder meg til :D 

Vi kjenner vel alle til dorullnisser fra vi var små?? 
I år ble det ikke laget nisser ut av doruller og tørkeruller, det ble laget "a piece of art" i stedet. 

Kjempe enkelt, kjempe gøy og drit lekkert! :D 

Alt du trenger å gjøre er å klippe opp dorullpappen/tørkerullpappen. Brett den først flat og klipp av strimler på ca en 1cm, eller så store/små du ønsker. 

Jeg sprayet de så vidt med hvitt og gull for å skape en liten effekt, det synes nesten ikke bildene. Den duse beige fargen som er naturlig er veldig fin så man trenger ikke spraye med noe :) 

Slik dorullkunst er dødskult å henge rett opp på veggen, men denne gangen har jeg plassert de på ett lerret jeg kjøpte på søstrene grene. Før jeg startet å lime plasserte jeg de rundt til jeg var fornøyd med resultatet

Så fant jeg frem et plastikklokk som jeg trykte ut litt superlim på og smurte utover. Jeg løftet opp ett "blad" av gangen, duppet det i limet og plasserte det tilbake og fortsatte med neste. 

Stilig? 


God helg alle sammen ♥

Se alle DIY julekalenderinnlegg HER

DIY STEINMATTE

DIY julekalender - 19. Desember! 

DØRMATTE AV STEIN!

Noen som er glad i å pusle her? Da har jeg i hvertfall det perfekte DIY-innlegget til deg. For dette prosjektet krever litt tålmodighet. Det er ikke vanskelig i det hele tatt, det tar bare litt tid. 

Jeg har nemlig laget dørmatte til huset vårt. Av steiner! 

Det man trenger for å lage en slik, er tre ting. 

 1. gummimatte/r - du finner billige på europris
 2. steiner - tid for pyntestein er ikke best nå på vinteren, fordelen er at de som fremdeles har det selger de til en svært redusert pris. Jeg kjøpte mine  til halv pris på plantasjen. 
 3. SUPER STERKT lim - TEC7 har jeg brukt og det finner du på forretninger som selger maling, verktøy etc, montér, biltema har sikkert osv. Spør gubben ;)

Jeg syntes en gummimatte ble for liten, så jeg kjøpte to. De la jeg ved siden av hverandre med med glatte bunnen opp.

Så er det bare å begynne å plassere steiner. Det er dette som er tidkrevende, siden du vil ha minst hull og tettes med steiner. Jeg fant rett stein og så dyppet jeg den i lim før jeg plasserte den. Fant ut at det ble minst gris av å gjøre det slik.  

Jeg spøytet altså ut en god klump med lim på matten, helt sikkert bedre om du finnen et plastikklokk eller lignende til å sprøyte limet på, så slipper du gris på matten du jobber med. Tec7 er klissene saker! Jeg gjorde ingenting for å skjøte sammen gummimattene, jeg brukte steiner til å lime de sammen ved å plassere de på midtlinjen, det funket veldig bra. Jeg har i hvertfall løftet på matten uten at det har falt i fra hverandre. 
Tips er å finne steiner til rammen og så bygge deg innover. Slik at kanten rundt blir så pen som mulig. Dumt å slutte med en kant og slite med å finne steiner som passer.  

Og etter noen timer med tålmodighet får du et lignende resultat. Hjemmesnekret og fantastisk. 

Etter ett døgn var den klar til å plasseres foran utgangsdøren vår. 

Kort tid til jul nå, men om du skulle kjedet deg og er ferdig med det som skal gjøres (haha, noe jeg IKKE er)  har du nå noe som kan fylle opp tiden med. Hvis ikke får du spare på innlegget til etter jul :) 


Se alle DIY julekalenderinnlegg HER 

Følg oss på Instagram: SPEILTVILLINGENE
og facebook HER for oppdateringer 

DIY julekalender #18 SVIBELDEKORASJON

18. Desember

Lag tidenes enkleste Svibeloppstats.

Jeg er som jeg alltid har vært en blomsteelsker. Derfor må jeg alltid ha noen friske blomster hjemme, blomster har liksom blitt like naturlig å kjøpe som mat, noe jeg bare må ha. I går satt jeg sammen en (eller tre) liten svibeloppsats etter et tips fra Kristine Skifjeld Jensen. 

Du trenger: 

 • Svibel - mine er kjøpt på plantasjen
 • pose
 • Stoff - lin / striesekk eller lignende. 
 • Hyssing
 • mose

Fremgang

 1. klipp ut et stykke stoff som er litt bredere enn høyden på blomsten og så lang at den går rundt blomster"potta"
 2. Sett svibelen i en liten plastikkpose. Du kan bruke en brødpose og klippe av lengden. Hensikten er at vann ikke skal lekke ut under blomsten når den vannes. 
 3. Stoffbiten din brettes inn langs begge langsider slik at klippekanten blir gjemt. La den være litt bredere enn selve potten, slik at du får plass til å pynte med mose oppi. 
 4. Surr stoffet rundt og fest endene med hverandre, jeg festet bare enkelt med to knappenåler. Du må gjerne bruke limpistol i stedet. 

Og til slutt pynter du den med mose og litt hyssing. Eller noe helt annet, det er kun fantasien som setter grenser. Annonse

Viste dere at EUROFLORIST er en av veldig få aktører som lever blomster på døren til jul? Og enda bedre, det er ikke for sent å bestille en herlig blomsteroppsats til ett familiemedlem som bor et stykke unna - en perfekt oppmerksomhet, eller en julegave i siste liten. Det er så enkelt som at man velger en bukett og skriver inn mottakers navn og adresse før du betaler. Du kan også velge hvilken dato oppsatsen skal bli levert på, eller få den levert samme dag som bestilling om det er ønskelig. Og det gjelder i hele Norge! 

 

Klikk deg inn på → euroflorist ← for å se utvalget, og overrask en kjær slektning eller nær venn før jul.

Ved å bruke rabattkoden SPEILTVILLINGENE, får du 12% på alle blomster frem til 23.desember. 


Gledelig blomsterrik dag ♥

Se alle DIY julekalenderinnlegg HER

DIY julekalender #17 POLKASTENGER

17. Desember

Lek og gøy med polkastenger 

I familien vår har vi en liten forkjærlighet for polkastenger til jul. Vi pleide å henge de opp på juletreet og spise av de når vi hadde lyst på en. Jeg fikk inn et morsomt forslag til DIY. En krans laget av polkastenger. Og derfor tenkte jeg at jeg kunne vise dere noen måten å bruke polkastenger på utenom å henge de på treet. 

Her har jeg laget en julekrans av polkastenger. Det er veldig veldig enkelt! 

Fremgangsmåte:

 1. klipp ut to sirkler i tynn papp, jeg har de i litt forskjellig størrelse, pappen finner du under vasken på kjøkkenet ditt i papirsøplekassen ;) 
 2. Klipp ut to sirkler i samme størrelse som pappen i et finere papir
 3. Lim de sammen 
 4. Legg to og to polkastenger med langsiden mot hverandre og fest de sammen med to teipbiter, en i bunn og en mot buene. 
 5. Lag 9 eller 10 slike
 6. Plasser alle de doble polkastengene på den største pappsirkelen, når det er gjort begynner du å lime de fast med en limpistol. 
 7. Alle stengene skal limes på til pappsirkelen. 
 8. Lim på den siste sirkelen, og pynt på om du ønsker det. 

Jeg syntes også polkastenger er veldig fin bordpynt. Jeg synes en rød duk fort blir for rødt, men rødt er jul, så litt synes jeg hører til. Derfor har jeg brukt polkastenger til å gi ett eksempel på borddekor. Polkastengene har jeg kjøpt på Nille, der koster de ikke stort, du får mange i pakken og de kommer i to størrelser. :) 

Noen som kommer til å kjøpe noen polkastenger?? Nam Nam. Magen min er full av dem etter dette innlegget ^^, 


Ønsker du å se de tidligere DIY julekalender-innleggene mine, finner du de alle HER

DIY julekalender #16 JULEKRANS

16. Desember

Dagens DIY er en liten julekrans jeg har laget i dag. Kranser generelt er jo veldig koselig. Jentene og jeg har vært litt over alt i dag for å shoppe litt til de siste DIY-innleggene, og julegaver. På plantasjen solgte de julekranser og derfor fikk jeg lyst til å lage en i stedet for å betale 300,- for en. Eller i blomsterbutikken ved siden av som jeg kunne få en krans til den nette summen av 999,- Nei, takk! Jeg lagde vel denne kransen på en time. Og den er så godt som gratis, jaja, jeg har jo benyttet meg av produkter som jeg har kjøpt, så gratis er den jo ikke. Men siden jeg bare har brukt ting jeg allerede hadde hjemme ble den som gratis. 

Jeg gikk utenfor døren og rasket med meg noen bjørkekvister. 

Med en ståltråd surret jeg de sammen til en lang remse. 

Så bøyde jeg endene mot hverandre og surret en gang til rundt det hele. 

Jeg klipte av noen kvister fra tujahekken min ute. Og sprayet de fort med en gullsprat fra montér. 

Så startet jeg å snurre blomster på samme måte som jeg lagde tennbrikettene, jeg brukte ark i to forskjellige beige farger, og hvite som jeg sprayet med gullsprayen igjen. For dere som ikke har sett det innlegget, så viser jeg hvordan man veldig raskt og enkelt lager slike blomster HER

Og med noen kongler jeg hadde liggende brukte jeg en limpistol til å dandere kransen min med. Og hang den opp på utgangsdøren vår :) Enklere blir det ikke ;) Kranser kan jo lages på alle mulige måter, så denne håper jeg kan være en inspirasjon til at du kan lage din unike krans :)


Se alle DIY julekalender-innlegg HER

DIY julekalender #15 DESIGN PÅ KUBBELYS

15. Desember

I går viste jeg dere vinglassene med hjemmelaget design. For å sette krona på verket kan du også designe kubbelys til glassene. 

Det du trenger er: 

 • kubbelys 
 • sverietter med et fint motiv eller stempel
 • bakepapir
 • noe som gir varme - varmepistol, styrkejern, krølltang. Jeg gikk for strykejern.
 • spray
 • annen pynt

Men det er du som velger hvordan kubbelyset skal se ut, så kanskje trenger du ikke alt det som er skrevet over. Uansett. Jeg kan vise dere mine eksempler som en idé til hvordan dere kan lage design på kubbelysen.

Jeg har sett mange bruke servietter til å dekorere lysene sine med. Jeg tenkte straks - er ikke det brannfarlig da? Derfor ble jeg sittende å google en del på det. I teorien så kan papir rundt et levende lys være brannfarlig, men så ser man jo alle lysene man får kjøpt som er pyntet med bark og bånd, og da er i hvertfall ikke det noe mindre brannfarlig enn en serviett. Så derfor bestemte jeg meg for å prøve, resultatet ble veldig bra. Men for å være på den sikre siden av negative kommentarer: 

 • Levende lys skal aldri brenne uten at du er til stedet
 • Levende lys skal heller aldri være i rekkevidde for barn
 • Og når lyset har brent så langt ned at servietten stikker ovenfor stearinen, klipper du den langs med kanten på lyset. På den måten er ikke et kubbelys med pynt mer brannfarlig enn et kubbelys uten. 

FREMGANGSMÅTE

Servietter inneholder to eller flere lag papir, du skal dele de slik at du bare bruker ett tynt papir på kubbelyset. 

Klipp ut motivet eller mønsteret slik du ønsker å dekorere kubbelyset Nå skal jeg smelte servietten inn i stearinen. Jeg legger et pizzaark rundt lyset, på den måten unngår jeg at jeg griser stearing over strykejernet som jeg bruker til å varme opp lyset med. Men her kan man bruke de andre nevte varmekildene. Stykejernet fører jeg raskt og forsiktig over delen med serviett. 

Ønsker du et stempel utføres det på samme måte etter du har laget avtrykket ditt på et av de tynne arkene fra serviettens bakside. Jeg har også brukt spray til å lage lysdesign med. Jeg har gjort det på samme måte som de andre tingene jeg har sprayet, ved å bruke teip og plastfolie til å rekke over de stedene som ikke skulle få lakk på seg. 

Og her er det ferdige resultatet av de seks lysestakene jeg har laget 
Håper dere likte det :) Tag gjerne dine versjoner på IG med #skolisdiy, slik at jeg kan se. 

Se alle DIY julekalender-innlegg HER

Følg oss på Instagram: SPEILTVILLINGENE
Og bloggens Facebookside HER

DIY julekalender #14 VINGLASS OM TIL LYSESTAKER

14. Desember

Dette er ikke første gang jeg viserer dere at vinglass, eller andre glass, kan brukes som lysestaker ved å snu de på hodet. Faktisk synes jeg det de blir drit kule. Og derfor bestemte jeg meg for å lage noen med hjemmelaget design på, rett og slett for å piffe lysestakene opp og lage personlige gaver til noen jeg er glad i. 

Disse to bildene under har jeg vist på bloggen tidligere. Her har jeg pyntet glassene ved å legge hjemmelagde roser og julekuler inni. Da jeg satt og lagde blomstervasene mine ved å surre teip rundt, for så å spraylakkere de fikk jeg den lysende ideen om at det måtte være gøy å prøve noe lignende med vinglassene jeg hadde kjøpt på søstrene grene. Første planen min var å lage pynt til å ha inni glassene, for å gi bort gaven slik, men siden det var så gøy å lakke skiftet jeg mening. 

Derfor satte jeg i gang med å teipe forskjellige mønster. Så tok jeg med glass og spray ut for å lakke. Lakk får man kjøpt flere steder. Jeg har kjøpt på motér, men også på europris til halve prisen. Og granittlakken under kjøpte jeg på hobbybutikk, Libris. 

Ved å lakke kan du skape ett helt eget utrykk av glassene. Det beste med dette er at du kan lage glassene veldig personlige. Jeg har laget glass til tre forskjellige hjem i denne omgangen, tre hjem med tre forskjellige stiler. Og hva er vel ikke mer gøy enn å prøve å dra ut kvaliteter til de forskjellige og lage en personlig gave.  


Hun ene er tøff, ei jente som aldri har vært redd for å være annerledes, hun missliker gull, glitter og jålerier. Hun tørr å være seg selv 100%, uten å la seg knekke av andres meninger. Så annerledes enn meg selv, men allikvel så like at folk tar feil. Hun leser meg som en åpen bok, og jeg henne. Hun vil for alltid være den første å dele de største gleder og sorger med. 

Hun andre elsker alt som glitrer og skinner. Hun blinker alltid som en diamant, det er ikke en sjel som ikke ville snudd seg etter henne, men allikevel er hun så ekte, så ærlig og så rett fra lever'a, med en humor som får det til å synge i veggene av latter ved hennes tidstedeværelse.

Hun tredje er som ei perle. Alltid vakker, alltid kjær, så omsorgsfull og så følsom. Hun er sterk, forsiktig og litt sjenert - den perfekte blanding som gjør henne til en person jeg ser opp til. Perler går aldri av mote, det gjør heller ikke denne jenta. Ett vennskap så sterkt at jeg kan kjenne hennes gleder og sorger når de kommer. Akk ja! Når jeg tenker over det, er det nettopp dette gaver handler om.. Å lage noe så personlig at man blir sittende å tenke på hvor heldig man er som har slike fantastiske mennesker rundt seg. 

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har tenkt på julegaver som ett stressende element. Men i år som jeg har satt av så mye tid til å lage persolige gaver til de jeg er glad i har gaver fått en helt annen betydning. 


Se alle DIY julekalender-innlegg HER

Følg oss på Instagram: SPEILTVILLINGENE
Og facebook HER 

DIY julekalender #13 3D-HÅNDAVTRYKK

 

Et klassisk minne vi foreldre elsker å ta vare på er håndavtrykk og fotavtrykk av barna våre. Jeg synes det er ett fint minne, og det er kanskje den eneste måten jeg faktisk klarer å forstå hvor fort jentene mine vokser og hvor små de en gang var. 

En annen tvillingmamma, Madeleine, hadde laget et håndavtrykk av tvillingguttene sine. Litt uten om det vanlige, men bare så fantastisk kult!! Så jeg ble nødt til å prøvde det ut selv, og vips har jeg nok en liten julegave på lur :) 

For å få tegnet omrisset av jentene sine hender, var det bare å finne frem litt bestikkelser! Haha. Pepperkake og film gjorde underverker slik at jeg kunne låne en hånd. 

Først var det bare å få omrisset av hver hånd, så kunne jeg klippe ut og plassere de slik jeg ønsket etterpå. 

Jeg tegnet over med tusj på håndavtrykkene, og så la jeg ett nytt kopieringsark over. Da var det lett å se hendene i mellom arket. Man kan også tegne hendene med blyant for viskle ut når man er ferdig. 

Så startet jeg å tegne streker med blyant og ett ark som jeg brukte som linjal siden jeg ikke fant noen linjal.

Kunsten er å lage rette streker der hendene ikke er og buede over hendene 

Når jeg hadde tegnet opp en del streker med blyant, fant jeg frem tusj og begynte å tegne over strekene mine. Når dette var gjort fylte jeg bare opp med mange streker til i mellom linjene. 

Om du ønker å se en kort film som demonstrerer prosessen se HER. Det skal sies at jeg brukte litt lengre tid enn et og ett halvt minutt! 

 


Se alle DIY julekalender-innlegg HER

DIY julekalender #12 DIY av vinkorker

12. desember og halves til JUL!  
Lek og moro med vinkorker. 

Jeg kom over ett døds stilig DIY prosjekt tidligere i desember, noen hadde laget bokstaver ut av vinkorker, og laget bilder ut av det. Jeg drikker ikke så mye vin at jeg kunne laget disse bokstavene på strak arm, haha, men på europris så får man kjøpt en pose med vinkorker til rett under 100-lappen. 

Jeg synes vinkorkene dekorerer veldig godt akkurat som de er. I tillegg er de lette å jobbe med. Alt du trenger for å lage vinkorkbokstaver er vinkorker, superlim/limpistol og en kniv. 

Jeg kuttet korkene i 2, da kunne jeg bruke den siden jeg hadde skjært opp slik at jeg slapp og få med merket på korkene, i tillegg synes jeg lengden ble finere. Og det var ikke vanskeligere enn at jeg først monterte de løst sammen for å lage bokstavene, da jeg var fornøyd med resultatet, starter jeg å lime de alle sammen. 

Disse bokstavene kan være kule å ha som dekor på en sjenkt eller en hylle, for å få bedre holde i bokstavene alene kan du klippe ut tynn papp og lime korkene til den. Når de kun er limt i hverandre er de mest solide om de får ligge, eller om du limer de til en bakgrunn slik jeg har gjort.

Jeg var nok en tur i låven etter en gammel planke. Jeg kappet opp 6 like lange biter. Inne festet jeg de sammen slik bildet under viser. 

Jeg har altså brukt et plastikkark (fås kjøp på panduro om man ikke har noe lignende) Så har jeg hamret plastikken fast til plankene med stifter og laget en hempe til å henge opp bildene, med hyssing festet av stifter. Det er litt større stifter enn de man stifter ark med. Også slo jeg de ned dobbelt. 

Til slutt var det bare å snu rammene og lime fast bokstavene med superlim fra spar ;)

Her er det bare å slippe fantasien løs. Du trenger ikke lage bokstaver, du kan lage akkurat det kunststykket du selv ønsker. Grunnen til at jeg laget "KOS" er fordi det ordet betyr så mye for meg. Kos er et ord som beskriver mye av det som skjer i hjemmet. Vi elsker å kose oss, gjerne med en god film på tv, vi elsker å kose oss med god mat og digg. Vi bruker ordet "kos" når vi spør hverandre om å få en klem, selv rottweileren vår, Tyra, lyder ordet "kos". Spør jeg Tyra "kan jeg få en kos" så kommer hun og legger hode på skulderen min. Det var rett og slett ingen andre ord som kunne passet bedre inn i stuen vår. 

Det er KOS!! 


Se alle DIY julekalenderinnleggene HER

DIY julekalender #11 Blomsterpotte/lyslykt

6. Desember

Dagens DIY er kanskje ikke den som treffer flest siden den krever litt mer å lage, men jeg kom over ett bilde da jeg søkte på DIY, ett bilde av slike blomstervaser på veggen. Jeg falt pladask for dem og bestemte meg for at dette var noe jeg måtte lage. Jeg fant telysglass på montér, 30,- stykk. De var pyntet litt med stålstråd, et hjerte og et bånd som jeg fjernet. 

Det du trenger:

 • en planke og en sag til å kutte opp planken. 
 • lærreim/ eller en annen reim om det er ønskelig, hyssing for eks. 
 • borr
 • glass"krukker"

Jeg fant en gammel grå planke i låven. Og kappet opp i 3 kvadrater. 

Jeg vridde hodet mitt rundt i går kveld, jeg tenkte på om jeg kunne ha en lærrein som jeg ikke brukte. Jeg tenkte  etter om jeg hadde en veske eller ett belte, men så slo det meg at jeg har vært hestejente i 12 år. Så jeg løp ut i låven for å se om jeg hadde en lærreim av et slag som jeg ikke brukte. Og ja, en gammel brun tøyle var og finne, helt perfekt! 

Jeg er helt sikker på at man klarer å finne en leireim ett sted, men akkurat hvor vet jeg ikke. Så om du har lyst til å lage slike kan man så klart bruke noe annet enn en lærreim. Hyssing foreksempel er jo veldig fint, og mye lettere å lage hull til. Hadde jeg brukt hyssing hadde jeg tredd hver tråd i mellom hver hull og lag en knute, enten bak så endene ikke syntes eller foran med en sløyte på. 

Til lærreima måtte jeg ha to avlange hull. Dermed borret jeg tre hull ved siden av hverandre og rikket borret litt frem og tilbake i hvert hull slik at det åpnet seg i mellom hverandre til ett hull.

Når jeg var ferdig med den første, brukte jeg innmaten til en kulepenn til å markere hvor hullet på de to andre skulle bli ved å legge plankene over hverandre og tegne ned i hullene. Når hullene var laget fylte jeg de med superlim og trykte lærreimen ned i hulle til den var jevn med baksiden. Jeg tilpasset lengen ved å sette glasset slik det skulle stå, stramme til reimen og klipte av den for lange enden med en avbiter. 
Det er mye jeg elsker ved å være sammen med BT, og det at han har alt av verktøy er jammen meg en av dem! Haha.. Siden han har så mye verktøy kan jeg lage akkurat det som passer meg fordi jeg har alle nødvenigheter til hjelp.  

Til slutt hamret jeg fast en liten spiker rett over linjen til lærreimen (midt på) og festet de til veggen. 

Bildet jeg kom over på Google.no da jeg søkte på "DIY" var disse beholderene vist frem med blomster i. Noe også mine er i dag. 

Det morsomme er jo at man kan bruke de som lyslykter også når blomstene visner ^^,

Tiden jeg brukte på å lage disse tre blomsterpottene/lyslyktene var 1 time. Det var ikke vanskelig, men som sagt gjør riktig verktøy det meste av jobben. 

Ingenting er umulig, bare man tørr og prøve :) 

#skolisdiy

Se alle DIY-julekalender-innlegg HER

DIY julekalender #10 TENNBRIKETTER

10. Desember

Dagens innlegg sniker egentlig i kalenderlisten min, men jeg syntes det var så gøy å lage dette at jeg ble nødt til å poste innlegget i dag. Jeg forsov meg så sinnsykt i dag, om jeg får lov til å kalle det det. Jeg er jo bare hjemme, men uansett så jobber jeg så mye med bloggen at jeg må komme meg opp om morgen for å rekke alt jeg skal gjøre på en dag. Ja, jeg våknet 09:30 av at jentene våknet, enda jeg hadde på tre vekkeklokker OG BT vekte meg kl 7!! MULIG!! Da vi endelig fikk sumlet oss i gang med dagen satte vi oss ned ved spisestuebordet etter frokosten, du vet - sånn i 11 tiden! Haha. Jentene har blitt utrolig glad i å tegne etter at vi fikk tavlemaling på kjøleskapet og ofte roper de på meg og sier "teie" som betyr at de vil tegne. 

Og tru det eller ei så satt de i en og en halv time ved bordet mens de holdt på med kreative ting. Kanskje de ligner litt på meg allikevel :D Vi hadde på julemusikk og spiste pepperkaker mens vi holdt på og det var så stas for alle sammen. Jentene tegnet først, og når de var lei av det ga jeg de noen kaffebønner og litt avisbiter slik at de kunne lime på arket de hadde foran seg. 

Bare sånn alt for søte!! Nuss til søster, med kinna fulle av pepperkake ♥

Men over til dagens DIY 


HJEMMELAGDE TENNBRIKETTER

Dette er garantert det billigste DIY-prosjektet jeg har laget noen gang. For det du trenger er:

 • aviser
 • saks
 • limpistol
 • noen gamle stearinlys. 

Altså var det kun limet til limpistolen som faktisk kostet noe for min del, og det hadde jeg fra før av. Avisene kommer med reklamen, og gud vet hvorfor jeg alltid sparer på kubbelys som er brent så mye at jeg ikke kommer til å ta de frem igjen. Men i dag fikk jeg jo bruk for det ;) 

Finn noe med en rundt form i hjemmet som måler ca 10 cm. Koppene mine er 12 cm i diameter.
Tegn rundt malen din på avisen. Så mange du får plass til.

Klipp ut sirklene. Jeg klipte en hel avis i ett med en skarp stor saks, noe som er veldig tidsparende. Avisene hadde ca 8 ark til sammen, så det var ikke de tykkeste avisene.

Når du har klipt ut en sirkel, begynner du å klippe opp den ene bunken i en spiral.

Ta opp to av spiralene av gangen og start med å rulle fra enden du startet å klippe

Rull og rull litt mer. Helt til du kommer til enden

Legg den runde enden over bunnen av blomsten og sett den på bordet. Når den står slik på bordet kan du løfte opp fingeren forsiktet mens du klapper litt på toppen. Da surrer den seg litt opp og du kan velge hvor "utsprunget" blomst du vil ha. 

Når du er fornøyd med formen på blomsten, løfter du den opp og legger fra deg en til to trykk med limpistolen på sirkelen i bunn og dytter blomsten tilbake. Hold i ett par sekunder og blomsten er klar.Slike blomster kan du lage av aviser, men også alt annet papir. Eks ark fra bøker gjør at du får en veldig fin dekor. Men disse rosene her skal ikke brukes som dekor, de skal brukes til å tenne opp i peisen med. 

Finn frem noen stearinlysstumper. 

Legg de i en liten kjele og la de smelte. 

Tidenes retro kjele, er den ikke fantastisk? ^^,

Bruk en pinsett eller en liten tang slik at du kan holde blomstene mens du dypper de i stearinen. 

Jeg kledde en fjøl med pizzapapir som jeg satte blomstene på. Da unngår man stearin over alt og de er lette å fjerne fra bakepapir når de er tørket. 

En ferdig blomst ♥

Disse tennbrikettene dekorer jo veldig mye mer enn de klassiske, så vær krativ i måten du setter de frem. Velg en fin boks eller noe slik at tennbrikettene synes og blir en del av interiøret. 

Perfekte, SUPERBILLIGE gaver som er fort gjort å lage, og ikke minst miljøvennlige, samt at alle med ovn får bruk for gaven! Det var mange gode egenskaper puttet i en gave.. :D

Ha en fortsatt fin dag :D

DIY julekalender #9 Pyntehjerter

9. Desember

I dag tenkte jeg å vise dere noen noen hjerter jeg har sydd. 

Er det noen scrappere der ute?? Jeg misunner alle de som er flink med papir, der er jeg for dårlig. Men jeg tenker det er mange som har stempler hjemme, så derfor tenkte jeg å vise en annen versjon til å benytte seg av stempelet. Jeg hadde egentlig bare tenkt til å lage to stykk, men så var det så morsomt at det ble 8 av dem på null komma niks. Jeg kjøpte 30 cm med linstoff og en "lapp" av skinn. Hvordan stoff og farge har egentlig ingen betydning, men lin er veldig fint å bruke til disse hjertene siden stoffet frynser seg litt i endene. Stoffet kostet tilsammen rett over 50,- 

For uten om stoff trenger du tråd til å sy, pluss henge opp hjertet i. 
Stempel som nevnt over, du må selvsagt ikke ha det, for du kan pynte med hva du vil eller la hjertet være rent for pynt.
Limpistol og pynt
Og ja, litt vatt til hjertene.

Tegn opp hva du ønsker å sy, her ble formen hjerter. Legg formen din på stoffet og klipp ut slik at du får to like deler.  

Bruk en litt tykk tråd, jeg har brukt ullgarn, og sy rundt hjertet. Tråkle?sting eller hva den nå heter, bare igjennom på hver side uten noen fiks faks. 

Fortsett til du har bare en åpning stor nok til å tre inn vatt. Jeg har vatt på rull og derfor kan jeg klippe ut samme form som stoffhjertet. 

Sy igjen mens du fester en løkke til å henge opp hjertet. Her har jeg brukt skinnsnor fra søstrene grene. 1/3 av prisen til panudo. 

Finn et fint stempel og en ny bit stoff. Om du velger samme stoff eller ett annet velger du, men det kan lønne seg å ha en farge stempelet synes godt på. 

Sett stempelet og klipp ut 

Lim på eller sy på stempelmerket ditt på hjertet alt etter hva du synes er fint. 

Jeg brukte kaffebønner til å pynte med. Kaffe er en av mine favoritt lukter, og hadde jeg ikke tenkt på det litt før jeg sydde igjen det siste hjertet hadde jeg fylt de med kaffebønner i stedet for vatt. Da får du en pyntegjenstand som ikke bare er fin, men som også lukter himmelsk og passer fint inn på kjøkkenet. Lim de på slik du ønsker. 

Og tada, så enkelt har du en gave å gi til de som allerede har alt :) 


Del gjerne din versjon på instagram og tag #skolisdiy slik at jeg kan se :) 

Se alle DIY julekalender-innleggene HER

DIY julekalender #8 PERSONLIG TE

8. Desember

Finnes det noe som kan smake bedre enn en kopp med te eller kaffe om morgen? Eller hva smaker vel bedre enn en stor kopp te når man er frysen? Bare teen i seg selv varmer så godt, men jeg vet faktisk hvordan den kan varme enda mer, ikke som i å brenne seg, men som i å varme hjertet til en du er glad i! 

♥ PERSONLIG TE ♥

Denne ideen sendte en av mine bestevenninner, Renate, meg for en tid tilbake. En perfekt innflytningsgave til en annen bestevenninne, Kaja, som jeg laget min første personlige te til.

Det du trenger er:

 • en pakke med te
 • bokser- får kjøpt på hobbybutikker/ du kan også bruke pakken som teposene ligger i for å gjøre det billigere.  
 • Pynteark, lim
 • evt bånd/perler/bokstaver
 • bilder 

Her ser dere ett utvalg av bokser man kan bruke til å lage tepakker av. I dette innlegget har jeg brukt treboksen øverst til venstre. 

Pynt

Klipp ut arkene i størrelsen på boksen din og lim de på, jeg synes det bare er pent om litt av kantene på boksen stikker ut. Om du bruker boksen til teposene kan du male kantene først slik at du får en jevn undertone. 

Denne i tre brant jeg litt langs kantene for å skape en ekstra effekt. 

Så er det bare å pynte med det du ønsker. 

Finn frem personlige bilder og print de ut. Du trenger ikke photoprinter eller photopapir til dette. Siden teposene blir kastet når de er brukt er det ikke vits å legge for mye penger fotoene, bildet synes uansett, så det er tanken som teller. Jeg printet to av hvert bilde. Klipp de ut og bruk litt lim slik at du limer på bildet på hver side av papirbiten som opprinnelig er på teposene. Men to og to like bilder kunne jeg da få det samme bilde på hver side av tepose "håndtaket"

Legg alle teposene pent i boksen din Og så enkelt har du en superkoslig gave til dine venner eller familie ♥


Se alle DIY julekalender-innlegg HER

Om du finner inspirasjon i det jeg deler, post gjerne bilde på IG av din versjon og tag #skolissdiy slik at jeg kan se :) 
For oppdateringer på bloggen, lik bloggens facebookside.

DIY julekalender #7 Hjemmelaget kjegletrær

7. Desember

Da jeg satt og lette etter inspirasjon til denne adventskalenderen, var det veldig mange forskjellige kjegletrær å finne. Jeg falt for de på ett blunk. Synes de er så dekorative, i tillegg så enkelt å lage.

Jeg satte i gang med å lage de enkleste - papirtrærne. 

Alt du trenger er ett ark og ett pynteark (gavepapir for eksempel) Litt teip og lim 

Arket ruller du til en kjegle, og fester dem med litt teip

Så klipper man av bunnen slik at kjeglen blir rett. 

Så er det bare å surre ett finere papir på utsiden. Teip det fast når du startet og bruk litt lim i enden slik at du slipper å ha teip synlig på kjeglen. 

Så enkelt har du et fint tre. På ett enkelt tre kan du pynte med bånd, glitter etter hva det måtte være. På dette sprayet jeg litt snø på. 

KJEGLETRE LITT MER AVANSERT. 

Start på samme måte, ved å lage en kjegle av papir. Trekk litt plastfolie på utsiden. 

Lag en limblanding av 50/50 vann og lim. Bruk vanlig lim du får kjøpt på dagligvarer eller hobbybutikk, eller du kan gjøre som meg og bruke tapetlim. Dette er noe vi har i hus så da trengte jeg ikke gå til innkjøp av noe annet lim. 

Finn frem litt matolje og smør dette på kjeglen dinSå trenger du tråd av ett slag. Jeg har brukt hyssing som jeg har kjøpt på panduro, men det går også ann å bruke ett garn med farge om du vil det. Klipp opp biter på ca en meter. Legg de i limet, ikke for mange av gangen da de kan tugge seg lett i hverandre. 

Dra opp en remse mens du lett drar av overflødig lim og start med å surre rundt kjeglen din. 

Surr på så mye tråd du ønsker. 

Jo tettere du har surret på tråd jo mer solid blir resultatet så det lønner seg å ha på ganske mye. 


Når du er fornøyd med resultatet lar du kjeglen stå å tørke i ca 1 døgn, og da er det bare å fjerne kjeglemalen inni. 

Disse kjeglene dekorerer såå fint opp, og jeg synes de blir ekstra lekre med batterilysene fra buyhelse inni. Det er så fint med det blaffrende "stearinlyset", men heldigvis ingen fare for at alt skal gå opp i røyk.  

DIY tips til eget hjem, men også den perfekte gave å lage til dem du er glad i :) 


Se alle DIY julekalender-innlegg HER

Del gjerne din inspirasjon fra bloggen på IG og tag #skolisdiy

 

DIY julekalender #6 SY JULEPUTER

6. Desember

Pynteputer er noe som virkelig går igjen i mange hjem. Vi har de i sofaen, i senga og i stoler. Akkurat nå sitter jeg omringet av puter og jeg kan ikke si jeg sitter vondt, i tillegg er det koslig, pent å se på rett og slett. Men er det en ting jeg har bemerket meg, og det er at pynteputer er DYRT! Jeg synes det er sjeldent jeg finner en fin pyntepute til under 200,- og skal man ha noen fler enn én så flyr pengene fort. Jeg synes det er hyggelig å kunne bytte puter etter årstider, og nå som julen er rett rundt hjørnet preges sofaen min av pynteputer med motiver og farger av jul.I november fant jeg ut at jeg ble nødt til å sy juleputer, men plutselig kom jeg over noen bilder fra stuen min sist jul. Og til min store overraskelse hadde jeg helt glem at jeg sydde juleputer i fjord. Haha. Jeg hadde virkelig fortrengt det. Så da jeg fant frem julepynten, lå putetrekkene mine sammen med nisser og kuler, klare til bruk. 

Så hvis du ønsker å lage dine personlige pynteputer, er det mange penger å spare på det fremfor å kjøpe i butikken. 
Puter er virkelig det enkleste man kan sy, det er jeg sikker på. Så man trenger ikke være redd for at man ikke er god med symaskinen. Det er bare å hoppe ut i det, så skal du se hvor lett du får det til.

Om du skulle hatt flere puter, så anbefaler jeg å reise på IKEA og kjøpe puter uten trekk. Det er latterlig billig!

Jeg viser hvordan man syr putetrekk HER 

God helge til alle :)


Se alle DIY julekalender-innleggene HER

 

DIY julekalender #5 SY JULEKJOLE

5. Desember

SY JULEKJOLE TIL BARNET DITT 

Før vi kan begynne å sy, er vi nødt til å ha et mønster. Mønsteret til denne kjolen har jeg laget fremgangmetode på HER 

Når du har klipt ut alle delene er du klar for å starte. 

BÆRESTYKKER

 1. Legg de like bærestykkene på hverandre. Rette mot rette slik at vrangen synes på begge sider. Så skal du sy de sammen på de stedene jeg har vist med striplete hvite linjer. Gjerne en rett søm og en sikksakksøm på utsiden om du ikke har overlock. Langs alle de buede sømmene klipper du små hakk i mellom sikksakksømmen. På den måten ryker du ikke sømmen, og det blir penere når du vrenger stoffstykkene

 1. Vreng alle stoffstykkene slik at retten kommer ut og stryk de flate. Legg bakstykket rette mot rett på frontstykket  
 2. Sy de sammen ved skuldrene og siden. 
 3. Vreng slik at sømmene kommer på innsiden. Du kan velge om du vil feste på trykk-knapper nå eller når kjolen er ferdig, men gjør du det nå kan du legge trykknappene inn i stoffet slik at du får "usynlige" trykk-knapper. Det bredeste bakstykket skal ligger under det smale, start med å feste trykk-knapper til det smaleste bakstykket. 
 4. Når trykk-knappene er festet på det smale bakstykket, legger du hele bærestykket flatt slik alt alt ser rett ut. Løftet så vidt opp den smale delen slik at du kan merke av hvor trykk-knappene skal være på andre siden. Fest trykk-knapper. 

SKJØRT

 1. Finn frem frontstykket på skjørtet, det med hakkene du har klipt i. Disse hakkene er merkene som hjelper deg til å lage foldene foran på kjolen. Brett ene rettsiden av stoffet inn til midt i mellom merkene dine og så den andre. (Håper bildene forklarer bedre enn mine ord akkurat her) På baksiden får du den folden bak som du ser på de to bildene rett over. Hakkene du har klipt skal havne i hver ende av folden bak, og foran skal stoffene møtes på midten. 
 2. Gjør dette på begge sider, fest med knappenåler og sy en rett søm langs kanten slik at stoffet holder seg slik (se bilde under)

MONTER SAMMEN SKJØRTET

 1. Finn frem bakstykket, legg det rette mot rette med sømmen på frontskjørtet. Sy sammen. Gjenta med det andre bakstykket på andre siden. 
 2. Sy sammen bakstykkene på skjørtet, fra bunn og opp til det ekstra stykket til trykk-knapper starter. 

MONTER BÆRESTYKKE TIL SKJØRT

Begynn med å tilpasse bryststykket med skjørtets fremstykke. Legg de rette mot rett og fest først en nål til den ene sidesømmen og så den andre. Forhåpentligvis skal de passe ganske godt med lengden på bryststykket og skjørtestykke. Fest et par nåler til slik at stoffene ikke sklir fra hverandre. Så fester du et par nåler slik at bakstykkene også henger sammen. Skjørtestykket skal stikke ut lengre enn ryggstykkene - så ingen grunn til bekymring :) 

Sy delene sammen. 

En rett søm og en sikksakk så er du sikker på at sømmen din holder og du ungår at stoffet rakner til sømmen. 

SISTE MONTERING

 1. De to stofflappene som stikker ut fra skjørtet bak skal du brette inn og stryke flate. 
 2. Du trenger ikke lage noen søm der. 
 3. Legg kjolen med ryggen opp, fest de siste trykk-knappene. For å lage trykkknappene usynlige, fester du trykk-knappene igjennom bare folden du har strøket. 

 4. Nå er kjolen SNART ferdig. Brett opp bunnen av kjolen en cm mens du stryker over. Gjør dette en gang til slik at klippesømmen blir gjemt. Sy en rett søm langs hele bunnen av skjørtet fra fremsiden (for penest resultat) slik at kanten du har brettet opp blir festet.  

Ønsker du å pynte ekstra med sløyfer slik som jeg har gjort finner du fremgangsmåte på hvordan du lager slike sløyfer HER


Jeg utfordrer dere alle til å prøve. Det kan se mye ut ved første øyekast, men om du setter deg ned og utfører steg for steg, så skal du få se at du klarer det. 

Del gjerne din julekjole på IG og tag #skolissykrok slik at jeg kan se hva dere har fått til :) 

 

DIY julekalender #4 PERSONLIG BLOMSTERVASE

4. Desember

Lag din personlige vase. 

Dette er så enkelt at det er morsomt! Jeg kjøpte to glassvaser på plantasjen til 30,- stykk. Disse ville jeg lage personlige vaser av. Om du ikke vil bruke penger på å kjøpe noe nytt som du skal endre på, kan du gå igjennom det du har i hjemmet. Jeg er sikker på at det finnes enten en bolle eller en gamel blomstervase som du ikke bruker mer. I stedet for å la det støve ned i ett skap, kan du ta det frem og gjøre en quick makeover. Plutselig har du en "ny" pyntegjenstand. 

Det du trenger er teip og spraylakk. 

Teip slik du ønsker å ha mønsteret. 

Ta med det du skal spraye ut på en papp-plate, plasser den på hodet og spray. (Spraylakken har jeg kjøpt på Montér, men du finner det på hobbybutikker og alle butikker som selger maling etc)

Bær med deg papp-platen inn igjen hvor lakken tørker fortere. La lakken tørke til den er helt tørr så du ikke får noen merker i den, dra av teipen og vasene er klare til bruk. 

Her er det også bare til å bruke fantasien, for det er ikke grenser for hva man kan spraylakkere. Brusbokser og melkekartonger kan blir utrolig tøffe vaser om de er sprayet :) 

Jeg har bemerket meg at alt som er hjemmelaget blir satt mye mer pris på om du gir det bort til noen, alle elsker å få noe som er personlig og det at vi vet at noen har brukt tid på å lage noe unikt til en, betyr mer enn å få noe som kommer ferdig rett fra butikken. Desember er ofte hektisk for mange, spesielt for studenter som har eksamer og lese til, da kan denne DIY ideen være perfekt. Det tar kort tid å lage, og det er billig. Det må jo ikke nødvendigvis være en blomstervase, du kan finne en billig bolle og lage en personlig skål til potetgull eller annen snack. 


Se alle DIY julekalender-innlegg HER

DIY julekalender #3 Skap din egen juleduft

3. Desember

Det er mange dufter som treffer oss hver desember som gjør at vi automatisk tenkter at julen er rett rundt hjørnet. Appelsiner og klemmentiner, lukten av granabar fra juletreet, kanel, nellik, gløgg og mye mer. 

Jeg vet ikke med dere, men disse luktene gjør meg varm om hjerte. Og derfor tenkte jeg å dele to "oppskifter" på hvordan du enkelt kan lage en egen duftbeholder med lukten av JUL til hjemmet ditt. En duftbeholder gjør at huset lukter spesielt godt, jeg hadde min første duftbeholder i huset i godt over en uke, og alle som var på besøk lurte på hvor den nydelige lukten kom fra. BT ga den navnet "heksegryta", men selv han som er litt sensitiv for mye lukter syntes også duftbeholderen min ga fra seg en god lukt. 

Dagens morgenbildet. Rett i sofaen fra senga med dagens pakke fra kalenderen i hendene ^^, 

Oppskrift 1

FRISK JULEduft

Brekk av noen få små kvister fra ett grantre ute
Del en sitron i skiver
Og kjøp en pose med hel nellik på butikken.

Det er ikke vanskeligere enn at du finner en beholder som tåler varme, jeg har funnet frem syltetøyglass. Norgesglass er jo noe som pyter godt opp i ett hjem, du kan bruke en fin tekanne eller du kan bare finne frem en vanlig kjele. 

Fordel inggrediensene i beholderen

Hell over vann som nesten er på kokepunktet. Når vannet er varmt nok vil det dampe av nyydelig duft fra ingrediensene. 

For å få mest utbytte av lukten bør den stå slik at den varmes hele tiden mens du ønsker å spre duften i huset. Jeg har ett brett til taco og på den er det en beholder som jeg setter t-lys i som holder kjøttdeigen varm. Man får tak i en slik lysbeholder alene, og man får også tak i elektriske varmere til å sette kaffekopp eller boller på. Om du ikke har noe lignende, kan du som jeg nevnte over ha ingrediensene over i en kjele med vann og la den stå på kjøkkenet med svakeste varme på komfyren. Du må da passe på at kjelen aldri damper tørr. 

Oppskrift 2

JULEDRØM

Skjær opp en appelsin
Kanelstang
Vaniljestang (skjær på langs for å få frem vaniljeessensen i midten)
Nellik  

Gjør på samme måten som beskrevet over. Alt opp i beholderen og hell over vann. 

En slik beholder varer i ca 10 dager om ikke lenger. Når vannet dames ut, kan du fylle på med mer vann. 
Julen har kanskje dager med ekstra mye gjester, og da er det så koslig å la en slik duftbeholder stå i huset. Ikke bare fordi den gir fra seg en nydelig lukt, men også fordi den er en fin dekor.

Dette er også en perfekt vertinnegave om du skal bort i et selskap, og det tar bare et par minutter å lage den. Som en gave kan du ta den med uten vann og fylle på varmt vann når du kommer frem til personen du ønsker å gi bort duftbeholderen til. Om du har en beholder som tåler mikro, kan beholderen også varmes opp om igjen når du ønsker å spre en ekstra god juleduft i huset og du ikke har en varmekilde som kan gi varme hele tiden. 

Dette MÅ bare prøves <3 Jeg har blitt helt forelska i den deilige lukten. 


Se alle DIY julekalender-innlegg HER

DIY julekalender #2 (gutteantrekk)

2. Desember

Siden det går fort til jul, med dager som ofte er fullpakket av forskjellige aktiviteter tenkte jeg å ha første antrekk allerede i dag, slik at de som ønsker å prøve seg får tid til å gjøre seg ferdig. 

Det første vi må gjøre er å tegne mønster.  Finn frem matpapir (fås kjøpt på rull på dagligvarebutikker til rett over 10kr), en penn,en saks og en body i den størrelsen du skal sy vesten i. 

MØNSTER VEST

 1. Legg bodyen på matpapiret. 
 2. Tegn på utsiden av bodyen, over skulderen, ned mot nakken, og fra armhulen ned til ønsket lengde på vesten (omtrent der rompa starter). 
 3. Bildet viser strekene når bodyen er fjernet
 4. Marker en midtlinje ned fra midten av nakken. Strek inn armhulen og linjen i bunn av vesten. 
 5. Brett matpapiret langs den striplete linjen og klipp ut, på den måten blir vesten symetrisk på begge sider så det er bedre enn å tegne begge sider. Nå har du klart ryggpartiet av vesten. 
 6. Legg et nytt stykke matpapir over ryggstykket, pass på at det er litt lengre i bunn. 
 7. Tegn etter strekene fra ryggstykket som vist på bilde nr 7. 
 8. Så tegner du en skrå linje fra skulderen og til du er ett stykke over midtlinjen. Tegn en parralell linje med midlinjen fra skråstreken din ned til bunnen av ryggstykket. Merk av et lite kryss så langt ned du ønsker, midt i mellom sidene på frontstykket og strek opp slik at du får spissen i bunn av vesten. 
 9. klipp ut

SY VEST

Du kan velge hvordan stoff du vil bruke til vesten din, men jeg anbefaler ett stoff uten stretch (lettere å sy og få pent) Jeg har brukt ull (grå) og bomull (blå) som för. Du kan kan også bruke tynn lin. For å finne ut hvor mye stoff du trenger måler du hvor langt frontstykket ditt er. Er det 30 cm trenger du 35 cm med stoff. En stoffrull er rundt 120 cm bred så du får plass til ryggstykket og to bryststykker på en lengde. Bruker du to forskjellige stoff slik jeg har gjort på vesten, må du ha to stoff alla 35 cm. Eks på pris: Lin/viscose til ytterstoff fra stoff og stil: 60,- per meter - 21 kr for 35 cm. Bomull til för fra stoff og stil: 60,- per meter - 21 kr for 35 cm. 

42 kroner for stoff.

Vask alltid stoffer før du begynner å klippe og sy. Stoff krymper litt ved første vask, og om du bruker forskjellige stoffer kan de krympe ulikt ved vask. 

 1. Legg møntserene på stoffet og klipp ut stoffbiter, klipp en halv cm på utsiden av mønsteret som blir sømrommet ditt. Når du knipper ut fremstykkene, bretter du stoffet en gang og legger mønsteret oppå, når du klippen ut får du begge sidene med en gang. Når du er ferdig skal du ha 6 stykker slik som bildet nr 1 viser. 
 2. Om du ønsker å ha på et merke syr du det på med en gang. "Homemade" merket mitt er klippet ut fra et bånd panduro selger. 
 3. Finn frem ytterstoff og förstoff til ryggstykket. Legg stoffene med rettsiden mot hverandre slik at vrangen er ut på begge siden. Sy sammen stykkene i nakken, i armhulene og i bunn slik bildet viser. Jeg bruker å sy en rett søm og en sikksakk på utsiden for god hold.
 4. Finn frem fremstykkene og legg de på samme måte med retten inn. Sy armhulen og fra skulder til bunn. La siden og skulder stå åpen. 
 5. Klipp små hakk langs buene (under armene på alle stoffstykkene og nakken på bakstykket) 
 6. Vreng stykkene slik at retten kommer ut og stryk de flate. 
 7. Legg en av frontstykkene på bakstykken med retten mot hverandre og sy de sammen i skulder og langs siden.  Gjør det samme med det andre fremstykket
 8. Viser sidesøm
 9. Brett sømmene som kommer fra skulderen og sidene bakover mot sidestykket og sy en søm som fester sømmen med bakstykket slik at sømmen ikke stikker ut. Sy alltid fra fremsiden av stoffet for best resultat.

Til slutt slår du på noen trykk-knapper og du er ferdig :)

Bukse har jeg vist tidligere, dere finner MØNSTER HER og FREMGANGSMÅTE HER

LYKKE TIL med syingen :) 

Del gjerne bilde av det du syr på instagram og tag bildet med #skolissykrok 


Gledelig 2. desember til alle ♥

For alle julekalender innlegg se →  DIY JULEKALENDER

DIY julekalender #1

1. Desember

Sist uke, skinte solen og jeg tok med meg Otilie, Olivia og Tyra med til skogen. For jentene var den en fin tur, og jeg fikk plukket med meg flere grener mens vi gikk. Planen var å få laget første luke i adventskalenderen. 

DIY TRE AV PINNER. 

Jeg kunne gått rett på utsiden av døren for å finne pinner, trær er det jo over alt. Men jeg var på utkikk etter trær som var døde, eller pinner som hadde ligget på bakken en stund. For disse pinnene bærer med seg en helt egen skjarm. De døde trærne tørker ut og får en dusere farge enn friske trær. I tillegg vokser det mose på dem. Det var mye enkere enn jeg hadde trudd. Det lå pinner på bakken overalt, og jeg trengte ikke gå lengre enn 5 meter fra stien jeg hadde tvillingvogna på. 

Dette treet er så enkelt å lage at jeg vel egentlig ikke trenger å legge frem en fremgangsmåte. Det er vel heller ideen om å komme på å lage noe slikt som ikke kommer frem hos alle og derfor vil jeg vise dere hvor enkelt det er å lage sin egen adventspynt til en veldig billing penge.

Alt du trenger er noen kvister du finner ute, hyssing/tråd og saks. 

Jeg startet med å legge pinner flatt på bordet foran meg. Mange av pinnene kunne jeg plassere ut i fra den størrelsen jeg hadde funnet de i, og noen måtte jeg tilpasse slik at pinnene gradvis blir mindre og mindre oppover slik at det former en trekant. Jeg kunne brekke de fleste kvistene med hendene til riktig størrelse, men jeg hadde også en liten håndsag til å hjelpe meg å lage ett spor slik at kvisten brakk på riktig sted. Om man ikke har en liten sag, kan man faktisk bruke en brødkniv eller en biffkniv, disse har tagger og det er ikke mye som skal til på tynne grener. 

Når jeg hadde fått en passende "trekant" av kvister foran meg, knøt jeg fast hyssingen til den nedeste pinnen, og bare surret to ganger rundt neste pinne og neste pinne til jeg var på toppen. Så gjorde jeg det samme på den andre siden og knøt sammen hyssingene på toppet slik at treet kan henge fra hyssingen. 

Treet kunne vært akkurat som det var nå, men jeg ville gjøre den enda litt mer "vinterlig", så jeg brukte en snøspray fra Panduro til å spraye på litt snø. 

Og vips var den klar til å henges opp på veggen. Når den hang på veggen limte jeg på noen blomster laget av bark som jeg har kjøpt på Libris som pynt. 

Og i helgen fikk treet på seg noen små julekuler til advent. 

Dette treet er noe alle kan lage, ja selv med ti tommeltotter, man trenger ikke være nøye på om pinnene er akkurat passe store eller henger helt likt. Ingen trær er symetriske, så det skaper bare ekstra sjarm om den varierer litt oppover. 

Gledelig 1. desember til alle ♥