hits

februar 2016

Ukesmeny

Da var det tid for å dele ukesmenyen vår igjen. I dag var det hardt å komme i gang, helgen var så fantastisk, så da jeg la meg sliten i går kveld glemte jeg å sette på vekkerklokken. Jeg våknet klokken 8 av to prinsesser som var i full lek på rommet sitt, og jeg hadde egentlig lyst til å fortsette helgen litt til. Jeg fikk på en måte gjøre det også da min beste venninne og så godt som søster kom på besøk med kakerester til lunsj. Det er det fine med å ha fleksible dager, men det betyr også at det blir en sen jobbekveld.

Ved å innføre ukesmenyer har matgleden kommet tilbake for fullt. Nå er det slik at jeg gleder meg til å lage mat, for så å vente i spenning på de nye smakene. Jeg har fått innført så mange nye retter på menyen og det har ikke gått en dag uten at jeg har måtte stoppe opp og uttrykke gleden mat kan gi. Jeg mener også det er viktig for barna våre at de blir introdusert for ulike og spennende retter, nye ingredienser og nye konsistenser hele tiden. Ikke bare blir maten variert og næringsrik, det viser seg også i at barna rynker mindre på nesen og smaker på det nye med nysgjerrighet og åpent sinn. Så langt er det oliven og fetaost som kommer i retur. Fisk, kjøtt og grønnsakene forsvinner lenge før potetene og det er nettopp slik jeg ønsker at barna mine skal fortsette matgleden sin resten av livet. Lørdag og søndag ble maten servert fra andre enn oss, så ukesmenyen stopper her denne gangen. 

Håper alle får en fantastisk uke! 

 

- Speiltvillingene på facebook - 
 

Den viktigste tiden..

.. er tiden med familien.

Nå sitter jeg med store røde roser i kinnene etter en utedag sammen med familien. Sliker dager er uten tvil de beste dagene i året, og det at vi fant frem skøytene etter mangfoldige år var ikke annet enn hysterisk morsomt. 

- Love is in the air - Nå kommer jeg til å havne rett ut på sofaen, med et stooort glass iskald Cola! 

Nyt siste rest av helgen.. 

- Speiltvillingene på Facebook - 
 

Gi liv til bilde


- Ser dere noen fluer i taket jenter?- Bilder er de minnene vi kan ta vare på i all tid, de minnene som ikke er klusset til med tiden eller forandret etter hva vi i etterkant har opplevd og sett. Bare ved hjelp av bilder kan jeg minnes hvor små jentene har vært, og hvordan de så ut i detalj den gang de var babyer. For når de utvikler seg hver dag klarer vi ikke så lett å se forandringene, men bildene lyver ikke.  

Samtidig er det så mye vi kan gjøre med bilder, vi trenger ikke bare å ta bilder på en opplevelse for å huske turen, utflukten eller hendelsen. Ved å ta oppsatte bilder uten bakgrunnsstøy, kan vi lage bilder med historie, bilder som er mer som kunst enn bare et bilde. Et bilde som kan forevige de små, men viktigste øyeblikkene i livet. 

Bilde tatt over er oppsatt, jeg har ikke tilfeldigvis dratt frem kamera og tatt et blinkskudd. Jeg har spurt om å få ta noen bilder av jentene, mens de sitter foran murveggen på rommet deres. Jeg har på forhånd tatt bort en tavle som egentlig sto der, for å fjerne forstyrrede elementer i bildet. Det at de holder hender er noe de valgte på egenhånd, men jeg spurte om de kunne se om de så noen fluer i taket. Det at de kikket etter fluer var i øyeblikket en morsom lek, men det blikket kan også gi en historie. Og selv om en historien er oppsatt, kan den allikevel være sann. 


Enkel redigering: 

Når jeg tar meg tid til å redigere bildene mine, så gjør jeg det ofte i Picmonkey. Picmonkey er delvis gratis, det vil si at du kan gjøre veldig mye uten å ha en konto der, men enda litt mer om du har betalingskonto. 

Jeg anbefaler alle å sette av litt tid til å få noen gode bilder av barna, av hunden eller hva det måtte være. Finn en bakgrunn uten støy, og pass på at plassen er godt belyset av dagslyset ute, uten at det treffer inn sterke skygger fra solen. Så er det bare å knipse i vei, mange bilder, slik at du i etterkant kan leke med det beste bilde og vri det i uendelige fargekombinasjoner til du omsider blir sittende å se på bilde med kjærlighet. 

Så enkelt kan et bilde gå fra fluerleting til å få en så langt mye dypere mening om livet. 


- Speiltvillingene på Facebook - 


 

Vase - gammel til ny!

Ukens DIY


Jeg lette etter en fin blomstervase i starten av denne uken. Jeg innså at det ikke var mangel på vaser, men at de vasene jeg hadde ikke fristet å ta ut av skapet. Formen på den ene ble jeg allikevel forelsket i, men det grønne skjæret i glasset har gjort at den har stått i skapet i en evighet. 

Jeg tenkte først, nå kaster jeg denne, men så så jeg den for meg i hvitt og sølv og da var det ikke annet å gjøre enn å spraylakkere den. 

Det er så enkelt å fornye noe gammel som ikke lengre blir brukt, og jeg er helt sikker på at du har en vase, noen stearinlysholdere eller noe annet som plutselig kunne fått et nytt, moderne utseende med litt colorspray! 

Dette ble i hvert fall mitt resultat, og jeg elsker det! Ha en nydelige lørdags kveld! 

- Speiltvillingene på Facebook - 

Nok et nytt antrekk!

 

Ups! Jeg fikk ikke lagt meg i går. Klokken var vel godt passer 22:00 da jeg satte meg foran symaskinene. Stoffdelene var allerede ferdig klipt, så da var det vanskelig å motstå fristelsen for å sy ferdig plaggene. 

Det passet godt med nye antrekk til i dag, for nå skal vi snart på oldemor og oldefar besøk før vi i tillegg svinger innom på et mormor og besteLars besøk også. Dette nydelige blå-blomster stoffet falt jeg pladask for i butikken, og siden heller ikke dette fantes i andre fargekombinasjoner gikk jeg for lik kjole med mørkeblått- og natur- tilbehør som tar opp fargene i kjolen. På den måten blir antrekket forskjellig til tross for at de egentlig er helt like. 

Tightsene har fått en ekstra detalj med noe så enkelt som noen knapper nederst ved ankelene.

Til dere som lurer på stoffene, så har jeg brukt: Blomsterstoff, natur, marine blå

- Speiltvillingene på Facebook - 

Hjemmesydde antrekk til twinsa
I dag sto Olivia i bare trusa ved siden av meg mens hun ventet på at genserkjolen henne også skulle bli ferdig. Jeg rakk å sy to tights og en genserkjole i går før jeg la meg, og startet derfor med genserkjole nr to etter en deilig frokost i dag. Siden jentene var hjemme kunne jeg ikke få sydd fort nok i følge Olivia som syntes sin søster hadde fått så fine klær på seg. 

Det er vel ikke noe som kan glede et syhjerte mer enn når barnet står tålmodig som få og venter på at antrekket skal bli ferdig. 

Jeg slet med å finne fine stoffer i hver sin farge denne gangen, så jeg endte opp med et stripete jersey i to farger slik at jeg kunne ta igjen fargene på tights og detaljer på kjolen. Det er helt nødvending at jentene har detaljer som skiller de i fra hverandre, både for voksene og barn når de er i barnehagen. Alle vet at Otilie er rosa og Olivia lilla, eller at Otilie er den lysete og Olivia den mørkeste i klesveien. 

For de som lurer så har jeg på dette antrekket brukt stoffene: Stripete, ribb grå og ribb støvet rosa 

En nydelig helg ønskes til alle! 

PS: Ukens DIY er litt forsinket og kommer i morgen :) 

- Speiltvillingene på Facebook - 

Fridag fra barnehagen

Da jentene krøyp opp i sengen vår litt før 7 i dag tidlig spurte jeg om de ville ha en hjemmedag eller en barnehagedag. De krøp enda tettere inn til meg og sa med trøtte stemmer: "hjemme sammen med deg, mamma" 

Så godt det er med slike rolige dager, nå sitter de to ved siden av meg på gulvet å spiller lotto sammen, jeg er fremdeles iført pyjamas og kaffen er rykende varm.

#livet 

- Speiltvillingene på Facebook - 
 

"JEG VIL IKKE HJEM!"

Jeg kjente en stor lettelse slå over meg da jeg hørte hun fortelle: "I går da jeg kom for å hente i barnehagen, ble han sint og så dyttet han meg som at jeg skulle gå igjen! Jeg hadde ikke sett han siden morgen dagen før på grunn av jobb, så jeg hadde gledet meg skikkelig til å se han. Mye til velkomst.. " Det var ikke egentlig meg hun snakket til, så den andre mammaen svarte: "Jeg vet akkurat hvordan det er, min vil sjeldent bli med hjem fra barnehagen!". Da måtte jeg bryte inn og sa: "Jeg kan også skrive under på den, mine to vil heller ikke alltid være med hjem!

Fra å ha to barn som hylte etter meg da jeg leverte for en måned siden, har jeg nå to barnehagebarn med stor B. 

For to dager siden var jeg på plass i barnehagen en halvtime senere enn jeg normalt liker å hente. Selv om en halvtime kanskje ikke er så mye, så får jeg alltid litt dårlig samvittighet for at jeg er "sen". Den dårlige samvittigheten får meg til å glede meg litt ekstra over å se dem igjen, og selv om jeg ikke sier det høyt, så håper jeg at de har savnet meg. 

Med utslåtte armer og mitt største smil overrasket jeg de med at jeg var tilbake etter syv timer. Hun ene lyste opp et lite sekund og sa begeistret "mamma!", så kikket hun ned på leken igjen. Hun andre hadde ikke en gang behov for å røre en muskel over velkomsten til moren og fortsatte å sette opp gjerde rundt hesten.

De utslåtte armene mine sank ned som to ballonger med hull i. Jeg skiftet taktikk og stjelte til meg en kos fra hver av dem i stedet. I ørene deres hvisket jeg at de  skulle få være med på butikken.  Det faller alltid i god jord, men min beregning om at de to ville fyke opp av stolene i begeistring slo feil. 

"Ja, mamma, jeg vil være med butikken... Etterpå mamma!" Fikk jeg til svar med en monoton halvsøvnig stemme. 

Siden denne butikken vi skulle til stengte ikke lenge etter prøvde jeg å pushe på for å få de to til å takke for seg og rydde sammen slik at vi kunne dra. 

"JEG VIL IKKE VÆRE MED!!" 

"Jeg har ikke rukket å leke i barnahaaagen! JEG VIL IKKE HJEM! DU gå hjem!" 


Grunnen til at jeg skriver om denne hendelsen er fordi jeg trur jeg ikke er alene om den følelsen det gir når barna skriker ut at de ikke vil være med. Jeg trur ikke jeg ville vært alene om å føle meg som en dårlig mamma, da de hylte i sinnet over å få på ytterklærne og løper inn til de andre barna i det jeg snudde meg etter lua. 

På vei hjem var jeg både sint og lei meg, kall det gjerne "såret på et mammanivå". Det gjorde så vondt å høre at de ville velge barnehagen fremfor meg. Jeg skal jo liksom være deres trygghet og favoritt. Men i stedet ble de sinte over at jeg kom, og sinte over at de måtte dra. De hadde jo vært der i syv timer, lengre enn det jeg selv ville få se de i løpet av dagen. 

Selv om jeg innerst inne vet at tidsperspektiv ikke er inntruffet hos min barn enda, selv om jeg vet at jeg kom på et dårlig tidspunkt da de begge var midt inne i en veldig spennede lek, så kunne jeg ikke forstå at de ikke ville være med meg. 

Som den grubleren jeg er, tenkte jeg meg tilbake til min egen barndom. Jeg innså at selv hvor høyt jeg har elsket og elsker mine foreldre, så er det ikke til å komme bort i fra at de var noen skikkelige festbremser hver gang de kom å hentet meg borte på besøk. Det virket som om de alltid kom når leken var mest gøy, og selv om det fantes tonnevis med trygghet og kjærlighet hjemme, så var hjemme bare hjemme. Et sted jeg alltid ville ende dagen, et sted der alt var som før. Mamma, pappa og søster ville ikke gå noen sted, de ville være hjemme der de alltid var, men den gode leken med de andre barna ville kanskje aldri bli akkurat like spennende eller morsom som i det øyeblikket. 

Jeg skjønte hvor patetisk det var at jeg bekymret meg for om de ansatte ville trekke konklusjoner om hjemmet vårt i negativ forstand. Jeg skjønte hvor patetisk det var å bli så opprørt over at de ikke ville være med hjem, for jeg viste hvor glade de ville være igjen så fort vi kom hjem, til trygghet, gode samtaler og ikke minst en stor svart hund å ligge tett inntil. 

Men selv om jeg forsto at jeg hadde reagert kraftigere enn jeg burde, så var det ufattlig godt å høre at jeg ikke var alene om det faktum at barn kan ha det så gøy at de uten å tenke en eneste konsekvens avviser sin egen mor på det sterkeste. 

De lever i nuet, og når nuet er gøy er det jo fryktelig kjedelig å bli revet ut av det! 


Foto: Kamilla Weiglin / Barnas Bilder

- Speiltvillingene på Facebook - 

 

 

 

VårGarderobe til to små med stoff og symaskin

Selv om gradestokken fremdelen er på den blå siden, er det mye som tyder på at våren snart er i anmars. Når solen skinner varmer den endelig, og sakte med sikkert smelter snøen rundt oss, og dagene er lengere lyse. 

Hvert år når det tikker mot våren kommer den sterke sygleden i meg tilbake. Stoffbutikkene fylles med nye stoffer i delikate farger og mønster, og de gamle vinterklærne begynner å bli slitte. 

På tisdagen tok jeg med jentene til Stoff og Stil. De løp rundt i butikken, sang, tullet og tøyset. De ansatte kjenner oss igjen og husker jentene fra de bare var to små dukker sovende i tvillingvogna. Så på Stoff og Stil føler jentene seg nesten som hjemme. Hadde de kunnet velge stoffer selv, så hadde det blitt mange rare fargesammensetninger og mye heftige dyremotiv på klærne, men jeg trur de allikvel ble godt fornøyd med valgene vi landet på til slutt. 

Både i går kveld og kvelden før der har jeg vasket, tørket og klippet opp stoffene. Kvitteringen min viser at jeg måtte betale 1058,- for stoffene og en del tilbehør som ulike knapper og strikk. Det må være en fin pris når jeg nå har klipt ut mønster til 14 plaggg: Seks tights, to joggebukser, to tynne gensere og fire kjoler. 

Jeg skulle ønske jeg hadde all verdens tid til å sy i dette øyeblikk, men først er det tannlegetime, og en rekke andre gjørmål som må gjennomføres før jeg kan sette meg ned å sy, sy, sy.. Det kjedelige er nettopp å klippe til mønster, så med det ferdig er halve jobben unnagjort :D - Speiltvillingene på Facebook - 
 

BursdagsplanleggingNeste"mann" på bursdagslisten i dette hus, er meg. Det skremmer meg litt, jeg trur ikke jeg er klar for å fylle 25 riktig enda. Dagen etter bursdagen min vil jeg være nærmere 30 enn 20. Jeg kan fremdeles fortelle at jeg er 22 til de som spør, før jeg må rette meg med " nei, gud, jeg er 23, neei, 24 er jeg og jeg blir 25 i mars!!!" tonefallet mens jeg sier setningen blir høyere og høyere før jeg til slutt griper meg for øynene i eget sjokk. 

Jeg har hatt for vane å glemme min egen bursdag, men etter utallige påpekelser om dette fra gode venninner har jeg i år bestemt meg for å faktisk feire meg selv. Ironisk med tanke på at jeg ikke vil bli noe eldre. 

Så er jeg også av de som gjør ting fullt ut når jeg først bestemmer meg for noe, og siden vi bor på gård uten kollektiv forbindelse til det ene eller andre punktet, inviterte jeg like gjerne mine fineste venninner til "sleep over party" med pyjamas-kleskode. 

Kanskje jeg falt på nettopp dette temaet fordi mitt ønske om å være ung er større enn jeg tørr å innrømme. De neste ukene må bursdagen planlegges til detalj, og kanskje dere har noen geniale tips å komme med? Eller kanskje noen hysteriske spill/leker? 

- Speiltvillingene på Facebook - 


 

Syskole Del 3

M Ø N S T E R 


 

Hvor finner du mønster? 

Det å sy er ikke i seg selv så vanskelig, verre er det kanskje å vite hvor du skal finne gode mønster og fremgangsmåter. Stoff og Stil er vel den største stoffbutikk-kjeden i Norge. De selger enkeltmønster på diverse plagg og forklarer både hvor mye stoff du må kjøpe og hvordan du trer frem. Dessverre er det ofte et innviklet syspråk og vanskelig å følge syveiledningen.

Det finnes en rekke bøker med mønster og syveiledninger. Det er å anbefale og ha et par av disse, og det gjelder å bla igjennom for å finne det du selv liker. Har du noen forskjellige mønster i hjemmet kan du enkelt gjøre de om får å lage flere og unike mønster. 

I SYOPPSKRIFTER finner du oppskriftene jeg har delt, disse er gratis, men krever at du må tegne mønster selv etter forklaring. 


Det finnes noen grunnregler på mønster når du skal sy bukse/tights/shorts og genser/body/t-shorte/langermet kjole. For mønsteret tegner ikke helt som du kanskje forestiller mønsteret i hodet. 

Buksemønsteret ser ut som under, og ved enkle variasjoner kan du lage alt fra shorts til tights. Men det er viktig å få med seg at buksa er høyere bak enn foran for å få den over rumpa. De viktige målene er innside bein, omkrets lår og halve livvidden. Med disse tre måleenhetene kan du faktisk klare å tegne et buksemønster selv. Når du bretter buksebeinet dobbelt skal selve beinet være lik hverandre, men midt foran skal stikke litt lengre ut enn midt bak, og være litt lavere. 

Gensermønsterene har jeg tegnet i to forskjellige modeller. Begge er veldig fine, men legg merke til armene som er tegnet ved siden av hver genser. Det er viktig at en genser med hull til arm har en arm som ender ved skulderen i en bue. Dette gjør at armen får bedre passfasong siden den skal over skulderkulen vår. 
Den andre modellen har armer som går helt opp til halsringen, og tegnes derfor annerledes. Jeg går alltid nærmere inn på hver enkelt når vi vidre skal begynne å sy. 

Når du har det mønsteret du ønsker å bruke, om det er fra Stoff og Stil, en bok eller meg, så er du klar for å klippe ut stoffdelene. Jeg har derfor et siste tips før du kommer igang med syingen: Om du skal sy av et stoff med stretch er det veldig viktig at du legger mønsterene med riktig trådretning. Et stretch-stoff har alltid strechen bare den ene veien, som er horisontalt. Mønster dele dine må alltid legges slik at stretchen er der hvor delene går i bredde og ikke i høyde. Du ønsker ikke at plagget skal kunne strekke seg på lengden, men på bredden slik at plagget blir enkelt å tre over en stor bleierompe, eller skuldre. Da er vi faktisk klare til å sy! Om du ikke har tålmodighet til å vente en uke, kan du sjekke ut SYOPPSKRIFTER og sette i gang med det samme. 

Les også: 

- Syskole Del 1 -  Hvordan komme i gang? 

- Syskole Del 2 - Mønster, stoff og søm


- Speiltvillingene på Facebook - 

Stilleleken

Det var blitt sent kvelden i forveien for to små piker, og mangelen på nattessøvnen var lik to timer. Jeg hentet tidlig i barnehagen, og etter handleturen hadde vi fremdeles lang tid før middagslaging. Jeg skulle til å plassere varene fra de fire bæreposene i kjøleskapet da jeg innså at jeg burde hatt ryddet og vasket det først. Det ene førte liksom til det andre, og plutselig hadde jeg en stor helrengjøring av kjøleskap, men også resten av kjøkkenet. 

De to små jentene ville hjelpe til, men sannheten var at de tråkket på hverandres tær og kranglet som to katter med stiv bust, mer enn de hjalp meg. Det var et resultat av mangelen på søvn, jeg viste det, men det betydde ikke at jeg til noen større grad likte lyden av de to som kranglet om å kaste den samme agurken som var gått ut på dato. 

Så ble de lei av å rydde kjøleskap, og ville sitte på fanget i stedet. Med alle matvarer ute på benken var jeg nødt til å gjøre meg ferdig, og brukte den ene bestikkelsen etter den andre. Rosiner og druer ble delt ut i et mangfold som kunne gitt sprutdiaré til en hver. 

Olivia kom gråtende mot meg, hun strakte armene i været og sa i mellom hisk, snør og tårer: "Ma-mmaa, jeg er så sliten at jeg må gråååå-te! Jeg vil gå sove senga mi!" 

Jeg ble nødt til å sette meg ned til jenta som omtrent ikke klarte å holde de tunge øynelokkene oppe. Otilie kom også, og så kranglet de igjen om plassen på mitt fang. To hvinete, misfornøyde stemmer, inn i hvert øre, ristet trommehinnene til de nesten eksploderte. Det var da jeg kom på den gode gamle stilleleken.

Jeg tok et dypt magedrag, satte hver jente på tripptrappstolen sin, fant frem perler og forklarte den hellige leken: Stilleleken! 

De to jentene perlet uten at jeg hørte en lyd, jeg satte på sovnemusikk i rommet og begynte å lage middag.
Som barn trudde jeg stilleleken var så simpel som at det var om å gjøre å være stille lengst mulig, og at den første som sa noe - tapte.

Så lettlurte var vi altså..  

Skal ha, skal ha...

Da jeg plutselig ble opplyst om vinterferien, bestemte jeg meg for å gi jentene korte barnehagedager. Etter at jentene hadde vært fem timer borte fra meg, var jeg tilbake og hentet de. Sammen tok vi en tur på butikken for å gjøre ukeshandelen, og jeg følte jeg fikk mange mammapoeng da jeg sa at jeg kunne trille to handlevogner rundt i butikken. Klokken var bare 14, så butikken var nesten folketom. 

Dere kjenner kanskje igjen barnas iver etter å sitte i den lille "stolen" som kan slås ut i handlevogna? Stort sett er det et "ikke aktuelt" tema i vår verden, da det bare er plass til én. Verden faller til grus for den av de som ikke får sitte. Derfor må de begge gå selv, eller sitte sammen oppi handlevogna og ikke det flotte klappsetet.  

Men i dag var jeg ekstra grei og trillet en handlevogn foran meg, og en bak. Jeg skulle uansett handle så mye at det ikke ville vært plass om de begge ville sitte oppi én handlevogn sammen.

Den store gleden jeg ga de skulle allikevel ikke vare lenge. "Frost"varer var kommet i butikken, og selv om de var så heldige å få med Elsa og Anna baguetter, så var ikke det nok da vi trillet forbi frokostblanding med de samme prinsessene. Så lett ble jeg tidenes dummeste mamma. Jeg var så streng en mor pleier å være og sa som en kopi fra min egen far :"nei, jenter. Dette er bare luft og sukker, ingen mat og mette to store jenter på", før jeg plasserte frokostblandingen tilbake i hylla og trillet videre med to misfornøyde jenter i hvert sitt sete, i hver sin handlevogn.

Neste stopp var meieriprodukter, som så klart sto tvers over "sjokolade-pålegg-avdelingen". 

De fikk ikke sjokoladepålegg med seg hjem heller, så dere kan jo bare tenke dere hvor høyt jeg lå på listen resten av den handleturen.. Og det toppet seg vel da de ikke fikk ta meg drops som sto pent utstilt ved handledisken.. 

Aldri før har barna maset om godsaker fra butikken, så en dag måtte vel være den første.. Jeg gleder meg allerede til neste handletur - det siste der var ironi!- Speiltvillingene på Facebook - 

Ukesmeny

Ny uke, nye muligheter. Jeg startet vinterferieuken med et brak da jeg kl 9 i dag morges var på treningsenteret og kjørte en time CrossFit. Det kjentes veldig godt etter en helg med myye søtsaker, kaker og god mat. 

Siden det er mandag er det kanskje mange som trenger litt inspirasjon til middagsretter. Jeg har i hvert fall en plan om å handle inn for uken sammen med jentene nå snart. Ukesmenyen min i dag er middagsmenyen vår fra uken som gikk, og jeg håper den kan gi litt nye ideer til hva som kan stå på middagsbordet i andres hjem. En flott uke ønskes dere. 

- Speiltvillingene på Facebook - 

 

Kakeforberedelser


I morgen er en stor dag for fetteren til jentene, som jentene sa da jeg prøvde å forklare hva dåp var: "Mamma, det er når Magnus skal få vann i håret sitt!" Jeg skjønte fort at jeg ikke trengte å forklare noe mer om dåp, de husker hva denne dagen bringer fra sist dåp de var i. 

Jeg fikk det ærefylte oppdraget om å bake dåpskaka, og jeg kan jo ikke gjøre annet enn å ta det som et kompliment. Men jeg er ikke en baker, og har vel bare laget én ekstraordinær kake alá denne tidligere. Dere husker kanskje hvordan det gikk med bursdagskaka til jentene i fjor? Etter timer med jobb, kastet jeg en kjele over kaka samme dag som servering!! 
Derimot var jeg svært ivrig da vi formet leire på barneskolen, og det er faktisk ikke så annerledes enn å jobbe med fondant til en kake. 

Bare barna er i seng nå, så blir det sammensetting av kake resten av kvelden :) Hva trur dere? Jeg er i hvertfall veldig spent på resultatet! 

- Speiltvillingene på Facebook - 

DIY kalender

Fredags DIY

I dag har jeg rett og slett ikke fått tid til å lage dagens DIY innlegg før nå. Morgendagen besto av mye pressesamtaler etter gårsdagens innlegg om abort av en tviling. Det gleder meg å se at temaet har fått stort engasjement og medieoppmerksomhet. 

Når jeg omsider fikk satt meg ned nå i kveld med dette rynkende ferske DIY prosjektet, måtte jeg "reparere" mr. Mac før han lot meg slippe til.
Nå er omsider det meste slik det skal være, så her er ukens Do It Yourself forslag: 

Hjemmelaget Kalender

Dette forslaget kom jeg over på pinterest en gang, og ideen ble sittende fast i minnet mitt. I dag fant jeg derfor frem ting og tang for å lage en koselig kalender. 

Hva trenger du: 

- ark, med litt tykkelse, gjerne i et fint mønster eller struktur du liker 
- hullmaskin, saks
- kroker/spiker
- stempel / eller tusj til å skrive med 

- boks eller en plankebit 

Lag først en mal i form og størrelse du selv ønsker. 
Bruk den malen til å tegne opp 12 (måneder) +10 (0-9 dager) + 4 (0-1-2-3) = 26 datolapper. 
Klipp ut

Som en liten detalj klippet jeg ut like mange små sirkler i en annen farge, disse har også til hensikt å forsterke området hvor hullet i lappene skal være. 

Sirklene limes på datolappeneMen en hullmaskin lager du hull i lappene. Så stempler/ skriver, maler du måneder og tall på kalenderlappene. 

Denne lille boksen hadde jeg liggende, og jeg elsker å fornye noe som har stått fremme over tid. Boksen har nå fått nytt innhold og virker helt fornyet bare med litt papir. Jeg mener å huske jeg kjøpte den på Nille en gang for lenge siden, til slikk og ingenting. 

Jeg la tre av lappene i boksen for å måle opp til spiker. Så spikret jeg i tre spikere og hang på datolappene. 

Så enkelt, men så stilig. - Speiltvillingene på Facebook - 

Lovlig å abortere en frisk tvilling

Abortloven åpner opp for at man kan abortere bort en frisk tvilling.... 

Jeg må puste så dypt et magedrag lar seg gjøre for ikke å bli en usakelig hissigpropp når jeg nå skal fortsette å skrive. Jeg er en tvillingmamma, som ble gravid for første gang bare 21 år gammel. Ultralydundersøkelsen ga sjokket. To barn, ett svangerskap. Vi skulle bli unge foreldre, vi skulle gå til noe vi ikke kunne noe om, vi skulle lære foreldrerollen med dobbet opp.
Det første sjokket føltes smertefullt, i brøkdelen av sekunder gikk jeg fra å være fyllt med spente forventninger, til å rase sammen i ti tusen biter. Alle mine forestillinger om meg selv som mamma, på trilletur, ved stellesituasjoner og kosestunder forsvant foran øynene mine. Jeg var blind, fordi jeg ikke kunne forstille meg hva jeg hadde i vente. Hadde vi i det hele tatt råd? 

Hva hvis loven om å abortere bort en av tvillingene hadde vært gjeldende i mange år, hva om den hadde vært like normal som respekten vi har for kvinner som tar abort når det ikke passer å få barn. Tenk hvis jeg kunne velge bort en av to? Hadde jeg gjort det? 

De neste ukene etter ultralydundersøkelsen gjorde ikke svangerskapet mye lettere. Daglig fikk jeg høre at det var synd på meg, og de som syntes synd i meg, la gjerne til - phu, jeg er glad det ikke er meg.. 

Jeg fikk beskjed om å nyte hvert minutt som gravid, sove mye og ta lange dusjer hver dag. Når barna var født ville det være slutt på å nyte tid, søvn og følelsen av å være ren, sa de - De var ikke en gang tvillingmødre. 

I dag tre år senere kan jeg fortelle alle på min vei hvordan det egentlig er å få tvillinger. For å være tvilling kan ikke forstås, å være tvilling må oppleves.
Det å være tvillingmamma er kanskje ikke så ulikt et liv som tobarnsmamma, men vi tvillingmødre vet at våre tvillinger er knyttet sammen på et nivå selv ikke vi kan forstå. 

En tvilling er født med den største trygghet ved sin side, en sjelevenn, en støttespiller og en konkurrent. De er to ulike unike individer som er født med den største gaven et barn kan få - en hånd å holde i. 

Å være mamma er uvurdelig, uansett om det er for ett barn eller ti. Er du klar for å bli mamma, så velger du aldri bort ett av barna! 

Livet som tvillingmamma er verdt hver svettedråpe, for det er ti ganger så mye latter og glede. 


- Speiltvillingene på Facebook - 

 

Stor opplevelse

Hver onsdag er det to jenter som spretter opp av sengene sine og roper, "TURNING I DAG!". For hver onsdag går jentene på turn, og turn er ukens høydepunkt. En onsdag med turn slår en lørsdag med godteri ned i støvlene.
I går måtte jentene sukke skuffet ut da jeg fortalte at vi ikke kunne reise på turn, fordi vi skulle på show. Siden de ikke har vært på show tidligere viste de ikke hva de hadde i vente, så det var klart at det for dem ble et nederlag å ikke reise på turning. 

De trøstet jeg midlertidig med at de skulle få være sammen med sitt store forbilde og kusine Sol og tante Line. Da Flying SuperKids showet startet var det ikke bare tre små jenter som satt med store øyne og åpen munn, jeg og søster gapet like høyt av begeistring. 

Jeg trur dette showet er den største opplevelsen jentene har følt på. De var så med, så begeistret og trollbundet til showet som jeg aldri har sett de tidligere. Der foran dem var det ungdom og barn helt ned til 7 års alder som utførte deres drømmer innen turnverden. 

I pausen fikk vi omvisning bak scenen og fra vi kom hjem og til jentene sovnet i sengene sine snakket de ikke om annet. Da jeg gikk opp til rommet for å gjenta mine ord om at de måtte sove og ikke leke, sto de begge to på hodet i senga si, med ett bein i været. "men, mamma, de gjorde sånn her!" 

Nå kan de nesten ikke vente til helg og tvtid, for når helgen kommer da blir det show igjen, men denne gangen på TV. For stolte som to haner fikk de med seg DVD og CD hjem. De fikk også T-skjorte som ble nattens nattkjole og da vi skulle synge nattasang på sengekanten spurte de om jeg kunne synge en av sangene fra showet. Jeg gleder meg allerede til neste år! 

Syskole Del 2

Litt om mønster, stoff og søm 

Stoff og mønster


Før du kjøper stoffer er det greit å ha en tanke rundt hva du skal sy, hvis ikke er det en fare for at du ender opp med mye stoff du ikke får brukt. Er du helt fersk bak symaskinen anbefaler jeg deg å starte med enkle oppskrifter og lette stoffer å sy i. Rene bomullstoff er absolutt å anbefale for nybegynnere, og da kun du for eksempel sy en ballongbukse eller en bluse som bilde over. 

For å vite hvor mye stoff du trenger gjør du det lurt i å tegne opp mønsteret ditt først, om du ikke kjøper ferdig mønster med forklart stoffmengde du trenger. Mønster tegner du på matpapir som du får kjøpt på rull for 10 kroner i matbutikken.

Her er et eksempel på hvordan du regner ut stofflengden du trenger: 

Jeg skal lage blusen over, og tegner opp mønsteret som jeg får forklart i mønsterveiledingen. Jeg trenger en fremside, en bakside og to små armer. Bomullstoffet jeg ønsker å bruke er 140 cm lang på rullen. Om jeg legger de fire dele ved siden av hverandre kan jeg se at jeg får plass til alle delene på lengde 140 cm. Da trenger jeg altså bare å måle høyden på fremside/bakside for å finne ut hvor mye stoff jeg trenger. Målet fra skulder til bunn av blusen er 65 cm, ok, jeg legger til 5 cm og kjøper 70 cm stoff. 

Alt stoff bør vaskes etter anvisning før du klipper ut mønsterdeler og syr. Dette er fordi de fleste stoff av en krypprosent ved første vask. 

Tidligere har jeg laget en stoffoversikt over de mest vanlige stoffene jeg bruker. 


Søm og nåler 

Jeg bruker alltid å sy to sømmer om jeg syr med symaskin, dette gjør sømmen sterkere, og bruker du stoffer som rakner (bomull/lin) så er du helt nødt til dette. 

Jeg syr først en rett søm 0,5 - 1 cm på innsiden av klippekanten, for så å sy en sikksakksøm mellom rett søm og klippekant etter på. Når du begynner å sy, fester du tråden både i starten og slutten av sømmen ved å kjøre symaskinen et par ganger frem og tilbake (alle symaskiner har en "sy bakover" knapp/spak). Normalt stinglengde: 2-3. På bomull bruker jeg 2 - 2.5 mm. Skal jeg sy i stoff med strech skrur jeg opp stinglengden for å unngå at stoffet drar seg; 3 til 3.5 mm. 

Når du syr i strechstoffer er det veldig viktig at du ikke holder igjen stoffet mens du syr, da vil stoffet strekke seg ut og sømmen blir bølgete. For å unngå dette må du heller fører stoffet sammen med symaskinen. Andre sømmer: 

Rynkesøm

For å lage en rynkesøm, syr du to sømmer parallelt med hverandre. Stinglengden kan gjerne være 3 eller 4. IKKE fest sømmen ved start og slutt ved å sy frem og tilbake. Når de to sømmene er sydd tar du tak i begge trådene på fremsiden av stoffet på hver side og strammer til så stoffet rynker seg. Rynkene kan festet ved å sy en søm midt i mellom rynkegangen når du er ferdig med å rynke. Så fjerner du de to sømmene du rynket stoffet med. 

Overlock: 

Overlock byr på en del sømmer alene, men for å vise hvordan en overlock søm er så er den avbildet under. Overlock er desidert best å sy med når du syr i strechstoffer, både fordi overlock maskinen ikke strekker ut stoffet mens det syr, og fordi det er god strech i selve sømmen. Tvillingnål 

Et annen nål jeg bruker mye når jeg syr er tvillingnålen. Den gir en kjempefin dobbelsøm. Du setter den i som en vanlig nål, men trer en tråd ekstra. Begge overtrådene trer du som normalt, men de ender i hver sin nål til slutt. - Syskole del 1 - Hvordan komme i gang? 

- Speiltvillingene på Facebook - 

 

Enkel fletteoppsats

I dag har jeg vært tilbake i frisørstolen, det var etterlengtet og helt fantastisk som alltid. Etterpå ble tiden hektisk da barn skulle hentes og middag skulle serverer. Bilder av hårfargen må jeg vise dere en annen dag, for bildene tatt under, gir et veldig misvisende fargebilde da innelyset gir gulskjær. Faktisk er det lyset i håret så kaldt at det heller mot grått :D 

Tenkte at siden jeg ikke rakk å ta bilder av håret i dagslys, kunne jeg vise en veldig enkel, men utrolig lekker hårfrisyre. Slik gjør du det: 

1: Gre håret bakover
2: Del inn overhåret i tre seksjoner
3: Flett tre helt enkel fletter av de tre seksjonene med hår
4: Dra ut løkkene på den ene siden av fletten
5: Snurr fletten i en spiral, med de utdratte løkkene mot ytterkanten, fest rosen med hårnåler
6: Gjør dette på alle tre flettene

Jeg har tidligere delt en film der jeg viser hvordan du lager selve rosen av flettene:

  

Ha en fin kveld! 

- Speiltvillingene på Facebook - 

Morsdag & Valentin

Jeg var på vei til å sette meg foran dataen og skrive noen fine ord om den enda finere dagen som var i går. Så ombestemte jeg meg og kjente at den dagen hørte til sammen med familie, så fikk jobbe være jobb og vente til dagen etter. 

Jeg hadde den fineste morsdag og valentinsdag jeg noen gang har hatt. Jeg våknet samtidig med BT og barna, men han spratt opp av sengen og tok med jentene ned så jeg ble liggende å slumre i over en halvtime ekstra.
Da våknet jeg av den ferske kaffelukten som fikk vann til å sildre i munnviken. Nede i stuen ventet mine to nydelige jenter med gave i hendene. 

Vi hadde en rolig morgen med god frokost, og tegnefilm på tv. 

Resten av dagen gikk med til utekos, mye godt å spise og enda mer kos fra kjæreste og barn. Da klokken var halv syv om kvelden og middagen sto som kuler på magene våre spurte Otilie om hun kunne kose på fanget, ikke mer enn noen få sekunder gikk før øynene falt igjen og hun drømte i armene mine. Jeg bærte henne forsiktig opp i seng, og tenke Olivia kunne få litt alenetid. Hun kom krypende bort i fanget mitt for litt kos, og igjen tok det ikke mange sekundene før også hun sovnet i armene mine. 

Det var kanskje den beste morsdagsgaven jeg kunne fått, for det er oftere vi må diskurere rundt leggetid enn at de to sovner før leggetid i armene mine 

Tidlig kveld på barna, resulterte i lang kveld på oss voksene, så da ble det tid til Valentin-kosen også ♥

 

Ukesmeny

God mandag! 

Nå er jeg i gang med ukesmenyer, og det kjennes utrolig godt å vite hva som står på middagsplanen i tiden fremover. Før jeg satte i gang bestemte jeg meg for å få inn noen nye retter, ettersom det er fort å gå i de sammene vanene over tid. 

Jeg satte av en time hvor jeg bladde meg i mellom ulike matsider, og skrev ut nesten 30 nye retter jeg ville prøve ut. Så skrev jeg ned de rettene vi pleier å ha, og plutselig hadde jeg et hav av middagsforslag rett foran nesen min. 

Jeg laget tre ukesmenyer, og med det store utvalget av oppskrifter, kunne jeg velge og vrake mellom de forskjellige mens jeg skrev ned hva vi skulle ha for hver dag. 

 Så enkelt hadde jeg tre ukesmenyer klare foran meg, og jeg ønsker å dele den første uken med dere i dag. 


 

 

Helgekosen
Gi gjerne tilbakemeldinger på hva dere synes om ukesmeny - ideen. 

- Speiltvillingene på Facebook -

DIY historisk hylle

- DIY FREDAG - 

Solen skinner, livet smiler og det er fredag. Dagen for Do It Yourself inspirasjon. 

I går laget jeg ny hylle over sofaen, med kjettingoppheng. Jeg vet ikke hvor denne ideen dukket opp fra, og da jeg balanserte på låveloftet etter en gammel stor planke, sa jeg høyt til meg selv: "Jeg aner ikke om dette kommer til å fungere, men jeg taper vel ikke noe på å prøve - sååå lenge jeg ikke faller ned!!"
Haha, den gamle planken fant jeg liggende på bærebjelkene til låvens tak. Jeg blir bare mer og mer høyderedd for hvert år som går, så det å balansere der oppe gir meg så sug i magen at jeg blir uvell.

Var det vært å utfordre hødeskrekken? Helt klart! Jeg ELSKER resultatet, og planen gikk helt etter planen.

 

Jeg synes det er utrolig gøy å bruke gamle materialer fordi vi har så mye av det liggende i låven. På en måte føler jeg at jeg bringer tilbake gårdens historie i hjemmet.
Det er jo ikke alle som er så heldige å ha en låve med mange gamle skatter, men så er det kanskje ikke alle hjem hvor de gamle plankene hadde passet så godt inn som i dette huset på 200 år.

Det jeg prøver å fortelle er at denne hyllen kan lages med nye materialer. Brukt kreativiteten for hva den er verdt.


Hva trenger du?

- En planke etter ønsket størrelse 

- Beis, eventuelt maling

- To kroker til å skru i veggen (mine er kjøpt på Montér)

- Kjetting (jeg kjøpte kjetting på Montér, to meter) 

Lag hylle:

Først beiset jeg planken min til ønsket farge, og lot det tørke. 

Kjettingen delte jeg i to (midt på) med en vinkelsliper. Om du ikke har det, går det an å høre om du kan låne av noen, eller spørre foretningen du kjøper kjettinglenken om de kan dele den for deg. 

Krokene skrues i veggen etter mål.Og hyllen henges opp. 

Dette var ukens DIY, et prosjekt som kanskje virker avansert, men som er noe av det enkleste du kan gjøre. Den nye hyllen fikk en prislapp på ca 200 kroner, da kjettingen og kroker var det eneste jeg behøvde å kjøpe. Beis var rester og planken gratis. 

Bildet på hylla er mitt favorittbilde for tiden. Hvis noen lurer, så er bilde av jentene fra www.trykt.no. Dette er en norsk bedrift som trykker personlige bilder på treverk, noe som gir helt fantastiske bilder. Dette bilde er trykt på hvitbeiset furu, i størrelsen 70x50 cm.Se også  DIY sekskantede hyller.

- Speiltvillingene på Facebook- 

Slik ble dere til

Jeg sitter krokbøyd på den ene barnestolen på rommet deres. På det lille runde bordet dere pleier å leke med te-service, har jeg daten min. Det er på langt nær en god sittestilling, og heller ikke her jeg pleier å sitte. Jeg ble nødt til å sette meg ned som en streng mamma etter å ha prøvd å få dere til å sove i over en time. Dere har rom i andre etasje, en dag vil dere forstå hvor lett det er å høre de små føttene deres liste seg over gulvet i etasjen over oss. 

Jeg truet dere med å sove på hvert deres rom, med dere, og jeg, vet at det bare ville gjort leggingen verre.

Dere har sovnet nå, men jeg sitter her fremdeles. Den tunge pusten deres gir meg ro, og de mange småkranglene igjennom dagen pustes bort. Det svake lyset fra gangen lyser akkurat nok opp til at jeg kan se de fredfulle ansiktene.  

Tenk at jeg er mammaen deres.. 

Denne roen ga meg lysten til å skrive noen ord til dere. 


 

Kjære Otilie, Kjære Olivia. Mine prinsesser, mine døtre, mine tvillinger.

Det var en gang, lenge før dere ble født. Jeg reiste til sykehuset med en mage som vokste. Jeg trudde det gjemte seg en gutt der inne, men jeg viste ingenting, og gledet meg like mye om det var ei jente. 

Det lille egget fra mamma, og cellen fra pappa skulle bli det siste, ei jente. En liten pike var i ferd med å lages i mammas mage.Men så var det noe galt som skjedde, det lille egget fra mamma og cellen fra pappa delte seg litt mer enn det skulle. På samme måte som at jeg kan skjære en banan på midten, så vi får to bananer, skjedde da egget og cellen skulle bli en liten pike. Det delte seg i to, før det fortsatte og vokse. 

Den lille piken ble dere. Den lille piken ble mine to jenter. 

Jeg ble redd og lei meg da jeg jeg fikk vite at dere begge lå i magen min, akkurat som at dere blir lei dere når ting ikke går helt som planlagt. Når jeg blir lei meg i dag sier dere alltid; "Det går bra det, mamma!", men da dere lå i magen kunne dere ikke prate. Da var det pappa som måtte fortelle meg "Det går bra, Stine!". 

Det var alt jeg trengte å høre da, og alt jeg trenger å høre i dag.


Når dere må smake på noe dere ikke har lyst på, så hender det at dere blir lei dere og kanskje litt redde, men så smaker dere og oppdager at det er noe av det beste dere har spist. Sånn var det for mamma da dere lå i magen, jeg trudde det kom til å bli veldig skummelt, men så fikk jeg møte dere og det var det beste som noen gang hadde hendt meg.

Det var ikke noe galt som skjedde da dere skulle bli ei jente. Det var et mirakel, som i stedet ga meg dere to.  Husk alltid hvor heldige dere er. Dere ble født med den største gaven pappa og jeg kunne gitt dere. Dere ble født med en sjelevenn, en tygghet og en støttespiller. Dere er en del av hverandre, selv om dere er unike alene.

Jeg skjønner at det er mer gøy å leke sammen i en seng, enn å sove i en alene. Men når dere våkner i morgen, kan dere på nytt dele dyne, bamser og hverandres nese.

God natt ♥ 

SySkole Del 1


Foto: Kamilla Weigling / Barnas Bilder


Jeg fikk det beste tipset om å lage en "syskole" her på bloggen. Jeg deler oppskrifter og mønster fra tid til annen, og det er mange som har lært å sy på grunn av det. Det gjør at syinnleggene er veldig givende å lage. 

Selv startet jeg å sy for første gang da jentene var noen måneder gamle. Ved å se på julekjolene jeg sydde til jentene (bildet over), ser jeg hvor stor utviklingen har vært siden mitt første hjemmesydde plagg. Jeg trur også denne utviklingen er beviset på at alle som vil sy, får det til! 

Siden jeg selv har utviklet meg, har også noen av syinnleggene blitt mer avansert. Jeg glemmer rett og slett at noen ikke har begynt enda, og trenger de grunnleggende tipsene for å komme i gang. 

Så nå starter jeg "syskolen" hver onsdag. Jeg tar dere med helt fra begynnelsen, slik at alle nå har en mulighet til lære å sy. Sammen skal vi utvikle oss til gode skreddere, for å sy det er gøy og unikt. 


Hva trenger jeg for å komme i gang? 

Symaskin: 

Hvis du er blant de som har planer om å kjøpe en symaskin så kan jeg fortelle litt kort om mine erfaringer. 
Du kan få tak i symaskiner til alle prisklasser, de aller billigste finner du på for eksempel IKEA. Selv har jeg ingen erfaring med hvordan de er i bruk, men jeg har hørt at levetiden ikke er den lengste, så kanskje lønner det seg å spytte inn litt mer penger. 

Mitt beste råd må egentlig være å reise til en butikk som selger symaskiner, de kan finne en god symaskin etter prisklasse og bruk for deg. Selv har jeg bare hatt to symaskiner, begge av merket Bernina. Jeg anbefaler Bernina på det sterkeste (men jeg har ikke noe å sammenligne med). Bernina har en nybegynner symaskin (Bernina Bernette 46) til under 2000,-. Denne brukte jeg frem til jentene dro den i gulvet fra bordhøyde, og er en veldig fin symaskin å starte meg.

I dag har jeg Bernina B 330, en fantastisk symaskin. Prisen ligger på 10 000,- 

Overlock: 

Det er mange som lurer på om de skal kjøpe overlock fremfor symaskin, og da må jeg si at det må dere ikke. Overlock er en luksusmaskin som lager "fabrikk"sømmer på innsiden av klær. Jeg  bruke en vanlig symaskin like mye, om ikke mer, når jeg syr. Altså må dere ha symaskin, mens overlock er en god symaskin nr to for dere som forelsker dere i søm. 

Annet nødvendig utstyr for å komme i gang: 

En stoffsaks er helt klart å anbefale, en stoffsaks koster litt mer enn en vanlig saks, men den klipper også stoffet veldig mye lettere og penere. Jeg kjøper stoffsaks på Stoff & Stil, koster 230,-

Målebånd, får du alltid bruk for og er helt nødvendig i syskrinet

Knappenåler, trenger du når du skal klippe ut mønsterdeler, og når du skal sy de sammen. Helt nødvendig i syskrinet

Ekstra nåler til symaskinen, ingen ting er kjedligere enn om en nål brekker mens du syr. Da er det greit å ha et par ekstra på lur.

Tråd må du ha for å få sydd, og om det ikke følger med ekstra spoler til undertråd kan det være lurt å kjøpe noen ekstra slik at du kan spinne på tråd i ulike farger til undertråd. 

Sikkerhetsnål, bruker jeg veldig oftet, hver gang en stikk eller en snor skal tres kommer de til nytte. 

Sprettekniv, om du syr en søm feil (som du kommer til å gjøre), så hjelper denne deg med å fjerne sømmen. Helt nødvendig. 

Trykkapper, også noe du kommer til å få bruk for i denne syskolen I denne omgang holder det med en liten innføring i "før du kan starte", men siden mange har fortalt at de gir opp i det de prøver å tre tråd i symaskinen, så viser jeg dere en liten film på det. 

Selv om symaskiner er litt forskjellige, så er det stort sett tilnærmet lik tråtredning på alle. Neste uke blir det en liten innføring i ulike sømmer. 

- Følg syskolen via facebook - 

Flying Superkids

/Reklame/

Jeg har lagt merke til en rekke gleder ved det å være mamma i det siste. Da tenker jeg ikke på den uendelige kjærligheten og lykken barna gir, men som mamma blir mange barnedomsgleder hentet frem igjen.

Jeg husker så godt da den magiske julen ikke lenger var like magisk som jeg forventet at den skulle være. Før jeg viste ordet av det var den bare over og de store sommerfuglene og spenningen rundt dagen var liksom blitt tynnet ut. Så ble jeg mamma, og julen ble igjen like magisk. Den er anneredeles, men det er allikvel så gøy å feire jul med barn i hus. 

Da jeg var ungdom var det ikke slik at jeg dro frem akebrettet en ettermiddag og aket til krampen tok meg av latter og knall og fall. Akebrettet ble lagt på hylla, til tross for at vi aldri blir for gamle til å ake. Som mamma er det nærmest en plikt å ake, og i år har jeg virkelig fått tatt igjen for tapt aketid. Nedover bakkene, er jeg usikker på om det er mamma, pappa eller barn som hyler, ler og gleder seg mest. 

Så er det show da, endelig kan jeg reise på barneshowene igjen uten at det på noen som helst måte er rart. For med barn kan vi også være barn. 

Flying SuperKids

Om en uke skal jentene, min søster, hennes datter og jeg på Flying Superkids show i Tønsberg. Jeg har ikke vært på dette før, men allikevel gleder jeg meg mer enn barna i hus. Så klart fordi de ikke forstår hva de har i vente enda. 

Flying Superkids er en eksplosiv cocktail bestående av turn, akrobatikk, hopp, dans og sang utført av barn og ungdom i alderen 7-18 år. Barnas livsglede kombinert med deres unike kunster og et fantastisk lyd- og lysshow, gjør arrangementet til en ren festforestilling for hele familien.

De flyvende superbarna fra Danmark, som gjennom årtier har underholdt mange millioner tilskuere i hele 35 ulike land, gjester Tønsberg onsdag den 17. februar med enda et innovativt og forrykende show.

 

Flying Superkids er en dansk ideell organisasjon som så dagens lys i 1967, og som har sitt utspring i en lokal turnforening i Aarhus. I nesten 50 år har de danske superbarna underholdt mange millioner tilskuere med deres unike og innovative show. Flying Superkids er den eneste «amatørforestillingen» i verden som noen gang har mottatt en Sirkus-Oscar, og showet har dessuten mottatt Fyrst Reiners personlige pris ved sirkusfestivalen i Monte Carlo.

På www.flyingsuperkids.com kan du lese mer om Showet, og bestille billetter. Flying Superkids skal også besøke Oslo, Langhus, Skien, Arendal og Drammen på Norgesturneen.

Vi teller ned dager, dette trur jeg virkelig er noe som kommer til å bli spetakulært for de små jentene som elsker turn, dans og musikk. (Men også for denne mammaen som gleder seg over å kunne være med)  

Favoritt hairdo

Dette innlegget er til alle der ute som føler at håret til tider er livløst og flatt! Du kjente deg kanskje igjen? 
Med så langt hår som jeg har, så er det ikke uvanlig at jeg fletter det før jeg legger meg, og resultatet av det skulle fort bli blant frisyre-favorittene. 

Hårfrisyrer var et av flere forslag jeg fikk da jeg spurte dere hva bloggen kan trenge. Hårinnlegg har jeg laget fra tid til annen, og det finnes en kategori om hår for de som ønsker å se mer av det. 

Som mamma er det dødfødt å finne tid til hår om morgen. Jeg får så vidt på meg litt makeup mellom brødskive-smøring og oppdressing av to barn til barnehage. Men jeg har funnet den perfekte løsning som kun stjeler et par minutter av morgen og resulterer i det fineste hår. 

Kvelden i forveien tar jeg meg en varm og etterlengtet dusj, så føner jeg håret til det er så godt som tørt. Jeg deler håret med en midskill hele veien til nakken og flette to utenpåliggende fletter på hver side av skillen. Så er det bare å hoppe i seng.

Når jeg våkner dagen etter er det bare å løsne opp flettene, og rufse det litt til, så er dagens hår reddet! / Perfekt for travle småbarnsforeldre med langt hår!

- Speiltvillingene på Facebook

Fred i sjela

I går begynte jeg å tegne gården vår fra et flyfoto tatt i 1968. Det har skjedd litt her på snart 50 år, så gøy er det å lage historier igjennom det gamle bilde. Jeg har et håp om å tegne ferdig gården slik den så ut i 68 og slik den ser ut nå. Flyfotoet er ikke spesielt fint lenger, så jeg tror det kan være stilig med en mer minimalistisk versjon.

Selv om ikke flyfotene passer inn i stua, så synes jeg historien til gården virkelig hører hjemme synlig på en vegg. 

Jeg tegner så å si aldri mer, men i går da jeg hadde bestemt meg for å begynne, gledet jeg meg altså som et barn til å begynne. Tegning må være en form for meditasjon for meg. 

Flere her som drømmer seg bort i tegning? 

 

Food on the menuDet er flere som har påpekt at de savner matinnleggene fra da jentene var små. Siden jentene bare fikk hjemmelaget mat, var det også naturlig å dele litt av mitt syn på ferdigmat til barn. Det var også grunnen til at jeg delte oppskrifter på sunne middager for småbarn. Da jentene ble så store at de begynte å spise middag sammen med oss, falt også disse innleggene bort, men det betyr jo ikke at jeg ikke kan fortsette med matinnlegg. 

Det finnes nok av de der ute som deler oppskrift på oppskrift, så det tenker jeg ikke å gjøre. Men siden jeg selv jobber med å få inn ukesmenyer tenkte jeg at en ekstra motivasjon til meg selv er å dele det med dere. Da blir jeg nødt til å få ferdig ukesmenyen før mandagen, slik at jeg kan dele ukens middagstips med dere. 

Jeg vet hvor lett det er å gå i "matfella", man blir både matlei og irritert av tanken på å klare å finne på noe spennende for hele familien hver dag. Ved å lage ukesmeny, blir alt ti ganger enklere, men noen ganger trenger man (les: jeg/meg) et spark i baken for å komme i gang. 

Jeg håper at mine ukesmenyer kan gi andre noen nye retter å tilføye de alt for få som går igjen i hvert hjem. Så håper jeg at jeg kan dele noen nyttige tips til hvordan jeg selv kom i gang med ukesmeny og storhandling.

Denne uken er jeg i gang med forberedelser, og fra og med mandag neste uke vil dere få lese ukesmenyene våre. 

Håper dette faller i smak - bokstavelig talt! 

- Speiltvillingene på Facebook -

Sladrehank skal selv ha bank?

Hva som kommer ut av munn på (snart) treåringer, kan være hysterisk morsomt, med til tider tar jeg meg i å tenke - drama queen

- Hun dro capsen til pappa over hodet, men siden den var for stor til henne skle den ned og gjemte det lure ansiktet, under capsen hører vi: "PAPPA, du er tjukk i hue" 

- Hun ville ikke gå tilbake til sengen da hun hadde gått ut av den etter leggetid, hun sto på gulvet sta som et esel. Jeg la hånden på ryggen og begynte å føre henne i riktig retning, med sint stemme sa hun: "Mamma, du dytter meg! Det er ikke lov å dytte!" 

- Hun løp rundt hjørnet i det jeg kom henne i møte, høydeforskjellene gjorde at hun løp med hodet rett i hånden min: "AUU, MAMMA, du slo meg!!"

 

Flere enn meg som lurer på hva som kan komme ut av munn på de små trolla våre når de er i barnehagen? Jeg synes jeg kan høre de: "Pappa er tjukk i hue, og mamma slår og dytter!" 

For tre års alderen trur jeg bygger på mye sladder. 

- Jeg hentet i barnehagen, og en falsk gråt ble spilt i mot meg: "mamma, hun dytta meg i barnehagen, så jeg fikk vondt!"

- Jeg sto på kjøkkenet og hørte to misfornøyde jenter i stuen: "mamma, Olivia dytta meg!", "Mamma, Otilie slår meg!" 

Og da jeg spionerte et lite minutt, så jeg den ene stelte seg så nærme sin søster som overhode mulig, irritert flyttet hun sin søster som tråkket henne på tærne: "mamma, hun dyyyytter meg!" 

Jeg kikket bort på de og spurte: "Er det lov å bli litt oppgitt!?" 

Store øyne kikket tilbake, det var ikke det svaret hun hadde håpet på, og prøvde igjen: "Hun dytta meg, mamma!"

"Ja, fordi du fremprovoserte det!" 

"Fjemprosete?" 

"Mhm, ikke stå oppå søstra de, så dytter hun deg heller ikke!" 


-Bestevenner og kranglefanter-                                Foto: Kamilla Weiglin/ Barnas Bilder

- Speiltvillingene på facebook - 

 

Tvillingenes hemmelighet.

Det var torsdagen.. 

Barnehagen ringte. Klokken var bare 12, så automatisk kjente jeg et stikk i magen da jeg svarte i telefonen. 

Otilie hadde falt ned av en stol, og samme hva de prøvde på så var hun helt utrøstelig. Gråten var ikke til å stoppe og hun holdt seg for armen hun hadde falt på, mens hun gjentok sine rop etter mamma. Selv om fallet ikke var av det største fryktet barnehagen at hun kanskje kunne ha brukket armen. De ville i hvert fall ringe en gang for mye enn en gang for lite. 

Jeg slapp det jeg hadde i hendene og kjørte av gårde. Da jeg fikk øye på henne hadde hun sluttet å gråte, men da hun så meg kom bevreleppen tilbake. Vi vet vel alle hvordan det følels når foreldrene kommer etter en trist opplevelse. Det er så godt, samtidig som det er helt umulig å holde tårene tilbake. 
Jeg satte meg ned foran henne og hun kloret seg fast i meg, mens hun fortalte hva som hadde skjedd i mellom store hulk og tårer. 

Jeg fikk ikke lov til å kle av henne for å se på armen, men hun hermet etter meg da jeg spurte om hun kunne løfte, klemme og dytte med armen sin. Brukket var den ikke, men det kan være vondt nok å forslå den. 

Vi ble enige om å reise hjem alle sammen, og vi vekte Olivia fra dagluren. Olivia hadde grått omtrent like mye da Otilie falt, "sympatigråt" forklarte barnehagen det med.

I bilen på vei hjem var det Olivia som gråt, så jeg spurte henne hva det var. 

"Jeg har vondt i armen min!" sa hun i mellom hikst. Hun forklarte vidre at hun hadde vondt i armen fordi hun hadde falt i barnehagen. Det forvirret meg og jeg spurte Otilie om det var hun som hadde falt. Det var det, sa hun, og selv om barnehagen kunne tatt feil av to så like jenter, så var jeg også sikker på at de ikke hadde gjort det. 

Hjemme fortsatte gråten. Otilie kunne helt plutselig hyle til om at hun hadde vondt i armen, og gråt så det gjorde vondt i mammahjertet. Jeg forklarte at det beste var å ha armen i ro, for at bevegelse antagelig fremprovoserte smerten. Men til min forvirrig la jeg merke til at hun holdt seg til feil arm. 

Otilie hadde ikke sovet dagluren og ble mer sliten for hvert hulk hun tok, etter en liten stund var hun sikker på at det gjorde vondt i armen om hun satt, så jeg bærte henne til hun omsiden sloknet i armene mine. 

Olivia begynte på ny å klage over smertene i armen, og jeg sa at vi måtte kle av klærne og ta en grundig sjekk. For som sin søster, registrerte jeg at hun også byttet på hvilken arm hun hadde vondt i. Jeg klemte forsiktig nedover armen og det var da jeg snudden den og fikk se undersiden av underarmen at jeg forsto hvor smertene kom fra. Begge underarmene var dekt av et rødt og varmt utslett, og etter nye spørsmål fikk jeg svar på at det klødde, men forsto at kløen også fremprovoserte smerten. 

Jeg dro opp genserermene på den sovende Otilie, og der på nøyaktig samme steder som sin søster var armene røde av et smertefullt og kløende utslett. 

Med unntak av litt varmeutslett i Tyrkia sommeren før, har ingen av jentene hatt utslett på kroppen, så jeg begynte å stille spørsmål til Olivia om hva de hadde gjort i barnehagen og hva de hadde spist den dagen. Hun svarte at de hadde spist "sijanka" som jeg etter litt forsto betydde "Sri Lanka". Men det ga meg ikke mer svar enn at de i den forbindelse hadde spist mat de ikke har prøvd før. 

Jeg brakk av en bit fra aloveraplanta vi har i stuen og smurte inn de såre armene. Det ble heldigvis slutten på brennende utslett.

 

Da kvelden kom og barna sov i sengene sine så jeg programmet: Schrödingers katt - Tvillingenes hemmelighet. Jeg ble beveget av dokumenteren, kjente frysninger gjennom tvillingers bånd, likheter og ulikheter. Jeg ble rørt og fascinert over det utrolige fenomenet - tvillinger.

Jeg kjente igjen jentene i programmet, og forsto at jeg glemmer å se deres unike eksistens som tvillinger, fordi jeg lever i det båndet, fordi det er alt jeg vet hva er. Tvillinger har så mye mer enn blodsbånd, de er knyttet så mye sterkere sammen. Sannheten er at mine to barn skulle vært én liten pike, men på grunn av en misdannelse under utviklingen delte piken seg til to helt separerte fostere. Så selv om de i mine øyne er forskjellige, er de på en måte en del av hverandre. Denne dagen var de et bevis på det, sympatigråt er ikke uvanlig, men utslettet var også et bevis på at de to er likere enn jeg kan forstå. 

- Speiltvillingene på Facebook

 

 

 

Oppskrift - DIY hyller

Til hyllene jeg har laget har jeg brukt: 

- planker, jeg kjøpte 4 m av en furuplanke på 9,5 cm bred og 1,5 cm tykk. 
- plate, hør gjerne med Montér (eller annen lignende butikk) om de har plater som skal kastes. Jeg fikk tak i en plate som har vært en beskyttelsesplate til andre materialer de selger. Denne platen fikk jeg derfor gratis. 
- vinkelsag og stikksag
- olje, maling
- lim, stiftemaskin (ikke til ark, men til grovere materialer) 
- oppheng


 

Det første som må gjøres, er å kappe til plankedelene som skal forme selve hylla. For å lage en sekskant skal alle sidene kappes på 30 grader (lager du en firkant, skal sidene kappes på 45 grader).

Du kan selv velge hvilke størrelse du vil ha hyllene i, jeg lagde tre hyller der målene på de forskjellige var: 15 cm, 17 cm og 19 cm for hver planke. 

Når du kapper planken er det viktig at du får vinklene slik at den ene siden av planken blir kortere enn den andre. Jeg brukte å måle opp lengen på kortsiden av hver planke. Så den minste hylla har planker som er 15 cm på den korteste siden av langsidene (der jeg har tommelen min på bildet under.) Kapp 6 like deler for hver hylle du skal lage. 

Finn frem platen din, og legg trebitene sammen oppå platen, surr et bånd rundt sekskanten og stram delene slik at de havner så tett inntil hverandre som du klarer.

Rett opp alle hjørner og tegn langs innsiden av sekskanten slik at du får en mal på platen. 

Skjær ut platedelene med en stikksak. 

Jeg valgte å lage tre hyller, og under ser dere bilde av alle delene. 

Begynt med å beise/maile den lengste siden + den ene kanten av plankedelene. Jeg har brukt rester fra vi beiset gulvene, som er Lady interiørbeis matt, farge: fjære. Denne beisen er så godt som hvit, den lysner kun på treverket. Siden jeg ønsket å få en grålig effekt på materialene har jeg brukt litt mørk grå hobbymaling fra maleskuffen. Må du ut å kjøpe beis, så kan du like gjerne kjøpe en beis med den perfekte farge. 

Beis skal påføres i et godt lag, så skal du la beisen trekke i noen minutter, før du tørker lett av med en støvfri fille (her kommer gamle gulpekluter til god nytte), gjenta prosessen for en strekere fargeeffekt. Det fine med beis er at du vil se trestrukturene i mellom. 

På kortsidene av plankene maler du i ønsket farge. 

Det samme gjør du med platene. 

Når maling og beis er tørket, kan du begynne å montere delene sammen til en hylle. Klin på et godt lag med trelim på endene av plankene, og sett de opp i mot hverandre slik at de danner en sekskantBind et bånd/ en stikk rundt slik at alle delene klemmes mot hverandre. Tørk bort overflødig lim fra sprekkene. 

Snu forsiktig rammen rundt slik at baksiden kommer opp. Bruk en stiftemaskin til å stifte sammen alle hjørner. Plasser så platene i sekskantene. Fyll litt ekstra med superlim i hver skøt mellom plankene ved å dra de så vidt i fra hverandre langs ytterkanten, lim og klem de sammen noen sekunder. Snu hyllen slik at baksiden kommer opp. Press på så mye lim som mulig i kanten mellom plate og planker.

Dra fingeren din over limet, slik at du lager en fin fuge og presser limet ned i sprekken. Snu hyllen slik at fremsiden synes og gjør det samme på innsiden. Fjern overflødig lim med fingrene og la hyllene tørke i hvertfall over natten. 

Når limet er tørt kan du feste veggopphenget på hyllen (veggoppheng er også kjøpt på Montér) 

Og som siste finish maler du limekantene slik at de får samme farge som innsiden av hyllen. 

Slik får du altså pyntehyller til eget hjem!

Ha en riktig god helg! 

DIY hyller

Fredags DIY

Da er jeg i gang med en ny "spalte"! Jeg har bestemt meg for at jeg hver fredag skal komme med et DIY-forslag til dere. Sjangeren er veldig stor, så selv om jeg ikke alltid kan treffe alle så håper jeg at noe treffer din motivasjon slik at du finner frem DIY-motoren din. 

Før jeg kommer helt i gang med dette innlegget så vil jeg takke for alle de fantastiske tilbakemeldingene jeg fikk i gårsdagens innlegg. Det er helt avgjørende for meg å vite hva dere liker best å se og lese her på bloggen. DIY var et av ønskene til mange, så jeg håper dere liker fredags DIY- spalten. 


 

Gårsdagen min ble litt annerledes enn planlagt da barnehagen ringte etter meg kl 12. Jeg ikke fikk gjort like mye som sto på dagsplanen, og da BT kom hjem etter jobb var jeg så sliten av å bære barn at det var lite igjen å hente. Men når det er sagt så er det beste jeg kan gjøre for meg selv med en sliten status, nettopp det å sette meg ned med et prosjekt. Det kan være å sy, det kan være å tegne eller det kan være å lage noe med hendene. 

I går gjorde jeg nettopp det, og det er så behagelig å koble av hjernen og sysle med et prosjekt. 

Gårsdagens hylle-DIY Det er lenge siden jeg forelsket meg i Bloomingville hyller, (bildet til høyre). Men siden jeg liker å lage ting selv, kjøpte jeg i stedet materialer enn ferdige hyller. Blominville hyllene er lekre, men trefargen ville krasjet med trefargene jeg har i resten av stuen. Siden jeg har laget så og si alle møblene selv med gamle planker som har blitt grå av aldring, passet det ikke så godt med det lys/beige treverket som kjøpehyllene har. 

Tre bloomingville hyller koster 1399,- , mine tre DIY- hyller kostet rett under tohundre-lappen. Men jeg må legge til at jeg hadde maling og utstyr fra før, så alt jeg trengte var planker, plate og veggoppheng. Pankene kostet 167,-, platen bak fikk jeg gratis ettersom jeg fant den perfekte platen på Montér som egentlig ikke var en salgsplate, men en plate som beskyttet andre salgsplater, og veggoppheng kostet 29,- Dette er bare første steg i en hel-fornying av veggen bak sofaen. Nå har veggen vært slik i snart tre år, så det er på sin plass å få litt forandring, kjenner jeg. Fremgangsmetode på disse hyllene kommer ! 

 - Speiltvillingene på Facebook - 

En bedre blogg?

Da jentene var lagt i går kveld satte jeg meg ned for å planlegge nye ideer for bloggen. Jeg har hatt det i hodet siden nyttår, men siden planleggingen i seg selv koster tid har det latt seg vente. 

Jeg har lyst til å gjøre bloggen bedre, og mer inspirerende for dere lesere. Jeg kommer verken til å endre skrivestil eller endre karakter på noen måte, men jeg ønsker å få inn mer av den kreative biten. Mer søm og mer DIY. Er det noe jeg elsker så er det å lete frem ideer, finne materiell og lage noe lekkert ut av gjennbruk, søppel eller billige "rå"varer. 

I den anledning at jeg nå sitter å lager ukesplaner for bloggen, så lurte jeg på om dere hadde innspill å komme med. Så jeg setter veldig stor pris på om du kan svare meg på spørsmålene under: 

  • Hvilke blogginnlegg liker du best å lese? 

  • Hva skulle du ønske det var mer av her inne? 

  • Er det noen temaer du skulle ønske jeg skrev mer om? 

  • Har du ideer til nye temaer/kategorier som kunne vært med her inne? 

Ønsker dere alle en stålende dag! 

 

 

StudietidNytt semester er i gang, ja faktisk har allerede en måned passert. 
Jeg prøver å presse inn pensumlesing så fort det er noen minutters ledig tid; samtidig som middagen lages, samtidig som jeg laster opp bilder på dataen, samtidig som jeg bretter klær... Ja, stort sett alle de gangene det er mulig. 

I tillegg har jeg faste dager med satt av tid til studier. Det å være student er søren meg bein hardt ved siden av livet som tobarnsmamma, og selvstendig næringsdrivende, men samtidig viser det at alt går. Nå har jeg vært deltidsstudent i ett år, lagt 12 godkjente innleveringer bak meg, og er godt fornøyd med B'er på eksamenene mine.

Å være nettstudent er ikke hva jeg hadde valg om jeg hadde hatt muligheten til å studere på en høyskole, men jeg elsker at nettstudier er et alternativ til oss som faktisk ikke har anleding til noe annet.

Skål for klokskapen! 

 

Snapchat straffen!

- Straffen for selfiegenerasjonen! 

Det er en stund siden, men jeg gikk gatelangs i byen og vindushoppet, mens jeg var på vei fra a til b. Jeg kikket på menneskene rundt meg, og hadde jeg ikke lært av min mor at det er uhøffelig å stirre, så kunne jeg blitt stående å glane på hvert menneske som passerte meg. Det er som om alle mennesker deler en liten historie om seg selv bare ved å ta et blikk på de.

På en benk satt det en ung mann som etter mine øyne å bedømme var meget "good looking", på en barsk måte. På ustilling der på benken, løftet han mobilen sin og tok den velkjente selfieposeringen full ut. Det var da jeg innså at selfie virkelig er blitt godtatt i samfunnet. Alle gjør det, og vi har nærmest sluttet å legge merke til at det skjer. Det vises heller ingen skam over å posere i full offentlighet. 

Se bare for deg at du ble hentet rett ut fra tidlig 90'tallet, da kunne du lurt på hva som hadde hendt menneskeenheten. 

Whaat! Menneskene fra framtida går rundt med hva jeg trur er en mobiltelefon, men de er mer opptatt av å ta bilde av seg selv, enn å ringe med den! Hva skjedde? Blir vi så selvopptatte i fremtiden?

Heldigvis har Snapchat funnet den rette straff! Den har gitt oss muligheten til å se hvordan vi egentlig ser ut. Tenk bare på den gangen du var nyforelska sist, du satt kanskje litt tilbakelent i sofaen men en kjæreste liggende med hodet i fanget ditt? "Hello, it's me .. !" Og det er ikke slik at du kan ha unngått denne situasjonen! For det skjer hver gang. En ny notification popper opp og i du åpner Snapchat på mobilen fra navelhøyde, skvetter du til i det bildet på skjermen viser ditt sanne "jeg" litt undenifra og opp. Hah! Der fikk du ditt selvopptatte troll!

For en ting er helt sikkert, selv om vi kan se flotte ut i speilet, eller med mobilkamera i øyehøyde, er det på langt nær slik vi ser ut fra alle vinkler.
La meg demonstrene med fire selfiepose tatt med to forskjellige vinkler.


What, er det slik jeg ser ut? Bilder juger, sa du? Så hva er mitt virkelige jeg? 
 


Prøvde meg på et smil av den søte typen, men undenifra? Ser det mer ut som jeg prøver å holde på en fis? Stemmer det! Jeg var ikke så flink til å bruke gom etter at regulereingen ble fjernet.


Jeg trur det er best at jeg gir meg her! 

 

- Speiltvillingene på Facebook - 

Å være mamma ?

Jeg har skrevet den ene linjen etter den andre, så har jeg visket de ut igjen, og startet på nytt. 
Nå har jeg gått ut av tellingen, og igjen har jeg begynt på nytt, men linjene du leser nå er ikke i nærheten av hva jeg prøvde å sette mine ord på. 

Jeg ville skrive en tekst om det "å være mamma" 

Har du noen gang tenkt over hva det betyr? Selv fant jeg ut at det var mer enn jeg klarte å sette fingeren på. For å være mamma er fantastisk, det er så mange øyeblikk av ren og kjær lykke. Men det er også så mye mer, det er ansvar og strevsomhet, det er frustrasjon og tårer, frykt og redsel. 

hand the sleeping baby in the hand of mother close-up

Kanskje vi alle kan skrive en liten tekst om det å være mamma. En vanskelig situasjon kan være like god, som en beskrivese av det perfekte "mor og barn" øyeblikket. For er det ikke herlig å lese om ulike historier som vi så godt kan kjenne oss igjen i ?

Jeg vil gjerne dele to historer som en start, så håper jeg du og du og du vil fortsette i kommentarfeltet med en liten historie om livet som mamma. 

 

Do-uhellet! 

Bleieslutt er i full sving, vi nærmer oss mål, men det hender det ikke går helt som det skal. Trusene var på, barna hadde tisset og var nå i gang med lek.
"Mamma, mamma! Jeg må tisse!" Ropte ei av de, og jeg kastet meg til som om det var liv om å gjøre - Vi gjør det, for vi vet så godt at når de små kjenner at de må, ja så MÅ de tisse NÅ!
"Mamma, mamma, jeg må også tisse!" sier hun andre og jeg griper tak i jentene med hver arm og stormer til badet. "Løpe fort, mamma!" Hyler og ler de to jentene på armen.  
Jeg trekker ned klærne og får løftet min ene datter på do. I det vi hører de første dråpene treffer vannet der nede, griper en liten barnehånd meg i armen. "Mamma, mamma, mamma! Jeg måå tisse!" det er frustrasjon i stemmen og jeg snur meg rundt til ei trist jentene som hadde både sagt i fra og rukket å tisse.. om  det  ikke  var  for  at  hun  hadde  en tvillingsøster  som  måtte  det  samme!
"Vet du hva jenta mi, nå var så flink til å si i fra. Også var det så dumt at vi ikke rakk å tisse doen fordi søster satt på den. Det trenger du ikke være lei deg for, for du var en helt i mammas øyne!" sa jeg trøstende, og var veldig glad for at klesskapet hadde nok en Elsa og Anna truse klar til disposisjon!

 

Ren kjær lykke! 

Dagen hadde vært ganske lik en hvilken som helst annen dag, og det er ikke til å legge skjul på at en vanlig dag med to barn kan være både hektisk og slitsom.
Jeg tenker ikke så mye på hverken pes eller fres i øyeblikket, for som mamma så er livet slik. I det ene øyeblikket steller du i stand til en aktivitet, slik at du kan få tid til å lage middag. Midt i matlagingen befinner du deg på do og snakker om dagens bæsjebleie som det mest naturlige på denne jord. Bleien er tatt og plutselig er du tilbake i barnas aktivitet, som du nå må avbryte fordi den har gått i fra å være en lek til å bli en kilde til rampestreker. Før du vet ordet av det, kjenner du luktet av svidd kjøtt i stekepannen og du løper tilbake på kjøkkenet for å avverge en mulig brann. 
Det er så klart satt litt på spissen, men det er heller ikke en utenkelig halvtime for en småbarnsmor. Det er travelt og til tider stressene, selv om det så klart også er mye latter og glede i det store bildet.
Men det var på en slik dag, da kvelden omsider kom og barna var lagt i seng, så fikk ikke den ene datteren min sove. Hun ropte på meg. "Mamma", stemmen var øm, ikke høyere enn at "mamma-ørene" kunne høre den, og jeg listet meg inn på soverrommet. "Mamma, du ligge siden av meg litt, væj så snill." Jeg la meg ned i sengen og hun delte bort dynen sin til meg. I det mørke og stille rommet kjente jeg hvor godt det var å legge meg ned og jeg skjønte også hvor sliten jeg egentlig var. Så kjente jeg den lille varme barnehånden som strøk meg langs kinnet, så langs med håret og til slutt krøllet hele armen seg rundt nakken min, mens den lille stemmen hvisket: "Natta, mamma. Jeg elskej deg!"