hits

mars 2016

Helvettesnatten!

Omtrent i koma kom en gråtkvalt jente stormende inn i senga vår. Jeg ante ikke hva klokken var, men antok det var blitt tidlig tidlig morgen da det er svært sjeldent vi får nattesbesøk av barna våre med de gode sovehjertene sine. Jeg løftet opp dynen i mørket og lot den lille kroppen søke trygghet mot min, før vi alle tre sovnet igjen. 

Det kan ikke ha tatt mer enn noen få minutter før vi alle bråvåknet på ny, mens den lille vakre jenta vår dusjet ned seng og vegger med dagens måltider. Klokken var bare 00:30, så BT og jeg hadde ikke mer enn rukket å legge oss - tidlig tidlig morgen var det i hvert fall ikke. 

- This will be a long night!, stønnet jeg til Bjørn Tore, mens vi rengjorde sengen og la ut håndklær til neste tilfelle. 

Og slik fortsatte natten igjennom, til den lille jenta på morgenkvisten klynket :"mamma, det er tomt!" i mellom magens krampetak og prøvelser på å få ut mer. Jeg gikk ut av tellingen da vi for sjette gang kastet oss over bøtta ved siden av sengen, men gud for ei lita tøffing. Nattens verste mareritt var nok den første opplevelsen av å kaste opp, hvor hele favoritt pyjamasen med Elsa og Anna på ble utsatt for ulykken. 

 

To uker fra å være tre år gamle har omgangssyken for første gang slått til hos jentene, i hvert fall ei av dem, men da er det vel kanskje bare å vente på at nummer to også skal bli dårlig. 

Klokken 8 kom ei frisk og uthvilt jente inn på soverommet og vekket pjuska og meg. Ivrig fortalte den syke søsteren om nattens hendelser, men i mangel på å ha kastet opp selv, eller vært syk så er det ikke så lett å forstå hva omgangssyken faktisk er. 

- Jeg vil også kaste opp, mamma! 

- nei, jenta mi, det vil du ikke. Det er ikke noe gøy og ganske vondt. 

- Men eeen gang er det min tur til å være syk. 

- Ja, det er det nok, men jeg får håpe det er lenge til. 

Frøken pjusk har heldigvis kommet seg, og beholdt havresuppe, smoothie og kjeks i magen. 


Godt å ha en bestevenn hjemme å leke med <3 

- Speiltvillingene på Facebook -

 

 

Er det sikkert nok?

Politiet vinket meg inn til siden, med hamrende hjerte rullet jeg ned viduet. Det var en rutinekontroll, og selv om jeg viste at alt var på stell kunne jeg ikke stanse den nervøse prikkingen i beina. Politibetjent sjekket sine plikter, og da han studerte barnesetene uten barn i, måtte han stoppe opp. 

- Kan ikke du fortelle meg litt om disse bilsetete, kjører du med barna i denne retningen? 

Selv om jeg aldri har vært i trøbbel med politiet, eller fått så mye som en liten fartsbot ble jeg så nervøs ovenfor den høye velkledde politimannen at ordene kom stottrende ut av munnen min, mens jeg forklarte funksjonen av de lekre rosa og lilla barnesetene. 

Halvparten av barna feilsikres i bilen - I følge Trygg Trafikk og NAF.! HALVPARTEN!! 

Det forundrer meg ikke heller, for jeg har flere ganger opplevd andre som har ledd av min av- og påkledning av barna på vei inn og ut av bilen. Jeg ser så mange barn som hopper ut av bilen med bobledressen på, og hvor mange barn mellom to- og fire år sitter egentlig bakovervendt?? 

De fleste mener barnet ikke får plass bakovervendt, men er det barnet eller er det deg? Og hvis det er du som sitter trangt, er det ikke verdt det den dagen du møter en bil front mot front? 

Jeg prøver ikke å tråkke på noen sine tær, men det er for en grunn at anbefalt bruk av bakovervendt sete er så lenge som mulig, og aller helst til barnet er 4 år: 

- Årsaken er at hodet til mindre barn er stort og tungt i forhold til resten av kroppen, samtidig som muskulatur og beinbygning er svakere enn hos større barn og voksne. Når barnet sitter bakovervendt, fordeles kreftene ved en kollisjon, slik at risikoen for nakke- og hodeskader reduseres. - NAF


 

Sikringen i dag er noe annet enn da vi var små, og jeg har selv måtte ta diskusjonen med min egen mamma. Hun hadde bare hjulpet meg med påkledningen før vi skulle reise, og trakk på den tykke rosa bobledressen. 

- Men Stine, det er jo så kaldt ute! Hun kan jo bli syk uten nok klær på seg. 

Jeg følte meg både teit og vanskelig da jeg kledde av datteren min igjen, og i stedet tok på den tynnere ulldressen. Men jeg fikk bare være vanskelig, for jeg tar heller en febersyk unge, enn et barn med alvorlige skader om vi skulle vært uheldig - samme hvor kort vi skal kjøre. 

Hvis jentene blir sinte og bestemmer seg for at de ikke vil sitte fastspent i belte så er de så myke at de klarer å sno seg ut med skuldrene først. Det til tross for min pirkete sikring. Med en bloblejakke kan de bare lene seg mot belte og dra skuldrene bakover for å komme seg løs - så alt for dårlig sikret.

 

Jentene våre fyller tre år om to uker, og de sitter som en drøm bakovervendt, så hvorfor skulle det være noe annerledes for andre barn? Bilseter og biler er forskjellige, men beinplassen til barnet er allikevel den samme. Det er plassen i forsetene som varierer fra bil til bil med et bakovervendt sete. 

  

Jeg har ikke vanskelig for å forsvare hvorfor jeg kler av, passer på at beltet ikke er vridd, og snur setet bakovervendt. Verre er det å spørre hvorfor andre velger å ikke sikre barnet sitt etter anbefalingene.

 

Sikrer du barnet ditt skikkelig? Og sier du i fra til de som ikke gjør det? 


- Speiltvillingene på Facebook - 

Det gikk helt av skaftet!!

Definisjonen på et hjemmekoselig kontor?  

Sjefa Lise i Virre Vapp sendte meg en tilbakemelding av responsen på salg fra gårsdagens innlegg, da jeg publiserte at kolleksjonene mine lå ute til et mega tilbud. Målet var å få ut varer, slik at nytt kan komme inn, og til dere som ikke har fått kjøpt, så er det nå for sent. 

- Jøjje meg!! Alt er solgt! Det gikk helt av skaftet, fortalte Lise

Det er jo helt fantastisk at så mange har ønsket ett plagg fra meg, og det gir så utrolig god energi til å fortsette å finpusse høstens kolleksjon! Ha en fortryllende kveld da dere! 


- Speiltvillingene på Facebook - 
- Speiltvillingene på Instagram- 

 

Den rumpa har fader meg blitt større!

Magen sto som en spent ballong, det kvernet, rumlet og boblet som om det befant seg en giftig rotte der inne. 5 kg godteri og langt over det dobbelte av delikat mat ble fortæret i løpet av den raske uken som gikk. 

Langt over midnatt ga jeg meg selv et løfte på sengekanten - I morgen må jeg starte dagen med trening for å i det hele tatt klare å komme ut av feriemodus. 

Trøtt i øynene og med en pratende mage satte jeg meg opp på 9-timen i dag. Antagelig så ikke treneren det før jeg lusket meg inn på boxen. 

For nøyaktig to måneder siden delte første innlegg om treningen min "Min lille hemmelighet". Jeg elsker jo treningen, og holder det ikke skjult for noen i den forstand. Jeg holdt bare treningen utenfor bloggen i ett halvt år, fordi jeg tenkte at trening ikke var det min lesergruppe ønsker å se her inne. Jeg ble både overrasket og rørt av de mange gode tilbakemeldingene, kanskje var det fordi jeg forventet det motsatte? Kanskje var det fordi jeg er redd for fremstille meg selv som selvopptatt, og bedre enn andre? 

Det er også nøyaktig to måneder siden sist jeg delte noe som helst om trening, for som jeg lovet blir ikke dette en treningsblogg. En oppdatering i ny og ned er vel kanskje innenfor?. 

Jeg har hengt litt på latsiden, når det kommer til trening de siste tre ukene. Det har jo ikke vært fordi jeg har vært lat, men heller fordi jeg har hatt litt for liten tid. Nå må jeg prioritere det igjen, for hele hverdagen blir så mye lysere og lettere med trening i bilde, og jeg må få lov til å fortelle:

Min lille flause

Jeg trasket litt frem og tilbake i stuen, kryheten og flausen etterpå har gjort at jeg har glemt hvorfor jeg trasket rundt. Antagelig ryddet jeg litt bare. Jeg var iført pyjamasbukse og t-skjorte, jeg hadde ikke tatt meg bryet meg å sminke meg heller, og håret var satt opp i en bustene klase. I sofaen ligger min forlovede, og ut av det blå sier han: 

- Nå begynner du å få stor rumpe, Stine!!

Dere forstår sikkert alle at "stor rumpe" ikke betydde at Bjørn Tore mente jeg hadde lagt på meg, men at treningen hadde gitt resultateter. Jeg ble rødt i kinnene, som jeg alltid blir av et kompliment, og fniste som en fjortenåring mens jeg sa noe sånt som: 

- Åh, syynes du? Faktisk så får jeg snart ikke på meg buksene mine, så jeg har kanskje merket at den har vokst litt. 

Jeg fortsatte ryddingen i mine egne tanker, som nå hadde satt seg fast i komplimentet. BT satt på ny og fulgte med på TV skjermen. I det jeg ruslet forbi det store speilet i spisestuen, bare tre meter fra der Bjørn Tore satt, klarte jeg ikke gjøre annet enn å ta en ekstra sjekk på meg selv fra siden. Jeg strammet til rumpeskalkene, og sjekket om komplimentet faktisk stemte. I det samme begynner en humrende latter fra sofakroken ved siden av:

- Har den ikke blitt fin? .... 


Jeg lo så tårene sprutet, illrød i ansiktet. Helt i min egen verden befant jeg meg i en rumpeposering mens jeg sto å betraktet meg selv i speilet. Tatt på fersk gjerning. 

Fuck janteloven, den rumpa har fader meg blitt større! 
 

CrossFit altså, jeg både hater og elsker deg! 


- Speiltvillingene på Facebook - 
 

Blomterpikene

Ingenting er som å få leke litt med mammas blomster, eller hva? Kanskje er det fordi det ellers ikke er lov?

//Inneholder annonselenker til egen kolleksjon//

 

I disse dager lager jeg en ny kleskolleksjon for høsten 2016, nå blir det helt nye modeller og stoffer, så jeg er veldig spent på hvordan resultatet blir. 

Når jeg først er inne på praten om kleskolleksjonen min, så er jeg også nødt til å nevne at tidligere kolleksjoner er på MEGA TILBUD i disse dager!!
Nå kan dere handle inn disse nydlighetene av noen jumpsuiter til kun 199 kroner fra førpris: 499,- ! Jeg synes jo det er heelt fantastisk, til tross for at jeg da ikke tjener så mye som en krone på det! Haha. 

Jentene har jo nærmest vokst opp i disse jumpsuitene, og maken til behagelig og praktisk plagg skal jeg lete lenge etter. Det er jo så klart også derfor jeg ønsket å ha nettopp denne modellen med i kolleksjonen min. 

Nå må siste rest ut, før nytt kan komme inn! 

- Se mega tilbudet på alle produktene mine her - 
Otilie Jumpsuit petrolfarget. Den finnes også i lys rosa, og mørk rosa 

Alle plaggene ligger nå klare på lager til å sendes ut. Det begynner å tynnes ut i størrelser, så for å sikre deg et det rette plagget, er det lurt å være tidlig ute. 

- Speiltvillingene på Facebook - 

En buksehater..

Jeg finner den fram, til tross for at det går et lite sørgmodig grøss igjennom meg. Jeg lurer på om jeg orker, om jeg i det hele tatt klarer. Jeg begynner å hale og dra, mens jeg vrir hofter, rumpe og bein i de rareste retninger. Etter noen minutters drakamp er buksa på plass, det gikk akkurat - men jeg kjenner at rumpe og lår har vokst etter all treningen. Jeg føler meg vel i det jeg passerer speilet, buksa ser ut til å sitte som et skudd. I det jeg setter meg ned skriker klaustrofobien fra de nedre lemmer. Det strammer ubehagelig ved knær og hofter, og knappens bakside borer seg inn i magen. 

Like etter buksa kom på blir den dratt av og jeg kan ikke annet enn å slippe et befriende sukk.. 


Med en så stor misnøye til stramme bukser, er det fort å havne i "slække klærna". En pysjbukse med en t-skjorte til, eller en tights med en oversize genser over. Siden jeg stort sett ikke ser så mange andre enn bikja i løpet av en arbeidsdag, er det jo ikke så farlig? Jo faktisk, det gjør noe med selvfølelsen.

For at jeg ikke skal føle meg som en dass, er jeg nødt til å kle meg i noe annet enn joggeklær. Siden bukse heller ikke er et alternativ er det hverdagskjoler og skjørt som dominerer klesskapet. 

Men som mamma, har klesskapet mitt gått ut på dato for flere år siden, og det som er nytt av klær havner i klesskapet til barna. I går satte jeg meg ned foran symaskinene og sydde til meg selv, nå husker jeg ikke sist jeg prioriterte noen nye plagg på meg, så det føltes virkelig godt. 

I løpet av kveldstimene etter at barna var lagt rakk jeg å sy to nye kjole. Nå har jeg bestemt meg for at jeg skal bli flinkere til å sy til meg selv, og ikke bare jentene. Fortell meg gjerne hva du synes om de to forskjellige kjolene. 

- Se mer av mine syprosjekter

- Speiltvillingene på Facebook - 

 

Hakuna Matata

.. "Ingen bekymringer" 

Flere enn meg som har lagt alle bekymringer til siden denne påsken? 

Nå som den nærmer seg slutten kjenner jeg stresset av alt som har blitt utsatt, men gud. Det var akkurat hva jeg trengte. Dager sammen med familien og venner. 

Jeg trur det er mange som synes det er vanskelig å legge begymringer på vent, koble av hjernen fra jobb, og lukke øynene for det som gnager. Det er jo ikke det at man skal lukke igjen for evig, men bare for litt trur jeg er ekstremt viktig. 

Denne påsken har jeg klart det, og dagene har flydd til tross for at vi bare har vært hjemme. Jentene har hatt overnattingsbesøk, og jeg har hatt overnattingsbesøk, til og med hunden vår Tyra har hatt overnattingsbesøk av tre andre hunder denne påsken. Dagene har vært fylt opp til randen med glede og stress har vært satt på vent. 

Nå kjenner jeg at jeg er fulladet med ny energi, og jeg er så utrolig klar for å sette i gang med spennende syprosjekter og andre kreative påfunn. 


 

Jeg håper dere alle har hatt en helt fantastisk påske, og ønsker dere alle den beste morgendagen, før hverdagen på ny omfavner oss. 

Allerede to år siden!

- Tok ikke vi påskebilder for litt siden? tenkte jeg. - Det må jo ha vært for ett år siden alt!? Jeg må spole meg tilbake i bildehistoriens arkiv.  Se der ja, for litt siden var vist TO år siden ... 

Hvor blir tiden av? <3
Fotograf: Kamilla Weiglin / Barnas Bilder

GOD PÅSKE! 

Har foreldrerollen sviktet?

Fridagene.. det merkes så inderlig godt.. at det føles galt i ha de i barnehagen.. 

Fridagene som strekker seg lengre enn den normale helgen, uttarter seg også på et helt annet vis. En helg kan til tider være mer slitsom enn avslappende, men når de to regelsmessige fridagene er over og fridagene går over til en ferie, så skjer det noe. 

Barna trenger ikke lenger å sloss om oppmerksomheten, de trenger ikke lenger å krangle om plassen. De slutter å krangle over filleting, og de henter opp et humør jeg nærmest trudde de hadde glemt. 

For etter en dag i barnehagen, er det ikke mye krefter igjen å hente. Lageret nærmer seg tomt, og latteren kan snu om til tårevåt gråt i brøkdelen av et sekund. Alt og alle er teite, og ikke lenge etter at humøret fikk en liten løft fra middag, er det som å knuse gleden igjen ved å finne frem pyjamas og tannbørste.

Dagene flyr, og vi ser de viktigste personene i livet vårt, så alt for lite. Jeg er heldig, jeg leverer sent og kan hente tidlig, men pappaen ser de bare fra 17- 19. Det er to timer av en dag.. 

Så er det ikke rart at tårene kommer når søsteren kaprer fanget til pappa først. Så er det kanskje ikke rart at verden faller til grus når jeg må be dem vente så ikke maten svir seg på plata. Så er det kanskje ikke rart at de prøver å finne gode unnskyldninger for å hale ut tiden før leggetid. 

 

Det er ikke det at de ikke har det bra i barnehagen, for de elsker den, og det er ikke uvanlig at de ikke vil være med hjem. Like tydelig er det at barnehagen river bort noe viktig i livene våre - tid med familie - den viktige tiden. 

Det gikk bare tre dager av vår ferie før jeg tenkte - kanskje jeg bare skal ha de hjemme til skolestart? 

Det blir ikke slik, for vi vet alle hvor viktig barnehage er for sosial trening, og læring. Det stopper allikvel ikke urkvinnen i meg til å ville holde igjen, og ta vare på barna jeg har satt til denne verden. Det føles som jeg deler ut den eneste viktige oppgaven i livet til noen jeg ikke kjenner særlig mer enn navnet på. Det får meg til å undre på hva som egentlig er best, og hvorfor verden vår har blitt som den har blitt... 


 

Takk og lov for at det er fire dager igjen til å stryke seg opp i familielivet, før hverdagen atter igjen stjeler timer og dager i fra oss!

 

- Speiltvillingene på facebook - 

DIY koselig påskefatMed et stort utgangspunkt i gjennbruk fikk jeg i går laget et påskefat i hvitt og sølv.

Litt ekstra eggerøre, eller en omelett er det som skal til for å få de fine eggene til dekorasjon. Noen av eggene har jeg laget hull i topp og bunn, for så å blåse ut innholdet. Andre har jeg hakket hodet av som når vi spiser kokte egg. 

Fatet er en dekktallerken fra Nille, som jeg også hadde liggende i skapet. Det store påskeegget er et gammelt fargesprakende egg som jeg har malt. Og stearinen i eggene er gjennbruk av et gammelt kubbelys. 

Maling og et sølvbånd var alt jentene og jeg handlet i går formiddag. 


Jeg tenkte jeg like gjerne kunne vise hvordan jeg gikk fram: 

Først malte jeg eggene litt forskjellig med en sølvmaling. 

Når eggende var tørre kunne jeg dandere de på et fat. Jeg brukte limpistol til å sette eggende slik jeg ønsket de.Jeg smeltet litt stearin i en kjele. 

Og fylte eggene med stearin som jeg allerede hadde lagt en veke i Når stearinen var stivnet og det store påskeegget var malt og tørket, kunne jeg sette i noen blomster i de tomme eggeskallene og tenne dekoren på stueburdet. 
 
God påske! 

- Speiltvillingene på Facebook - 
 

Påskeversksted med barna

Hele dager hjemme med barna går faktisk raskere enn dager uten. Med noen aktiviteter for dagen suser den bare forbi, det er rett og slett or- og datterhygge på sitt beste. 

Etter en handlerunde, og en tur ute satte vi oss rundt stuebordet med hobbyduken på. Jentene fikk på seg noen for små pyjamaser til malefrakk, og vi satte i gang med gris og begeistring. 

Jeg har lyst til å dele det ene prosjektet jentene lagde sammen med meg i dag. Et bilde, som både passer fint til høytiden, men som også er tenkt som bilder jentene kan ha på soverommet sitt. 

Jentene lagde lignende bilder i DIY julekalenderen, men kanskje er det noen som ikke så det, i tillegg til at de nyebildene har et ekstra "3D" moment. 

Jeg synes det er veldig gøy med hobbyverksted, og da spesielt at jentene får ta del i det. De kan så klart male på et ark eller klippe i papir, men jeg synes det er ekstra stas når de kan lage noe som kan dekorere og være gode minner og tilbakeblikk den dagen de blir eldre. 

Så i dag har vi laget kaninbilde, der jentene har malt i sine favorittfarger, og jeg har hjulpet de litt med forarbeid og kaninhalen i etterkant. Det første jeg har gjort er å tegne og klippe ut en mal, i dette tilfellet en kanin. 

Så har jeg brukt malen oppå kontaktpapir og tegnet rundt. Så har jeg skjært ut kaninen med en tapetkniv. Jeg legger da kontaktpapiret på en skjærefjøl og skjærer etter strekene. 

Papirdelen av kontaktpapiret fjernes, og tape-delen festes på et lerret. Så er det bare å la barna fylle hele lerrete med maling.

Mens malingen tørker lages en dusk til kaninrumpa.
Jeg har brukt fuskepels på stoffrull, klippet ut en sirkel, sydd en tråd rundt kanten, lagt en ball av toalettpapir (formet med litt vann på) i dusket, og strammet igjen åpningen. 
Det er også mulig og lage en dusk av garn. Når malingen er tørr, fjernes kontaktpapiret, og kaninene kommer frem. La barna gjøre den jobbet, for i følge mine er dette ganske så magisk! 

Til slutt har jeg festet halene med limpistol. - Speiltvillingene på Facebook

Påskekos!

Vi jentene i hus har tatt påskeferie, og til tross for at vi ikke har noen store planer for uka så vet vi hvordan vi kan kose oss. Selv om temperaturene var lavere enn gårsdagen har vi tilbragt flere timer av dagen utendørs og grillen ble for første gang i år tatt i bruk. 

Etter at vi bygde plattingen for snart to år siden er det som om huset vårt blir dobbelt så stort i sommerhalvåret. Det var helt klart verdt hver krone, for så fort det er vær til det flykter vi ut til sofagruppa ute, mens jentene sykler på plattingen eller graver i sandkassen ved siden av. 

Sinny (hunden til mamma) er på påskefeire her, og hun nyter så alt for godt livet som fri hund utendørs. Å være dyr på denne plassen er søren ikke feil! Ei heller menneske ;) God påske! 

For en kveld, for en gjeng! 

For en kveld, for en gjeng! 

I går feiret jeg bursdagen med de beste av de beste. Jeg valgte å invitere til sleepoverparty med dresskode: pyjamas. På den måten kunne jeg le enda lengre, og hele gjengen slapp å skaffe seg kjøre til plassen som ikke vet hva kollektivtrafikk er. 

Jeg synes det er gøy å gjøre litt ut av ting, så jeg bestemte meg for å lage en seng som langbord. Bordet er derfor bygd opp av madrasser, på toppen la jeg en stor plate, så stivet jeg av i hjørnene med tilmålte plankebiter. 

Jeg skjærte ut en sengegavl som jeg malte og laget vimpler med skriften: Velkommen til sengs

Middagen ble en treretters, og jeg valgte å lage tre av mine egne storfavoritter: 

Forrett - torsk med chorizosalsa på en seng av blomkålpurré og arsparges 

Hovedrett - Kalv entrecote med honningsmarinerte rotgrønnsaker, pommes anna og kremet peppersaus

Dessert - her gikk jeg rett og slett for kjøpeis, men lagde sjokoladeskåler med ballonger kvelden i forveien 

Jeg trur herved jeg kan krysse av for tidenes beste feiring, som varte til klokken nærmet seg 8 i dag tidlig, og fortsatte igjen ved 11-tiden med storfrokost i utemøblene med et påskevær som tillot t-skjorte temperatur og solbriller. 

Fikk meg ny t-skjorte som traff meg rett i hjerte! "Ok, but first coffee" ! En stor takk til gjengen som gjorde kvelden til den beste! 

 

Sleepover forberedelser

Iiik! I morgen kastes mann og barn ut og de nærmeste venninnene flytter inn for kvelden og natten. Siden gårsdagen ble tilbrangt under dyna på sofaen har jeg litt å ta igjen i kveld. Men nå er jeg i mitt ess! Jeg virkelig bare elsker å være vertinne, og alle forberedelsene som medfølger. 

Det meste må settes frem på benker til jentene reiser, for jeg kan se for meg at nysgjerrigheten vil ta overhånd om jeg gjør alt helt ferdig i dag. Siden det er sleepover er spisestuen flyttet, og madrasser skal erstatte den delen av stuen. Jeg gleder meg virkelig til alt er helt klart, for jeg trur konseptet kommer til å bli utrolig stilig til slutt. 

Wohoo! Nå må jeg ut i låven og sage litt ;)

GOD HELG, og GOD PÅSKE! 


 

Sy basic genser - steg for steg- Mønster finner du HER

Stofftips: jersey, ribb eller isoli


Steg for Steg Søm: 

Legg kroppsdelene rette mot rette. Sy den ene skulderen sammen, og den andre skulderen halveis sammen ut på armen. 

Legg kroppsdelene utover slik at skulderesømmen blir liggende flat foran deg, kroppstykket skal ligge med rettsiden mot deg. Finn midten av ermets buede linje, og fest midtpunket mot skuldersømmen. Armen skal ligge med rettsiden ned mot kroppsstykket. 

Form armhule mot ermets skulderbue og nål opp kanten. Om ermet ditt er litt for langt eller omvendt er ikke det så farlig. Når du er ferdig med å nåle, syr du langs kanten du har nålet slik at du syr delene fast i hverandre. 

Når du vrenger genseren slik at rettsiden kommer ut, vil du ha et tilsvarende resultat ↓ 

TIPS: press (stryk) sømmene med et strykejern mens du jobber deg igjennom genseren. På den måten får du langt penere sømmer, og stretch-stoffet retter seg ut om det rynkes litt under syingen. Gjør nøyaktig det samme med den andre armen, slik at begge armene er festet til genseren. 

Ta for deg armene der hånden skal ut. Legg opp en brett og sy en elastisk søm som fester oppbretten. (Elastisk søm= rettsøm med tvillingnål, eller elastisk søm som valg fra symaskinn (skjev tett-sikksakk med enkeltnål)).
 

Legg så genser slik en genser normalt ser ut, men med vrangsiden ut. Sy så sammen arm og sidesømmen på genseren i en og samme søm. Begynn ved håndleddet og hele veien ned til genserens ende. Gjør det samme på den andre siden. 

Brett opp kanten i bunn av genseren og sy - på samme måte som ved håndleddet.

Tips 1: La bretten være minimum 2 cm for å få litt tyngde. Det hindrer at bunnen på genseren ruller seg oppover ved bruk. 
Tips 2: Jeg har laget en kant med overlock maskinen for å få en pen søm fra vrangsiden. Om du ikke har overlock kan du brette to ganger inn for å skjule klippekant. Du kan også la det være en synlig klippekant ved bruk at jersey, isoli eller ridd da disse stoffene ikke rakner og blir stygge. 

Jeg har gjort presis det samme som i bunnen, langs halsringen, bare med en mindre brett. 

Til slutt har jeg festet åpningen i halsen med en trykknapp, og voilà - et stykk ferdig genser, klar til bruk! 

Også, enda en - siden jeg har tvillinger. - Flere mønster og oppskrifter på barneklær finner du HER

 

- Speiltvillingene på Facebook - 

Syskole del 5

Hvordan tegne mønster ut i fra et kjøpt klesplagg? 

- Alle syskoleinnleggene finner du her - (Beklager litt forsinket innlegg, på grunn av sykdom) 

Noen av klærne våre blir alltid en favoritt i klesskapet, og har ikke du også flere ganger tenkt - denne skulle jeg ønske jeg hadde flere av i en annen farge? 

For noen modeller sitter som et skudd, og er en på let etter noe i samme gata så er det bare å drømme om å finne det igjen i butikkene. Da kan det være veldig gøy å tegne mønster, og sy plagget selv. 

I dag har jeg tenkt til å vise dere hvordan jeg tegner av en genser fra jentens klesskap. Det er ikke en favoritt, men en basic-genser som passer til alt, og som jeg ser at jentene skulle hatt flere av, nå som bodyene må ut av klesskapet. I tillegg er en basic-genser første steg til de mer avanserte genserene med hetter, eller jakkeåpninger. 


For å kunne tegne mønster selv er det noen grunnleggende faktorer vi må kunne. Tegningen jeg har laget under viser hvordan mønster skal se ut til to typer gensere og en bukse. Kall det gjerne et basic-mønster for de fleste mønster innen t-skjorter, gensere, kjoler, penbukse, joggebukse, shorts, jumpsuit, osv... 

Genseren som blir tegnet i dette innlegget er den nederste genseren på bilde. Det som er viktig med mønsteret er den buede delen av armene, som er helt nødvendig for at passformen skal bli god over skulderen til barnet / eller oss selv. 


Slik tegner du mønster etter en gammel genser: 

Først streker du opp en linje som skal bli midtlinjen av genseren din. 

Brett genseren dobbelt og legg den slik at midten ligger inntil streken du har tegnet. Tegn så rundt genseren, tegn en cm på utsiden så får du sømrommet du trenger når du skal sy. I bunnen har jeg tegnet den enda litt lengre ned, for det første er denne genseren litt kort - så jeg ønsket den litt lengre. For det andre skal det være en oppbrett i bunn som du trenger 2 cm ekstra sømrom til. 

Når du fjerner genseren har du da en tegning som er tilnærmet lik min tegning under ↓

Marker så opp linjen til armhulen. 

Fronten på genseren har en større utrigning enn baksiden, derfor har jeg striplet opp en linje som går ca tre cm lengre ned i halsringen. 

Brett så arket dobbelt langs midtlinjen og klipp ut. 

Mønster arm: 

Tegn en midtlinje, om du tegner den horisontal eller vertikal er for meg det samme så lenge du får plass til armen på arket ditt ;) 

Legg mønsteret til kroppen slik at enden av skulderen er på høyde med midtlinjen din. På denne måten finner du ut hvor lang armen skal være der den festes til kroppen. 

Så tegnes den svakt-s-formede linjen fra midtpunktet og ned til høyden på armhulen. 

Legg gjerne genserermet langt midtlinjen får i finne lengde og tykkelse, og tegn rundt. PS: husk at det er oppbrett ved håndleddet også, så legg til to cm ekstra på lengden! 

Det ferdige mønsteret, brett det langs midtlinjen og klipp ut. 

De to mønsterdelene. 

Det kan være lurt å ha en åpning på skulderen, da kan du tegne på en cm på den ene siden som du kan ha til brett og knappefeste. 

- Fortsettende innlegg: SY GENSER STEG FOR STEG

- Ny bak symaskinen? Les alle SYSKOLE- innleggene 

- Se flere mønster og syoppskrifter 

- Speiltvillingene på Facebook - 

 

Strek i regninga...

.. Du vet når du ikke får sove kvelden i forveien fordi du setter en slagplan for å rekke alle planer før helgen..

.. så når du våkner neste morgen trer migrenen i kraft, og slår deg rett ut på sofaen i seks timer med unntak av de gangene du må løpe på badet for å spy..

.. da ble ikke dagen helt som planlagt..

  

 

 

Matchende koseklær - hjemmesydd

I dag kommer det en liten smakebit på hva som er å vente i ukens syskole innlegg. Selve syskole innlegget kommer i morgen. Denne dagen har jeg jobbet for avisa, skrevet til bloggen, og rukket å lage nytt mønster, pluss "steg for steg" bilder til syinnlegget. Alt det før jeg hentet jentene i barnehagen kl 15. Så var det middagslaging og turn på jentene. Nå mangler det bare at jeg får jobbe med litt skole, så kan jeg legge meg for kvelden med en følelse å ha gjort alt jeg burde gjøre på en dag. - tenk om alle dager var som denne!

Hele antrekket jentene har på seg her er hjemmelaget, og super komfortabelt. Jeg mangler genser i syoppskriftene mine til barn, så det var virkelig på tide at jeg fikk laget mønster og veileding på en enkel genser nå. Det er jo også et plagg som kan sys til begge kjønn. Les også: 

- oppskrift på å sy luer 
- oppskrift på å sy haremsbukser


- Speiltvillingene på Facebook - 

Skjev rollefordeling. Likestilling?

- Når jeg snekrer får jeg applaus, når jeg vasker får jeg kjeft !

Jeg har lenge lurt på om jeg skal skrive disse linjer som jeg nå er i ferd med å gjøre. Jeg klarte ikke å få meg til det den 8.mars, men så var det noe med kvinnedagen som fikk den gamle kverna til å snurre i hodet mitt på ny. 

Kvinnedagen, likestilling og feminisme var som alltid på denne dagen oppe til diskusjon. Vi skal ikke gå lengre tilbake enn to generasjoner før kvinnene var husmødre, og mennene arbeidsmenn - I hvert fall om en tok en tur litt ut på landet. 

At vi har kommet så langt (i Norge) som vi er kommet på femti år, er noe både kvinner og menn bør klappe for. Allikevel er det fremdeles mye som kan endres og mye som kan bli langt bedre. Som de fleste andre mener jeg at alle mennesker skal ha like rettigheter, de samme muligheter og likeverd uansett kjønn eller etnisk bakgrunn. Siden jeg står for likeverd mellom kjønnene, og at kjønnshierarki bør slettes som et sosialt konsept - betyr vel det at jeg både er feminist og for likestilling. 

Men så har det seg slik at jeg fant kjærligheten hos en mann som jobber i anleggsbransjen (et fremdeles mannsdominerende yrke), i tillegg er jeg hjemmeværende og tobarnsmamma - varsko varsko og rødt lys lang vei?. Disse faktorene gjør at jeg til stadighet får høre hvor diskriminerene jeg kan være, og at jeg så klart er anti feministisk. 

Det er ingen likevekt hos oss når det kommer til matlaging og husvask, for der gjør jeg mye mer enn min mann, men må det egentlig betyr at vi har en skjevfordeling i hjemmet? Likestilling betyr at kvinner skal stå like sterkt som menn, at vi skal ha de samme muligheter og rettigheter. Vi ønsker å fjerne kjønnsroller og diskriminering. 

Men må det være en kjønnsrettet at jeg vasker mest?

Må jeg fortelle min mann at han må finne en annen jobb, fordi han ofte har en lengre arbeidsdag enn meg? Eller skal jeg la kleshaugen vente, og oppvasken stå på bordet slik at jeg kan spare hans del av husoppgavene til han kommer hjem? Og når han da kommer hjem, skal jeg sette meg i sofaen med en boks brus og se på tv fordi jeg er ferdig med min del flere timer før han? 

Jeg er kanskje hjemmeværende, men i 2015 tjente jeg bedre enn min mann. Jeg laget min egen karriere, jeg har stått frem i medier, både store og små, og hver en krone jeg tjener inn har jeg kjempet for å få. Hva er det som er anti feministisk i det? 

Jeg kan vise frem et møbel jeg har laget med utgangspunk i en haug med plank. På de dagene får jeg jubel og skryt til kinnene er røde og smilet alt for stort. 
Så kan jeg skrive om mitt sjefsansvar for de huslige oppgaver, og feministene raser i fra seg om likestilling i hus. 

Hvorfor skal ikke jeg få lov til å vaske? Og hvorfor er jeg da en helt om jeg har snekret? Hva er vel likestillig i det? 

Home interpretation of the goddess Shiva

Kjempe for likestilling, men å vise respekt for hverandre er en del av det. Så om jeg tar en større del av husvasken så er det av de enkle grunner at det er det mest praktiske. I mitt barndomshjem var det pappa som hver dag laget middag, som hver dag støvsuget mens potetene kokte, som satte på klesvask og brettet klærne etterpå. Takk gud for det, for jeg hadde blitt nokså sulten ved å vente til mamma kom hjem fra jobb kl 18 hver dag. 

Likestilling betyr ikke at alt alle roller må fylles ut likt, da må i hvert fall både arbeidstid og arbeidsmengde være tilnærmet den samme. I dette hus gjør vi i det vi kan for å fylle alle hull som skal tettes, og kun ved samarbeid klarer vi det.

Les også: 

- Det usynlige arbeidet


- Speiltvillingene på Facebook -

Fuck operasjonstrenden

- Operasjon, Botox eller Restylane - det kan virke som en normal ting å gjøre om nesa er litt skjev, puppene litt for små eller kinnbeinene for smale. 

Debatten har vært oppe en stund, men jeg klarer ikke la ballen ligge. Jeg trur den trenger å fortsette å rulle i en retning som er sunnere og laangt billigere. 8 av 10 toppbloggere har gjort kosmetiske forandringer på utseendet sitt. Vi snakker kanskje om en million følgere, eller er det flere?. De fleste ser opp til dem, og jeg trur ikke jeg lyver om mange av oss beunder hvor pene de alltid er (meg inkludert).

Som blogger selv, holder jeg meg som regel oppdatert på de andre bloggerene rundt meg. Som regel klarer jeg ikke å refere meg selv til de såkalte toppbloggerene, men det er ikke til å unngå å legge merke til hvilke innlegg som får høy reach. 

Det som har skremt meg i flere år nå, er at innlegg som handler om kosmetiske operasjoner går viralt og skyter fart rett opp til topplistene - hver gang!! Jeg kan håpe det er fordi meningene er sterke om temaet i negativ forstand, men jeg vet at selv jeg har kjent et press på å gjøre noen små finjusteringer - her og der... For hvis jeg sammenligner meg med de som opererer seg som Barbiedukker og Disneyprinsesser, så er det kanskje ikke så rart at mitt eget speilbilde, når jeg våkner om morgen, er litt skuffende. 

At så mange av bloggerene med flest antall lesere deler ut om sine operasjoner, gjør at virkelighetsbilde blir fordreid. Det kan virke som det mest naturlige å gjøre om du selv ikke er helt fornøyd med eget utseende!. 

Men igjen, etter å ha lest kommentarer på innlegget "Jeg legger meg under kniven: rompeforstørring" fra Sraad, forstår jeg at det ikke bare er toppbloggere som setter i gang kroppspresset. Hvordan oppdragelse er gitt til de som får seg til å fortelle bloggeren: "fiks nå heller på nesa de"

En måned senere er nesa en annen... 

Et så viktig karaktertrekk er fjernet, og nå begynner jeg å komme på sporet av hva jeg faktisk vil fortelle. 

Pappa hadde en ulykke på tråsykkel for en del år tilbake, ansiktet tok i mot fallet mot asfalten, som resulterte i leppespalting, og 7 ødelagte tenner. Leppen grodde sammen, og tennene ble fornyet. Tannlegen hadde gjort den beste jobben, men allikevel kan jeg enda savne det egentlige smilet til pappa. De nye tennene kler han godt, men de nye tennene er ikke like de gamle som sto litt mer på skakken - men som allikevel var helt perfekte, fordi det var hans karaktertrekk når munnen åpnet seg opp i en gapende latter. 

Mine venninner og min familie liker best de bildene hvor jeg ler til krampa tar meg, de bildene der ansiktet mitt er vrengt til et sammensurie av rynker og alt for mye tenner.

Når et bilde blir tatt i det du får latteranfall med en 25 år gammel bestevennine, så betyr det ikke så mye at jeg mangler hår og ser litt rar ut!
Når du får latteranfall med en 25 år gammel bestevennine, så spiller det ingen rolle at man ser litt rar ut!

De liker oppstoppernesa mi, og ørene mine som har to forskjellige størrelser. Pappas favoritt er helt klart fregnene. Min forlovede (kjennes godt å kunne kalle han det) synes jeg er deilig å kysse med, til tross for de smale leppene. Og barna mine kan se på puppene sine mens de sier: "mine pupper er små, og dine pupper er store!" - Jeg griper fatt i det som gripes kan. For hvem bryr seg egentlig om puppene mine er 70A eller 70C?

Nei, det er ikke et før og etter bilde av operasjon. Det er bare et "under amming" og "etter amming". Men hvilken rolle spiller det for deg at mine pupper ikke er like fyldig som da de hadde 200 ml melk i seg?
Nei, det er ikke et før- og etterbilde fra operasjon. Det er bare et "under amming" og "etter amming". Men hvilken rolle spiller det egentlig at mine pupper ikke er like fyldige som da de hadde 200 ml melk i seg? 

Fuck operasjonstrenden, de som har betydning for oss, liker oss for den vi er og elsker alle våre særpreg! Når særpregene endres, forsvinner noe fra den vi virkelig er, og de rundt vil for alltid savne det som var unikt.!

Jeg sier ikke at folk ikke skal få gjøre som de vil med egen kropp, ei heller dømmer jeg de som velger å endre noe. Jeg synes bare det er skrekkslaget at samfunnets skjønnhetsideal er så urealistisk at operasjon og injeksjoner er den eneste måten å oppnå utseende på for 99,9 % av oss. 


Les også: 

- pupp er pupp 

- den perfekte kroppen 

- ønsker barn med lav kroppsvekt


- Speiltvillingene på Facebook - 

 

Jeg spurte, han sa "JA"

Det begynner å bli noen dager siden, faktisk skal vi tilbake til den 29. februar 2016, da jeg gikk ned på kne og spurte om han ville gifte seg med meg. Jeg har alltid drømt om at mannen i mitt liv skulle fri der vi satt over en eksklusiv middag, med røde roser rundt oss og livemusikk i bakgrunnen. Dere kjenner nok til det, slik det foregår på film. Skulle drømmen i midlertidig gå i oppfyllelse måtte jeg nok byttet ut den mannen jeg elsker mot en som har et sterkere karakterkort for romantikk. 

Like før skuddårsdagen leste jeg en tekst om ei kvinne som fridde til sin mann, det var ikke av den mest romantiske historien, men allikevel ble jeg sittende igjen med tanken - Fy fader, så sykt kult! 

For selv om det i dag ikke er uvanlig av kvinnen frir, så sitter nok mange kvinner å venter på at mannen skal stille det store spørsmålet? Litt ironisk da jeg trur et bryllup først og fremst er en kvinnes største drøm. 

Jeg gikk mange ganger rundt i mitt eget hode om jeg skulle gjøre det eller ikke. Og da det slo meg at tanken på å ikke gjøre det var av meningsløs betydning, klarte jeg ikke å la være. De bekymrede tankene var at jeg da måtte slette drømmen om mannen som frir, at jeg ville gå glipp av muligheten til å si JA, mens tårene sprutet (slik jeg hadde sett det for meg). Det var aldri noen tvil på om jeg ville gifte meg med han, så hvorfor kunne ikke da jeg spørre om han ville det samme med deg? 

For snart fem år siden var det han som måtte hale i land meg, og til slutt spørre om jeg ville bli hans kjæreste. Nå var det min tur, til å spørre om han ville bli min mann. 

I løpet av de fem årene som har gått har vi vært igjennom så mye sammen at jeg knapt kan minnes et liv uten Bjørn Tore ved min side. Vi har bygd oss opp et hjem, vi har knyttet oss til fire dyr, vi har fått hver vår svigerfamilie som en del av vår egen, vi har skapt nye vennskap og fått felles venner, og størst av alt, vi har fått to vakre døtre sammen. På fem år har vi også møtt motgang og tyngre perioder, men vi har samarbeidet og kommet oss ut av det. 

Han er min beste venn, og selv om jeg irriterer meg over bokserne som alltid havner på gulvet fremfor i skittentøyskurven når han går inn i dusjen, så dekker karakterkortene hans for tålmodighet, hjelpsom, omsorgsfull, godhet og humoristisk opp for de små bagatellene. 

Da den 29. februar var dagens dato fødtes ti tusen sommerfugler i magen min, og selv om jeg ikke var jeg som svarte ja, så rant tårene akkurat like mye som jeg hadde drømt om. 

<3

- Speiltvillingene på Facebook  - 

Sy tights, steg for steg

Når du skal sy en tights er det viktig at du velger stoffer med stretch, gå derfor for et jerseystoff eller et ribbstoff. Det er like viktig å klippe mønsterdelene med riktig trådretning. Stretch stoffer har normalt stretchen bare den ene veien, sørg derfor for at det er strekk i stoffet i bredden og ikke i lengden når du skal klippe ut mønster. 

- Tegne mønster til tights


Du trenger: 

- stoff - jersey eller ribb
- tvillingnål til symaskinen (må ikke, men det gir en bedre, penere og sterkere søm)
- strikk 


Sy steg for steg

Når du er ferdig med å tegne mønster, legger du stoffet ditt dobbelt og klipper ut etter mønsteret. Slik får du to deler som speiler hverandre (et høyrebein og et venstrebein) 

Når vi skal sy en søm som må være like elastisk som stoffet for at barna skal kunne få dratt tightsen over rompe og ankler skal jeg nå vise dere en ny søm som jeg håper alle har på symaskinen sin. 

Under ser dere bilde av displayet jeg har på vanlige sømmer. 9 tallet merket med rød sirkel er en søm som gir god strekkevne og som passer ypperlig til denne bruk. Sømmen er en skrå og tett sikksakk-søm. Det første du skal sy er oppbretten ved ankelene. Brett stoffet 1-2 cm opp på vrangsiden, og sy FRA FREMSIDEN langs kanten av ankelen, med stretchsømmen og tvillingnål. 

OPS: Jeg har fått en fin tilbakemelding på at tvillingnål gir elastisk søm selv om du bruker rett søm, og at det derfor ikke er nødvendig med sømmen jeg viser over. Sømmen bør heller brukes for de som ikke har tvillingnål! 

Tipseren Kathrine sier også at om du skal prøve andre sømmer enn rettsøm med tvillingnål, så er det vikig å bruke dreiehjulet og forsiktig se at nålene går ned i nålhullet på trykkfoten (mange vil butte her og knekke, spesielt hvis det er en tvillingnål med stor bredde) og at det ikke blir kluss på baksiden. Mange symaskiner har også en egen knapp som må trykkes inn for å kunne sy med tvillingnål, det er gjerne bilde av to nålspisser på denne. 

Til slutt legger hun til: 

- Det kan også være lurt å sette trådspenningen på maks eller nesten maks, samt ha lang stinglengde (søm med tvillingnål)Når du er ferdig med å sy, vil sømmen og kanten på buksebeinet se ut som på bildet under. Du kan velge å brette kanten to ganger for å skjule klippekanten, men jersey og ribb er ikke stoffer som rakner, derfor kan du fint bare finklippe kanten inntil sømmen. Neste steg er å sy sammen innsiden av buksebeina. Brett mønsterdelen dobbelt med vrangsiden ut og sy hele veien fra ankel og opp til spissen der beinet stopper. Her må du ikke nødvendigvis sy med stretchsømmen, da det ikke er belasting på stoffet og sømmene langs den horisontale delen av buksa. 

Legg så "midt bak" mot "midt bak, retten mot retten, og sy sammen de to buksedelene. Sømmen går fra øverste punkt av buksens bakside og rundt til magen.

Brett ned kanten i livet på samme måte som ved ankelene. Denne bretten må kanskje være litt større da det er viktig at du sjekker så du får plass til å tre strikken din i løpegangen som blir sydd. 
Sy FRA FREMSIDEN, og sy rundt til du bare har et par cm igjen før endene møtes. Avslutt. 

Tre strikken ved hjelp av en sikkerhetsnål. Tilpass stikken til ønsket livomkrets, og fest strikken sammen med symaskinen før du klipper av de løse endene. Dra stikken på plass, inn i løpegangen, og sy igjen de åpene cm. 

VIPS så er du jaggø meg ferdig! - Flere syoppskrifter på barneklær, finner du HER. 

- Speiltvillingene på Facebook - 
 

Lag bildene dine selv!

Ukens DIY

 

Det er en stund siden jeg viste bilde over, da var jeg i starfasen av en tegning til stuen. For hva er vel ikke stiligere enn egen "kunst" på veggen? Jeg vet i hvert fall at hver gang jeg bytter ut noe kjøpt med noe egenprodusert, så blir hjemmet mitt mer unikt og personlig for meg. Det er ikke fordi jeg er så veldig flink, men fordi det som er laget for egen hånd har mye større sjel, og som oftest ligger det en historie og en mening bak det. Det tok en måned før jeg ble ferdig med tegningen, det var ikke hver dag jeg tenget, men de timene det tok setter både jeg og BT pris på nå som bildet er oppe på veggen. Bilde er av stor historisk betydning for oss, dersom denne tegningen er tegnet etter et gammel flyfoto fra gården vår. Flyfotoet er tatt i 1968, og siden den gang har det skjedd en del endringer på gården. Derfor er det å bevare historien verdifull.

Jeg har tegnet bilde med sort tusj 0,2 mm, fordi jeg ønsket å lage sterkere kontraster til den hvite bakgrunnen, enn en blyan ville gjort. Men jeg har skisset hele tegningen med blyant før jeg har tegnet over med den sorte tusjen. 

Hvis du føler at tegning ikke er noe for deg, så finnes det uendelige variasjoer for å lage stilige egenproduserte bilder til veggen. Jeg deler en liten collage etter inspirasjon hentet fra pinterest. Slipp fantasien fri og gjør din vegg personlig! 

 

- Speiltvillingene på facebook - 

En helg med kjæresten!

Nå er jeg akkurat ferdig med å ta bilder til ulike blogginnlegg for helgen. Både søm og DIY er på listen. Onsdagens syinnlegg ble forskjøvet av bursdagen min. Jeg rakk heller ikke å hente meg inn igjen i går da jeg var i Oslo på møte og ikke hjemme før på kvelden. Det var et spennende og interessant møte hos nettavisen, i tillegg er det alltid koselig å møte de andre toppbloggerene til nettavisen/Side2. 

Nå er det litt pakking som gjelder før BT og jeg reiser bort for helgen. BT skal på en del møter på hotellet vi skal bo på, mens jeg skal få lov til å være gjest. Hvilket betyr; jeg trenger ikke å bli hoppet på av to små klokken 7 om morgen, jeg kan være borte fra hotellrommet etter klokken 19 om kvelden. Jeg kan trene når jeg får lyst til det, og dusje så lenge jeg selv måtte ønske. Så selv om jeg kommer til å savne jentene aldri så mye, så kommer det nok til kjennes veldig befriende for en helg. 

Det er så klart også en del opplegg som jeg skal være med på, så jeg har ikke planer om å bofeste med på rommet, men jeg ser virkelig frem til å sitte uforstyrret på et rom når BT er i møter, pensumbøker og mr mac skal være med. Det betyr at jeg ikke kan distraheres av matlaging, eller en klesvask som plutselig ble langt mer gøy å sette på, enn å lese de neste sidene i skoleboka. 

Og når arbeidstimene er over venter kvalitetstid med samboer, god mat og underholdning! 

IIk! Jeg for komme igang med pakkingen :) 

Skryte skryte...

... Nyvasket hjem på en tirsdag! 
 

Følelsen av rent og ryddig er ikke en hverdagsfølelse i dette hjem. Jeg klarer ikke å forstå de som til en hver tid har orden eller mangler hybelkaniner som gjemmer seg rundt om. 

Bloggleser Yvonne sendte meg for en stund siden denne kommentaren:

- Vær så snill å si at du bare rydder og vasker et lite hjørne hver gang du skal ta bilder, for jeg får helt prestasjonsangst av å se hvor rent og ryddig du alltid har det ;) Kjempefin hylle.

Så klart er det akkurat det jeg gjør, og jeg kan vel heller si at det er så ille at jeg faktisk må dokumentere med bilder de gangene skitt og smuss er borte, for omtrent én dag eller?! 

Det er så klart bare fordi jeg har bursdag i morgen at husrengjøringen ble lagt til tirsdag! Nå venter kakebaksten ! 

Ha en fortsatt fin kveld, og gratulerer med dagen alle kvinner! 

Betydningen av å bry seg

Jeg kan ikke ha vært gammel, men stor nok til å huske det. Mamma hadde tatt meg med på en liten gåtur, antagelig en av de turene "nå må du få deg litt luft, Stine". Etter selv å ha blitt mamma, forstår jeg at det egentlig betyr "nå trenger jeg en avkobling for å være en god mor resten av dagen".

Turen gikk rundt byggefeltet, og det var en nydelig vårdag. Vi snakket løst om alt og ingenting mens vi gikk oppover bakken med sola i ansiktet. Da vi bikket over bakketoppen så jeg to av de. Det var ikke vanskelig å se, til tross for de hundre meterne i mellom oss, at han ene var bråkemannen.

Jeg krympet meg litt sammen, og tok et bevisst steg nærmere mamma. Vi gikk rett i mot de, og jeg viste at vi måtte passere for å holde kursen mot hjem. Det var første gang jeg ville være så nære, og det var første gang jeg ville møte de uten barnehagegjerde i mellom oss. Alle historiene jeg hadde hørt hadde skremt meg, og det faktum at bråkemannen bråket, underskrev på en måte alle historiene. 

De var lette å kjenne igjen, ikke bare fordi bråkemann bråket, men også fordi de gikk annerledes enn oss. Rundt femti meter foran oss stoppet de, og frykten i meg ble enda litt større. 

"Trenger du litt hjelp?" spurte mamma med vennlig stemme og stoppet opp hos de to mennene. Bråkemann hylte til, det var noe i veien med buksa hans, men jeg krympet meg av bråket fremfor å lytte. Mamma bøyde seg frem og hjalp han med på få lukket buksesmekken før han takket med sin høyeste stemme, og sammen gikk de to mennene videre. Side om side, med en annerledes gange. 

View from behind of an adult son walking with his senior father in the park.

Jeg glemte å fortelle mamma det, men hendelsen forandret meg. Jeg så på det som heltemodig å gå bort til de skumle mennene og tilby de hjelp. Min mor viste godt at det ikke var noe skummelt med de to mennene, og at deres annerledeshet skyldtes ulike former for utviklingshemning. Bråkemannen kan ikke ha hørt særlig godt heller så høyt som han snakket, og det  til tross for høreapparatet. 

Jeg så hvor fint det var å hjelpe om det så bare var for en liten ting. Jeg så at det å bry seg ga et smil tilbake, og størst av alt, jeg kjente den gode følelsen i kroppen min, selv om jeg bare var en tilskuer til hjelpsomheten. Uansett var den lille opplevelsen ved å se min egen mamma gå foran som et godt forbilde betydningsfull, den sa ikke bare med ord at det er viktig å hjelpe andre, den viste betydningen av det. 


I går: 
Jeg hadde akkurat rukket å løfte jentene (snart 3 år) ut av bilsetene på vei til barnehagen. Parkeringsplassen var dekt av et hardpakket snølag. Det kom en mann gående fra butikken, i det ene øyeblikket bar han en bærepose med varer, i det andre lå han så lang han var på bakken med varene strødd rundt seg. Jeg kastet fra meg vesken og løp de få skrittende bort til han mens jeg hørte hvordan det gikk. Han var for tung til å reise seg alene, så jeg hjalp han opp på beina før jeg plukket opp varene. Det hele var gjort på ett par minutter, men i det jeg snudde meg tilbake til jentene, så jeg mitt eget blikk gjennom deres øyne, den dagen mamma stoppet for å hjelpe de to som var litt annerledes.

"Mamma, mannen falt og du hjelpa han! Han falt, og slo seg mamma, du hjelpa!" 

....

Da vi ankom parkeringsplassen igjen i dag, stoppet begge jentene opp og sa: 

"I går mannen datt, og du hjelpa!" 

 

Det viktigste vi som foreldre kan gjøre for våre barn er å vise dem medmenneskelighet, omsorg og hjelpsomhet. For når sant skal sies; barna gjør ikke som vi sier, de gjør som vi gjør! 

 

- Speiltvillingene på Facebook - 

 

Plutselig så uavhegige

Jeg kan ikke si det er stille, for riktignok kan jeg høre latteren bære igjennom gulv og tak. Allikevel er det ingen barn rundt meg, de henger ikke i buksene mine når jeg prøver å få ting gjort, og jeg får ikke lengre besøk når jeg sitter på do. Det var helt klart en tid der jeg lurte på om det ikke en gang var lov til å tisse uten å få besøk av to små, en hund og en dør på vidt gap. Ved riktig uheldige anledinger kom det kjentfolk på besøk. De kjente går inn uten å bake på, og siden doen vender mot utgangsdøren har jeg ønsket de velkommen med buksa på knærne. Jeg har også prøvd å lukke døren med lås og slå, det holdt barna på utsiden, men neimen om det var noe fred å få da de to små slo og skrek på andre siden. 

Jeg hører de fire føttene løpe frem og tilbake over taket der jeg står, men oppvaskmaskin er tømt og mens jeg lager middag hører jeg på Snikende Frykt av Karin Slaughter på lydbok. Det er til og med mulig å følge med, for barnelatteren og de glade rop er ikke mer forstyrrende en bakgrunnslyden fra tørketrommelen som tromler i rommet ved siden av. 

Det første mine barn sa de ytterklærne var av etter barnehagehenting var: 

"Vivia!! Skal vi gå opp på rommet og leke?" 
"JAAA! Mamma, vi gå opp på rommet!" 

For på rommet er det gøy, det er så gøy at de ikke lengre trenger en mamma til å aktivisere dem. 

Heldigvis har de ikke flakset så langt, så når hodet blir tungt og kroppen blir sliten kommer de krypende og kjemper om mest og størst plass på mammas fang. 

Det er meg en ære å fortelle alle nykommende tvillingmødre det motsatte av hva de ofte får høre:

Akk så heldig du er som får gleden av å ha tvillinger i hus. Å være mamma kan være tøft, men helt fra de første timer kan du glede deg over roen de får fra hverandre og tryggheten som følger dem. Før du vet ordet av det er de blitt så store at de finner hverandre mer spennende en deg, de har tross alt bestandig besøk av sin bestevenn. Det er ikke tyngre å få tvillinger, i enkelte situasjoner så jo da er det det, men i det store bildet er det å ha tvillinger mye mer avlastende enn det er tungt!"  

 

Speiltvillingene på Facebook - 

 

Phu--ææh!!

Jeg har en lei tendens til å hope opp med alt for mange oppgaver i livet. Skole, skape, skrive, sy, skrive, sy og skrive litt mer. I helgen måtte jeg rett og slett sette av tid til husvask og familie, men selv om huset er rent, er det noen timer jeg mangler til andre ting. Jeg var så glad for at jentene våknet kvart over 7 i dag, for hadde de ikke gjort det hadde jeg sovet forbi alle vekkeklokkene. 

Jeg jobber med den store oppryddingen på bloggen, slik at det blir enkelt og oversiktelig å finne frem til både syoppskrifter og annet, men det koster tid, så dere får smøre dere med tålmodighet. 

Jeg har så vanvittig mange planer på gang, og det at det ikke er tid nok kveler meg snart. Til helgen skal jeg på årsmøte med BT, og jeg er så klar for å bli værende på hotellet å ta igjen tre ukers studietid, mens BT sitter i møter. -_- Haha! 

7. mars allerede!? Da har vist denne jenta bursdag om to dager!!! 

 

Stort behov for nytt til jentene

Det utrolig praktiske plagget body som unngår mageglipp og holder bleia på plass er plutselig blitt det minst praktiske plagget i jentenes skap. Jentene har sluttet med bleia hjemme, og bruker "truse-bleie" (up-and-go) når de er ute eller i barnehagen. En bleie jeg tidligere syntes var utrolig tungvindt da alle klær på underkroppen måtte av for å få på bleie. Nå brukes den som en truse, og de kan komme hjem fra barnehagen med den samme bleia fordi de har husket å gå på do hele dagen. 

Dogåing og body er ikke en god kombinasjon, så nå byttes alle bodyer ut med gensere, og alt av underdeler må være enkelt å få av i en fei. Derfor har jeg hatt en stor produksjon av tightser til jentene. Alle klærne jentene har skal være behagelig, og tøyelig, slik at de kan turne i alle retninger og vinkler. 

Gårsdagens lille produksjon ble to nye tightser, og steg for steg bilder er tatt til neste syinnlegg. Genserene er fra Nameit :) 

Ha en nydelig søndag! 

- Speiltvillingene på Facebook - 

DIY Paradis Spillet


Det er tid for ukens DIY- innlegg, og som dere ser her så er det et simpelt, billig, men morsomt prosjekt denne dagen.

Jentene har et soverom på  20 kvadratmeter, de har altså god plass til lek om moro, men samtidig er det veldig lite veggplass på rommet deres. Fem meter av veggen er skap, på den andre 5 meters veggen er det skråtak som minimerer veggplassen. Kortsiden av rommet inneholder dør, vindu og brannmur. Dette gjør at rommet er vanskelig å møblere for god utnyttelse, og jeg følet at rommet har alt for mye gulv i forholdt til plass jeg kan plassere møbler, ved mindre jeg velger å sette alt midt i rommet for ikke å blokkere for skap, vindu, dør, og annet. 

Nettopp dette ga meg en idé om å lage et paradis på gulvet. Paradiset er ikke i veien for noe, samtidig som det gir en følelse av at gulve er ment til noe mer enn bare et gulv.

Jeg hadde jentene hjemme i går, da vi var snødd inne, og etter å ha tatt en rydde og rengjøringsrunde i andre etasje, dekorerte vi gulvet meg tape.  De fikk tape der de selv ville tape som ble en lek der tapen var plaster til dyr og bamser, mens jeg målte opp og laget det gode gamle spillet "paradis". Flere enn meg som har utallige timer bak paradishopping i friminuttene på barneskolen? 
 


PARADIS: 

Jeg har brukt en tape som heter "isolasjonstape" og er kjøpt på europris. Jeg tuller ikke når jeg sier at vi bruker denne type tape til alt i dette huset. Og siden alle skuffer og skap antagelig inneholder en slik taperull, var jeg helt klar på hvordan tape jeg skulle bruke. Denne tapen har god holdbarhet, det er faktisk ikke lenge siden min mor ødla speilen sin på bilen og fikk låne litt isolasjonstape for å holde den på plass til reparasjon. I tillegg sitter den godt og enkel å jobbe med. 

I tillegg brukte jeg en målestokk og en tapetkviv (kan byttes ut med saks). 

Så er det egentlig bare å tape der tapes kan. Jeg har ruter på 25 x 25 cm. Jeg kan jo si at dette lille prosjektet var en suksess! For å sette en liten krone på verket, og for å få inn litt læring i form av tall på rommet, klippet jeg ut sirkler av papir med en mønstersakt, og malte på tallene. Jeg klippet ut litt større sirkler i kontaktpapir og tapet på boksavene i paradiset. - Speiltvillingene på Facebook - 

Klær og kolleksjon

/Inneholder  reklamelenker/


/ jumpsuit mørk rosa // jumpsuit lys rosa /Med vinterland ute, er det bare å drømme om sommertid inne! Nå kan jeg nesten ikke vente til tiden hvor vi slipper og kle på lag på lag for den lille turen ut i bilen og til barnehagen. Jeg setter pris på at vi har fire så ulike og unike årstider, men når det er så kaldt som nå, er det nesten utenkelig at det kan bli vær for å gå i kortermede klær. 

Det er fremdeles noen modeller igjen fra kolleksjonen min, så drømmer du like mye om varmere dager som meg kan du bestille en jumpsuit med 20 % avslag, og motta pakken rett fra lageret til VirreVapp i Drøbak. 

Rabattkoden er: Stine 


NY Kolleksjon fra VirreVapp

VirreVapp har nå lansert forhåndsbestillinger på en ny kolleksjon for jenter og damer, som matcher hverandre. Modellene kommer i et stort fargespekter og mønster, samtidig som du finner de rolige ensfargede. Jentene og jeg fikk prøve tre lin/bomullsskjorter, og jeg falt helt pladask for modellen, samtidig som jeg syntes den var like fin til meg, som til jentene. Sjekk gjerne ut hele kolleksjonen for damer og hele kolleksjonen for jenter! Rabattkoden: Stine, gjelder også på VirreVapp kolleksjonen, og gir 20 % avslag, frakt kommer i tillegg. 

 

Seriøst!?

Nei nei nei! Hvor ble det av våren som var her i helgen, men grader på plussiden og en stor gul sol som varmet fingre, og satte de første fregnene på nesen min? Jeg pleier å hevde at jeg har bursdag i vårmåneden, mars! Når det nå bare er seks dager til bursdagen min og allerede tredje mars, ser det ut til å bli en vinterbusdag i stedet. 

Faktisk har det snødd så mye her i natt at jentene og jeg er snødd inne. BT kom seg på arbeid, men han kjører Toyota pickup og ikke Toyota avensis. Brøytemannskapet har også vært tidlig opp i natt, så med to ekstra brøytekanter å passere før den glattbrøyta bilveien er et prosjekt jeg ikke har tenkt til å begi meg ut på denne morgen. 

Jeg kunne ikke vært mer takknemlig for at min kjære fylte opp vedkurven i går kveld. 

- Flott at jeg satt inn bilen i går da! -_-

Ha en snøfull dag 
 

Ny oversikt over barneklær

Det ble sent i dag, men nå er jeg endelig ferdig med å lage en god oversikt over oppskrifter på barneklær. 
Det har lenge irritert meg at man må bla opp og ned i det uendelige for å finne det en leter etter i syoppskriftene, så det var på høy tid å få ryddet opp. 

Jeg tenker å gjøre det samme for "sy til voksen" og "sy til huset", slik at det blir lett å finne det du leter etter. Jeg vet at mange setter stor pris på syinnleggene, så da håper jeg disse timene på "bakrommet" er nyttige for dere. 

I kategorifeltet er det nå en ny kategori med navnet "Sy Barneklær" ! Sjekk den ut da vel, og gi meg en gjerne en tilbakemelding. (Finn en feil! - pokker, det får bare være.)

God natt ! 
 

SySkole Del 4

Forslag til mønster for nybegynnere


"Hva er det greiest å starte med, når jeg er helt ny bak symaskinen?" Er det mange som spør meg om. Siden du nå vet det du trenger om symaskin og utstyr, tenkte jeg å gi et forslag til ulike plagg du kan sy. 

Jeg har valgt meg ut noen av mine favoritter, som både er enkle å sy, men som også er plagg som kommer til å bli godt brukt. Å ta for seg et avansert bursdagsantrekk kan vi helle komme tilbake til senere. 

Rekkefølgen på plaggene under er ikke tilfeldige, jeg trur denne rekkefølgen vil gi deg et godt grunnlag innen syferdigheter med stigende vanskelighetsgrad. Du kan så klart gå for noe helt annet, og flere mønster ligger ute under kategorien SYOPPSKRIFTER. (Noe som minner meg på at der må det virkelig ryddes opp slik at det blir en mer oversiktelig side)! 


Du finner alle innleggene til SySkolen HER

 

- Speiltvillingene på Facebook - 

Verdens tøffeste jobb..

- De påtok seg verdens tøffeste jobb.. 

Tired couple drinking coffee in a kitchen

Det er over tretti år siden nå, men jeg vil fortelle en historie om mine foreldre. Kanskje er det noen som vil kjenne igjen historien. 
Mamma var 23 år og pappa 25 år da de påtok seg en jobb tøffere enn noen annet.

De ble begge direktører, der ansvar og behov sto sterkt i sentrum blant deres arbeidsoppgaver. Jobbene deres var ikke som en 8-16 timers jobb, dette ansvaret kostet dem 168 timer i uka, lettere sagt 24 timer i døgnet. Brukeren de jobbet for krevde at de var tilgjengelig uansett tid på døgnet, de fleste timer oppreist eller i bøyd stilling. Det sto også et høyt krav til utholdenhet og daglige prøvelser. 

I den normale 8-16 timers arbeidsdagen har alle krav på en halvtimes lunsjpause, det var ikke gjeldene i denne jobben. Ingen pauser fra rollen var lovlig, men mine foreldre kunne spise sammen med brukeren da det lot seg gjøre. Søvn måtte også forgå på samme tid som brukeren, men kun som hvilende nattevakt, klar til å sprette tilbake i arbeid så fort det ble behov for dem - opptil flere ganger om natten. 

De måtte ha kunnskaper innen medisin, finans, kunst og pedagogisk ledelse for å kunne tilfredstille sine roller, og vise konstant sosial oppmerksomhet til sin bruker. 

Arbeidsmiljøet var kotisk, og livet de hadde levd måtte settes på vent. De hadde ikke lov til å ta seg ferie, faktisk var det et enda større behov og krav for økt arbeidsmengde i ferier og på helligdager. Hver dag stiltes det krav til en positiv innstilling, til tross for mangel på søvn og pauser. 

Denne jobben burde kanskje gjort dem søkkrike med tanke på krav og arbeidsmengde, men lønnen var lik null. Jobben kunne lettere sammenlignes med veldedighet, for de ga bort enorme pengesummer i stillingen som direktører. 

Allikevel var det  noe ved arbeidet som gjorde det verdt svettedåper og lite penger i banken. Den meningsfylte kontakten de fikk, og følelsen de fikk av å virkelig hjelpe sin bruker var uovervinnerlig. 

Som et familiekonsern tok min søster og jeg over direktørrollene for noen år siden, men fremdeles veileder våre foreldre oss og lærer oss alt vi trenger å vite. De trøster oss når vi synes jobben er for tøff, og stiller opp når det trengs. 

For 30 år siden påtok mine foreldre seg verdens tøffeste jobb, brukeren begynte etter ett år å kalle de, Mamma og Pappa! 

For 25 år siden (om presis 8 dager), doblet de anvaret og enda et år senere var det min tur til å se opp på de viktigste menneskene i livet mitt og si: "Mamma".. "Pappa" 

family lying on the bed view of the foot

- Inspirasjon til teksten er fra filmen "World's Toughest Job", som er laget i forbindelse med morsdagen. 

- Speiltvillingene på Facebook -