hits

september 2017

Two alike

De sa de var forskjellige, født til å bli søskenlike, men ikke kliss like. Selv jeg så at det var feil, det var to barn som egentlig skulle vært ett og samme menneske. De små runde nesene, de grønne fortryllende øynene, leppenes kurvede linjer, og ørene med ideniske vridning av brusk og form. Som to dåper vann. To jenter skapt fra det samme egget, smeltet sammen med det ene frøet. 

Selv ikke en gang eneggede tvillinger har identisk DNA. Det er ikke stort som skiller de fra hverandre, lenge trodde de også at DNA'et var helt likt hos eneggede tvillinger, men det stemmer ikke. De mikroskopiske forskjellene er tilstedeværende. Visst du forresten av det bare er 1 prosent av DNA'et vårt som skiller mennesket fra apene? Noen mener egentlig at det er litt mer, men uansett da. Det er allikvel ikke mye.. Men forskjellenen, den er jo stor. En sjimpanse og et menneske, ja vi ser likhetstrekkene, men vi tar ikke feil av hverandre. 

Ingen i verden har likt fingeravtrykk, heller ikke eneggede tvillinger, men på sett og vis er de mer enn bare like. Eneggede tvillinger har lik blodtype, eneggede tvillinger kan også donere organene sine til den andre. Eller få stamceller fra sin tvilling. 

Så like, både på utsiden og på innsiden, men det er bare det materalistiske. Tenk bare på apene, de er bygd opp på nesten nøyaktig samme måte som oss, men den bitte lille forskjellen i byggeklossene gjør oss mer enn ulike, det gjør oss til to arter, to helt forskjellige individer. 

Det er ikke mye som skal til før en forskjell er til stedet, faktisk ikke mer enn de mikroskopiske forskjellene man kan finne i to eneggede tvillingers DNA. For den lille forskjellen utgjør alt. To individer så forskjellig at en mor kan høre, lukte og se forskjellen. 

Men å være tvilling betyr mer enn likhet og ulikhet. Har du hørt om tvillingbåndet? At en tvilling kan kjenne sin tvillings smerte? Ikke vet jeg, jeg er ingen tvilling. Men jeg skal fortelle deg en ting. Når en av tvillingene forteller om en hendelse, så kan leppene til den andre tvillingen begeve seg i takt med den andre. Som om hun om de var ett, men allikvel to. 

Å være enegget tvilling er mer enn å være to individuelle personer, for uansett hvor mye man vrir og vender på det, så var de fra første stund skapt som en enhet. Derfor vil de for alltid være en del av hverandre, knyttet sammen på et vis vi andre ikke kan forstå. De hører samme, fordi de mangler noe uten den andre. 


- Speiltvillingene på Facebook - 

 

#skolissykrok

 

Jeg må bare få si at jeg koser meg med sømmen om dagen, og det gleder meg såå mye at det er så mange av dere der ute som også gjør det. For mange år siden (faktisk) laget jeg en tag på Instagram der jeg tagget alle klærne jeg sydde med #skolissykrok, etterhvert ble det flere og flere som hang seg på til min stoore glede! 

Jeg har brukt taggen litt for lite den siste tiden, så nå er det på tide å få fart på den igjen. Med så mange nye mønster, håper jeg at dere også tagger klærne dere syr med oppskrifter fra meg med #skolissykrok om dere deler bilder på Instagram. Det er virkelig en kjempe inspirasjon å se hva andre lager, og jeg digger å få muligheten til ikke bare å vise fram, men også se deres verk. 

Når man bruker taggen #skolissykrok så setter jeg veldig stor pris på at bildet faktisk viser ting som er sydd etter inspirasjon fra meg, og ikke helt andre plagg, eller salgsvarer.  

Jeg gleder meg til å se hva dere har tryllet fram, så del del del. Enn så lenge kan dere jo gå inn å søke inspirasjon i de bildene som allerede ligger der :D 

Nå må jeg hive meg rundt her, for jeg har enda ikke begynt å pakke til vi reiser i morgen tidlig! 


- Speiltvillingene på Facebook - 

"Mamma, du er såå flink til å sy!"

Det skal sies at det var ei jente som hoppet i taket i dag, og ei jentene som nærmest kastet seg i gulvet da de to kom hjem fra barnehagen. Passe urutinert til tvillingmamma å være og bare sy en genser, eller hva? 

Det er ikke alltid selv supermammaer klarer å få alt likt her i denne verden, og det tror jeg de små har litt godt av til tider. Neste gang er det antagelig omvendt, og da Olivia fikk se at jeg hadde klipt ut mønsterdelene til hennes genser også, så var det helt greit allikevel.

Otilie derimot fikk omtrent ikke av seg genseren hun hadde brukt i barnehagen fort nok. Den nye genseren skulle på, og la meg si at belønningen var stor da hun sa med stor takknemlighet i stemmen: "Mamma, du er såå flink til å sy!". 

Stolt datter i ny genser, stolt mamma av verdens (en av to) fineste datter <3 

Genseren har jeg sydd med utgangspunktet i det samme mønsteret som jeg har delt mønster og sytutorial på: Genser med hals. Jeg har kortet inn armene, og sydd på ribb i stedet, så har jeg lagt til noen pyntedetaljer i tillegg. 

Til dere som syr mønster fra meg, så må dere gjerene dele bilder av klærne på Instagram og tagge bilde med #skolissykrok. Det er så klart helt valgfritt, men jeg elsker å se hva dere syr og det er en superfin måte for meg å få med meg alle de fine klærne dere syr på :D 


- Speiltvillingene på Facebook - 

Leke med gode mønster

I dag har jeg brukt tiden på noe som jeg absolutt ikke hadde tid til - nemlig å sy. Vi reiser som nevnt til Færøyene til torsdag, og innen den tid må jeg rett og slett vaske det fjellet med klær som jeg har samlet på baderomsgulvet. I det jeg ser at kleshaugen er litt for stor, så slår min dårlige side ut, og i stedet for å prøve å få vasket klær, ryddet og pakket til vi skal dra av gårde, så tar jeg i stedet fram symaskinen og later som at klesvaska skal gjøre seg selv på magisk vis.. Aiaiai! Men så utrolig mye mer spennende det er å sy enn å rydde! 

Jeg fikk dempet syabstinensene med å sy en ny genser til Otilie. Så får jeg nok vente til etter helgen med å sy en til Olivia også. 
Det er jo helt herlig å ha nye mønster, og til denne genseren har jeg brukt mønsteret til → genser med hals ← som jeg har delt tidligere. Denne gangen har jeg sydd genseren i et stoff som heter isoli, og er det stoffet som er klassisk i de grå joggebuksene. Siden det ikke er mye stretch i dette stoffet, har jeg klippet av 1 cm rundt hele halsen, slik at halsåpningen er litt større enn når jeg syr genseren slik mønsterbeskrivelser forteller hvor jeg bruker elastisk stoff. Det er en viktig ting å bemerke seg om man vil sy "genser med hals" i et stoff uten stretch, da halsen kan bli trang over hodet om det ikke er stretch i stoffet. 

Med noen ekstra detaljer
Som dere ser så er ikke genseren helt lik de jeg har laget tidligere, denne gangen har jeg lagt til noen ekstra detaljer, og det er en av de tingene jeg elsker når jeg har et godt mønster. Da er det enkelt å gjøre om litt, for eksempel klippe av litt av lengden på armene, og erstatte med en ribb-avslutning og tilføre noen ekstra pyntedetaljer. Det er ikke mer som skal til for at det virker som den nye genseren er en helt annen genser enn de tidligere som er helt enkle. 

- Se også innlegget med mønster og sytutorial for utgangspunktet til denne genseren 

Nå får jeg hive meg rundt, sette på en klesvask og komme meg til barnehagen for å hente hjem gulljentene. 
 


- Speiltvillingene på Facebook - 
 

Tar helgen på FærøyeneBrått er det bare to dager til mannen og jeg reiser en langhelg til Færøyene. Woop Woop! En voksenhelg er det lenge siden vi har hatt, så jeg kjenner jeg gleder meg veldig. 
Turen er en fagtur igjennom MEF (maskinentreprenørenes forbund), altså med jobben til Bjørn Tore. Det fine med slike reiser, er jo at vi damene (for det er stort sett det alle vi ledsagerne er), får reise på guidet tur, mens maskinentreprenørene er på fagseminar. På kveldene er det alltid masse hygge, skravling, god mat på tallerknene og vin i glasset ! 

Færøyene en bortglemt perle? 
Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke har tenkt spesielt mye på Færøyene siden vi hadde geografi på barneskolen. Vi måtte faktisk google litt, bare for å finne ut hvilket land øygruppen tilhører, og finne ut at det faktisk bor 50 000 mennesker der. 

Derfor er det jo helt fantastisk å få muligheten til å reise ditt og besøke stedet. Det er jo antagelig ikke noe vi hadde prioritert ved andre anledninger. 
 


Noen som har vært der, og har noe å fortelle så er det bare å slenge igjen en kommentar i kommentarfeltet :) 

- Speiltvillingene på Facebook - 

 

Film: vi leker Brannleken

/ Annonse /

Barn lærer igjennom lek, brannleken er en av de viktige lekene 

Da jeg leverte barna i barnehagen et par dager etter vi lekte brannleken, som er en brannøvelse jeg anbefaler alle familier til å ta, oppdaget jeg noen nye bilder foran meg. På veggen var det hengt opp mange tegninger der barna skulle tegne innenfor to karakterkort; omsorg, og hjelpsomhet. Jeg fant tegningene til barna mine og spurte hva de hadde tegnet på de forskjellige bildene. Det sto skrevet over av en voksen, men de husket godt hva de hadde tegnet og forklarte i vei. 

  "Der har jeg tegnet oss tre, hvor du hjelper oss å rydde rommet, for når du hjelper oss, viser du omsorg" sa datteren min Otilie. Tegningen viste helt klart tre personer, en tegnet med rosa farge, det var Otilie, en tegnet med lilla farge, det var Olivia, og meg tegnet med begge fargene. Bak oss var det fargelagt med mange farger, og det var rote på rommet. 

 "Oi!" sa jeg mens jeg pekte på den siste tegningen jeg så, over sto det "Olivia hjelper mamma å leke brannleken". Det var det Olivia hadde tenkt ut og bestemte seg for å tegne.

På tegningen var vi, det gule og oransje var brannen vi skulle flykte i fra. Men det viktigste av alt var tanken bak. Hvordan hodet til den 4 år gamle datteren min hadde tatt til seg et viktig budskap igjennom en brannleken, og bearbeidet det på sin måte i barnehagen. 

Jeg vil gjerne få vise fram filmen fra da vi lekte brannleken. Dere ser hvor gøy det er, og hvor viktig betydningen er hvis det en dag skulle begynt å brenne. 

SNURR FILM 

Videre nå kommer vi til å snakke om å brannøvelsen vi hadde her hjemme, slik at barna skal få lærdommen godt inn hodene. Så kommer vi til gjenta brannleken men jevne mellomrom, både fordi jentene syntes det var fryktelig morsomt, men også fordi jo bedre rutinene sitter i kroppen vår om noe skjer, jo lettere klarer vi å handle i panikken. 
 

Brannleken finner du på →www.brannleken.no← 
Leken er helt gratis, og tar ca 10 minutter å gjennomføre. Resultatet er mer kunnskap og tryggere handling om det en dag begynner å brenne. 

- Les også innlegget mitt - Hva hvis det begynte å brenne? -  om du vil ha mer informasjon rundt brann og brannleken. 


- Speiltvillingene på Facebook - 

Julekalender i år også?

Brått er vi i slutten av september, det betyr at det i dag faktisk er under 3 mnd til julaften. De siste 3 årene har jeg laget en julekalender i form av hjemmelagde julegaver, julepynt og annet med en hensikt bak; nemlig å inspirere andre til å ha juleverksted og lage julegaver og pynt selv. Alt jeg lager i julekalenderen, er derfor laget med steg for steg i bilder og tekst på hvordan alt blir laget.  

Jeg sitter med mange gode minner fra juleverksted i barne- og ungdomsårene sammen med søster og mamma, det er en tradisjon jeg vil ivareta for mine barn, og også dele med dere. 

For at jeg skal komme i mål med en ny julekalender, så må jeg faktisk starte planleggingen allerede nå, hvilket er ganske tidlig, men også veldig koselig, ettersom jeg på den måten kan ha julestemning i veldig lang tid. 

Jeg tenkte å høre om dere har interesse for en ny DIY julekalender, og med det kan jeg jo vise fram noe av de jeg har laget de siste tre årene

 - Alle innleggene til bildene over, pluss enda flere DIY juleinnlegg finner dere under kategorien - DIY JULEKALENDER - 

Om du ønsker at det skal bli julekalender med forslag til hjemmelagde julegleder i år også, blir jeg veldig glad om du viser din interesse ved å trykke på "liker"-knappen under pilen 

Sytutorial - kjole med tyllkantDa kommer kjoleoppskrift nummer to til mønsteret jeg delte i går. Til denne kjolen brukes det samme mønsteret som på kjole med krage, men det er noen få forskjeller (Beskrivelse under "VIKTIG INFO OM MØNSTER" lengre ned på siden) 

Kjolene er blant jentenes favoritt kjoler i hverdagen, det er rart hvordan de små barna fører at litt tykk kan løfte en hverdagskjole til å bli selve festkjolen. Perfekt fordi de da kan få ha på seg en kjole i barnehagen også, da denne er super behagelig å ha på. 

Stofftips: 

Jeg har sydd kjolen i jersey, men den kan også sys i andre myke stoffer: 

- jersey
- fleece
- isoli
- Jacquard

- Tyll til tyllkant. 


Mønster: 

Dette er mønsteret som er til begge de to kjolene fra "sy-det-selv-høstkolleksjonen" Mønsteret på kjolen går fra størrelse 74 til 128 (6-9 mnd til 8 år). Tutorial til kjolen med kage kan du se her. 

Når du har kjøpt et mønster fra meg, vil jeg sende mønsteret til din mailadresse i løpet av 24 timer. (Husk å sjekke søppelpost om mønsteret ikke dukker opp) 

Mønster til kjole med krage / tyllkant str 74 - 128 

 

VIKTIG INFO OM MØNSTER

1) Bruk alle mønsterdelene med unntak av mønsterdelene til "krage"

2) Tillegg knappestykke: klipp ut to rektangler, en med mål 2,5cm x 12 cm, en med mål 5 cm x 12 cm

3 ) Klipp av 3-4 cm på lengen, langs bunnen av kjolen, om du ønsker å ha en tyllkant nede. 

4) Klipp ut to remser tyll i ønsket bredde, jeg har klipt ut remser på ca 25 cm bredde. Remsene klippes da langs hele bredden av stoffet. Har du kjøpt tyll som er 145 cm bredt, så skal remsen bli 145 cm lang og 25 cm bred. Ønsker du en smalere eller bredere tyllkant nede klipper du etter eget ønske. 


SNURR FILM FOR SYTUTORIAL
 

- Se flere sytutorials her - 


- Speiltvillingene på Facebook - 
 

Sytutorial - kjole med hals

Det er tid for et nytt mønster med en ny filmtutorial, "bambambambararar" (det var altså et forsøk på en fanfare) 

Et mønster, to kjoler

I dag skal jeg dele hvordan jeg syr denne herligheten av en kjolen som jentene har på seg. Mønsteret som tilhører denne kjolen er likt som på kjolen som er sydd med tyllkant. Forskjellen er kun at på den andre kjolen er kragen fjernet, og en tyllkant lagt til. Derfor har jeg laget ett mønster, som du kan bruke til å sy to ulike kjoler med. 
Det blir allikevel to forskjellige tutorials på hvordan jeg syr kjolene sammen, så derfor deler jeg opp innleggene på kjolene. 

I dag viser jeg denne varianten, og i morgen eller på mandag kommer tutorial på kjolen med tyllkant. 

Stofftips: 

Jeg har sydd kjolen i jersey, men den kan også sys i andre myke stoffer: 

- jersey
- fleece
- isoli
- Jacquard


Mønster: 

Dette er mønsteret som er til begge de to kjolene fra "sy-det-selv-høstkolleksjonen" Mønsteret på kjolen går fra størrelse 74 til 128 (6-9 mnd til 8 år). Tutorial til kjolen med tyllkant kommer i løpet av et par dager. 

Når du har kjøpt et mønster fra meg, vil jeg sende mønsteret til din mailadresse i løpet av 24 timer. (Husk å sjekke søppelpost om mønsteret ikke dukker opp) 

Operert nesen

  Det var i går at jeg delte passbildene mine på Snapchat. Tanken bak var så klart å få dere der ute til å humre litt for dere selv, ved å se på mitt eldgamle passbilde med alt for svart eyeliner, og bryn som var blitt visklet ut, og ved å se på mitt nye bildet med bryn og sleik der altså.

  Passbilder er vel verken kjent for å være spesielt flotte, eller av god kvalitet. På mitt eldgamle passbilde har jeg et meget sterkt lys over meg, som kaster flatterende ekstra skygger under øynene, og lyser opp nesen min til en hvit klatt, og ja, brynene forsvant til det bare så ut til at jeg hadde to prikker til bryn. Når sant skal sies så hadde jeg ikke så meget med bryn på den tiden, men det har jeg ikke nå heller, forskjellen er bare at den gangen var det poppis med smale bryn, mens i dag fyller jeg på og tegner de litt lengre slik motebildet i dag er. 

  Litt overrasket ble jeg allikevel da jeg fikk inn denne kommentaren:
  "operert nesa siden første passbilde eller?"

  Først lo jeg, det kunne jo kanskje se slik ut, men så ble jeg litt skuffet. For når ble det normalt å stille et slikt spørsmål? Jo, i vår tid. Kanskje passet spørsmålet godt til meg, jeg er tross alt er en blogger, jeg er av de heldige som også kan leve av å være blogger, så da burde jeg vel kanskje ha operert nesen! Eller hva? Det er jo nemlig slik det har blitt.  

  Et par ganger i året har alle bloggerene som er innunder plattformen til Nettavisen møte. Det vil si at jeg møter Norges mest profilerte bloggere. Sist jeg var i et slik møte, like før sommerferien tenkte jeg over en ting. Jeg kikket på alle de flotte kvinnene rundt meg, alle med hver sin unike personlighet, og alle med hver sin dyktighet innenfor sitt felt. 
Midt i denne tankerekken, så var det som jeg så meg selv fra utsiden, der satt jeg og skilte meg ut. Rart ikke sant? Noen bloggere var så klart større enn meg, mye større, andre var mindre, men en ting har vi til felles, vi liker å skrive, og vi liker å dele og inspirere. 

Skilte meg ut
  Men jeg skilte meg ut, fordi der satt jeg med bare litt maskara på vippene jeg arvet av min mor, lepper av minimal størrelse, oppstoppernesen etter min far og farfar, mitt eget hår, litt slitt gammel neglelakk, et par brekte negler og pupper som kanskje ikke kvalifiserer seg til en skikkelig pupp - begge to til sammen en gang. 

  Jeg skal ikke gre alle over en kam, det er så klart andre bloggere som verken har restylane, sili'tits eller extensions. Det er bare det at det er veldig få blant toppsjiktet.
  Hva folk gjør med sin egen kropp bryr meg et sted midt bak, og jeg står for at alle skal få gjøre det de selv ønsker - det er ikke mitt problem og heller ikke min bekymring å ta stilling til. 

  Det som skremmer meg derimot er at det har blitt mer normalt å endre på utseende sitt enn å ikke gjøre det i bloggverden, og da handler det plutselig om så mye mer, for deres mål er å inspirere og nå ut til alle jenter og kvinner i dette landet. Det er klart det påvirker oss! Da skapes det plutselig en trend som er langt verre enn trenden om å ha en veltrent og slank kropp spør du meg. For plutselig er man ikke en gang bra nok om man passer på vekten, trener og spiser sunt.. 

Bekymret som mamma
  Som mamma til to jenter, så er det det som skremmer meg. Jeg ønsker ikke at de skal operer nesen mindre, og leppene større, for hver gang noen gjør det så mister de litt av karaktertrekkene som var å finne i et vakkert og unikt ansikt, som skilte dem fra de andre.  

 Derfor må jeg nok dessverre skuffe alle som lurer på om jeg har operert nesen eller fylt opp leppene. Det eneste jeg har operert er en føflekk bak kneet, da jeg var 4 år og holdt et hardt grep rundt yndlingsbamsen min. Jeg kan love at inngrepet ikke var av kosmetiske grunner. / Så jeg kan nok ikke bidra med noe særlig til operasjonstrenden, annet enn å minne dere på sjekke opp skumle føflekker! ;) 
 


- Speiltvillingene på Facebook - 

IKKE ØDELEGG LEKEN, MAMMA

Spør du meg er alltid dagens lille høydepunkt det øyeblikket hvor barna oppdager at du er kommet for å hente dem i barnahagen. Det øyeblikket, der de sperrer opp øynene kaster spade og bøtte til alle kanter, og roper "MAAAAMMAAA!" mens de løper så rask beina klarer å bære dem, til de ender i et stup inn i armene dine så du nesten går i bakken av kollisjonen. 

Det øyeblikket elsker jeg da, ikke det øyeblikket der barna ser deg, og du ser at luften går ut av de før de roper: "ÅÅÅÅH, MAAAAMMA! Jeg ville være her lengre!" og så snur de på hælen og springer i motsatt retning. 

  Da jeg andpusten kom opp til toppen av fjellet, inni skogen i barnehagen, fant jeg de to tuppene med de lureste glisene om munnen, akkurat lik en hund som ikke vil la seg fange - nært nok til nesten å få tak i de før de sprang det de var kar om igjen. 
  "Otilie og Olivia, nå er det bra!" stemmen min var bestemt, antagelig lød den like skuffet som jeg følte meg. Jeg hadde jo tross alt gledet meg til gjenforeningen med mine barn. 
  Leken var over, de stoppe og trasket med bestemte skritt tilbake til meg.
  "Halla sjef, hvorfor strikker du av fra morra de a?" spurte jeg med et forsøk på å virke litt kulere enn jeg følte meg.
Det var ikke snakk om noen kos og få der hun strente forbi med et litt lurt smil om munnen. 
  "det er fordi jeg ville være her lenge!" sa hun som selvstendigheten selv. 
  "Åja, men du har jo vært her ganske lenge nå da." svarte jeg, for som sant var hadde hun vært i barnehagen i 7 timer, og det er jo ganske lenge etter min mening. 
 Det var det åpenbart ikke etter hennes mening:
"Ne'ei!"

(Det ikke så vellykkede møtet er å finne på Snapchat storyen min  - Stinetuss - )  

 3. døgnet der altså med sure barn ved henting. Det verste med det er at jeg helt oppriktig blir litt lei meg, enda så tragisk det er. Jeg vil være verdens kuleste i mine barns øyne, jeg vil være superheltinnen som kommer å redder de fra dagens slitsomme barnehagedag. Jeg vil være tegn på glede, lykke og kjærlighet hos mine barn. La meg si at jeg verken var det ene eller det andre, jeg var bare den teite mammaen som skulle stoppe den sinnsykt morsomme leken de akkurat hadde påbegynt med sine gode venner. 

Jeg er mammaen, som begynner å få selvstendige store barn som synes mammaer kan være både masete og irriterende. Så derfor sa jeg det også:
  "Jeg blir faktisk litt lei meg jeg når dere blir sure når jeg endelig får se dere etter en lang barnehagedag" 
  "Men mamma da, vi hadde faktisk akkurat begynt å leke" 

Og det er jo slik det skal føles for barna. De skal føle at de akkurat har begynt å leke, selv om de har lekt hele dagen. De skal få lov til å være så i nuet at de ikke skjønner at, en gang må leken ta slutt for denne gangen, fordi barnehagen stenger og alle barn må hjem. 

Så finner man trøst i at skuffelsen ikke varer særlig lenge, for så fort de kommer hjem har de glemt at de ikke ville dra. Hjemme finner de lekene, bamsene og tegningene de hadde påbegynt rett før jeg var den kjipe mammaen den morningen og sa: 
  "Jenter, nå må vi kjøre til barnehagen" 
Hvor de da svarte: 
  "ÅH, kan vi ikke være hjemme i dag?"Det er sannelig ikke bare enkelt å være mamma til to fireåringer, men på den andre siden er det helt fantstisk morsomt også. Så de små skuffelsene, går fort over når man tar det igjen med verdens beste kvalitetstid om kveldene. 


De to fantastiske gulla mine har på seg klær fra - beelino - det er ullsett fra Name It. Name It er et av mine favorittmerker, kan dere gjette hvorfor? Jeg skal gjøre det enkelt, og gi svaret med det samme. Name It er et av de få merkene som er utrolig gode på å bruke flere farger på de samme klærne, slik at jeg som tvillingmamma kan gi jentene like klær i hver sin favorittfarge ♥ 


- Speiltvillingene på Facebook - 

Nytt mønster kommer opp

Da er jeg i gang med å tegne opp kjolestørrelser til barn fra 6 mnd til 8 år! 

I tillegg kom jeg over en reklame på en enkel, men rålekker kjole til damer her om dagen, så jeg tror jammen jeg blir nødt til å sette meg inn i hvordan jeg tegner opp mønster i ulike størrelser til damer også, og prøve å lage en lignende kjole. 

Denne dagen har det liksom vært full fart, regnskapet er skrevet ut og klart til regnskapsfører, jeg har fått vært avgårde å hentet nytt pass etter som jeg har nytt etternavn og skal ut å reise om en uke i dag. Jeg måtte også en tur på apoteket, og da flyr tiden. 

Jeg har fått redigert litt film, og plundret litt, og etter det var det godt å sette seg ned med en kopp kaffe og mønstertegning. Det føles alltid som jeg havner i mitt rette element i det jeg får en tusj, blyant eller et stykke stoff i hånden.

Rette element, men fargestiftene til barna som er like seige som halvspiste seigmenn.
Enda bedre er det at tegning får meg til å tømme hodet, i morgen skal jeg ta MR av skallen som en oppfølging på migreneproblemet, og jeg kjenner jeg gruer meg. Ikke nødvendigvis for selve timen, men for resultatet av bildene. Antagelig er de helt fine, men ja, jeg har nok sett for mye på film. 


- Speiltvillingene på Facebook - 

Hva hvis det begynte å brenne!

/ Annonse /

Vi har brannøvelser hjemme i huset, og gjør det til en lek sammen med barna. 
If Forsikring har laget en brannøvelse som heter brannleken, og du finner den på → brannleken.no

Nå skal jeg fortelle litt om hvorfor vi startet å leke denne leken, underveis vil dere se litt bilder fra vår brannlek, og litt senere skal jeg også få redigert ferdig filmen jeg laget under brannleken vår. 

 Krabbekonkurranse - moro under lek, viktig i tilfelle stor røykutvikling

En uskyldig men skremmende setning.
Det er ikke så mange månedene siden jeg kjente det gikk et kaldt grøss igjennom meg da jeg overhørte en samtale fra mine barn, der de satt og lekte for seg selv: "Om det hadde begynt å brenne, hadde jeg løpt opp og gjemt meg i sengen!" (Vi snakker opp i andre etasje, innerst i et rom). De hadde nylig hatt brannøvelse i barnehagen, så brann var åpenbart et hett samtaleemne. At brannen var noe de skulle flykte fra hadde de åpenbart fått med seg, men jeg skal si deg at denne moren fikk det travelt med å fortelle litt om brann i hjemmet også. 


Hvordan komme mest mulig effektivt ut av huset om brann oppstår mens man sover, har du flere nødutganger? 

At brann er farlig, og varm det er noe barna fort lærer seg. Å lære barn å ha respekt for en vedovn i huset, et stearinlys, eller en ildfast form rett fra stekeovnene er enkelt. Vi prenter det inn i hodene deres fra før de kan gå og vi sier "au au!" mens vi peker. De mest nysgjerrige barna trenger ikke prøve mer enn en gang før de selv erfarer at det er dumt å ta på den hypnotiserende flammen fra stearinlyset.  

Men hva med en brann?! Det faller ikke like naturlig å prente inn hvordan barna skal handle i en slik situasjon, nettopp fordi det ikke er en situasjon vi opplever daglig. Og selv hvor mange ganger jeg har tenkt over hva vi skulle gjort om en brann oppsto mens vi sov, så måtte jeg ta meg i at jeg aldri har tatt opp dette med hverken barna eller mannen. Jeg fatter ikke at jeg kan ha unngått å inkludere de i brannøvelse tidligere - snakk om å droppe en livsviktig trening! 

Faktisk er jeg litt flau over meg selv som ikke har enset brannøvelse med en tanke! Litt roligere ble jeg av å vite at jeg absolutt ikke er alene om å glemme å ha brannøvelse i hjemmet, men enda mer urolig blir jeg av å vite at det kun er så få som 4 % som holder brannøvelse i hjemmet!!! 


Hvordan komme seg raskt ut uten å springe hverandre over ende

Jeg gjentar: Så lite som 4 % har brannøvelse hjemme!

I 2016, var det over 3000 branner! Det er på tide å våkne opp! 

Øver du, vet du lettere hva du skal gjøre om det skulle oppstå brann. I en panikk situasjon så er det lettere med det som sitter naturlig. Derfor er det ekstremt viktig å øve, så alle vet HVA de skal gjøre. 

Jeg kjenner jeg blir så engasjert at jeg nesten skjelver 


Gå direkte til møteplassen utenfor huset 

Brannsikkerhet redder liv
Når sjekket du røykvarslere sist? Når sjekket du om brannslukningsapparatet er på grønt felt? Vet alle i huset hvor brannslukningsapparatet står? Og hvordan det fungerer? Vet alle i huset at det er viktig å krabbe ut av huset, om røyken er tykk? Og hvorfor de da bør krabbe? 

Ved å ha brannøvelse i hjemme finner du kanskje også ut at et brannslokningsapparat står ugunstig til i tilfelle brann, eller at ting ikke gikk helt som du planla. Det å vite hvordan du skal tilrettelegge er også en viktig del av brannøvelsen.


 Barna fikk være med å bestemme møteplassen på trampolina, kanskje husker de den da enklere om de får lov til å velge, og foreldrene er enig i at plassen er et trygt møtested. 

BRANNLEKEN! 
Jeg tørr å innrømme at jeg har vært dum som ikke har gjort dette tidligere. 
Brannleken kan lekes med barn i alle alder, det er også viktig for de voksene i huset. If Forsikring har gjort det til en morsom lek med masse nyttig informasjon. Det koster deg ca 10 minutter å leke brannleken hjemme, men det kan bety veldig mye mer om det en gang oppstår brann. Så GJØR DET! 

Det koster så klart ingenting å leke brannleken. Faktisk er viktigheten med å ha brannøvelse så viktig at If Forsikring har laget en konkurranse i tillegg, hvor du kan vinne brannsikringspakker. Konkurransen kan du klikke deg inn på når du har fullført brannleken, eller du kan finne konkurransen HER. 
Det viktigste er uansett at du leker brannleken med familien din!

Åpen dag på brannstasjoner i hele landet 23. september! (se hvilke åpne brannstasjoner du kan besøke i ditt nærområde)

I Brannvernuka kan du besøke en brannstasjon og se hvordan brannfolkene har det på jobb. Du får lære mer om brann og brannvern, delta i konkurranser, se på brannbilene og mye annet. En spennende og lærerik dag for alle!

/ Bli forberedt du også! 


- Speiltvillingene på Facebook - 

Det Stine er dårlig på

Det er på tide å slippe bomba løs og fyra av de punktene på lista som jeg er skikkelig dårlig på. 

Jeg må nok starte dette innlegget med å si at jeg blir skikkelig flau alle de gangene jeg får høre: "Hva er det du ikke kan?" 
Noen mener jeg får til helt vanvittig mye på kort tid, og det er for mange helt uforståelig hvordan jeg rekker å sy, pusse opp et rom og bake kaker på et par dager, samtidig som jeg sjonglerer livet som mamma til to, matmor til opptil flere dyr, med husvask og matlaging oppå det hele. Noen mener til og med at jeg er et multitalent, eller som naboen min skrev til meg for to uker siden: "Hva du får til! Setter jo oss dødelige i et dårlig lys, haha!", og jeg skal innrømme at jeg kan sole meg i glansen til slike komplimenter, i hvert fall for en liten stund før jeg husker at jeg har noen baksider også. Fordelen med de dårlige sidene er jo at jeg for alltid kommer til å stå med beina godt plantet på jorden enda så mange generøse tilbakemeldinger dere gir meg.  
 


- Hissigpropp 
Da søster giftet seg for litt over to uker siden, var det en som komplimenterte pappa med at begge døtrene hadde fått giftet seg. Han svarte med sitt ironisk smil at han så mørkt på i hvert fall hun ene datteren en lang stund. Jeg trodde han da mente min seks år eldre søster, som faktisk ikke var i et skikkelig forhold før hun ble sammen med mannen hun giftet seg med, og da var hun jo ut i 20 årene. 

Han mente meg. "MEG?!" svarte jeg forskrekket, jeg har jo hatt kjærester kun med få ukers opphold helt siden jeg gikk i barnehagen. "Ja, så hissig som du var, var jeg litt i tvil en periode".
Der har dere meg, det er faktisk ikke en eneste en som kjente meg som ung som en gang klarer å si på en pen måte at jeg hadde litt temperament, jeg gikk nemlig i flint rett som det var. 

Hissigproppen lever i meg, og det vil den for alltid gjøre, det vil si; jeg eksplo-faenmeg-derer (som var et ord brukt i mitt barndomshjem), og ti minutter senere er jeg helt ferdig med å være sinna. Kort sint, men veldig sint.

Heldigvis fant jeg meg en mann som er rake motsetningen, det vil si, jeg tror ikke han vet hva sint er. Så samlivet mellom en hissigpropp og en konfliktsky person fungerer helt utmerket. Jeg kan faktisk ikke huske sist jeg eksplo-faenmeg-derte. 

Closeup portrait angry young woman blowing steam coming out of ears having nervous breakdown hysterical screaming isolated grey background. Negative human emotion facial expression feeling attitude

-Født 15 minutter over tiden, og aldri tatt den igjen 
Det er faktisk et faktum at jeg ble født 15 minutter over tiden. Mamma hadde termin 8.mars 1991, jeg ble født 00:15, 9. mars 1991. 
Jeg er alltid litt for sent ute til alt, igjen er det rake motsetningen av min mann. Det er en ting jeg irriterer meg grønn over, min mann også. Det er nemlig ikke slik at jeg slenger meg inn hos folk fashionably late, jeg kommer inn med halen i mellom beina, flau for at jeg nok en gang er for sen.
Selv så mye jeg hater å være for sen, så får jeg bare ikke til å komme til tiden. 
 

- Rotekopp og svimehue
Jeg kan bare ikke fatte (!) hvordan folk klarer å ha et ryddig hjem. Jeg roter altså så mye! Og det kan jeg si dere er på bekostning av min kreative side. Dere synes jeg rekker så mye på kort tid, det er bare fordi at når jeg er i mitt kreative hjørne så glemmer jeg alt som heter oppvask, klesvask og annen ryddig. Det vil si at når jeg er på mitt mest kreative, så hender det at mannen trekker ut til gutterommet sitt (verkstedet i låven) rett og slett fordi han ikke orker å gå hinderløype for å komme seg til sofaen, og bruke en time på å lete etter fjernkontrollen, som jeg mest sansynlig har gått med i hånda mens jeg har tenkt på noe meget viktig (som hvordan jeg skal tegne et mønster). Så har jeg lagt den i fra meg, kanskje oppi en kurv på badet, fordi jeg rett og slett ikke aner hva jeg driver med når jeg er i mitt kreative modus. Nok en situasjon der det er en fordel at mannen er konfliktsky, og ikke lar seg irritere av den rotete kona han giftet seg meg. 

Når andre sier at vinduene deres er møkkete, så kan jeg garantere at mine er dobbelt så ille. Men vaskehjelp, det skal jeg for søren ikke ha, for jeg tror jo at jeg en dag skal bli flinkere, akkurat som med tiden! 

Home interpretation of the goddess Shiva

- Livredd for klesvaska
Altså det er kanskje ikke helt sant, men jeg hater klesvask. Noen ganger kjenner jeg at hissigpropp Stine har lyst til å brøle til den. Og jeg kan jo se det for meg, meg selv som står og roper:" DITT UDYRE!! JEG PRØVER BARE Å KOMME TIL BUNNS I DEG, MEN DU ER SOM ET J.... VIRUS JEG AAAAALDRI BLIR KVITT! JEG HAATER DEG!!"
I stedet for å skrike det da, så finner jeg på unnskyldninger inni hodet mitt for at jeg ikke rekker å flytte en ferdig vasket maskin med håndklær over i tørketrommelen, og når det har gått to dager setter jeg den på igjen, og tenker at jeg denne gangen får tid til å sette av 1 minutt for å få den over i tørken. Når det da er tørt, så har jeg en veldig fin seng, som jeg legger alle de rene klærne på til haugen er så stor at klesskapene er tomme. 

Skippertak er jeg derfor meget god på, for når jeg først bretter klær, så bretter jeg 10 maskiner i slengen, framfor 1 annen hver dag. 

- Hva het du sa du? Hvor var vi igjen? 
Jeg tror jeg kunne vunnet premie for dårlig hukommelse på navn og steder. Derfor aner jeg ikke hva verdenskjente skuespillere heter, eller hva plasser jeg har besøk heter. Det er så ille at min mann som har klisterhjerne på slike ting, elsker å tulle med meg på dette punktet. Det er fryktelig irriterende å være så dårlig på å huske navn, og jeg jobber hardt inni hodet mitt for å prøve å hekte navn på knagger og la navnene få lov til å henge der, men knaggene mine er av meget dårlig kvalitet, så de faller bare ned hele tiden. 

For en liten tid tilbake spilte jeg Hint med mannen min og søster og mann. Jeg og mannen var på lag, og jeg skulle "prate" fram ulike skuespillere. Jeg ble strålende fornøyd da jeg oppdaget at det ene navnet var Tom Hanks, for han visste jeg så klart hvem var. Jeg begynt å fortelle, med tiden som den største trussel. "Det er en mann, han er ganske lav, lavere enn meg, brunt hår, også pleier han å gå med pilotbriller, han spiller i flere filmer du liker vettu, sånn action, ganske kjekk!" Bjørn Tore roper ut "Tom Cruise!" Jeg svarer "OH SHITT!" så får jeg totalt latterkrampe og fortsetter:" Ja, det var han jeg forklarte, men det er ikke han, det er han andre med det samme fornavnet, og er suuuper kjent". Bjørn Tore som heldigvis er litt mer oppegående på navn og kjendiser reddet så klart inn Tom Hanks, og sa: "hvorfor sa du ikke bare Forrest Gump?" - fordi jeg trodde det var Tom Cruise så klart. 
Under samme runde klarte vi også å komme fram til Elizabeth Taylor, og la meg bare si at jeg trodde hun var Kiera Knightley, fordi hun heter Elisabeth (Swaan) i Pirates of the Caribbean. Så at BT faktisk klarte å komme fram til det rette svaret på den korte tiden, er jo noe min hjerne ikke kan fatte og begripe. 

Min eneste trøst, er jo at det kan bli noen festlige historier fra min elendige hukommelse på navn.  

- Kjøre bil den gale veien
Jeg liker å tro at jeg er en ganske god fører bak rattet, men jeg har vel kanskje et par eksempler på at jeg ikke er like god som jeg selv mener og tror. Det vil si, det går stort sett veldig bra når jeg kjører framover, bakover derimot er en helt annen sak. En gang rygget jeg rett i en henger fra jobben til Bjørn Tore, det er ikke en av de små nette som du frakter en favn ved med. Det var av den typen som var 3 ganger så stor som min egen bil. 
En annen gang så rygget jeg inn i et tre. Jeg hørte godt at noe smalt, og trodde jeg kjørte over noe som lå på bakken, så i stedet for å stoppe ga jeg gass. Men så bråstoppet jeg, i det sekundet før treet traff sidespeilet på førersiden. "SHIIIT, NÆRE PÅ!" peset jeg før jeg oppdaget at jeg hadde truffet treet med baklykten og ripet opp hele siden av bilen. 

Nå har jeg bil med ryggekamera, og det går heldigvis litt bedre. 

/ Helt dødelig, men nok feil jeg også med andre ord! 


- Følg Speiltvillingene på Facebook - 

 

 

Mareritt slik det bør være

Jeg krøyp opp i sengen, tidligere enn jeg vanligvis pleier. Mannen var fremdeles nede og så ferdig en film, så jeg tok fram den altoppslukende spenningsboka "De vakreste" av min favoritt forfatter, Karin Slaughter. Et par sider videre i boka hørte jeg et lite hyl fra barneværelse like over gangen, litt romstering og så raske løpene skritt over gulvet, og store hikst med et rop på mamma midt i.  
  Datteren min kastet seg i armene mine og lot seg trøste mens hikstene stadig ble roligere mot halsgropen min. 
  "Hva er det lille skatt? Drømte du?" spurte jeg og forstatte vuggingen selv om hikstene hadde avtatt. 
  "H-h-h ja-a!" Hikstingen opptok litt igjen da jeg minnet henne på det grusomme. 
Vi la oss ned i sengen, hun holdt et hardt grep om meg, og jeg kysset pannen hennes om igjen og om igjen mens jeg ga trøstende ord som: 
  "Lille gull! Det er ikke godt å ha vonde drømmer. Så så. Skatten min!" 

Da hun til slutt ble helt rolig og smilte opp mot meg, gjorde jeg et nytt forsøk:
  "Vil du fortelle meg hva du drømte?" 
Hun kikket med sine store grønne øyne rett inn i mine og begynte å fortelle:
  "Jeg drømte det var en kjempestor veps, såå stor" sa hun og viste at vepsen var over 20 cm lang med hendene sine, "og den fløy rett mot meg og skulle stikke meg i pannen", hånden hennes grep etter pannen som om hun ville forsikre seg om at hun faktisk ikke var blitt stukket av monstervepsen.
  "Oi, oi, ja det hørtes jo ganske skummelt ut" svarte jeg henne med alvor i stemmen. 
  "Den snakket til og med!" sa hun som om det kanskje var det skumleste. 

Jeg trakk henne inntil meg igjen, så kysset jeg henne på ny på pannen for å skjule et smil jeg ikke klarte å la unnslippe. Så laget jeg alvor i ansiktet igjen og sa, 
  "Er det ikke rart at hodene våre klarer å lage så mange rare filmer i hodene våre når vi sover?"
Hun kikket opp på meg igjen, denne gangen med hevede øyebryn. 
  "Har du også drømt om den store vepsen?" spurte hun. 
  "Nei, det har jeg nok ikke, men jeg også drømmer mange rare drømmer. Noen ganger er det veldig fine drømmer, og andre ganger kan de være skikkelig skumle eller triste. Da er det godt å kunne våkne og vite at det bare var en drøm og ikke på ekte" sa jeg og strøk rundt i det vakre ansiktet som ble lyst opp av nattbordslampen. 
 
Hun krøllet seg sammen, inntullet i dynen vi delte, og lot de alt for tunge øyelokkene vinne kampen mot å holde de oppe. Blikket mitt var låst på de vakre øynene som hadde falt igjen og så lot jeg smilet komme tilbake. For selv om jeg ikke ønsker at barna mine skal bli skremt av mareritt, så er det en så god følelse å vite at det verste marerittet til mitt barn handler om frykten for å bli stukket av en alt for stor veps. Enda bedre er følelsen av å kunne ta i mot sitt redde barn, og vite at alt barnet trenger i det øyeblikket er mammaen sin. 

/ 1 - 0 til mamma mot vepsen
 


- Speiltvillingene på Facebook - 

 

På let etter drømmehuset

I går var vi på boligmessen på Telenor Arene, og lot oss inspirere av de mange standene der inne. Så i dag tenkte jeg å dele litt mer av prosessen "bygge nytt hus" med dere. 

Jeg har sagt vet et par anledninger at vi har en plan om å bygge nytt hus her på gården. Faktisk har det vært i planen i mange år nå, men det krever så klart et godt egenkapital og gode inntekter for å kunne sette opp et nytt hus på en gård som allerede står med røde tall i banken. Nå har jeg bodd med BT her på gården vår i over 6 år, og han i snart 7 år. Gården kjøpte han på odel da han var 19 år gammel, og har da eid gården i 9 år nå.

Endelig har vi kommet ditt at husbyggingen er et reelt prosjekt, og vi har så vidt begynt den sinnsyke planleggingen. Vi har badet i huskataloger siden før sommeren, og hatt et møte men en leverandør. Neste steg på planen er to møter til med to andre husleverandører. Vi har veldig mange tanker og planer rundt det nye huset, og ønsker derfor å bruke god til på å finne det huset som vi drømmer om. Det er jo ikke akkurat et prosjekt man tar på sparket det her. 
 

Vi begynner ikke å bygge i morgen, og jeg kan heller ikke svare på når grunnmuren blir støpt, det kan bli til våren eller det kan bli til neste vår. Alt avhenger egentlig av hvor lang tid det tar å bestemme seg for drømmehuset, og hvor lang tid det tar før alle søknader osv er godkjent. 

Vi er i gang, og bare det føles så vilt! 

I det nye huset skal vi gjøre veldig mye selv. Det er så klart fordi vi vil spare mye penger på det, men det er også fordi det er noe av de vi gleder oss til med husbyggeprosjektet. Vi har brukt 6 år på å øve oss innen oppussing på dette gamle huset, så nå skal vi vise hva vi er gode for når nytt hus skal opp. 

Fram til da ønsker jeg alle tips og erfaringer fra dere der ute som har bygd hus. Vi tar i mot alt med en stor takk, og jeg håper at jeg etter hvert kan inspirere og hjelpe andre igjen med mine erfaring sammen med deres. 

- Speiltvillingene på facebook - 

En haug med pels og kaninører

I går tenkte jeg noen rare tanker om meg selv da jeg listet meg i en stor omvei rundt hagen, og ned på veien, slik at jeg kom opp igjen på bakesiden av kaningården. Det halp ikke stort da jeg så det sto en politibil noen hundre meter unna. Om de som satt inni så meg, må de ha lurt på hva jeg snek meg rundt etter med sakte slow motion bevegelser for ikke å lage en lyd i singelen mens jeg lusket meg inn i oppkjørselen.  

Litt tidligere hadde jeg vært å plassert kamera inni kanininnhegningen, for jeg hadde så lyst til å få noen bilder når gjengen på seks strekker ut beina og hviler øyelokka. Grunnen til at jeg måtte liste meg innpå dem med selvutløseren i hånda er fordi de spretter opp og hopper vilt rundt så fort de ser jeg. De vet at jeg betyr mat, og da hoppes det i glede når jeg kommer for nært. 

Tenk at kaniner ikke er flokkdyr da, de ser ut som en ganske bra flokk i mine øyne <3 Kose mose!Man får jo lyst til å legg hode oppå dem og ta en hvil selv! 
 


- Speiltvillingene på Facebook - 

Sytutorial - kosebukse på under halvtimenDET ER HELG! Og hva passer vel ikke bedre enn et nytt mønster, og en ny sytutorial når man har et par dager fri? 
Det var en tid da jeg gledet meg til å dra på byen i helgene, nå er det litt mer slik at, ja, nei, jeg tror ikke jeg sier noe mer om den saken. 

Denne buksa som jeg deler med dere nå er en skikkelig godbukse! Det er den klassiske joggebuksa, som er helt basic, derfor er den utrolig enkel å sy. Jeg er sikker på at de fleste klarer å klippe ut og sy den sammen på under halvtimen (i alle fall på andre forsøk, om man trenger litt mer tid til å studere steg for steg første gang). 
Denne buksa er på en måte grunntrinnet før vi sammen kan begynne å avansere joggebuksa med lommer i siden, snorer i livet, rysjer på rumpa osv.. 

Denne buksa er helt nydelig å sy opp mange av, siden det er gjort på så kort tid! 


Stofftips: 

  • isoli
  • vevet bomull
  • ribb til foten
  • strikk til livet

Ved å bytte ut isoli-stoff til et bomullsstoff får man et helt annet uttrykk på buksa, og begge deler passer kjempe fint til gutter som til jenter. Mønster: 

Mønsteret på buksa går fra størrelse 74 til 128 (6-9 mnd til 8 år).

Når du har kjøpt et mønster fra meg, vil jeg sende mønsteret til din mailadresse i løpet av 24 timer. (Husk å sjekke søppelpost om mønsteret ikke dukker opp) 

  • Mønster kosebukse med ribb på foten og strikk i livet, str 74 - 128 

SNURR FILM FOR SYTUTORIAL


Masse lykke til! 


- Speiltvillingene på Facebook - 

Speiltvillinger fordi vi er jålete?

 Ullsett av nameit  - fra min herlige venninnes butikk: Beelino 


Nybada og klare for sengen sto vi på badet og gredde og fønet håret mens samtalene fløt om alt og ingenting. De fulle magene etter den store porsjonen med middag de hadde spist litt tidligere ble et stort fascinasjonspunkt, og side om side målte de hvem som hadde størst mage. 

"Spør du meg så er magene deres prikk like, ser dere at dere til og med har lik navel?" sa jeg og kilte de begge to på magen, så de vred seg i latter. "Helt like mager, på nesten helt like jenter!" fniste jeg, og fikk en veslevosken kontring tilbake "Mamma daa! Det er jo fordi vi er tvillinger!" 

"Dere er tvillinger, eneggede tvilling og også det som kalles speiltvillinger, vet dere hva speiltvillinger er?" spurte jeg der jeg satt og gredde igjennom det våte lange håret på den ene datteren, mens hun andre sto ved siden av lutter øre. 

De begynte å fnise av ordet speiltvillinger, og hun ene svarte: "at vi er jålejenter?". Tanken bak det var ikke dum, det er ikke sjeldent de to har sangopptreden for seg selv i speilet, så at jentene er speiltvillinger er bokstavelig talt helt korrekt. 

Vi lo godt, og jeg startet med å fortelle om fenonmenet eneggede tvillinger på et språk jeg håpet de klarte å forså. 
   "Dere husker hvordan en mamma og en pappa lager barn?" sa jeg.
I munnen på hverandre forklarte de:
  "Mammaen har egg i magen, og pappaen har frø i tissen. Frøet må inn i egget og så blir det barn!" 
  "Dere husker godt altså, det er helt rett. Det som er skikkelig kult er at frøet til papp ser ut som et bitte bitte lite rumpetroll, og det klarer å svømme inn til egget til mammaen, og så går frøet inn i egget. Når frøet er inni egget, så begynner et barn og vokse. Da er det noe som kalles celler som begynner og dele seg mange mange ganger helt til babyen i magen får et hodet, et hjerte og så armer og bein. Det som er litt rart da, er at da dere ble laget, så var dere også bare et frø og et egg, men da frøet og egget skulle dele seg og bli til én baby, så delte deg seg ALT for masse, og så bli det to barn som nesten ser helt like ut i stedet for ett." 

Hårbørsten hadde for lengst falt ned i fanget, og de to jentene kikket opp på meg med måpende munner og klinkekule formede øyne.
 "ÅÅj! Det er rart!" sa hun ene. 
 "Ja, det er rart, og skikkelig kult!" svarte jeg. 

Jentene var ikke klare for å avslutte samtalen, så jeg fortsatte å forklare. 
  "Det som kanskje er enda rarere, er at dere er det som heter speiltvillinger. Det betyr at dere er speilvendte av hverandre. Dere er motsatt av hverandre. Så du Otilie har hårverven din på den siden, og du Olivia har den jo på den andre siden. Da dere fikk tenner så fikk dere alltid tennene i motsatt rekkefølge. Når Otilie fikk den fortanna (pekte på høyre fortann), så fikk Olivia den fortanna (pekte på venstre fortann). Da Otilie fikk høyre hjørnetann, så fikk Olivia venstre hjørnetann"Jentene var helt oppglødd, dette var helt klart spennende saker, så jeg lot til å vise de en ting til som jeg har vært klar over lenge, men som de ikke har vært klar over. 
  "Kan dere hinke litt for meg?" Spurte jeg, og de to hoppet opp og ned på ett bein, for hinke det kan de. 
  "Kan dere se hvilket bein dere hinker på?" spurte jeg. 
Olivia ropte ut: 
  "Jeg hinker på høyre bein!" 
Otilie ropte ut: 
  "Jeg hinker jo på VENSTRE!" 
Så jeg svarte: 
  "Ser dere, motsatt av hverandre, det er fordi dere er speiltvillinger". 


- Speiltvillingene på Facebook - 
 

Ekte kjærlighet

Fredagen som var
Ingenting er vakrere enn bryllup, og så mange måter å gjøre det på. Søster og mann ga hverandre sine ja i tingretten på fredag, mens forlovere satt ved deres side. Barna satt på første rad og tygde karameller til de ikke fikk tennene i fra hverandre. Besteforeldrene våre var til stede, og så klart foreldre. Et lite bryllup helt i min søster og mannens stil. De unnskyldte seg med at jeg fikk være med fordi jeg måtte ta bilder, men kanskje visste de hvor fornærmet jeg hadde blitt om jeg ikke kunne dele den store dagen med min eneste og enestående søster. 
Det er jo også en fordel å ha med en tante på laget, som kunne hente Sol på skolen, og hjelpe til med krølltangen. 

I mylderet av mennesker, er de kanskje bare en familie, i mitt hjerte er de la familia. Fire mennesker som jeg ikke hadde klart meg uten. Fire mennesker som jeg er så enormt glad i. Og i kjærlighetens stund kan vi minne oss selv på det viktige og vakre budskapet i ordene som dommeren forteller på tinghuset: 

Ekteskapet innebærer at dere lover hverandre kjærlighet og troskap. Det å love hverandre kjærlighet for resten av livet, er det vanskeligste løfte vi kan gi et menneske. Det krever at dere setter dere høye mål for samlivet, og det krever deres oppriktige vilje til å strekke dere mot disse målene, i dag og i tiden som ligger foran. Det er dette dere lover hverandre her i dag.

Ved å inngå ekteskap, blir dere en enhet, men dere fortsetter også å være to selvstendige og likestilte mennesker. Det er ingen motsetning mellom kjærlighet og samhold på den ene siden, og frihet og selvstendighet på den andre. Kjærlighet er også å vise respekt for hverandre.
Gratulerer <3 


- Speiltvillingene på Facebook - 

En liten egenmelding

I går la jeg ut et bilde på snapchat om at formen ikke var helt på topp. Jeg satt faktisk foran dataen i det jeg tok bilde i et forsøk på å jobbe, men bildet var alt jeg orket å få til, før tårene kom og jeg måtte ta turen til en god venninne og få varm te og terapi sjokolade.

Det hadde noen ganger, og da mener jeg kanskje 1 gang i året, vært ganske deilig å være ansatt og kunne skrevet ut en egenmelding for et par dager. Det å være selvstendig næringsdrivende å bli dårlig er ikke alltid like enkelt. Jeg har derfor de siste dagene vært nødt til å konsentrere meg om noen få ting, og det har vært mailer og avtaler. Noe mer enn det har det ikke vært mulig å få til, og da må jeg nok bare innse at det noen ganger bare en slik det må være. 

Søndagen var vi vitne til en tragisk hendelse, og vi involverte i saken har fått føle det godt på kroppen. De siste dagene har vi brukt veldig mye tid på å være sammen, snakke om det som skjedde og støtte hverandre igjennom hendelsen. 

I dag kjenner jeg at energien igjen begynner å komme tilbake til de tingene jeg liker å bruke energien på, så i dag ønsket jeg bare å gi en liten forklaring på manglende tilstedeværelse. 

Jeg har verdens beste mann og familie rundt meg, og ingenting gjør meg mer lykkelig enn de to jentene våre som får oss til å le og smile hver eneste dag <3 

De fantastiske klærne er fra Beelino som min venninne driver <3 

Nå tenker jeg at jeg skal sette i gang med å få klart et nytt sy-innlegg, og jeg tenkte jeg kunne høre med dere om dere ønsker mønster og framgangsmetode på joggebukse eller kjoler først ?
 


- Speiltvillingene på Facebook - 

En annerledes bryllupskake, til et annerledes bryllup

For en helg! Min søster og mann giftet seg på tinghuset fredag formiddag. Den nærmeste kjernen (foreldre, besteforeldre + forlovere) visste om det, og var med da de ga hverandre sitt ja, jeg fikk også være med slik at vi kunne forevige dagen i bilder. Etter besøket på tinghuset, var vi og spiste en fantastisk middag på Verdens Ende. 

Lørdagen skulle de overraske alle vennene de hadde bedt i "innflytningsfest" med den store nyheten. Siden de hadde så mange hemmeligheter, måtte jo vi ha noen også. 

Da jeg kom hjem fra middagen på fredagen var klokken 21, og det var bare å kaste seg rundt med det som skulle gjøres. Jeg satte BT på oppgaven med å reise å skrive ut bilde og snekre sammen en ramme. Selv gikk jeg til kjøkkenet og begynte å steke sjokoladekaker for fullt. 
Stresset kom i elleve tiden da strømmen i hele området forsvant. BT sto i verkstedet med hodelykta på og skrudde sammen rammen, jeg sto på kjøkkenet med hodelykten på da den tredje og siste kaken var på vei inn i ovnen. I over en time fikk jeg formet litt marsipan i mørket, og da strømmen endelig kom tilbake nærmere halv ett om natten var det bare å kaste inn den siste kaken og vente til den ble ferdig. 

BT ble ferdig med rammen, og jeg fikk limt bilde på, slik at det ble tørt og klart til neste steg dagen etter.

- Les innlegget om hvordan man overfører bilde til treverk her.

Dagen etter oppdaget jeg at jeg hadde glemt å speilvende bilde før BT skrev det ut. Med det er ikke alt man kan få til, når man sliter med litt dårlig tid en fredagskveld. Bildet er et av bryllupsbildene jeg tok tidligere på dagen, og selv om det ferdige resultatet av overføringen på trerammen ble litt mer rustikt enn jeg ønsket, så ble de så glade at da Line åpnet gaven kom hun springene rundt med det for å vise det fram <3Jeg fikk ikke lagt meg før halv to natt til lørdag, da den tredje sjokoladekaken gikk ut av ovnen. Men da var alt klart til å settes sammen dagen etter, og formes til brudeparets boble. 

Framgang og inspirasjon til boblebilen har jeg funnet her. En kjempe morsom kake å lage, som jeg brukte så mye som 9 timer på å lage! Haha.. Det var kakesmuler over alt, så jeg måtte hyre BT som kjøkkenassistent og rydde grisingen min underveis. 

Line og Christoffer ante ingenting om bryllupskaka, og ble rørt til tårer da jeg avsluttet talen min med å bære den inn - absolutt å anbefale <3 


- Speiltvillingene på Facebook - 

Sytutorial genser med hals


Som lovet kommer mønster og oppskrifter som på en perlesnor nå, og i dag skal jeg dele med dere den FANTASTISKE genseren med hals. Jeg og ungene digger denne modellen, og jeg vet at jeg kommer til å sy den masse framover i ulike stoffere. Mønsteret er jo et skikkelig all-round mønster, som kan brukes til gutter som til jenter, og til små som til store. Hvis man ønsker kan man sy den uten hals, og hvis man vil ha en skikkelig cozy genser kan man slenge på enda noen cm på lengden. Her er altså ett grunnmønster som passer til utrolig mange bruk. 

La meg si at denne modellen er tillatt for alle! Den er super enkel å sy, og derfor veldig morsom å sy. Den er ferdig i en fei :D 

Stofftips
Jeg anbefaler å sy denne genseren i et stoff som er elastisk, nettopp fordi genseren skal kunne tres over hodet. Den kan allikevel sys i isoli som er det klassiske joggebukse stoffet, men da bør man med fordel klippe av en cm hele veiene i halsåpningen og legge til et par cm på halsen, slik at genseren ikke blir trang over hodet når den er sydd i et stoff med mindre stretch. 

Jeg har sydd den grå og rosa genseren i jersey. De gule og grå er sydd i jacquard strikk (fra stoff & stil) 


Mønster: 

Mønsteret på tightsen går fra størrelse 74 til 128 (6-9 mnd til 8 år).

Når du har kjøpt et mønster fra meg, vil jeg sende det digitale mønsteret til din mailadresse i løpet av 24 timer. (Husk å sjekke søplepost) 

Obs: mønsteret kan forminskes med ca en halv cm ved utskrift (det kontrollerer du ved å måle "målestokken" i mønsteret) om den er er forminsket ørlittegrann klipper du bare ut stoffet 0,5 cm på utsiden av mønsteret i den størrelsen du måtte ønske. Det er i lagt inn 1 cm sømrom i mønsteret, og modellen er god i størrelsen. 

  • Mønster genser med hals str 74 - 128 


- Tips til hvordan klippe ut mønsterdelene på stoff kan du se HER 

SNURR FILM FOR SYTUTORAIL 
 

Masse lykke til, og kos deg med syingen! 
 


- Følg meg på Facebook for flere syoppdateringer - 
 

Tipser: hvordan klippe ut mønsterdeler

Enklere å navigerer i syoppskrifter: 
Jeg har prøvd å gjøre mønsterene mine litt lettere å finne for dere. Så jeg tenkte jeg kunne vise det enkelt før jeg skal vise dere hvordan jeg klipper ut mønsterdeler på stoff. 
Bloggen viser seg i to ulike design om den vises fra data eller mobil/nettbrett. I dataversjonen er det enklere å navigere seg i kategorier og arkiv, men nå har jeg gjort det enda litt lettere. I menyen som ligger under headerbildet mitt, vil du nå finne  "syoppskrifter barneklær". I tillegg har dataversjonen et søkefelt der du kan søke direkte på hva du leter etter. 
Mobilversjo;, ikke så mye vanskeligere der altså, klikk på "meny" under headerbildet, og du finner alle "syoppskrifter på barneklær".Jeg husker da jeg for første gang oppdaget at jeg hadde klipt ut mønsterdelene mine med feil trådretning. Jeg skulle sy en joggebukse, og da den var ferdig var den umulig å få på barnet. I stedet kunne jeg strekke buksa så den ble like lang som lengden på hele barnet. Man lærer jo fort av sine feil, men jeg tenkte at jeg like gjerne kunne vise dere litt om trådretning og hvordan plassere mønsterdeler på stoffet slik at det blir riktig. 

Jeg har derfor laget en film, som jeg håper kommer til god hjelp for alle nye bak symaskinene der ute 

Lykke til med syingen!! 

 


- Speiltvillingene på Facebook - 

 

"En skikkelig snill hund"

Hei Tyra, vår kjære hund. Vi skulle så gjerne gitt deg en søster eller bror, men så kan vi ikke få den hunden vi har så veldig veldig lyst på. Den hunden er det nemlig ikke lov å eie i dette landet vi bor i. Hunden står nemlig på listen over de 6 ulovlige hunderasene i Norge. For huden som vi har så lyst til at du skal kunne leke med hver dag og sove ved siden av hver kveld, anses for å være en farlig hund, avlet opp for å drepe. En gang bodde jeg sammen med en slik hund, du hadde digget henne. Hun var ingen drapsmaskin, ved mindre du anser fluer som et upassende bytte, men det vet jeg du ikke gjør, for da ville du også vært en drapsmaskin, og det er du jo ikke.

Jeg skal fortelle deg en annen ting, i landene Spania, Frankrike, Romania, Israel, Portugal og Hviterussland så er det ulovlig å ha en hund som deg også.  Noen av landene gir tillatelse hvis eieren er myndig, har lisens, ikke kriminelt rulleblad, er mentalt og fysisk friske, og i tillegg har en skyhøy ansvarsforsikring. Det er fordi du også er en av de farlige hundene. Til tross fra at Wright og Neselrote undersøkelse fra 1987 viser at Golden Retriever, Dachshund, Cocker Spaniel, Schæferhund, Springer Spaniel og Dobbermann er hyppigst frekventert i statistikken over hunder med aggressiv atferd. En ny undersøkelse fra 2016 av Brian Hare, forsker på hunders intellekt ved Duke Institute for Brain Science viser til at det er chihuahuaen som er den mest aggressive hunden, og at Pitbullen ble rangert som en av de minst aggressive hundene. Unntaket er når de møter hunder de ikke kjenner fra før. 

Det jeg synes er rart, er hvordan noen kan bestemme over om du er en farlig hund eller ikke. For hvis jeg spør barna mine på 4 år, så mener de at du er en skikkelig snill hund, og barn lyver ikke - er det noe som heter. 

Myndighetene tror at ved å forby en rase som de har stemplet som farlig, så vil risikoene ved disse hundene bli mindre. Det har seg nemlig slik at de farlige hundene statistisk sett har eiere som har antisosiale trekk og kriminelt rulleblad. Jeg tar den siste setningen en gang til med en ny vri: ved å forby en rekke hunderaser så tror myndighetene at de med kriminelt rulleblad og antisosiale trekk kjøper seg en labrador i stedet?!? 

Her er min teori: Ved å forby enkelte hunderaser, så vil mennesker som er lovlydige og har svært sosiale trekk ikke skaffe seg hunden de har veldig lyst på av den grunn at de da bryter loven. De kriminelle derimot, de reiser over landegrensen til Sverige og tar med seg de farlige hundene hjem til Norge, for de gir nettopp blanke i å være lovlydige når de er kriminelle. 

Resultatet av det er utallige ulovlige hunder som er registrert som noe annet enn hva de er, eller ikke registrert i det hele tatt. Var det ikke nettopp av den årsak at, den 15. august i år, ble forbudet mot å holde reptiler som husdyr opphevet. Det var anslått at det fantes omlag 100 000 ulovlige reptiler i landet, og et av argumentene for å oppheve forbudet var jo det at de ønsket å få reptilene registrert, og i tillegg bedre velferden for alle reptiler som var ulovlige, da de nå kan tas med til veterinæren. 

Jeg ser de ulovlige hundene "overalt", så ikke fortell meg at de ikke er her. De er bare skjult under dekknavnet: "blandingsrase"

Diskrimineringen lever, vi dømmer etter hva vi hører. Så setter vi et stempel på det etterpå. Det at pitbullen har blitt brukt i kamp har ingenting med hva et hundeliv innebefatter. Det er dyremishandling på det groveste, hunder som er mishandlet og trent opp til å sloss. Og med en psyke av stål og en utholdenhet få kan slå, så var det dessverre denne som egnet seg best, og fikk stemplet "morderhund" i pannen, selv om vi på den andre siden kan si: Det er en hund med en psyke av stål, den perfekte familiehund som et barn kan snuble i uten at den løfter på et øre, en hund som ikke snapper etter et småbarn som fanger den logrende halen med en klam og sterk hånd. En hund med en utholdethet som kan brukes på lange turer i skog og mark, og til lek og moro. En hund med en utholdenhet til å falle til ro i et travelt familieliv.

Så spør du meg koker svaret ned til dette: En hund i balanse er en harmonisk hund, om den veier 1 kilo eller 90 kilo. Spørsmålet vi heller bør stille er vel om alle hundeeiere er egnet til å være en? 

 ( Om noen lurer er de fantastiske klærne jentene har på seg, fra verdens fineste barneklær-butikk: Beelino.no )


- Speiltvillingene på Facebook - 

Er du en i sofapartiet?

Skattelette eller økte skatter? Skal maten produseres i Norge eller skal vi i framtiden belage oss på import? Skal vi beskytte ulven, eller bør vi åpne for jakt? Skal vi ha søndagsåpne butikker, eller verne om familielivet? Bør kontantstøtten økes, eller kanskje bør ordningen avvikles? Hvordan bør veiene finansieres, og hva med tilrettelegging av kollektivtrafikk? Hva med skole og helsevesen, bør det privatiseres eller ikke? 

Hva er viktig for deg? 

1 2013 var det kun 78 prosent som valgte å avgi sin stemme. 22% valgte altså ikke å stemme. Til sammenligning fikk Høyre 27 % av stemmene, og FRP fikk 16 %. Dersom samtlige av disse sofavelgerene (sofapartiet, hjemmesitterpartiet) ville stemt på et av de mindre partiene ville dette totalt forandret maktfordelingen på Stortinget. Tenk deg! 22 prosent!

Ved å være en del av samfunnet, blir du også påvirket av hvilken politikk vi har i Norge. Å stemme er å ta del i demokratiet, påvirke din og min hverdag og ikke minst forme vår framtid.  

I 1814 kunne embedsmenn, selveiende bønder og handelsborgere stemme. I 1901 kunne alle menn og kvinner med en viss inntekt stemme. Slik er det heldigvis ikke lengre. 

Å verne om demokratiet er viktig, når demokratiet er der. Vi er privilegerte, og det er viktig å huske på. 

Bruk stemmeretten din.


 

Tips: syns du det er vanskelig å sette deg inn i hvilket parti du skal stemme,
kan du prøve denne valgomaten:

 

Takk til min kjære venninne Lena Bakken som har skrevet dette viktige gjesteinnlegget 


- Speiltvillingene på Facebook -
 

Sytutorial tights str: 74 - 128

Sent men godt, mønster og film er endelig ferdig og lastet opp! SÅ LA SYLYSTEN KOMME! 

Tights er noe vi i dette huset aldri får nok av, det passer godt under en stor genser, eller kjoler, de er myke og behagelig og passer derfor perfekt til alle anledninger, fest som hverdag. 

I denne "sy-det-selv-høstkolleksjonen" jeg nå skal dele med dere så er tightsen den første tutorialen jeg vil dele, dette er for å starte med det enkleste, og bygge gradvis opp til de litt mer avanserte plaggene (alle plaggene kan du se her). Dette skal være så enkelt å både forstå og få til at jeg utfordrer ALLE til å prøve, selv de som ikke har troen på seg selv bak en symaskin. Det er sinnykt moro å få til å lage egen klær til barna, og det er så mye enklere enn mange først tror. 


Stofftips til tights: 
Her gjelder det å bruke elastiske gode stoffer! 
Eksempel: 
- jersey 
- ribb 


Mønster: 

Mønsteret på tightsen går fra størrelse 74 til 128 (6-9 mnd til 8 år).

Jeg har funnet ut at flere timers arbeid bak et hvert mønster krever så mye av min arbeidsdag at jeg har bestemt meg for å ta en liten pris for mønsterne. Jeg håper at dere har forståelse for det, og at dere synes det er greit å betale en liten slant for et mønster du kan ha resten av livet. 

Når du har kjøpt et mønster fra meg, vil jeg sende mønsteret til din mailadresse i løpet av 24 timer. 

  • Mønster tights str 74 - 128 

VIDEO - SYTUTORIAL 
Lykke til! 

 


- Speiltvillingene på Facebook - 

 

 

 

Nye sytutorials lastes opp

Jeg går like herlig på en smell hver gang jeg tror jeg bare skal få knipset ut et syinnlegg. Ikke bare tar det lang tid å tegne opp mønster, måle og kontrollere at målene stemmer med de ulike størrelsene, for så til sist og fintegne en siste gang. Men det tar jo like lang tid å laste opp film også, så smør dere med tålmodighet, i dag kommer det ny sytutorial og digitalt mønster - hvis opplastningen er på min side i alle fall ! 

Fargerikt blir det også ! De neste plaggene fra den nye "sy-det-selv-høst-kolleksjonen" vil komme med korte intervaller den nærmeste tiden, så her er det bare å henge på å sy symaskinene varme!! 


- Følg meg på Facebook og få med deg de nyeste oppdateringene på nye innlegg - 

Sovende engel med blyant

Planen var egentlig å skrive ut bilder som jeg skulle sette i rammene på det nye gjesterommet, men så fikk jeg tegnelysten over meg, og ble bare nødt til å gjøre et forsøk på å tegne bilder til rammene i stedet for å skrive dem ut. Tegnetrangen kommer bare sjeldnere og sjeldnere over meg, og det merkes at jeg på en måte mister litt grepet om blyanten når det går to år mellom hver gang. Så kommer jeg på hvorfor jeg tegnet så mye tidligere, fordi jeg liker det veldig godt når jeg holder på i en dyp konsentrasjon. 

Blyant, kull og tusj
Den første tegningen kastet jeg da jeg var ferdig med øyet i fokus, og så startet jeg på ny. Den gangen gikk det heldigvis litt bedre. Jeg ønsker å få fram den sorte kontrasten som er i originalbildet, og brukte derfor både sort tusj og kull ved siden av blyantene. 

Tegner over bilder
Som ung var det å "jukse" fram en tegning (tegne over et bilde) en skam for meg, det har jeg heldigvis vokst av meg. Haha. Nå som jeg tegner en gang i skuddåret orker jeg ikke bruke tid på å finne riktige proposjoner, linjer i ansiktet og mål i mellom øyner nese og munn. Så på denne tegningen har jeg gjort det enkelt for meg selv (eller jukset, som jeg ville kalt det for 10-15 år siden), og lagt arket over bildet på dataen, hvor jeg så har tegnet over grovkonturene i ansiktet, før jeg satte meg ned og tegnet tegningen fra venstre hjørne oppe til høyre hjørne nede. Når det tar meg over 4 timer, så tenker jeg at det får være godt nok. 

Jeg tenker at det kan være et fint tips til alle som kunne tenkt seg en tegning på veggen. Man trenger ikke å gjøre det så vanskelig for seg selv, og det er jo stilig med et tegnet bildet til kontrast fra alle fotografiene som henger rundt om. 

Matt overflate 
Jeg liker godt den matte overflaten som tegning gir sammenlignet med et fotografi. Siden jeg i tillegg har valgt å henge bildene opp på en kalkmatt vegg syntes jeg tegningen ble finest uten glasset i rammen som gir skinn i bildet. Derfor har jeg enkelt bare fjernet all innmaten til en ramme, og hengt den rett opp på veggen. Tegningen har jeg festet på veggen med dobbeltsidig teip.   


- Følg Speiltvillingene på Facebook - 

Fant en råtten rotte i dag..

"Hæ skal dere rivet huset? Men det er jo et så koselig og gammelt hus!" sier dem. 

"ja, det er et gammelt hus, i dag sportet jeg opp en råtten rotte med nesa mi på kjøkkenet" svarer jeg og forstår at de selv ikke har prøvd å bo i et. Vel, det er stunder og øyeblikk der jeg selv kan tenke, så koselig dette huset med litt for lav takhøyde og knote små rom er. Vi har jo fått det riktig så fint. Men jeg tenker aldri det i perioder, kun i korte øyeblikk de gangene om våren når temperaturen ute er så høy at man kan kaste jakka, men ikke så varmt at man må kaste genseren. 

- Mye gjør seg med maling, men ikke alt! 


Nå skal jeg nemlig forklare kort hvordan det er å bo i et hus bygd på 1800 tallet, igjennom et helt år. 

Sommer:
Jeg vil ikke si at det er så aller verst å bo i et gammel hus om sommeren, det er fordi man da kan være så mye ute! Isolasjonen i veggene, er for lengst blitt borte, noen steder er det faktisk isolert med søle. Det fantes isolasjon i noen vegger, men mus og rotter lager reir av dette. Man tenker kanskje at isolasjon ikke er det man trenger mest av når det er varmt ute, men da skal jeg fortelle dere at isolasjon holder like herlig varmen ute som den holder kulden ute. Derfor sammenligner jeg huset vårt med et drivhus, om sommerene passer det bedre å dyrke tomater her inne, enn å oppholde seg som menneske.  

Høst: 
Om høsten kommer de gjenkjennelige rasle og gnagelydene i veggene, om høsten flytter musene inn. Rettelse; om høsten flytter musene og rottene inn. De bosetter seg i veggene, og i mellom tak og gulv i de to etasjene. Hvert år går noe tapt, er vi heldige er det bare ulltøyet i klesskapene som spises i stykker, for ull, ja det er perfekt til å bygge reder med - bunaden min henger hos mamma. Verre er det når oppvaskmaskina ryker fordi hver ledning er gnaget over. Så vi setter opp muse- og rottefeller med gift i hele huset. Det var en gang jeg synes det var en for brutal måte å ta livet av dyrene på, det har gått over. Så dør rottene, og musene. Det sies at de skal trekke ut  etter de spiser giften, for å finne vann mot en grusom tørste. Kanskje gjør noen det, men resten blir igjen og dør i veggene. Så starter forråtningsprosessen, og lukten av kadaver fyller hele huset. (Bare se på dagens snapstory (Stinetuss), jeg snakker helt sant). Så ikke bare grøsser det nedover ryggraden når en rotte eller mus kraver opp inni veggen rett bak deg når du sitter i sofaen og nyter en film i høstmørket, du får et hus som lukter død og fordervelse. 

Vinter: 
Jeg nevnte mangel på isolasjon, gjorde jeg ikke? Før vi fikk varmepumpe kunne temperaturen synke til under 10 grader i løpet av natten, selv om det siste vi gjorde før vi la oss var å fylle vedovnen stapp full. Under huset er det en krypkjeller. Den er ikke isolert, kulden står derfor opp i gulvet, så hvis du tror du vet hva gulvkaldt er, så vet du ikke det før litt vanngris på kjøkkenetgulvet fryser til is.
Det er fra krypkjelleren at vannrørene kommer opp, men la oss ikke glemme at det ikke var isolert, så hver vinter fryser vannet inn til huset når gradestokken er på det kaldeste. Joda, vi har så klart gjort et forsøk på etterisolasjon, isolasjon og varmeledninger rundt rørene, men det er ikke alle steder det er mulig å komme til uten å sprenge bort litt fjell først, og da faller nok huset samtidig. 

Vår: 
En bedre tid å bo i et gammelt hus, det er ofte litt mye vind bare, og da trekker det godt i nakken, selv om alle vinduer og dører er igjen. Snøen smelter, bladene begynner å springe og blomstene titter fram, så kommer de første varme dagene, og de siste gjenværende musene som døde da det var kuldegrader, tiner opp og starter en ny måned med lukten av kadaver i hus. 

Så ja, derfor skal vi bygge nytt, og rive det gamle! 
 

 

Din mening er like viktig som min

/ Annonse /

Akkurat som deg, så leser jeg også blogger. Jeg leser blogg fordi ting engasjerer meg og interesserer meg, jeg leser blogg for å følge med på den verden jeg jobber i, men også fordi det er deilig å slappe av med noe og få tips til dagens middagsmeny, eller en ny shoppingside.
For en liten tid tilbake oppdaget jeg flere bloggere som skrev om en side som heter MeningsTorget.no 
Jeg har lyst til å vise dere hvordan det så ut:Jeg begynte å lese, men så ble jeg mer opptatt av hvor mye tekst det var, før jeg datt helt ut.

Innlegg om MeningsTorget fortsatte stadig å dukke opp der jeg satt og leste. Jeg hoppet rett over, for jeg hadde fått med meg bruddstykker, og derfor trodde jeg faktisk det ble reklamert for en slags spillside på nett hvor man kunne vinne penger - Feil kan man taJeg ble etterhvert mer nysgjerrig på dette, så i stedet for å forstå det som ble formidlet i blogginnlegg gikk jeg heller inn på hjemmesiden → MeningsTorget ← 
Jeg måtte le, for det var på langt nær en spillside, det er en side som handler om undersøkelser slik at våre forbrukeromtaler kommer fram, og forskning kan videreutvikles - Det er ting som interesserer meg! Og siden det åpenbart er for få som gidder å ta slike nødvendige undersøkelser, så har de kommet fram til at de som gidder å sette av litt tid, også kan tjener noen kroner på det. 

MeningsTorget har betalte spørreundersøkelser i 32 forskjellige land, spørreundersøkelser som forbrukeren (altså vi) kan svare på for å forbedre produkter, eller bidra til forskning. Vi vet jo alle hvor viktige spørreundersøkleser er, men hvor mange kan rekke opp hånden og si at de har deltatt i noen (utenom skoleundersøkelsene vi fikk på ungdom- og videregåendeskole - som også er superviktig for utdanningen og trivselen vår i skolen). 
Som en takk for at man bidrar, tjener man poeng etter hver fullførte undersøkelse, som igjen kan veksles om til penger eller gavekort i en rekke butikker. 

Det er faktisk ikke vanskelig i det heletatt, og du kan gjøre en forskjell! 
I tillegg til at du tjener noen kroner, donerer samtidig MeningsTorget penger til en av tre veldedige organisasjoner som du ønsker å støtte! I tillegg trekkes en vinner av 35 000,- hvert kvartal for alle som deltar i spørreundersøkelsene. 

Så kom i gang!
Sjekk ut filmen, så skjønner du hvordan alt fungerer på 1 minutt og 14 sekunder 

Fest på nytt rom!

Jentene er klare for bursdag, litt for tidlig kan jeg vel si, men det er vel også det kjedelige med å være barn. De gleder seg fra de våkner, og tiden fram til en bursdagsfeiring kl 16 tar jo en hel evighet. Vi sto opp halv 7 i dag, og da klokken var 11 holdt de ikke lengre ut å vente på å få flettet håret og gjort seg klare til bursdag. 

Siden gjesterommet ble ferdig, har jentene tilbragt timesvis der inne. Det er åpenbart moro med et nytt rom, så i dag startet de festen på gjesterommet med ballonger og det hele. 

Kjolene må de vente med å ta på til vi drar, og i stedet har jentene i dag turnet rundt i det herligste ulltøyet jeg fant denne uken i butikken som en veldig god venninne driver, nemlig Helt Perfekt på Revetal for de av dere som er kjent i området. Hun har også nettside for butikken sin → Beelino.no ← og jeg lover dere, denne jenta har sans for detalj, og tar kun inn det fineste av det fine fra alle de kjente og kjære merkevarene vi kjenner til.

Som foreksempel disse ullsettene fra Hust & Claire <3 

Slenger ut link til plaggene for de som ønsker det: Hvit ullgenser / Grå ullbukse /  Mint ullgenser / Mint ullbukse


- Speiltvillingene på facebook - 

Gjesterom ferdig oppussetOooisann! Jeg har visst ikke helt klart å legge fra meg "prosjekt soverom" de siste dagene. På torsdag startet jeg med rommet som bildet over viser. Jeg malte alle vegger, skap og gulv på torsdag, og i går reiste jeg til IKEA for å handle. I går kveld og i dag tidlig, ble jeg sittende å tegne et bilde til rommet, så nå gjenstår en tegning til den andre rammen, og å få inn tørketrommelen som vi må ha på et soverom ettersom det ikke finnes noe vaskerom i dette huset. 

Vi har opprinnelig gjesterom i et litt større rom i huset, der har vi en 120 seng i tilfelle overnattingsbesøk. Den bli kanskje brukt 4 ganger i året, og de gangene den blir brukt er det som regel bare en vi har på overnatting. De gangene vi har barn på overnatting, så vil de sove på rommet til jentene uansett, så gjesterommet er og blir ubrukt i alle fall 360 dager i året. Nå fant jeg rett og slett ut at det å ha en seng som opptar et helt rom, er ganske unødvendig med tanken på hvor sjeldent den blir brukt, så nå har jeg kjøpt denne sovestolen fra IKEA. Mamma har de samme, bare i en toseter, som da blir en dobbeltseng. Snakk om genial løsning! Når vi ikke har gjester, kan vi ha en stol som ikke opptar for mye plass på det lille soverommet. 

Nå blir altså dette rommet et tørkerom til klær i hverdagen, og et gjesterom når vi får overnattingsbesøk.Snakk om koselig! Lampene kjøpte jeg på Clas Ohlson, og jeg måtte innse at jeg har en stor kjærlighet til disse lampene da dette ble min fjerde og femte lampe av denne typen i huset! Ironisk nok er det ingen lys som gir verre lys å ta bilder i! Haha. Men selv om lampene gir veldig oransje lys på bilder om kvelden, er det i virkeligheten et nydelig lys man får fra dem. 

Rammene kjøpte jeg på IKEA. Jeg har tatt ut all innmaten og bare hent opp rammen, tegningen jeg har tegnet har jeg festet med dobbeltsidig tape rett på veggen. Jeg synes det blir en ekstra stilig effekt uten glasset og gjenskinnet det gir.Jeg kunne nesten ikke la være å stille ut den gamle Singer symaskinen til min farmor som jeg var svært glad i. Ikke bare minner den meg om hennes godhet, og litt skrikende men varme stemme, men som dere vet så betyr symaskin mye for meg den dag i dag :) 

Og som ved et trylleslag blir stolen omgjort til en seng! Jentene kaller i alle fall sengen for en trylleseng :D  


- Speiltvillingene på Facebook -