hits

desember 2016

Vil ikke at dette skal..

.. ta slutt! 

Julen har vært så magisk! Vi har vært sammen med familie og venner hver eneste dag! Spist fantastiske middager, lekt med barna og fått voksentid om kveldene, både ute med andre voksene, og i hjemme med spillkvelder. Jeg kunne ikke fått en bedre jul enn denne, og nå nærmer den seg så skremmende slutten! 

Jeg har tatt meg litt mer fri enn normalt denne julen, og jeg trengte sårt et øyeblikk stillhet fra internettverden. Det gode er at jeg allerede nå har begynt å savne hendene mot tastaturet, så jeg er gleder meg til å komme godt i gang igjen!

Jeg ønsker dere en magisk helg med litt bilder fra min julestue som er ganske så minimalistisk. Godt nytt år! 

Magisk jul

Dette var vårt forsøk på det berømte bildet foran juletreet med alle jentene i hus. Det var i hvert fall en koselig tanke, tenkte jeg. 

Sannheten er at denne julen lot jeg kameraet stå, og mobilen ligge. Jeg ofret begge to en tanke eller ti, men jeg valgt å la de bli der de lå. Jeg valgte å nyte julen uten forstyrrelser. Jeg valgte å være tilstedet i øyeblikket hvert eneste minutt av mine barns våkne tid. Bare være der 100%, og med mitt liv der jobb aldri egentlig kan skures av i tankene, var dette viktig for meg og min familie. Kanskje spesielt siden jeg jobbet til langt over midnatt hver dag de først 22 dagene i desember. 


Dagen var 22 desember, juleroen hadde ikke funnet meg, men jeg viste at de siste oppgavene var overkommelige, klokken ble to timer over midnatt før jeg kom meg i seng. Noe den også hadde vært de siste 22 kveldene jeg fikk lagt meg. I løpet av de siste tre ukene var det netter jeg snerret i sinne, og det var netter jeg ikke en gang husker å ha stått opp med våkne barn. For våkne barn hadde vi omtrent hver eneste natt. Den ene natten klikket jeg på mannen min i tankene fordi han ikke spratt opp av sengen for å ta barna og lot meg få sove. Han hadde rukket å sove i 6 timer da barna våknet, jeg hadde bare sovet i 3 timer og maktet ikke å åpne øynene. Som om det var hans feil at jeg la meg klokken 2 den kvelden. 

Ungene kranglet mye, forventingene om jul hadde bygd seg opp over desemberdagene, og dagene virket lange mot målet. Jeg var i underskudd på søvn og hadde ikke tålmodigheten med meg, men på et vis så kom vi oss igjennom, og det var mange hyggelige stunder oppi det hele.. 

 

Vi våknet, side om side, min mann og jeg, det var morgen den 23. desember og barnas første fridag i juleferien. Det var to bustete hoder som kom opp i sengen vår og ønsket oss en god morgen. Jeg glippet på øynene, rommet var begynt å lysne i takt med at solen sto opp utendørs. "Klokken er halv NI!" sa mannen med et uforståelig blikk på meg. "HALV 9?!" svarte jeg og satte meg opp med et måpende uttrykk mens jeg bekreftet tiden på mobilen. "Har dere sovet helt til nå?!" spurte jeg de to fornøyde bustehodene i sengen vår. 

"Nei, jeg våknet, og så gikk jeg å la meg i sengen til Viva." "Ja, Tile kom til meg, og sov i sengen min". 

Jeg sank tilbake i sengen, med det største smilet om munnen. Julefreden hadde i det øyeblikket tatt plass i hver celle av kroppen min, og jeg viste at denne julen allerede var magisk. 


- Speiltvillingene på Facebook - 

Hjemmelagde karameller

I november lovet jeg meg selv at denne julen ikke skulle bli som i fjor hvor jeg satt med eksamen sent i desember og endte med å handle alle julegaver 22. desember. Det er i dag det, for ett år siden, og gjett når jeg begynte å handle julegaver! - Det var i dag! Haha. Men til sammenligning med i fjor så har jeg laget veldig mange gaver i år, slik at handlelisten var en god det kortere. 

Jeg brukte tre timer på lokalsenteret vårt, og hadde unnagjort hele julegavehandelen. Jeg var så fornøyd at da jeg skulle sette meg inn i bilen så ropte, og da mener jeg ropte, jeg et høyt "Wooohooo!" Det var før jeg hadde rukket å lukket bildøren. Jeg ble så flau at jeg kjente det brant i kinnene, for selv om jeg ikke har noe problem med å innrømme at jeg alltid snakker med meg selv, så er det noe med å bli fersket i det. Haha. 

Akk ja, nå skjønner jeg at jeg rekker å bli ferdig til julen. Det går jo alltid, selv om nettene den siste uken maks har fått 5 timer. I går satt jeg å lagde karameller klokken 1 om natten, men det er jo verdt det når alle smakscellene eksploderer i ren nytelse når man spise dem. 

Dette er dagens 22. luke i julekalenderen. Noen gode hjemmelagde karameller som vi både kan servere selv i julen, og som vi skal gi bort som vertinne/vert - gaver. 

Oppskriften er ikke min, den er Det Søte liv sin, så sjekk den ut og lag deg noen fortryllende myke og deilige karameller som smelter på tungen. 
- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY dorullkrystallerJeg håper at i de mange hjem så begynner julefreden å senke seg nå, selv om jeg selv ikke riktig ikke har begynt å føle på annet enn julestresset enda. Under tre døgn igjen til jul! Holy.. Haha.. Men men, det går nok. 

Nå som julen er rett rundt hjørnet så regner jeg ikke med at så mange har tenkt til å gjøre de store prosjektene, så derfor deler jeg denne med dere. 

Doruller kan virkelig brukes til mye morsomt. Da desember satte i gang viste jeg fram dorullnissene som er kalenderen til jentene, og for to år siden brukte jeg doruller til å lage et bilde. De kan virkelig bli dekorative, og ingenting er bedre enn litt gjenbruk. 

Dorullnisser 

DorullkustDorullkrystaller

En koselig liten kveldsaktivitet, som er gjort på kort tid. De kan også spayes for å få en annen farge. - Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY Julevimpel og barnerom

Jeg har lovet jentene å få et lite juletre på rommet, så i går tok jeg med meg sag og gikk ut i skogen (vår egen, så ikke noen skal beskylde meg for å stjele juletre) og sagde ned et lite tre. Jentene ble i fyr og flamme da de kom hjem fra barnehagen, og det bar rett opp på rommet for å pynte juletreet med den hjemmelagde julepynten av silkeleire.

Jeg hadde kvelden før laget en julevimpel til soverommet, noe som er utrolig enkelt, og kjapt å lage, men som er veldig dekorativt. 

Jeg har klippet opp trekanter på bomullslerret. Så har jeg tapet klistremerker med GOD JUL på 6 av dem, og med en limpistol har jeg festet de til en snor. Så da var barnerommet pyntet til jul, og jeg har tatt meg i å gå opp ditt i dag bare for å puste litt, og kjenne på juleroen. For i underetasjen ser det ut som julenissens gaveverksted. Totalt kaos med ti prosjekter på gang på samme tid. Jeg ser at det meste på jentenes soverom har jeg laget selv, så ønsker du å ta en titt på innleggene som hører til så fører jeg opp en liste: 

 


- Følg alle DIY julekalenderinnleggene på facebooksiden til Speiltvillingene -

DIY julestrømpe

Det er mange som har spurt meg om jeg kan vise hvordan jeg syr en julestrømpe, så siden det i dag er 6 dager igjen til jul er det på tide å tenke på julestrømpene. Det finnes utrolig mange forskjellige varianter av julestrømpa, men jeg viser en enkel variant, slik at man selv kan bruke fantasien om man ønsker mer av ditt eller mer av datt på den. 

Julestrømpe kan også være en koselig måte å gi en gave på. Som en liten goodie bag, med snop, vin, accessories eller hva man måtte ønske oppi. En julestrømpe er sydd på en halvtime, så det er bare kos å kunne lage noen ekstra og fylle med noen hjemmelagde karameller og gi bort til jul. 


Julestrømpa

Man kan sy i hvilket stoff man ønsker, med det er med fordel at stoffet ikke har veldig godt stretch siden da blir sokken henge slapt ned med fyll inni. 
Jeg har sydd mine i ullstoff og i lin. Kanskje har du en juleduk fra tidligere år som har blitt flekkete og stygg. Da er jo gjennbruk helt gull. 

Først og fremst må du tegne en mal på en stor sokk. Om du synes det er vanskelig er det bare å finne fram en stor raggsokk og tegne litt på utsiden av den slik at den blir enda litt større. Så klipper du ut to deler i stoffet slik at du kan sy de sammen til en sokk. 


Start med å sy dusker om du skal ha det: 

 • Rull litt toalettpapir fuktet i vann til en klump
 • Tegn opp to sirkler på fuskepels-stoffet som er store nok til å dekke papirballene dine, og klipp ut. 

 • Fest snora til den ene kanten på pelssirkelen ved å sy den fast med nål og tråd. 

Så syr du stikningssøm rundt hele kanten på sirkelen

 • Når du er helt rundt, strammer du godt til slik at du lukker hullet, fest tråden og klipp den av. 

 • Finn ønsket lengde på duskesnorene, og sy den andre dusken på den andre enden Slik syr du sokken: 

 • Klipp ut en brettekant som av stoffet du ønsker å brette ned. Med fuskepels lager jeg bare en remse som er så bred som jeg ønsker meg og like lang som de to sokkene til sammen når de ligger inntil hverandre
 • Skal du ha brettekant i et annet stoff en pels, så lager jeg bredden dobbelt så bred, slik at jeg kan brette den og få dobbelt stoff. 

 • Sy sokkene sammen, rette mot rette. 
 • Sy kortsidene sammen på brettekanten, rette mot rette. Har du stoff og ikke pels så syr du først kortsidene sammen, så vrenger du den halvveis over slik at du skjuler sømmen og klippekantene ligger parallelt. Press så brettekanten med strykejern, slik at bretten holder seg. 

 • Tre så brettekanten over sokken. Begge deler skal ha vrangen ut. (syr du med stoff og ikke pels på brettekanten så er begge sider rettside på brettekanten, siden sømmen er skjult). Sømmen på brettekanten skal treffe sømmen på sokken bak, men vent litt med å sy... 

 • Tre snor og en løkke inn i mellom sokk og brettekanten. Knuta på løkka og buen på duskesnoren skal stikke litt på utsiden av klippekantene til sokk og brettekant. 
 • Sy så alt fast i hverandre. 

Da var julestrømpa er ferdig, nå skal du bare vrenge den til riktig side, og presse ut sømmene med strykejern. På sokkene med pelskant har jeg festet pelsen til sokken med lim fra limpistol. Enkelt, og raskt. 
- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY silkeleireDIY julekalenderluke nummer 18! (allerede??) Det er under en uke igjen til jul, og med det blir DIY - prosjektene stadig enklere, men med et større fokus på kosestund sammen med familien. 

Denne helgen har vært 100 % tipp topp! Og som avslutning på helgen før barna la seg bestemte jeg meg for å finne på en hyggelig aktivitet. De hadde hatt et par timer alenetid med pappaen ute - som var til like stor glede for meg som kunne rydde og jobbe litt inne med varm kaffe og ingen avbrytelser. Så mens jentene tok seg et langt bad etter å ha lekte ute fant jeg fram salt, maizena og en kjele. 

Det er kjempe enkelt å lage silkeleire, og hvem barn elsker vel ikke å forme og lage figurer av en deig, om det er PlayDoh eller en peppekaker. 

Silkeleire er morsomt å jobbe med både fordi det er enkelt, men også fordi leiren blir steinhard når den er tørr. Derfor kan man bruke den til å lage pyntegjenstader med. 

Oppskrift: 

 • En del maizena majsstivelse (eks: 2 dl maizena)
 • To deler salt (eks: 4 dl salt)
 • To deler kaldt vann  (eks: 4 dl vann) 

Bland alt i en kjele. Så koker du opp blandingen mens du rører hele tiden. På kort tid blir suppa til en stadig tykkere grøt, som til slutt blir en gummiaktig klump. 

La så silkedeigen kjøle seg ned ved å legge den over på et bakepapir, ved å klemme den utover kjølner den raskere. 

Når deigen har kjølet seg ned, knar du den til en fast deig. Om deigen er klebrig, tilsetter du mer majsstivelse på samme måte som du bruker mel når peppekakedeigen henger fast i bordet. 
Så er det bare å begynne å kjevle og forme.Her har vi laget mange små hjerter og litt annet som skal få komme opp som pynt på juletreet og henge sammen med til og frakort på gaver. Det er dog riktignok kun fantasien som setter grenser for hva du kan lage, du kan lage nisser, troll, snømenn og lyshus (med ledlys inni) om du ønsker det. 

Silkedeigen kan tørke i friluft, men ønsker du litt fortgang i det så kan du ha figurene over på et stekebrett, og tørke leiren i ovnen på 100 grader, med ovnsdøra på gløtt. Tørketiden varierer på tykkelsen av figurene, disse flate hjertene var tørre på en halvtime, mens en tykkere figur trenger lengre tid. 

Leiren kan du lage kvelden i forveien, eller rett før du skal bruke den. Og har du rester til overs, eller ønsker å fortsette neste dag, så pakker du bare leiren inn i en plastikkpose for å holde luften ute, til du skal fortsette. 


 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

Bursdagsgave til julejenta

Denne helgen feiret vi med høyt latternivå den elskbare Kaja, som fyller år på selveste julaften. Siden hun og jeg hadde en liten bildeshoot for noen uker siden, så fikk jeg veldig lyst til å printe over to av bildene til treverk. 
Jeg elsker effekten av treplankene som skinner igjennom når man overfører bilde til tre, og selv om jeg har overført noen bilder nå, så blir jeg like fascinert hver eneste gang jeg vasker bort papiret og finnet bildet på treplaten. Det er så gøy! 

 Her har jeg delt framgangsmetode på hvordan jeg lager slike bilder tidligere i DIY-julekalenderen 

Jeg tenkte rett og slett jeg kunne vise dere resultatet, siden jeg ikke kunne vise fram resultatene i det tidligere innlegget. Det ville jo vært ganske åpenbart hvem som ville få gaven i alle fall :) 

Etter jul kommer det også eksempler der jeg viser bildeoverføring av bilder med farger, men også de må vente til gavene er åpnet. 

Fineste bursdagsjenta <3 


- Speiltvillingene på Facebook - 

DIY rammer med kvist

Det trenger ikke være så avansert for å være stilig! 
Jeg har laget denne kvist-rammen etter inspirasjon fra pinteres, og jeg synes den er så dekorativ. 

Jeg har finnet noen gamle plank som jeg har skåret opp i 45 % vinkler. Disse har jeg limet sammen til rammer før jeg har motert en kvist som jeg har del opp i høyden på rammene og montert de inn i rammene. 

Til slutt har jeg borret et hull på baksiden av rammene, midt på, for å få et feste til å henge rammene opp på spiker på veggen. Dette var et veldig morsomt prosjekt å lage:D Man kan så klart gjøre det enklere ved å kjøpe ferdige rammer, for så å montere en kvist. 
 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY islykter

God kveld, og god helg! 

I kveld har jeg tenkt til å dele et lite tips som jeg tenker kan passe fint til helgen. Kanskje får du besøk i morgen, og da må du pynte med noen islykter - vel og merke så lenge du har minusgrader utendørs. 

Dette er jo årest enkleste DIY. Du finner bare fram noen former fra skapet. Så plukker du noen grener fra et grantre og det er egentlig det. 

Dander formen med noen kvister. 

Fyll på med vann 

Plasser en mindre form i formen, og fyll opp sand eller vann slik at formen synker noen cm med i den store formen.

Så er det bare å la de stå ute over natten og fryse seg til is. 

Du løsner islyktene fra formene ved å la litt varmt vann renne over formene. Og så er det bare å tenne lyktene. Helt utrolig nydelig! 
 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

Aldri et stille sekund på gård

Jeg måtte holde mine ord i går da jeg lovet Otilie å "bare leke bitte-granne" i barnehagen, da jeg tok med en pjusk søster hjem igjen. To timer lovet jeg - det var tross alt hennes første dag i barnehagen uten sjelevenn og søster -  så i går satte vi rekord i kort barnehagedag. Olivia fikk hele 10 minutter i barnehagen, mens Otilie kom litt over halv ti og så dro hun igjen klokken 12. Jeg ringte ti minutter før to timer var gått, rett og slett så hun kunne bestemme om hun ville leke lengre i barnehagen, eller om hun ønsket at vi skulle komme slik vi hadde avtalt. Det er ikke det at mine to kan klokken enda eller har en forståelse av hva to timer er, men et løfte er et løfte, og sine barn kan man ikke svikte. 

Siden Olivia heldigvis ble bra i magen igjen etter litt kaninkos på sofaen, så ble begge jentene nødt til å være til nytte siden de uansett hadde tatt knekken på arbeidsdagen min. Vi kledde på oss de mange lag og tok en skikkelig rengjøring i kaningården. Her rakes det kaninbæsj, for sånn her kan det jo ikke se ut. Da vi fikk Kløver og Miffi i våres så hadde vi de innendørs de første ukene, på den tiden ble begge to stuerene, og en stueren kanin holder seg åpenbart stueren. De har en dokasse inne i kaninhuset, men stort sett så brukte de kun sin egenlagde do ute - nemlig ett lite hjørne i den 60 kvm store kaninhagen. Så fikk vi Biffen fra dyrebeskyttelsen, og han, han er ikke stueren! Han lorter der lortes kan. Det er nettopp derfor vi må rake, for utrolig nok så fungerer det å samle all lort på ett sted for å få kaninene til å forstå at doen er der. Så får vi håpe at han også tar poenget med én do snart. 

Otilie påtok seg jobben innendørs, for jeg var litt for generøs med høyet denne uken, noe de to kaninene har hatt det veldig gøy med. Høy overalt, fordi høyhekken jeg har laget har kaninungene inne i huset fått låne. Bedre med litt høyrot i kaninhuset enn på gjesterommet ;P

Kløver følger nøye med på det som skjer. Det ble bra til slutt. Et rent gulv, lort borte, en ekstra varmelampe på disse kalde dagene + etterisolering av døra. Bortskjemte kaniner! 
- Speiltvillingene på Facebook - 

DIY dørskilt

Grunnet et uventet, men veldig koselig besøk i kveld, er dagens DIY innlegg litt forsinket. Men her er det altså. Og jeg ler av denne teksten, for den passer oss så godt. Kommer man på besøk her i hus så gjøres det lurt i å ringe en halvtime før man står på døren, slik at vi kan samle alle hybelkaninene der de hører hjemme.    Panikkrydding - oh yes! Flaks var det at besøket vårt i dag kom på en torsdagskveld, for det er vel den eneste tiden av uken hvor man kan komme inn i en gang som ikke flyter over av sko, sand og grus. Og det er bare fordi jeg har rydde og vaske hus dag på torsdager. 

Et hjemmelaget dørskilt kan være en veldig koselig gave å gi. Hadde jeg laget et til det venneparet som kom nå nettopp så måtte jeg i stedet skrevet: "Du er alltid velkommen, bollene står i ovnen!" Så det er jo forskjell på oss, og det gjelder å finne setningen som beskriver de du lager skiltet til. 

Et annet koselig motiv er jo silhuetter av familien i alle størrelser og med hunden om de har det. 

Du trenger: 

 • plank
 • beis / maling / olje - hva du måtte foretrekke eller har fra før av
 • kontaktpapir til å lage motiv om du ikke ønsker å tegne på frihånd. 
 • tau

utstyr brukt: 

 • sag
 • målestokk
 • drill 

Sag til planker som skal passe til skiltet ditt. Om du skal ha en planke eller 10 bestemmer du. Jeg har funnet en gammel planke på låven med en god del struktur, men nyinnkjøpte planker fungerer like utmerket. Så har jeg merket opp fire hull i hvert hjørne av plankene og borret hull. 

Når jeg har endret farge på pankene så har jeg virkelig brukt det jeg har funnet i skapet. Først gjorde jeg plankene lysere med en hvit beis, har man ikke det kan du jo vanne ut litt hvit hobbymaling.
Så har jeg funnet en brun hobbymaling som jeg har malt på sammen med lim av typen Varnish / glue (panduro)(Ja, jeg bruker dette limet til alt). Grunnen til at jeg har blandet inn lim er for å tynne ut malingen slik at den ikke blir like sentrert med virker mer som en olje. I tillegg så lager limet en beskyttende overflate slik at skiltet tåler litt fuktig vær når det skal henge ute. 

Så er det bare å la maling/lim tørke, mens du begynner å forberede skriften. 

Jeg har brukt utendørs vinyl som jeg har kuttet ut med hjelp av kuttemaskinen min, men om du ikke har det kan du lage en mal med kontaktpapir og male på bokstavene. Se hvordan her. Når alle bokstavene var på plass malte jeg over med et nytt lag Varnish / Glue for å beskytte plankene ytterigere. 

Og til slutt er var det bare å tre tauet igjennom hullene. Start i bunn, fortsett oppover og så ned på den andre siden. 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

Første gang alene i barnehagen

Olivia krøllet seg sammen på sofaen denne morgen, så vondt hun hadde i magen. "au au au!" ynket hun, så hun fikk bestemme dagens frokost, yoghurt med havregryn. "Du er nok så sulten at det gjør vondt i magen" sa jeg da jeg fant fram maten. 

Men da maten var i magen, var magen ikke blitt noe bedre. Vi gjorde oss klare til barnehagen, men stadige ynk var å høre. Da vi kom fram til barnehagen hadde øynene gått over til å bli blanke, og tomme, som om de ikke riktig fokuserte på det de så på. 

Hun satte seg slapt ned i fanget mitt og gjemte hode i brystet mitt. "Uff, lille venn, jeg tror nok at du skal bli med hjem igjen".

Det å skille to droper vann er ikke enkelt, heller ikke veldig morsomt. Faktisk er det mye vanskligere enn å holde de begge sammen. Å være eneggede tvillinger er som å være hel når begge parter er sammen. Å være alene føles derfor veldig tomt, veldig rart, og savnet blir fort stort. 

Men å være i fra hverandre er god trening, og noe de begge har godt av. Så jeg tok sjansen, og fortalte og forklarte med god hjelp fra barnehageansatt at hun kunne være litt i barnehagen. Ikke lenge, ikke en hel dag, men bare et par timer. Så skulle vi komme tilbake å hente henne. 

"Jeg vil ikke være alene i barnehagen" sa hun helt fortvilet. "Men du er ikke alene, alle de andre barna er her, og de voksene også". Takket være hennes trygghet til voksene og barn så lot hun slipp. En stor bragd, for for første gang i deres liv tok de farvel med hverandre uten tårer og desperasjon for å være sammen, men en ting måtte jeg love:

"Jeg skal bare leke litt i barnehagen. Ikke så mye" sa hun og viste med to hender et stykke i fra hverandre, før hun fortsatte: "Bare så litt" og holdt hendene så nærme at det bare var et par millimeter med luft som skilte dem. 

"Jeg lover, bare så lite" svarte jeg og holdt fingrene tett inntil hverandre uten at de berørte hverandre. 

Så gikk hun hånd i hånd med den trygge voksne for å finne en bok å lese på biblioteket. 

Ingenting er så godt som å ha noen dyrevenner å kose med når man har litt vondt i magen. Faktisk tror jeg lille Bell kurerte alt som var vondt i den lille magen. 


- Speiltvillingene på Facebook - 

DIY til og fra kort

I dag er det bare 10 dager igjen til jul! Så jeg regner med at mange allerede er godt i gang med å handle inn julegaver. 
Det å lage til og fra kort selv, er enkelt og morsomt. 

Hvis du ønsker å skrive ut mal på disse "til og fra kortene", så gjør du det her. 

Så kan du klippe og lime sammen delene på det arket du måtte ønske, og fylle ut armer, gevir og bein med en tusj. 

Den minste sirkelen i malen er sirkelen hvor hullet til tråden skal være. Du limer de på framside og bakside, så lager du et hull med en hullmaskin igjennom alle tre lagene. 


 


 Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY gaven til venninnegjengen

Ingenting er som en stor og god kose- t-skjorte når man våkner opp i helgene. Det er i hvertfall det jeg umiddelbart tar på meg av klær, selv om jeg kanskje skal bort en time senere og må skifte igjen. Stor t-skjorte og en pyjamasbuske er et must til frokosten! 

Så er det dette med julegaver og venninner da. Kanskje skal man ikke gi for mye eller for dyrt, men så vil man allikevel gi noe som betyr noe. Dette innlegget er jo så klart en skikkelig spoiler alert til mine venninner i år, for nå vet de nok hva som havner under juletreet. ;P Men jeg skal nok klare å overraske de litt allikevel. 
I alle fall, det å lage en t-skjorte med en personlig quotes, er i alle fall noe jeg hadde satt veldig stor pris på å få.  

 

Man trenger ikke være veldig kreativ for å få dette til. Jeg har sydd t-skjorter, men H&M selger enkle t-skjorter til slikk og ingenting om du vil gjøre det enkelt - antagelig er det billigere enn å sy de selv.
Så er det egentlig bare å sette deg ned å lete etter passende quotes til dine venninner. Jeg har lett etter quotes på pinterest, som er min gullgruve innen inspirasjon. 

Når jeg lager print så bruker jeg kuttemaskinen min Silhouette Cameo (hvis du ønsker å lese om den og hva det er så kan du gjøre det her)! Men gå til mitt tidligere innlegg: print på klær for å se hvordan du kan gjøre dette enkelt uten en kuttemaskin. 

Den første t-skjorta jeg skal vise dere, er en t-skjorte som kan passe til de fleste mødre:

Den andre t-skjorten har jeg laget til ei venninne, og kikker dere godt nok etter, så kan dere faktisk lese navnet hennes. Lena har en egenskap som jeg vil definere som den beste egenskapen ett mennekse kan ha, menlig en positiv holdning til livet. Jeg kjenner ingen andre mennesker som er så lite fordomsfulle, som viser like mye nestekjærlighet og som smiler og ler like mye til fremmede som kjente. Uansett hvor hun vandrer så klarer hun alltid å skape god stemning etter seg. Lena kjenner alle sier vi, men sannheten er at alle kjenner Lena <3 

Da jeg kom over denne quoten så sto det klinkende og klart ett smil i hodet mitt, og det smilet tilhører deg, Lena. 

Kanskje det koseligste med å lage gaver til venninner, er at man blir sittende å tenke på hvorfor man er så glad i dem, mens man holde på :D 


 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY glassbrikker

Vi vet alle hvor vanskelig det kan være å finne på en morsom gave til bestefar, pappa, mann eller bror. Så da jeg ramlet over dette prosjektet, havnet det fort i "lagre til senere"! Nå har jeg fått tatt i bruk prosjektet, for i min lille DIY julekalender så mangler det kanskje et lite hjemmelaget prosjekt til mennene i livene våre. - Jeg tenkte at disse glassbrikkene var midt i blinken til det. 

Hvor stilig er det ikke å komme til et dekket bord med slike brikker under en middag med selvjaktet vilt på bordet? Det er jo mange jegere der ute, og jeg tipper du kanskje kjenner en. 


Glassbrikkene, eller ølbrikkene om du vil er enkle å lage.  

Du trenger: 

 • treskiver: Du kan gjøre som meg, rydde litt i skogen, og kappe opp en trestamme selv. Eller du kan kjøpe ferdige i hobbybutikker. 
 • kantaktpapir
 • maling 
 • olje, eller "Varnish / Glue" (panduro)

Om du finner materialene dine i naturen, må du starte med å kutte opp treskiver på ca 1 cm tykkelse. Det er jo bare sjarm om de blir i litt forskjellig høyde. Jeg har tømmersag fordi jeg bor på en gård med det mest utrolige av verktøy. Jeg regner jo ikke med at de fleste ha dette, men en håndsag kan du fint bruke, selv om det er litt mer jobb. Når du har kuttet klare treskivene dine er du klar for å pynte de opp med et personlig preg. Det er jo ingen grenser for hva du kan dekorere de med. 
Du kan velge å skrive med tusj, eller du kan male et bilde. Det jeg mener er viktigst er at det blir personlig. For når man gir hjemmelagde gaver så har man de aller beste forutsetninger for å gjøre gaven så personlig som det overhode er mulig. 

Kjenner du en jeger, kjør på med dyrene han eller hun jakter. Kjenner du en fisker, så kjør på med ulike slag fisk. Eller kanskje du bare vil legge fra deg noen morsomme quotes som gir det personlige preget. 

Først og fremst må du finne motiv du ønsker å bruke. Jeg sier bare: hva har vi ikke internett for. Der finnes det uendelig med maler som kan passe til ditt bruk: 

Når jeg lager print så bruker jeg kuttemaskinen min Silhouette Cameo (hvis du ønsker å lese om den og hva det er så kan du gjøre det her)! Men jeg viser dere allikevel hvordan dere kan gjøre det uten en maskin som gjør jobben for deg. 

Du klipper ut en firkant med kontaktpair som du legger over silhuetten du ønsker å bruke på dataen. Tegn så omrisset. Når omrisset er tegnet, kan du klippe eller skjære ut motivet. Jeg liker best å bruke en tapetkniv til å skjære ut motivene mine med. Jeg legger da kontaktpapiret på et skjærebrett, og skjærer ut. 

Så fester du kontaktpapiret på treskiven, og passer på å feste den godt ned i treverket. 

Så er det bare å male. Når malingen er tørr kan du fjerne kontaktpapiret. 
Til slutt bør du male over med et strøk olje eller Varnish / Glue slik at du forsegler overflaten. Da tåler den gris og kan tørkes av med en klut. Det jeg har gjort på mine eksempler her, er å ha skogens dyr på den ene siden, og fisker på den andre. Hvorfor: fordi brikkene da blir mer anvendelige. Da kan de dekkes på  bordet ved villtretter og fiskemenyer. Kanskje har man en treretters med fisk til forrett, og vilt til hovedrett. Hvor morsomt er det ikke da og be alle gjestene om å snu brikkene i mellom rettene. Det kan ikke bli stort mer gjennomført enn det! 

Abbor, kveite, torsk og laks. Ser du hva som er hva? Ha en god start på uken! Nå er det ikke lenge igjen til jul 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY trendy julekuler

Da var det klart for luke 11 i kalenderen, her har helgen gått i ett og vi har knapt vært hjemme, så i dag kommer det et enkelt prosjekt. Enkelt, men allikevel stilig og morsomt. Prosjektet har jeg etter inspirasjon fra Panduro. Jeg har sett at mange allerede har fått opp juletreet i stuen. Så langt har ikke vi kommet, og det er nok enda en stund til juletreet kommer på plass, men noen julekuler har jeg laget. Enn så lenge henger de på en kvist og pryder i spisestuen. Der henger de godt og matcher den hjemmelagde adventsstakenDet er nok ikke så vanskelig å se for seg hvordan julekulene er laget. Trekuler får man kjøpt på hobbybutikker, jeg har valgt å male deler av de. Da bruker jeg tape til å merke av området som skal males. Mal flere tynne lag så malingen dekker godt. Fjern tapen når malingen er tørr. 

Så er det bare å tre en tråd på en lang nål, og stikke den igjennom en liten, en stor, og en liten kule, og så tre nålen tilbake igjen i motsatt rekkefølge slik at man får en løkke til å henge opp kulene i. 
Du klipper av tråden og knyter endene i bunn et par-tre ganger, til du har en knute stor nok til ikke å forsvinne inn i kulehullet. 
Jeg har sikret kulenes plassering med limpistol. 
 - Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

Den lille luksusen

/ Sammarbeid med Daniel Wellington / 
Jeg glemmer aldri skuffelsen da jeg for to år siden ikke fant en Daniel Wellington klokke under juletreet. Jeg kan le av det nå, og tenke på hvor patetisk det var av meg. Det var jo bare det at en klokke fra Daniel Wellington sto helt på toppen av ønskelisten det året. Jeg tror ikke det gikk 24 timer en gang fra julaften til jeg hadde bestilt en klokke for julepengene som lå under juletreet. 

I dag har jeg fire klokker fra Daniel Wellington, og det høres sikkert litt rart ut når jeg sier jeg bærer en forelskelse til dem alle. Men det er helt sant, ofte blir jeg sittende å stirre på tiden som tikker forbi, og når jeg kler armen med klokkene så blir jeg opriktig glad, på samme måte som jeg blir glad av å se de to diamantringene jeg har fått av min kjære. Det er et luksusproblem å tenke at jeg ikke kunne klart meg uten noen av de 4 klokkene jeg har, men spør du meg må det være lov å føle litt luksus. Jeg tror alle mødre kan kjenne seg igjen i at det lille vi kan kalle luksus, er det verdt å holde fast i med begge knyttnevene.

Hold på den lille luksusen som er, dere andre mødre der ute! 
Mine loslitte klær er et bevis på at garderobeskapet er lite skiftet ut igjennom de fire siste årene. Alenetid har fått sine begrensninger til toalettbesøk og kanskje en tur på butikken om jeg er heldig. Jeg drukner i klesvask og tråkker ukentlig på en legokloss. Natten soves igjennom i en stilling, helt på kanten av sengen med en liten flik av det ene hjørnet på puten fordi en treåring åpenbart trenger ufattelig stor plass til tross for den lille kroppen. 
Så når jeg tar på meg en klokke som det siste jeg gjør før jeg forlater huset om morgen, så skal jeg få lov til å kjenne på luksusen av å velge imellom hvilken av de fire klokkene som passer best til dagens loslitte antrekk. 


All I want for christmas is: Black or white? TIDESES JULERABATT!

Jeg har bare en ting å si; fortell din samboer, din mor eller dine venninner at en Daniel Wellington klokke er noe du rett og slett trenger, for å få litt luksus i hverdagen. Eller kjøp en selv, og skriv at den er fra julenissen, vi har alle sett at Julius i Snøfall oppfyller alles ønsker. 

Nå er det siste mulighet til å få en klokke under juletreet i år. 
Bruk rabattkoden speiltvillingene og få 15 % rabatt på favorittklokken. Denne rabatten kommer i tillegg til pakketilbudene som allerede ligger på DW.

Eks: Velger du pakketilbudet med å kjøpe en klokke + en cuff eller en ekstra klokkereim, så får du 10 % avslag + 15 % avslag på det igjen ved å bruke rabattkoden: speiltvillingene

Informasjon om mva og toll når du handler på Daniel Wellington til Norge: 
Hvis du handler på Daniel Wellington så trekker de fra mva. på prisen som er oppgitt i butikken! Dvs. at hvis du kjøper en klokke som er priset til 1299,- på nettsiden deres, så betaler du kun 1039,- når du sjekker ut. Alltså, når du kjøper på Daniel Wellington så trekker de av merverdiavgiften på prisen som vises i butikken, og så betaler du normal mva når klokken kommer til Norge ved henting av varen på posten.  

Se alle klokkene på → Daniel Wellington sin offisielle hjemmeside  ← - Kjøp i dag, så du er sikker på at den kommer fram til julaften! 


- Speiltvillingene på Facebook - 
 

DIY Bildeoverføring til treverkBildeoverføring til treverk er noe jeg har delt tidligere her inne, men i år har jeg laget noen julepressanger ved bruk av denne metoden. Bildene blir så utrolig fine, levende og personlige, så derfor har jeg lyst til å dele dette tipset i årests julekalender, for å tipse om at dette er fantastiske julegaver du kan lage.

Siden bildene jeg har laget i år blir julegaver, så kan jeg ikke vise fram det ferdige resultatet i dag, siden det da ikke blir veldig spennende på julaften. Jeg har derfor puttet inn noen gamle bilder under beskrivelsen av hvordan de lages, slik at dere forstår hvordan man går fram. I romjulen skal jeg heller vise fram årest bildeproduksjon. 

Jeg har testet bildeoverføring med fargebilder denne gangen, og resultatet er fantastisk! 

Dette bildet laget jeg for snart to år siden, og viser hvor stilig det er å overføre bilder på ark til treverk. Du trenger: 

 • Et bilde du liker, som du så skriver ut på en laserskriver, på tynne/normale kopieringsark - ikke på fotopapir! Det finnes (så vidt jeg vet) to former for skrivere, den ene er en blekkskriver, mens den andre er en laserskriver. Det er helt avgjørende at du bruker en laserskriver. Har du ikke det, hører du om noen andre har det. Slike bedriftskrivere er (så vidt jeg vet) alltid laserskriver. Kanskje vet du om noen som har en slik, eller som jobber på en skole, eller kanskje du kan skrive ut på et bibliotek om du ikke har tilgang til en selv. Laserskrivere finnes også i småskrivere, og er ikke uvanlig i manges hjem, så hør litt rundt, spør på facebook. 
 • Du kan velge å bruke farger eller sort-hvitt, det fungerer med begge deler! 
 • SPEILVEND BILDET - på dataen før du skriver det ut om du vil ha bilde som originalen. Bildet blir speilvendt når du limer det til plata, så ved å speilvende det først, speiler du det tilbake til retten når du limer på bildet. 
 • plank eller treplater. Jeg har kjøpt gran planker med 10 cm bredde. Disse er fine fordi det er god struktur i plankene. Tidligere har jeg laget bildeoverføring på en treplante (kryssfiner), noe som kanskje er enda lettere fordi du slipper skjøter. Det får blir en smaksak, på hva du liker best. 
 • Pussepapir! Å ha glatte overflater er viktig når du skal overføre bildet til treverket. 
 • Lim: av typen Varnish / Glue - dette limet får du kjøpt på panduro. Det er mulig at andre lim fungerer, men hvis du ikke vil gjøre noen prøver selv, så kan jeg garantere at dette limet fungerer. 


På årets bilder, så har jeg skrevet ut bilder i A3 format. Jeg har derfor kappet til planker i den samme størrelsen. Plankene har jeg skrudd sammen til en ramme, så har jeg pusset bilderammen godt med pussepapir. Jeg laget en prøve der jeg har beiset treverket hvitt før bildeoverføring. Resultet ble ikke like bra som ved ubehandlet treverk, så jeg anbefaler å ha det ubehandlet om det er din første gang. Når bilderammen er ferdig og pusset + tørket av støvpuss, fyller du et godt lag med lim over hele flaten. Prøv å få limet så jevnt som mulig med en pensel.

Så plasserer du bildet du ønsker å overføre på treplaten med bildet ned mot treplaten. Stryk så godt du kan over hele bildet slik at du får festet det godt ned i limet!La bildet stå å tørke i ett døgn! 

Så begynner den virkelig morsomme jobben! Nemlig å vaske bort arket. Finn fram en skål med vann og en klut.Fukt hele bildet godt, ha mye vann på kluten, og begynn å skrubbe forsiktig. Skrubb skrubb og skubb helt til arket er forsvunnet, og det bare står igjen det nydelige bilde du har overført. Her kan dere se hvordan bildene trer fram med litt vann og litt skubbing. Råstilig! Helt til slutt maler du et nytt lag over bildet med Varnish / Glue! Da får du et skinnende og blank resultat. Nå gleder jeg meg bare til å vise fram de nye resultatene av denne teknikken! Jeg anbefaler alle å teste det ut, for det blir råbra! 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY søm SelebukseVerdens søteste ramper! Tid for luke 9 i julekalenderen! Og siden det er en julekjole allerede i kalenderen, så måtte jeg jo komme opp med en julematch til guttene. Så jeg har laget en selebukse som jeg håper faller i smak hos dere guttemammaer med syglede. 

Skriv ut mønster som er i størrelse 1 til 6 år. 

Obs: Jeg har glemt en detalj på mønsteret, og det er å skrive hva som er foran og bak på buksa! Den høyeste delen av buksa er bak (altså venstre side når delene er festet sammen) Og midt forran blir da den laveste delen (høyre side). Grunnen til at bukser er høyere bak er for at buksa skal få plass til stumpen uten at det blir mange rørleggere der ute. 

Obs: Jeg har også glemt å skrive "brettekant" på stykket som heter frontstykke. Det skal være likt som "bakstykke". Dere ser at jeg har tegnet halve stykke, så når du klipper ut må du legge stoffet dobbelt slik at du får hele stykker. 

Da tror jeg det er klart for å sy! :D 


Steg for steg søm: 

Start med å sy buksebeina sammen, rette mot rette. 
På bildet under ser du at jeg har sydd beinene sammen, og så ligger de to stykkene slik at frontet på bukse er fram fordi den er litt lavere enn baksiden. Vreng det ene beinet til rettsiden, og stapp det oppi det vrange buksebeinet. På den måten får du buksebeina til å ligge rette mot rette mens du syr en søm som går fra ryggen og til navelen, og bildet buksebeina sammen til en bukse. Legg frontstykkene mot hverandre, rette mot rette, og sy en søm rundt de tre korteste sidene. Vreng så stykke, og press med stykejern. Sy bukseselene, ved å legge de dobbelt på langs og sy hele langsiden. Vreng igjennom ved hjelp av en sikkerhetsnål som du fester på den ene enden og trer igjennom helle lengden. Press så med strykejern slik at du får sømmen midt på undersiden. Så skal du sy bakstykkene sammen. Det gjør du på samme måte som frontstykkene, men her må du tre selene inn i toppen, slik at du får festet de til bakstykket. Legg buksen flatt ut, og fest frontstykke midt forran på bukse, rett mot rette. Det samme gjør du med bakstykke, bare bak så klart ;) Finn fram "legg til strikk". Jeg har klippet de ut i et annet stoff mest for at det skal være lett å se forskjell på bildene, så ikke bry deg om det. 
Sy inn tre av sidene til å begynne med: Press med strykejern en langside og begge kortsidene inn til vrangsiden 1 cm og sy en søm søm fester brettene. 

Når du har gjort det plasserer du "legg til strikk" i mellom frontstykke og bakstykke på buksa. Rette mot rette, og klippekant mot klippekant. Så syr du det hele fast, ved å sy rundt hele livet på buksa. Lag en løpegang ved å sy en rettsom som fester "legg til strikk" til buksa, men husk å gi plass til å tre inn en strikk. Tre så strikken, sy den fast på den ene siden, stram til, og sy den andre siden. Så kan du klippe av for mye strikk som blir synlig. Du vil da ha et resultat som ser slik ut. En innstramming på siden av buksa. Brett buksebeinet to ganger inn: den første bretten på ca 0,5 cm og den andre bretten 1,5 cm. Sy så en rettsøm som fester oppbretten, og gir en løpegang som får plass til en strikk, sy så du er nesten helt rundt, men la det stå åpent 2 cm til å tre inn en strikk. Jeg har en strikk som er ca en cm bred. Skal du bruke en bredere stikk, kan det være lurt å legge på en cm i lengden når du klipper ut buksa.
Tre så strikken, stram den til ønsket størrelse og sy strikkeendene sammen. Så drar du strikken ut i buksebeinet, og syr igjen det åpene hullet du tredde strikken inn i. Jeg har valgt trykknapper til å feste selene til buksen foran. Det er fordi trykknapper er enkelt. Du kan så klart lage knappehull i stedet. Siden jeg ønsket å ha knapper som matcher med julekjolen, har jeg sydd de fast på utsiden av trykknappene. Når det kommer til selene, så er det greit å tilpasse det når du kler på barnet. Enden foran, bretter du inn og syr igjen for hånd. - Se også oppskrift på julekjolen 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

Tips: Krøller uten varme og tid

Jeg testet å lage krøller på meg selv en kveld, og det funket så bra et jeg må få vise dere! 

Det startet med at jeg ønsket meg krøller en morgen, men det faktum at det tar 30 - 40 minutter å krølle hele håret mitt med en krøllstav, gjør at jeg sjelden tar meg tid til det. Så jeg prøvde noe nytt, og fant ut at jeg kunne få krøller på 5 minutter uten å bruke varme! Og enda bedre, jeg bruker ca 1 minutt på å få krøller om morgen når tiden er knapp! ETT minutt! Det har jeg til rådighet for å få krøller.. 

Det er super enkelt: 

Det beste er å krølle 2 eller 3 dagers hår fra sist vask, rett og slett fordi krøllene sitter bedre når håret ikke er helt nyvasket. På den andre siden så er det gull å få et strålende fint hår på dag 2 eller 3, når håret egetlig ikke er så fint mer. 

Under er en bildebeskrivelse av hvordan jeg går fram, men jeg skal forklare hva jeg gjør:

 • Gre håret før du skal legge deg, du kan godt fukte det så vidt. 
 • ta en seksjon hår og snurr det rundt en krøllstav (en kald krøllstav). Det kan være varm, men det er ikke nødvendig, og du sparer håret for unødvendig slitasje ved å ha den kald. 
 • Når du har snurret håret rundt krøllstaven - dra krøllstaven ut av håret mens du tar i mot håret som er snurret rundt krøllstaven i den andre hånden. 
 • Dra hårrullen til toppen av hodet, og fest hårrullen med to hårnåler. 
 • fortsett med neste seksjon.

Jeg delte opp håret i 6 snurrer, hvilket betyr at man kan ta store dele av håret i en seksjon. Sammenlignet med når jeg krøller håret med en varm krøllstav på normalt vis som jeg sikkert må krølle tilsammen 20- 30 seksjoner for å krølle hele håret. Ved å bare ta for deg to seksjoner foran, er du klar for å dra på 50'talls fest! 

Alle hårrullene samler du på toppen av hodet, og så går du å legger deg! Når krøllene er på toppen av hodet er de ikke ubehagelige å sove med. 

Når du våkner dagen etter, er det bare å ta ut alle hårnålene, og voila!! 

Store lekre korketrekkere, laget på 5 minutter om kvelden! 

Ved å børste ut krøllene gjør du krøllene messy, som passer godt til hverdagslooken. Nå blir det krøller på denne tvillingmammaen framover :D 


- Speiltvillingene på Facebook - 

DIY dotteteppe

Do It Yourself dotteteppe til soverommet, som putetrekk eller sitteunderlag. 8. desember og det er klart for den 8. luke i DIY julekalenderen. Jeg har valgt dette dotteteppe litt tidlig i desember, for om noen har lyst til å prøve seg så tar det litt tid å lage. Til gjengjeld er det et prosjekt du gjerne kan slå sammen med julefilmer eller tvserier. For det krever ikke store oppmerksomheten å lage. 

Jeg minnes tilbake til barneskolen når jeg sitter om kveldene og lager dott etter dott. Jeg husker så godt at vi gjorde dette i kunst og håndtverktimer, og i friminutter. Det er jo så enkelt, og man kan lage mye mer enn en luedusk. Det er nok mange der ute med litt større barn enn mine, og da er dette et morsomt prosjekt å sette i gang sammen med barna.  Jeg har en drøm om å lage et stort rundt teppe med dusker som kan ligge på jentenes soverom i duse farger med lilla og rosa - slik jentene liker det best. Jeg hadde ikke tid til det nå rett før jul, så derfor laget jeg en prøve for å vise. 

Teorien er jo enkel, og de fleste har vel laget slike dusker i sitt liv. Hvis ikke gir jeg deg en rask gjennomgang:

Du trenger: 

 • garn i ønsket farge og kvalitet. Som sitteunderlag er det godt med ull. 
 • ark klippet ut i smulteringer. 
 • saks
 • heklenål
 • skliunderlag til gulvtepper

For å spare litt tid på å lage dusker er det greit å lage klar en snor med ca 10 tråder på ca halvannen meter. 
Smulteringen mine er på 5 cm i diameter og har en 1,8 cm diameter stor ring inni. 

Så begynner du å snurre trådene rundt to smulteringer. Bruk heklenålen til å dra trådene igjennom hullet. Fortsett til smulteringen er tett i midten.

Klipp så opp smulteringen langs kanten. 

Knyt en tråd i mellom de to smulteringen, stram godt og knyt dobbelknute. Fjern smultringene ved å rive de opp og dra de ut.  Når du har mange dotter kan du begynne å montereDet gjøres veldig enkelt, man tar tråden som har knyttet dottene sammen og knyter de fast til en sklimatte. Du velger selv hvor rett eller systematisk de skal festes. 

Mister du tålmodighet, eller har lyst på et litt raskere alternativ, kan du jo lage noen dottekaniner i stedet ? Enkelt og morsomt! - Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY med garn og limI dag har jeg ligget rett ut på sofaen store deler av dagen, det kunne ikke passet dårligere å bli syk akkurat nå, men heldigvis hadde jeg en godbit til DIY pakkekalenderen som allerede har vært klar i et par uker nå. Nemlig to store dekorative kuler som jeg har laget av garn. 

For to år siden, også i DIY- pakkekalenderen her på bloggen (også den 7. desember) så delte jeg kjegletrær som var laget på samme måten. Det er en klar grunn for at jeg valgte å lage noe lignende igjen, og det er fordi prosjekter laget med garn og lim blir altså så utrolig lekkert! Med garn og lim kan man lage utrolig mye forskjellig; kjegletrær, dekorative kuler, lyslenker, baby uro, lyskuler, snømenn, skåler og julepynt for å nevne noe. Det er vel egentlig bare fantasien som setter grenser. 

Her er noen inspirasjonsbilder jeg har hentet fra pinterest: Metoden er den sammen, det eneste du varierer for å lage forskjellige former, er formene. Til store kuler bruker du giga ballonger, til små kuler bruker du vannballonger, til kjegler bruker du ark. 

Selv om jeg har beskrevet hvordan man går fram, så gjenntar jeg det siden det nå er lenge siden sist. 

Til gigakuler trenger du: 

 • ekstra store ballonger
 • garn, jeg har brukt to garnnøster på den hvite kulen og et nøste på den mindre
 • lim (du kan bruke trelim/skolelim kjøpt på dagligvarebutikk, eller hobbybutikk. Jeg har brukt tapetlim etter oppussing, som også fungerer helt utmerket) 
 • Litt matolje

 1. Bland lim ut med vann, 2 deler lim og en del vann. 
 2. Legg hele garnnøste opp i limblandingen og gjør det gjennombløtt. 
 3. Blås ballongen opp til ønsket størrelse, og smør den inn med olje. 
 4. Vri opp garnet forsiktig så du ikke floker til trådene, men hardt så du får ut så mye lim du klarer. 
 5. Da er alt klart, og du kan begynne å surre garnet rundt og rundt, og rundt og rundt ballongen. 
Når du er fornøyd med hvor tett surret ballongen skal være, henger du den til tørk i ett døgn. Og når limet er tørket, kan du stikke en nål i ballongen, for så å dra den forsiktig ut av den ferdige trådkulen. 
Trådkulene er kjempe dekorative bare ståene på et bord, eller på gulvet, men de kan også henges opp. 

- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -
 

DIY sølvtrær av pakkebåndFor en fantastisk desember det har vært så langt! Tusen takk for fantastiske tilbakemeldinger på julekalenderen, dere gir meg så mye energi til å skape og lage, så tusen takk! 

I dag er det sølvtrærne sine tur til å komme fram med sin oppskrift, dere har nok allerede sett de her inne, for de har klart å snike seg med på ett og annet bilde. 

Sølvtrærne er super enkle å lage, men litt tidkrevende. 


Du trenger: 

 • ark 
 • tape
 • sølvbånd (kjøpt på europris) 
 • saks
 • limpistol 

Du starter med å rulle og tape sammen ark til kjegler. Et stivt ark er utmerket, eller så gjør du som meg, og bruker tynne kopieringsark som du legger dobbelt. Du kan også tape sammen to A4 for å få A3 eller to A3 til å få A2. Lag den størrelsen du ønsker å ha trærne i. Når kjeglene er tapet sammen, klipper du av bunnen slik at den blir så rett som mulig. 

Finn fram pakkebåndet Og klipp det opp. På det store treet har jeg 3 og 3 diamanter i bredden omtrent halvveis opp på kjeglen, så har jeg gått over til å bruke 2 og 2 diamenter i bredden opp til toppen. På det mindre treet mitt har jeg 2 og 2 diamanter i bredden hele veien.

Del de først opp på langs: Så klipper du av biter med 12 diamanter i hver lengde. Trærne er litt forskjellige, så jeg forklarer de hver for seg: 

Det store treet har "grener" som henger nedover. Da må man starte fra bunnen. 

Den første runden limer du en remse rundt hele kjeglen: Neste steg er å feste bitene du har klippet opp. Du fester de slik bildet under viser, to perlelengder skal limes på kjeglen. Fortsett med dette hele veien rundt. Så fortsetter du på samme måte ved å feste diamantremsene i takstenformasjon, altså i mellom løkkene du limte på raden før. Så er det bare å fortsette med dette til du når toppen. Treet med grener som peker oppover. 

Utførelsen er egentlig helt lik, men du starter fra toppen av kjegler og limer deg nedover. 

Så dekk toppen med diamanter.Så fester du remsene på samme måte som vist på den første kjeglen. Fortsett helt til du når bunnen. Den siste raden av kjeglen har jeg limet fast en remse diamanter som går hele veien rundt. Utrolig enkelt, og fantastisk stilig! - Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -
 

DIY Gran-Nisser med ullue og moselue

Luke nummer 5 i DIY adventskalenderen er endelig her! 
Min søster kom over til dagens juleverksted. Jeg hadde som plan å lage noen GranNisser, og det haddde hun også hatt i tankene allerede fra forrige jul. 
Her er resultatene av de to forskjellige GranNissene vi laget: Hva er vel ikke bedre enn å bruke naturen til å skape med? Vi tok beina fatt og siden vi faktisk eier en hel granskog som ligger 30 meter fra huset så trengte vi ikke å gå så langt for å finne det nødvendige til dagens produksjon. 

Jeg klippet av en haug med kvist fra et grantre, søster fant noen kvister hun også og fylte en pose med mose. 

Nissene er laget på veldig forskjellig vis, så jeg viser dere fremgansmetode på begge to: 


GRANNISSE MED MOSELUE:

Du trenger: 

 • granbar eller lignende 
 • mose
 • julekuler
 • ståltråd og avbiter
 • skjegg av ull

Søster har her samlet noen kvister av et grantre og festet stilkene sammen med en stål tråd slik at granen vider seg ut i bunnen og danner selve kroppen til nissene. 

Hun har fortsatt med noen flere lag kvister oppover, til å hun har en nisse som er så høy hun har ønsket å ha den. Så har hun festet mose over hele den delen hvor pinnene er bundet sammen med ståltråd. Mosen festet hun med en grå ståltråd surret på utsiden. 

På toppen av GranNissen med Moselue har hun festet en julekule i ståltråden hun har surret rundt mosen. Til slutt festet hun nese og litt skjegg. Til nese har hun igjen brukt en julekule som hun har tvinnet på litt ståltråd. Ståltråden har hun stukket inn i nissen i overgangen fra granbar til mose. 

Og så litt ullskjegg under nesen. 
GRANNISSE MED ULLUE

Du trenger: 

 • Revenetting eller hønsenetting og avbiter
 • Ståltråd eller hyssing
 • granbar
 • stoff til en lue 
 • julekule
 • skjeggJeg hentet noen rester med hønsenetting etter kaningården, og klippet opp to trekanter.  

Revenettingen har jeg snurret til en kjegle som jeg har festet med noen biter ståltråd. Annen sterk tråd kan brukes som hyssing for å holde det sammen. Så klippet jeg av bunnen slik at bunnen og kjegle står rett. Når kjeglen er klar er det bare å stappe inn grankvister i hullene på stålnettingen. Start i bunn og fortsett oppover. 

Jeg stoppet da jeg var omtrent halvveis opp på kjeglen med kvister. Jeg har festet litt skjedd med limpistol, og en julekule med ståltråd for å lage nese og skjegg til nissene mine. 

Så har jeg klippet ut en kjegle i stoff som er bredere i bunnen enn det nissekjeglen er i omkrets der nisseluen skal havne. Jeg limte den sammen til en lue, evt kan man så klart sy den sammen. Så er det bare å tre nisseluen på kjeglen, og Grannissen er ferdig. 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY Fødselsbilde 1:1Dagens allerede 4. luke i DIY-julekalenderen, er disse fødselsbildene jeg har laget. Jeg elsker de, og har gledet meg til å vise de fram! Inspirasjonen er så klart hentet fra fodselsplakat.no som selger ulike type fødselplakater med illustasjoner skalert til barnets eksakte fødselslengde. Et godt tips til julegave spør du meg, for bildene er knallfine! 

Siden jeg liker å lage ting selv, så gikk jeg for det. Jeg har lenge hatt som plan å få laget et bilde med spiker og tråd, og ved å sette de to ideene om en fødselsplakat og tråbilde, så ble det ikke annet enn perfekt! Det er jo også mulig å male navn og skrive annen tekst som fødselstid og vekt, men jeg valgte å ha de helt rene for utenom illustrasjonen av jentene i sin fulle fødselslengde. 


Du trenger: 

 • plank / treplate
 • skruer - sag - pussepapir - hammer
 • mini pins (Panduro)
 • beis / maling
 • tråd

Jeg kjøpte granplank på Montér, som er 10 cm brede. Det første steget er så klart å skjære ut planker til et bilde. Jeg laget de i underkant av 20 cm større en fødselslengden til jentene. Slik at det ble cm 10 cm luft over og under babybildet. 

Så har jeg kappet en plankebit på langs slik at jeg hadde noe å feste de fire plankene med på baksiden. Jeg har valgt å ha små mellomrom mellom plankene, og brukte en linjal til å legge opp lik avstand mellom plankene da jeg skrudde de fast på baksiden. Da bildet var ferdig skudd sammen, pusset jeg det med pussepapir. Jeg har valgt å bruke litt rester av en hvit gulvbeis jeg hadde liggende blandet med litt sort maling, på den måten har jeg skapt den grå beisnyansen. Et annet alternativ er å male, eller bare la trefargen være som den er. 

LAG MAL:
Du må ha en mal å følge som passer med ditt barns fødselslengde. Det kan du gjøre enkelt ved å laste ned et bilde med en ønskelig babypositur. Så henter du bildet opp i Word. På "plassering/ bryt tekst", setter du bildet til å gå "igjennom" slik at det ikke flytter seg etter margene. Beskjær så bildet slik at du kutter den akkurat i lengde og bredde på barnet. Så forstørrer du bildet til barnest fødselslengde. Du vil ikke få plass til hele barnet på et A4 ark, så derfor skriver du ut, flytter bildet og skriver ut helt til du har en mal på hele babyen. 

Plasser babyen på bildet når malingen/beisen er tørr. Så begynner du å feste mini pins (kjøpt på Panduro) hele veien rundt. Sett de med en liten cm mellomrom, og slå de halvveis ned i plankene. Når du er ferdig med å spikre rundt er det klart for å den morsomste delen. Lag en liten løkke på tråden, fest den til en spiker og begynn å surre tråden hit og dit slik at du fyller ut bildet med tråd. Vips, vaps, vups! Du har et råstilig hjemmelaget fødselsbildet i skalaen 1:1 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY tyllskjørt


I går svingte jeg rundt i mitt nylagde tyllskjørt i bursdagsfering. Jeg spurte mine tre år gamle barn om hvilket antrekk jeg skulle gå for, valget sto i mellom en sort julebordkjole og tyllskjørtet. Det fantes ikke et snev av tvil, jeg skulle ha på meg tyllskjørt, og da det var på sa de: "Woow, så nyydelig du er mamma!" med et blikk som fikk meg til å føle meg som en ekte Disneyprinsesse. 

Så det er på tide å åpne kalenderens 3. juleluke, for alle fortjener å føle seg som en ekte Disneyprinsesse, og da må man sy et tyllskjørt. 


Tyllskjørt har vanskelighetsgrad: enkel! 

Du trenger: 

1,5 m Fôr Acetat i ønsket farge, jeg har kjøpt fargen mink. Dette blir underskjørtet. 
1,5 m Tyll for hvert lag tyll du ønsker i skjørtet. Jeg har fire lag, altså 6 m tyll av typen: brude, natur.
Rysjestrikk (stoff og stil) 
 
Den totale prisen på tyllskjørtet mitt fikk en prislapp på 258 ,- 


Slik lager du tyllskjørt: 

Du starter med å legge stoffet dobbelt slik at når du klipper ut en halv sirkel så får du en full sirkel når du bretter ut stoffet. Det å klippe ut er veldig enkelt, du fester en snor på gulvet slik at den står ved midten av stoffet med brettekanten. Så fester du en tusj på tråden så langt ut som er mulig uten at tusjen vil havne på utsiden av stoffet når du drar en sirkel. Tegn så opp sirkelens utside. Du trenger også et hull til å tre kroppen din ned i, så du lager en ny halvsirkel som er stort nok til å få over rumpa. Klipp ut alle delene. Når er er ferdig med å klippe ut alle delene, legger du de over hverandre i lag. 


Sy alle delene sammmen. Jeg har sydd en rynkesøm rundt hele ettersom ringen min ble litt stor. Dette blir bare et ekstra stilig moment, så lag gjerne en rynkesøm (sy en rettsøm med store sting uten å feste endene, og stram i overtrådene for å rynke stoffet). Sy rysjestrikken til en sirkel som passer livvidden din. Den skal med fordel være litt stram, fordi strikk vider seg ut. Fest skjørtet til strikken, jeg har valgt å sy på skjørtet på rettsiden, for så å brette ned strikken over sømmen etterpå. Da får jeg den stilige rysjen som er på strikken synlig, i tillegg til at jeg slipper å ha synlige sømmer på strikken. Sy skjørtet fast til strikken ved å sy med en tvillingnål for stretch-stoff. Da får du en elastisk søm som er nødvelding når du skal komme deg ut og inn av skjørtet. Det var det hele. Når du tar på skjørtet, bretter du strikken over sømmen og voila! 

Da er det bare å svinge deg rundt, for dette skjørtet svinger ! Del gjerne din versjon med #skolissykrok om du lager og deler et bilde på IG :D 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

DIY julekjole til jentaJeg lette meg grønn og blå etter mønsteret til denne kjolen i går kveld, etter gjentatte banneord ga jeg opp og bestemte meg for å sjekke søpla dagen etter. I garasjen lå takk og lov mønsteret som jeg hadde kastet i en pose. Posen levde og jeg hylte til da to mus hadde funnet det for godt å flytte inn i posen. De jobbet med å lage posen om til sitt hjemsted og hadde begynt å makulerer ark til redet. Da musene var forsvunnet og jeg fant mønsteret mitt ble jeg så lettet at jeg lo høyt av de musespiste kantene... #Livet.på.gård! 

Jeg fikk heldivis reddet mønsteret både fra min egen kasting og så musene, så da blir det kjoleinnlegg i dagens 2. luke av julekalenderen! 

Skriv ut mønster til julekjolen 

Stofftips: bomull eller lin, eller en blanding. Dette stoffet er kjøpt på stoff og stil.
Du trenger i tillegg til stoff, en skjult glidelås og knapper.


Steg for steg søm: 

Start med å sy frontstykkene sammen ved å legge de rette mot rette og sy som bildet under. Om du syr med symaskin og ikke overlock så syr du to sømmer, en rettsøm og en sikksakk-søm helt mot kanten slik at stoffet ikke rakner. 

Når stykkene er sydd, vrenger du det og presser det med et strykejern. Sy skuldrene sammen på bryststykke og bakstykke ved å legge de rette mot rette. 

Det samme gjør du med de små bryststykkene og bakstykkene.Legg så det lille bryst- og bakstykket på det store, igjen rette mot rette...... Disse stykkene syr sy sammen slik: fest hele siden på bryststykket, og hele halsringen, men ikke ned ryggstykket, for der skal du sy inn en glidelås.De små innerstykkene har jeg sydd den utvendige kanten med overlock for at de ikke skal rakne, du kan sy en sikksakksøm med vanlig symaskin. Når du har gjort dette på begge sidene, vrenger du de slik at sømmene kommer på vrangen, og så presser du stykkene med strykejernet.Finn fram armene, press bunnen av armen, altså den rette siden, to ganger opp på ca en cm. Sy fast brettekanten med en rettsøm. Sy med store sting en søm som går over buen på armen, rynk sammen stoffet ved å dra i overtrådene.  TIPS: alltid store sting når du skal lage rynkekant.Fest armene rette mot rette til armhulen på bryst-bak-stykkene, og sy armene fast. Sy så sammen sidene - fra armen og ned til overstykket stopper. Plasser fronstykke over bryststykkene, tilpass så den havner med lik avstand til hver sidesøm, og sy den fast til bryststykkene. Husk at her skal ikke bryststykkene under ligge inntill hverandre. Legg de to sidene slik at bakstykkene treffer hverandre, og slik at sidesømmene ligger flatt, før du plasserer frontstykket. Sy skjørtedelene sammen på sidene. Sy så en ny rynkesøm rundt hele skjørtekanten oppe, og snurp den sammen til den har samme omkrets som overdelen. Fest skørtet til overdelen og sy de sammen. Sy fast glidelåsen ved å vrenge bakstykkene til vrangen, og legge glidelåsen i mellom det lille bakstykket og det store bakstykket. Her kan du velge hvor lang glidelåsen skal være, om du vil ha den til å fortsette i skjørtet, klipper du opp skjørtet den lengden du ønsker å ha glidelås. Jeg har stoppet glidelåsen der skjørtet starter. PS: husk at glidelåsen må være litt lengre enn åpningen du skal sy glidelåsen i. Når du har sydd fast glidelåsen så syr du en søm under som går fra glidelåsen og "fader" ut til kanten. På den måten får du lukket stoffet ved glidelåsens ende og du får en pen overgang på rettsiden. Et bilde som viser vrangsiden av kjolen, når glidelåsen er sydd på. Så syr du opp bunnen av kjolen ved å stryke kanten to ganger opp, ca 1 cm av gangen og syr en rettsøm som fester oppbretten (på samme måte som armene). 

Og til slutt fester du knapper som holder frontstykket fast til bryststykkene. 

FERDIG! 
Tag gjerne deres versjoner med #skolissykrok om dere deler bilde på IG. 


 


- Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -

Dugnad - sur smak i munnen

I kveld kommer det et lite hjertesukk fra denne mammaen


Med en kjevle i hånden gikk jeg fra parkeringen og opp i barnehagen med raske steg, jeg var to minutter forsinket, klokken var 18:02. Den første døren jeg kjente på var stengt, så jeg gikk videre til den neste, også stengt. Den tredje døren ønsket meg velkommen inn, og jeg kjente kaffelukten og hørte praten som guidet meg til det rette kjøkkenet. 

Hele den siste uken var det hengt opp skriv om den store peppekakedagen for foreldrene i barnehage. Til og med en påminner på mail var å finne i min mailboks to dager før peppekakedagen. Den årlige tradisjonen hvor foreldrene kommer en kveld for å bake pepppekakehjerter til hvert barn i barnehagen, lage julekranser til alle dørene og pynte opp på avdelingene til 1. desember. 

Der jeg kom fram til kjøkkenet møtte jeg 9 ansikter, 10 med det ene barnet som var med før leggetid. Tilsammen representerte vi 7 familier. Fra en barnehage med 7 avdelinger. Fra en barnehage med 100 barn og enda flere foreldre. 

I dag møtte de 100 barna med hver sin forelder en barnehage med krans på inngangsdøren, og et peppekakehjerte med navnet til barnet skrevet i melis hengende ned fra en gardinstang. Det de ikke visste var at alle navnene på avdelingen var skrevet av den samme hånden, og at alle pepperkakene var stekt av noen få hoder som tok seg bryet med å møte opp for å gi barna en hyggelig overraskelse. 

Så jeg spør meg selv, hva er det med ordet dugnad som gir folk sur smak i munnen? For å si at ingen av de andre hadde mulighet, tror jeg svært lite på. 

Hva er det med dugnad som får folk til å krympe seg og late som de ikke trenger å være til hjelp? Når alt dugnad handler om er å gjøre en liten innsats for å gjøre noe bra for barna våre. Om det er fotballen, danseskolen, musikken eller barnehagen som setter i gang en dugnad så gjøres det av en veldig enkel grunn: for å gi noe tilbake til barna - våre barn. En tur, en forestilling, nye instrumenter eller bare peppekaker til adventskalenderen. 

Til ettertanke; når ble vi så egoistiske? 


- Speiltvillingene på Facebook - 

DIY adventskranser #1

- DO IT YOURSELF - I dag har jeg satt meg godt til rette, med julemusikk i ørene. Julemåneden er her, og jeg er så lykkelig! Det betyr jo også at årets adventskalender starter i dag! 

Jeg vil åpne adventskalenderen med å dele to ulike adventskranser. Ideen til krans kom på festlig vis. Ei venninne sendte meg en snap om at hun hadde funnet drømmekransen, men som hun skrev: "Den koster "bare" 2500,- også jeg som må ha to!"

Dere kan vel kanskje gjette hva jeg svarte tilbake? Hvis ikke, var det noe slikt som: Du kan jo lage den selv ! :D 

Så da ble det slik, vi laget kranser sammen, og enda viktigere - Line laget en fantastisk fin og diger julekrans til tross for at jeg gikk ut av telling på hvor mange ganger hun snakket ned om sine kreative evner. Et bevis på at alle som bare tørr å prøve, får det til. 

Line sin krans ble slik, og passer perfekt i det fantastisk vakre hjemmet deres: 


KULEKRANS STEG FOR STEG

Du trenger:

 • En krans til å lime kuler på. Den kan du kjøpe ferdig, eller du kan gjøre som vi har gjort: kjøp rørisolasjon på biltema. Den tykkeste typen koster 37,- for 2 meter, som betyr at du kan lage en så stor krans du ønsker. + sterk tape til å feste endene sammen. 
 • Kuler, og mange av dem. Tips: Du finner de rimligste på Europris, der får du kjøpt rør med 50 kuler til 99,-. Min krans er mindre enn Line sin, og jeg trengte 2 rør pluss noen småkuler. Line brukte 2 og et halvt rør pluss småkuler til sin. 
 • Limpistol og en del lim
 • Min er dandert med kuler og kongler, så skal man ha kongler, så får du kjøpt ferdige kongler, eller du kan finne et furutre og plukke konglene som ligger på bakken. De er små og helt tette, men når du lar de tørke inne så åpner de seg slik som mine har gjort. Jeg satte konglene mine i stekeovnen på 70 grader i en time, og så lot jeg de tørke over natten. Dagen etter var de utslått. Jeg har sprayet de med litt hvit spraylakk. 
 • Bånd om du ønsker å henge kransen opp i et bånd. 

Slik gjør du:

Finn fram rørisolasjonen om du skal bruke det: 

Fest endene sammen med en sterk tape som du snurrer en god del ganger rundt for bra hold, lurt å få en til å holde mens du surrer tape. Så må du begynne å kna og forme isolasjonen slik at den blir helt rund. 
Fest båndet om du ønsker å ha det, på dette tidspunktet. Så er det bare å begynne å feste kuler, start med å feste innsiden og utsiden. Når innside og utside er festet kan du begynne å fylle ut i høyden for å dekke kransen. 
Fyll inn som best du kan for å dekke over hull som viser kransen inni. Nå du er ferdig har du tidenes lekreste veggpynt. De første dagene den hang oppe hos meg, klarte jeg ikke å se på annet. Snakk om blikkfang! 


DEN GRØNNE KRANSEN 

En langt rimligere krans å lage er den du kan lage av det du finner ute i naturen. 

Jeg brukte isolasjonsrestene fra kulekransene vi hadde laget, til å tape sammen en til krans. 
Jeg klipte av noen kvister fra tujahekken som jeg limte på kransen. 
Så danderte jeg den med det jeg hadde igjen fra kulekransen, noen få kuler og kongler. Pluss en lyslenke med batterier kjøpt på europris til 70,-Den grønne kransen fikk plass ute. God start på nedtellingen til jul <3 - Følg alle DIY julekalender innlegg på facebook siden til Speiltvillingene -