hits

desember 2017

En søvnløs natt, med en frykt jeg ikke klarer å beskrive. 

Det lykkelige gravidebildet ble plutselig så veldig feil, da blødningene startet i går kveld.

Det var ikke slik jeg skulle starte mitt første blogginnlegg etter en uke med fri. Jeg skulle jo skrive det koselige innlegget, fortelle dere om alt det vakre. Det har jo skjedd så mye siden sist. Jeg har blitt brunette, vi har feiret jul, jeg skulle jo vist fram de nye kjolene jeg sydde til julaften. Også har vi kjøpt oss ny seng, og nytt salongbord, og ja, jeg skulle skrive gladinnlegget: 

  "Jeg har sluttet å spy" - et svangerskapsinnlegg med en lystigere mine enn sist. Innleggene har spunnet i hodet på meg, for vakker er en graviditet når oppkasten avtar, matlysten stabiliseres og energien sakte men sikkert kommer tilbake.

I går lastet jeg opp akkurat dette bildet til bloggen, for med akkkurat dette bildet hadde jeg tenkt til avslutte juleferien og skrive et vakkert svangerskapsinnlegget. Det var bare det at jeg ikke fikk skrevet ned et ord, og i dag må teksten min bli helt annerledes. 

Jeg lastet opp bildet, men så ble jeg avbrutt, slik man bare kan bli avbrutt når man har barn i hus. Plutselig var jeg ute sammen med barna og pappaen deres. De akte i snøen, jeg heiet på sidelinjen. Jeg puslet litt med dyrene ute, og så grillet vi i det snødekte landskapet før vi gikk inn igjen. Da sovnet jeg på sofaen, jeg vet ikke riktig hvor lenge - kanskje var det to timer. Jeg våknet litt før barna skulle sove, men det var mannen som måtte legge.

Nesten som i panikk måtte jeg vrenge av meg de to lagene med stilongs. Jeg hadde en murrende menssurasjonslignende smerte i hele underlivet, og strikkene på stilongsene føltes vondte og trange mot den lillen babymagen. Jeg testet en løsere joggebukse, men også den måtte jeg vrenge av meg. 
Jeg tok meg en lang varm dusj, slik jeg ofte kan gjøre når menstrasjonssmertene melding sin ankomst. Det varme vannet lindrer alltid smertene, det gjorde det i går også. 

Jeg tenkte ikke noe mer over dette, fram til rett før jeg skulle legge meg - da begynte jeg å blø fra underlivet. 

Jeg vet ikke hvor mange timer jeg googlet alle variasjoner av "blødninger i svangerskap, 2. trimester". Jeg vet ikke hvor mange lykkesaker jeg leste, eller hvor mange tragedier jeg pløyet meg igjennom. Jeg vet bare at det ble en søvnløs natt, med en frykt jeg ikke klarer å beskrive. 

I dag tidlig dro vi inn til legevakten. Der i fra ble vi henvist til gynekolog og ultralyd. Hva blødningene skyldes er litt uvisst, antagelig er det er blodkar som har sprukket. For i livmoren lå det lille mirakelet og fektet med armer og bein, det bitte lille hjertet slo jevnt og fint, og alt var som det skulle i hulen der den lille bor. 

Det er ingen tvil om at morsinstinketet alt har tatt til seg det tredje barnet. I natt var jeg livredd jeg hadde mistet , eller kom til å miste den lille spiren, og det er ingenting som gjør mer vondt for et mammahjerte, enda man ikke har rukket å bli kjent med den lille der inne.  

Så bildet mitt til innlegget skal få stå, selv om teksten ikke ble slik jeg hadde sett det for meg, for dette er hvor stolt og takknemlig jeg er av min lille mage som vokser og gror for hver dag <3 


- Speiltvillingene på Facebook - 
 

Ferdig til jul?! Haha, morsomt

Jeg ha'kke vaska gølvet, men mann har børi ved. 

  "Er du ferdig til jul nå da?" spurte to av venninnene mine meg i går kveld.

  "Jeg?!" spurte jeg, sperret øynene opp og begynte å le av "vitsen". 

  "Jeg tenkte jeg skulle slå fjoråret med å få handlet inn de siste gavene 21. desember og ikke 22. Men jammen så møtte jeg på ei venninne og da ble det fort lunsj i stedet for gaver. Prioriteringer er viktig. Så dere vet - da får jeg handle inn julegavene den 22. desember da. Jeg tenkte så klart at jeg skulle være ferdig med alt til den 22. desember, så jeg har satt opp at jentene har fri fra barnehagen - de får bli med på lasset. Også tenkte jeg at jeg at jeg skulle sy en ny julekjole til jentene og meg, men de har jeg ikke rukket å begynne på. Jeg bare vet ikke riktig hvor jeg skal finne de timene, for i morgen skal jeg på pakkerunde, dere vet - jeg må nesten ønske de gamleste god jul og de er jo ikke akkurat naboene mine. Jeg har forresten igjen en del gaver som jeg driver å lager også. Og ja, vi skal på julemiddag med venner i morgen. Huset? Ja, nei, mannen driver å rydder etter der jeg har gått. Så det er jo fint da, men stakkar han er jo litt oppgitt." 

Denne gravide kona, seiler rolig inn i julen som vanlig med et blodtrykk på 110 over 50 (målt på svangerskapskontroll i går), står jeg i alle fall ikke i faren for et hjerteinfarkt riktig enda. Haha. 

"Er du mye svimmel?" spurte legen, "Nesj, det har jeg ikke tid til akkurat nå!" 

HEI HÅ OG GOOOOD JUUL! 

 

En siste kreativitet før julaften

Phuu!! Da var 20. desember alt her. 4 dager til jul og alt for mye å gjøre! 

I dag kommer årets siste kreative innlegg. Jeg har ikke klart å levere alt jeg hadde planer om, men jeg er stolt uansett, for inni meg gror det et menneskebarn, så da er det kanskje ikke så farlig om man ikke får til alt annet. 
Den gledlige nyheten, er jo at mange av de innleggene som aldri kom i denne kalenderen, kommer til å komme på nyåret. Normalt sett har jeg en kreativ tørkeperiode i starten av hvert år fordi jeg er så lei etter den kreative julekalenderen. Innleggene jeg har spart til etter nyttår er kreative prosjekter som ikke hører nødvendigvis julen til. 

I dag fikk jentene barnehagefri slik at vi kunne lage ferdig de siste hjemmelagde julegaver. Blant prosjektene sto malte kjøkkenhåndklær på listen. Det er jo kjempekoselige gaver, som har en nytte og som ganske små barn kan få til helt fint.  

Kjøkkenhåndklene har jeg kjøpt på Nille. 

Så har jeg printet ut julemotiver med kuttemaskinen jeg har, og limt folien på håndkle. Har kan ikke kuttekasnkin, kan man like gjerne klippe ut et motiv for hånd på et folie med lim på baksiden, eller kontaktpapir. 

Med noen q-tips og tekstilmaling har ungene prikker og lekt seg med håndklærne. 

Når motivet fjernes er det som magi! I alle fall for barna 

Gledlig jul (jeg sier det alt nå, i tillfelle du har det like travelt som meg ! 


- Se tidligere kreative julekalender innlegg her 

- Følg meg på Facebook for å få kreative juletips fram til jul - 

JULETILBUD + RABATTKODE på DW-klokkene

/ Annonse / 

Det er lite (ingenting?) som slår den følelsen jeg får når en pakke fra Daniel Wellington kommer på døren. Jeg tuller ikke når jeg forteller at jeg begynte og hoppe av glede da den nye pakken ble sendt av gårde i posten. Kanskje har jeg alt for mange klokker (rettelse: alt for mange DW - klokker) men da sier jeg bare: noen har dilla på sko, jeg har dilla på klokker fra Daniel Wellington - vi er alle forskjellige. 

En ny klokke, til min magiske samling! WIIHUUU 

ELEGANT OG FORNEM

Den nye klokken i kolleksjonen heter Classic Petite Ashfield med rosegull og 29 mm stor urskive. 

JULETILBUD OG RABATTKODE hos www.danielwellington.com

Akkurat nå kan du kjøpe en gavepakke fra Daniel Wellingen - Ved å velge en klokke og et armbånd, eller en klokke og en ekstra reim - får du 10 % avslag på kjøpet, i tillegg til å få det pakket inn i en nydelig gavepakke som denne. Perfekt under juletreet. 

- Lag din gavepakke her 

Bruker du i tillegg RABATTKODEN: SPEILTVILLINGENE får du ytterlige 15 % avslag i tillegg til de 10 % på juletilbudet. 

Kjøp i dag, for å få pakken hjem før jul!  

My loved ones - Jeg får ikke nok, får du ? 

Husk å bestille i dag for å få klokken hjem til jul. 


- Speiltvillingene på Facebook - 

Sytutorial nydelig løstsittende kjole

Helt siden jeg sydde denne kjolen i høst, så har det rent inn spørsmål om når den kommer som syoppskrift her på bloggen. Jeg skal innrømme at jeg hadde håpet den ville komme mye tidligere i desember, men allmentilstanden har satt en liten brems på hele meg. Det er allikevel litt tid fram til jul, så du rekker fint å sy deg noen kjoler om det er det du har lyst til. 

Kjolen er ikke vanskelig å sy, men jeg har satt en middels vanskelighets grad på den siden den er litt mer avansert enn mye av barneklærne. Jeg utfordrer dere alle allikevel til å prøve, for følger du sytutorialen min, så skal det mye til for å feile, så lenge du tar deg tid til å gjøre alle stegene i riktig rekkefølge. 

STOFFTIPS:
Jeg har forelsket meg veldig i dette stoffet som heter Crepe Georgette fra Stoff&Stil, det finnes i flere ulike farger. Jeg har sydd i det røde, det sorte og blå stoffet. 

MØNSTER: 
Jeg har tegnet mønster i fire ulike størrelser S - M - L - XL. Jeg deler en størrelsesguide på de ulike størrelsene under, slik at dere får en pekepinn på hvilke størrelsesguide jeg har tatt utgangspunkt i ettersom det ofte er store variasjoner i hva en størrelse er i ulike kjeder. Mønster til kjolen koster 59 ,- 
Når du har kjøpt mønsteret, sender jeg det til deg på mail i løpet av et døgn. 

SNURR FILM FOR SYTUTORIAL 


- Se tidligere kreative julekalender innlegg her 

- Følg meg på Facebook for å få kreative juletips fram til jul - 

 

 

Betonglykter til jul

Keative julegaver som er enkle å lage: betonglykter. 

Jeg har forsket en stund på hvordan jeg lager betongtlyktene finest, og jeg har kommet fram med en løsning jeg synes fungerer veldig bra for å få fine kanter oppe og nede. Slike lykter er det jo enkelt å lage mange av til en rimelig penge, og derfor fine julegaver å gi bort. Det er også mye annet man kan lage av betong, som skåler, døsrstoppere, ringholdere med med. Det er egentlig bare å la fantasien slippe løs og sette i gang. 

Jeg tenkte uansett at jeg skulle vise hvordan jeg lager betongtlykter. 


DETTE TRENGER MAN:

 • Betong, her finnes det mange alternativer. De dyre som er begrenet til hobbybruk og de rimelige som er til sitt bruk. Jeg har prøvd med to ulike typer:
  - fiberarmert betong av Hey´di (15 kg for 199,-) Bruker litt tid på å tøre, resultatet er de lyse betonglyktene over. 
  - flytestøp, kjøpt på Montér. (20 kg for 100,-)  Tørker på 2 - 3 timer da det skjer en kjemisk reakjon. Gir en litt mer rustikt resultet - de til høyre i bildet over. 
 • Pappkopper i to ulike størrelser. Jeg har kjøpt begge på Rema 1000 
 • Plastfolie
 • tape
 • limpistol 
 • papplate / plastbelagt ark

Grunnen til at jeg vil vise denne måten å gjøre det på, i stedet for å stappe en kopp ned i en annen er at jeg har prøvd alt, og dette gir de fineste beholderne som får rette kanter oppe og en rett kant nede. Fyller man den største koppen med betong, og stapper den mindre oppi, blir kantene oppe ujevne, og bunnen blir svakt buet utover slik at den ikke står helt stødig. 

SLIK GJØR DU: 

Tap plastfolie over bunnen på den minste koppen, slik at sementen ikke kan fylle seg ned i gropen som er der. Da blir det vanskelig å få koppen ut igjen. 

Klipp av den runde kanten i toppen på den minste  koppen så man slipper å få med den i kanten på det ferdige resultatet. 

Press ut litt lim fra limpistolen langs hele kanten 

Fest den lille koppen til et plastbelagt ark, eller papplate

Det den store pappkoppen over den lille og pass på at det er lik avstand rundt hele. Lim så den fast. 

Bland betongen godt og hell den opp i koppene. 

Sett press på toppen, for eksempel noen bøker. Gjør du ikke det risikerer du at betongen løsner limet etter hvert og betongen flyter utover. 

Når de er tørket er det bare å rive av pappkoppene, og de er klare for bruk 

- Se tidligere kreative julekalender innlegg her 

- Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

Tutorial STOR gavepose

Først vil jeg takk for alle hjerter og varme tanker som er sendt til oss i dag. Jeg klarte rett og slett ikke å komme med et kreativt innlegg i går, for inni meg var jeg bare trist, og da er det umulig og skulle skrive og inspirere dere der ute. Jeg synes det er trist når jeg ikke får til å fullføre den kreative julekalenderen slik jeg hadde planer om, men disse siste ukene har lært meg at det er helt umulig å planlegge livet. Stort sett så går det helt fint, men plutselig skjer det ting som endrer planene uten at vi selv ønsker det. 

Nå trenger jeg å tenke på noe hyggelig, så jeg vil dele denne kreative julegleden her med dere. I følge mine barn har jeg sydd Nissens gavepose, og jeg syntes det var veldig morsomt at det var det første de sa da de oppdaget den nysydde posen ved vinduet. For selv om jeg ikke har laget Nissens gavepose, så er det akkurat en gavepose jeg har sydd. 

Hvert år savner jeg å ha en slik ekstra gigantisk pose til å samle alle gavene som hoper seg opp i løpet av desembermåneden. Jeg ender alltid opp med å legge gavene i 10 forskjellige plastikkposen, noen fra Spar, noen fra Meny og noen fra Rema 1000. Det ser jo ikke akkurat lekkert ut, så da stuer jeg gavene til et sted i huset der de ikke synes. 

Jeg har tidligere sydd lekeposer til barna, og jeg elsker de. Det er så deilig å ha de posene som kan gjemme et dusinvis av leker, i tillegg til at de er svært dekorative, og de gjør det veldig enkelt for barna å rydde selv. 

Gaveposen har jeg laget enda større enn lekeposene, slik at det blir plass til mange gaver. Nå i advent fyller jeg den opp med gaver fra oss, etter pakkerunden vil den være fylt med gaver til oss som vi skal ta med til svigers som vi skal feire julen hos. Så når julen er omme har jeg plutselig fått en stor oppbevaringspose til alle juledekorasjonene som aldri får plass i de små oppbevaringsboksene. 

DETTE TRENGER DU: 

 • 110 cm stoff (bredde på stoffrull: 135 - 140 cm)
 • 110 cm innefor (bredde på stoffrull: 135 - 140 cm)
 • Maljer
 • Snor

SLIK GJØR DU: 

- Når du har to stoffstykker som er 135 x 110 cm stort, så skal du dele begge stoffstykkene på midten, slik at du får fire rektangler på 72,5 x 110 cm. 
- Legg stoffdelene rette mot rette, foret mot foret, og hovedstoffet mot hovedstoffet. 
- Sy sammen begge langsidene, og den ene kortsiden (bunnen om det er mønster på stoffet som bare går en vei) på hovedstoffet og foret. La det være et vrengehull på ca 10 - 15 cm i den ene langsiden på forstoffet.

- Brett stoffet slik at sidesømmene havner midt foran og midt bak (se hvitt stoff på bildet under). Da får du fram en spiss i bunnen. Merk av en strek som går 17 cm opp fra spissen, og sy en rettsøm over streken.  

- Dette skal gjøres i begge hjørnene på begge stoffdelene. 

- Vreng den ene posen slik at rettsiden kommer ut. Den posen som har rettsiden ut, stapper du ned i posen med vrangsiden ut. Pass på at sømmene treffer hverandre. Nål kanten rundt, og sy de to posene sammen. 

- Vreng hele posen igjennom vrengehullet. 

- Sy en stikkning (rettsøm) så langt ut mot kanten som mulig for å lukke vrengehullet. Stapp så foret ned i hovedstoffet. 

- Sy en rett pyntesøm langs toppen av hele posen for å holde bretten mellom de to posene pen. 

- Sy en ny rett pyntesøm lengre ned - gir mindre bevegelse i stoffet der maljene skal stå. 

- Fest så mange maljer du ønsker. Jeg festet seks med like stor avstand rundt hele. 

- Tre i snor og fyll den opp med det du vil 

Tag gjerne det du syr med #skolissykrok på Instagram, så skal jeg klikke meg inn og "like" det du har laget 


- Se tidligere kreative julekalender innlegg her 

- Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

Sissi

Livet føles noen ganger så brutalt, så meningsløst og så urettferdig. Sent tirsdag kveld forlot Sissi livene våre, bare fire måneder gammel.

Det at hun bare har bodd med oss i litt over en måned er nesten uvirkelig, hun har satt så mange poteavtrykk i alles hjerter. Hun lyste opp når gamlepusen vår kom inn fra en luftettur og hoppet på henne i ren glede. På dagtid lå hun alltid på skrivepulten sammen med meg, eller rett ved siden av i armkroken til vår vakre rottweiler. Når barna kom hjem fra barnehagen, eller våknet om morgen strøk hun kroppen sin inntil beina deres. For jentene var Sissi en pus verdt mer enn gull og diamanter noen gang kan gjøre. Sissi var deres pus, som de hadde vært med å adoptere, som de så varsomt behandlet for at hun skulle bli kjent med dem. Hun ble katten som lå på jentenes fang og malte høyere enn de skravlet. 

Hun var den perfekte skatten vi så lenge hadde ønsket oss. Pusen vi hadde brukt langt tid på å snakke om, og lete etter. Hun ble pusen som var for god til å være sann. 

Så ble alt revet i fra oss, og når hjertet er like stort for dyr som for mennesker, så  gjør  det  så  brutalt  vondt. 

Barna fikk se henne for siste gang i går. De fikk sagt ha det og klappet henne en siste gang, selv om denne gangen kunne hun ikke lengre male. Så gråt vi sammen for som Olivia sa :"Mamma, hun var jo den beste pusen i hele verden". 

Det er så lett å stille seg spørsmålet: HVORFOR !? men det endrer ingen ting, pus er borte fra oss. 
Det gjør vondt i hver centimeter av kroppen, jeg orker egentlig ikke å snakke om dette, men så velger jeg å skrive dette så alle vet, i stedet for at folk skal begynne å stille spørsmål om hvor den nydelige pusen vår har blitt av. Nå skal jeg avlutte dette innlegget og prøve å finne trøst i at det livet hun fikk sammen med oss var et veldig verdifull liv for en liten pusevenn som for alltid blir en del av oss.

Vis respekt for at jeg ikke orker å svare på spørsmål. Send oss heller et hjerte som gir oss varme

Lag snømenn av sokker sammen med barna

Allerede er vi halvgått til jul denne advent. Mange begynner å bli helt klare, jeg ser at juletrær allerede er pyntet og har dusinvis av gaver under seg. Hvis du er en av de som ble litt stresset av at jeg skrev det, så ta det helt med ro. Her i hus pynter vi juletre lille julaften, og de siste gavene pleier å bli kjøpt inn dagen før treet blir pyntet. Alt går, og på et vis så blir det jul hvert år. 

I dag tenkte jeg at jeg skulle dele en veldig koselig aktivitet med dere, som dere kan inkludere barna i. Snømenn lagd av tennissokker er både enkle og raske og lage.

Jeg så for meg at snømennene skulle bli julepynt, men der tok jeg grundig feil. De snømennene som jentene laget selv, de var deres, og de skulle ikke så på en hylle. Her har snømennene vært hyppig brukt som dukker til å leke med - og det er jo veldig gøy. 

Klippe klippe

Fylle fylle 


DETTE TRENGER DU: 

 • Ris
 • Tennissokker (jeg kjøpte på europris) 
 • Hyssing / sterk tråd av et slag 
 • knapper
 • stoffbit
 • papir til nese
 • knappenåler til øyne, sort tusj om du ikke har sorte knappenåler
 • limpistol
 • saks

SLIK GJØR DU: 

Klipp sokken i to, bak hælen 

Knyt sammen den åpne enden ved hælen med hyssing

Fyll sokken med så mye ris du ønsker

Knyt igjen på toppen så risen ikke faller ut

Knyt en ny hyssing litt over midten av sokken, slik at det danner hodet

Klipp til en bit stoff og fest det som skjerf

Brett opp kanten på sokken tå-del som du har klipt av 

Tre den på som en lue og fest med limpistol 

Klipp ut et lite kvadrat ark til nese

Brett inn to av hjørnene slik at det danner seg en spiss

Så legger du hjørnene over hverandre slik at det danner seg en liten kjegle.

Fest med limpistol og klipp av bunnen slik at den blir rett 

Farg knappenålen dersom du ikke har sorte

Stikk knappenålene inni snømannen og lim fast nesen og knapper på magen

For å lage flosshatt klipper du til to sirkler i ulik størrelse og en remse som går rundt den minste sirkelen

Lim remsen fast til den minste sirkelen. Klipp til en hull i den store sirkelen, stort nok til at du får tredd den på snømannens hodet. Lim sirkelen med remsen på den store sirkelen slik at det blir en hatt og fest en bånd på om du vil 

Med ulik mengde ris kan du lage snømenn i forskjellige størrelser. 


- Se tidligere kreative julekalender innlegg her 

- Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

Jentenes reaksjon på å skulle bli storesøstre

Jentene fikk være med å ta graviditetstest

"Har du tisset i en kopp?! ææsj!!" var den første reaksjonen. Kanskje ikke så rent unaturlig, det er jo ikke hver dag jeg tar med en kopp med urin og plasserer den på stuebordet. 
Men hvordan fortelle to fireåringer at det faktisk bor en liten baby i mammas mage? For meg ble det helt riktig å ta en test sammen med dem, for jeg tenkte at det ville virkeliggjøre det hele mer enn bare å fortelle det med ord. Det var i allefall slik det var for meg. Jeg var helt sikker jeg på at jeg var gravid, fordi hele kroppen min sa i fra før jeg tok den første testen, men bekreftelsen fra testen gjør at det faktisk blir virkelig. 

Jeg var i svangerskapsuke 9 (8+1) da jentene fikk vite den store "hemmeligheten". Selv hadde vi visst om det siden svangerskapsuke 4. Årsaken til at vi valgte å fortelle jentene det såpass tidlig, var min allmenntilstand. Jentene trengte å få en forklaring på hvorfor mammaen deres var så ofte dårlig av migrene eller oppkast. 

Nå skal jeg la være å skravle noe mer, så kan du i stedet trykke play for å se filmen fra da jentene fikk vite at de skulle bli storesøstre. 


- Speiltvillingene på Facebook - 

Sy juledress i barnesize!

I helgen delte jeg oppskrift på hvordan man kan sy en julekjole. Jeg skal jo innrømme at det ofte er lettere for meg å dele oppskrifter til jenter enn gutter, av naturlige årsaker (les: jeg har to døtre) Hah. Så da er det stadig noen guttemammaer der ute som minner meg på å tenke litt på guttene også. 

Nå har jeg derfor sydd en juledress også, den er jo i og for seg unisex, men jeg har jo tenkt litt på disse guttene deres når jeg har lagd dette. 

Tanken bak er å lage en dress som er såpass enkel å lage, at alle som vil kan få det til (også på rim da gitt). I tillegg går det unna som bare det å sy dette. Mange bruker et rimelig fleeceteppe når de skal sy nissedrakter til barna sine, og da kan man jo virkelig klare å lage et billig kostyme til nissefester og andre morsomme helger i juletiden. 

Jeg har heldigvis en herlig liten nevø, som stadig for noen nye plagg av tante fordi jeg har måtte teste en ny "guttemodell". Nissekostymet var i følge han "Kuuult tante!". Han byttet riktig nok ut nisseluen med en Lynet Mcqueen caps, men han fartet rundt i sitt tempo hele lørdagen og hele søndagen i nye nisseklær, så da ser jeg på jobben som godkjent. I følge han var det kuleste at han hadde lomme på genseren som han kunne ta i mellom. 

For å sy dette kostymet, så kan man ta utgangspunkt i et hvilket som helst mønster på bukse og genser. Man kan også bruke de mønsterne jeg har delt tidligere på kosebukse og genser med hals. Eller tegne sitt eget om man vil det. 

Jeg har laget digitale mønster til dette settet, så om du er usikker eller mangler mønster, så kan du kjøpe det som en pakke: bukse, genser og lue - i størrelse 1 - 8 år. Jeg sender mønster så fort jeg har mulighet og prøver alltid å holde en ramme på senest 24 timer. Når du har mottatt mønsteret, printer du det ut, og du er klar for å klippe ut mønsterdeler. 

Mønster: nissesett - pris: 55,- :

STOFF:

- fleece / jersey / Isoli kan fint brukes i hovedstoffet. 
- ribb til armer, føtter, kanting og livet. 

TIPS: 
Denne modellen er sydd uten ekstra åpning til hodet. Det er derfor lurt at stoffet du skal si i har stretch i seg. Velger du et stoff uten stretch går det også helt fint, men da må du ha en åpning ved nakken, og da gjør du følgende: 

- I stedet for å klippe ut et helt ryggstykket, kipper du ut to halvdeler. Altså du klipper etter mønsteret uten å legge stoffet dobbelt. Legg til 3 cm sømrom langs midtlinjen av ryggstykket (der det står "brettekant"). Slik at du får litt ekstra stoff til knappestykket. 
- Så følger du fremgangen til nissekjolen når du skal sy sammen genseren. 


SNURR FILM FOR SYTUTORIAL


- Se tidligere kreative julekalender innlegg her 

- Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

 

En stor dag for en hormonell jente

I går var en slik dag, som i teorien var lik en hvilken som helst annen dag, men som allikevel var svært betydningsfull.

For i går var én dag mer enn dagen før der, men fremdeles kortere enn i dag. Det var en slik dag som kunne vært av like stor betydning som denne dagen, men som allikevel ikke er det. For selv om denne dagen burde være like betydningsfull som gårsdagen, så er det en liten forskjell. I dag står det 11. desember på kalenderen, mens det i går sto: 10. desember. 

Et halvtårsdag bryllupsdag. I går hadde jeg vært lykkelig gift med mannen i mitt i liv i seks måneder. Et lite skritt i det lange liv, men allikevel fullt ut en merkedag av stor betydning. For det spiller ingen rolle om det det er et lite skritt, så lenge det er et betydningsfullt ett, og la meg si at dagen i går tvang meg til å mimre tilbake til den aller beste dagen i mitt liv. Så derfor var den annerledes - liksom mye mer fylt av kjærlighet. 

Lille spire 12 uker. Ikke nok med at jeg kunne feire kjærligheten, mammahjertet tok seg også en seiersdans i går. Lille spire ble 12 uker, det vil jo i teorien si 10 uker, siden man beregner graviditeten fra to uker før man blir gravid.
12 + 0 , er for alle som har vært gravide en liten seiersdag. I denne uken har faren for spontanabort blitt redusert med 65 %, i tillegg er det normalt at kvalmen avtar. Jeg startet dagen i dag med trøstende ord fra to små mens jeg hang med hodet over toalettet, men vet dere, jeg føler meg allikevel bedre. Ikke bare fra i går altså, men hele den siste uken har energien vært bedre og litt av matgleden har kommet tilbake. 

I går var en bra dag <3 Og jeg elsker gode dager, spesielt når de er fylt opp av kjærlighet 


- Speiltvillingene på Facebook - 

Hvordan sy nisseluer

Nisseluer er laget i en feil, og veldig morsomme å sy, og når man først har laget en nissekjole, så får man vel lage en lue som passer til. Snuppene her i hus, har gått i sine nisseantrekk hele helgen, og de ville veldig gjerne ha det på seg i barnehagen i dag også. Med pepperkakehuspynting i går sto kjolene omtrent av seg selv, så det ble ikke nissekjole i barnehagen denne dagen, men til fredag når det er nissefest. Ja da (!), og gjett om de gleder seg. 

Mønster til nisselue har jeg laget. Kjøper du mønster til nissekjolen får du luemønster med på kjøpet, hvis ikke kan du også kjøpe det her. 

Mønster Nisselue - 15 kroner :


SNURR FILM FOR SYTUTORIAL PÅ NISSELUE 


- Se tidligere kreative julekalender innlegg her 

- Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

 

Slik kan du sy en nissekjole

Nissejentene er klare for nissefest i barnehagen og pepperkakebaking hos morfar. Med nye klær, er de egentlig klar for hele verden. 

Dette skulle jo egentlig vært gårsdagens kalenderinnlegg, men så er det visst ikke alltid at jeg og dataen, tiden og internett spiller på lag. Vi driver og skifter til fiber om dagen, så i går var det tidvis ingen nett, og i dag er vi på et gammelt nett fordi det enda ikke er oppe å går. Men akk ja, innleggene skal da komme, selv om de ikke alltid treffer på timen jeg har planlagt. 

Jeg har sydd julekjoler til jentene, med applikasjoner av mus på. Gjett om det falt i smak! Kjolen er en helt enkelt kjole med lomme og motiv foran. I ryggen har jeg laget en enkel trykknappåpning. Tanken bak kjolen er at den skal være enkelt å lage for alle, men at man også har mulighet til å gjøre litt ekstra flid ved å sy på et motiv. 

Hva trenger du: 

Jeg har kjøpt fleecestoff på Stoff&Stil, men det er ingenting i veien for å kjøpe en billig fleeceteppe på europris og lage en julekjole av det.

 • stoff til kjole, og eventuelt applikasjoner 
 • ribb til å kante hals og lomme og armer
 • fuskepels - eks: Stoff&Stil 
 • trykknapper 
 • vliselin med dobbel strykeside (til applikasjoner) 
 • Tvillingnål (anbefalt) 

Mønster

Jeg har laget mønsteret fra 1 - 8 år digitalt. Mønsteret koster 49 kroner og du får med luemønster på kjøpet. Når du har bestilt mønsteret sender jeg det til deg så fort jeg har mulighet (innen 24 timer). Da kan du skrive ut mønsteret, klippe ut alle delene, og så er du klar til å starte! 

SNURR FILM FOR TUTORIAL 


- Se tidligere kreative julekalender innlegg her 

- Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

Første ultralyd - bil eller buss

red squirrels sitting in a camping bus

Det var slik at før det kom barn inn i livene våre så var vi begge helt enige i at to til tre barn var helt perfekt. Mine foreldre fikk to barn, mine svingerforeldre fikk tre. 

At vi skulle hoppe over det å ha ett barn, var ikke helt etter planen. Det er klart jeg følte meg litt snytt - plutselig hadde vi to barn også hadde jeg ikke rukket å gå gravid i mer enn 7 måneder. 

Jeg skal innrømme at jeg fort glemte tanken på å få en til. Med to babyer, to- 1 åringer - 2 åringer og 3 åringer i hus, så har man ikke tid til å kjede seg, eller drikke en kopp kaffe som fremdeles er varm når du når bunnen. To fireåringer derimot, da begynner ting å bli vesentlig enklere. En dag fikk jeg litt indre panikk, vi har ofte fleipet med at når vi  blir " voksne" så kan vi reise rundt og leve livet, mens vennene våre har poser under øynene og flyr rundt etter smårollinger. Jeg var 22 år da jentene ble født, noe som betyr at barna våre antagelig kommer til å sitte barnevakt til våre venners barn den dagen de begynner å få noen små avkom.
Men så slo det meg jo at det blir jo litt stusselig å feriere helt alene, når vennene våre snakker om bærsjebleier og  gulpekluter. Ok, det er kanskje et lite snev av overdrivelse her, så jeg skal oppsummere litt. 

Vi fikk to fantastiske barn, og det kunne vi vært veldig fornøyd med. Jeg ble førstegangsgravid som 21 åring - ikke så tidlig at det er sjokkerende. Jeg fødte for første gang som 22 åring - men så, skulle jeg også være ferdig med å få barn som 22 åring??? Når jeg er 40 kan ungene kjøre bil, og kanskje flytter de hjemmefra. 
"VI MÅ LAGE BARN!" nærmest skrek jeg til mannen. "Jeg kan ikke fylle 40 år og risikere at alle ungene har flyttet ut av hjemmet!"

Det var bare ett lite problem mente mannen min, og det var at tre ikke går opp i 2-gangen. 

Antagelig synes han jeg er en sabla bra mamma, for han ble med på å prøve en gang til allikevel. 

I dag har vi vært på tidlig ultralyd, og det store spørsmålet våres var: Blir det buss eller bil?! 

Jeg sa at dersom det kommer to igjen, så kommer jeg til å le høyt. Vi lo høyt, men det var fordi vi utbrøt :
"Det er jo BARE ÉN!" hvorpå legen kikket på oss, og lo: "BARE faktisk!"

Det lille mirakelet i magen <3 Bare 5 cm lang, men allerede så helt perfekt 

- speiltvillingene på Facebook - 

Hjemmelagde hårspenner

Hårpynt hos jentene er både en "must have"-vare og en forbruksvare. Jo mer dill og dall de kan få i håret, jo bedre for dem. Jeg skal vel innrømme selv også at det finnes utrolig mange fine hårspenner. Det som ikke er like kult med hårspennene som går i stykker eller blir borte hele tiden, er at de spennene som ser ut som disse faktisk koster en litt. 

Jeg tenkte derfor; hvorfor ikke lage noen selv. 

Jeg har dessverre en liten innrømmelse å komme med, som kan være litt kjip om noen tenker å lage disse nydelige sløyfene til jul: Hårspennene under sløyfene har jeg kjøpt på Ebay. Der kjøpte jeg en pakke hårspenner med 50 spenner som er 4 cm lange til 19 kroner. Det blir nok litt for kort tid å få en ebaybestilling fra Kina hjem før jul. MEN, jeg har allikevel lyst til å dele, kanskje er det noen som finner andre steder å kjøpe enkle og rimelige hårspenner. Ellers tenker jeg at dette er jo perfekte gaver hele året når barna blir bedt i bursdager til jentene på barnehageavdelingen. 

Spenner som disse ligger stort sett fra 49,- til 89,- per stykk, til sammenligning så kjøpte jeg 50 hårklyper til 19 kroner, og 5 meter satengbånd som er 4 cm bred koster 30 kroner på Stoff&Stil. Da kan det etterhvert bli mange fine spenner til prisen av én i butikk. Jeg må legge til at jeg støtter prisen på spennene i butikk, for de er håndlagde, og det krever sin tid å lage de. Men jeg synes det er fint at man kan ha alternativet til å lage selv til en rimelig penge om man har lyst til det. I filmen under viser jeg to forskjellige metoder for å lage helt nydelige spenner, og resultatet er tre helt forskjellige spenner til jentene. 

SNURR FILM 


 


- Se tidligere kreative julekalender innlegg her 

- Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

Migrene, medisiner og graviditet

Gårsdagen var et stort nederlag, slik det alltid er de dagene et migreneanfall rammer meg. ( Les gjerne innlegget: Et sant smertehelvetet, for mer innblikk) 

Synsfeltene forsvant klokken halv 8 om morgen. Mine to døtre på 4 år spiste frokosten sin i sofaen, brødskivene jeg hadde smurt uten å se riktig hva jeg drev med. Jeg krympet meg sammen under dynen i det hodepinen startet og synet kom tilbake. Jeg ble nødt til å ringe min mann, han måtte komme fra jobb og levere barna i barnehagen. Jeg sa til han at jeg skulle gjøre de klare. Alt som var igjen var å pakke ferdig matboksen. Jeg sto på kjøkkenet, følte rommet svaie rundt meg, kjente magen vrenge seg. Jeg sprang det beina bar meg, holdt hendene for munnen i et forsøk på å holde igjen et vulkautbrudd fra magen - jeg tror ikke jeg trenger å forklare hvordan det så ut rundt meg før jeg rakk fram til toalettet. 

Jeg er gravid, jeg kaster opp nesten hver dag. Jeg er migrenepasient, jeg kaster opp hver gang jeg blir syk. At jeg skulle kaste opp i går, var ventet, selv om det noen ganger kan komme litt brått på. Allikevel var jeg heldig, jeg kastet ikke opp før det hadde gått over en time etter jeg tok medisiner. Medisinene hadde blitt tatt opp i kroppen, og etter tre timer var jeg migrenefri.  

Pregnant woman taking pill against heartburn

Kan jeg ta migrenemedisiner som gravid? 

Det har rent inn spørsmål om jeg kan ta migrenemedisner, jeg som er gravid, og hvilke medisiner jeg bruker. Veldig mange har opplevd leger som har nektet bruk av triptaner (ulike former for migrenemediser) i sine svangerskap. Jeg tenkte derfor å fortelle litt om migrene og svangerskap ut i fra egne erfaringer, legesamtaler, og forskningsrapporter.  

Migrene under graviditet
Mange migrenepasienter opplever at migrenen blir betraktelig bedre, eller forsvinner helt under graviditeten. Jeg opplevde det slik under mitt første svangerskap, og nøt en hel graviditet uten ett anfall. Andre opplever en forverring av migreneanfall i sin graviditet, og som det fortelles - ingen graviditeter er like. I mitt nåværende, andre, svangerskap har jeg blitt rammet oftere og kraftigere enn normalt.

Forskningsresultat fra 2015 viser til at man kan ta migrenemedisiner, uten at det er fare for fosteret. 

Jeg håper at de fleste som har blitt frarådet å ta medisiner har opplevd dette før 2015. Allikevel forstår jeg at det enda er mange leger som fraråder migrenemedisner, fordi de ikke vet om det er trygt. 

Resultatene fra undersøkelsen utført igjennom et samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Universitetet i Oslo, St. Olavs Hospital og NTNU er hentet inn fra over 60 000 gravide.

Det ble undersøkt hvorvidt triptanbruk fikk noen konsekvenser for barnet. Det store antallet deltaker, samt at funnene ble kontrollert for både annen sykdom og for bakenforliggende sosioøkonomiske variabler, gjør undersøkelsen til den største og mest omfattende i sitt slag. 

 •  Det var ingen økt risiko for at barnet ble født med misdannelser etter mors bruk av triptaner under første trimester. 
 •  Det var ingen økt risiko for lav fødselsvekt eller for tidlig fødsel etter bruk av triptaner gjennom hele svangerskapet.

(kilde: folkeinstituttet )

Min lege sa noe fint til meg, og det samme ser jeg at forskning.no skriver;

   "Når det ikke er noe som tyder på at triptaner er skadelig for fosteret, er det antagelig mer skadelig at du skal gå igjennom et svangerskap å bli så dårlig som du blir av migrene."

Snakk med legen, har ikke legen oppdatert informasjon om bruk av triptaner under svangerskap, be han eller hun undersøke dette for deg. De har tilgang til å lese seg opp, slik min lege har gjort. De kan også ringe til nevrologer og eksperter for å kunne gi deg riktig informasjon om de er usikre. 

Så langt det lar seg gjøre skal vi som gravide unngå et overbruk av medisiner, derfor skal jeg ikke si at alle kan ta triptaner under graviditet. Derfor er det svært viktig at du finner en løsning med legen din. Migrene oppleves svært forskjellig hos alle, noen har så hyppige anfall at det ikke vil være anbefalt å ta medisiner, og det kan være aktuelt å prøve med forebyggende medisiner i stedet. 

Innlegget - Et sant smertehelvete - skrev jeg etter mitt første migreneanfall i svangerskapet. Jeg tok ikke medisiner, fordi jeg trodde jeg ikke kunne.
Resultatet av det skremmer meg den dag i dag, for de smertene som var i sving den dagen bør ingen få oppleve. 


- Speiltvillingene på Facebook - 

Så langt er jeg på vei

Hun kom løpende inn på rommet vårt, kastet seg i armene mine og klaget høylytt over smerter i beinet. Voksesmerter, ingenting farlig, men ikke godt heller. Mens jeg fremdeles halvsov strakk jeg beinet hennes og masserte det lett. Jeg skulle gjerne sovet litt til, søvnen var påtrengene, men hun var ferdig med å sove. Så klart, klokken var halv 7, hun hadde sovet i godt over 11 timer. Den lille hånden hennes kom kilende mot magen min, så strøk hun frem og tilbake like under navelen. 

"Koser du med babyen?" spurte jeg med søvning stemme. 

"Mhmm" svarte hun som den stolte fremtidige storesøsteren hun er. 

Like etter kom det ei frøken til krypende opp i sengen. De mange spørsmålene rant ut av dem, så med hver jente ved siden av meg, søkte jeg "fosterets utvikling i magen - film" på mobilen, og der lå vi og kikket på frøet som svømte til egget og hvordan de til sammen utviklet seg, først til noe som lignet en reke, men så etter en stund til en baby. 

Idyllen ble brutt i det jeg fløy opp av sengen, spurtet ned til badet og hev hodet over toalettskålen. Like bak fulgte de to flotte jentene, og mens magen jobbet med å vrenge ut noe som ikke fantes i den, kjente jeg fire små hender stryke meg på den bare ryggen mens de mumlet de trøstene ordene om igjen og om igjen: 

"Stakkar mamma!" 


(17 uker inn i mitt forrige svangerskap) 


De to mest stilte spørsmålene jeg har mottatt siden jeg publiserte graviditeten om fredagen har vært hvor mange uker inn i svangerskapet jeg er, og om jentene vet noe. 

Teksten over er en opplevelse fra i dag tidlig, så som dere kan lese så vet jentene at de skal bli storesøstre. 
Da jeg var 7 + 0 uker inn i svangerskapet, altså i svangerskapsuke 8, startet jeg å kaste opp om morgen. Dette var som reprise fra da jeg gikk gravid med jentene. Det var ikke oppkastet i seg selv som var problemet, men at jeg nå hadde to barn som plutselig trodde de hadde en dødssyk mamma. 

De fortalte med store øyne: "Mamma kaster opp, men hun smitter ikke!" til de vi møtte på vår vei, slik ærlige barn forteller om sine opplevelser. 

Jentene fikk derfor vite om graviditeten allerede i svangerskapsuke 9, fordi de fortjente en ordentlig forklaring på hvorfor jeg var så dårlig. Ikke bare kastet jeg opp om morgen, jeg sovnet ofte på sofaen, og fikk migreneanfall mye oftere enn før. 

Jeg skal komme tilbake til hvordan de tok nyheten <3 

Så til den store avslutningen, hvor langt er jeg på vei? 

I dag er jeg i svangerskapsuke 12 (11 + 2) 


- Følg meg på Facebook for nye oppdateringer - 

 

Lag superenkle, råfine filttrær

 5. desember - adventskreativitet 5. 

Det er flere som har klart å legge merke til disse trærne her. Det er en liten stund siden jeg laget de, og siden da har det kommet med et og annet bilde her på bloggen av trærne i bakgrunnen. Det er jo veldig koselig når noe hjemmelaget blir lagt merke til, og spesielt når responser har vært jubel når jeg har fortalt at de kommer i julekalenderen. I dag er de altså her. Jeg digger de, og det håper jeg du gjør også. De er super enkle å lage, så alt du trenger er en liten klype tålmodighet, og litt utstyr, men det viser jeg deg i videoen:


Del gjerne innlegget med noen du tror kan like å lage disse trærne.

- Se tidligere kreative julekalender innlegg her 

- Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

Nesten som på film, magisk!

Annonse

For min del er advent en helt magisk tid, men også en tid jeg har veldig mye å gjøre. Da blir det fort at jeg kan stresse litt, og desto viktigere blir det for meg å finne tid til magiske øyeblikk med familien i mellom slagene. Det beste med det er at det trenger ikke koste en energidråpe å skape disse magiske øyeblikkene. Min pappa var veldig opptatt av å samle familien rundt bordet ved matsituasjoner, om det var helgefrokosten, eller hverdagsmiddagen. Det er vel antagelig derfor jeg selv synes det er så viktig. 

Rundt matbordet skapes alltid de beste samtalene, og i den ellers så travle hverdagen får man tid til å faktisk se hverandre. 

Det er jo ikke slik at man trenger å gjøre maten avansert for at man skal ha et hyggelig måltid, her smurte jeg noen Polarbrød julehjerter og rullet sammen Mykt Tynnbrød Rug med pålegg inni, mens barna lekte ute i snøen.
Det føltes litt nostalgisk og da rope inn barna med iskalde kinn, for så å sette seg til et ferdig dekket bord med levende lys, og masse snadder - nesten som på film, fikk jeg en følelse av.  
Og er det ikke det julen handler om? Den litt uvanlige følelsen av at nå koser vi oss så mye at det nesten er uvirkelig. Den følelsen tror jeg bare dukker opp når man minst venter det, for selv ikke jeg hadde trodd at noen smurte Polarbrød skulle kjennes så magisk ut - vi spiser jo Polarbrød hele tiden.  

- Det er ikke så mye som skal til - 

Siden jeg er så heldig at jeg får ha et samarbeid med Polarbrød, har jeg også lyst til å si noen ord. Polarbrød som de fleste alt kjenner til kommer i mange variasjoner, noen er grove, andre er fine, og til mine barns store glede så finnes det også nå julehjerte Polarbrød. 

Jeg vil råde deg å ta en kikk på hjemmesiden til Polarbrød → www.polarbrod.no ← for å sjekke ut alle oppskriftene de deler. En av våre personlige favoritter er Polarbrødpizza. Nå har de også laget mange smakfulle oppskrifter til juletiden, og jeg kjenner jeg blir sulten bare av å se bildene. 

Nyt førjulstiden, og stress ned så du får tid til familien og de som betyr noe for deg. 

Du kan også like Facebooksiden til Polarbrød for å få med deg nye oppdateringer der. 


- Speiltvillingene på Facebook - 

Sy forkle til liten og stor

4. Desember - Adventskreativitet 4. 

I går tok vi i bruk dagens kreative prosjekt, nemlig forklær til liten og stor. 
Jetene fikk forklær i kalenderen i går, og jublet av glede over å ha fått sitt eget juleforkle. Superstolte tok de det på og hadde det på fra morgen av, selv om vi ikke dro til mamma før klokken var passer 13:00 for pepperkakebaking. 

Jeg er jo bare nødt til å dele en forkleoppskrift på bloggen, for er det noe som er enkelt og nyttig å sy så er det jo nettopp et forkle. Samtidig er dette herlige julegaver å gi bort til andre. Om det er til et barnebarn, eller en bestemor. Det passer tross alt til alle. 

Mønster: 

Har du et forkle liggende fra før av? Da kan du tegne etter det og lage ditt eget mønster. 
For de som ikke har det har jeg laget mønsteret digitalt som du kan kjøpe, skrive ut og klippe etter. Mønsteret mottar du på mail så fort jeg rekker å sende (innenfor 24 timer) 


 • Voksenforkle (one size) pris: 59 kr :

 • Barneforkle (str 1-8 år): pris: 49 kr:

 • Voksen- og barneforkle sammen - pris: 79 kr:

 Når du er klar til å sy, er det bare å snurre film, så skal jeg vise en veldig god måte å sy forklær på.


Masse lykke til og kos deg bak symaskinen.  - Se tidligere kreative julekalender innlegg her 


- Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

Lag julestjerner av finer remser

 3. desember - adventskreativitet 3. 

Dagens innlegg kommer lovlig sent, ikke var det dette som skulle bli årest 3. julekalender-luke heller, men det viser seg umulig å laste opp filmen til innlegget som skulle kommet i dag, så da får vi spare den godbiten til jeg har fått løst opp i problemet. 

Heldigvis har jeg noen innlegg klare på forhånd, slik at jeg fremdeles kan dele en godbit som denne når dagens plan går i vasken. 

Julestjerner av finer remser 

Disse råfine stjernene har du kanskje tidligere sett eller laget av papir? Her har jeg laget de av finer remser, altså treverk som er høvlet i tynne strimler. Finer remsene fant jeg på Panduro. En pakke på 5 cm x 1 m, er nok til å lage to stjerner på nesten en 50 cm i diameter. En pakke kostet: 60,- 

Jeg gjorde et forsøk på å beise remsene i samme farge som alt treverket jeg har i stuen er beiset i. En erfaring rikere fant jeg ut at limet satt dårligere på behandlet treverk, enn ubehandlet. Så jeg anbefaler egentlig å droppe beisen, eller gå for en annen løsning enn limpistol når stjernen skal lages om du beiser. 

Til en stjerne trenger du to remser. Først delete jeg remsene midt på. Så delte jeg opp hver remse i 3 strimler, ved å markere opp to streker med lik avstand i mellom langs lengden på remsene. Deretter klippet jeg opp fineren med en skarp saks. 

Når du har klipt opp de to remsene, skal du sitte med 12 like lange og like smale remser, men vi skal lage en side av gangen, derfor trenger du bare 6 strimer til å begynne med. Deretter finner du midten av to av remsene, og limer de sammen i et kryss. 

Så skal du ta to nye remser og sette på hver side av den ene midtremsen. Om midtremsen ligger under remsen på tvers, skal de to nye ligge over, slik at det blir annen hver. 
De to siste remsene skal da på hver siden av den andre midtremsen som da står alene. Pass på at de går over og under hverandre annen hver gang, og at alle endene stikker like langt ut. 

Så skal to og to ytterremser vris og limes sammen hele veien rundt. Når du har fått fire løkker, er den første delen ferdig, og du gjør det samme en gang til med de seks strimlene du har igjen. 

Når begge sidene er ferdig, skal de limes sammen. Dette gjøres ved at man legger de over hverandre slik at løkkene fyller tomrommene på hverandre. Så limes hver rette strimmel fast til løkkene, og du klipper av eventuelle overflødige rester. 

Stikk et hull i den ene løkken med en nål, tre i en tråd og heng herligheten opp :) 


 - Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

Jeg hadde ikke trodd


Det er vanskelig å finne de rette ordene. Jeg har tørket tårer, smilt, ledd, kjent på medfølelse til andre, kjent på varmen fra dere - la meg si at følelsene har vært mangfoldige, men alle i ulike skalaer av glede og kjærlighet. 

Jeg var faktisk redd for hvordan responsen skulle bli, jeg var redd for at det jeg hadde fortalt om hvor tøff den siste tiden har vært, skulle påvirke noen negativt. Innerst inne vet jeg jo at jeg er heldig, at andre blir dårligere, eller at andre er ufrivillig barneløse. Jeg hadde aldri trodd at responsen skulle være enestående god. Kanskje var det bare fordi jeg var så redd for at et lite stikk i siden skulle slå meg ned i gulvet.

Jeg har antagelig fått over 500 skrevende gratulasjoner de siste to døgnene, jeg har lest hver eneste, tro du meg, men jeg har ikke hatt muligheten til å svare på alle. Mange har stilt spørsmål, og det er kommet mange av de samme, så i morgen skal jeg sette meg ned, og prøve å samle de sammen for å klare å gi dere svarene. 

Denne helgen har vært så fin, jeg har hatt overskudd, selv om oppkast, mat og søvn har preget også denne. Jeg vil si takk, for denne helgen har dere løftet meg opp av en dal jeg hadde dykket ned i. Jeg vet ikke om jeg kommer til å dykke igjen, men å få så mye ros, så mange gratulasjoner, og så mye medfølelse, empati og forståelse er noe jeg tror alle som er litt langt nede burde få oppleve. Det gir uten tvil en følelse av å få vinger.

Kanskje er jeg hormonell og litt vel lettrørt om dagen, men jeg prøver bare å få dere til å forstå hvor mye jeg bryr meg om dere, hvor mye jeg setter pris på at dere er dere og hvor takknemlig jeg er for at dere gir meg så mye tilbake. 

Takk ! 

Størst av alt er kjærligheten - og den viser seg i så mange former 


- Speiltvillingene på Facebook -  

 


 

Lag meisebollene selv

 2. desember - adventskreativitet 2. 

Altså se på disse nydelige nye vennene våre. 

Snøen har kommet tidlig, vi jubler, men det kan bli vanskelig for de fjærkledde små å finne mat nok igjennom vinteren. Derfor har jentene her i hus fått i oppdrag å mate fuglene og hjelpe til med å lage mat. For barna er det kjempe moro, for fuglene er det tipp topp - så det blir jo ikke stort bedre enn det ! 

I år har vi også prøvd å lage meisebollene selv, og det er noe som jeg er nødt til å dele med dere i den kreative julekalenderen. For dette er en aktivitet som alle barn kan være med på. Det er gøy, men også lærerikt og veldig spennende å se når fuglene kommer å spiser av maten. 

Jeg tenker også at det å gi bort noen hjemmelagde meiseboller fra barna til besteforeldre, eller kanskje til og med oldeforeldre som har alt er en veldig koselig gave å gi. Barna er med på å skape, og ved å gi noe de har skapt gjør at de blir så entusiastiske og forteller om fuglene, om maten de spiser og hvordan de har laget det. 

OPPSKRIFT: 

Eks: 
- en del solsikkefrø 
- to deler jordnøtter/peanøtter 
- en del havregryn 
- en del mel

- matfett uten salt: Flott eller Delfia - Begge disse finner du med meieriproduktene (smøravdeling) i dagligvarebutikker. 

Man man så klart bytte ut nøttene og frøene med ferdige blandinger til fugler. Jeg skriver også eksempel på oppskriften, fordi det bare er å slumpe med det man har av rene korn, nøtter og frøprodukter. 

FREMGANGSMETODE: 

Først finkornet vi opp alle de store nøttene. Vi brukte en smoothiemaskin. Samtidig smeltet vi matfett i en kjele på lav varme. Fettet skal ikke koke, da må det kjøles ned igjen før det helles opp i blandingen for at ikke fettet skal fritere det andre. 

Ha alle tørre ingredienser over i en bolle, og tilsett matfettet. Jeg har ikke skrevet noen eksakte mål på hvor mye matfett du trenger, for det kommer an på innholdet. Hell derfor over litt av gangen til du har en passende konsistens. Ikke for tynn slik at det bare er en suppe, men heller ikke så tørr at du kan forme blandingen med hendene. Alt midt i mellom ser ut til å fungere helt utmerket. Vi har laget den med litt for mye matfett og rennende røre, det fungerte like fint som da vi fikk en mye tørrere røre som ikke fløt utover av seg selv. Når alt er blandet sammen, har du røren over i små former. Her kan du bruke pepperkakeformer, muffinsformer eller små kakeformer. Fyll halvfullt, før du legger i en snor eller hyssing til oppheng av meisebollene. Det er viktig at snorer går igjennom hele formen, da fuglene spiser fra toppen og nedover. 

Vi gjorde også et eksperiment med å sette en liten kvist i formen, men fuglene er ikke så kravstore at de trenger en kvist å stå på, de står like gjerne på selve meisebollen og spiser. 

Legg formene i kjøleskapet og la det bli helt kalde. Når de er kalde stiver matfettet og da kan du tas ut av formene. Bruk litt varmt vann for å løsne de fra formene. 

Pakk gjerne inn noen meseboller og legg de under juletreet og heng opp resten selv i et tre ute. Ha en nydelig lørdag ! 


- Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

Lag årets råeste Nisser

1. desember - adventskreativitet 1. 


Det er 1. desember, så hvorfor ikke brake løs med kanskje det morsomste kreative prosjektet denne julen? :D NISSEMOR og NISSEFAR som rekker 1 meter over bakken. 

Begge nissene er laget på så mye rester som mulig, og det eneste jeg har kjøpt til disse nissene er to ting: et vannrør (kjøpt på Clas Ohlson, til 20,-) og strømpene til nissene. Jeg heier veldig på å spare på stoffrester og bruke det til prosjekter som dette. Derfor vil jeg anbefale alle å gå igjennom stoffrester om dere har det liggende - stort sett er det alltid noe som kan brukes. Kanskje har du en gammel genser du aldri bruker? Eller et par sokker med hull i som kan bli til votter? 

Men nå skravler jeg meg bort her, og det har jeg lett for å gjøre når det kommer til kreativitet - der blir jeg litt i overkant ivrig. Derfor skal jeg gå over til hvordan man faktisk lager disse nissene. 
Det du trenger er: 

 • et billig forstoff (bomullslerret eller kanskje et gammelt dynetrekk?) 
 • Stoff til sko, bukse/skjørt, genser, votter, nisselue og skjerf. Bruk det som brukes kan om du har noe liggende
 • Strikkestrømpe - jeg har brukt 1 m til hver nisse. 
 • rør - kan kjøpes på Clas Ohlson, Biltema, Jula osv. Ett rør på 2 meter, holdt til to nisser - pris 20,-. Eventuelt kan man bruke pinner, men de er ikke like robuste. 
 • Limpistol
 • en hullete strømpebukse i hudfarge. 
 • Skjegg til nissefar - saueull, kjøpes i hobbybutikk, eller fuskepels-stoff, kjøpes hos stoff og stil. 
 • Hyssing eller annen tråd
 • vatt. Tips: kjøp IKEA-puter, der får du den rimligste vatten. 
 • grus - finn det i gårdsplassen eller i grøftekantet, og eller ris.
 • Litt papp 

MØNSTER: 

For å få til å dele en nisse med så mange ulike deler, så har jeg laget et digitalt mønster. Mønsteret koster 49 kroner. Når du har bestilt mønsteret sender jeg det til deg så fort jeg har mulighet (innen 24 timer). Da kan du skrive ut mønsteret, klippe ut alle delene, og så er du klar til å starte! 
 


Snurr film for å se hvordan Nissene er laget 

Lykke til ! 


- Følg meg på Facebook for å få daglige kreative juletips fram til jul - 

 

Jeg bærer fram nytt liv inni meg 

Det har pågått i flere uker, jeg har vært totalt utslitt, jeg har hatt hyppige migreneanfall, blitt slått ut på dager jeg endelig har følt meg litt bedre. Jeg har løpt til badet, kastet meg over toalettskålen og vrengt innsiden til det ikke har vært mer igjen. Mine barn har stått bak meg, strøket ryggen min mens jeg har kastet opp. Ikke en gang, mange ganger. Jeg har tenkt at jeg skal få til å gjøre det jeg skulle, burde og ønsket å få til, i stedet har jeg krympet meg sammen på sofaen og sovnet. Jeg har vært så sliten at jeg har gått i en nedadgående spiral mentalt og fysisk. Jeg har bedt meg selv på middag til søster, fordi jeg skjønte at jeg trengte en avledning - for der jeg gikk på butikken så begynte tankene mine å tro at de andre som handlet kikket bort på meg å tenkte inni seg: hun der er en taper 

Jeg har aldri hatt slike destruktive tanker om meg selv, derfor har jeg hatt innsikt nok til å forstå at dette er ikke meg! 

Jeg har allikevel hatt tankene, for i det man som menneske ikke får til å gjøre noe så banalt som de helt enkle og normale dagligdagse gjøremålene, så bygger det seg opp en sky av dårlig samvittighet. Plutselig hadde jeg dårlig samvittighet ovenfor alle rundt meg, selv om innerst inne visste jeg at de forsto, at de ventet på meg. Når den dårlige samvittigheten kom, overtok etterhvert bekymringer, så endeløse destruktive tanker. Enda jeg visste at tankene var helt absurde, stanset det allikevel ikke strømmen av selvanklager og følelsen av å føle meg verdiløs og skyldbetinget. 

Som person er jeg som en åpen bok, jeg har aldri lukket ting inne, jeg er en av de som må åpne meg, snakke om det for å bli bedre - det hjelper. 
For meg har det vært viktig å dele med dere, jeg har vært nødt til å forklare hvorfor det har gått dager uten nye publiseringer, jeg har vært nødt til å forklare hvorfor jeg ikke har levert, hvorfor ting har vært annerledes. 

Dere skal vite at det har vært en enorm trøst for meg å vite at dere tenker så varmt om meg, og at dere forteller at dere venter på meg. 

Mange har vært bekymret, jeg har vært bekymret selv, men det er ikke noe alvorlig.

Jeg har ikke møtt veggen, så hva tror dere da det er som har forårsaket oppkast, migreneanfall, og utbrenthet i flere uker? 

Svaret er vakkert: Jeg bærer fram nytt liv inni meg 

Unborn human embryo model for education purpose

Så kanskje er du en som lurer på hvorfor jeg har skrevet om hvor tøft jeg har hatt det, når jeg egentlig bare burde føle takknemlighet og glede. Da kan jeg fortelle at det jeg har lært denne gangen, er at selv hvor ønsket dette nye livet var, så utelukket ikke det for at jeg faktisk kunne få en svangerskapsdepresjon. Og er det noe som kanskje er viktig å belyse i vår "perfekte verden", så er det vel nettopp det at svangerskapsdepresjoner faktisk er helt reelt, og kan ramme selv den lykkeligste mor, for det er noe som står utenfor vår kontroll. 

Jeg har så mye støtte og kjærlighet rundt meg, at jeg umulig kan falle, men det har ikke stanset tårene i å flomme når jeg har vært alene. Jeg er så fordømt lykkelig, men jeg er også nervøs, og så sliten at selv det å gjøre ting jeg elsker har vært helt umulig. 


Størst av alt er allikevel kjærligheten ♥


- Følg meg på Facebook her -