hits

Syoppskrifter

#SpreSyglede @SpreSyglede

2018 - Et år for INSPIRASJON og SYGLEDE og baby, og hverdagsliv osv, osv... :P 

Kula vokser ut av alle klærne, men unntak av de nyeste kjolene mine - heldigvis!

Jeg kan endelig glede meg over å ha et overskudd om dagen, og i dag skal symaskinene FRAM!! De har ikke vært framme siden desember, og med veldig rolige og kjedelige dager har jeg virkelig savnet å sy. 

Jeg gleder meg virkelig til å begynne å forme babyklær igjen, ettersom det er så lenge siden sist, men før det skal jeg rett og slett sy meg en kjole til! Jeg har snart ingenting å ha på meg i skapet, men den løse kjolemodellen jeg laget i høst har blitt en stor favoritt. Kjolen er så lett, romslig og behagelig å ha på. 

Kjolene som jeg har på meg, har jeg delt mønster og sytutorial på tidligere - du kan finne sytutorialen her.  

Det gleder meg at såå mange andre har hengt seg på for å sy disse kjolene! En ting som hadde vært så kult, var om dere kunne vist fram deres kjoler. Vi kunne lagt ut bilder på Instagram og begynt å tagge plaggene for å spre syglede. Hva sier dere? Jeg starter i dag med å legge ut kjolene mine, med taggen #spresyglede 

Tidligere har jeg brukt taggen #skolissykrok, og jeg ELSKER at den taggen har blitt brukt av så mange til å vise meg plaggene som er sydd etter min inspirasjon. Dette har jeg lyst til å løfte til nye høyder. 

NY INSTAGRAMPROFIL : @SPRESYGLEDE

Jeg har laget en ekstra instagramprofil: @SpreSyglede . Så gå inn og følg meg der. Om litt håper jeg at profilen kan bli en deilig inspirasjonskilde av alle plaggene jeg har delt oppskrifter på - sydd av dere og meg :D 

#spresyglede #spresyglede #spresyglede #spresyglede #spresyglede #spresyglede #spresyglede #spresyglede 


- Følg @Spresyglede på Instagram - 

Nye hjemmesydde gardiner

Ikke for å skryte meeen... Se hva som skjer når mine to gode venner står fremme!  :D Haha, da blir ting plutselig gjort, så jeg forstår at det er farlig å rydde symaksinene bort. Jeg har fått meg gardiner, eller nei. Jeg har ikke fått noe som helst, jeg har sydd gardiner. Nå har stua faktisk vært gardinløs i to måneder, de gamle tok jeg ned for vask, men de kom aldri opp igjen for jeg var alt for klart til å få meg noe nytt. 

Jeg bestemte meg like gjerne for å sy de selv da jeg ikke fant det jeg lette etter i butikken. Det er jo også ekstra stas med det som er hjemmelagd, for det får sin helt egen sjarm. 

Stoffet har den nydeligste struktur, og den perfekte gråtone - to ting som egentlig er klin umulig å se på bilder ! Haha. Det var faktisk slik at da jeg så stoffet i butikken så vurderte jeg det ikke en gang, jeg rasket med meg helle rullen og fikk med 13 m hjem! Det finnes mange varianter av opphenget på gardiner; ringer, rynker, stanglomme, fane topp, dobbelt plissert osv. Jeg gikk for rynkekant fordi det både er lettvint, pent og annerledes av hva jeg har hatt tidligere. 

For å lage rynken har jeg sydd på et rynkebånd som er 6,5 cm bredt. La meg vise hvordan det fungerer: 

1 - Stryk ned en kant som er stor nok til å dekke rynkebåndet. 
2 - Finn fram rynkebåndet
3 - Sy det fast oppe og nede
4 - Rynk gardinen ved å stramme trådene
5 - Tilpass på fremsiden slik at rynkene blir javne
6 - Fest på hemper og heng opp gardinen


 


- Speiltvillingene på Facebook - 

The Daisy Dress

I går var himmelen grå og mørk, det er akkurat det været hodet og hendene mine trenger for å få krativitet ut i livet. Jeg begynte å klø i fingrene allerede fra morgen av, og da min kjære venninne og forlover Kaja spurte om jeg hadde tid til å leke med henne, ble det rett og slett en heldagsdate, med stoffshopping og sying på kvelden. 

Jeg har tidligere lovet å lære Kaja å sy sin egen genser, så hva var vel ikke bedre enn at hun fikk sydd sin første genser, mens jeg fikk sydd en ny kjole til Otilie. 
Kaja døpte kjolen til Daisy Dress, så da heter den det. 

Denne kjolen kom jeg tilfeldigvis over en gang jeg bladde litt på pinterest. Jeg falt hodestups pladask for kjolen, og lagret bildet til datan så jeg kunne sy den ved en senere anledning:

 


 


Jeg har blitt skuffet over Stoff&Stil sitt utvalg den siste tiden, og i følge to gode venner, så er det fordi jeg har "rundet" butikken for mange ganger. Så i går reiste jeg til en stoffbutikk i Tønsberg som heter Quiltefryd. Det er en stoffbutikk som omtrent bare har rene bomullsstoffer, men til gjengjeld et vanvittig stort utvalg og de lekreste og mest delikate farger og mønster som er mulig å finne. Hadde det ikke vært for at Kaja måtte passe på to utålmodige treåringer, kunne jeg blitt i butikken i 4 timer.... Ahhh!! Jeg faller helt ut av den virkelige verden, når jeg får meterruller med stoff foran meg. 

Siden jeg bare hadde et bilde av kjolen, har jeg tegnet mønster selv. Og selv om jeg synes den biten er det kjedeligste, ikke minst fordi det tar mye tid, så er det utrolig gøy å ha kommet så langt i syverden at jeg kan se bilde av et plagg for så å sette det ut i livet. 

- Daisy Dress - 

Otilie ble kjempeglad for ny kjole, og Olivia må vente tålmodig på en ny regnværsdag, men det er det allerede meldt for morgendagen :) Gi meg gjerne en tilbakemelding på kjolen. 


- Speiltvillingene på Facebook - 

Sy Tutorial JakkeGenser med hette

Da er det tid for å prøve ut første sy-tutorial med digitalt mønster. Jeg har laget mønsteret i størrelse 80 til 110 denne gangen, men gi meg gjerne tilbakemeldinger på ønskede størrelser. Dere ser nok lett hvordan dere kan øke elle minke en størrelse også :) 

Jeg tar dere igjennom steg for steg slik jeg pleier, nå som det i tillegg bare er å skrive ut ferdig mønster håper jeg enda flere henger seg på og prøver seg bak symaskinen. Det er faktisk overraskende enkelt så lenge en har en mal og en oppskrift å følge. 


Mønster 

Skriv ut de 9 A4 arkene som hører til dette mønsteret:

OPS: Møsteret er uten sømrom, fest møsteret til stoffet med noen knappenåler, og klipp så 0.5 - 1 cm på utsiden av tegningen. 

Forstykke del 1 - 2 og Klippes x 2. Tips: brett stoffet dobbelt, legg mønsteret oppå og klipp ut. Da får du to deler, en høyreside og en venstreside. 
Bakstykke del 1 og 2 Klippes x 1. Tips: Brett stoffet dobbelt, og legg mønsteret med midtsiden (brettekant) ut mot bretten på stoffet. Klipp så rundt, uten å klippe bretteskjøten på stoffet slik at det ferdige mønsteret er i ett helt stykke. 
Arm del 1 og 2 Klippes x 2. Gjør på samme måte som bakstykket, slik at de ferdige klippestykkene er i hele stykker, selv om mønsteret kun viser halve siden av armen. 
Hette del 1 og Klippes x 4. Gjerne i to forskjellige stoff/farger for å lage en kontrast på hettens innside. 

Stofftips: Isoli, jersey, ribb, fleece. Hette: tynnere stoff, alt er lov, her har jeg brukt bomull. 


Sy - Tutorial 

1: start med å sy sammen skulderne, rette mot rett. 

2: Fest armen til genserens armhull ved å finne midtpunktet av skulderens bue. Fest midtpunktet mot skuldersømmen på genseren og nål sammen genser med armes buede del bortover på hver side. Sy så delene sammen. 3: legg genser slik en genser ser ut, men på vrangen. Sy deretter en søm som går helt fra armen der hånden skal ut og ned til genserens bunn i en og samme søm. Gjenta på den andre siden. 

4: Ha genseren på vrangen, og lag en brettekant opp fra armen der hånden skal ut. (Jeg har overlocket enden, men har du ikke det kan du brette opp to ganger, hvis ikke er det ikke så farlig å la klippekanten synes på stoffer som jersey, isoli, ribb og fleece som ikke rakner.) Sy så en søm som bestet oppretten rundt kantet. Sy alltid fra rettsiden, og det enkleste er derfor å gjøre det som bildet under viser. Gjenta på den andre armen.5: legg hettedelene med rette mot rette og sy langs de to kantene som vist under. Det vil bli baksiden av hetten og på toppen av hetten. 

6: Vreng den ene hettedelen slik at den får rettsiden ut, og tre den andre hetten med vrangsiden ut over den andre. Slik at hettene ligger rette mot rette. 

7: Nål sammen de to delene, og pass på at sømmene på toppen av hetten treffer på samme sted. Sy derettter en søm som fester ytterhette og innerhette. Vreng hetten slik at rettsidene kommer ut, og sy gjerne en sym langs kanten av hetta slik at delene holder seg der de skal. 8: Nål fast hetten til genseren. Begynn alltid fra midten slik at du ikke kommer skjevt ut. Sy så en søm som fester delene sammen. 

9: Snu genseren slik at baksiden kommer opp, legg sømmen på hetten slik at den peker nedover, og sy en søm fra genserens åpning til åpning slik at sømmen til hetten blir festet nedover. 

10: Brett inn knappestykket på hver side av jakkens åpning. Fest med nåler. 11: Sy knappebrettene fast med en søm. 

12: Brett opp kanten i bunn til vrangsiden, og sy fra rettsiden en søm som fester oppbretten. 

13: Til slutt måler du opp og lager knappehull og fester knapper. En enkere variant er å bruke trykknapper. 

Til deg som fulgte denne sy - tutorialen med stoff i hendene og symaskinen på bordet: Gratulerer! Nå har du sydd en nydelig genser. 

Lag persolige vri med lommer, bånd, tekstilmaling eller annet. 

Lager du klær med mine oppskrifter og deler på Instagram er det svært hyggelig om du adder: @speiltvillingene #skolissykrok. På den måten får jeg sett deres verk, som er min lille belønning <3- Se flere sy - tutorials! 


- Speiltvillingene på Facebook - 

 

Hjemmelagde Luer

I går våknet vi opp til en rimbelagt gårdsplass, så etter jeg hadde levert jentene i barnehagen dro jeg en svipptur til Stoff&Stil. Jeg har lenge hatt lyst til å prøve å sy lua S&S har gratisoppskrift på, men ikke før i år er jentene store nok til å bruke slike luer. I fjor dro de like gjerne av seg lua, så da var det nødvendig med luer som hadde knyting under haka. 

Jentene har like utedresser i år, og derfor er det et "must" at de har forskjellige luer, votter og sko slik at det skal være mulig å skille de i fra hverandre. Jeg har rett og slett ikke klart å finne høstluer i hver sin farge i år, så da var det like greit å lage de selv. Nå kommer i hvert fall ingen til å ta feil av hvem de snakker til ;) To fornøyde frøkner før barnehagen i dag! 

Luene er veldig enkle å lage, og siden S&S har gratisoppskrift på luene, trenger jeg ikke dele hvordan de lages, det kan dere se HER.
Nå som jeg fant frem til gratisoppskriften så jeg også at de viser hvordan du kan lage dusk HER. Men siden jeg allerede har tatt bilder av hvordan jeg lager den og siden min har fyll så deler jeg også min dusk: 1: Ta en liten remse med toalettpapir
2: Bløtgjør det og form papiret til en liten rund ball
3: tegn en sirkel på et fuskepelsstoff, og klipp ut. Klipp bare i stoffet slik at du ikke klipper i pelsen. 
4: sy med store sting rundt hele kanten
5: legg papirballen din i pelssirkelen 
6: stram til trådene og knyt de sammen slik at den lukker seg rundt ballen i midten. 
7: Sy dusken på lua. 

Jeg lekte meg også med bokstaver og nagler. Til det brukte jeg plast sjablonger, textil maling og stryke-nagler kjøpt hos Stoff&Stil. 

Sy Haremsbukse, steg for steg

Mønsteret til haremsbuksen finner du HER 

STOFFTIPS til Haremsbukse: 

ISOLI - dette stoffet er det typiske "joggebukse" stoffet. En myk og glatt fremside med en børstet behagelig bakside. Isoli passer veldig godt når det blir litt kaldere ute siden det er litt tykkere enn neste alternativ. Isoli kommer med stretch og uten stretch, velger du isoli med stretch kan du bruke hovedstoffet til ribb-kanten ved livet og beina slik som jeg har gjort med denne buksa. Stoffet til denne buksa er å finne her. Du får også Isoli med trykk, og der finner dere blant annet stoffet jeg sydde haremsbuksa til jentene av.

JERSEY MED PRINT - er et annet alternativ der det er mange flotte stoffer. Dette stoffet er litt tynnere enn Isoli, og kan minne mer om tykt t-skjorte stoff. Kjempe behagelig og helt fint å sy en haremsbukse av. 

RIBB - Dette stoffet trenger du til kanten oppe og nede om du ikke bruker samme stoff som hovedstoffet. Det er god elastisitet, noe som er nødvendig for å at buksa skal være lett å ta av og på, samt holde seg på plass når barne boltrer seg rundt i lek. Finnes i et hav av farger. TIPS: Hvor mye stoff? 

Om dere går inn på et stoff hos stoff&stil ser dere beskrivelse til høyre for bilde, der står det bredden av stoffet, de fleste har en bredde på rundt 140 cm. Det vil si at du fint får plass til to mønsterdeler ved siden av hverandre, om ikke enda flere ettersom hvilken størrelse du skal lage. Jeg brukte å få plass til fire buksedeler ved siden av hverandre da jentene var mindre, noe som utgjore to bukser til en pris av 40 cm med stoff. 
Så du skal kun konsentrere deg om hvor langt mønteret ditt er. Dette finner du ut ved å plusse sammen B og C fra mønsteret ditt. Eks: størrelse 62: B - 17cm + C - 12cm = 29cm. Eks: størrelse 86: B - 22,5cm + C - 16cm = 38,5 cm. Også legger du til 5-10 cm. Så til en bukse i størrelse 62 ville jeg kjøpt 35cm/40cm med stoff. Til en bukse i størrelse 86 ville jeg kjøpt 45/50 cm med stoff. 

Du må ha litt å gå på siden stoff krymper litt ved første vask, og det kan være at butikken har klipt litt skakt. 

Ribb: Du trenger også ribb og her er det bare å gå for minstevalget, jeg mener å huske at 30cm er det minste du kan få kjøpt :)


SY - Steg for Steg 

TIPS: Sy i stretch 
Det er mange som opplever at stoffet rynker seg når man syr i stretchstoffer, for å unngå dette i best grad setter du sømlengden til 3 eventuelt 4. Når du syr må du være veldig nøye på å ikke holde igjen stoffet, du kan heller nærmest dytte det forsiktig i samme rettning som symaskinen fører stoffet. 

Sy en rettsøm med en sikksakksøm på utsiden om du ikke har overlock søm på symaskinen din - gjelder hele buksa. 

 

1. Legg fremside og bakside av buksen mot hverandre, rette mot rette. Sy sømmene langs hver side og buen i mellom beina. 

Knappehull i ribben - dette er ikke nødvendig, men staselig og praktisk om ribben blir litt for løs. Du kan også erstatte med strikk inni om du kvier deg for å sy knappehull. 
Men det er ikke verre enn: 

2. Finn midten av ribben ved å brette den dobbelt slik første bilde under til venstre viser. Rettsiden skal være ut. 
3. Brett stykket dobbelt den andre veien slik at du får den smal slik som ribben vil bli ferdig påsydd.
4.Ved enden av kortsiden det ikke er klippekanter på skal du merke av et lite punkt eller en strek. Brett stoffet opp og lag et punkt med like stor avstand og høyde fra midten som det første punktet. - Se bilde tre, legg merke til brettekantet i mellom. 
5. Finn et lite stykke bomullsstoff/linstoff. Har du ikke dette kan du faktisk erstatte det med en firkant toalettpapir. 6: bomullsstoffet skal legges mot vrangsiden av stoffet slik at det dekker området du skal sy knappehull. Grunnen til at du må gjøre dette er at det er umulig å sy knappehull rett på stretchstoffet. Før stoffet med rettsiden opp i symakskinen slik at du ser hvor du merket av knappehullene dine og sy knappehull. (symaskiner har knappehullfunksjon, sy en prøve om du er usikker på hvordan du gjør det) 
7: Klipp bort overflødig stoff fra bomullsstoffet ditt / riv bort toalettpapiret. 
8: Åpne knappehullene med en spretter, eller en saks om du ikke har. 9: Legg ribben rette mot rette og sy kortsidene sammen 
10: Brett over stykket slik som bilde til høyre under viser 
11: Brett buksa dobbelt og sett to knappenåler for å markere midten foran og midten bak. 
12: Fest ribben til buksa: Ha buksa med vrangen ut, og ribben med retten ut. Tre ribben ned i buksa med klippeenden opp slik at den ligger likt med klippeenden på buksa. Pass på at knappehullene havnet midt i mellom knappenålen du har markert midt foran på buksa. Knappehullene skal også møte stoffet på buksa, da har du plassert ribben med rettsiden mot rettsiden av buksa. Sømmen på ribben skal havne der du har markert midt bak på buksa med knappenålen, og sett et par knappenåler på hver side.
13: legg stoffet inn i symaskinen slik bilde viser. Du gjør altså ingenting med buksa etter du har festet ribben med knappenåler, men du legger den inn slik at du ser ribben og at åpningen på buksa vender ut. Strekk forsiktig i ribben mens du syr hele veien rundt.
14: Nå du vrenger ut buksa skal resultate ligne bilde ;)  

Ribben til beina

15: Brett ribben dobbelt med rettsiden inn. VELDIG VIKTIG at stretchen går slik bilde under viser!! Sy langs siden jeg peker på. 
16: Brett ribben halveis tilbake slik at vrangsiden og sømmen blir skjult. 
17: tre ribben på samme måte som i livet: Ha buksa på vrangen, og tre ribben inn i beinet. La sømmen på ribben møte sømmen til innside bein. Det holder å feste en nål, fest den så du holder søm mot søm på plass, legg stoffene inn i symaksinen og sy rundt mens du forsiktig strekker ut ribben til samme størrelse som buksebeinet.
18: ferdig sydd - med overlock. Har du ikke det det, så finklipper du kanten.  19: Tre i en snor i livet. 


 
20: "press" sømmene, det vil si: stryk de ut :) 


Takk for mange flotte tilbakemeldinger allerede. Dere gjør jobben bak syoppskriftene verdt å dele! 

Del gjerne din versjon på Instagram med taggen #Skolissykrok slik at jeg kan se hvor flinke dere er :D 

- Følg Speiltvillingene på Facebook

Mønster HaremsbukserDa var mønsteret til haremsbuksa endelig klart. Jeg har laget størrelsesguid fra 0 til 5 år, så dette håper jeg dere liker. 


Hvis dette var uvant for dere, så er det bare å følge med vidre: 

Finn din størrelse. Jeg har tatt for meg størrelse 86 for å vise. Da er det raden under under 86 jeg skal følge. De sorte tallene er centimeter. Mønsteret er tegnet etter boksavene. 
Starte med A, i størrelse 86 står det ved A: 12. Tegn da en vannrett strek på 12 cm. 
Fortsett så med B: 22,5 cm, tegn denne streken loddrett slik bilde nr to under viser. Fortsett slik tegningene under viser til du er ferdig med å tegne E. 

Så tegner du inn de to buene. Buen i mellom beina tegnes fra nedre punkt av B-streken, og til punktet mellom D og E. 
Buen som skal være på utsiden av beinet starter ved høyre side av strek-A og ned til høyre side av strek-E. 

Fremside og bakside av mønsteret er likt, med unntak av øverst ved livet. Bilde under som viser nærbildet med røde streker viser hvordan du tegner inn forskjellen mellom fremside og bakside. Fremsiden skal være en cm lavere midt foran, merk av et punkt en cm ned på B-streken og trekk streken ut til høyre hjørne av A. 
Bakstykket skal gå en cm høyere enn den opprinnelige streken A. Så merk av en cm over mønstert og trekk strekken ut til høyre hjørne av A. De to bildene rett over viser mønsteret til ribben i livet og ved beina. 

Klippe ut mønster: 

Når du klipper ut fremside og bakside, bretter du stoffet slik at du får brettekanten langs B-streken, når du da klipper ut får du et helt stykke. 
Ribben kan klippes ut av samme stoff som fremside og bakside, men da må stoffet også ha stretch. Har det ikke det trenger du ribb til disse delene. 

PS: Det er viktig at stretchen i stoffet ligger vannrett på mønsterene. Altså skal du klare å strekke stoffet til høyre og venstre, ikke opp- og nedover. 
Husk: Vask stoffet før du klipper i det, da stoff ofte krymper litt ved første vask. I morgen kommer fremgangsmåte. 

Ha en fin kveld! 

- Følg Speiltvillingene på Facebook

Sy Hverdagskjole nivå 2!

Mønster til antrekket finner du her.

Stoff kjole
Stoff grå ribbb jersey
Stoff natur ribb jersey

 
SY Hverdagskjole med fremgangsmåte:Bilde over viser alle delene jeg har klipt ut til denne kjolen. Som dere kanskje legger merke til har jeg noen flere delen enn hva tegningen av mønsteret viste, men de hvite delene trenger jeg ikke forklare i detalj, så jeg viser dere bare enkelt her: 

Den øverste hvite remsen av ribb jersey skal bli halslinningen på kjolen. Den er 4 cm bred og så lang at jeg med sikkerhet vet at den går rundt hele halsen, det gjør ikke noe om du klipper den litt for lang.
Den hvite remsen som ligger på skrå til ventre i bildet skal være en skjøt der den ekstra halsåpningen skal være og blir en fold som du fester trykk-knapper på. Denne delen er 4-5 cm bred og kanskj 25-30 cm lang (noe som er for langt) men det gjør ikke noe for du klipper den til. 
De tre delene som ligger over hverandre på kjolen skal bli sløyfen på kjolen. Det er valgfritt hvor stor du måtte ønske den om du ønsker den i det hele tatt, og inneholder to rektangler, en litt mindre enn den andre, samt en remse som skal knyte sløyfen. 


 

 

 1. Du starter med å sy armene fast til fremstykke og bakstykke. Her er det viktig at du får riktig arm på rett side, det kontrollerer du ved at baksiden av armen skal være litt lengre slik som bakstykket er sammenlignet med fremstykket. Husk også på å la en av sidene på fremsiden stå åpen. Den skal vi sy i åpning slik at kjolen blir enkel å dra over hodet på barnet. 
 2. På bilde nummer to ser dere at jeg har sydd sammen armene, den ene siden er armen festet til bakstykke og frem stykke og på den andre siden er armen sydd kun sammen med bakstykket. Når dette er gjort kan du ta for deg den armen som er sydd sammen i fremstykke og bakstykke legge det hele med vrangen ut, og brette amen dobbelt slik stykket ligger på bildet. Sy da en søm fra der hånden kommer ut og hele veien ned til enden av kjolen. 
 3. Så skal du sy siste søm av armen fast til fremstykket, men her skal du bare sy halvveis fra der armhulen vil være og opp mot halsen 
 4. Bilde number fire viser bilde litt nærmere. Og når denne lille sømmen er sydd han du sy den lange sømmen fra håndens utgang og ned til bunnen av kjolen slik du gjorde på andre siden.

 1. Nå skal du sy inn kneppestykket ved halsen. Du tar da frem den nest lengste remsen din med en bredde på 4-5 cm. Du bretter den på langs slik at den ligger dobbelt, og syr den fast langs kanten av den åpne splitten ved fremstykke/arm. Du retter bare ut stoffet mens du syr slik at den festet hele veien i samme søm selv om stykket er "v-formet".
 2. Bilde nummer to viser stykket slik det ser ut når det er sydd fast i stoffet.
 3. På bilde nummer tre her jeg brettet stykket slik det skal være, da ser dere at mot armen vil stykket stikke ut, og mot fremstykke vil den legge seg bak og bli usynlig. Nå kan du klippe av endene om de ble for lange slik at de følger stoffet på kjolen.  


 1. Tid for halslinningen. Du finner frem den lange remsen din, bretter den på langs og syr fast enden før du vrenger den andre veien og får en skjult søm. Så legger du den sydde enden mot enden av halsen på kjolen. PS: har du knappeåpningen på høyre side slik som jeg har på denne kjolen, starter du å sy fast halslinningen der knappestykket til armen avsluttes. Har du åpningen på den venstre siden slik som jeg hadde på den første kjolen jeg sydde må du starte halslinningen ved enden av knappestykke på fremstykket - da er det viktig at du husker på at folden til knappestykket skal gjemmes bak stoffet til kjolen. 
  Mens på knappestykke mot armen skal den ikke foldes inn.
 2. Mens jeg syr fast halslinningen strekker jeg ribbdelen litt forsiktig. Da snurper den litt inn halsen på kjolen, dette kan være spesielt viktig om du syr med en vanlig symaskin fremfor en overlock som jeg bruker, da en vanlig symaskin har lett for å strekke ut streschstoff og la det bli slik og du ikke selv er bevist på det. Strekker du litt i KUN ribben mens du syr vil den strammes når du avslutten sømmen. :) 
 3. Når du næremer deg enden, stoffer du opp symaskinen. legger linngen mot kjolen og klipper av enden som er forlang slik at den ender der kjolen ender. Vreng ribben og sy en søm langs ende slik du gjorde på andre siden. Vreng tilbake, og sy den siste biten mens du strekker lett i ribben for at den skal ende pressis samme sted som kjolen ender. 
 4. For at bribben ikke skal brette seg selv og vise sømmen på vrangsiden er det lurt og brette sømmen nedover og sy en søm langs kanten av halsen hele veien. Da holdes sømmen på innsiden fast og kanten i halsen blir pen. Jeg bruker en tvillingnål som gir to paralelle sømmer, dette synes jeg ser litt ekstra profesjonelt ut, og dette er noe jeg trur alle symaskinen han bruke. Tvillingnåler selges separat. Brukes som en vanlig nål, men du trer du overtråder, en i hvert nåløye. 

 1. Nå som halsen er ferdig kan du enten sy knappehull og feste klapper eller ta den mer lettvindte varianten med trykk-knapper slik jeg har gjort. 
 2. Så skal klippekantet ved armåpningen sys inn. Jeg bruker overlock og syr lang kanten, da vet jeg ikke det ikke vil rakre, men har du ikke en overlock syr du bare en sikksakksøm helt i kanten. Så legger du kjolen med vrangen ut, bretter armåpningen 1,5 cm tilbake og syr en søm som holder brettekantet på plass, hele veien rundt. Legg merke til hvordan jeg plasserer stoffet i symaskinen, prøver du å legge stoffet inn annerleder gjør du det ti ganger vanskligere for deg selv og du "må" sy med rettsiden opp om du vil ha den peneste sømmen synlig. 
  Det samme gjør du langs hele bunnnen av kjolen. 

 1. Når du skal sy sløyfa bretter du de to rektangelene dobbelt, og syr de fast i seg selv. På den ene siden klipper du et hull slik at du kan vrekke biten og få sømmene gjemt.
 2. Stryk rektanglene flate og legg de på hverandre.  
 3. Som knytebånd til sløyfen kan du bruke sikebånd eller du kan lage bånd av samme stoff som sløyfa. Jeg har brett remsen min på langs, sydd en søm lang klippeendene på langsiden, og vrengt den igjennom seg selv slik at sømmen havner på innsiden av "pølsa". Så stryker jeg den flat og kan bruke den som bånd. 
  Jeg har bare foldet sløya mi og lagt båndet på midten. Strammet til bånden, og sydd den sammen i seg selv på baksiden. 
 4. Til slutt er det bare å sy fast sløyfen der du ønsker den men noen små sting for hånd. 

 

Sy tightsen med fremgangsmåte:

 1. Brett et bein dobbelt, rette mot rette / vrangen ut. Sy en søm som går fra der foten skal ut og hele veien opp til der stoffet bytter retning, ved "utstikkeren". Gjør så det samme med det andre beinet. Sørg for at du vrenger stofffet riktig slik at du får et høyre bein og et venstre bein, det kan være vanskelig å se på et stoff som ribb jersery (som jeg har brukt) da det ikke er store forskjellen på rettside og vrangside. Men rompa skal være høyere enn fremsiden, så du trenger du deler som speiler hverandre når du bretter de dobbelt. 
 2. Så finner du rompa på begge buksebeina (rompe høyeste side), legger de rette mot rett og syr en søm som går hele veien rundt og frem til du avslutter på fremsiden av buksa. Du vil nok legge merke til at det kan lønne seg å tre det ene buksebeinet ned i det andre etter hvert som du syr denne sømmen. 
 3. Beina der foten skal ut syr du på samme måten som armen på kjolen. 
 4. Livet skal også sys på samme måte, men her har jeg laget et en ganske bred løper slik at jeg kunne trekke en strikk i mellom. Det gjør jeg slik: 
  Vreng tightsen med vrangsiden ut. Brett ned linningen 3 cm om du har en bred strikk som meg eller du kan bruke to smalere strikker med en søm i mellom. Sy så fra rettsiden av tighten, kontroller hele tiden at du har en innbrett på ca tre cm om du er sløv på nålebruk som meg. Sy nesten helt rundt, men la det stå åpent et par cm, slik at du kan tre inn strikk før du syr igjen. 

Håper dette gikk strålende!! Det tar mye tid å lage disse innleggende så jeg håper dere vil dele deres versjoner på IG med taggen #skolissykrok, da får jeg sett at jobben jeg legger i slike innlegg gir resultater og det synes jeg er såå utrolig hyggelig <3 :D 


 

- Følg Speiltvillingene på Facebook

 

Image and video hosting by TinyPic

Oppgrader en kjole med tyll

Jeg så for meg den lekre 60-tallskjolen til jentene da jeg kikket meg igjennom stoffene på Stoff&Stil. Jeg plukket med meg tyll og et bomullstoff. Før jeg fikk startet å sy endret jeg tanken på hvordan kjolen skulle se ut. Jeg hadde kommet på en måte å lage tyllskjørt på som jeg hadde sett for en tid tilbake på youtube. 

Derfor bestemte jeg meg for å ikke sy fast tyllen til kjolene men heller lage den ved siden av, på den måten kan kjolen bære to helt forskjellige preg med og uten tyllskjørtet under. Jeg tenkte dette kunne være et genialt tips, for et tyllskjørt kan pynte opp mange kjoler, slik at de går fra å være litt herdagslig til å bli en skikkelig festkjole. Og gjett hva, du trenger ikke en gang symaskin! 

Jeg kjøpte to meter med tyll til ett skjørt, tyll koset 20 kroner meteren, så da gjør det ikke så mye om du kjøper litt for mye. Jeg har brettet stoffet og klipt ut remser, remsene skal være dobbelt så lange som ønsket legde på skjøret. I tillegg til tyll trenger du strikk. Under viser jeg en bildetutorial på fremgangsmåten. 

1: ferdig oppklipte remser
2: Brett hver tyllremse bobbelt slik at endene blir like lange
3: Knyt tyllen fast til strikken ved å lage en løkke og tre endene inn i den. 
4: Stram til
5: Fortsett til du har nok remser til å dekke omkretsen rundt livet til den som skal bruke skjøret. 
6: Jeg har endene løse slik at jeg enkelt knyter på skjøret med endene av strikken


Kjolene har akkurat det samme utgangspunktet som DENNE KJOLEN, men for å lage en super sving i skjøret har jeg byttet ut skjørtet med et HELVOLANG SKJØRT. Allikevel er det et par endringer. Jeg har bare enkelt stoff ved bryst og ryggdel. Så der har jeg overlocket rundt arm og hals, brettet sykanten inn og sydd en rettsøm langs kantene for å feste brettekanten. I ryggen har jeg i stedet for å legge til ekstra stoff slik som julekjolen for å få plass til trykk-knappene, har jeg sydd i glidelås. For å sy i glidelås må altså helvolang skjørtet klippes opp bak. 


 

Hvis dere likte dette tipset, trykk gjerne på likerknappen i bunn av innlegget. 

- Følg speiltvillingene på facebook

 

Sy Helvolangskjørt

Hjelpes, i går fikk jeg det så travelt som jeg aldri har hatt det. Jeg fikk laget film om hvordan tegne mønster til helvolang skjørtet, og så fikk vi besøk, så jeg kom ikke lengre. Etter det ble jeg nødt til å flytte hesten til gamle stallen, vi tok beina fatt og brukte tre kvarter på å gå bort. Litt vel optimistisk, reiste jeg inn til Stoff&Stil så jeg var der 10 min før det stengte. Rev med meg noen stoffer, fikk de klippet og raste vidre til butikken for handling, så hjem for å orde meg til firmafest. Helgen fikk en litt ny vendlng da ei av mine beste venninner trengte å være med oss venninne som stiller opp i godt og vondt, det var også derfor jeg ble nødt til å hive rundt og få gjort det ene og det andre i går.

Men nå er endelig filmen lastet opp på nett. Det tok jo bare 3 timer! Haha.. Hva skjer, i tillegg brukte jeg så sykt lang tid på å "redigere", så jeg ble nødt til å gi opp, og la filmen være uredigert. Men men, da ser dere i hvertfall hvordan jeg tegner. 

1: Lim sammen noen remser matpapir

2: Brett papiret to ganger. 

3. Mål omkretsen rundt livet ditt eller til barnet, og finn radiusen (noe du kan gjøre enkelt ved å plotte omkretsen HER og dele diameteren på to) Eks: Hvis du er 70 cm rundt livet, får du en diameter på litt over 22 cm. Radiusen er da ca 11 cm. 

4: Fest en tråd i spissen på det hjørnet som er kun har brettekanter. Mål opp radiusen din fra spissen og sett et lite merke der. 

5: Snur tråden rundt en penn slik at pennen står på merket ditt, og dra den som en "passer" ut til endene. 

6: Velg lengden du vil ha på skjørtet, og tegn en parallell linje på samme måte 

7: Klipp ut og er mønsteret klart. 


Du kan legge mønsteret rett på stoffet slik: 

 

Eller dele sirkelen i to, og legge de som bildet under viser. Dette er nødvendig om det er mønster i stoffet, så du slipper å få mønsteret feil vei :) 

SY: 

Sy sidesømmene sammen, rette mot rette om du har delt mønsteret. 

Brett inn kanten i bunn og sy den fast langs hele.

Strikken til livet, fester du med en søm etter ditt eget mål, så fester du skjørtet til strikken

Og vips er det ferdig <3 

STOFFTIPS: 

Stoffet jeg har brukt er DETTE 

Men de dere ser under er også veldig passende til dette skjørtet. 

Strikken finner dere i hvit HER og i sort HERDel gjerne deres skjørt på IG med taggen #skolissykrok :D 

- Følg Speiltvillingene på facebook - 

OVERSIZE GENSER! HJEMMESYDD - GJØR DET SELV

Vet dere hva som er ganske kult? Det er å ha lyst på et nytt plagg, og i stedet for å lete etter akkurat det du har i tankene i butikk etter butikk, så bare syr man det selv ! Haha. Jeg har jo nesten ikke sydd til meg selv før, men jeg kjenner etter bare noen få plagg at jeg er bitt av basillen. For det er bare så syykt kult. For et par helger siden fant jeg ut at jeg ville ha en ny partytopp, og i dag fant jeg ut at jeg ville ha en DIGG genser. 

Og nå skal jeg fortelle enda en gladnyhet; Jeg har aldri sydd noe enklere! Så jeg kan GARANTERE at ALLE som har lyst til å sy seg en ny genser får det til! 

Så er du som meg og elsker oversize gensere, ikke tenk på det det en gang: LAG DEG EN SELV :D 


MØNSTER

Jeg har gjort mønsteret så enkelt som man kan lage et mønster. Jeg har rett og slett tatt utgangspunktet etter en genser jeg elsker. Og tegnet etter den. 


 

1. Om du også har en genser du elsker, kan du gjøre det samme, hvis ikke kan du ta utgangspunkte i formen på denne med det grunnlaget av at genseren min er 65 cm bred, og 75 cm lang fra høyeste punkt (der halsen starter og ned til bunnen). Jeg bruker small/34, men siden dette er en oversize genser så passer den like fint til en medium i hvert fall :) Fremdelen er omtrent rektangulær, den har bare en svak bue i bunn på hver side og en halvsirkel til hals. 

2. Her ser dere at det er merket med rødt der genseren lå, bare halve siden, dette gjør jeg for å være sikker på at jeg får mønsteret symetrisk

3 - 4. Ved å brette stoffet dobbelt for så å klippe ut får du da det ferdige mønsteret som er symetrisk :) 

Når du da skal tegne baksiden av genseren, er dette enda enklere. Har du et stoff som er mønstret som dette gjør det seg om du er litt nøye med å plassere mønsterene slik at de treffer hverandre. 
Legg fremdelen på stoffet, merk av en bue ved halsen som er litt mindre. Og i bunn kan du la den være litt lenger. Så er det bare å klippe ut :)

Jeg brukte samme metode på armen, ved å tegne rundt, det er bare viktig å huske å legge til cm 3 cm til sømrom på lengten og ca 1 cm på hver siden av bredden. Eller du kan gå ut i fra målene som vist på bildet over. Så er det bare å klippe ut to slike :) 


FREMGANGSMÅTE

Denne genseren er sydd på en halvtime :D 

Legg fremdelen og bakdelen mot hverandre, rette mot rette. Sy sammen skuldrene. Brett halsringen en gang ned (om du syr i jersey) to ganger ned, så du skjuler klippekanten om du syr i et stoff som rakner (bomull og lin for eksempel), fest brettekanten med knappenåler, og sy fast bretten. Sy alltid med rettsiden opp for penest resultat. 

 

Finn frem en av armene, og finn midten på den bredeste delen. Legg midten mot skuldersømmen og fest med nåler ut over hver side. Rette mot rette!! Sy armene fast i genseren. Legger du ut stoffene blir resultatet slik som det siste bildet over viser. 

Så kommer det en morsom søm. Legg ermet dobbelt, og start med å sy fra der hånden kommer ut og fortsett HELE veien ned til bunn av gensere. Gjør dette på begge sider og plutselig har du en genser. 
Til slutt, må du brette inn ermet en gang og sy på samme måte som ved halsen. Og det samme i bunn av genseren.

OG VIPS!!! Ja, det var litt vips, var det ikke :D 

Jeg utfordrer dere til å prøve :D Jeg kjøpte 160 cm med stoff til denne genseren, en pris som havnet på 160,- Stoffet er fra Stoff&Stil 

Og dere som tar utfordringen, del bildet av din genser på IG med #skolissykrok :D For jeg vil så gjerne se deres versjoner, og på den taggen får jeg med meg hva som deles. Noe som er en fantastisk inspirasjon og motivasjon for meg :D

- Følg speiltvillingene på Facebook - og Instagram - 

SY PARTYTOPPEN SELV
Før du kan starte med det som er gøy, nettopp å sy stoffene sammen til et ferdig resultat, må du tegne mønster. Veileding til mønsteret finner dere HER

Når mønster er klipt ut er du klar for å sy. 

FREMGANGSMÅTE:

1. Start med sirkelen rundt halsen. Legg for og stoff rette mot rette slik at vrangsiden er ut. Så skal du  sy en søm langs de to kantene jeg har merket opp pil ved. Altså buen som er inn mot halsen, og den kortsiden som er litt lengre enn den andre.  

2. Nå du har sydd kan du fin-klippe kanten rundt, og så klipper du små hakk langs buene, dette er for at stoffet skal bli pent og flatt når du vrenger. Pass på at du ikke klipper over sømmen din. 

3. Når du har sydd fremstykket og bakstykket som vist over, skal du legge de mot hverandre med de kortsidene du ikke har sydd sammen. Legg stoffene rette mot rett og sy en søm slik at de festes i hverandre. 

4. Da kan du vrenge stoffet ut, så stryker du det flatt og resultatet skal se ca slik ut:

5. Ta for deg frem-stykke og bak-stykke på selve toppen. Hvis du har et stoff som er lett å stryke bretter i så bretter du kanten ved armhulen en halv cm inn mot vrangsiden, stryker over men du bretter, og bretten en gang til inn på ca en cm slik at du får sjult klippekanten, styk over slik at det holder seg til du skal sy. Om hu har et stoff spretter tilbake når du bretter og stryker, bruker du knappenåler til å hjelpe deg med å holde stoffet på plass. 

Sy så en søm langs armhulen slik at du får festet brettekanten. Dette gjøres både på frem- og bakstykket. 

6. Så er det tid for å feste hovedstykkene til ringen. Først finner du midten av stoffstykket, og så midten av ringen. HUSK: den siden av ringen som er åpen skal være en cm lengere, så ikke regn den med for å finne midten. Her blir det overlapping når vi skal ha et feste senere. Tips: du finner enkelt midten ved å brette stoffet dobbelt.  

7. Fest stoffet langs ringen fra midten og ut til hver side med knappenåler. OBS: husk at du kun skal feste i det ytre stoffet og ikke i foret på ringen. Fest stoffet ved å sy det fast. 

8. Bruk strykejernet til å brette inn kanten i bunn av sirkelen slik at du får sjult klippekanten. 

9. Sy en søm langs nedre kant av ringen for å feste bretten du lagde i punkt 8. Utføres på fremside og bakside. 

10. Legg stoffene mot hverandre, rette mot rette og sy sammen fra under arm til bunn av toppen på begge sider. 

11. Så bretter du opp kanten i bunn av toppen to ganger og syr slik at du fester brettkanten. 12: lag enten knappehull eller fest trykk-knapper på den åpne skuleren slik at du kan åpne og lukke når du skal kle på eller av. 


Et lite tips: 

Om du opplever at den ferdige toppen din buler litt ut ved armen, rett og slett fordi puppene forårsaker dette så kan du vrenge toppen og sy inn en liten trekant på hver side. På den måten får du formsydd toppene etten brystene. Jeg håper virkelig jeg kommer til å se noen fine topper på IG med #skolissykrok, denne toppen er litt knotete å sy, spesielt med den sirkelen, men jeg håper og trur at flere av dere klarer å få det til :D 

 

Fremgangsmåte Hverdagskjolen

Vanskelighetsgrad: EnkelMønster til kjolen finnes HER

Når du har tegnet mønsteret kan det være lurt og legge et matpapir dobbelt slik at du kan tegne over, brette og klippe ut kjolemønsteret, da får du stoffdelen i en hel del. Brett stoffet dobbelt, legg mønsteret på og klipp ut, da får du fremdel og bakdel samtidig. Gjør det samme med armmønsteret slik at du får to armer. 

I tillegg skal du klippe ut to rektangler av et ribb-jersey stoff (et stoff med god strech) Rektangelet skal være litt kortene enn enden på armen. VIKTIG: Strechen i stoffent skal kunne strekkes slik at rektangelet blir bredere, ikke lengre. Altså skal kan kunne strekke den utover vannrett. 

Da er det klart for å sy alt sammen til en kjole

Finn frem en kjoledel og en arm. Sy de sammen ved å legge armulene rette mot rette på hverandre og sy sammen. 

Fortsett slik at du får sydd sammen begge armene med kjolestoffet. Totalt fire sømmer. 

Så tar du tak i det ene ermet, og starter å sy det sammen rette mot rette. Du starten der hånden skal komme ut og syr helt til du når bunnen av kjole. Gjør det samme på andre siden. 

Brett rektangelene dine dobbelt og sy de sammen. Kontroller nok en gang at du har strechen rett vei (vannrett slik disse ligger - altså kan du dra bitene bredere der det nå er smalt) Dette er viktig for at du skal kunne få tøyelighet til å tre stoffet over hånden som er bredere enn håndleddet. 

Brett de halveis over slik at sømmen blir gjemt inni stoffet

Ha kjolen på vrangen og tre den ene armribben ned i hullet til armen, klippekanten skal ligge jevnt med klippekanten på kjolearmen, og sømmene skal treffe hverandre. 

Sy på samme måte som jeg gjør her, altså fra innsiden. Det virker kanskje ikke naturlig, men du oppdager fort at det er MYE enklere :) 

Ferdig sydd arm. Jeg bruker her overlock maskinen min som gir denne fine sømmen, har du ikke det syr du en rettsøm og en sikksakk for bedre hold. 

For å lage rynkekanten ved halsen må du brette stoffets ende oppe to ganger ned. La brettekanten være ca 1 cm. Altså bretter du en gang ned på ca 1 cm og en gang til slik at klippekanten blir gjemt i stoffet. Fest noen nåler rundt hele

Og stryk lett over kanten slik at den holder seg og blir pen. 

Sy en kant rundt hele halsen som holder brettekanten din på plass, husk at du skal ha plass til å tre en strikk inn i denne løperen du nå syr. La det derfor stå igjen to cm åpning.

Fest en sikkerhetsnål på en strikk og tre den igjennom hele halsen. Stram til så du får ønsket størrelse

Hold på stikken og dra de ut slik at du kan sy de fast i hverandre. Nå det er gjort strekker du ut stoffet slik at strikken sklir på plass og syr igjen de to cm du lot stå åpne til å tre inn strikken. Du gjør det på samme måte i bunn av kjolen, legg opp to ganger slik at du får gjemt klippekanten, og sy en søm som holder den fast. Jeg har laget en litt bredere brettekant i bunn siden jeg hadde klippet litt mye stoff, og så sydde jeg fast en blondesnor. 

Masse lykke til, dette klarer dere :) 

Mønster Hverdagskjolen

Okey, kjære lesere, bha, jeg liker ikke å kalle dere lesere. Kjære venner, passer bedre ♥Det å dele fremgangsmåte på det jeg syr er lett, men å lage mønster slik at dere kan tegne deres mønster selv krever litt mer jobb. Men nå føler jeg at jeg kanskje har funnet en ny vei å gå som gjør det lettere for dere og meg å tegne mønsterene mine. For nå kommer det mål til hver størrelse, og så viser jeg hvordan dere går frem. På den måten kan dere tegne opp den størrelsen dere ønsker, og forhåpentligvis skal antrekket passe veldig bra da. Håper jeg, dette er første gang, så kom gjerne med tilbakemeldinger. 


Vi skal starte med å tegne mønsteret til kjolen sammen. 

Om du er litt logisk i tankegangen burde det være lett å forstå uten dypere forklaring, men siden det er første gang skal jeg forklare i detalj. Under har jeg vist eksempel i størrelse 86/92 - jeg kjørte doble størrelser siden denne kjolen har en vid passfasong som gjør at den passer lenge. Det du da kan se er at målene (markert med orange) er de samme målene som er merket opp over i størrelseskjema for strørrelse 86/92

Slik gjør du: 

 1. mål opp din kjolelenge langs den ene siden av matpapiret. Jeg har satt opp mål for lengden jeg har brukt, men denne kan du variere etter som du vil ha en lengre eller kortere kjole. Jeg har merket av oppe og nede med 54 cm i mellom. 
 2. Strek opp en strek som markerer halsvidden, min er 10 cm. Se størrelsesskjema for mål om du ikke tegner i størrelse 86/92.
 3. Punkt tre lager du vet at du måler opp to horisontale streker fra mønsterets vestre side. 19 cm om du tegner i 86/92. Annet eksempel: 25 cm om du tegner etter størrelse 122/128.
 4. Så trekker du bare en vertikal linje på de to merkene du målte opp fra punkt tre. Grunnen til at jeg gjør det på denne måten er fordi du skal finne brystvidden pressist.
 5. Her skal du finne cm mål for armhule (se skjema). Du setter måleenheten din ved punktet jeg har kalt A (enden på halsvidden), og der du treffer på den vertikale linjen med målet ditt, der kommer punktet som jeg har kalt B.  
  Nå har vi altså alle de punktene vi trenger for å tegne opp mønsteret i rett størrelse, og vi fortsetter med den blå linjen som former kjolen. 
 6. Fra punkt A trekker du en bue ut til venstre kant, la den bare skli litt ned slik at man får en naturlig bue ved halsen. Den trenger ikke være mer utringet enn en cm ned fra ditt aller første mål.
 7. Armhulen tegner du som på bildet fra A til B. 
 8. Her tegner du bare ut en svak bue slik du ser på bildet og danner kjolens bunn. Jo lengre ut fra den vertikale streken vi har tegnet jo større blir skjørtevidden.  
 9. Når du er fornøyd med bredden på kjolen i bunn trekker du opp en strek fra punkt B til bunnen av kjolen din. 

Og slik tegner du armen: 

 1. Legg en strimmel matpapir over kjolemønsteret med den høyre kanten langsmed kjolens ytterkant slik du ser på bildet over. Tegn over armhulen som synes igjennom fra kjoledelen. Viktig at disse blir like slik at de kan sys sammen. 
 2. Langs den vertikale linjen din måler du opp lengden på innside arm. Se måleskjema til arm for din størrelse. 
 3. Og 4. Ved å bruke en tommerstokk kan du enkelt lage en 90 grades vinkel slik at du kan markere opp rette streker (se bilde under). Marker opp en rett strek der innside arm avsluttes og der armhule avsluttes oppe. Så måler du ut cm til skulder/hals (se størrelseskjema). Den samme lengen skal være på armens bunn.
 4. gjør på samme måte ved halsen slik som du gjorde på kjolen ved å lage en svak bue. 
 5. Til slutt bretter du matpapiret vertikalt der enden av armen og halsen er. Når du klipper ut mønsteret da så får du hele stykke av armen selv om du bare har tegnet halve.  

Ay ay ay!! Jeg håper dette var forståelig for dere. I morgen viser jeg hvordan stoffet skal klippes og sys i sammen. 

Fint med tilbakemeldinger på mønsteret :D 

Mønster Topp VoksenOK, dere!!
Det å tegne et godt mønster selv tar litt tid. Men ikke gi opp, for når du er ferdig har du et mønster du kan ha så lenge du ønsker. Og med ett mønster er det lett og gjøre små endringer for å skapet et helt nytt plagg.  

Dette mønsteret i seg selv er ganske enkelt, det er kun fire forskjellige deler.
Du trenger: matpapir på rull (dette får du kjøpt på daglivarebutikk til rundt 10 kroner), og noe å tegne med. Når man skal lage voksenklær så må du nok teipe sammen to eller tre lengder for å få plass, men det forstår du. Alltid når du skal tegne et mønter som skal være symetrisk på begge sider så legger du arket ditt dobbelt. Når du har tegnet og så klipper ut så får du et symetrisk mønster. 

FREMSIDE BUE:

Start med å tegne buen som skal være en del av ringen rundt halsen. Her blir det nok litt "prøv og feil" da det er vanskelig for meg og gi et eksakt mål siden vi alle er så forskjellige. Prøv å tegne en halvbue slik bildet over viser, klipp ut og legg den mot halsen din, eller brystet kanskje. Endene skal havne midt opp på skuldrene. Når du gjør dette så ser du fort om du har tegnet en for bred bue som havner langt ut på skuldrene, eller en for liten bue. 

Det eneste målet jeg har er at bredden på buen min er 6 cm hele veien. Jeg har da tegnet den indre buen først, målt opp noen punkter 6 cm ned fra den slik at buen under blir parallell.  Så har jeg lagt til en cm på den ene enden slik at jeg har plass til å overlappe og feste delene i hverandre helt til slutt. Dette skjønner dere når dere har kommet så langt. 

BAKSIDE BUE:

Når du først har fått fremside bue til å passe deg, er baksiden enkel. Ende skal være på de samme punktene, slik dere ser på den midtre tegningen under. Men baksiden skal ikke være like utringet, så i stedet for å fortsette i samme mønster svinger du den litt slakker av. Legg til en cm på motsatt siden av fremstykket.  

Endene må være litt skå, ikke mye, men litt. Dette er for at stoffet skal falle naturlig over skuldrene siden vi er litt skrå fra hals og ned til armene. Lim de gjerne sammen og se om de passer, eller om du bør gjøre noen små endringer. 

HOVEDSTYKKE FORAN:

Det å tegne kun en side, legge papiret dobbelt, for så å klippe ut og få et symetrisk mønster gjelder her også. 

Du tar utgangspunkt i fremside bue. Følg den nedre buen fra midten til så langt opp du ønsker at hovedstykket foran skal starte. Så må du tegne en bue til arm. Igjen må du bare se hvordan jeg viser her, prøve og sjekke mot din egen kropp. 

Et viktig mål når du lager dette mønsteret er målet merket med grå strek og piler. Altså over brystene. Det er viktig at du får stoffet bredt nok til å rekke fra hver side av kroppen din.

(Hvis du har store bryster, vil jeg anbefale og lage hele stykket litt bredere, ved enden der ringen din starter også, for så å rynke stoffet mot halsringen når du skal sy. På den måten vil stoffet legge seg penest etter formene)

Lengen på toppen din kan du bestemme helt selv. Mål fra under armen og finn den lengen du selv ønsker. Legg til et par cm til brettekant. Streken ned fra armhulen tegner du med en liten skå utover, siden vi stort sett alle sammen er litt bredere over hoftene. Og så tegner du en svak bue inn mot midten. HOVEDSTYKKE BAK

Er i teorien veldig likt som fremstykket. Men siden utringningen er litt mindre på bakside bue enn fremside bue, må hovestykket bak være litt lengere. Det kan være lurt å legge stykkene på hverandre slik de skal syes sammen, så ser du hvordan må må tegne. De striplete linjene viser at bakstykket er likt som fremstykket. De grå strekene viser fremstykket. 

Bunnen bak har jeg også valgt å ha litt lengere.


Her er et bilde av mine fire deler. 
HVOR MYE STOFF?

Her må du rett og slett bare måle hvor lang toppen din er. Skal du bruke to forskjellige stoffer slik som jeg har gjort trenger du bare å måle lengden på bakstykket og fremstykket, legge til 5 cm siden stoffet kan krympe litt ved første vask. Og da vet du hvor mye stoff du trenger til hver av delene. På den hvite toppen har jeg dobbelt stoff på fremdelen, silke mot magen og blonder på utsiden. På den mønstrete toppen har jeg kun et stoff foran og et bak. Man kan også velge å bruke det samme stoffet foran som bak, og ofte er stoffer på 140 cm i bredden, slik at du får både bakstykke og fremsykke inn om du kjøper stoff som er litt lengre enn bakstykket. Husk at du kanskje må legge til noen cm til buene.

På buene så har jeg brukt å ha en stift stoff bak. Man må klippe ut 2 x fremside bue og 2 x bakside bue. Jeg har brukt bomull bak fordi det er enkelt å jobbe med samtidig som det er stivt.

Eksempel: på den hvite toppen klippet jeg ut en fremside bue og en bakside bue i hvit bomull og en frem/bakside bue i blonde. På den mønstrete toppen har jeg frem og bak i bomull og frem og bak i det mønstrete stoffet. 


Vask stoffene før du klipper ut mønster, dette fordi stoffer krymper litt ved første vask. 

OG HER FINNER DU SY-FREMGANGSMÅTEN

Mønster Playsuit - BARN

 

Jeg skulle gjerne hatt mulighet til å bare sende dere mønster, men nok en gang må dere nok tegne selv. Det burde alikevel ikke være så veldig vanskelig - håper jeg! 


STOFFTIPS TIL DENNE PLAYSUITEN FINNES I BUNN AV INNLEGGET! 

Det som kan være lurt er å finne en body og ta utgangspunkt i den, tegn fremsiden av stykket ved å følge en body som er fin i størrelsen til ditt barn, lag den gjerne litt mer romslig (bredere) så den ikke sitter helt stramt på barnet. Det lurt å tegne bare en halvside, for ved å legge stoffet dobbelt og klippe vil du få symetri på mønsteret. 

Mønsteret mitt er i størrelse to år altså en 92 modell, så hvis noen ønsker et mål å gå ut i fra så er mønsteret 18 cm langt fra høyeste punktet av skulderen og rett ned, og den er 14,5 cm bred rett under armen. Skal du tegne til en ettåring er møsteret ca 1-1,5 cm kortere ved skulder, rundt 2 cm kortere i bunn, og ca en cm mindre i bredden. Dette kan i stedet plusses på om mønsteret tegnes til en treåring. Ikke helt presist, men det er i hvert fall et utgangspunkt jeg trur er greit å følge. :) 

Når du har tegnet fremsiden og er fornøyd med den er bakstykket enkelt. Der skal være likt med unntak av nakkeparti og at den på siden er cm 1,5 cm bredere. Nakken skal ikke ha stor utringning, så det holder å la den ha et fall på et par cm.

ARM

Armen skal tegnes som på bildene. Det er også her veldig lurt å tenge bare den ene siden for så å brette og klippe ut for symetri. Fra spiss til spiss er min 30 cm lang, og 10,5 cm bred. For å kanskje oppklare denne armen litt så tegnet jeg en skisse som viser mønster på lang arm og en slik "arm" som denne playsuiten har. Arm er tegnet slik at den har en bue opp mot midten av skulderen av den praktiske grunn at skulderen stikker ut og trenger ekstra stoff. Armen som denne playsuiten har er derfor lik, men i stede for å følge vidre nedover til hånden så bues den bare av med det samme. 

Arm til en 80/86 modell kan tegnes en cm mindre langs hele, og til en treåring kan den tegnes en cm større i omkrets. 

Så altså, slik som bildet under viser skal mønsterene til overdelen av playsuiten omtrentlig se ut. 

Når det kommer til shorts-delen så har jeg brukt mitt gamle buksemønster. Det finner dere HER, og den eneste forskjellen er at jeg har kuttet beina kraftig. 

KLIPP UT! 

VIKTIG: Når du skal klippe ut mønster i et strech-stoff så må du passe på at strechen er liggende i forhold til mønsteret. Du skal altså kunne strekke det ved å dra armene ut til hver side og ikke oppover eller nedover.

Legg stoffet ditt dobbelt, da får du klippet ut to deler med det samme - dette gjelder for shortsmønsteret, armen, og bakstykket. Når du skal klippe fremstykket legger du stoffet dobbelt og mønsteret kant i kant med bretten, slik at når du klipper ut og åper det utklipte stykket har du en hel fremside. STOFFTIPS

Stoffet jeg har brukt er DETTE og det kjennes ut som stoffer i en litt tykk t-skjorte med god strech. 

Andre alternativer du kan lete i mellom finner du HER

Ønsker du ensfarget finner du det HER


FREMGANGSMÅTEN FINNER DU HER

Sy trekk til IKEA barnestol

God kveld alle :) 

I dag har jeg fått sydd ferdig ett trekk til den ene stolen til jentene. Det var flere som nevnte at de hadde like stoler fra IKEA til sine barn da jeg la ut første bilde av våre. De koster ikke mer enn 150,- og barna elsker dem, så stolen er virkelig fin å ha i alle småbarnshjem. Men det er en aldri så stor feil (spør du meg) på disse stolene, og det er at trekket er kremhvitt. Kremhvitt og barn? Det funker ikke i dette hus i alle fall, og flere spurte meg om jeg kunne dele fremgangmåte om jeg fikk sydd nytt trekk til stolene.

Jeg har tenkt meg frem til min løsning, den er super simpel å sy selv for en helt nygebynner bak symaskinen. Kun rette sømmer, og ingen ting innviklet. Så her kommer den: 

Til en stol trenger du:

 • 160 cm stoff.  (bruk et stoff uten stretch)
 • (trykk-knapper) 

Det første du skal gjøre etter at stoffet du har kjøpt er vasket og tørket (grunnen til det bør vaskes først er fordi stoffer kryper litt ved første vask, og da kan trekket bli for lite om det ikke er vasket før du setter i gang å sy), er å klippe ut to rektangler i målene på bildet over. 

1. Klipp ut stoffbitene. 

2. Brett alle kortsidene to ganger inn for å sjule klippesømmen. Strøy over bretten din så den holder seg slik. 

3. Viser hvordan kortsidene av begge stoffstykkene blir når du har brettet

4. Sy langs kortsidene for å feste bretten. Sy alltid med fremsiden av stoffet opp mot deg for best resultat, og bruk strekene på symaskinen til å sikte inn stoffet så du syr så rett du kan.

5. Viser søm fra fremsiden

6. Viser søm fra baksiden

7. Finn frem den lange delen og legg den på gulvet med fremsiden av stoffet opp mot deg. Brett så den ene kortsiden 6 cm tilbake over stoffet og fest med nåler i hver side. Den andre skortsiden bretter du 34 cm tilbake over stoffet og fester nåler langs kantene (tre på hver side holder ;) ) 

8. Finn frem det minste rektangelet og legg det rett mot rette over stykket av stoffet på det store rektangelet som synes. Det skal passe ganske godt i mellom der. Fest med nåler.

9. Sy langs hele langsidene på begge sider. 

10. Viser en god søm. Først en rett så en sikksakk på utsiden. 

11. Du er faktisk ferdig med å sy og kan vrenge stoffet og tre inn puten fra IKEA stolen. 


Hvis puta blir stående for mye ut når du setter den på plass i stolen kan du feste på et par trykk-knapper på hver side - slik:1. Brett hodeputa tilbake slik den skal være

2. Merk av to punkter i hvert hjørne av puta

3. Ta ut puten inni trekket ditt og fest trykk-knappene til stoffet der du har merket av (obs: ikke igjennom begge stoffene, du må tre hånden inn i trekket slik at du fester knappen i bare den ene delen.)

4. Viser de fire trykk-knappene om du ser GODT etter ;)

Tre inn puten igjen og fest knappene i hverandre. Verre var det ikke :)  


Sennepsgul - høstens farge

I går ble vi sittende oppe helt til BT sa i sofaen: "oh shitt!" Vi må legge oss" ;P Da var klokka allerede blitt halv 2, begge hadde helt glemt tiden for jeg satt foran symaskinen i min egen verden og BT spilte playstation 4 som han nylig har kjøpt. Man kan si det slik at jeg er litt trøtt i dag da jeg var oppe med begge jentene klokka 4 i natt også, men men, kaffe gjør dagen 10 hakk mer opplagt :) 

Jeg fikk unna en del syjobb i går, og tenkte jeg kunne starte med å vise dere putene. Da jeg kom over det sennepsgule stoffet på Stoff & Stil i går kom hjertet i øynene mine. Stua er så godt som ferdig nå, bare noen små detaljer igjen. Jeg har fokusert på å ha alle møbler og "dyrere" ting i en dus og stilløs farge, på den måten kan jeg heller lage putetrekk i knalle farger og pynte opp med blomster og stearinlys som matcher. Da er det lett å bytte ut etter årstider og når man føler behovet for en forandring. Nå som høsten akkurat har startet trengte jeg å bytte ut det rosa og lilla til en ny frisk farge og det ble da denne sennepsgule. Synes den er nydelig, og den passer med så mye, både varme og kalde farger. Jentenes favoritt ble "pels"puta ^^, De har holdt på hver sin pute hele morgen i dag og koset. Jeg har fått spørsmål om jeg skal sy putetrekk og om jeg kunne dele fremgangsmåte om jeg gjorde det. Og det kan jeg selvsagt, pute er jo noe av det enkleste man kan sy, så det er en god start for mange som vil prøve å lage noe eget. Jeg kjøper puter uten trekk på IKEA - det er latterlig billig!! 

Det andre du trenger er da: 

 • stoff
 • glidelås (må være en størrelse som er litt mindre enn størrelsen på puta)

Bruk det samme målet på puta som på stoffet du skal klippe ut. Klipp ut to deler. 

1. Bruk det samme målet på puta som på stoffet du skal klippe ut. Klipp ut to deler. 

2. Legg glidelåsen langs den ene kanten, rettside mot rett side og sy. 

3. Gjør det samme med den andre delen. (Løft foten på symaskinen når du kommer bort til "den du drar i på glidelåsen" og dra den ned så du kan sette nålen i samme spor igjen og sy resten av sømmen - du skjønner hva jeg mener når du syr)

4. Åpne glidelåsen litt. Legg stoffet dobbelt med vrangsiden ut og sy hele veien rundt, også endene ved glidelåsen. 

5. Visen sømmen jeg alltid bruker når overlocken står hos mamma og jeg må sy med vanlig symaskin, først en rett, så en sikksakk på utsiden for at ikke stoffet skal rakne. 

6. Klipp et lite hakk i alle hjørnene, det er for at du skal får brettet ut hjørnene når du vrenger stoffet. Vreng og du er ferdig :) 

PUTE MED KNAPP

En annen variant som du kan lage eller som du kan bruke for å piffe opp en pute du allerede har er å sy på en knapp. Du trenger da to knapper til hver pute - en til hver side. 

1. Mitt ferdigsydde putetrekk i ull, med pute inni. 

2. Trekk to tråder fra hørne til hjørne slik at du finner midtpunktet på puten, merk av. Gjør det samme på motsatt side. 

3. Sy fast knappen igjennom puten og stram godt til slik at du får den inntrykk-effekten 

4. Ferdig 

Håper det ga inspirasjon til å lage noen nydelige høstputer :) 

Ha en fin helg

 

 

Tyllskjørt - hvordan sy

Den største gleden ved å sy er kanskje nettopp det at jeg kan være en inspirasjon til andre mødre der ute som gjerne ønsker å sy, men som ikke har noen erfaring med det. Selv var jeg der for bare litt over ett år siden, jeg hadde ikke sydd et plagg før i mitt liv, og i dag har jeg designet en barnekolleksjon som kommer for salg til våren. Det jeg mener å si er at ingenting er umulig, det vanskeligste med å sy et barneplagg er å finne frem symaskinen. Jeg håper derfor at jeg kan få mange til å forstå hvor gøy og lett det er å sy om man bare tørr og prøve. 

I dag skal jeg vise dere hvordan man kan sy et tyllskjørt, det finnes mange metoder, det finnes til og med metoder hvor du slipper å bruke en eneste nål eller tråd, det er bare å søke opp på youtube. 
Jeg har laget meg min egen versjon, jeg kan love at dette er noe dere klarer alle sammen om dere tørr og prøve.

Dette trenger du:

 • en stripe med stoff (hvis lengden på stoffet er over en meter trenger du ikke kjøpe mer enn 30 cm). Enten bomull som jeg har brukt eller sateng er veldig fint sammen med tyll
 • tyll. Jeg kjøpte en pakke med to gardinhøyder av tyll på IKEA til 29,- Hvis tyllen skal kjøpet på for eks: stoff og stil og lengden på stoffet er 140cm trenger du 1m til 1,5 m etter som hvilke størrelse barnet har. Jeg brukte ca 1 meter til mine ett åringer og jentene kan vokse lenge i skjørtene
 • silkebånd
 • strik - sikkerhetsnål

Let's start:

  

1. Det aller første du gjør er å klippe opp stoffet som skal være øverst på skjørtet. Mål gjerne omkretsen på barnets liv og gang lengden med 2, trenger ikke fullt så mye, men pass i hvertfall på et lengen blir lengre enn omkretsen av livet på barnet. Høyen bestemmer du selv, vil du ha 10 cm med stoff i livet før tyllen starter ganger du 10 cm med 2, dette er fordi du skal legge stoffet dobbelt slik at det blir 10 cm på hver side. Min stoffbil på bilde nr 1. er 80 cm x 20 cm

2. Bilde nr 2. viser hvordan stoffdelen blir når den er brettet slik den skal, men først hopper vi til nr 3. 

3. Legg stoffdelen rettmot rett slik at de to kortsidene treffer hverandre og sy de sammen (da blir sømmen på vrangsiden av stoffet). En rett søm og en sikksakksøm på utsiden slik at stoffet ikke rakner om du ikke har overlock-maskin. 

4. Vreng stoffet slik at retten kommer ut og brett langsiden midt på hele veien rundt slik at du ikke ser vrangsiden av stoffet. Stryk over slik at stoffet holder seg slik du har brettet det.

5. merk stoffet på midten av fremsiden, enten ved å lage en strykestrek eller ved å sette på en nål. Midten av fremsiden er da på motsatt side av der sømmen er. Du finner den fort vet å legget stoffet flatt med sømmen til den ene kanten, da blir midten på fremsiden den andre kanten. Legg siklebåndet en halv cm ned fra kanten av stoffet fra midten foran, men la det henge en 30 cm med bånd som skal brukes til slufsen senere. Start med å sy langs kanten av silkebåndet, men hopp over den første cm fra midten og sy til du er en cm fra midten igjen slik at det står ca to cm åpent ved miden (se bilde nr 6).

6. Bilde her viser hvordan silkebåndet er sydd på langs begge kanter av båndet med en åpning på et par cm ved midten foran. 

7. Legg stoffdelen som på bildet og mål hvor lang den er. Min er 40 cm. Noter ned dette om du ikke husker det. 

8. Fest en sikkerhetsnål på strikken din og tre strikken inn i stoffet mellom de to sømmene du har sydd fast siklebåndet med. Stram til ønsket livstørrelse og knyt eller sy fast strikken så den holder seg i den ønskede størrelsen.

9. Jeg knøt strikken som dere ser på bildet, og klippet så av endene.

10. Viser det ferdige resultatet av stoffdelen i livet 

Tylldelen:

11. Brett ned stoffet over stoffet igjen den lengden du ønsker på skjørtet. Eks, om du ønsker at tylldelen skal være 30 cm, bretter du enden 30 cm ned på stoffet slik at stoffet ligger dobbelt og klipper langs kanten.

12. Neste del gjør du det samme, men lager en litt smalere remse. 

13. Tid for å lage rynkekant. Ta en av stoffdelene og brett den slik at den ene siden blir ca 3 cm lengre enn den andre. Sett symaskinen på rettsøm med sømlengde 4. Sy en cm inn fra brettekanten RETT frem uten å festet tråden ved å sy frem og tilbake ved endene. 

14. dra i den ene tråden fra sømmen på hver side for å rynke stoffet. 

15. Nå får du bruk for målet du tok på punkt 7. Gang målet med to, så får du omkretsen og lengden på tylldelen. Eks mitt mål på nr 7 var 40 cm, da skal jeg rynke tyllremsene til 40 x 2 = 80 cm. 

16. Knyt trådene fra rynkesømmen i endene når du har målt opp riktig lengde - dette er for at stoffet ikke skal rynke seg opp igjen

17. Legg tylldelen rette mot rette (rettsiden er den siden som har kortest tyll del) og sy sammen, gjerne to sømmer så du er sikker på at sømmen holder (husk å still sømlengden tilbake på 2, når du er ferdig med rynkesømmen)

18. Bildet viser at den korteste tylldelen ligger under. Da får vi sømmen på vrangsiden

19. finklipp sømmen langs kanten slik at du slipper unødvendig med stoff i sømmen. 

20. Når du har gjort dette med begge remsene skal hver tylldel se ut som på bilde nr 20.

21. Nå gjelder det å holde tunga rett i munnen så tyllskjørtet blir monter riktig. Den første remsen du skal legge over beina dine er den smaleste av tyllremsene du klippet opp, du skal legge den slik at den korteste tyllsiden peker ned mot gulvet og sømmen opp mot taket. Legg så den bredeste tyllremsen oppå på samme måte - sømmet opp mot taket, og sømmen på begge tylldele skal ligge over hverandre. 

22. Legg stoffdelen til livet opp i sirkelen på tylldelene med slikebåndet mot gulvet og vrangsiden mot deg/taket. Legg sømmen på livdelen mot sømmen på tylldelene, fest stoff og tyll sammen med en nål ved sømmen, gå til motsatt side (midt foran) og fest en nål her, fest så en nål på hver side eller bruk så mange nåler du føler du trenger for å feste tylldelene med livdelen. Pass på at tyllremsene ligger godt over kanten på livdelen slik at du får sydd fast uten "hull".

23. Start med å sy langs stoffdelen slik at tylldelen festes med stoffet. Tilpass og sy hele veien rundt først rett søm så en sikksakk-søm på utsiden for best hold. 

24. finklipp sømkanten

Vreng skjørtet og tada du er ferdig, det eneste som gjennstår er å knyte en slufse på silkebåndet og klippe snorende som henger ned, gjerne skrått og ta en lighter så vidt bort på endene for å smelte kanten så de ikke rakner. 


TOPP - Syoppskrift

God lørdag mine venner. 

Jeg er som normalt alene med jentene da mann i hus jobber :P Jentene tar dagluren nå så jeg tenkte at jeg kunne bruke tiden min til å vise en fremgangsmåte på toppene jentene har på seg på bildene under. Jeg hadde litt tid til overs i går før jentene våknet fra dagluren, så jeg rasket meg med å sy sammen to topper til vi skulle bort på besøk. Det tok meg under en time fra jeg fant frem stoffet til jeg var ferdig med disse to toppene. De er utrolig søte, og VELDIG enkle å sy. 

Stoffene er fra Stoff og Stil - 100% bomull. Bukse fra newbie-serien til KappahlHer har jeg tegnt opp en skisse til mønsteret. Det er veldig enkelt. Du tegner opp fremdelen og bakdelen som på bilde, om du trenger hjelp til å vite hvor stor du må tegne den kan du finne en genser eller en bluse du har fra før for å se ca - størrelsen. Disse kan godt være litt gode å vide, så bedre å tegne den litt for stor enn litt for liten. Den lille sorte mønsterdelen er armene, og det er viktig at det som er merket med blått er like langt. 

Slik syr du det hele sammen: 

 1. Legg armhulen på fremdelen mot armhulen på ermet sammen (rette mot rette) - Sy. Gjør dette på begge sider så armene henger fast i fremdelen. Sy bakdel fast i ermene på samme måte. 
 2. Finn frem et strykejern og brett delen (ut mot arm) to ganger inn slik at klippesømmen gjemmes, stryk over og sy en søm så du fester bretten. Det blir da sømmen du ser i bunn av ermene på bildet under.

 1. Legg toppen med vrangen ut, og sy sidesømmene fra ermet til bunn. Nå ser du at du nesten er ferdig. 
 2. Brett bunnen på samme måte som armene. To ganger inn slik at klippesømmen gjemmes (ca 0,5 - 1 cm per brett) Sy langs hele sømmen så den sitter fast (Dette blir den sømmen du ser på bilden under i bunn av toppen)

 1. Så gjør du det samme i halsåpningen. To bretter inn og sy rundt, la det stå åpent et par cm. Fest en sikkerhetsnål på en strikk og tre den igjennom halssømmen du nettopp sydde. Stram til etter ønsket åpning - legg strikkendene oppå hverandre og sy et par sømmer over slik at den holder seg. Så syr du igjen de to cm du lot stå åpen for å tre inn strikken. 

FERDIG :) 

Ha en super helg!

OPPSKRIFT SKJØRT

OBS: langt innlegg ;)


MØNSTER SKJØRT:

Start med å måle omkretsen rundt livet til barnet ditt, eller deg selv om du heller ønsker å sy et skjørt i din størrelse. Del målet ditt opp i 4, for du skal bare tegne en 1/4 av skjørtet av gangen. Eks, er omkretsen rundt livet 60 cm så tar du 60/4 = 15 cm.

Fremside:
Merk av to streker med 15 cm (eller så klart ditt mål) på et ark, pluss på 8 cm (7 cm skal gå til foldebretter, og 1 cm til sømrom). Tegn opp en litt buet strek i mellom det nye målet ditt (mitt ville vært 15+8= 23 cm.) Den ene streken du tegner som lengden på skjører skal gå rett ned, som en tilnærmen 90 graders vinkel, det vil blir midt foran på skjøret, den andre siden skrår du litt utover slik at skjørtet får sving. Du velger selv lengen på skjørtet. Teng så en tilnærmet paralell bue i bunn som den oppe. (ikke overdriv buen, det ser rart ut når skjørtet blir ferdig). Et lite stykke inn fra miden øverst på ønsteret setter du av to merker med 3 cm i mellom. Se bildet under. Når du skal klippe ut dette mønsteret, legger du stoffet dobbelt slik at du får brettekanten mot midtsiden av fremdelen, slik at det ferdig klipte fremstykket blir helt, og ikke delt på midten slik mønsteret er - se bildet under. 

Baksiden tegnes nesten likt. Bruk smørpapir, da kan du legge mønsteret til fremdelen under og du ser strekene igjennom. Tegn bakdelen to cm smalere enn fremdelen, altså: når fremdelen ligge under så tegner du to cm på innsiden langs den den skrå siden hvor du vil få sømmen (høyre side på bildet under). Tegn så på det ekstra stykket som vil havne midt bak på rompa, det er stykket vi bruker til å feste trykkapper/knapper på. Du kan selv velge hvor langt dette stykke skal være, det kan gå helt ned om du ønsker knapper hele veien. Tykkelsen skal være ca 2 cm + 2 cm.  Merk av to streker med 3 cm i mellom øverst ved livet hvor du ønsker å ha en fold - se bildet under. 

Denne delen skal du ha to deler av når du klipper ut stoffdelene. Legg stoffet dobbelt og klipp rundt hele, da får du en høyre del og en venstredel. Den ene av sidene klipper du vekk halvparten av stykket til knappefeste.  

Klipp noen små hakk der hvor du har merket av til foldene. FREMGANGSMÅTE:

Alle 3 stoffdelene har merket opp folderom. Lag foldene slik jeg har laget en under. Hakkene etter markeringen ser du på den rette delen av bretten som vil havne på vrangsiden av stoffet. 

Sy en søm øvert slik at folden holder seg. 

På fremdelen: legg til en folde til slik du ser jeg har gjort på bildet under, sy den fast slik du sydde fast foldene over. På baksiden holder det med den folden som er over, man kan også justere dette når du har sydd sammen alle delene, ser du at skjørtet blir veldig stort kan du legge på en fold til på hver side. 

Sy sammen fremstykke med bakstykkene, rette mot rette slik at sømmen kommer på vrangsiden 

Sy sammen bakdelene, kun den delen som er før knappestykket. 
Og nå gjelder det å prøve det på, for når man tegner mønster selv må man gjerne gjøre noen justeringer. Blir skjørtet for lite kan du ta opp folder, er skjørtet alt for vidt i livet kan du sy sømmene i siden av skjørtet litt lenger inn, og klippe vekk det som blir til overs etterpå. 

Kanten i livet

Når jeg laget skjørt til de små brukte jeg ribb/strech stoff i livet, det er nok mer behagelig for de små som åler kroppen i alle vinkler til en hver tid i tillegg til at de kan vokse med strechen slik at plagget varer lenger enn om man bruker bomull uten stretch som jeg brukte i skjørtet jeg lagde til meg selv DETTE
Bruk målet rundt livet, og trekk i fra 8-10 cm om du bruker et strechstoff. 

Klipp ut en remse i din lenge som er ca 6 cm bred. 

Legg den dobbelt og sy sammen endene. Vreng tilbake slik at sømene blir på vrangsiden

Sy fast ribben på skjørtet. Ribben er kortere enn skjørtet, derfor må du dra i ribben slik at det strekker seg hele veien til enden av skjørtet. Jeg begynner alltid fra midten når jeg fester på ribben, det er lettere å få strekt den likt hele veien da. 

Se hvordan jeg strekker ut ribben. Jeg strekker den helt ut til enden på det korte knappestykket, men stopper ribben halveis inn på det lange knappestykket. Det er fordi disse enden skal brettes inn etter på og da slipper det å bli flere lag med stoff enn nødvendig bak. 

Jeg er veldig glad i å sette på detaljer som gjør klærne jeg syr litt mer enestående, denne gangen ble det en blondekant som jeg sydde fast akkurat i overgangen fra ribb til skjørt. Den har også oppgaven i å festen sømmen fra ribb til skjørt nedover. 

Knappestykket:

Brett det minste stykket inn slik at det går en rett linje fra sømmen og opp til toppen av skjørtet. Fest gjerne et par nåler for å holde det slik. 

Sy et knappehull i ribben, du kan også forenkle det ved å bare bruke trykkapper. 

Fest på en knapp på den andre enden av ribben. Samme ende som knappen er festet bretter du inn stoffet fra enden på ribben. Fest på et par trykkapper på bomullsdelene. Da slipper du å sy fast denfliken som skal brettes inn siden den holdes på plass av knappene.

Til slutt bruker du et strykejern til å hjelpe deg med å brette inn kanten i bunn av skjørtet to ganger slik at enden på stoffet blir gjemt. 

Sy en søm langs kanten hele veien som holder bretten fast, sy alltid på rettsiden når du syr en søm som vil synes, det blir mye penere. 

Og du er ferdig. 
Pynte hårbånd (hjemmelaget)

Hei lesere. 
Fikk så utrolig mye hyggelig respons på shortsene jeg har sydd til jentene i dag, tusen hjertelig takk for alle de varmende kommentarene. Jeg tenkte jeg ville lage en liten detalj til slik at jeg fikk et komplet sett, så derfor sydde jeg et håtbånn og lurte på om dere ønsket fremgangsmåtet på dette også. Det var flere som ønsker det så da kommer det et syinnlegg til i dag. :)

Det du trenger er litt bomullstoff, en strikk, en sikkerhetsnål og litt bånd/evt bruke samme stoff som resten av slufsa. 

Klipp ut en remse som er 6 cm bred og ca ti cm lengre en barnets hodeomkrets. Og et rektangel i ønsket størrelse til slufsen (forklaring på slufsen finner du under innlegget for shortsen HER)

Brett den lange stoffdelen dobbelt med retten inn, og sy sammen langs den åpne langsiden. Slik du ser på bildet under. Fest en sikkerhetsnål i hjørnet på "pølsa" og tre den inn i stoffet og igjennom til andre siden slik at du får vrengt stoffet til retten igjen.

Styrk over stykket slik at du får sømmen midt på bak. Så syr du en renne til strikken ved å sy langs begge kantene, 2-3 mm fra kanten. (pass på at det blir plass til strikket i mellom)

Fest strikket på en sikkerhetsnål og tre det igjennom hele båndet. Ta av sikkerhetsnålen og dra stikker ut igjen så langt du ønsker. Sy en rett søm over strikket der du vil at den skal begynne. Stram til enden av båndet til du får ønsket strikklengde, fest en nål så strikket ikke forvsinner inn i stoffet igjen og legg endene mot hverandre - rette mot rette. Sy endene sammen, brett skøten inntil båndet og sy den fast slik at den ikke står ut. 


Lag slufsen slik jeg har beskrivet i innlegget "shorts" (her). Endene på båndet klipper du av og syr de fast i selve slufsen slik at de ikke løsner. Sy slufsen for hånd fast til hårbåndet der du ønsker å ha den :D Lykke til, dere som vil prøve dere :D  

Hjemmesydd VÅRSHORTS

De siste dagene har solen steket over oss, og i går hadde jentene og jeg picknik ute, det har vært så utrolig deilig. Og med våren kommer inspirasjonen til å fornye garderoben. Så i går kveld kikket jeg igjennom litt av stoffene mine for å finne ut om jeg hadde nok til å lage to plagg. Jeg hadde igjen en del Tilda-stoff som jeg har brukt på sengene til jentene. Tilda-stoff får man kjøpt på Panduro og jeg synes det er litt moro med dette stoffet for det er Norsk-designet av ei dame fra Vestfold hvor jeg bor, også er det tidenes lekreste stoffkolleksjon. 

Jeg hadde ikke nok stoff til å sy en kjole som jeg tenkte jeg skulle begynne på, så da fikk jeg plutselig den lyse ideen om at jeg kunne sy en shorts. Og det fine er at denne kan dere alle lage ved hjelp av mønter og fremgangsmåten på bukse som jeg allerede har delt på bloggen. Det er ikke verre enn å klippe av beina på mønsteret slik at du får den lengden du ønsker. Prinsippet er akkurat det samme som buksene, men jeg har lagt på to detaljer som ikke er på buksene. 1: rynkekant i bunn. 2 slufse på toppen. 

MØNSTER PÅ BUKSA HER // FREMGANGSMÅTE PÅ BUKSA HER

1: rynkekant:
Rynkekanten lages på samme måte som den lages på luene jeg har sydd (HER), når du er ferdig med å rynke remsa, festes den på baksiden av bretten i bunn av shortsen, sømmen som fester fast rynke med short blir den nedeste sømmen på buksa i fremgangsmåten over. Så gjør man det samme som på bukse med å sy løperen og tre i strikk før du syr sømmen som lager "beinet".

2: slufse:
For å lage slufsa klipper du et et rektangel i den størrelsen du ønsker at slufsa skal være. Brett rektangelet i to med  retten inn og sy langs de åpne sømmene. Jeg har lagt litt tynn vatt inni for å få den litt mer fyldig. Klipp et hull bak på slufta og vreng den ut igjennom hullet, slik at retten kommer ut og sømmene blir borte. Ønsker du slufsa fyldig trer du inn en vattbit før du tar et bånd og knyter rundt midten.

Slufsa sys på for hånd når shortsen er ferdig. Hva synes dere? 

Vår og Sommer LUE (mønster og fremgangsmåte)
MØNSTER

Finn frem smørpapir, en blyan/penn og en saks. Først skal du tegne delen som skal dekke bakhodet til babyen (se bilde 2). For å få riktig mål kan du trekke et målebånd fra nakken på babyen og opp til bakhodet stopper - legg på en cm til sømkant. Sett to kryss etter lengden du målte og brett smørpapiret dobbelt. Tegn en bue som blir litt smalere mot bunn og en rett strekk ut fra det nederste krysset slik du ser på bildet under. 

Klipp og brett ut igjen smørpapiret så ser du at du får bakdelen som er symertisk rund og fin

Bruk målebåndet til å måle hvor langt det er rundt delen som du nettopp klippet ut. Bare den buede delen, ikke den rette. Dette er målet på hvor lang neste mønsterdel skal være. Neste del er en rektangel som er så lang som målet rundt bakdelen og mellom 10-15 cm bred. Får å få et nøyaktig mål kan de legge målebåndet på toppen av hodet til babyen og måle hvor langt det er fra toppen av hodets bakkant (der hvor bakdelen vi har tegnet skal stoppe) og frem til der du ønsker at luen skal stoppe ved pannen. Legg på en cm til sømrom. 


Klipp ut to deler av hver av mønstrene du har tegnet, et ytterstoff og et innerstoff. Jeg har bomull ytterts og en gammel gulpeklut eller gassklut som for. 
Den siste delen du ser på bildet under skal bli rynkekanten foran på luen. Den må være 6 cm bred, og lengre enn rektangelet du har tegnet. Jo lengre den er jo mer rynkete kan du få kanten. 

FREMGANGSMÅTE

Finn midten på bakdelen og rektangelet ved å lage en liten brett, start med å feste delene fast med hverandre fra toppen og nedover til bunn, rettsiden mot rettsiden. Sy rundt. Sømmen skal da bli på vrangsiden.

Tre de to luene (for og yttersiden) i hverandre, RETTE MOT RETTE! - altså skal det ikke være noen sømmer i mellom luene. Eks: Vreng ytterforet slik at retten kommer ut og tre innerforet som fremdeles er på vrangen over. Fest med et par nåler i bunn av luen, og sy en søm som fester de med hverandre. 

Når du vrenger luen fra hverandre vil den se slik ut som på bildet under. 

Finn frem den lange tynne delen som skal være rynkestykket foran på luen. Brett den dobbelt med retten ut og stryk over så den holder seg i denne formen. For å lage rynkene setter du symaskinen på rett søm og gjerne 3 i stinglengde (jeg syr med stinglengde 2 til vanlig). Ikke sy frem og tilbake for å feste tråden slik du pleier, bare sy en søm langs endekanten. Når du har laget denne sømmen kan du trekke i en av trådene på enden og snurpe stoffet sammen. Snurp til du får ønsket rynke. 

Nå skal rynken sys på luen. Start på toppen igjen med å feste den fast med ytterstoffet på luen. legg kanten mot kanten. Når du nærmer deg bunn av luen lar du rynken "skli" ut av stoffet. Slik at den sklir ut rett før innerstoffet begynner.

Sy den fast og klipp til kanten slik at resultetet blir som på bildet under

Tre luen på kneet ditt med ytter foret inn mot beinet og tre innerforet over lua. Brett inn kanten hele veien rundt og fest med nåler slik at den akkurat dekker sømmen fra rynkekanten. Fest knappenålene ut og inn slik jeg har gjort. 

Sy innerstoffet fast for hånd på innsiden (da blir sømmen helt gjemt og veldig pen) eller vær litt lat som meg og sy den med maskinen. Sy ALLTID fra retten for å få en pen søm. Bruk hodet på symaninen til å få en så rett søm som mulig. Dere kan se at jeg har enden på hoden langs kanten til rynkene. Når knappenålene står rett ut og inn gjør det ikke noe om du syr over de, det er også enkelt å dra ut nålene om du ønsker det rett før du syr over dem. OBS OBS!! La det stå åpent 1,5 cm i bunn på hver side. Der skal snoren til luen ut så dumt å sy igjen der ;) 

Siste sømmen er i bunn langs luen. En rett søm som går ca 1,5 cm over bunnen. Da får du et rom hvor snoren skal trekkes igjennom. Når det er gjort fester du snoren til en sikkerhetsnål og trer den igjennom og luen er ferdig ! Fornøyd frøken i hjemmesydde klær ^^, Svar på spørsømålsrunde (SY-relatert)

 

GENERELT


Er det mye billigere å lage klær enn å kjøpe de? /Syntes stoffet virker dyrt når det er 80 kr meteren, kanskje fordi jeg ikke vet hvor mye man trenger?

 •  JA! Til barnekropper er det langt billigere å sy selv enn å handle til og med på H&M. Eks: en fleeceheldress i str 56 koster 35 kroner. Eks: Jeg handlet babyullstoff for 393,- ut av det fikk jeg 3 bodyer, 7 ullbukser og to smekker. En bukse til meg kommer fort på 150 kroner, så der er det ikke så mye å spare fordi det går så mye mer stoff.  
 • Du finner stoffinformasjon om hvordan type stoff og hvor mye du trenger HER. 

 

Hvor er det billigst og skaffe stoff og tilbehør til klær/puter/gardiner osv?

 • Det er billigst å kjøpe stoff + tilbehør hos Stoff&Stil, evt utenlandske sider. Jeg var på en stoffbutikk i Tønsberg, der kostet det samme stoffet som de har på Stoff&Stil 200 kroner meteren i stedet for 80 kroner meteren som det koster på Stoff&Stil. 


Ullstoff? Hvor får man tak i det?

 • Stoff&Stil mangler ullstoff man kan sy mye barnebodyer av. Ullstoffet deres er tykt og stivt og passer bedre til en kåpe. Derfor handler jeg ullpårull hos JANUS.no

 

Det store symaskinspørsmålet:

 • Jeg begynte å sy i sommer med den symaskinen jeg hadde fått av mamma til jul julen før. Hvilket betyr, jeg kan desverre ikke anbefale noe som helst og jeg aner ikke hvordan den ene er sammenlignet med en annen. Alt jeg kan svare på når det kommer til symaskin er at jeg har en Berlina, Bernette46. Det er i følge min mamma en av de billigste ordentlige symaskinene. Til hobbybruk er det ypperlig. Bernina er også "rolls royce" når det kommer til symakin i følge mamma og damen i symaskinbutikken jeg var i. Mamma kjøpe seg ny symaskin nå til alt for mange tusen, men hun hadde hatt sin forrige Bernina siden konfirmasjonen, altså over 35 år.

 

Overlocken din- fornøyd? Eventuelt ikke fornøyd? Hvorfor er overlock noe å investere i?

 • Akkurat nå er jeg ikke så fornøyd fordi det er noe galt med den :((( Får ikke sydd, så den skal på reparasjon, men det er nok jeg som har vært litt uheldig og fått en maskin med en feilstilling. Men før den begynte å tulle: Elsket den fra første sekund! Overlock er ikke noe du investerer i om du har tenkt til å sy 5 plagg i løpet av et år, ved mindre du har litt for mye penger og plass. Men en overlock maskin er en symaskin som lager den sømmen du finner inni omtrent alle klær. Den lager en bred og solid søm samtidig som den skrærer der den syr så stoffet blir "gjemt" inni sømmen. Det er veldig tidsparende og bruke en overlock fordi da syr man en søm også er man ferdig med den sømmen. Med en symaskin må du sy over det hele kanskje to ganger for å få en sterk nok søm for så å klippe kanten så den blir pen. 
 •  Nei, man trenger ikke overlock for å sy de klærne jeg syr :)
 •  Jeg gikk ikke på kurs nei, det følger med en bruksanvisning, også har jeg prøvd meg frem. Den er enklere å bruke enn en symaskin synes jeg, men mer komplisert å tre i trådene ;) 

 

Kan alle lære å sy?

 • Ja, hvis lysta er der får alle det til. Det er ikke slik at du må ha en spesiel evne som for eksempel man må ha for å klare å tegne en fin tegning. Litt øving med å sy rette sømmer så er det meste mulig.    

 


 

MØNSTER OG MALER

Hvor finner du oppskrifter fra?

 •  Jeg tegner de fleste malene selv så oppskriftene finner jeg i hodet mitt. Men jeg har kjøpt oppskrifter på stoff&stil, boken "sy myke barneklær" og til jul fikk jeg boken "sy klær til kidsa"- den har jeg ikke fått åpnet enda, men det kommer nok så fort overlocken henger på greip igjen :) 

 

Kan du legge ut flere maler?

 • Jeg har lyst til å prøve på det ja, problemet er at jeg ikke kan legge ut andres maler, da må jeg tegne de selv, og jeg kan godt tegne en mal til snuppene mine eller meg selv, men det betyr ikke at den malen passer til deg og ditt barn. Derfor er det litt vanskelig med tanken på størrelser. Men jeg kan prøve å tegne mønster og vise hvordan man tar mål slik at man kan tegne til seg selv :) 

 

Hvordan tar du mål for å sy klær til deg selv? ikke helt hvor jeg skal ta mål fra og hvordan jeg skal tegne opp mønsteret ut fra målene mine..?

 • Veldig mange som lurer på dettte. Jeg skal se om jeg kan lage en videoblogg om det, er så vanskelig å forklare ved å skrive :) Men jeg trur at det aller letteste er å kjøpe et mønster. Da forstår du hvordan prinseppene er også kan du variere selv ettersom hvordan du vil ha modellen, smalere, korter, bredere osv. Du får kjøpt MØNSTER HER.

 

Jeg lurer på om du klipper baksiden i to deler når du lager kosedressen med kun et stoff. F.eks fleecedressen. Eller har du hele bakstykket i en del? (I stedet for 2 halve)

 • Alltid i to, det er fordi det man trenger den spissen i rompa på mønsteret for å få en god passform som følger den runde rompa til babyene våre 

 

Regner med du har brukt mønster til stoff&stil før, så kanskje du kan hjelpe meg med hva de mener med noen av disse begrepene/beskrivelsene:

 •  Dette er kanskje problemet når man kjøper mønster. De bruker et syspråk som ikke alltid er like enkelt å forstå. Jeg kan ikke dette språket selv, men med logisk tenking og noen feil forstår man hvordan man skal gjøre det. Jeg har gjort noen feil før jeg har tolket "språket", det lærer vi av :) 

 

Har du mål på bæresjal? Så du la ut bilde på instagram, og disse bæresjalene er jo så dyre! Derfor vil jeg prøve selv :-)

 • Jeg sydde bæresjal av jerseystoff til jentene, det funker bare til nyfødte før de blir for tunge. Måla mine var 60 cm ganger 4-5 meter. 

 SYKordan syr du igjen buksene i skrittet?

 

Kordan syr du på slike ender på armer og ben?

 

Kan du legge ut hvordan du tegner mål til sparkebukser og vise hvordan du syr i det innvendige stoffet?

 • Sparkebuksa jeg har sydd er mønster fra Stoff&Stil, du finner det HER

 

Hvor lang tid bruker du på å sy et klessplagg\antrekk til jentene dine?

 • Det varierer jo veldig, men fra en time til 2-3. 

 

Jeg ser du skriver at du bruker først en rett søm, og en sikksakk utenpå den igjen. Det jeg har lest er at på klær, så skal man bruke sikksakk og ikke rett søm, pga at rettsømmen klarer ikke å strekke seg, og rakner. Er det ikke bedre å sy kanskje to sømmer med sikksakk?

 • Du har rett. Det kommer så klart ann på stoffet. Syr du i rent bomull er det ikke strech og da kan du fint sy med rett søm. På veldig elastiske stoff holder ikke dette. Da får de heller prøve med to sikksakk. Det enkelste da er kanskje å kjøpe en tvillingnål. 

 

Hvordan sy ribb på bukse i livet, uten at den blir for kort? Jeg strekker og strekker ribben, men likevel blir det for mye bukse og for lite ribb på slutten,og buksa blir helt skreiv bak.

 • Fest med nåler først? Om ribben er mindre i omkrets enn selve buksa når du strekker ut ribben vil den ikke passe. Så sjekk at du har så mye stretch at den kan bli like stor som buksa :) 

 

Hvordan er det å sy i ull? Glir det lett unna, eller er det som å sy i Jersey stoffer? Hvilken nål bruker man til ull?

 • Det varierer på ullstoffene, men ofte er det enda bedre stretch i ull og ja da er det litt vanskelig å sy med vanlig symaskin fordi stoffet drar seg. Jeg bruker overlock til ull. Men det finnes bare utfordringer, ingenting er umulig :) 

 

Har du noen tips til å kante med ribb med vanlig symaskin? Synes det er vanskelig å få fint. På nette finner jeg bare tips om hvordan man skal gjøre det med overlockmaskin og tvillingnål, og jeg har ingen av delen. 

 • Jeg brukte jo bare vanlig symaskin før jeg fikk overlocken, synes vel nesten det er lettere å sy på ribb med symaskin enda fordi den er litt nettere ved syhodet. Jeg har bilder av det HER. (punkt 10-15)

 

Når du syr med vanlig maskin, må du knyte trådene ellerno etter du har kuttet av etter du har avsluttet en søm? 

 • De fleste/hvis ikke alle symaskiner har en knapp/spak som gjør at du kan sy tilbake. For å feste en tråd både når sømmen starter og avslutter syr man et par ganger frem og tilbake.

 

Hvor får du inspirasjon og tips til hva du skal sy?

?   Jeg får inspirasjon om jeg ser et plagg jeg synes er fint. Inspirasjonen til å sy kommer også av at det er veldig mye penger å spare på det og jentene får klær som er unike, det synes jeg er veldig moro. 

 

Jeg lurer på hvordan du lærte å sy?

 • Jeg har en mamma som har gått et år "søm" tidligere i livet sitt. Hun er virkelig god med symaskina om hun først setter i gang. Så da jentene ble født kom hun med en del klær til dem fordi det ikke var så lett å finne riktige klær fordi de var så små. Prematurklær er også ofte fryktelig dyrt synes jeg. Jeg satte så stor pris på de hjemmelagde klærne, og syntes de var så behagelige for de små, særlig ballongbukser. Så jeg spurte om mamma kunne lære meg. Hun satt seg ned meg meg og lærte meg hvordan jeg skulle sy bukse og lue. Etter det var jeg bitt av basillen :) 


Mitt aller første sett ^^, 

 

 

 

 

VIDEOBLOGG (Sy bukse)

 
Jaja, det den kom litt senere enn planlagt, men jula kom meg litt i forkjøpet og plutselig ble det litt liten tid til redigering av film. 

Nå har jeg laget ferdig filmen om hvordan man syr en bukse med lommer og ribb i livet og på beina. Mange lurer på hvordan jeg gjør det om jeg lager en voksenbukse, og det er AKKURAT likt, bare med litt andre mål på stoffet. Haha. 

Jeg må bare beklage en veldig forkjølet meg under filmingen som resulterer i hes stemme og pusting med munn. At det går ann :P Ler meg i hjel når jeg sitter å ser på meg selv, men håper i hvertfall at jeg fikk frem poenget slik at dere kan klare å sy en bukse om dere ønsker å prøve. 

Denne filmen starter når jeg er ferdig med å klippe ut mønster til buksa jeg skal sy. 

Jeg har ikke mønster på voksenbukser, men jeg har delt mønster på barnebukse fra 0-3 år, det finner du HER


Om du trenger stofftips finner du det HER 

Lykke til om du vil sy en slik bukse :D Veldig deilige til små og store. 

SNART BLOGGVIDEO av denne fine BUKSA

 

Etter at jeg la ut innlegget av meg og familien min i de hjemmesydde juleklærne (blogginnlegg her) fikk jeg veldig mange spørsmål om jeg kunne legge ut oppskrift på hvordan jeg syr klærne.
De søte heldressene til jentene har jeg allerede delt både MØNSTER og FREMGANGSMÅTE på, jeg har bare brukt forskjellige stoff. Et mønster er et mønster det er utrolig hvor stor variasjon man får bare ved å bytte stoff. Jeg skrev at om det var stor nok interesse så skulle jeg lage en bloggvideo om hvordan man syr en bukse som de buksene på bilde over. Interessen var større en forventet så da ble jeg jo nødt til å lage film da ^^,  Nå har jeg filmet alt, så nå gjennstår det bare en del redigering før jeg poster filmen på bloggen. 

Jeg har sydd buksen i barnestørrelse fordi jeg har lagt ut mønster på på barnebukse også her på bloggen, jeg gjør det på eksakt samme måte når jeg syr i store størrelser, du må bare endre på målene. 

Her har dere en liten smakebit på den ferdige buksen som det snart kommer en video av hvor jeg viser fremgangsmåten fra et stoffstykke til en fiks ferdig bukse :) 

I mellomtiden må dere gjerne tegne klart mønster om dere vil prøve å sy en slik bukse. Denne gangen har jeg sydd av fleece fordi vi går mot de kaldeste mnd av året, men stoff er så klart helt valgfritt :) 

MØNSTER på bukse str 56-104 finner du HER

Mønster i voksenstørrelser har jeg ikke, men formen på mønsteret et likt som over, så ta deg en titt og tegn opp med dine mål!  

 

STOFFTIPSDaglig får jeg spørsmål om hvilke stoffer man kan bruke til hva, hvilket stoffer jeg kjøper og hvor mye stoff man trenger til det ene og det andre. Derfor tenkte jeg det var like greit å skrive et blogginnlegg om det enn å svare en og en som spør :D 

Det finnes et hav av stoffer der ute, men jeg kan i hvertfall vise dere noen og prøve så godt jeg kan å forklare hvordan stoffene er og hva de kan brukes til. 

FLEECE
Er vel det rimligste stoffet du kan kjøpe og er veldig godt og varmt. En meter koster 50,- hos stoff og stil. Jeg husker jeg klarte å få to heldresser ut av det da jentene var små. 
Fleece egner seg godt til utenpådresser, genser/jakker, bukser, tøfler (husk det blir glatt uten skliknotter) luer og votter. 
Fleece puster litt dårlig så lurt å ha en body og en strømpebukse under (for eksempel i ull) 


 

RIBB stretch jersey
Ribb er veldig fint å bruke i livet på en bukse eller i enden av beina og armene. Ribben er lett og kjenne igjen fordi den har veldig god stretch som ser ut som slike striper når du strekker den ut. Det er pga stretchen den er fin til dette bruk, fordi den da brukes for å holde klærene på plass. Stoffet er heller ikke så veldig tykt som hadde vært dumt når man lager ribb fordi stoffet legges dobbelt før det sys på.

 

BABYULL
Ull er ikke noe spesielt dyrer å kjøpe som stoff, men vi vet alle at ulltøy koster langt mer enn de andre stoffene når vi handler det ferdige produktet i butikken. Her finnes det også forskjellige typer. Det hvite stoffet kalles krinkelull, og er samme stoff om du ser den herlig gutten under er kledd i. Krinkelull er tykkere og varmere enn de andre, samtidig som det er veldig godt og mykt. Stoffet er perfekt til å sy samme type klær som fleece. Dress, bukse, genser, jakke, lue, votter, tøfler :D
Stoffet som er stripete lille og rosa er ribbstrikket og passer perfekt til body og stilongs. 
Det burgunderfagede stoffet er tykkere enn de stripete og tynnere enn det hvite. Jeg brukte det stoffet som ribb til liv og bein på den ullbuksen jeg sydde som er avbildet over.  


 

CHENILLE stretch 
Under ser du bilder av chenille, chenille er et kjempe godt stoff til de små, det har en pusete overflate så det er kjempe mykt å ta på. Stoffet er kjempefint å bruke til bukser og gensere, evt heldresser

 

ISOLI
Kjennes ut som det stoffet som er i joggebuksa og hettegenseren din. Litt tykkere, og deilig og myk med børstet innside. Det er ikke så veldig mye stretch så hvis man skal sy bukse eller genser er et lurt å kjøpe ribb ved siden av til endene. Eller så kan kan bruke strikk  
 

JERSEY strecth
Jersey er vel egentlig en samlig av flere stoff som det er god stretch i. Stoff&Stil har mange jersey stoff med forskjellig print som super deilige og elastiske stoff. Perfekt til koseplagg, pyjamas, body, myke tynnere bukser. 
Her finner du jerseystoff som er ensafaget.  BOMULL
Bumull tenker mange er det typiske t-skjortestoffet, men det er feil, hvis det er stretch i bomullsplagget er det blandet med noe annet. Bomull har nemlig ikke stretch, men er veldig fine stoff og sy balongbukse eller sparkebukser av. Andre ting bomull er perfekt til er sengesett.  
Stoff og stil hadde ikke en side på nettsiden med bomullstoffene. Men de stoffa med print som det stor BOMUILL foran er slike stoff.  


HVOR MYE STOFF TRENGER DU?? 


Tegn opp mønsteret ditt og mål hvor langt plagget er. Legg på 10 cm så har du svaret. Grunnen til at du skal legge på litt er fordi nesten alle stoff krymper litt ved første vask. VASK DERFOR ALLTID STOFFET FØR DU BEGYNNER Å KLIPPE OG SY. 
Kjøper du mønster fra stoff&stil står det på hvor mye stoff du trenger å kjøpe. 

DEL 2 hjemmelaget varmepose

Da var varmeposen min ferdig og jeg skal vise hvordan dere går frem. 

DEL 1 FINNER DU HER 

Dette trenger du:

 • stoff - helst bomull eller lin. Jeg har brukt stretch stoff på denne, det kommer jeg ikke til å gjøre igjen fordi det er vanskelig å få det pent da stoffet drar seg. 
 • symaskin
 • matpapir på rull
 • ris/bygg 

Når motivet er designet så setter du deg ned å tegner alle delene hver for seg på matpapir du får kjøpt på rull på butikken til rett over 10 kr. Matpapir er gjennomsiktig, så det kan fint legges over og tegne etter det under. 

De delene du skal ha to av trenger du ikke tegne to ganger, men legg de på et dobbelt stoff, og kipp, da får du to like deler.

Når alle delene er klipt ut, kan du legge de på plass for å se at du ikke mangler noe. Her har jeg også klipt ut en oval som skal bli innerposen i ugla mi. Veldig kjekt å kunne ta av stoffet og vaske det. Innerposer bør være laget av naturprodukter,  bomull eller lin er fint. Er stoffet syntetisk kan det nemlig ta fyr når posen skal varmes. 
Legg merke til høyre vinge så har jeg laget en liten ekstra kant. Det er fordi jeg skal kunne brette kanten inn slik at jeg får en åpning til å ta av og på trekket.  

Det er lurt å feste delene til stoffet før du syr de på, det beste er å bruke vliselin som er ment til å feste stoffer sammen. Det limes sammen ved å stryke over stoffa med vliselinen i mellom. Har du ikke det bruker du bare litt vanlig lim, denne posen skal ikke vaskes like mye som en genser så det holder i masse vis. Det er bare fint at stoffet sitter fast i det vi skal sy rundt kantene så stoffet ikke fytter seg. 

Når delne er limt på kan du sy sikksakk langs kantene. 

Når du har sydd fast alle delene legger du stoffa med vrangen ut og syr rundt. OBS: la det stå åpent et sted slik at trekket kan tas av og på innerputen. 

Innerputen sys på samme måte. Vrangen ut, og sy rundt. La det stå åpent et lite hull hvor du kan helle i fyllet. 

Her er fyllet. Jeg bruker ca halvparten av hver. Hele byggryn kostet ca 10 kroner, og firstprice ris kostet ca 15. Risen er billigst, men bygg holder vist litt bedre på varmen. Derfor ble det en kombinasjon av begge hos meg 

Hell risen og bygget i posen ved hjelp av en trakt eller en avkuttet flaskehals. 
Når du har så mye ris du ønsker syr du igjen hullet.

Varmeposen varmes 2-3 minutter i mikrobølgovnen og legges inn i trekket sitt. 

 

 

Del 1 hjemmelagde varmeposer

Det er lenge siden jeg har hatt penn og papir foran meg nå, og når jeg endelig finner det frem kommer jeg på hvor glad jeg er i å tegne, og jeg elsker hvordan pennen får frem resultatet. Grunnen til at jeg tenget i kveld var ikke fordi jeg skulle lage en fin tegning, men designe en pute jeg skal sy, og ikke en hvilken som helst pute, men en varmepute. Åh, som jeg gleder meg til å se og teste resultatet ^^, Hva er vel ikke bedre enn en varmepute ved tærne på kalde vinterdager eller mot korsryggen når menssmertene er på sitt verste?

Jeg tenkte å dele med dere hvordan dere kan lage en slik varmepute. Noe alle hjem må ha spør du meg, og nå som det snart er jul er jo dette en perfekt gave til store og små!

Sett deg ned å tegn akkurat det motivet du vil. Om du vil gjøre det så enkelt som mulig lager du bare et rektangel eller en oval og kjøper inn et fint stoff.

Jeg har fremdeles dilla på ugler så jeg tegnet en ugle ^^, hele uglen er lagt på en oval. De andre delene må jeg klippe ut og sy på del for del.

Når designet er klart må du tegne alle delene i den riktige størrelse og klippe ut. Jeg tegner på matpapir på rull og klipper ut, etterpå legger jeg delene på stoffet, fester med et par knappenåler og klipper ut.

Vel del 1 handler bare om designet, så tenker jeg stopper her og viser noen bilder. Om kort tid kommer resten av fremgangsmåten og det ferdige resultatet

Så enkelt syr du en BARNEBUKSE

 
Steg for steg hvordan sy en barnebukse med strikk i livet og i beina

Dette trenger du:

 • stoff (bomull er det enkleste stoffet å sy disse av). 
 • strikk + en sikkerhetsnål til å tre strikken med
 • evt blonde om det er ønskelig
 • strykebrett og strykejern
 1. gå inn på MØNSTERET for å tegnet mønster i den størrelsen som måtte passe ditt barn. Mønsteret er en standar buksemal, siden denne buksen lages med strikk må du plusse på litt lengde oppe og nede til brettekanten. Ca 2cm ekstra i bunn og ca 3 cm på toppen. 
 2. Når mønsteret er tegnet, klipp det ut og legg det på stoffet som er brettet dobbelt. Når du klipper ut delene får du to deler. En til hver halvside av buksa. 
 3. finn beinet på buksedelene (den smaleste siden og gjør som øverste bilde til høyre -> legg stoffet med vrangen opp på strykebrettet, brett en kant ned ca 1cm stryk over og brett over en gang til ca 2 cm. Stryk over slik at det holder seg.
 4. så festes blonden på om det er ønskelig, hvis ikke gjøres det på samme måte uten blonde. Legg stoffet med retten opp på symaskinen og blonden oppå. Blonden plasseres nærme kanten, sy en rett søm på blonden hele veien 
 5. snu slik ar vrangen kommer opp, og sy en søm nærme kanten på bretten du lagde. Pass på at det blir så bredt i mellom disse to sømmene at det er plass til strikken i mellom. 
 6. fest en sikkerhetsnål på strikken og tre den igjennom denne løperen vi har sydd. 
 7.  Gjør det samme på begge beina, tilpass strikken slik at den blir passe stram til barnets fot og fest den med kappenåler slik at den ikke forsvinner inn i stoffet. Legg beina dobbelt med vrangen ut og sy beinet sammen. PS: IKKE SY HELT OPP, la det stå igjen ca 5 cm. Se bilde under.
 8. Når begge beina er sydd, finn framsiden av stykkene. Det finner du ved å legge stoffene flat  på bakken slik som bilde nederst til venstre viser. Da ser du at baksiden er høyere og litt smalere, mens framsidene er kortere og bredere. Legg fremsidene sammen, rette mot rett og sy sammen, hele veien. 
 9. Gjør det samme med livet som med beina, men lag kanten så bred at det blir plass til to strikk. Brett og fest med nåler før du stryker lett over. Om det er ønskelig med blonde, festes den på samme måte som på beina (legg stoffet med retten opp, legg blondet på og sy over) Sy føste søm nærmest kanten, andre søm nærmest brettekansten og den siste sømmen i midten, da er det lettest å få mellomrommene mellom sømmene like brede.
   
 10. Gjør det samme som på beina med å tre inn strikk i livet. Når strikken er strammet til ønskelig størrelse legges baksidene sammen, rette mot rett, og sys igjen. Da vil du få et hull i bunn, slik du ser på bilde under til høre. Dra beina fra hverandre som en spagat så ser du hvor du skal sy den siste sømmen.
 11. Tadaaa! Din bukse er FERDIG LYKKE TIL :D 

Håper virkelig dere setter pris på slike innlegg, for det er bra med jobb :P