hits

SySkole

Syskole del 5

Hvordan tegne mønster ut i fra et kjøpt klesplagg? 

- Alle syskoleinnleggene finner du her - (Beklager litt forsinket innlegg, på grunn av sykdom) 

Noen av klærne våre blir alltid en favoritt i klesskapet, og har ikke du også flere ganger tenkt - denne skulle jeg ønske jeg hadde flere av i en annen farge? 

For noen modeller sitter som et skudd, og er en på let etter noe i samme gata så er det bare å drømme om å finne det igjen i butikkene. Da kan det være veldig gøy å tegne mønster, og sy plagget selv. 

I dag har jeg tenkt til å vise dere hvordan jeg tegner av en genser fra jentens klesskap. Det er ikke en favoritt, men en basic-genser som passer til alt, og som jeg ser at jentene skulle hatt flere av, nå som bodyene må ut av klesskapet. I tillegg er en basic-genser første steg til de mer avanserte genserene med hetter, eller jakkeåpninger. 


For å kunne tegne mønster selv er det noen grunnleggende faktorer vi må kunne. Tegningen jeg har laget under viser hvordan mønster skal se ut til to typer gensere og en bukse. Kall det gjerne et basic-mønster for de fleste mønster innen t-skjorter, gensere, kjoler, penbukse, joggebukse, shorts, jumpsuit, osv... 

Genseren som blir tegnet i dette innlegget er den nederste genseren på bilde. Det som er viktig med mønsteret er den buede delen av armene, som er helt nødvendig for at passformen skal bli god over skulderen til barnet / eller oss selv. 


Slik tegner du mønster etter en gammel genser: 

Først streker du opp en linje som skal bli midtlinjen av genseren din. 

Brett genseren dobbelt og legg den slik at midten ligger inntil streken du har tegnet. Tegn så rundt genseren, tegn en cm på utsiden så får du sømrommet du trenger når du skal sy. I bunnen har jeg tegnet den enda litt lengre ned, for det første er denne genseren litt kort - så jeg ønsket den litt lengre. For det andre skal det være en oppbrett i bunn som du trenger 2 cm ekstra sømrom til. 

Når du fjerner genseren har du da en tegning som er tilnærmet lik min tegning under ↓

Marker så opp linjen til armhulen. 

Fronten på genseren har en større utrigning enn baksiden, derfor har jeg striplet opp en linje som går ca tre cm lengre ned i halsringen. 

Brett så arket dobbelt langs midtlinjen og klipp ut. 

Mønster arm: 

Tegn en midtlinje, om du tegner den horisontal eller vertikal er for meg det samme så lenge du får plass til armen på arket ditt ;) 

Legg mønsteret til kroppen slik at enden av skulderen er på høyde med midtlinjen din. På denne måten finner du ut hvor lang armen skal være der den festes til kroppen. 

Så tegnes den svakt-s-formede linjen fra midtpunktet og ned til høyden på armhulen. 

Legg gjerne genserermet langt midtlinjen får i finne lengde og tykkelse, og tegn rundt. PS: husk at det er oppbrett ved håndleddet også, så legg til to cm ekstra på lengden! 

Det ferdige mønsteret, brett det langs midtlinjen og klipp ut. 

De to mønsterdelene. 

Det kan være lurt å ha en åpning på skulderen, da kan du tegne på en cm på den ene siden som du kan ha til brett og knappefeste. 

- Fortsettende innlegg: SY GENSER STEG FOR STEG

- Ny bak symaskinen? Les alle SYSKOLE- innleggene 

- Se flere mønster og syoppskrifter 

- Speiltvillingene på Facebook - 

 

SySkole Del 4

Forslag til mønster for nybegynnere


"Hva er det greiest å starte med, når jeg er helt ny bak symaskinen?" Er det mange som spør meg om. Siden du nå vet det du trenger om symaskin og utstyr, tenkte jeg å gi et forslag til ulike plagg du kan sy. 

Jeg har valgt meg ut noen av mine favoritter, som både er enkle å sy, men som også er plagg som kommer til å bli godt brukt. Å ta for seg et avansert bursdagsantrekk kan vi helle komme tilbake til senere. 

Rekkefølgen på plaggene under er ikke tilfeldige, jeg trur denne rekkefølgen vil gi deg et godt grunnlag innen syferdigheter med stigende vanskelighetsgrad. Du kan så klart gå for noe helt annet, og flere mønster ligger ute under kategorien SYOPPSKRIFTER. (Noe som minner meg på at der må det virkelig ryddes opp slik at det blir en mer oversiktelig side)! 


Du finner alle innleggene til SySkolen HER

 

- Speiltvillingene på Facebook - 

Syskole Del 3

M Ø N S T E R 


 

Hvor finner du mønster? 

Det å sy er ikke i seg selv så vanskelig, verre er det kanskje å vite hvor du skal finne gode mønster og fremgangsmåter. Stoff og Stil er vel den største stoffbutikk-kjeden i Norge. De selger enkeltmønster på diverse plagg og forklarer både hvor mye stoff du må kjøpe og hvordan du trer frem. Dessverre er det ofte et innviklet syspråk og vanskelig å følge syveiledningen.

Det finnes en rekke bøker med mønster og syveiledninger. Det er å anbefale og ha et par av disse, og det gjelder å bla igjennom for å finne det du selv liker. Har du noen forskjellige mønster i hjemmet kan du enkelt gjøre de om får å lage flere og unike mønster. 

I SYOPPSKRIFTER finner du oppskriftene jeg har delt, disse er gratis, men krever at du må tegne mønster selv etter forklaring. 


Det finnes noen grunnregler på mønster når du skal sy bukse/tights/shorts og genser/body/t-shorte/langermet kjole. For mønsteret tegner ikke helt som du kanskje forestiller mønsteret i hodet. 

Buksemønsteret ser ut som under, og ved enkle variasjoner kan du lage alt fra shorts til tights. Men det er viktig å få med seg at buksa er høyere bak enn foran for å få den over rumpa. De viktige målene er innside bein, omkrets lår og halve livvidden. Med disse tre måleenhetene kan du faktisk klare å tegne et buksemønster selv. Når du bretter buksebeinet dobbelt skal selve beinet være lik hverandre, men midt foran skal stikke litt lengre ut enn midt bak, og være litt lavere. 

Gensermønsterene har jeg tegnet i to forskjellige modeller. Begge er veldig fine, men legg merke til armene som er tegnet ved siden av hver genser. Det er viktig at en genser med hull til arm har en arm som ender ved skulderen i en bue. Dette gjør at armen får bedre passfasong siden den skal over skulderkulen vår. 
Den andre modellen har armer som går helt opp til halsringen, og tegnes derfor annerledes. Jeg går alltid nærmere inn på hver enkelt når vi vidre skal begynne å sy. 

Når du har det mønsteret du ønsker å bruke, om det er fra Stoff og Stil, en bok eller meg, så er du klar for å klippe ut stoffdelene. Jeg har derfor et siste tips før du kommer igang med syingen: Om du skal sy av et stoff med stretch er det veldig viktig at du legger mønsterene med riktig trådretning. Et stretch-stoff har alltid strechen bare den ene veien, som er horisontalt. Mønster dele dine må alltid legges slik at stretchen er der hvor delene går i bredde og ikke i høyde. Du ønsker ikke at plagget skal kunne strekke seg på lengden, men på bredden slik at plagget blir enkelt å tre over en stor bleierompe, eller skuldre. Da er vi faktisk klare til å sy! Om du ikke har tålmodighet til å vente en uke, kan du sjekke ut SYOPPSKRIFTER og sette i gang med det samme. 

Les også: 

- Syskole Del 1 -  Hvordan komme i gang? 

- Syskole Del 2 - Mønster, stoff og søm


- Speiltvillingene på Facebook - 

Syskole Del 2

Litt om mønster, stoff og søm 

Stoff og mønster


Før du kjøper stoffer er det greit å ha en tanke rundt hva du skal sy, hvis ikke er det en fare for at du ender opp med mye stoff du ikke får brukt. Er du helt fersk bak symaskinen anbefaler jeg deg å starte med enkle oppskrifter og lette stoffer å sy i. Rene bomullstoff er absolutt å anbefale for nybegynnere, og da kun du for eksempel sy en ballongbukse eller en bluse som bilde over. 

For å vite hvor mye stoff du trenger gjør du det lurt i å tegne opp mønsteret ditt først, om du ikke kjøper ferdig mønster med forklart stoffmengde du trenger. Mønster tegner du på matpapir som du får kjøpt på rull for 10 kroner i matbutikken.

Her er et eksempel på hvordan du regner ut stofflengden du trenger: 

Jeg skal lage blusen over, og tegner opp mønsteret som jeg får forklart i mønsterveiledingen. Jeg trenger en fremside, en bakside og to små armer. Bomullstoffet jeg ønsker å bruke er 140 cm lang på rullen. Om jeg legger de fire dele ved siden av hverandre kan jeg se at jeg får plass til alle delene på lengde 140 cm. Da trenger jeg altså bare å måle høyden på fremside/bakside for å finne ut hvor mye stoff jeg trenger. Målet fra skulder til bunn av blusen er 65 cm, ok, jeg legger til 5 cm og kjøper 70 cm stoff. 

Alt stoff bør vaskes etter anvisning før du klipper ut mønsterdeler og syr. Dette er fordi de fleste stoff av en krypprosent ved første vask. 

Tidligere har jeg laget en stoffoversikt over de mest vanlige stoffene jeg bruker. 


Søm og nåler 

Jeg bruker alltid å sy to sømmer om jeg syr med symaskin, dette gjør sømmen sterkere, og bruker du stoffer som rakner (bomull/lin) så er du helt nødt til dette. 

Jeg syr først en rett søm 0,5 - 1 cm på innsiden av klippekanten, for så å sy en sikksakksøm mellom rett søm og klippekant etter på. Når du begynner å sy, fester du tråden både i starten og slutten av sømmen ved å kjøre symaskinen et par ganger frem og tilbake (alle symaskiner har en "sy bakover" knapp/spak). Normalt stinglengde: 2-3. På bomull bruker jeg 2 - 2.5 mm. Skal jeg sy i stoff med strech skrur jeg opp stinglengden for å unngå at stoffet drar seg; 3 til 3.5 mm. 

Når du syr i strechstoffer er det veldig viktig at du ikke holder igjen stoffet mens du syr, da vil stoffet strekke seg ut og sømmen blir bølgete. For å unngå dette må du heller fører stoffet sammen med symaskinen. Andre sømmer: 

Rynkesøm

For å lage en rynkesøm, syr du to sømmer parallelt med hverandre. Stinglengden kan gjerne være 3 eller 4. IKKE fest sømmen ved start og slutt ved å sy frem og tilbake. Når de to sømmene er sydd tar du tak i begge trådene på fremsiden av stoffet på hver side og strammer til så stoffet rynker seg. Rynkene kan festet ved å sy en søm midt i mellom rynkegangen når du er ferdig med å rynke. Så fjerner du de to sømmene du rynket stoffet med. 

Overlock: 

Overlock byr på en del sømmer alene, men for å vise hvordan en overlock søm er så er den avbildet under. Overlock er desidert best å sy med når du syr i strechstoffer, både fordi overlock maskinen ikke strekker ut stoffet mens det syr, og fordi det er god strech i selve sømmen. Tvillingnål 

Et annen nål jeg bruker mye når jeg syr er tvillingnålen. Den gir en kjempefin dobbelsøm. Du setter den i som en vanlig nål, men trer en tråd ekstra. Begge overtrådene trer du som normalt, men de ender i hver sin nål til slutt. - Syskole del 1 - Hvordan komme i gang? 

- Speiltvillingene på Facebook - 

 

SySkole Del 1


Foto: Kamilla Weigling / Barnas Bilder


Jeg fikk det beste tipset om å lage en "syskole" her på bloggen. Jeg deler oppskrifter og mønster fra tid til annen, og det er mange som har lært å sy på grunn av det. Det gjør at syinnleggene er veldig givende å lage. 

Selv startet jeg å sy for første gang da jentene var noen måneder gamle. Ved å se på julekjolene jeg sydde til jentene (bildet over), ser jeg hvor stor utviklingen har vært siden mitt første hjemmesydde plagg. Jeg trur også denne utviklingen er beviset på at alle som vil sy, får det til! 

Siden jeg selv har utviklet meg, har også noen av syinnleggene blitt mer avansert. Jeg glemmer rett og slett at noen ikke har begynt enda, og trenger de grunnleggende tipsene for å komme i gang. 

Så nå starter jeg "syskolen" hver onsdag. Jeg tar dere med helt fra begynnelsen, slik at alle nå har en mulighet til lære å sy. Sammen skal vi utvikle oss til gode skreddere, for å sy det er gøy og unikt. 


Hva trenger jeg for å komme i gang? 

Symaskin: 

Hvis du er blant de som har planer om å kjøpe en symaskin så kan jeg fortelle litt kort om mine erfaringer. 
Du kan få tak i symaskiner til alle prisklasser, de aller billigste finner du på for eksempel IKEA. Selv har jeg ingen erfaring med hvordan de er i bruk, men jeg har hørt at levetiden ikke er den lengste, så kanskje lønner det seg å spytte inn litt mer penger. 

Mitt beste råd må egentlig være å reise til en butikk som selger symaskiner, de kan finne en god symaskin etter prisklasse og bruk for deg. Selv har jeg bare hatt to symaskiner, begge av merket Bernina. Jeg anbefaler Bernina på det sterkeste (men jeg har ikke noe å sammenligne med). Bernina har en nybegynner symaskin (Bernina Bernette 46) til under 2000,-. Denne brukte jeg frem til jentene dro den i gulvet fra bordhøyde, og er en veldig fin symaskin å starte meg.

I dag har jeg Bernina B 330, en fantastisk symaskin. Prisen ligger på 10 000,- 

Overlock: 

Det er mange som lurer på om de skal kjøpe overlock fremfor symaskin, og da må jeg si at det må dere ikke. Overlock er en luksusmaskin som lager "fabrikk"sømmer på innsiden av klær. Jeg  bruke en vanlig symaskin like mye, om ikke mer, når jeg syr. Altså må dere ha symaskin, mens overlock er en god symaskin nr to for dere som forelsker dere i søm. 

Annet nødvendig utstyr for å komme i gang: 

En stoffsaks er helt klart å anbefale, en stoffsaks koster litt mer enn en vanlig saks, men den klipper også stoffet veldig mye lettere og penere. Jeg kjøper stoffsaks på Stoff & Stil, koster 230,-

Målebånd, får du alltid bruk for og er helt nødvendig i syskrinet

Knappenåler, trenger du når du skal klippe ut mønsterdeler, og når du skal sy de sammen. Helt nødvendig i syskrinet

Ekstra nåler til symaskinen, ingen ting er kjedligere enn om en nål brekker mens du syr. Da er det greit å ha et par ekstra på lur.

Tråd må du ha for å få sydd, og om det ikke følger med ekstra spoler til undertråd kan det være lurt å kjøpe noen ekstra slik at du kan spinne på tråd i ulike farger til undertråd. 

Sikkerhetsnål, bruker jeg veldig oftet, hver gang en stikk eller en snor skal tres kommer de til nytte. 

Sprettekniv, om du syr en søm feil (som du kommer til å gjøre), så hjelper denne deg med å fjerne sømmen. Helt nødvendig. 

Trykkapper, også noe du kommer til å få bruk for i denne syskolen I denne omgang holder det med en liten innføring i "før du kan starte", men siden mange har fortalt at de gir opp i det de prøver å tre tråd i symaskinen, så viser jeg dere en liten film på det. 

Selv om symaskiner er litt forskjellige, så er det stort sett tilnærmet lik tråtredning på alle. Neste uke blir det en liten innføring i ulike sømmer. 

- Følg syskolen via facebook -