ØDELAGT AV BABYMAT PÅ GLASS

 

Det var kanskje en sterk overskrift, men det føles faktisk ut som jeg har ødelagt Otilien min etter at jeg prøvde å gi middag på gass fra butikken. Begge jentene mine har alltid vært kjempe matglad og de har elsket grøt i forskjellige varianter og alt av frukt i noen mnd nå. De gaper og vifter med armer og bein under mattid. Frem til sist uke. Jeg har begynt så vidt begynt med middager, og jeg tenkte det var lettvindt å kjøpe middagsglass fra butikken de første gangene. Nå angrer jeg veldig på at jeg gjorde det. For det har resultert i at Otilie nekter å åpne munn når jeg kommer med skje. Jentene brakk seg som bare det av middagsglassene, og jeg har jo lest at det tar litt tid før de lærer seg å like smakene. Men ærligtalt, hvordan får de vanlige middagsretter til å smake kattemat? 

Jeg synes det er kjempe leit at Otilie ikke lengre vil ha mat med skje. Selv grøt som hun bøttet ned på før vil hun ikke lengre spise. Hun blir bare frustrert og gråter samtidig som hun prøver å knipe igjen munn. Hun til og med smiler med knipende munn hvis jeg prøver å få henne til å le med skjeen foran ansiktet hennes! 

Så i dag har jeg kokkelert med min mye dampkoker og blender fra Philips Avent. Så lettvind. Så sunt og så  mye bedre. 

Jeg har alltid hatt en plan om å lage mat selv, men bare testet litt med ferdigglass. Grunnen til at jeg ønsker å gi barna mine hjemmelaget mat er mange.

Det er langt sunnere, jeg vet akkurat hva maten inneholder og jeg utelokker fargestoffer og stivelse, sukker og salt som det blir tilsatt i ferdigprodukter. Jeg kan la de lære seg til å like hver ingrediens hver for seg selv, i stedet for å alltid få 3-4 ingredienser brandet i en grøt slik at alt smaker likt. Det er BILLIGERE, selv om et glass ikke koster allverden er det laaangt billigere å lage mat selv. Det lønner seg da å lage større posjoner og fryse ned, da har man alltid mat liggende klar til bruk. Hvis man lager maten selv er det også lettere å bevare de gode mineralene og vitaminene i grønnsaker, fruk og kjøtt. 

Når jeg lager mat i blenderen fra Philips Avent så damper jeg først ingrediensene, så blendes det til babygrøt. Dette holder mye bedre på de gode ingrediensene enn hvis man for eksempel koker opp grønnsakene. Jeg ble også så glad da det fulgte med et hefte sammen med blenderen/dampenheten som gir masse informasjon om mat til småtroll og i tillegg 10 oppskrifter fra små til litt eldre.

Jeg fikk den nye kjøkkenfavoritten i går, og jeg skal si jeg gledet meg til å lage mat i dag. Måtte prøve ut litt forskjellig. Og det var så lettvindt å bruke den, kan virkelig anbefales. Om det er ønskelig kan jeg skrive et innlegg om hvordan den fungerer, men jeg tar det ikke med her da det blir for langt innlegg.

Jeg har også testet å gi tvillingene to av rettene jeg laget i dag. Potet og gulrot + eplemost til dessert. Det tok litt tid før jeg fikk Otilie til å tørre og smake, men hurra, jeg fikk faktisk i henne noen skjeer!! Nå håper jeg at matgleden hennes etterhvert kommer tilbake. Olivia synes også denne maten var supergod 😀 Blir litt stolt når de liker hjemmelaget sunn mat bedre enn ferdigmat, men spør du meg er det jammen ikke rart…

Et resultat av dagens matlaging:

potet, brokkoli og courgette

potet og gulrot

eplemost

banan og mangomost

Hvordan tenker du når det kommer til mat til små barn? 

 

39 kommentarer
    1. Hehe, jeg lagde også alt fra bunnen av til Oliver, mye bedre, og maten smaker da forskjellig 😛 Alt er jo nesten tilsatt tomatsaus! Og det glasset med noe fiskemat brakk jeg meg av 😛 Så her kommer jeg også til å lage fra bunnen av denne gangen… Vi har jo middag selv hver dag, så kommer bare til å droppe salt i vannet til grønnsakene og litt sånt, for å ta av til snuppa og fryse…. Da blir hun også kjent med den maten vi pleier å spise, og får nesten det samme 🙂 Oliver var rå på å spise middag, elsket det meste, nå derimot er han er trassen 4 åring som “liker ikke”! 😛 Men det kommer seg vel igjen engang…. (Av og til liker han ikke pasta eller pølser engang! :-P) Super maskin du har fått deg da! Misunnelig! 😉

    2. Hei. har du fått utført konisering nå?
      kan du skrive mer om det. Jeg skal koniseres på mandag og jeg er så redd. har ikke fått god nok info fra legene og alt jeg leser på nettet gjør meg enda mer redd..

    3. Her i huset har det gått litt begge veier med mat på glass. Jeg liker selv å lage mat fra bunnen, men det hender jeg gir ferdigmat (aldri Nestle, for jeg opprettholder boikoten så lenge de driver aggressiv markedsføring av morsmelk i Asia). Frøken To ville ikke ha hjemmelaget mat, Frøken En ville bare ha hjemmelaget, og tvillingene spiser begge deler. Jeg koker alltid grønsakene, for jeg har lest fra en kostholdsekspert at maten blir like sunn, med tanke på næringsinnhold, når den kokes som når den dampes.
      Jeg har også litt krydder/urter i maten, så barna skal venne seg til smaken på maten se får senere. Jeg bruker mye hvitløk, ingefær, persille, gressløk, karry, koriander og spisskummen 😉

    4. Har heller aldri fått i Phillip middagsglass, så han har bare fått hjemmelaget middag fra han var 6mnd:)

    5. Det er ikke sikkert det er glassene? Her i huset går den spisinga opp og ned hele tiden. I starten spiste Aron grøt/middagsglass som bare det..og plutselig nekta han. Da var det bare MMA han ville ha. Så tok han fast føde igjen. Og etter en stund nekta han igjen..baare melk! Sånn har det vært hele veien. Akkurat nå om dagen digger han de glassa:D og annet mat selvfølgelig. Diana var helt lik:)

    6. Caroline: Nei, men når det kom så konsekvent etter to epispder med de glassene så er jeg sikker på at det er pga det, hun virkelig vegrer seg for å få noe inn i munnen nå. Uansett er hjemmelaget bedre så nå har jeg ikke tenkt til å prøve noe mer med de glassene. Jeg har smakt på de aller fleste av de, og spør du meg er det ingen av de som smaker i nærheten av hva retten tilsier. 🙂

    7. Nå måtte jeg seriøst le. Kjempe flott at du gir barna dine hjemmelaget middag, men at det ødela datteren din er vel litt å ta i? Selv har jeg alltid gitt hjemmelaget mat til mine barn, men absolutt ALLE barn går gjennom en periode de ikke vil ha mat med skje enten det er hjemmelaget eller ei. Når jeg leste overskriften trodde jeg hun hadde blitt syk eller noe, utrolig provoserende. Skjønner det at det eneste du vil med dette innlegget er oppmerksomhet, og det er akkurat det du får også, men fra min side og venninnen min som sendte meg linken til bloggen din er det veldig negativ oppmerksomhet. Hvis du i det hele tatt leser hva du dytter i barna dine så er ingenting tilsatt salt og ikke sukker heller. Jaja, første barna dine så du er unnskyldt, men herregud.. Jaja, håper Otilie din lærer seg å like maten din 🙂

    8. Lotte: Trudde ikke du kjøpte ferdigmat, husmora 😀
      Ok, det kan hende, jeg har bare hørt overalt at flere næringstoffer blir borte, men nå dampes det uansett siden det er på samme maskin som blenderen, veldig lettvindt og greit.
      Trur det er veldig lurt å bruke deilige krydder og urter 😀 Kommer til å bruke masse av det jeg også, men blir uten i introduksjonsfasen. Nå blir det å lære hva de forskjellige ingrediensene fakttisk smaker uten at det er mosa med masse annet 🙂

    9. Har alltid laget mat til datteren min selv -aldri gitt henne babymat, Innholdet av salter er enorme og smaken, vel selvom vi syns det smaker pyton så liker jo mange barn dette -desverre. Det er superenkelt,mne vet du det er junkfood også.
      Eg dør av folk som eg går forbi på handlesentrene som lar babyer sitte å dyppe pommes frittes i ketchup -ok likte babyen dette av segselv eller har noen lært at dette er godt?
      Ofte skal ikkje babyer ha tomat fordi det kan trigge andre allergier -samme med endel fisk. Det er jo selvsagt forskjell og de fra familier med lite eller ingen alelrgier trenger kanskje ikkje være så forsiktige.
      Du er flink som lager hjemmelaget babymat -du bygger en sunn grunn for at ungene dine blir flinke å like mat og kanskje flink å lage mat selv også senere når de ser at du gjør det 🙂

    10. Din jente er ikke alene. Min kar rører ikke middags glass, og jeg har prøvd, han fikk frysninge av maten for den var så stygg. Nyttet ikke med en skje middag og en skje frukt heller. En dag spydde han opp maten da min pappa skulle prøve for han trodde jeg ikke hadde prøvd nok 😉 Så han har spist hjemmelaget middag siden han var liten, spiste bestandig middag sammen med oss 🙂 Nå er han 2 år og har ikke spist noe form for baby mat siden han var 10 mnd når grøt nekten kom. Eneste han spiser er smoothe 🙂

    11. Så flink du er! Jeg lagde mat selv til Victoria da det ble introdusert for henne, både middag og frukter. Noe syns hun var veldig godt, annet ville hun ikke ha noe av. Så fant jeg ut at det ble dyrere å lage mye av det selv, som bla. Pæremos, aprikosmos osv. Så da har jeg havnet i den fella hvor jeg syns det er mye enklere å kjøpe 🙁 kvaliteten er jo selvfølgelig mye viktigere for meg enn pris, men det er lett å ta det “enklere” valget.
      Prøver å trøste meg med at de ikke kan ha så mye tilsettningsstoffer og drit i det, det er jo tross alt babymat og barn har spist det i årevis! Men på en annen side så blir man jo skeptisk når holdbarhetsdatoen er to år frem i tid….
      Syns forresten den blenderen virker genial! Ser ut som den får jobben gjort mye lettere:)

    12. Det samme skjedde med jentene mine. De brakk seg, spøy og nektet å spise noe som helst. Jeg kan forstå det for den barnematen på glass smaker pyton. Lot dem heller få smake på vår middag og la i frysen til siden. Det første de smakte var fiskegryte med ost og spiste to tallerkner. Hjemmelaget mat er og forblir best. I kveld er det hjemmelaget fiskegrateng. Nammenam.

    13. Karoline Monsen: Kjære deg. Ja skrev jo at det var en drastisk overskrift, men som mamma så føltes det jo ut som jeg har “ødelagt” matgleden hennes. Jeg vet jo ikke at den ikke er det men jeg trudde at leserene klarte å tolke såpass 🙂 Beklager at du lot deg provosere så av denne overskriften. Jeg har lest hva som står på barnemat og jeg vet hva produktene inneholder. Jeg synes ikke det er noe bedre å tilsette stivelse i maten for å få en fin konsistens, og det er det jammen i meg i disse produktene. En annen ting er at det som står først på ingredienslisten på for eksempel fruktmosene er vann. Det betyr at det er mest vann i produktet. Jeg trenger ikke betalte for vann, når jeg har det i springen. Endelig i dag har hun spist mat med skje igjen, og i dag har hun bare fått min mat 🙂 Du kan så klart ikke sette deg inn i situasjonen når du ikke har sett hvordan hun reagerer så du er unnskyldt.

    14. Trine: Fint at det ikke bare er meg, de som ikke har opplevd dette mener at det ikke skyldes den ferdige maten, men en periode. Rart det da skjer hver gang jeg har prøvd den ferdige maten. I dag har de spist igjen og jeg er så lykkelig. Blir ganske frustrer når man ikke får i barna mat på flere dager. Heldigvis har det gått greit så lenge det ikke var skje så mme og fruktpure på sutteflaskene har glidd ned.
      Ingen tvil om at hjemmelaget mat er bedre. Nam, det hørtes godt ut 😀 Ha en fin helg.

    15. Malin: Så bra 😀 Alle smaker er jo nye og må læres å like, men jeg har betemt meg for at jeg ikke mer vil gi mat jeg selv synes smaker grusomt. Jeg finnes ikke kresen. Men de middagsglassene smaker dyremat :/ Frukten er bedre, og de posene med økologisk frukt som kun er det kjøper jeg 🙂

      Det er mer enn vi ønsker å tru, jeg leste litt om det, men så klart mindre enn i det vi spier. Vi har spist det i årevis ja, men vi har heller aldri hatt så mange tilfeller av allergier og astma som vi har nå 🙂

      Den var helt genialt. Tok et svisj og lage mat i tillegg til at det blir lite å rengjøre etterpå

    16. Stine Alette: Godt å høre det er fler 😀 Mine også, de blir skikkelig fornærmet og jeg tenkte i startet at det bare var fordi det var helt nye smaker, men når jeg har laget akkurat den samme retten (potet og gulrot) så er det rart de da synes den hjemmelagde en kjempegod, mens de grøsser og nekter å spise den ferdige 🙂

    17. cuskima: Takk for godt innlegg! Mange burde lese dette. Selv om de aller fleste ikke merker noe særlig til det usunne som blir tilsatt har det aldri vært så mye allergier og intoleranse mot mat som det det er i dag. Det mener jeg skyldes alt vi får i oss gjennom maten som i teorien ikke burde vært der!

    18. Anne: Kjære deg da, uff, det var ikke noe hyggelig å lese. Jeg skal koniserer til slutten av mnd. Så jeg vet ikke mer enn det jeg har blitt fortalt. Men en overlege kontaktet meg og fortalte meg veldig mye. 90 % blir helt frie for unormale celler etter 1.konisering. Ingrepet er lite med lokalbedøvelse og unnagjort på 15-20 minutter. Delen som fjernes blir sendt til analyse for å avkrefte kreft. kun 2% får påvist kreft, det betyr ar det er like liten sannsynlighet for at du får kreft som en kvilken som helst annen kvinne. Om livmortappen som blir analysert ikke viser tegn til kreft skal du ta ny celleprøve etter 3-6 mnd og om den er normal, følger du samme regime som alle andre kvinner mellom 25-69 -> livmorhalsprøve hver 3 år. Jeg håper dette kanskje kunne roe deg litt? Det har i hvertfall roet meg, da jeg innså at det kommer til å gå bra! Det går ikke ann å tenke på annet i hvertfall. Masse lykke til. Jeg skal tenke på deg til mandagen, Anne.

    19. For det første må hun Karoline damen roe seg ned -dette er din blogg og det ditt valg hva overskriften skal være og det er din følelse og dine tanker rundt det å mate barn
      For det andre tusen takk for hyggelig tilbakemelding 🙂
      Hvis du vil prøve mat på glass så gå for økologisk mat istedet, men eg syns hjemmelaget er aller best,
      Det er helt klart at kostholdet vårt har med alle tilstandene som finnes nå. Det er flere barn med alderdoms diabetes -pga stillesitting og mye feilernæring. Det er utrolig mye allergier og spesielt matallergier og intoleranser enn det var før.
      Du er ekspert på eget barn om andre er uneig med deg så er det helt ok 🙂
      Uansett fikk du nå vite at flere har erfart lignende ting som deg 🙂

    20. Jeg prøvde meg med hjemmelagd mat i begynnelsen, men det ville ikke Alexandre ha 🙁 Prøvde deretter med ferdig glass og det for ned med de samme. Har derfor holt meg til middagsglass i 4 måner nå. (alexander er 10 måner).
      Dette angrer jeg bittert på!!!!! Nå ønsker jeg virkelig at Alexander skal spise samme mat som familien, men han har når blitt vant til “pappsmaken” i glassmiddagene, han vil rett og slett ikke ha vanlig god mat! Dermed må jeg nå begynne helt på nytt med tilvenning av vanlig middagsmat.
      Anbefaler på det sterkeste å lage mat selv, da slipper du ny tilvnning senere.
      Selv om middagsglass er lettvint og enkelt, er det ikke verd pengene i mine øyner!
      Stå på med matlagingen! 🙂
      Fantastisk blogg må jeg si! 🙂

    21. Tenker som så, når man ikke vil spise babymat på glass selv (det smaker dritt), så blir det feil å gi det til barnet sitt. Men selvfølgelig, det er opp til hver enkelt, ingen fasitsvar. Her går det i hjemmelaget, og er kjempesuksess :)))

    22. Hei hei! Syns du har ordnet deg en super blogg her,Stine. Jeg er selv tvillingmamma til eneggede gutter. Jeg gikk for en bladning av hjemmelaget og av kjøpeglass. Enig med deg i at de ikke er så spennende på smak disse kjøpeglassene, og at hjemmelaget er å foretrekke.
      Men når det er sagt, så går det litt feilopplysninger her nå om innholdet i ferdigglassene. De inneholder hverken sukker eller salt(bittelitt i glassene fra Småfolk fra 12 mnd). Det ligger mange artikler ute på nett om middagsmat på glass, og ut ifra hva jeg kan lese der, så brukes mat og grønnsaker av høy kvalitet og maten tilberedes varsomt. Nå er ikke jeg noen talsperson for disse babymatprodusentene, langt ifra, men syns det er dumt å få andre mødre til å få dårlig samvittighet for at de kjøper glassmat til barna sine. Jeg syns det er kjempebra at du og alle andre lager mat fra bunnen av, gjorde det mye selv, men brukte en del ferdigglass da vi var borte.
      Ellers synes jeg du har en spennede blogg, fortsett sånn:)
      _Karina_

    23. Babymat på glass har jeg bevist valgt å unngå! Jeg har laget hjemmelaget mat til mine små fra starten av. Å som takk, har jeg nå barn som spiser alt!! De ble fort vandt til maten vi spiser, mye krydder og smak, å nå er det aldri snakk om at de ikke liker noe som helst 😀 Jeg tenker, når jeg selv brekker meg av lokten, smaken og konsistensen på glassmaten, vil jeg i allefall ikke at mine barn skal spise det… Jeg tror ikke det er farlig på noe vis, men det smaker rett og slett ikke godt.. Å jeg tror det er mye lettere å få barn som spiser godt å variert viss de blir vandt til hjemmelaget mat med mye smak fra de er helt små 🙂 Lag store porsjoner, å frys ned. Da hardu alltid noe på lager !! Ha en fin kveld 🙂

    24. Jeg vil bare føye meg i rekken etter Kariana over her, for jeg synes det er mye uvitenhet i diskusjonen over her. Visste dere for eksempel at Småfolk en periode hadde problemer med å skaffe nok gulerøtter fordi det ikke var gode nok råvarer på markedet, De fikk tak i et parti økologiske gulerøtter, men disse kunne de ikke bruke fordi de ikke tilfredsstilte kravene til råvarer for babymat. Produsenter av barnemat er lovpålagte til å deklarerer flere næringsstoffer enn det er for “vanlig” mat, det er et strengt regelverk for hvor mye salt de kan tilsette, for hvilken kvalitet det skal være på råvarene og til produksjonsprosessene. Det kan ikke være tilsatt noen kunstige tilsetningsmidler eller konserveringsmidler. I tillegg er det tilsatt en del vegetabilsk olje i denne maten for at småttisene skal få i seg nok kalorier, små barn i vekst trenger mange kalorier, mer enn det en “ordinær” middagsporsjon inneholder. Dette er det ernæringsfysiologer med 5 års utdannelse som setter sammen og regner ut slik at et glass inneholder den kalorimengden som barnet bør få i seg. Ergo så vet man hva barna får i seg hvis man leser på varedeklarasjonen. Stivelsen kommer nok fra potet eller andre rotgrønnsaker i glasset og det er ikke bare eple i det eplet du kjøper i butikken, det inneholder faktisk en del vann det også;)
      Det som er faren når man lager maten selv er at den ikke blir kaloririk nok til disse småttisene. Man må alltid tilsette mer fett for at disse små skal få i seg nok kalorier i den lille magesekken sin.

    25. For en fin blogg! kommer til å bli fast leser her forstår jeg 🙂
      Du virker som en utrolig god mor, har lest igjennom en del av innleggene dine og er veldig imponert hvordan du takler å ha 2 små barn, som er helt utrolig nydelige <3

    26. Jeg tenker som deg at jeg skal forsøke å lage mye av maten selv, men jeg har enda 6 uker igjen til termin, så dette ligger litt frem i tid for min del 🙂
      Jeg har begynt å lese meg opp på temaet og jeg må si meg enig med de over her som påpeker at ferdigprodusert babymat må tilfredsstille strenge krav til innhold og tilberedning, så jeg tror nok det er helt trygt å gi babyen dette også.
      Jeg har også lest litt om “baby-led weaning” og synes også dette ser interessant ut – kanskje noe du vil vurdere også? Kanskje i kombinasjon med maten du allerede lager?
      http://mammanett.no/baby/spise_selv
      Sånn ellers må jeg si jeg er imponert over syingen din og har latt meg inspirere. I dag skal jeg forsøke å lage heldressen du har lagt ut mønster og oppskrift på 🙂 God helg videre!

    27. Du kommer aldri til å angre på å få den maskinen i hus. Vi brukte den masse i starten. Alt fra middager til desserter. Når man kan gjøre alt i en maskin – er det verdt det 🙂 Nå er A blitt året og spiser den samme middagen som vi (da hun har så mange tenner), men fortsatt lages det smoothier og puréer i den.
      All ære til deg, stå på.

    28. Ramlet innom bloggen din etter at Phillips avent anbefalte den på facebook 🙂 må si at jeg syns du er kjempeflink som lager maten selv!!
      Gutten min på snart 1 år har ikke hatt noe problem med mat, enten fra ferdigglass eller hjemmelaget, men alle barn er jo forskjellige 😉 leste i ett innlegg over her at enkelte ble provoserte og at du ønsket oppmerksomhet og det opplegget der, men jeg tenker heller det at man finner ut av hva som passer for sine barn best på egen hånd! Stå på!

    29. Lisa: Tusen takk for tilbakemeldig 🙂 Det er jo tross alt min blogg, så jeg velger jo hvordan overskriften til innleggene skal være, det skulle jo virke som et lite skrik fra en hysterisk mamma, ingen vil vel gjør noe som lager plager for sine egene barn, og det var jo akkurat det jeg følte jeg hadde gjort med å gi ferdigmat. Men jeg kunne jo ikke vite det på forhånd 🙂 Jeg ser at for noen funker glassmat best og da er det best for deres barn 🙂 Mine fortrekker hjemmelaget og da er det riktig for mine 🙂 Helt enig med deg 🙂 Takk. Ha en fin helg!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg