Søvnen – en medisin uten bivirkninger


 

Viste du at man dør raskere av å ikke få søvn enn å ikke få mat? Viste du at det å holde en person våken over flere døgn er en av de verste formene for tortur? 

Søvn er kanskje noe du ikke tenker særlig over annet enn at det er deilig å legge hode på puta og våkne opp neste morgen uthvilt. For de uten søvnproblemer/ avbrutt søvn igjennom natten føles søvn like enkelt som det å puste. En nødvendighet for at vi skal komme oss igjennom dagen, men vi legger ikke noen tanker over hvorfor det er slik. Vi mennesker er bare bygd på denne måten, vi trenger å sove likt som vi puster og blunker uten å anstrege oss for det. 

Eller? 

Søvn er noe man tar forgitt til man plutselig står der den dagen med 3 timer sammenlagt søvn i løpet av en natt som er stykket opp ala 20 minutter av gangen. Det er da du skjønner hvor sterkt vi trenger å sove, at søvn er like viktig som at vi klarer å puste. At søvn er som en rus vi ikke klarer oss uten. Ja, jeg snakker om det å bli foreldre. 

Når man har blitt mamma og pappa er det ikke lengre vi som har kontroll over når det er leggetid, ei heller hvor lenge vi kan sove. Det er det lille barnet som har tatt over kontrollen. Og hva betyr dette for foreldrene ? 

ALT! 

 

Den ene familien danser seg igjennom sin nye rolle som foreldre som om det var en lek, de forstår ikke hvorfor noen kan klage over at det er tungt og slitsomt å ha barn. Alt virker som fryd og gammen. 

Den andre familien er grinete, mor og far har begynt å krangle om de merkeligste ting, huset står på hodet, og den miste motstand føles som et slag i trynet. 

Forskjellen mellom de to familiene over er søvnkvaliteten. Så lenge man får sove nok, så lenge man selv rekker å bli uthvilt kan man bestige et fjell dagen etter, selv om barnet fikk feber og gråt kontinuerlig i 4 timer i strekk, ville denne moren eller faren vært løsningsorientert, beholdt roen og funnet en metode å roe det gråtene barne på en perfekt måte. Uten søvnen derimot vil vi oppleve den minste lille motstand som en kamp. Frustrasjon og fortvilelse vil være de første reaksjonene når noe ikke går som planlagt, sinne og gråt kommer som en følelsesladd konon rett i hodet vårt uten at det er mulig å styre det. Dagens gjøremål ser mørke ut og lager en sirkel av skyldfølese over å ikke stille til forventningene. Forventningene som verden har til deg som forelder. Søvn betyr alt .. 

Alikevel er det helt utrolig å se hvor lite søvn vi faktisk kan klare oss på, at det reduserer yteevnen vår er helt klart, men når man er blitt foreldre klarer man alikevel å yte det lille ekstra selv etter mnd uten sammenhengene søvn. Desverre er det ikke bare humøret som tukles med når søvnkvaliteten er dårlig, vi blir i tillegg utsatt for sykdom da kroppen ikke får tid til å danne stoffer som holder immunforsvaret vårt motstansdyktig ovenfor virus og bakterier som kommer snikende fordi. 

Det jeg vil frem til med dette innlegget er … Never mind! – Jeg aner ikke, hode mitt tenker ikke klart, jeg har nemlig vært personen nevnt ovenfor med 3 timers sammenlagt søvn i løpet av natten, stykket opp ala 20 minutter av gangen. … 
Men kanskje er det, hvis du snakker med din venninne som er på kaffekopp nr 10 allerede klokken 12 på formidaggen så kanskje du kan tilby deg å hjelpe til en natt, slik at to stykk slitene foreldre kan hente inn søvnen, styrke immunforsvartet og komme tilbake på skinnene igjen. 🙂 

Jeg klager ikke, jeg smiler enda, men jeg håper så klart at jenta mi skal bli frisk slik at jeg kan sove litt snart ^^, Også kan jeg ikke annet enn å slenge med et bilde, en usminket meg, med bustete hår og bryn, kviser i ansiktet etter at jeg tok potetgull i stedet for mat. Og jeg har ikke tenkt til å gjøre noe for at jeg skal se freshere ut i dag. Jeg skal sitte akkurat her og slappe av sammen med jentene mine som forøyeblikket sover, en kaffe eller to pluss en film. 

Lik og del om du kjenner deg igjen 🙂


Følg SPEILTVILLINGENE på facebook HER 

23 kommentarer
  1. Du er flink Stine :)! Får håpe det blir bra snart så du får sove! ;/ Jeg vet ikke hvordan du har det fordi jeg har ikke barn som holder meg våken, men jeg er høygravid og venter mitt første barn om bare 8 dager! Men uansett så vet jeg hvordan det er å ikke få nok søvn, og det går utover alt føles det som. Jeg gruer meg samtidig som jeg vet at det kommer til å gå bra, jeg får bare en unge mens du har 2!! Superwoman ;| ! Det jeg bekymrer meg mest for er min samboer, han er veeeldig vanskelig når han får lite søvn, det er nesten umulig å stille han et vanlig spørsmål eller si “hæ?” Uten at han blir grinete -.- når han er uthvilt er han bare herlig, er så redd for at lite søvn fra han sin side og min kommer til å medføre en del krangling siden han er så håpløs når han ikke får søvn..får håpe det er som du skriver at man blir overrasket av hvor lite søvn kroppen klarer seg med, og at han forhåpentligvis blir mer “seg selv” selvom han får lite søvn 😐 haha, uff 🙁

  2. Randi: Da trur jeg din mann er litt lik min. Det som fascinerte meg er at de første ukene så våknet han av den minste lyd fra jentene og ble så klart ganske trøtt når han skulle på jobb da kl 7, men etter noen uker så lærer hjernen seg til at han ikke trenger å våkne av babygråten på natten, likt som at jeg lengre aldri hører hans vekkeklokker fordi jeg vet at jeg ikke skal stå opp av den lyden. Derfor løsner det seg av seg selv etter ganske kort tid. Forhåpentligvis 🙂

  3. Jau det tok 15 mnder før det begynte å bli en normal søvnrutine på mine små. Som utgjorde at jeg kjeftet på dem daglig, orket ikke noe, ble deprimert og gråt nesten hele dagen i 2 uker. Dette er ikke lenge siden, men etter to ganger på familiekontoret med barnefar på slep (som jeg ikke klarte å være sammen med lengre i høst,da lite søvn , ingen kommunikasjon eller noe form for kjærlighet igjen mellom oss) fikk vi inn bedre og strengere rutiner på ungene, mesteparten var mitt ansvar siden jeg har dem alene. Nei med lite søvn og stadig forstyrrelser på nattesøvnen gjør man sakte men sikkert gal 😛 Godt man overlever det 😀 nå er dagene så mye bedre! Og jaggu er det ungene som bestemmer det au, særlig i den alderen dine jenter er i nå. Sminke tar jeg på 1-2 ganger i uken, haha. Men sånn er livet med unger, er jo fantastisk au 🙂

  4. Hi, hi kjente meg godt igjen her. Stor forskjell fra baby til baby. Første babyen vår holdt oss våkne meste av natta, og jeg hadde heller ikke vett å sove når han sov på dagtid. Rydde hus, bake, vaske klær m.m. Han sov også bare en halvtime om gangen, og måtte trilles i søvn, så babytida da var tøff. Med nr 2 fikk jeg nok søvn, det var 2 x2 timers dagblunder i starten. Gud, så deilig det var med et slikt barn. Jeg hadde da toåringen sammen med meg, så det ble ikke soving på dagtid da heller, men det trengte jeg heller ikke 🙂 Håper du snart får sove godt igjen. Skjønner fra bloggen din at du stortsett sover godt om nettene, eller?

  5. Jeg har ikke barn, så skal ikke uttale meg om hvordan akkurat dette er…men jeg lurer på hvorfor ikke du sover nå når jentene sover? For selv om jeg ikke vet hvordan du har det, har jeg god erfaring med søvnmangel. Og kjenner alt for godt til problemene ved det, men det som holder meg våken er min egen kropp. Når jeg har ligget våken hele natten med smerter, men likevel må opp på jobb dagen etter, da klarer jeg ikke helt dele sympati med småbarnsforeldre… Dere har muligheten til å duppe av i 20-minuttene mellom gråtingen, den muligheten har ikke jeg og kunne betalt millioner for å heller bli holdt våken av barnet mitt enn kroppen min. Men nå er dette din blogg, og du har så klart all rett til å skrive om det som plager deg. Men med et åpent kommentarfelt har jeg rett til å kommentere mot deg. Forøvrig digger jeg bloggen din ellers, bare ikke i dag.

  6. fjellgeitbundingen: det er da man skjønner hvor forskjellig barn er. Stort sett sover jeg godt på nettene ja, det vil si, jentene har tullet så lenge jeg kan huske på kvelden, men de har gjerne sovnet i 23 tiden igjen så vår søvn har ikke tatt skade av det. Men i går og natt var det slik: begge våknet igjen etter å ha sovet en stund kl 20:30, så de sovnet ikke igjen før 01:00. Så våknet lille syka mi halv 2. Holdt det gående til 3 helt utrøstelig. Halv 6 våknet hun andre helt fra seg. Og imellom der var jeg flere ganger oppe pga sutring og ga smokker Zzzz. ^^,

  7. Hanne: huff, så ille, jeg skjønner godt ditt argument og hvorfor du kommenterer i mot meg. Jeg prøvde å legge meg da jeg la jentene, men på dagen får jeg av en grunn ikke sove. Jeg har alltid hvert slik. Jeg vet ikke hva som er galt hos deg, men jeg kjenner jeg får vondt av tanken på hvordan du har det. Jeg skrev dette innlegget fordi jeg tidligere ikke helt har forstått hva andre småbarnsforeldre klager over da jeg selv ikke har vært utsatt for lite søvn over mange dager i strekk. Er mange som lurer på hvordan jeg har så mye overskudd når de såvidt holder seg oppe med et barn og jeg trur svaret ligger i søvnkvaliteten.

  8. Og allikevel er det så verdt det! Jeg/vi har ikke hatt oppdelt natt på en stund og alt virker til å gå på skinner. Når tennene kommer begynner det vel på igjen, men så er det bare en fase. Det er en deilig tanke: det er bare en fase! Tenk plutselig er barna så store at de sover natta gjennom og vel så det. Og så er de så store at de nesten ikke er hjemme på dagen, og når de er hjemme stenger de seg inne på rommet og/eller sover til langt på dag. Nei, vi må nyte alle øyeblikk mens de er små og kan/vil kose på magen til mamma og pappa<3 gråt eller ikke gråt, det er godt å føle at noen trenger deg. Håper du/dere får mer søvn igjen snart, da blir alt mye bedre:)

  9. Hei, hørest tungt ut å være deg. Ikke så lett når man har to små som trenger en. Har hatt en gutt her med ørebetennelse, så har ikke sovet så mye i natt jeg heller. La meg i tolv tida, og noen timer senere kom minstemann inn til oss. En gråtende unge ved frokostbordet, og innså jeg måtte bli hjemme med han i dag. Ga han nesespray og paracet, og siden sovnet han i armene mine og sov i 5 timer. Selv sovnet jeg å sov i 4 timer, men jeg trengte nok det jeg med. Med barn er det ikke alltid dagene blir slik man har tenkt, men etterhvert som tida går lærer man seg å nyte at dagene blir annerledes. Syke barn syntest jeg i starten bare kunne være slitsomt, men nå innemellom synes jeg de kan være et kjærkomment pusterom i hverdagen.
   Ikke for at det er hyggelig at de er syk, men fordi hverdagen er så travel og det kan være godt i
   blant å skyve alt annet til side og bare være tilstede. Men syke babyer er vrient uansett, så jeg sender over noen god bedring klemmer herfra.

  10. Gjett om jeg kjenner meg igjen! Nå er vi jo fryktelig bortskjemte med ei lita frøken som lett sover i ti timer når hun først har tatt natten, men når hun velger å ta natt kan variere fryktelig – det er travelt nok det, men da vet vi jo at vi uansett får sove lenge når hun først faller til ro 🙂 Det har vel hendt tre ganger i løpet av de fem månedene hun har levd at jeg har måttet stått opp mer enn én gang i løpet av natten, så jeg skal nok ikke klage 🙂
   ♥ Lizbethosnes.com

  11. Søvn er viktig.
   søvn er bra.
   Det jeg drømmer MEST om i heleviden verden er søvn.
   Ja, det og gå uten søvn er tortur fra en annen verden, tror ingen som ikke har slitt med lite søvn kan uttale seg om det en gang.
   Det å gå så lenge uten søvn at en begynner å se-høre-lukte ting som ikke er der.
   det å måtte holde seg for øynene-ørene-nesen for og finne ut om dette er rett eller ikke, det er tortur!!
   Jeg drømmer om å en gang få 3 timersammenhengende søvn en uke på dar.. da hadde jeg blitt veldig glad!!
   Men en så lenge, så er det ingen som vet hvordan det skal gjørest.
   Kjempe bra skrevet av deg..
   selv om utgangspunkte vårt er litt forsekjellige, så bunner alt ned i søvn!!

  12. Her har det vært ca 4 timer søvn i snitt siste 3 ukene. Holder på å bli gaaal. Så vet hvordan du har det. Ikke alltid like lett å sove på dagen heller. Lillesøster sover nå kun ute i vogn ( eller sovner hun ikke) så er redd for å ikke høre babycallen dersom jeg legger meg på sofaen litt d :/. Håper det blir bedre snart for merker jeg ikke er noen god mamma med så lite søvn

  13. Vi kjenner til søvnmangel her i huset også :/ Det går litt opp og ned. Lillesnuppa har hatt mange gode søvnperioder, men innimellom holder hun det gående hele natta i en periode. Løsningen for mannen er at han sover på et annet rom (faktisk!) store deler av uken. Når han jobber dagvakter må han opp kl. 04.15 og er ikke hjemme fra jobb før ca. 16.30. Når han jobber kveld drar han ca. 13.30 og er hjemme rundt 01. Han trenger søvn! Vi passer på å sove sammen når han har fri og forholdet vært er bedre enn det kanskje høres ut som :p
   Noen ganger når snuppa holder det gående hele natten blir jeg utslitt etter kun 3 timer søvn. Mange sier “Du må jo sove på dagen”, men det gjør jeg aldri 😛 Da er det så mye annet som skal gjøres og det er veldig godt med alenetid når snuppa endelig sover 😉 Jeg tror det er mange som kjenner seg igjen i det 🙂
   Men så smiler lillesnuppa og alle vonde tanker forsvinner <3 <3 <3
   Det går over, Stine 🙂 🙂 Plutselig sover begge jentene hele natta igjen 🙂

  14. Cathrine Narum: heldigvis flere gode sovenetter enn våken netter her også, takk og lov! Jeg skjønner hva du mener, BT ligger også på naborommet om han i tillegg har brøytevakt ved siden av jobben, da må han ha søvnen han kan få. De har “lov” til å tulle nå, de er ikke helt i form, og antagelig er det ikke så ille, men siden de er to blir det dobbelt med oppvåkning for meg. Tøft der og da, men et smil fjernet frustrasjonen ja 🙂

  15. Ååå det er så utrolig vondt å ikke kunne sove når man trenger det som mest! Har hatt mine runder med de små med oppvåking hver halvtime natten igjennom, og det er sååå smertefullt å våkne 5 min etter at man har sovnet gjen, og igjen…. Husker med skrekk og gru julen 2012, og besøk av nissen… Det tok 3 uker å få henne til å sove hele natten igjen… Hun våknet å hylskreik flere ganger pr.natt, og det endte med at vi bare bærte inn madrassen hennes og la henne på gulvet ved siden av oss når hun våknet… (Ble ikke noe nisse julen2013) 😉 håper du får tatt igjen litt søvn snart! Selv om vi vet at vi klarer oss uansett:)

  16. Hei. Kan jeg spørre hvor gulvet deres er fra, og hva det heter? 🙂 Begynner straks å bygge hus, så det er mye som må plukkes ut.. og gulvet deres er i akkurat den fargen jeg er på leit etter.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg