Allergier og eksemer

Det var ikke til å unngå å overhøre en samtale fra et nybakt foreldrepar foran meg på apoteket. De hadde fått tips om en veldig god krem til såre barneromper. “Den het noe med Tiger.. Tiger.. Tigerbalsam var det” Takk og lov for at de snakket med en oppegående farmasøyt som rolig kunne fortelle de at det nok ikke var tigerbalsam de skulle smøre på en sår barnerompe, men at de kanskje mente Løveapotekets barnekrem. 

Jeg synes stadig jeg hører foreldre som sier de må bruke så mye olje og lotion på barna sine fordi de får så tørr hud, og disse to eksemplene over gjør at jeg i dag ble inspirert til å skrive dette innleget med bakgrunn av mitt studie innen naturmedisin kontra vestligmedisin (skolemedisinen vi alle bruker). 
Jeg undres nemlig på hva som er årsaken til alle disse barna sine tørre hud problemer for ikke å glemme all eksemen som går rundt på barn. Er de født med dårlig hud eller er det kanskje nettopp fordi foreldrene smører de inn med oljer og lotion som gjør nettopp problemet verre?


Bilde er hentet fra Google

Jeg skal dra inn et eksempel på hest i dette innlegget da hest er mitt fag. Det ble gjort et studie i Sverige hvor de tok for seg en gruppe føll som skulle vokse opp med å kun spise grovfor – altså gress og høy. Den andre gruppen føll skulle vokse opp med de vitenskaplige beste beregningene for krafor, vitaminer og mineraler i tillegg til grovtforet. Altså det anbefalte til hest for at de skal kunne yte best mulig innen konkurranse. 

For meg var det ikke overraskende at resultatet ble slik: Føllene uten tillegg kom best ut av det med minst skader og beste prestasjoner under konkurranser senere i livet. Føllene som hadde fått det perfekte tilleggfôret hadde langt flere skader, fordi blandt annet skjelletet deres vokste for fort.
Hester er mer enn 50 millioner år gamle, hvorfor trur vi mennesker at vi kan klare å lage bedre mat til dem enn den maten de har overlevd på og er utviklet seg etter i så mange år?

Med avsnittet om hestene over vil jeg så klart frem til: det som er naturlig må da være det beste!
Også kommer det til mennesker da, trur dere at man smørte inn vikingbarna i oljer og lotion? Så klart ikke.

Aldri har det vært mer allergier, intoleranser og astma blandt menneskene. Innen kinesisk medisin som er av eldst medisinsk historie er læren om at eksem som blir behandlet med prepatrater som kortison vil virke nedtrykkende på immunforsvaret vårt. Kortisonen fjerner ikke årsaken til eksemet det får eksemet til å blekne bort, men som mange har opplevd, det kommer igjen. Og kinesisk medisin mener kortisonen vil undertrykke eksemet og i stedet for å lege det vil plagene trekke inn i kroppen og utvikle seg til allergi og så astma. 

Vi vet jo for eksempel at parfyme i tidlig alder kan føre til allergier, det er derfor det meste av barneprodukter er -parfymefrie-. 
De fleste er veldig uvitende på hva som er årsaken til at kroppen reagerer slik den gjør. Tar et eksempel: hvor mange kjenner du ikke som har intoleranse for melk? Vet du hvorfor? – Melk blir pasturisert, det vil si at melka blir varmet opp til 70 grader for at bakterier som e-coli skal dø. Men det er ikke bare e-coli som dør, i kumelka er det ensymer som er med på å bryte ned melka. Disse dør også under denne varmebehandlingen, og dermed blir melka for vanskelig å fordøye for mange mennesker som gjør at vi får en intoleranse mot den.

Har du tenkt over hva du bruker av produkter på barnet ditt? 
Selv vet jeg det at om jeg har fått en ny hudkrem eller lypsyl som jeg bruker mye får jeg virkelig problemer med å slutte med det igjen. Når jeg slutter blir jeg i hvertfall tørr og så har man det gående hvis man fortsetter. Det er derfor jeg trur at det samme skjer med barn. Vi bruker olje i vannet fordi vi vil ha myk barnehud. Jeg har aldri brukt oljer i vannet og kan med hånden på hjertet si at mine barn har hud som silke. De har heller ikke blitt smurt med lotion. De hadde tørr hud rett etter fødselen noe som er veldig normalt, husker mamma fortale at jeg måtte smøre de fordi de flasset. Da flasset forsvart (les: av seg selv) har de ikke fått tørr hud igjen.

Med dette innlegget mener jeg ikke å tråkke på noens føtter som det lett kan bli tolket til. Jeg mener ingen gjør noe galt med å smøre inn barna sine, vi gjør det jo i beste mening. Men kanskje du skal se hva som skjer om du slutter? Eller finne produkter som er natulige og ikke fremstilt kunstig som det meste er. Helsekosten har det du trenger. 
Selv var jeg totalt uviten på denne tankegangen før skolestart, men om man bruker en smule sunn fornuft og prøver å tenke: “hva er naturlig?” så er dette ganske så logisk.  

Jeg sier ikke at du aldri skal vaske barna dine eller smøre de, vi er kommet lengre enn som så. Men om du bruker produkter som er basert på natulige ingredienser så kommer du langt. Det er nemlig produkter som kroppene våre har vært i kontakt med fra menneskenes opprinnelse. Planter og urter har mange medisinske virkeskaper, og skolemedisinen bruker mange av dem – eksempel – morfin – et rent planteprodukt. 

Hvorfor begynne å påføre produkter før et eventuelt problem er oppstått? Det er nemlig mange som har oljer i vannet og smører inn kroppene lenge før første tegn på tørr hud har oppstått. Og som flere lesere her inne fortalte meg i et gammelt innlegg: barnet vårt tåler ikke parfymer, så etter at vi begynte å bade hun/han i kun rent vann har det blitt helt bra. – Igjen Naturlig nok . 

Hva er dine favoritt produkter? 

Disse er mine! Alt jeg trenger. Weleda sine bade produkter og Organic rumpekrem, lukter himmelsk av de naturlig blomsterproduktene. Jentene har aldri hatt bleieutslett kun et par tilfeller av sår rumpe på morningen om de har bæsjet på natten. Etter en dag med denne bleiekremet har de like fine og lyserosa rumpestumper igjen. 

Tenk naturlig! 

…………………………………………………………….

Del gjerne dette innlegget på din facebook, det er mange som er uvitene om dette temaet som kanskje kan få hjelp med kløen om du deler  🙂

  1. Er nok noe riktig i det du sier. vi har ikke brukt mye olje eller krem, men lillegutt hos oss fikk antydning til atopisk eksem og utslett etter babysvømming i høst. Gikk til legen og fikk beskjed om å smøre med baby olje..(?) Vi gjorde det og ble jo bare verre. Fikk tips om A-Derma krem av et familiemedlem og da var det plutselig helt borte.. Så ikke stol blindt på hva leger sier mener nå jeg.

  2. Mye logisk i det du skriver her! Mine barn har også litt tørr hud, og da fikk jeg beskjed på helsestasjonen å smøre 4-5 ganger daglig, noe jeg igrunn syns er mye. Merker jo selv etter mange år med fuktighetskrem i ansiktet, klarer jeg ikke å gå uten lenger da ansiktet føles “stift”,og slik var det jo ikke før jeg begynte.

  3. Det er bra at du belyser dette på bloggen din 🙂 Jeg har selv hatt atopisk eksem og allergi siden jeg var 5 mnd gammel og prøvd alt man kan finne av kremer og lotion som skal hjelpe. Huden min har aldri vært så bra som nå før, etter at jeg begynte å smøre med ren Aloe Vera.
   Det er også veldig bra for huden både for store og for små. Det hjelper kroppens eget system til å hele seg selv gjennom god fuktighet og god næring til huden. Det er også bra å bruke på dyr 🙂
   Jeg selger hudpleie og skjønnhetsprodukter gjennom et selskap som heter Forever Living Products ( http://www.foreverliving.no ). Ta en titt 🙂

  4. Katrine Lungård: ren alovera er fantastisk. Kan brukes til det meste 😀 så bra du fant ut at et rent naturprodukt gjør det bedre. Da slipper du å undertrykke din egen lidelse til det verre 🙂

  5. Kristin: det var mye ja. Er det ubehag for barnet ville jeg funnet en naturlig hudkrem på helsekost og smurt på. Hvis det ikke er ubehag la det gå over av seg selv, for det gjør jo det. Huden trenger bare å bli kvitt de døde hudcellene først. Kjenner meg skyldig i den ansiktskremen, hadde aldri noe problemer med å føle meg stiv i ansiktet før jeg begynte med det. :-p

  6. Så flott skrevet! Er helt enig. Vi begynte nylig å bruke Burt bees såpe i vannet til Leo, og han er 19 mnd. Det er ikke før nå han har blitt særlig skitten og nå syns jeg det er greit å bruke litt. Vi har kanskje brukt krem på stumpen to ganger siden han ble født og det var kun i samme tilfelle som dere, at han hadde bæsjet på natten og blitt litt sår. Gikk over med en gang 🙂 Når han var mindre og mer valkete (hihi), brukte vi potetmel og vi hadde aldri noen problemer. Er utrolig deilig å vite at jeg ikke smører på med unødvendigheter på den gode huden 🙂

  7. TAKK STINE!!! TAKK FOR AT DU SKRIVER OM DETTE! Jeg skjønner ikke hva det går av mennesker i dagens samfunn. Alt i alle sjangre blir totalt overdrevet om dagen. Dette gjelder ikke bare smøring/kremer/oljer, osv. Det virker ikke som om barn for lov til noen ting lenger. Ikke klatre i trær, de kan jo falle ned.. Ikke leke i vanlig sand, de må ha spesialsand. Ikke leke med dumphuska, de kan jo skade seg. Slik fortsetter det.
   Det eneste jeg bruker på barnet mitt er en dråpe olje når hun bader en gang i uka, og sinksalve de gangene hun er sår i rompa. Når hun vokser opp skal hun også få lov til å løpe ute og klatre i trærne. Et skrubbsår eller 10 hører med i oppveksten.
   I går skulle jeg i butikken på vei hjem fra babysangen. Jeg visste at olivia var sliten og hun sovnet så klart med en gang. Jeg hadde ikke hjerte til å vekke henne. Det eneste jeg skulle ha i butikken var brokkoli og brød. Det hadde tatt med 3 minutter fra jeg løp inn i butikken til jeg hadde kommet ut til bilen igjen (vi bor på landet, derfor er det ingen folk her 😉 ) Men bare på grunn av at noen kanskje kunne tenke at jeg var en dårlig mor som gikk fra babyen min i bilen, så turte jeg ikke å gå fra henne. Det hadde ikke kommet til å skjedd noen ting, og det eneste jeg var redd for var hva andre kunne tenke om meg. Det ente med at vi kjørte forbi butikken og dro rett hjem.. Jeg er egentlig litt flau over meg selv som tenkte slik. Dette er nok et eksempel på hvor overdrevet alt er i dagens samfunn. Jeg leste innlegget hvor du lot O & O være i bilen mens du var i butikken. Du er absolutt ingen dårlig mor. Vi kan ikke ha barna være på fanget til de er 14 år.. Dette er ihvertfall min mening.
   PS: Hvis du trenger inspirasjon om noe å skrive om leste jeg denne artikkelen forrige dagen. Det er helt sykt:
   http://www.klikk.no/foreldre/article891920.ece

  8. Liker at du kommer fram med dette innlegget! ^^ Selv har jeg sensitiv hud og reagerer på alt utenom helt ren parfyme. Også reagerer jeg på klor som kommunevannet vårt blir renset med som jeg da ikke unngår å komme i kontakt med når jeg dusjer.. Jeg reagerer på den måten at hele huden blir rød, og enkelte plasser får jeg store eksemflekker som blir veldig sår. Eneste som hjelper er natusan sin babyolje. Må smøre meg etter hver dusj, med det eller en fet bodylotion som naturligvis inneholder mye aloe vera. Ellers bruker jeg ingenting! Har ikke tenkt å gjøre annet med barna mine heller, da det er stor sjanse for at dem får min sensitive hud. Kun rene naturprodukter og så lite som mulig 🙂 Jeg personlig har ikke tro på alle disse fancye pleieproduktene, både for barn og voksne.
   Ha en fin dag videre!

  9. Jeg vil si meg enig i mye av det du skriver. Jeg sliter selv med eksem og dette er jeg født med. Men det er ikke alltid like bra og bruke det som er laget av planter og oljer da man kan være alergisk mot planter dette kan skape mere eksem og plager (snakker av laaaaang erfaring og mange hudlege besøk)
   Jeg har brukt de merkene du har plukket ut som dine favoritter disse har jeg fått beskjed om og holde meg langt unna da jeg har reagert på innholdet det er byger opp på. Dette gjelder også sminke fikk beskjed om og ikke bruke sminke som er laget av planter og liknende. Nå er jeg haldig vis bra da jeg har funnet riktige kremer og serier jeg kan bruke som passer meg. Men vi alle er forskjellig og noen reagere r på diverse plante produkter og andre ikke. Kan se på eksem og hvis men bruker blomsterprodukter og oljer liknende dette kan sammenliknes pollen alergi bare det er huden som reagerer kraftigst.
   Hilse 18 års erfaring med eksem

  10. MIn lille datter på 7 mnd har klødd og klort opp kinnene sine pga eksem. På helsestasjonen sa de smør inn med feit natusan, og cortison osv. Men det ble ikke bedre ,egentlig bare værre. Gikk da til legen for å sjekke for bakterier osv. Men hun sa hvertfall aldri bruk natusan eller lignende produkter, det er stoffer i det som tørker inn huden og fremkynner kløe osv, husker ikke alle de tingene jeg skulle se etter. Så nå har jeg burt bees, ble mye bedre med en gang. Endelig:)

  11. Et veldig spennende tema du tar opp, Stine! Mye av dette kan jeg relatere til egne erfaringer også, både med mat og kremer (dog ikke rumpesalve, haha) 🙂

  12. Er veldig enig i det du skriver! En må se det ann hvor mye det er nødvendig å smøre på ditt og datt. Brukte bare rent vann og ingen krem på jenta mi når hun var nyfødt. Men en dag fikk hun veldig tørr hud som blussett opp, og ble til store sår og hun blr slapp av feber. Det viste seg at hun hadde atopisk dermatitt med infeksjon, så da var det antibiotika kur. Etter dette fikk vi beskjed om å smøre henne 4-5 ganger daglig siden hun hadde atopisk eksem (jeg har selv vært plaget med altfor mye allegi). Men dette syntes jeg var alt for mye om jeg skulle gjøre det hele tiden, så jegsmurte en gang til dagen når hun hadde oppbluss (redd hun skulle få infeksjon igjen). Men etter noen dager er hun fin i huden, og da stopper jeg å smøre. I begynnelsen var det vell en uke på og en uke av med utslett, men nå når jeg smører mer sjelden har hun nesten aldri utslett. 🙂

  13. Hehe, det heter rumpe, ikke rompe 😜 klarer ikke la være, vet det er plagsomt med rettskrivningsnazier som meg. 😉
   Uansett, et kjempefint tema du tar opp. Jeg har heller aldri brukt olje eller kremer og salver på min sønn. Han har kun hatt litt tørr hud i vinterhalvåret, men ellers holdt huden myk og eksemfri.

  14. Her fikk du mye respons på innlegget ditt. Vet ikke hva atopisk eksem kommer av. Kanskje ikke så utenkelig at det har med forurensning og kunstig mat å gjøre. Jeg brukte aldri såper, olje, kremer på mine, men de fikk atopisk eksem begge to. Måtte kutte ut ull mot huden, parfyme f.eks i vaskemiddel og parfyme såpe. Ene barnet vokste dette av seg. Han smøres aldri, mens elstemann får oppblussing om vi ikke smører
   med fet fuktighetskrem på tørre hudområder. Så jeg ser at om du
   først har tørr hud, må du finne noen produkter som passer til deg for
   å holde huden myk, hel og fri for infeksjoner. Eksemhud som ikke blir
   stelt blir fortykket og stiv. Men litt tørr hud går vel bra uten å smøre, tror nå jeg 🙂 Håper du får en fin dag med dine små 🙂

  15. Fantastisk flott innlegg, bra noen sier det som det er!! ;)Men, du har ikke lyst å dele dine egne produkter? Jeg sliter _veldig_ men tørr og irritert hud all over, men samtidig funker ikke fete kremer. De bare legger seg utenpå og klisser… Jeg er veldig positiv til naturlige produkter, men føler ikke jeg møter riktig kompetanse på butikkebe…har gjort noen bomkjøp for å si det sånn 😉 Så, tips til oss voksne også, tusen takk 😀

  16. Enig i mye av det du skriver! Men det virker ikke som om du har satt deg helt inn det 😉 Parfyme finnes naturlig i naturen også, kroppen “driter” i om parfymen du har i kremene kommer fra naturen eller er kjemisk fremstilt – så produkter som weleda er nok mer naturlige enn andre produkter – men det betyr ikke nødvendigvis det er bra å smøre babyene med det alikevel. De inneholder bl.a. naturlig parfymestoffer som i like stor grad (om ikke større) som kjemiske fremskaper allergier og eksem. Tørr hud kan komme av inneluft, vann/vasking, klær og andre påvirkninger vi i dag utsettes for, så at vi trenger å tilføre fukt til huden er ikke nødvendigvis noe som kommer av feil bruk av kremmer.
   Om du har interesse av problemkjemi, så kan eg anbefale boken “BABY” av Rebecca Persson. Tar for seg mye om hva vi utsettes for av kjemi i alt fra kremmer, tøy, mat, klær, leker osv og hvordan unngå det.
   Hilsen overivrig mamma med fokus på problemkjemi 😉

  17. Anbefaler foresten serien Estelle og Thild – barneserien er helt fri for rusk og rask, og produktene kan helt fint brukes til voksne også 🙂

  18. Dette likte jeg!! 🙂
   Har en sønn på 1 år, som smøres morgen og kveld med en krem som heter “Miniderm”, og bades med apotekets egen olje, pga tørr hud. Denne kremen er det to forskjellige hudleger som har anbefalt, og den er kjempe god!
   Gutten vår ble født 2 mnd for tidlig, og fikk fort veldig tørr og flassete hud på hele kroppen. Noen mente han hadde tørr hud for at han var født så tidlig, men jeg vet ikke om det har noen sammenheng..! Har prøvd å ikke smøre han, men han blir tørr med en gang. Har også gått to uker uten å smøre han, men det endte med at han klødde seg så mye at det ble sår. Han har ikke eksem, heldigvis! Og får kjempe fin hud når han blir smurt.
   Men nå fikk jeg virkelig lyst til å prøve de kremene du har tipset om her!! Hvor får man kjøpt de?! Er der de du har kjøpt på helsekost?! 🙂

  19. Hei! Interessant innlegg. Jeg tror også at overdreven smøring på normal hud er unødvendig, men at barn med atopisk dermatitt har helt andre behov. Det er viktig å skille forebyggende tiltak fra behandling av erkjent sykdom. Dine produkter fungerer sikkert bra for barn med normal hud, men vær forsiktig med å anbefale dette i stedet for tradisjonell behandling av atopi. Kortikosterioder i salve/krem-form bør benyttes når indisert, og smørt i riktig mengde/tid vil dette gi et svært lite systemisk opptak og derav lite immunsupprimerende effekt! Naturen inneholder (som en annen også kommenterte) utrolig mange giftstoffer, slik at argumentet “naturlig” ikke kan sidestilles med trygt!! Ps jeg er skolemedisiner:) (lege)

  20. Elisabeth L: Fint med andres syn. Jeg mener heller ikke å gi råd til de med en kjent eksem noe jeg heller ikke skriver. Men det er ikke ukjent at overdreven bruk av kjemikaler kan fremskaffe allergier og eksemer. Du har også rett i at enkelte planter inneholde giftstoffer, men produkter som er basert til små barn av naturlig ingredienser er heller ikke laget på de stoffene mennesker reager på. Det finnes så klart unntak. Barn som har en normal hud trenger ikke å bli smurt opp og ned for å unngå tørr hud. 🙂

  21. Charlotte: Godt å få inn synspunkter. Jeg er helt enig i det du skriver, flere planter inneholder for eks eteriske oljer som vi kan reagere på. Men produkter som er laget til små av naturprodukter inneholder ikke de plantestoffene som vi reagerer på (det finnes så klart unntak). Enig at tørr hud kan komme av langt mer enn en krem, men alikevel vil ikke problemet være løst ved å smøre det inn hvis ikke årsaken til at det oppsto er fjernet 🙂

   Spennende, jeg skal sjekke ut boka 🙂

  22. Enig med deg. Mine barn har eksem og får kortisonkremer av legen. Har aldri brukt det på de, begynte å bade de sjeldnere og byttet til naturlige, økologiske produkter. Huden deres er fortsatt litt tørr i vinterhalvåret, men de er ikke såre lenger og klør heller ikke så mye.

  23. Må innrømme at det er litt provoserende å lese. Lillegutt fikk atopisk eksem da han var 2 mnd gammel, og jeg begynte ikke behandlingen før to uker senere, pga at de på helsestasjonen sa det var normalt hos babyer. Når jeg stilte spørsmål om jeg kunne gjøre noe for å forhindre kløen kom legen for å se på dette, og da var det så ille at ingenting annet enn kortison ville hjelpe, men jeg valgte å bruke fuktighetskrem først, noe som visste seg å fungere, men vi er fortsatt nødt til å begrense badingen, smøre to ganger daglig og bruke kortison på kritiske steder en gang i blant. Men naturlig funker ikke alltid, og prøv livet med en baby med atopisk eksem før du uttaler deg! Men for all del, du skal selvsagt få ha din egen mening om det naturlige.

  24. Lisa: jeg er kritisk til alle som smører inn kropp og sjel med kjemikalier før det er et problem. Synd å høre din versjon. Hvis det er så ille ville jeg gitt akupunktøren eller en homeopat sjansen til å prøve en behandling. Det kan ikke skade å prøve og kanskje blir han bedre, da er det virkelig verdt det. Beklager at du lot deg provosere.

  25. Hei Stine=)
   flott innlegg, jeg er ganske så opptatt av nettopp dette emnet da datteren min har slitt med eksem= vi smurte ikke henne inn unødvendig da hun ble født, men likevel utviklet hun eksem. Vi har vært hos hudspesialist og nå har vi endelig kontroll på eksemen hennes. Det vi har funnet ut i senere tid er at hun faktisk ikke tåler fisk og at mye av eksemen har kommet av det. Var helt tilfeldig at vi skjønte at det var nettopp det, pga rett etter at hun fikk tran en dag (som hun ikke hadde fått på en liten stund) så du nesten at eksemen brettet seg utover= men etter vi sluttet med alt av fisk, har hun heller ikke hatt eksem=) vi må nok holde henne unna fisk en stund og heller prøve igjen litt forsiktig litt senere! Hudspesialisten sa også at dersom en sv foreldrene har hatt eksem er det større sannsynlighet atbarnet får det. Desverre hadde jeg også eksem som barn, men vokste det heldigvis av meg, så krysser fingrene for at datteren min også gjør det=)

  26. Jeg har hatt eksem om vinteren siden jeg var baby. Men etter jeg fikk sønnen mi så har jeg ikke eksem lengre! Uheldigvis har han arva det:( dukka opp helt ut av det blå rundt 10 måneders alder. Nå smører vi med apobase 1 gang om dagen og bader minst mulig. Så da holder det seg borte:)

  27. Babyer flasser ikke pga tørr hud, men fordi de har et hudlag som skal skiftes kort tid etter fødselen. Derfor “forsvinner problemet” av seg selv uten å smøre noe som helst på. Om vinteren er det forvaring greit å smøre kinnene med kuldekrem når de er ute så huden ikke sprekker:-))

  28. Jeg har brukt Burts Bees og Weleda på barna mine. I den grad jeg bruker noe som helst;) Er kjempefornøyd med disse produktene. Syns det er viktig å være bevisst på hva man tilfører kroppen. Merker det veldig godt hver gang jeg bruker produkter som inneholder mineralolje, eller tilsvarende, på meg selv. Virker mot sin hensikt – blir grusomt tørr. Heia naturlige produkter! (ikke fordi det er trendy, men fordi det er fornuftig!) Liker deg!

  29. Takk å pris at de spurte om råd, sko tatt seg ut om de hadde smørt tiger balsam på barn. Jeg har to gutter med atopisk eksem. Jeg fikk tips av hudlege å bruke Adermaprodukter, å det har jeg gjort, har prøvd mye annet før men er kun Aderma som ha hjelpt. Vi får og støtte av Nav, grunnstønad, for minstegutt. Han har det værst, med kjøttsår i verste fall. Han må smøres hver dag, bruke parafymefri vaskemiddel og mye annet arbeid. Håper ikke mange andre må oppleve det, krever mye av både deg og barnet med å få et aktiv barn til å gjøre dette hver dag. Det er jokos og å ffå tiden sammen, men ikke kjekt de dagene barnet gråter å ikke vil samarbeide. Så heier for parafymefri produkter, å ikke overdriv med kjemikalier på små uskyldige barn. Et bra innlegg . Ha en fin å kos deg med dine søte små :))

  30. Liker innlegget ditt, og jeg har tenkt mye av det samme som deg 🙂 Det har faktisk ført til uenighet mellom meg og min kjære for han vil helst smøre hele ungen inn i krem hver gang han skifter! 🙂 Jenta vår har veldig sensitiv hud (som sine foreldre) så her i huset har vi bare parfymefrie produkter. Nå om vinteren har utslettet i fjeset blitt ganske så plagsomt for lillegull, svir og klør. Derfor gikk jeg til innkjøp av burts bees multipurpose krem, men har ikke tårt å bruke denne enda for den luktet så sterkt parfyme, vet det er naturlig parfyme men likevel 🙂 noen som har erfaringer med denne på eksem hud? Ellers har vi prøvd aderma men syns denne har liten effekt!
   I

  31. martea: Usjameien. Stakker liten gutt og mamma for den sags skyld, ikke noe moro å se sine barn lide eller måtte krangle med dem. Håper han vokser det av seg <3
   Ha en strålende dag 🙂

  32. Hei 🙂 Vil bare kommenetere det at eksem er en betennelsestilstand i huden. det finnes flere typer eksem (akutt eksem, kronisk eksem, medikamenteksem etc). Atopisk eksem, feks, er en kronisk type eksem, og er epidermiologisk sett assosiert med allergisk rhinitt og astma, og disse tilstandene har stor arvelig komponent. Utenom det, er årsaken til atopisk eksem ukjent. Denne typen eksem debuteres ofte i de første levemånedene av barnets liv. Oppbluss kan skje ved kontakt (med feks ulike typer tekstiler, dyrepels etc) eller kan blusse opp pga allergi til matvarer, bare for å nevne noen.
   Det er riktig at man ikke skal bruke mange produkter med parfyme på eksem. Avfetting av huden pga stor bruk av såpe, vaskemidler++, kan være med på å blusse opp eksemen.
   Men det ER viktig å dempe symptomene og ubehagen med kløen eksemen bedbringer. Antihistaminer (mot kløe, allergi), kostholdsvurdering (dette gjelder spesielt barn) og lokalbehandling vha glukokortikoider, er viktige symptombehandlere. Dessuten er OLJEbad veldig viktig (i motsetning til det noen andre her tilsier). Oljen tilfører huden fuktigheten som har blitt dratt ut pga av bading og såping av kroppen.
   Oppsummert: eksem er ofte en arvelig tilstand som vil blusse mer opp med parfymekremer/såpe, men at det er viktig å drive med symptombehandling av tilstaden!
   Fin blogg:)

  33. Hei! Har du tenkt over at de fleste som sliter med allergi reagerer på naturen.. gress, pollen etc. Og virker det ikke da litt rart og smøre “naturen” rett på kroppen? Kan ikke det bidra til økte allergiske reaksjoner?

  34. Blir så glad når jeg ser folk som kjøper naturlig! Dette er bra for oss og for miljøet! Jeg har selv jobbet på Kremfresh, og vil anbefale deg den babyserien vi har! Den er super god og drøy i bruk! Det er så naturlig som det går an, ikke dyrt og konseptet er norsk og blir laget for hånd i Bergen 🙂 sjekk ut http://www.kremfresh.com 🙂 Du vil ikke angre

  35. Veldig bra debatt. Som mangeårig allergiker og atopiker vil jeg bare si at babysvømming – i klorvann (selv om det er lite klor) kan bidra til å tørke ut huden. Så kanskje man skal la være å svømme ibasseng med babyer om de har sensitiv hud og reagerer?
   En annen ting er at vann i seg selv er uttørrende, så kanskje rett og slett mindre såpe og vann? Man må jo også skille mellom hudtyper. Har man tørr, atopisk hud er vann i seg selv nok til å vaske bort mye fettstoffer i huden.

  36. …glemte en ting om smøring: f.eks. rapsolje tåles bra av mange.. det går an å prøve.
   Om små barn har eksem eller overøfindtlig hud går det fint – med lettere vask – å bare bruke olje. Tørr hud klør og gjør huden mer mottagelig for irritanter.

  37. Hei, ser dette er et gammelt innlegg men jeg ønsker å kommentere alikevel 🙂
   Jeg er en mamma med to barn på 14 og snart 12 år som har hatt diagnosen kronisk eksem siden de var spedbarn. Det er forskjell på å ha tørr hud og eksem. Eksem er så mye mer enn bare tørr hud og utslett.
   Det er klart det er ulik grad av eksem og våre barn har nok desverre blitt veldig hardt rammet.
   Da er daglig behandling med oljer og fuktighetsgivende kremer helt nødvendig.
   Du kan tro at jeg hadde ønsket at det ikke var nødvendig. Kremforbruket vårt er helt vannvittig, tiden vi bruker på behandling er enorm, plagene barna har og fortvilelsen vi foreldre føler på kroppen er til tider hjerteskjærende.
   Du har nok rett i at det har blitt en trend med diverse oljer og kremer, slik at det kan bli unødvendig bruk av dette enkelte ganger. Vår gruppe er nok en av de pasientgruppene som legger igjen mest penger på apotekene og andre steder. Men desverre er det mange som blir underbehandlet.
   Litt rart det der, tror kansje mange friske bruker for mye olje / krem, mens eksemsyke behandler for lite.
   Produsenter spyr ut nye kremer som lover gull og grønne skoger for enorme summmer. Det er supervanskelig å finne produkter som fungerer. Det er så utrolig mange kriterier som skal oppfylles spesielt når det gjelder kremer til barnet.
   For noen er dette hverdagen. Dette er vår hverdag.
   Det er viktig for meg å gi et innblikk av vår, en hverdag hvor olje og krem er barnas medisin.
   Søskenmamma Siw

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg