Vår og Sommer LUE (mønster og fremgangsmåte)

MØNSTER

Finn frem smørpapir, en blyan/penn og en saks. Først skal du tegne delen som skal dekke bakhodet til babyen (se bilde 2). For å få riktig mål kan du trekke et målebånd fra nakken på babyen og opp til bakhodet stopper – legg på en cm til sømkant. Sett to kryss etter lengden du målte og brett smørpapiret dobbelt. Tegn en bue som blir litt smalere mot bunn og en rett strekk ut fra det nederste krysset slik du ser på bildet under. 

Klipp og brett ut igjen smørpapiret så ser du at du får bakdelen som er symertisk rund og fin

Bruk målebåndet til å måle hvor langt det er rundt delen som du nettopp klippet ut. Bare den buede delen, ikke den rette. Dette er målet på hvor lang neste mønsterdel skal være. Neste del er en rektangel som er så lang som målet rundt bakdelen og mellom 10-15 cm bred. Får å få et nøyaktig mål kan de legge målebåndet på toppen av hodet til babyen og måle hvor langt det er fra toppen av hodets bakkant (der hvor bakdelen vi har tegnet skal stoppe) og frem til der du ønsker at luen skal stoppe ved pannen. Legg på en cm til sømrom. 


Klipp ut to deler av hver av mønstrene du har tegnet, et ytterstoff og et innerstoff. Jeg har bomull ytterts og en gammel gulpeklut eller gassklut som for. 
Den siste delen du ser på bildet under skal bli rynkekanten foran på luen. Den må være 6 cm bred, og lengre enn rektangelet du har tegnet. Jo lengre den er jo mer rynkete kan du få kanten. 

FREMGANGSMÅTE

Finn midten på bakdelen og rektangelet ved å lage en liten brett, start med å feste delene fast med hverandre fra toppen og nedover til bunn, rettsiden mot rettsiden. Sy rundt. Sømmen skal da bli på vrangsiden.

Tre de to luene (for og yttersiden) i hverandre, RETTE MOT RETTE! – altså skal det ikke være noen sømmer i mellom luene. Eks: Vreng ytterforet slik at retten kommer ut og tre innerforet som fremdeles er på vrangen over. Fest med et par nåler i bunn av luen, og sy en søm som fester de med hverandre. 

Når du vrenger luen fra hverandre vil den se slik ut som på bildet under. 

Finn frem den lange tynne delen som skal være rynkestykket foran på luen. Brett den dobbelt med retten ut og stryk over så den holder seg i denne formen. For å lage rynkene setter du symaskinen på rett søm og gjerne 3 i stinglengde (jeg syr med stinglengde 2 til vanlig). Ikke sy frem og tilbake for å feste tråden slik du pleier, bare sy en søm langs endekanten. Når du har laget denne sømmen kan du trekke i en av trådene på enden og snurpe stoffet sammen. Snurp til du får ønsket rynke. 

Nå skal rynken sys på luen. Start på toppen igjen med å feste den fast med ytterstoffet på luen. legg kanten mot kanten. Når du nærmer deg bunn av luen lar du rynken “skli” ut av stoffet. Slik at den sklir ut rett før innerstoffet begynner.

Sy den fast og klipp til kanten slik at resultetet blir som på bildet under

Tre luen på kneet ditt med ytter foret inn mot beinet og tre innerforet over lua. Brett inn kanten hele veien rundt og fest med nåler slik at den akkurat dekker sømmen fra rynkekanten. Fest knappenålene ut og inn slik jeg har gjort. 

Sy innerstoffet fast for hånd på innsiden (da blir sømmen helt gjemt og veldig pen) eller vær litt lat som meg og sy den med maskinen. Sy ALLTID fra retten for å få en pen søm. Bruk hodet på symaninen til å få en så rett søm som mulig. Dere kan se at jeg har enden på hoden langs kanten til rynkene. Når knappenålene står rett ut og inn gjør det ikke noe om du syr over de, det er også enkelt å dra ut nålene om du ønsker det rett før du syr over dem. OBS OBS!! La det stå åpent 1,5 cm i bunn på hver side. Der skal snoren til luen ut så dumt å sy igjen der 😉 

Siste sømmen er i bunn langs luen. En rett søm som går ca 1,5 cm over bunnen. Da får du et rom hvor snoren skal trekkes igjennom. Når det er gjort fester du snoren til en sikkerhetsnål og trer den igjennom og luen er ferdig ! 

Fornøyd frøken i hjemmesydde klær ^^, 

20 kommentarer

Siste innlegg