Sengesett (hjemmelaget)

Sist uke fikk jeg vært en tur på stoff og stil med snuppene mine, er så moro å komme dit, for de ansatte kjenner oss så godt igjen, og for hver gang vi tar turen synes de “dukkene” som de blir kalt har blitt så store. Og det kan jeg være enig i med tanken på hvor små de var med første gang. Sist sto de i vognene og skulle tulle med de ansatte, da skjønte jeg det var på tide å finne frem selene. Målet for turen var å kjøpe stoff jeg kunne sy sengetøy av. Dere husker kanskje bildet under, hvor jentene la seg på stoffene ^^, 

Nå er sengetøyet ferdig sydd og klare for bruk. Se forskjell på størrelsen da. Huff, jeg må nok bare innse at jeg ikke har babyer mer. Nå er det juior størrelser 100x140cm dyner og 40×60 cm puter. 

Fikk spørsmål om jeg kunne vise hvordan man sydde dette. Dyne- og putetrekk er for dere som ikke har sydd så mye det aller letteste å prøve på. For det er jo bare lange rette sømmer. 

Så her er en liten fremgangsmåte i hvordan sy sengetøy. Finn målene på dyne/pute, målene for trekket skal være det samme, men legg på en cm til sømrom. Jeg har som dere ser på ferdigbildene over to stoff på dynene. Det kan man jo gjøre som man vil med, men jeg synes det er litt koselig. Så den øvre delen min er 50 cm og den nedre delen er 90 cm = 140 cm.  pluss en cm til søm lang alle kantene. OBS OBS: Den siden du ønsker å ha åpning til å tre inn og ut dynen legger du på yttligere 2 cm. Jeg har åpningen i bunn og har da lagt på cm 3cm “sømrom” der. 

Om du velger å sy dynetrekke i likhet med mitt med to stoff, må du først sy sammen forsiden og baksiden alene før du kan sy forside og bakside sammen. Det gjøres enkelt ved å legge rett mot rette og sy sammen. Da blir sømmen på vrangsiden, slik som bildet under viser. 

Jeg synes det gjør seg å pynte opp litt med en liten blonde eller lignende. Så på disse dynetrekkene sydde jeg bare fast et blåndebånd langs skillet på de to stoffene. 

Så syr du sammen framside og bakside langs de tre sidene som skal være lukket og lar siden som med åpnigen stå urørt. Når det er gjort begynner du på siden med åpningen (bunn hos meg). Brett inn enden to ganger slik at du sjuler enden av stoffet og unngår at det rakner. Bruk et strykegjern så holder brettene seg til du får sydd. 

Sy en søm slik at bretten du brettet blir værende. Sy alltid fra fremsiden sier mamma, da blir det penest, og bruk strekene på symaskinenbunnen til å sikte mot slik at sømmen blir lik hele veien. 

Til slutt vrenger du stoffet slik at vrangen kommer ut, og syr sammen hjørene, start i kanten og sy et stykke inn mot midten, og så en liten søm som går ned der bretten starter. Gjør dette på begge sider, og du er ferdig, med en åpning i bunn av dynen. Fest på trykknapper om ønskelig, jeg har ikke hatt behov for å ha det. 

Sweet Dreams <3

32 kommentarer

Siste innlegg