Til tvillingmammaene

Siden dagen jeg fikk vite at to små skatter lå i magen og vokste har jeg levd etter min lille regel: Vis dem at det ikke er noe verre å få to barn samtidig!

Jeg møtte motgang, en motgang jeg ikke viste om. Jeg viste ikke at da jeg fortalte menneskene rundt meg om at vi ventet tvillinger så ville vi få til svar: “stakkars dere”.  Jeg viste ikke at noen skulle fortelle meg at de hadde gravd sin egen grav om de fikk høre at det var tvillinger i vente. Jeg viste heller ikke at bekjente ville si: “haha, så glad jeg er for at det ikke er meg”

Hadde vi gjort noe galt? Var det noe galt med barna våre? Var det så forferdelig å få barn at det å få to ville være en umulig oppgave?

Dette er grunnen til at jeg ble nødt til å bevise, bevise at det å få tvillinger ikke er noe verre, kanskje er det bedre? Det kommer an på øyet som ser. Og jeg har klart det, jeg har klart å endre synet til mine kjente, men også mange ukjente rundt i hele Norges land. Jeg startet i det små, jeg viste familie og venner hvordan jeg klarte å få gitt to babyer mat samtidig. Jeg jobbet beinhardt psykisk og fysisk for å få til dobbeltamming, og ikke bare var det dobbelt amming, det var i tillegg dobbeltamming av premature babyer. Jeg fikk det til fordi jeg hadde bestemt meg for å klare det, fordi jeg ofret alt for å få det til. I etterkant kan jeg se meg tilbake og tenke gud for en jobb jeg gjorde, jeg kan nesten ikke fatte at jeg holdt ut i 6 mnd. – men jeg er stolt!

Så var det å vise alle de kjente hvordan jeg kunne gå igjennom en hverdag hvor jeg har vært alene hjemme med barna fra 7 om morgningen til 17-19 om kvelden fra dagen vi kom hjem fra sykehuset – som var i min svangerskapsuke 35, selv om jentene var allerede blitt 3 uker gamle. Det var en stor tilfredstillelse og se de beundringsverdige øynene når jeg “sjonglerte” jentene rundt. 

Jeg hadde fått de nærmeste til å endre synet fra hvor forferdelig det måtte være å få to samtidig til “du er den perfekte tvillingmamma, det virker jo som det er lettere for deg med to enn for andre jeg kjenner med en, alikevell trur jeg ikke jeg ville taklet det like lett”

Jeg startet bloggskriving fordi jeg var lei av å svare på det samme spørsmålet til alle jeg møtte: “er det ikke fryktelig slitsomt, det må jo være det?” 
Her i fra kunne jeg være tøffere i trynet, jeg kunne svare tilbake alle som hadde slengt kommentarer om hvor lite heldige vi var, som jeg ikke klarte på butikken. Jeg trengte ikke lengre å forsvare meg, jeg kunne fronte det.

Jeg har fått mail av flere tvillingmammaer enn jeg har tall på. Jeg har fått takknemlighet fra folk jeg ikke kjenner. Og jeg har fått spørsmål som kun en tvillingmamma kan svare på.

Derfor er det et par ting jeg ønsker å si til dere tvillingmammaer:

Det er tøft å få tvillinger, det er beintøft til tider og det er lett å tenk hvor enkelt ting hadde vært med en. Jeg er ikke veldig glad i å skryte av meg selv, men i dag har jeg tenkt til å skryte av alle tvillingmammaer. For selv om jeg har valgt å se på det å ha tvillinger som en like enkel jobb som å få et barn, så vet jeg at det ikke stemmer, jeg finner selvsagt også mange sider som jeg selv velger å se på som en større fordel med å få tvillinger enn å få et barn av gangen, nettopp fordi jeg har valgt å finne dem og har lagt vekt på dem.
Er dere flinke til å la andre passe barna deres vet dere hvor flinke dere selv er. Det er nemlig ikke mange andre enn oss tvillingmammaer som ikke kjenner svetten piple frem i pannen og stresset komme når to stykk babyer krever sitt på en og samme tid. Det er ikke mange andre mammaer som klarer å løfte opp baby nr to mens du fremdeles vugger nr 1 i armen. Det er ikke mange andre enn oss tvillingmammaer som klarer å finne de kreative løsningen som gjør oss til multitaskende mammaer på høyt nivå.

Kanskje er det faktisk en grunn til at nettopp du ble valgt ut til tvillingmamma, de andre hadde kanskje ikke klart det du klarer.
Vær stolt over deg selv og ta til deg alle de hyggelige kommentarene, le av de som mener det må være fryktelig å få tvillinger. De vet ikke hvordan blodet vårt strømmer i årene og tårene presser seg på når de to vi elsker sitter på gulvet å ler av hverandre på en måte ingen andre får dem til å le.

Keep up the good work!

 

 

  1. Supermammaer, det er det vi er! Takk for ros Stine, det er koselig å høre fra en annen tvillingmamma. Å være tvillingmamma gir dobbelt så mye av alt som du også har pekt ut tidligere. Dobbelt slit, og dobbel glede. Selvom fleste parten vi møter på velger å få fram det mest utfordrende/negative, så er det i bunn og grunn bare det positive vi sitter igjen med til slutt! Gud hvor stolte vi kan være fordi vi klarer TO på en gang. Da kan man gå i seng hver dag og føle at man har fått noe fornuftig og viktig ut av dagen. Mitt liv har virkelig blitt forbedret av å få barn, få tvillinger. 🙂

  2. Det finnes de med barn i forskjellig alder som krever minst like mye. Så det er ganske mange med like stressende hverdag 🙂
   Men uansett så syns jeg alle mødre bør være stolt av seg selv..

  3. Hei… Veldig flott skrevet😄 er selv tvilling mamma..
   De er nu 18 år😄 ble født i uke 29, og hadde en tøff
   Start på livet, men har klart seg bra og er i disse tidene
   Rødruss begge to😄 stå på alle tvillingmammaer, vi fikk en
   gave, som ikke alle får. Nyt tiden, den går så fort..
   Go klem😄

  4. Fantastisk skrevet! Fikk et helt nytt syn på tvillinger og tvillingmammaer nå! 🙂 Dere er tøffe og kjempe heldige. Nyt de vakre barna dine:-):-)

  5. Min mor fikk også tvillinger. Jeg syns det er topp å ha en tvilling å være med, selv om vi ikke er like i det hele tatt! Jeg trekker bare på skuldrene hvis folk har meninger om at det er vanskelig, jeg kjenner ikke til noe annet enn å ha en tvilling ihvertffall, så om jeg får tvillinger så kommer jeg til å være glad for det:) Mamma syns nok at det var litt jobb, men ikke noe veldig stress. Annet enn at alt kan ganges med 2 – og gjerne 2,5 som hun sa ettersom den ene tvillingen hadde en tendens til å grise til den andre;)

  6. Hei! For en fin blogg du har. Jeg har funnet inspirasjon til å sy flere ting fra bloggen din! Kunne du delt litt matoppskrifter til småjentene dine? Har ei på 9 mnd som er matlei om dagen.
   Straks står sydde sengesett på dagsorden! Har du prøvd Lillemartine fra Stoff&stil?

  7. Bra at du har klart å håndtere 2 stykker, men ikke for å være kip…
   Vi som jobber i barnehage klarer fler enn det, vi har 12 stk 1 og 2 åringer som ikke er våre egne engang.
   Det står det respekt av ! Alle barn skal møtes på sine premisser og få tilfredsstilt sine behov for kos, trygghet, mat og søvn . Samtidig har vi Rammeplan og Barnehage Loven som setter standarden på hva vi skal gjennomføre i tillegg. Jeg er stolt av meg selv og jobben min !!

  8. Godt innlegg, Stine 😉 Herfra må jeg bare skryte litt av tvillingpappaen som ble overtalt til treeren og fireren på kjøpet! Han håndterer også tvillingene på en fantastisk måte, og jeg (som har to fra før-den ene 3,5 år og den andre 2 da tvillingene ble født) hadde ikke klart meg uten han! Han er (nesten) like god som meg til å sjonglere to (tre og fire) barn samtidig, og han er god til å se hver enkelt av barna våre! Ikke bare er vi supermammaer, men også superpappaer ❤️

  9. Flott skrevet! Frysninger på ryggen og tårer i øyekroken! Inspirerende blogg 🙂 Hilsen mamma til tre fantastiske jenter, ei på på 2 år og tvillingjenter på 4 måneder.

  10. Jeg er ikke tvillingmamma men har pseudotvillinger, en gutt på nå 4år og en jente på nå 3år. Det er 11mndet mellom dem. Sikkert veldig annerledes enn tvillinger, men kjenner meg litt igjen i det du skriver. Jeg ble upla lagt gravid da lillemann var nesten nyfødt og alle huffet å syntes synd i oss.
   Ja det var tøft! Det var tøft å være gravid med en baby på armen og en i magen, det var tøft å ha to små som ikke kunne gå, måtte ha hjelp til alt, det var veldig tøft å ha en 1åring med masse energi og en nyfødt med kolikk som skrek fra 20/21 til 2-3 om natta (og lillemann stod opp i 7tia), det er tøft å ha to barn i “trassalderen”, det er tøft å ha to stykker som tester grenser til tusen. Men det går bra! De er så glade i hverandre, de er så knytta og glad i hverandre og tenker på den andre hele tiden. Det er tøft men hærlig:) ett eksempel er om lillemann er med på butikken å kjøper seg en juice etc så må ha kjøpe til søster og

  11. ja det sier jeg! jeg er mor ti 1 snuppeline,det har vært tøft til tider det også.men hadde det vært 2. ojoj,ja utfordring :)) du er tøff og flink!

  12. Er så totalt enig i det du skriver her. Åhhh fikk høre at gudskelov at det ikke er meg som skal tvillinger. Den fikk jeg høre ofte. Jeg som gikk å gledet meg over at det var dobbel lykke 💙💙 De gir meg så mye glede i hverdagen. De får jo så mye glede av hverandre. Alt går, så lenge en ikke lager problemer ut av ting 😃 vi kan være stolte av gullene våre 😃

  13. Takk for at du sett ord på det mange tvillingmødre tenker. Har sjølv vore i den situasjonen at folk syns synd i oss. Kvifor det? Eg har fått tre vakre jenter på 3 år og kunne ikkje ha vore stoltare! Litt ekstra arbeid med tvillingane sidan dei kom i veke 27, og nokre lungebetennelser seinare. Men har meir energi og pågongsmot no enn kva eg hadde med eldstemann! Eg kan med hånda på hjarta seia at eg har fått eitt meir strukturert liv no etter me fekk tvillingane. Dei har berika livet vårt så mykje. Og ein kan ikkje forstå det sjølv om ein ikkje har tvillingar. Stå på tvillingmødre!

  14. Takk for et fint innlegg og en super blogg! 🙂 Er snart i uke 36 med mine tvilling-jenter (våre første barn), og denne bloggen har vært gull verdt for meg 🙂

  15. Utrolig bra skrevet! Dere har virkelig vært velsignet med to flotte jenter, og det er det hvertfall ikke synd på dere for hehe. Jeg er selv enegget tvilling, og har fått vokse opp med min beste venn☺. Jeg er nå 22 år og tenker ofte tilbake på hvor tøff mammaen min har vært!!! Stolte skal dere hvertfall være ☺.

  16. Hei, jeg prøver igjen 😆😆 Har et spørsmål som ikke et relatert til innlegget. Men håper det går bra at jeg spørre her. Jeg lurer på når du så at jentene dine så på hverandre og “lekte” med hverandre første gang.
   Mine tvillinger er nå 4 mnd (prematurfødte), og jeg merker at de har godt av å ligge sammen. Men jeg har enda ikke sett noe til at dem smiler av hverandre osv. som de gjør av oss. Håper på svar.

  17. FY1988: åh, beklager! Så spørsmålet, men tenkte jeg skulle svare når jeg fikk litt mer tid. Tja, jeg lurer på om de var rundt 5 mnd førte gang de nesten lo av hverandre. Det skjedde ikke når de lå inntil hverandre men en dag jeg satt med hun ene på fanget og pappaen hun andre på fanget et par meter i hva hverandre 🙂

  18. Cathrine: Det å jobbe i bhg og det å ha egne barn er to vidt forskjellige ting. Man er feks følelsesmessig knyttet til egne barn på en annen måte og bhg.barna forlater man om ettermiddagen, egne barn har man gjerne døgnet rundt det første året.
   Persolig har tvillingmortilværelsen vært som en drømmereise! Babyer som sov godt på natten og spiste det de skulle. Fra ikke ha barn til å få to som nesten sprenger hjertet mitt av kjærlighet. <3 <3
   Kan virkelig anbefales!
   Men ikke alle tvillingforeldre opplever tvillingtilværelsen sånn. Noen sliter med å holde hodet over vannet med kolikkbabyer, babyer som ikke sover om natten og andre utfordringer. De må heller ikke glemmes. De gjør en kjempejobb!

  19. Har ofte tenkt at det er enklere med tvillinger jeg, som er på samme nivå og kan gjøre samme ting gjennom hele oppveksten enn å ha mellomrom:) Men de som bare har en eller ingen syntes nok tvillinger høres voldsomt ut. Etterhvert når man har fått flere barn virker det ikke like avskrekkende;) Selv fikk jeg 4 barn iløpet av 5 år:) Det ble 7 år med sammenhengende amming og vi har enda ikke hatt en hel natts søvn:) Er mange ganger at jeg har tenkt at det hadde vært fint om de var på samme nivå:) Er alltid noe en syntes er barnslig eller en er for liten til å være med på.

  20. Tusen takk! Gjorde virkelig godt å lese dette innlegget etter min første uke som alenemamma for mine søte to små 🙂

  21. For et nydelig innlegg! Jeg husker jeg tenkte “Oi, så slitsomt!” når naboen min fortalte at hun ventet tvillinger, men nå har jeg faktisk lyst til at neste barn skal bli nummer to og tre i ett 😉 Det ser helt herlig ut å ha tvillinger! 🙂
   ♥ Lizbethosnes.com

  22. Lizbeth Osnes: Tusen takk 🙂 Det å reise på butikken med tvillingbabyer er nok mer slitsomt, men så har de utrolig mye selskap i hverandre, så hjemme er det nok mer slitsomt med en som krever full oppmerksomhet hos mammaen og pappen enn det er med tvillinger som leker med hverandre 🙂

  23. Greit at man går hjem fra bhg på ettermiddagen, men man går da hjem til sine egne barn…
   Så har barn 24 timer i døgnet vi som jobber i bhg også : )
   Lykke til med tvillingene deres og kos dere masse !!

  24. Cathrine: Jeg har jobbet i bhg i over 15år, så jeg vet hva jeg skriver om. 😉 Det er noe annet å være sammen med en haug med barn mellom 1 og 6år på den tiden av døgnet man er mest opplagt, enn å være sammen med spebarn som krever alt av deg 24timer i døgnet.
   Barn på jobb og egne barn er to forskjellige måter å være sammen med barn på. På jobb må man være proff, hjemme skal man være mamma.
   Hurra for alle mødre!

  25. Huff, jeg kjenner jeg blir mer og mer irritert for hver gang jeg hører setningen “det må være slitsomt med tvillinger” når jeg treffer på folk med tvillingvogna. Jeg har en jente og en gutt på 10 måneder, og har i alle fall til nå hatt det veldig enkelt og bra (tok den lette utveien og ammet aldri ordentlig), for de har vært utrolig snille. Nå har jenta mi begynt å krabbe og guttungen drar seg opp i knestående på lekekassa, mens hu mor sitter med hjertet i halsen. Så jeg har en travlere tid foran meg. Det å håndtere to har for meg vært helt naturlig og normalt, i og med at jeg ikke har barn fra før. Så når folk sier at det må være vanskelig, så sier jeg jo nei, nettopp fordi jeg ikke vet om noe annet. Også MÅ jeg nevne at jeg har en fantastisk samboer som er veldig flink med ungene, og lar meg stadig ligge lenge på mårran når det er mulighet for det. Syns forresten du har en super blogg, jeg er ingen bloggleser, men får masse inspirasjon til å sy av å lese denne. Så takk for det!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg