Speiltvilling – Tennene

Selv om jeg nå vet at tvillingene mine er speiltvillinger, lar jeg meg fascinere like mye hver gang det dukker opp en ny speiling. 

Hvis det er noen nye lesere på bloggen her så repeterer jeg gjerne hva speiltvillinger er:

Når det forekommer eneggede tvillinger, så deler det befruktede egget seg i to før det fortsetter og utvikle seg. Resultatet blir to babyer med de samme byggeklossene/DNA fordi de kommer fra det samme egget og sædcellen som ved “en feil” delte seg i to – jeg foretrekker nok heller å kalle det ved et mirakel deler seg i to. Men teoretisk sett er det egentlig en feil. Delingen av egget kan skje fra dag 1 etter befrukting til dag 14 etter befrukting. Det forekommer deling av egget etter dag 14 også, og det er da siamesiske tvillinger blir til. 
Jo tidligere egget deles jo større fordeler har fosterene i magen, da havner de i hver sin fostersekk med hver sin morkake siden det er i et så tidlig stadie at dette ikke er blitt utviklet enda. Skjer delingen av egget senere havner de i samme fostersekk og kan dele morkake. Disse svangerskapene er langt mer risikable da navelstrengene kan surre seg inn i hverandre eller rundt en av babyene. Det er heller ikke uvanlig at om babyene deler morkake så vil den ene få mer næring og blod igjennom navelstrengen enn den andre, og i flere tilfeller må man da gå inn å dele morkaken i to for å gi en sjanse til at i hvertfall en av babyene skal overleve. Dette kalles TTTS – som er den mest risikable graviditeten for eneggede tvillinger. Jeg lå selv på nyfødt intensiv med et foreldrepar som hadde opplevd dette, de hadde fått separert morkaken i Tyskland og klarte å redde en av to. En stor sorg i den største gleden på jord.

Speiltvillinger er for dårlig forsket på da teorien som ligger ute ikke stemmer med min graviditet, mens det sies at om tvillingene deler seg sent, altså mellom dag 8-14 etter befrukting så kan det forekomme speiltvillinger, eller Mirror Image Twins. Det er dette som ikke stemmer med min graviditet, da jentene lå i hver sin fostersekk med hver sin morkake, som betyr at delingen har skjedd veldig tidlig – mellom dag 1-4 ca. Men alikevel er de speiltvillinger.

Speiltvillinger er som navnet sier, det er eneggede tvillinger som speiler hverandre. I teorien skal de være født med det samme utseende og vi vet at eneggede tvillinger er veldig like hverandre selv om det alltid vil være små forskjeller. Hos mine jenter er hodefasongen så forskjellig at de lett kan skilles i fra hverandre, og grunnen til det er nok hvordan de lå i magen, en lå meg hode ned i bekkenet mitt hele veien, så hun lå dypt og trangt med hode, mens hun andre lå med hode ved ribbeina mine stort sett igjennom hele svangerskapet.  

Speilingene av speiltvillinger varierer fra store til små. De største speilingene viser seg i at organer er speilet, mindre speilinger viser seg i fødselsmerker som da er helt like, men på hver side av kroppen, hårvirvler som går hver sin retning eller ligger på hver side av hode. Tenner som dukker opp speilvendt osv. 

Jeg skal vise dere håret til jentene mine nå som de har fått litt mer. Ser dere at hårvirvelene er plasert på hver side av hode og at hårretningen går hver sin vei?

Så ta dere enn titt på de to bildene under. De er hentet fra bøkene jeg har laget til jentene. “Mine første melketenner”

Nå har den 7. tannen tittet frem på begge to, og det har ikke vært unntak, hver og en tann de har fått har kommet opp speilvendt. Legg også merke til at oddetall og partall har havnet på hver side av munnen, men igjen speilvendt hos jentene. 

Det er ikke mye lett å ta bilder av små riskorn, men jeg har gjort et forsøk, og ser dere godt etter kan dere se tann nr 7 komme opp på hver sin side av fortennene nede. 

Flere enn meg som synes dette er fascinerende? 

26 kommentarer
  1. Herregud! Blir helt fascinert jeg. Sitter å googler å leser som bare det. For en fantastisk tid du har foran deg. Du kommer nok til å oppleve mye interessant gjennom jentene sin oppvekst. Spennende! Håper du får en fin dag med den fine familien din. Klem

  2. Utrolig facinerende faktisk. Kom over bloggen din i dag, og kommer nok til å følge med litt fremover på disse nydelige vidunderene dine. Ha en fin dag :o)

  3. Utrolig fascinerende! Jeg husker at et av mine største ønsker som liten var å ha en tvillingsøster. Jentene dine kommer nok til å få utrolig mye glede og trygghet av hverandre opp gjennom. Jeg misunner dem! Ha en fin dag videre 😀

  4. Hei Stine 😄er det noe mulighet å få en Mail adresse hos deg? Har noe jeg vil spørre deg om 😉 Kine 😄

  5. Så utrolig fascinerende! 🙂 Går med tvillingjenter i magen for tida, så blir spennende å se hvordan de utvikler seg når de kommer til verden. Mine har også to fostersekker og to morkaker. Fikk du vite på UL om de var eneggede? 🙂

  6. Silje :): så spennende. Gratulerer. Nei, det er umulig å si om de er eneggede eller toeggere så lenge de har hver sin morkake og ligger i hver sin fostersekk. Det er stor sannsynlighet for at de er toeggere da 70 % av tvillinger i Norge er toegget, og av de 30 % eneggede så er det kanskje ikke mer en halvparten som har hver sin fostersekk og morkake. Men ikke hør på legene om de sier at det er toeggere fordi du har to morkaker. Det må ikke være tilfellet. Jeg fikk beskjed om at mine var toegget under svangerskapet og etter fødsel da de hadde sett på morkakene. Det de så etter var om morkakene var helt separerte, noe de var og da konkluderer de ofte med at de er toegget. Det er kun DNAtest som kan gi det rette svaret. Vi testet jentene da de var 4 mnd og de var enegget. De kan kun bekrefte eneggede tvillinger ved ul om begge babyene ligger i samme fostersekk og deler morkake 🙂

  7. Hei. 🙂 Fant bloggen din etter tips fra en venninne. Jeg har selv speiltvillinger på 16 måneder. 🙂 Og de har også fått tenner på akkurat samme måte som dine, de har motsatte hårvirvler og 2 motsatte fødselsmerker. De er så vidt begynt å få lov til å spise litt selv, og så langt har de spist med motsatte hender. Kjempe kjekt å lese om andre som har det sånn også. 🙂 Ha en fin kveld! Klem fra Mia 🙂

  8. Babyene dine er virkelig noe av det skjønneste jeg har sett 😀 jeg kom over bloggen din for noen dager siden og blir nok å følge med litt framover. Veldig bra blogg!

  9. Ja, er slik jeg også har forstått det. Ene jordmora sa til meg at det er toeggede, men som du sier; de kan faktisk ikke si det sikkert. Blir spennende å se når de kommer ut. Utrolig gøy å lese bloggen din ettersom jeg venter tvillingjenter i slutten av august 🙂 Kjekt å lese om andre sine erfaringer 🙂

  10. Silje :): jeg fikk en følelse av at det er gammel lære det med at de må være toegget om de har hver sin morkake og fostersekk. Og de følger oss ikke senere i livet når svaret viser seg å være enegget, så de får jo ikke vite at det de lærte ikke stemmer. Så spennende da, du har virkelig mye å glede deg til 🙂

  11. Mia: hei 🙂 åh, Guri så gøy! Jeg har prøvd å spørre på fbsiden “tvillingmødre” om det er flere med speiltvillinger, men enten er ikke folk klar over det eller så er det få av dem, får jeg har ikke akkurat fått så mange svar om andre som har det. Her trur jeg kanskje at begge blir høyrehendte, er jo litt tidlig å si, men synes begge bruker den hånden mest. Men alt annet er stort sett speilvendt. Liggestilling, hvilket bein de løfter om de skal klatre. De har også et fødselsmerke på hver side og hadde hvert sitt øye som har mer lukket enn det andre – noe som har rettet seg. Veldig spennende. Og takk som deler din historie. Klem !

  12. Ja, akkurat det jeg har forstått òg! 🙂 har en del tvillinger i familien der alle parene er jenter og eneggede. Så på tide å oppdatere litt informasjon om tvillinger, tenker jeg 🙂 er jo “bare” 23år jeg også, men utrolig glad for at jeg har tvillinger på veg 🙂

  13. Tusen takk for at du er til..
   I alle år har min mor sagt at jeg sikkert får tvillinger og det har helt ærlig vært min store frykt, rett og slett fordi jeg kun leste om alle komplikasjonene som kunne komme og aldri om det fantastiske livet med tvillinger..
   Du har fått meg til å snu, nå er jeg ikke lenger redd, nå ønsker faktisk en liten del av meg at mamma har rett <3
   Du og dine jenter har nok bevist for mange at livet med tvillinger ikke trenger å være så ekstremt som mange trodde, og jeg setter så stor pris på bloggen din..
   Ha en fantastisk uke...

  14. Hei. Kommenterte et innlegg fra i fjor istad. Dette er fascinerende 🙂 gutta våre er bare 7 mnd. Men tror de er speiltvillinger. De bodde også i hver sin sekk og hadde hver si morkake, som dine 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg