Sykehusene trenger oppdatering på tvillingfronten

Gang på gang hører jeg tvillinggravide som forteller at de venter toeggede tvillinger. Det er sykehusene som forteller de at det nettopp er toeggede de har i vente med en begrunnelse av at det er to morkaker og at tvillingene ligger i hver sin fostersekk på ultralydundersøkelsen. Dette er i følge jordmødre og leger et svar på om den gravide venter toeggede eller eneggede. Jeg var til flere ultralydundersøkelser enn jeg kan huske da jeg bærte frem mine tvillinger. Noe som er helt normalt når tvillinger er i vente da dette regnes som et risikosvangerskap i seg selv. 

Jeg hadde forskjellige jordmødre og leger omtrent hver gang jeg var til undersøkelse og jeg forsto raskt at de som var eldre en 40 har fått undervisning som tilsier at om den tvillinggravide har to morkaker og to fostersekker så må tvillingene være toegget. Jeg ble litt forvirret da jeg den ene uken fikk beskjed om at dette var toeggede tvillinger og i neste uke fikk jeg høre: “vi kan ikke si om tvillingene er en- eller toeggede før de er kommet ut. Dette gjorde at jeg startet min egen lille research. Jeg ante jo selsagt ikke om tvillingene i magen var eneggede eller toeggede, det eneste jeg viste var at sannsynligheten for at de var toeggede var langt større enn sannsynligheten for at de var eneggede. 

Da jentene ble født ble morkakene tatt til undersøkelse, og kort tid etter fikk jeg beskjed “morkaken var helt separete”, ok? Hva skulle det bety, at de var toeggede? “ja!” fikk jeg til svar. Vi tok til oss ordene og hørte på sykehuset, jentene var jo tross alt veldig ulike der de lå helt nyfødte. Men alikevel var det en liten tvil innerst inne selv om jeg selv ikke ville inrømme det. Jeg syntes de var veldig ulike, men det var jo bare jeg som syntes det da jentene vokste seg ut av sitt premature preg og ble likere og likere. Da jentene var 4 mnd gamle tok vi en DNA- test. Svaret var klart, 99,9 % sikkert eneggede tvillinger. 

Så etterforskningen jeg hadde lest om på nettet så ut til å stemme. Eneggede tvillinger kan faktisk ha hver sin fostersekk og hver sin morkake igjennom svangerskapet. Grunnen til at jeg sa at sannsynligheten var større for at de to nurkene i magen var toeggede er fordi i Norge er 70 % av alle tvillinger toegget, og av de 30 % tvillinger som er enegget så kan de ha flere variasjoner av hvordan de ligger i magen:

 1. De kan ha felles morkake og ligge i samme fostersekk (slik kan man med sikkerhet vite at man venter enegget tvillinger)
 2. De kan ha felles morkake, men ligge i hver sin forstersekk (ser man dette på ul, er sannsynligheten stor for at det er eneggede tvillinger, men det kan også være toeggede tvillinger med hver sin morkake som har vokst seg sammen)
 3. De kan ha hver sin morkake og hver sin forstersekk (dette er noe alle toeggere har, men også flere eneggere – derfor er det ingen sikkerhet i å si hva som er i vente med dette resultatet)

Er fosteren i magen hver sitt kjønn er det garantert toeggede tvillinger (finnes unntak)

Det er sikkert mange som mener at det ikke er viktig å vite om tvillinger er eneggede eller toeggede, for meg var det det. Det å ikke vite er noe som plager oss mennesker. Spørsmål om de var en- eller toeggede var noe jeg daglig ble utsatt for, og da føles det rart å ikke kunne gi det rette svaret. Medisinsk sett kan det også være viktig og vite om man har eneggere om noe skulle skjedd. Eneggere kan være donorer for hverandre og blodgivere, og har en av dem fått en arvelig sykdom er det viktig at den andre blir sjekket for det samme da sannsynlighten er stor for at sykdommen kan komme der også. Jeg håper jo selsagt vi alle slipper sykdom og ulykker, men dette var grunnlaget som gjorde at vi valgte å ta en harmøls DNA test (spyttprøve).

Grunnen til at dette opptar meg, er fordi jeg har pratet med flere tvillingmødre med eksakt samme historie som meg. De er skråsikre på at barna deres er eneggede selv om ingen andre enn de nærmeste ser forskjell på dem. Da DNA-testen er utført kom svaret; legene (ikke alle) tok feil. Tvillingene var eneggede til tross for at man kunne se to morkaker og to forstersekker i magen.

 

Del gjerne innlegget slik at flere kan lese det 🙂

14 kommentarer
  1. Jeg er fullstendig enig om at sykehusene trenger en oppdatering! Jeg er selv ikke mor, men jeg bruker å være måndelig inneom sykehuset siden jeg er sjåfør for de som trenger det!

  2. Vi har også eneggede tvillingjenter med hver sin fostersekk og hver sin morkake. Den vokste riktignok sammen på slutten av svangerskapet. Hvis delingen av egget skjer veldig tidlig etter befruktningen, kan de være heldige å få hver sin morkake og fostersekk. Dette gir bedre forutsetninger for at det ikke skal oppstå komplikasjoner. Som f eks å vikle seg inn i hverandres navlestrenger. Men er så enig med deg at det er litt dårlig kunnskap også blant helsepersonell på temaet. Men jeg var veldig heldig på St Olav. Forholdt med til en lege og to jordmødre! Trygt og godt.

  3. Elin, tvillingmamma: ja, helt riktig det du sier:-) skjer delingen mellom dag 1-4 etter befruktning får vi hver sin forstersekk og morkake:-) lite kunnskap om tvillinger generelt har jeg erfart

  4. Jeg har samme opplevelse som deg. Eneggede tvillinggutter med hver sin morkake og hver sin fostersekk. Fikk beskjed om at de var toeggede. Selv om jeg prøvde å si at jeg hadde lest at de fortsatt kunne være eneggede, ble jeg tvert avvist. 🙂
   Fikk nå motbevist de tilslutt.

  5. Hvor har du lest at tvillinger med forskjellige kjønn kan være eneggede? Spør av nysjerrighet, altså, for jeg trodde det var umulig. Er jo tross alt ett egg som har delt seg … har det fått “hvert sitt” fra faren da, siden har “bestemmer” kjønnet? 🙂 (som sagt, bare veldig nysjerrig, har en mann som er tvilling, og som har to småbrødre som også er det, så syns det er spennende å vite litt om tvillinger)

  6. Ingvild: Jeg har sett flere dokumentarer om tvillinger, samt lest det, men kan ikke si jeg har kilden. Det oppstår fordi delingen av egget skjer slik at det blir flere x-kromosomer i det enne og flere y- i det andre. Kjenner jeg er litt på tynn is når jeg snakker om akkurat dette. Det skal som du sier ikke skje, men i noe ytterst få tilfeller har det faktisk skjedd. Ingen regler uten unntak 🙂 Det er jo en del eneggede tvillinger der ene er homofil, mens den andre en hetrofil. Da kan man jo også spørre seg hvorfor det skjer 🙂

  7. Utrolig spennende, jeg fikk gnist til å lese mer om dette nå 🙂
   Min mann har i tillegg til en tvillingbror, 2 småbrødre som også er tvillinger. Legene påsto hardnakket at de var eneggede, men de har vokst opp til å bli å utrolig forskjellige at svigermor kan ikke forstå hvordan de er eneggede. Så er ikke alltid medisin kan forklare hvorfor ting skjer heller, eller at de har rett 😉 hehe.

  8. Hei!
   Jeg venter tvillinger, men har fått beskjed om at det er toeggede med en morkake?
   skjønner ingenting jeg :p

  9. ilo: det går ikke, det går imidlertidtid å ha toeggere der morkakene har vokst sammen slik at det ser ut som en. Men antagelig har du hatt en lite oppdatert jordmor/lege. Twinsa ligger sikkert i hvert sin fostersekk så derfor har legen sagt toeggere. Slik du beskriver det kan det være begge deler

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg