Hvor like er eneggede tvillinger?

Et utbredt smørsmål til oss eneggede-tvillingmødre lyder ofte som dette; “hvordan ser du egentlig forskjell?”. Og selv om hodet mitt alltid vet svaret er det ofte vaskelig å forklare hvordan vi egentlig ser forskjell. Det letteste er jo når de har på forskjellige klær, “nei, jo du skjønner, hun ene har rosa bukse og hun andre lilla” Men det er selvsagt ikke et presist nok svar. For hva skiller egentlig eneggede-tvillinger som er skapt ut av det samme egget og sædcellen? 

Svaret mitt på det er alt og ingenting. For de som ikke kjenner jentene godt nok er det ingenting, for oss som kjenner de er det alt. Det som kanskje er rart å forstå er at personligheten og væremåten er kanskje det som skiller de mest fra hverandre, hvordan de beveger seg, smiler, snakker og gråter. Det er også en rekke andre små detaljer som er ulike og helhten gjør at de blir veldig forskjellige for de som står dem nærmest. Trur i hvertfall jeg, men så sier søsteren min her for bare kort tid siden, “Stine, vi ser egentlig bare forskjell fordi Otilie har litt lengre pannelugg enn Olivia” 

Da jentene var bare tre måneder gamle tok jeg noen noen bilder, la de sammen og spurte tvillingmødre-gruppen på facebook det store spørsmålet:


Hehe.. Jeg ser jo selv at det kan se ut som jeg har tatt 6 bilder av den samme babyen. Det har jeg altså ikke, Olivia preger alle venstrebildene og Otilie alle høyre. 

Og en ting har jeg funnet ut siden den gang, om foreldrene noen ganger blander de selv, er det et like sikkert tegn på at du har eneggende tvillinger som å ta en DNA-test. Og da kommer ofte spørsmålet: “Trur du at du har blandet de om, slik at Otilie egentlig fikk navnet Olivia og omvendt en eller annen gang i livet?” Her er jeg heldigvis helt sikker på svaret som er nei. Jeg har blandet de om hverandre, en gang tok jeg toget hjem fra Oslo, Olivia var våken mens Otilie sov i vogna. Jeg satt med Olivia på fanget hele turen og det var ikke før jeg tok opp Otilie når vi var fremme at jeg skjønte at hadde tatt feil hele turen. Det var jo Otilie som hadde vært våken. Og slik kan det være, ser jeg bare en er det ofte jeg på ta et ekstra blikk for å se hvem det er. Det skjedde faktisk senest i går, BT hadde badet jentene, han sendte ut ei jentene til meg for å få på pyjams. Håret var bustete etter håndkletørken, og da var jeg faktisk nødt til å ta en titt på hun som var igjen på badet for å være sikker på at det var Otilie som var kommet ut først. 

Men at de har skiftet navn med hverandre vet jeg de ikke har gjort. De er mange faktakjennetegn som gjør dette umulig. Jeg får ta dere helt tilbake til graviditeten. 
Navnene deres var klare lenge før jentene kom, jeg sa navnene i rekkefølgen Otilie og Olivia fordi jeg syntes det falt mer naturlig enn å si Olivia og Otilie. I magen ble de kalt tvilling 1 og tvilling 2 helt fra uke 20 da vi var på ultralyd. Jeg viste hvor tvilling 1 lå og hvor tvilling 2 lå i magen omtrent til en hver tid. Da falt det seg natulig at tvilling 1 skulle bli Otilie og tvilling 2 skulle bli Olivia.

Otilie var først ut, noe vi viste på forhånd, hun var jo tvilling 1 fra uke 20. Da hun kom ut ble hun tatt bort fra meg, men som alle andre babyer, hun fikk på armbåndet med klokkeslett på fødsel og de andre opplysningen, i tillegg sto det tydelig TV1 (tvilling 1) Samme prosedyren var det på Olivia da hun turnerte verden to minutter senere.

Tre uker lå vi på sykehuset hvor jentene beholdt navnelappen rundt foten. I startet var de ikke like i det hele tatt, Otilie hadde masse hår og Olivia var 200 gram større, noe som er godt synlig når de veide under 2 kg hver.
Det var ikke før de vokste seg større at de ble mer og mer lik hverandre. Og på ett tidspunkt var de nesten uadskillige. 

Men uansett hvor like de kan se ut så har Olivia hårverven sin på høyre side og Otilie hårverven sin på venstre side. Denne kan ikke flytte på seg, så ja, jeg er helt sikker på at jeg aldri har forvekslet de totalt, selv om jeg til stadighet blander litt ^^, 

Et par som spurte hvor skjørtene var fra i går, de er desverre fra USA, men disse nydelige boleroene finnes på salg HER fra VirreVapp. 

 

19 kommentarer
  1. Jeg er ikke god på å se forskjell på tvillinger, haha!
   Samboeren min har et søskenpar som er tvillinger, jeg har ikke litt sjans til å se forskjell..
   Åh, når jeg ser på jentene dine, så gleder jeg meg til lille spiren i magen kommer i Oktober 🙂

  2. Det her er som om jeg skulle skrevet det selv, bare at mine gutter kom kun 2 uker før termin 🙂 Det er nok vanskelig for ‘utenforstående’ å skjønne hvor forskjellige de kan være når de er så like, og jeg skjønner godt at folk tar feil av de. Når vi begynte i barnehagen gikk de som ‘den grønne’ og ‘den blå’ babyen, hehe. Nå som de er 5 år får man fort beskjed hvis man sier feil navn, det vil de ikke ha noe av 🙂

  3. for meg er det faktisk blitt vanskelig å ta feil. Syns det er rart at dem er enegget, selvom vi har dna-testet dem. Det hender jeg tar feil av navnene, men det hadde jeg nok gjort om det var to tette også.. Har holdt på å kalle en av dem Carmen også, som da er katta vår^^, moro å se hvor ulike og like de kan være på samme tid.

  4. Åhh, dette var morsomt å lese! Har selv tvillingjenter, men de er som dag og natt så disse spørsmålene har ikke jeg måttet svare på!
   Utrolig god forklaring på det med om du har byttet de, fordi det har jeg også lurt på! Til tross for at j har tvillingjenter selv så syns jeg det er fascinerende med eneggede! Og dine er jo så nydelige👍

  5. Jeg har 4 døtre som alle begynner på M og jeg blander navnene deres heletiden (spesielt hvis jeg er stressa).. Ingen er tvillinger, men de 3 siste er født ganske tett 🙂 skjønner godt at det kan være vanskelig for utenforstående å sendeskjema på eneggede tvillinger, men har alltid tenkt at de som står de aller nærmest lett kan se forskjell 🙂

  6. Det er litt morsomt, for en forskjell som går igjen på jentene dine, ihvertfall på veldig mange av bildene, er at otilie har mye smalere øyne, altså, som at hun ikke åpner dem helt?
   Men skjønne er dem hvertfall, har vokst med eldre eneggede tvillingsøstre, men jeg kunne nok aldri tatt feil av dem, syns ikke dem ser like ut engang. så det er nok noe med det å være tett på dem.

  7. Veldig morsom! Har lest bloggen din en stund, og før kunne jeg ikke se forskjell på tvillingene dine i det hele tatt! Men etter sommeren synes jeg de har blitt mer og mer ulike, og nå klarte jeg til og med å se hvem som er hvem på det første bildet. Men på det i midten har jeg ikke sjangs… Der er de søren meg som to dråper vann. Nydelige er de uansett:))

  8. Det er litt gøy med tvillinger! Da jeg var lita omgikk jeg et gutte-villingpar et par ganger i året. Og jeg husker veldig godt den ene gangen da jeg hadde brukt nesten en time å å huske at Mikael hadde grønn genser og Aleksander hadde rød genser…så gikk vi ut, og de hadde like utedresser! Da ga jeg opp, og ropte heller “gutta” til de i stede for navn 😉

  9. Jeg har begynt å se forskjell på olivia og Otilie nå. Det er veldig kjekt når jeg ser jeg har rett 😀 de er jo utrolig lite. Ikke så store utseendemessige forskjeller, men er noe i fjeset jeg ser det på. Og da studerer jeg ikke hårvirvel. Hehe
   På babybilde et de jo helt kliss like. Utrolig!

  10. Morsom lesning. Vil tro du har fått spørsmålene du gir svar på maaaange ganger, for jeg sitter her og føler jeg får svar på alt jeg kunne lurt på rundt temaet! Virker som noen herlige frøkner de jentene deres 🙂 Gøy de gangene du nevner ting som ikke går etter planen også i hverdagslivet og til fest 😉

  11. hærlig innlegg! kan du ikke begynne å skrive under bildene hvem som er hvem? er så gøy å se om en gjetter riktig 🙂

  12. Anonym: Haha, nei. Men hvorfor har de det? Kroppslukt kommer jo blandt annet fra maten vi spiser. Om den ene tvillingen er glad i sterkt og den andre søtt, vil de da ha samme kroppslukt? 😉

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg