TvillingSpråket

Forskning tilsier at tvillinger ofte er senere ute med språket enn andre barn, dette gjelder så klart ikke alle, men faktisk henger ni prosent av tvillingene etter i 7-13 års alder. Dette kan ha sammenheng med flere faktorer, prematurfødsel, lav fødselsvekt og andre fødselsproblemer. Men det legges også skylden på oss tvillingforeldre, at vi har en travlere hverdag og har derfor ikke like mye tid til å veilede språket hos barna våre.

Jentene her i hus, begynner å bli noen gode samtalepartnere, men det er en ting jeg har bemerket meg som spesielt festlig. Dette med tvillingspråket. Nå skal jeg jo også nevne at det egentlig ikke er noe som heter “tvillingspråket”. Det kan virke som om mange tvillinger har et eget språk, men i virkeligheten bruker de bare språklige forenklinger. Dette er noe alle barn gjør, og små barn kan forstå hverandre selv om ikke vi som foreldre gjør det. Det som er spesielt med tvillinger er at de bor så nært på hverandre og kjenner hverandre så godt at disse forenklingene av språkbruken blir enda lettere å forstå for dem enn for andre barn, og med det kan det se ut til at tvillingene har sitt eget språk. 

Og her er min lille observasjon. Om jentene hendvender seg til oss gjør de så godt de kan når de velger sine ord til uttrykk. Det er ikke alle ord som er like lette å forstå for de rundt, men jeg som er sammen med de hver dag forstår det aller meste. Dette gjør at vi kan holde lengre samtaler selv om det stort sett går i et til tre ords setninger hos jentene. 

Men de er nesten som barn av utenlandske foreldre, jeg husker da jeg jobbet i barnehage, vi hadde en liten gutt der, med oss snakket han flytende norsk, men kom foreldrene slo han rett over til deres morsmål. Språket endret seg igjen om han snudde seg til oss. Og her finnes det en sammenheng med tvillingene her i hus. Med meg snakker de med ord, men når de starter å leke dem i mellom er det et helt annet språk som strømmer ut av munnene deres. Så selv om det ikke er noe som egentlig heter tvillingspråk, så velger jeg å kalle det det alikevel. 
Skravla går nemlig når de leker sammen, det er helt slutt på et til tre ords setninger, for nå er det lange setninger, men jeg, jeg forstår ikke en tøddel.

  1. Det er akkurat samme erfaring jeg har gjort meg hjemme hos oss, det mangler ikke på ordforråd eller språkforståelse, fordi kommunikasjonen mellom guttene og oss voksne går kjempe bra. Men seg imellom snakker de på en helt annen måte. Kjekt å se at andre opplever det sammen 🙂
   Fin blogg du har Stine, jeg gleder meg over hvert innlegg du kommer med og er definitivt en fast følger!

  2. Husker jeg så en VHS for en del år siden, jeg og tvillingsøsteren min satt i en sølepytt og skravla gikk 🙂 Nå er vi 23 år og kommuniserer fortsatt på “eget språk”, feks blikk, håndtegn, osv :p

  3. Så herlig! 🙂 Slik er jenta mi her også – til oss mennesker snakker hun med ord og setninger, men til leker, bamser og dukker snakker hun ordentlig “babyspråk” og duller og diller 🙂 Hehe, det er SÅ søtt! Ikke helt det samme, men likevel =) Åh, kjenner at jeg ønsker meg tvillinger til neste gang! =)

  4. Så skjønne de er! <3 må være fantastisk å få oppleve å bli mamma til tvillinger, så du er utrolig heldig 🙂 kjempe glad i å lese bloggen din. Er innom hver dag <333

  5. Så spennende!
   Jeg har selv oppdaget at min lillesøster, som er 14 år yngre enn meg og bare seks år, forstår meg på en måte som ingen andre gjør. Jeg kan lage små lyder istedenfor ord, og hun svarer meg på samme måte. Hun kan tydelig se hva jeg maler, enda det er helt abstrakt og fullstendig uforståelig for alle andre som må spørre meg hva det er. Sistnevnte kan selvfølgelig være fordi hun er et barn og fantasien deres er mindre kontrollert, men jeg velger å tro at det er fordi vi er søstre 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg