Må tvilliger ha likt?! …

… Et spørsmål jeg har stilt meg selv flere ganger, og et spørsmål jeg til stadigheten får fra leserene.

Jeg har skrevet om det samme temaet tidligere, men nå er det lenge siden, og jeg har fått litt mer å legge til.

Allerede den gang jentene var små som to dukker var dette spørsmålet et tema, jeg bestemte meg for å kle tvilligjentene mine likt. Det var lettere å få tvillingrabatt ved å kjøpe to like sett i samme størrelse, jeg syntes det var søtt og jeg kunne kle jentene i “samme verdi” – altså med like klær ville de bli like fine, søte og herlige begge to. 

Jeg hadde en periode da jentene var noen måneder gamle, hvor jeg kledde de i forskjellige klær, men siden de på det tidspunktet var så like i utseenda la jeg merke til at jeg ikke så forskjell på barna mine uten å se hvilke klær de hadde. Etter det ble det veldig viktig for meg at de var kledd likt da de var hjemme med meg slik at jeg kunne se de små forskjellene på dem uten å jukse. 

Jeg har fått flere kommentarer med en gretten undertone angående det å kle tvillinger likt. Det er mange som mener at ved å kle tvillinger likt så gjør man de mer til tvillingene  i stedet for to individuelle personer som de er og fortjener å være. 

Jeg ser ikke på det helt slik, så lenge jeg er sammen med barna mine så er de for meg to helt forskjellige jenter. Og så sant de skal være på besøk hos andre så pleier jeg å kle de såpass ulikt at andre ser forskjell. Det var på denne måten fargekodene ble en greie for oss. Olivia er lilla og Otilie er rosa, dette er noe familien enkelt husker, slik at de lett ser forskjell med en gang vi kommer på besøk. 

Hva med leker?

Men spørsmålet kommer ikke bare ved klærne, i det siste så har jeg fått spørsmål om jentene ha like leker. Jeg forstår godt hvorfor dere stiller det spørsmålet, det hadde jo vært bedre om de kunne ha forskjellige leker og bamser slik at det ble litt mer variasjon. 

Men realiteten er en annen.

Dobbelt opp fungerer såå langt mye bedre her i hus. Jeg vet ikke hvor mange ganger jentene har kranglet om den samme ballen selv om vi har flere baller i ulike størrelser og farger. Jeg vet heller ikke hvor mange ganger jentene har stått og revet i en bok mens de hyler og sutrer “miiiiiin”, og det samme gjelder med alt annet. 

Har vi to av det samme unngår vi ca 50 krangler i løpet av dager. Og selv om det er viktig at de skal lære seg til å dele, så kan vi heller utføre dette på andre områder. Krangling over leker er til å bli gal av, så ved å unngå dette har vi en langt bedre dag alle sammen. 

Det samme gjelder klær, jentene vil ha på seg det samme. Det er i hvert fall ikke greit om ei av jentene får på seg en boby med et fint motiv, mens den andre får på en ensfarget body. 

Det må være likt, med det kan ha forskjellig farger 

Til tross for at ting må være det samme, så kan fargene være forskjellige. Og dette er en morsom greie, et eksempel: jentene fikk hver sin kattebamse da vi var i Oslo og skulle på God Morgen Norge. Jeg valgte ut to puser i forskjellige farger og ga de tilfeldig ned i vognen, og siden første gang de fikk denne pusen har de aldri byttet med hverandre. Det orange er Otilie sin, den grå er Olivia sin.  

Og slik er det med alt de har likt av, men i forskjellig farge. Da får de hver sin og meget fornøyd med at de kan leke med det samme. 

Følg speiltvillingene på facebook – 

41 kommentarer
  1. nei jeg mener tvillinger ikke må være like i alt de gjør og har på seg. de er to forskjellige individer selv om de er tvillinger. jeg tror det er viktig at de får vokse opp å utvikle sine interesser hver for seg og selvfølgelig også sammen. men som søsken og ikke som en og samme barn. hvis du forstår tankene mine nå 😛 ha en fin dag =)

  2. Ja det temaet har sikkert mange meninger om. Merker selv at mine to som er 3 år imellom helst vil ha samme jakker og sko og sånt, og vi slipper mange krangler om morgenen visst de har det samme:)

  3. Madeleine: ja, men det får de også. Jeg har ikke tenkt til å tvinge på de noe som helst, men så klart: De er i samme stadie og er langt tettere enn søsken generelt så det er egentlig helt mulig å la de utvikle hver sin interesse når de selv ønsker å gjøre akkurat det samme.

  4. Madeleine: de har to vidt forskjellige personligheter den dag i dag, og det har de alltid hatt. Men å gjøre forskjell er for dem urettferdig, om du forstår. 🙂
   Om ei velger å spille fotball og ei håndball så er det så klart helt greit.
   De har aldri og kommer aldri til å bli behandlet som en og samme person til tross for like klær og leker. 🙂 men fra de ble født og frem til nå er dette best for dem og oss. Ingen urettferdighet eller krangling når man gjør likt.

  5. Cathrine Ness: 😀 det er egentlig greit, for det er et reelt spørsmål. Jeg har flere ganger stilt meg spørsmålet om hvorfor tvillingforeldre ofte kler tvillinger likt. Nå vet jeg hvorfor og kan fortelle at det er mange grunner til det 🙂

  6. Jeg skjønner det godt jeg! Jeg er selv trilling, men da med en gutt og ei jente. Når vi var små så husker jeg at vi hadde x antall av samme leker osv.. Ser den dag i dag at det var en grunn for det, det gjorde nok hverdagen hakket lettere for mamma og pappa 🙂 Hehe. Pluss at vi flere anledninger hadde like klær/eventuelt matchende klær 😀 Syns det er så gøy å se tilbake på bilder fra den tiden haha. Vi kunne virkelig ikke vært mer forskjellig, men som små unger var alt uretferdig om det ikke var likt, og sånn er det bare!

  7. Jeg kjenner faktisk et tvillingpar som ikke vokste opp med å bli kledd helt likt, men når de ble eldre valgte de selv å kle seg helt likt. Er så interessant å gå ute med dem for folk må se to ganger el mer, folk spør om bilder og de ble tilogmed oppdaget av en fotograf i Usa og i Spania som ville ha de som modeller 😄
   Du kan vel se her selv på de, beklager om det blir litt ‘promotering’ men du velger jo selv om du vil se ^-^ http://lookbook.nu/monalinda

  8. Her har sjelden jentene vært helt likt kledd. Noen klær har lik design men forskjellig farge. Andre klær er helt forskjellige. Det har aldri vært noe problem, de har hver sitt klesskap og hver sine klær, de har fort fått eierskap til sine klær og sko. Samme med leker. Bøker har vi aldri kjøpt to like av, de hadde ulike trehjulssykler og mesteparten av lekene er hvertfall litt forskjellige. Dvs. at feks. av 20 barbier har vi ikke mer enn to like. De er nå 5år.

  9. Frida: så hyggelig og interessant å lese kommentaren din:-) jeg tipper også at tre av det samme kunne være en stor fordel med trillinger. Ulempen er jo at det er litt kostbart, men det kommen man ikke uten om når man flere samtidig ^^,

  10. Tvillingjenter <3 <3: så bra 🙂 vi må nok alle finne ut av hva som fungerer for hver og en, hos oss fungerer det best når de har likt, eller likt med forskjellig farge 🙂

  11. Tvillingjenter <3 <3: så bra 🙂 vi må nok alle finne ut av hva som fungerer for hver og en, hos oss fungerer det best når de har likt, eller likt med forskjellig farge 🙂

  12. Synes det absolutt er søtest når tvillinger har like klær! Men at dem heller begynner å gå med forskjellige klær når dem blir eldre, det er jo da dem utvikler sin egen stil også! At dem går med samme klær nå har betyr da absolutt ikke at dem ikke er to ulike individer! <3 Akuratt som jeg møter en jente med like klær som meg, betyr ikke det at jeg og hun ikke er forskjellige individer! Hehe <3 Min mening er at det er så søtt med tvillinger i like klær, og alle vet godt at dem fortsatt er to forskjellige jenter!

  13. Mener heller ikke tvillinge skal være likt i alt!
   har noen tvilliggutter jeg kjener, kjenner guttene utroolig godt, er med de hverdag..
   der er kledd HELT likt, sokker truse alt er klin likt.. jeg har kjent guttene nå i 2 år, jeg klarer ennå IKKE se forskjell på de, fordi, de er så like, og bli kledd så utrolig likt.. ser det er flere som sliter med det de samme.. så guttene er blitt ” dere” “du” “lillevenn” og alt annet en navnet, fordii vi ikke klarer og se forsekjell på de!
   helt utroolig ubehagelig..
   Foreldrene ser jo helt klart og tydelig forskjell.. MEN for oss som ikke kjenner de såå godt – så er ikke noe greit for meg og sitte nå og si at de fort blir en og samme.. ” du er ola eller ole ? ( oppdiktet navn) eller ” oleee?” med spm tegne bak , fordi en selv er usikker på hvem det er..
   Det føles såå mye bedre og kunne SE forskjell nå ungen er 4m fra deg og du med en trygg undertone kan si ” HEI ole” og ikke stille spm med hvem det er.. eller og ungå navnbruket fordi du faktisk ikke vet hvem det er..
   Så det emd fargekode, helt GENIALT!!!
   Skjønner deg goodt med dobbelt opp av leker =) kan tenke meg en slipper utrolig mange krangler på det ja!!=) haha
   hadde nok gjort det samme der om jeg er så utrolig heldig å få tvillinger!! NOE jeg virkelig håper jeg får!!
   ( har ingen i familen som er det da, så sjansen er ikke heelt på min side.. men er lov å håpe ) =D

  14. Anonym: da blir det veldig dumt ja. Vi kommer til å ha fargekodene i takt når de starter i bhg slik at det blir enkelt for ansatte og medbarn å se forskjell. 🙂

   Veldig mange krangler uteblir med to av ting, helt klart ^^,

   Hihi, så kos, nei du har 2% sjanse for å få tvillinger 😉

  15. Jeg har eneggede tvillingjenter på 2 også. Ella og Olivia😉 Jeg kler mine likt stort sett. Av den enkle grunn at det sparer meg for mye tid ved å skulle finne frem to ulike antrekk hver dag. Jeg er alenemamma til tre og jo enklere det gjøres jo bedre. Mine krangler bare om leker, selv om jeg har to av hver. Ikke alltid de samme tingene ligger ved siden av hverandre☺️
   Tror man må være tvillingmamma for å forstå, men mange lurer på og spør om det utroligste.
   Du er en utrolig inspirerende ung dame👍🏼 Stå på

  16. Jeg er selv tvilling og vi ble kledd likt som barn, ikke som babyer hele tiden, men når vi ble eldre skulle vi ha nøyaktig samme klær til og med truse. Men etterhvert som vi ble eldre (tenåringer) valgte vi å kle oss forskjellig, men fortsatt kjøper vi nøyaktig samme klær når vi er ute å shopper, kanskje ikke samme farge hele tiden da… 🙂
   Når det kommer til leker kjenner jeg meg igjen, vi måtte ha to av alt hele tiden, for hvis vi ikke hadde likt kranglet vi veldig mye om den samme leken.
   Jeg har aldri følt at jeg har blitt sett på som et individ (meg og tvillingen) tiltross for at vi alltid har hatt det samme 😀

  17. Din grunn er jo den beste grunnen av alle. Jeg husker det fra sist du skrev om det også. “Jeg kler kler mine identiske, eneggede tvillinger likt for å lære meg å se forskjell på dem” Dersom ikke DET er en god nok grunn er ingen ting det :p Bare det i seg selv lyser jo ut at du selvsagt vil behandle dem for de to individuelle personene de er, og ikke bare “mine to tvillingdøtre”. 😀
   Jeg kjente et par eneggede tvillingjenter da vi var barn, og de ble alltid kledd helt likt. Senere sa hun ene at de ble kledd likt for å ikke krangle “Hun er finere enn meg”, osv. De ble også kledd i helt like farger, for å unngå at: “Åh, hun fikk en finere farge enn meg!” 🙂 Barn er søte :p
   Åh, 2% sjanse for tvillinger 😀 Krysser fingrene for neste gang 😉 Jeg har ønsket meg tvillinger helt fra jeg var barn selv :p

  18. Jeg er enegget tvilling selv på 30 år og kjenner jeg blir så glad i hjertet av å lese begrunnelsen din for valg av like klær. Spesielt nydelig synes jeg det var at du ønsket å kle dem likt fordi du ville legge merke til deres unike forskjeller og ikke “ta snarveier”. Mine foreldre reflekterte ikke spesielt mye over hvordan hver enkelt av oss skulle utvikle seg uavhengig av den andre og ikke var det vanlig å tilrettelegge for at slekta eller andre lettest skulle se forskjell(noe som var veldig vanskelig for mange fordi vi var så like). På den måten ble vi ikke sett individuelt, noe som har vært sårt opp gjennom årene. Så som tvilling selv må jeg si at jentene dine er heldige som har en så reflektert og nær mamma! 🙂

  19. Litt komisk det med tvillinger, det dukker opp så utrolig mange spørsmål ? Jeg er tvilling selv og ser tilbake på bilder som ble tatt da vi var små. Jeg hadde alltid rosa, og min søster hadde lilla – men vi gikk veldig ofte i samme klær. Jeg syns det er litt stas med tvillinger når man kan kle de likt ! 🙂
   Man må jo bare nyte det så lenge det varer tenker jeg.
   Ønsker deg en fortsatt fin lørdagskveld 🙂

  20. Heihei. Et flott tema. Jeg er selv tvilling og moren til meg og søsteren min kledde oss likt i barndommen. Gjerne samme klærne i forskjellige farger. Etterhvert som vi ble eldre begynte vi også å krangle om fargene på plaggene, det den andre hadde var alltid mye finere. Det var først på midten av barneskolen vi kjente “behovet” om å være ulike. Vi ville ikke lenger være like, men moren våres kledde oss likt til vi startet på ungdomsskolen. Jeg skjønner godt at moren våres kjøpte like klær, det er jo mye lettere. Og vi kranglet jo gjerne om plaggene hvis hun kjøpte ulikt. Men hadde jeg vært deg så hadde jeg kledd de likt til de selv kjenner behovet om å være anderledes enn søsteren sin. Ta dem gjerne med å handle og la de velge ut klær. Eller gi dem noen alternativer å velge mellom. Idag er søsteren min og jeg 24 år og vi kjenner fortsatt behovet om å ikke være like. Vi liker ikke når folk sammenligner oss. Vi er tross alt to personer med to forskjellige personligheter og det virker det som mange glemmer innimellom. Vi gikk også i samme klasse på barneskolen og ungdomskolen og det er vel kanskje også derfor vi har hatt ekstra behov for å ikke være like hele tiden. Vi er forresten også speiltvillinger :-p

  21. Dei finn tidsnok ut sjølv kortid dei ikkje vil kle seg i det same, plutseleg blir det kjedeleg! Så dåke gjer lurt i å bevare freden med å gje dei likt 😉 Enn så lenge.. Ha ei fin helg 🙂

  22. Det er fint med like antrekk, på bilder og sånt. Men jeg tenker også at om den ene hadde vært uheldig og sølt på seg, så hadde jeg ikke gått så langt i å bytte på begge to, bare for at de skal ha like antrekk.
   Før eller siden blir de gamle nok til og bestemme selv, og da blir de kanskje glad i forskjellige farger og mønster. Men det er greit. Jeg kler opp sønnen min sånn jeg vil, og de med tvillinger må få kle barna sine slik de vil 🙂

  23. Hei, jeg syns det var rart i starten å få disse spørsmålene (kommer dere til å kle dem likt, eller?) det hadde jeg ikke tenkt på engang, må jeg ha en policy på det liksom? Da gutta ble født så fikk vi en del klær i gave, da kjøper jo folk likt… noen kjøper likt men ulik farge, noen klin likt… Ja da er det vel naturlig at de har på seg det samme da? Når vi først har et likt sett? Plutselig fikk jeg faktisk litt “dårlig samvittighet ” hvis jeg kledde dem ulikt…. Da kan man faktisk tenke at den ene er finere enn den andre, ikke at jeg tenker det, men hvis den ene har det og den andre noe annet så har man ulik smak og da vil mange nok tenke at det ene er finere osv… men så arva vi en del klær og da var det jo ikke to av noe… så det har blitt sånn at når vi er hjemme går de i arve klær (altså ulikt) og når vi “skal noe” så “pynter” vi oss litt og tar på noe fint de har fått i gave og da blir det likt…. så får nå folk tenke hva de vil om det. Mine er toegga og veldig ulik i utseende, og da syns noen det er så teit at jeg kler dem likt… for de ser ikke ut som tvillinger uansett. Men jeg kler dem jo ikke likt fordi at jeg vil at de skal se klin lik ut, det er mest fordi at det er kanskje et sett vi fikk av bestemor og når vi skal dit på middag er det stas å kle på dem det hu har strikka. Altså likt. Mye rart folk henger seg opp i?

  24. Det her var veldig spennende Tema å ta opp! 🙂 takk for det at Du skriver om de! 🙂 Jeg syns det hele er tingen Med tvillinger at Du kan kle på de likt. 🙂 det må være artig åsså praktisk.

  25. Cathrine Narum: Åh, så herlig at du forstår såå nøyaktig hva jeg mener. Jeg kledde de jo ikke likt for at de skulle bli en, jeg kledde de likt for at jeg skulle lære med de små variasjonene som gjorde dem forskjellige. <3

   Haha, ja, det kan jeg godt tenke meg. Det er klart det blir krangling om den ene mener den andre er finere i tøyet. Ikke alle barn bryr seg jo om slikt, men det er nok også mange av den 🙂

   Bare å krysse fingrene ^^,

  26. Eline: Tusen takk for din tilbakemelding. Jeg har også en historie om min venninnes far som også var tvilling, der kan man si at de gikk under én, eks: når de fikk sykkel, fikk de en på deling. Dette er veldig synd, for klart man ikke føler seg som et individuelt menneske da.
   Den dagen jentene er så store at de kan plukke klær selv kommer jeg til å dra på handletur med en og en, slik at de kan velge det de selv ønsker å gå med uavhening av den andre 🙂

  27. Rebekka Fylling: Så hyggelig å høre ^^,
   Ja, det blir jo som med alle andre mødre, det er jo vi som kler de slik vi ønsker til en gitt alder, så det må være lov 🙂

  28. Helene Dahl: Tusen tusen takk for din opplevelse av dette. Jeg kan resondere meg til mine løsninger for det ene og det andre, men det er dere tvillinger som kan og vet best, spesielt hvordan det føles på innsiden. Så sant jentene blir store nok kommer jeg til å dra på handleturer med en og en slik at de kan kjøpe sine klær.
   Da kan de liksom heller ikke krangle om at den andre er finere fordi de valgte ut plaggene selv 🙂
   Jeg har enda ikke bestemt meg helt for når vi skal splitte jentene på skolen. Jeg vurderer barneskolen nå, men de må jeg nok ta når de bli litt eldre og høre hva de selv ønsker 🙂 Ingen ønsker å bli sammenlignet med andre <3

  29. Marte: Jeg kan betrygge deg om at jeg har AKKURAT de samme tankene selv. De gangene jentene har helt forskjellige klær så får jeg også den følelsen av at ei er penere i tøyet, som blogger har jeg faktisk opplevd at folk har spurt om ei av jentene er favoritten min fordi hun ene alltid får finerer farger på klære. HALLO?!??? Vi har vel alle hver vår mening om hvilke farger som er finest, så jeg skal si det at en slik kommentar får det til å frese mellom ørene mine. Så som du sier, er det lettere med like klær fordi da har antrekket “lik verdi” og dermed ingen forskjellsbehandling eller favorittisering! 🙂

  30. synst jentene dine er syykt heldige som har ei så flink mamma til å sy nydlige klær jeg, uansett om de er helt like eller har ulike farger. Folk pirker så unødvendig mye!

  31. Vet du, etter å ha lest innlegget ditt så har jeg skiftet mening. Jeg har alltid tenkt at tvillinger skulle være kledt ulikt, nesten konsekvent, å at man virkelig skulle la dem være to individer på den måten. Men nå tenker jeg nesten stikk motsatt. At dersom man kler dem likt, kanskje i ulike farger, så “visker” man på en måte ut likheten og ulikhetene blir tydeligere, og kanskje har de større mulighet til å utvikle seg til å være akkurat den de ønsker å være, uavhengig av den andre, om du skjønner hva jeg mener.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg