Hvilken mamma er du?

– En gjennfortalt historie fra en nær relasjon.

Dama sto i kø på butikken, Rema 1000. Bak henne sto det en gutt med moren sin, hun kjente et slag mot leggen og flyttet seg litt. Hun kjente på nytt en slag mot leggen, så hun flyttet seg en gang til. Et slag mot leggen traff igjen og hun snudde seg rundt. “Unnskyld, men sønnen din står å sparker meg i beinet!” fortalte hun opplysende til moren. 
“Ja, men vi har fri barneoppdragelse” svarte moren, hun sa ikke noe mer, verken til dama eller sønnen sin. Dama ble sjokkert, hun skrudde opp korken til colaflaska hun nettopp hadde kjøpt og helte over sønnen; “Beklager, det hadde vist jeg også” svarte hun før hun gikk.

Forhåpentligvis kommer ikke gutten til å sparke fremmede fremover, kanskje han må lære at det ikke er greit å slå ved neste tilfelle, for kan han vite om det er lov eller ikke om foreldrene ikke korrigerer feil oppførsel? 


FRI BARNEOPPDRAGELSE 

Barneoppdragelsen er i bevegelse hele tiden, det er ikke mange år siden at fysiske avstaffelser var normalt i hjem og på skoler. På 70-tallet vokste det frem et frihetsideal, denne nye frie tankegangen fikk også betydning for barn og barneoppdragelse. Tilhengere av “fri barneoppdragelse” syntes å mene at barn kunne ta ansvar for seg selv og ha frihet til selv å finne ut hvordan de ville oppføre seg – skriver familieverden.

Vi kan vel si at det finnes like mange typer oppdragelse som det finnes mennesker, men jevnt over skilles det mellom fire foreldreroller: 
Den autoritære, den myndige, den ettergivende og den uengasjerte. 

 

 1. Autoritære foreldre stiller strenge krav til oppførsel, bruker straff og er lite flinke til å svare på barnets henvendelser.
 2. De myndige foreldrene setter tydelige grenser og sørger for at barna overholder dem, og de er opptatt av å ha dialog med barna og begrunne de reglene de setter.
 3. Ettergivende foreldre er opptatt av og engasjerte i barna sine. De legger ikke vekt på å håndheve grenser, og de kan ofte gi seg når det blir diskusjoner om hva som er lov og ikke lov.
 4. Uengasjerte foreldre er ikke så flinke til å snakke med og lytte til barna, og de er heller ikke opptatt av å veilede barna når det gjelder hva som er riktig og galt.

75% prosent setter seg selv som den myndige foreldre, og det er ingen tvil om at det er den kategorien som er moten i dagens barneoppdragelse.

Det er nok i alle fall den foreldren du ønsker å være, og den du jobber for å bli hver dag, men sannheten er kanskje at de fleste som er foreldre må innom alle kategoriene. For det oppstår situasjoner der det ikke passer seg å holde en lang dialog og begrunne de reglene du gir. Det kommer også dager hvor du er så sliten at du ikke orker å snakke med og lytte til barna slik du normalt gjør. Enda flere episoder oppstår der du gir deg når en diskusjon starter, for du ønsker ikke dårlig stemning eller får dårlig samvittighet midt i krangelen. 

Det står at:

6 prosent mener de er den autoritære forelderen
75 prosent mener de er den myndige forelderen
17,5 prosent mener de er den ettergivende forelderen
1,5 prosent mener de er den uengasjerte forelderen

Jeg mener jeg er 75% myndig forelder, 17,5 % ettergivende, 6% autoritær forelder og 1,5 % uengasjert forelder i løpet av dagen. Med det klapper jeg meg selv på skulderen og mener jeg er en god mamma for mine barn. Jeg er en mamma som elsker mine barn, en mamma som vil lære de mellom rett og galt, jeg er en mamma som vil gi barna mine trygghet og latter, men jeg er også et mennske som kan bli frustrert og sliten, oppgitt og lei. 

Følg speiltvillingene på facebook – 

  1. For et flott innlegg! 🙂
   Jeg tar nok med meg jobben min hjem til mine små ofte, er pedagog i en barnehage og har mine meninger om hva som er rett for mine barn. Jeg syns det viktigste er å begrunne, og vise respekt overnfor barna sine. Ikke bare det, men også vise at man faktisk er interressert i deres interesser. Jeg ser så alt for mange situasjoner rundt om som i mine øyner ikke er akseptabelt, men man er forskjellige og da er det ikke så mye jeg kan gjøre med det. Jeg vil at mine barn skal føle seg sett og hørt, ikke bare irettesatt hele tiden. De må få ha et ord med i spillet og føle at de er en del av felleskapet her hjemme, men at de også er klar over at mamma og pappa er overhodene og bestemmer.
   Jeg tror barna lærer mye av å bli lært at man skal ha respekt ovenfor medmennesker. “Det du vil at andre skal gjøre mot deg, skal du gjøre mot dem” 🙂
   Ha en fin dag 🙂
   klem!

  2. Den øverste historien er veldig morsom 🙂 Jeg hørte den for mange år siden, en litt annen versjon bare. Den versjonen avsluttes med at det er en mann som står litt lengre bak i køen som overhører samtalen når moren sier “Vi har fri oppdragelse” Da er det mannen som går frem og heller en liter melk over hodet til mammaen og sier “Jeg ble også oppdratt med fri oppdragelse” 😀
   Jeg synes også at jeg er god mamma for Olivia. Hovedsakelig myndig, men med en blanding av de andre 🙂 Jeg opprettholder grenser, og de må hun følge. Noen ganger er det unntak fra regelen, det kommer litt an på. Jeg har veldig god hukommelse så jeg husker veldig godt hvordan det var å være barn. Jeg husker hva som såret meg, hva som var greit, og hva som ikke var greit. Av den grunn prater vi mye sammen, jeg lytter til Olivia, forklarer og møter henne på hennes nivå 🙂 Andre ganger må man jo bare være streng og si “Sånn må vi faktisk gjøre det nå!”

  3. Jeg er helt i mot fri barneoppdragelse, de må jo lære av noen! Det er viktig med en myndig foreldrerolle, hvor det blir satt grenser. Jeg er også enig med Marit over. Det er moren som skulle blitt kastet cola på, ikke barnet. Han kan strengt talt ikke noe for at han ikke blir oppdratt, han vet sikkert ikke bedre. Veldig bra innlegg Stine!

  4. Herlig historie! Så klart gutten skal få cola på seg! Han lærer ingenting hvis det ikke får konsekvenser. Han er åpenbart gammel nok til å vite at man ikke sparker andre, og da er han gammel nok til å lære konsekvenser av andre, når ikke moren gjør jobben sin. Ville delt halvparten av Colaen på moren også selvfølgelig!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg