Tvillingene. Hvor like, hvor ulike ?

Det å gå på offentlige plasser og ha med seg tvillinger er ganske spesielt. Ca 2 % av fødsler i Norge er tvillingfødsler, så selv om det ikke er et uvanlig fenomen, så er det helt tydelig at tvillinger interesserer mennesker. 

For det å ha med seg tvillinger på et kjøpesenter eller en annen offentlig plass fører også med seg en rekke samtaler med helt fremmede personer. Noen tar seg til takke med å slenge ut et kompliment, som “nei, se så fine tvillinger”, mens vedkommende dulter til partneren sin og smiler hyggelig til meg. Andre begynner å leke med jentene, eller holde en lengre samtale med meg om hvordan det er å ha tvillinger. Møter vi på andre tvillingforeldre er det litt som motorsyklister på veiene, de hilser alltid på hverandre, slik er det for tvillingforeldre også. Vi må snakke litt sammen når vi møtes.

De to mest stilte spørsmålene jeg får er:

“Er det ikke slitsomt?”, og “Hvordan ser du forskjell”

Jeg har ikke tenkt til å gå inn på om det er slitsomt i dag, for det har jeg skrevet om flere ganger før. I dag skal jeg ta for meg spørsmålet “Hvordan ser du forskjell?” og “De må vel være eneggede, de er jo helt like!”

Vel er de det? Jeg kan slenge ut en kommentar, “jeg skjønner ikke hva de mener, de er jo helt forskjellige” til min søster som svarer, “helt ulike er de ikke, Stine”. Og der har hun så klart rett, for selv om vi som står jentene nærmest ser godt forskjell, er de også veldig like. Jeg synes de har blitt mer og mer ulike i utseende, men det betyr allikevel ikke at de er “helt forskjellige”. De har tross alt veldig like trekk som de eneggerene de er. 

“Åh, filler’n… BT – hvem er hvem her igjen?”

At de er ulike er enkelt å skrive om, jeg kunne sikkert skrevet side opp og side ned om hvor forskjellige de er som personer. Det er når jeg skal tenke over hvor like de er at jeg må gå inn i meg selv, men de er nok mye likere enn det jeg selv trur. 

Jeg spurte en mamma til toeggere om barna hennes hadde likt språk, hun lo høy og svarte “nei, ikke i det hele tatt” og det er en stor likhet hos mine jenter. Helt fra sitt første ord har de snakket i ekko. De har lært seg de samme ordene på samme tid, i dag som de er to år har de et ganske så vidt ordforråd, men de snakker på langt nært rent og det er mange ord igjen å lære. Det spesielle her er at de fremdeles kan akkurat de samme ordene som hverandre, og siden de kleiser litt og snakker urent så har de også presis de samme feilene. I stedet for å si ball, sier de begge bau. I stedet for å si traktor, sier de begge traktrak, i stede for å si rosin, sier de rosesin, i stedet for å si hest, sier de est. Her kunne jeg fortsatt og fortsatt, for alt de sier, sier de med de samme feilene og den samme klangen. 

Sammenlignet med andre søskenpar som ikke er eneggede tvillinger er de også veldig like når det kommer til lek og behov. De liker akkurat det samme, og når de leker så har de en egen måte å leke på. Alt skal være helt likt! Leker de med bamsene sine så har de begge rollespill om å være moren til disse bamsene, de pakker bamsen sin inn i pledd, kysser og klemmer, ja de kan gå rundt på stuegulvet samtidig og bysse på denne lille bamsen de bærer på samme måte som vi bærer babyer. 

Når de snakker er det også som å høre et ekko, den ene sier noe, og det andre må si det samme. Hopper den ene hopper den andre, skal den ene “gjeie sjøl” skal den andre greie selv også. For meg er dette mere aping enn det handler om at de er like som personer, men for en utenforstående så gjør denne synkroniseringen dem veldig like.  

Igjennom alt de lærer seg og alt de gjør så er det en stor likhet, de har hele veien vært på akkurat det samme nivået. Olivia begynte å gå en måned før Otilie, det er kanskje den største forskjellen i nivået deres, men jeg trur det handlet mer om at Otilie var mer forsiktig, mens Olivia alltid har hatt det travelt. Stort sett så lærer de de samme tingene på samme tid og utfører dette likt. Sang, tegning, telling, farger osv osv.. 

Så ja, de er like, men de er også så ulike. Jeg har kanskje ikke svart på spørsmålet: Hvordan ser du forskjell? 

Det er av den grunn at jeg synes de er helt forskjellige, jeg klarer ikke sette fingeren på akkurat hva som gjør de så ulike, for jeg synes hele bildet av dem er forskjellig. Derfor pleier jeg heller å avslutte spørsmålet kort og ironisk til de som lurer: “ser du ikke, de har jo forskjellig strømpebukse” 😉 

Følg speiltvillingene på facebook – 

Og lik gjerne innlegget om du liker slike innlegg. 

18 kommentarer
  1. ja det er noe med det dær når du kjenner tvillinger som er eneggede å ikke gjør det. Da jeg var ungdom var det et tvillingpar som jeg ikke kjente. Hadde ikke sjans å se forskjell på de. Ble kjent med de litt senere i ungdommen å kan nå ikke skjønne at ikke folk ser hvem som er hvem. DET er jo lett😃😃 våre er jo toeggede å forskjellig på utseende, høyde, utvikling, språk …..ja alt faktisk er ulikt👭

  2. Herlig 😉 jeg synes (utifra bildene her på bloggen) ar det er noe ulikt ved dem..man ser liksom hvem som er hvem på en måte,uten at jeg helt kan sette fingen på hva det er..
   Men folk ser alltid forskjellig, og selv på mine barn(som ikke er tvillinger) så har jeg fått høre at “de er sååå like”, enda de igrunnen ikke likner særligi det hele tatt, haha!

  3. Hei!
   Jeg er selv enegget tvilling og merker forsatt hvor utrolig nysgjerrig personer blir når jeg sier jeg har en tvilling..
   Det er selvfølgelig veldig koselig, men selv synes jeg det er akkurat som å ha en vanlig søster. Vi er like på noen punkter, som feks stemmen og humor. Ellers har vi ulike interesser og hun er feks mer sjenert enn meg.
   Det som er veldig spesielt er at 3 av mine bestevenner også er tvilling. Og en av hennes venner er også tvilling!
   Synes forresten det er veldig gøy å lese om hvordan din hverdag med tvillinger er, og jeg håper selv å få tvilling

  4. Christina: Ja, det er veldig morsomt at du nevner det, for alle finner sine ting de kan skille jentene på. 😀 Haha, ting som jeg selv ikke har lagt merke til en gang, så det er litt morsomt. Det er samme som “hvem ligner de på?” og der er det øynene som bestemmer 🙂

  5. Der er veldig kjedelig at du (og mange andre bloggere) har lagt om RSSen slik at vi ikke får lest hele innlegget på feks. Feedly . Nå må en inn på bloggen for å lese mer enn de første linjene.
   Blir mange innlegg en ikke tar seg tid til å lese dessverre.
   Bare sånn til info om det er noe du kan styre 😉

  6. Nevøene mine er eneggede tvillinger og hverken jeg eller foreldrene mine klarer å se forskjell på dem. Datteren min derimot, hun har stålkontroll på hvem som er hvem og har hatt det siden hun kunne snakke 🙂 Tilogmed når hun ser babybilder av dem (hun er yngre enn dem) så klarer hun å skille dem 🙂

  7. Camilla: Dette er dessverre ikke noe jeg styrer, og heller ikke noe jeg forsto! Haha. Jøss, dette har jeg ikke fått med meg. Hva i alle dager er Feedly? 😛

  8. Hvordan er det med jentene dine i fht å se forskjell på seg selv?
   Om du viser de et bilde av dem to, kan de peke ut seg selv på bildet? 😊😊

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg