Rutiner?

Før du blir mamma for første gang, før du blir pappa for første gang! Da er du fri, kanskje tenker du ikke så mye over det, du er jo på jobb og du har dine plikter. Etter du har fått barn, forstår du hvordan fri du hadde tidligere. Du kunne reise på butikken uten å tenke noe mer over det, du kunne dra på en fest uten å ordne med noe annet enn deg selv. Kanskje var du en av de med utallige hobbyer og fullstappede dager. Du tror og tenker at den dagen du får barn så vil barna føye seg inn i dagens gjøremål. 

Jeg tenkte at det ikke ville være noe problem å ha hest med småbarn, de kunne jo bare bli med i stallen. Det var også mye annet jeg tenkte ville bli nærmest like lett som tidligere. 

Så slår det deg! RUTINER. Du ble plutselig oppmerksom på at du avlyste avtaler fordi det ville havne midt i mat og sovesituasjon til barnet ditt, du ble plutselig oppmerksom på at du avlyste avtaler fordi du hadde en travel dag dagen før, så det ble uaktuelt å gå bort fra rutinene en dag til. 

Vi vet alle hva det vil si å gå bort fra rutinene over tid, det blir et sant mareritt med svettetokter og nattevåk, sure, slitene barn og stressede foreldre. 

– Bare en kveld, fikk hele leggerutinen ut av kurs!

Jeg husker det så godt, etter å ha jobbet timesvis på kveldene, etter å ha løpt trapper som en intervalløkt, etter alt det arbeidet – forgjeves. Jo, ja så kom heldigvis rutinene tilbake litt raskere enn da de ble innøvd, men allikevel var det lite fristene å prøve det samme igjen. 

“Ingen daglur på jentene mer i hvert fall” sa BT til meg da vi la oss i går kveld. For på vei hjem fra besøk i halv fire tiden sovnet de to engelene i bilen – hvilket førte til en veldig urolig kveld, med lek og gråt om hverandre i stedet for soving. 

Selv om jeg ikke trur jeg har vært løssluppen på rutiner, så forstår jeg i ettertid at det var rutinene som styrte dagen, og at det var de som gjorde barseltid og tiden etter harmonisk og hyggelig. 

Hvor mange ganger har jeg ikke snakket med andre som sier “Åh, det er så teit med den dagluren fra 12-14, stykker liksom opp HELE dagen” og jeg bare: “Ja, jeg vet!! Blir så vanskelig å legge noen planer, er så glad den nå er over”. 

AMEN, for gode rutiner, men gud så godt det er når barna blir så store at de sakte meg sikkert kan fade litt ut. 😀 

 

Følg Speiltvillingene på Facebook – 

 

  1. oi er de helt slutta med daglur?? Her i gården blir ettermiddagen ikke værende om de ikke sover på dagen. Mine sover fra 11-13 hver dag… Legger seg halv åtte på kvelden å stilt er det, men så er de litt tidligere oppe enn dine småtroll 😃 men helger og fridager blir lettere å planlegge når de slutter med daglur. I barnehagen er det jo greit.

  2. Skjønner godt hva du mener, jeg skjønte ikke alvoret når alle som hadde barn fra før sa til meg når jeg gikk gravid, du får kose deg nå snart er det noen andre som bestemmer. Jeg skjønte selvfølgelig at det kom til å bli forskjell men at den skulle bli så STOR hadde jeg ikke sett for meg. Blei mamma nå som 20åring, med nesten bare venner uten barn også ha vi ei lita frøken som nå er 6mnd. Som har hatt kolikk de første tre mnd. Var like før både jeg og forholdet gikk i dunken, ettersom pappaen jobber borte 5 av 7 dager. Så brukte vi 2mnd. På å få innarbeidet gode rutiner, som etterhvert ga resultater, å alle var mer uthvilte.
   Nå har søvnbehovet og mønsteret endret seg, og vi har inne i en periode med tilnærmet lik null søvn. Nå har jeg (igjen) funnet ut hvordan vår dag “må” se ut for at det skal funke for oss, også har jeg venninner uten barn som mener eller . Også skjer dette omtrent annenhver dag. Vi er med på ting altså men litt slitsom at alle forventer at du er med på alt, og ikke skjønner de dagene du faktisk må stå over både for din egen del og ikke miNst for lille hjerte sin del.
   Misforstå meg rett, jeg stor koser meg hjemme med jenta mi, men jeg gleder meg til hun blir litt større og ikke trenger to dubber i løpet av en dag (da blir dagen oppstykket) ;-))
   Ha en fin kveld :-))

  3. Ingrid: Skjønner godt hva du mener <3 Og jeg kan tenke meg det har vært tøft med kolikkbarn og lite søvn, det er rett og slett til å bli helt gal av, til tross for at vi elsker de så høyt alikevel 😀 Masse lykke til med tiden fremover <3 En fin tid i møte

  4. Rutiner er alfa omega! Min datter på nesten 17 mnd er avhengig av sin dupp midt på dagen. Den forstyrrer mye, men hun har behov for den. Og det er det viktigste – hennes behov altså! Jeg føler dessverre at familie og venner ikke alltid forstår hvorfor vi er så bastante på holde rutinene.. Litt trist. Og siden hun legger seg rundt 18.30-19.00 er det ikke mye vi rekker på ettermiddag etter jobb heller. Ser ikke folk like mye lengre og det har jeg skjønt skaper misnøye. Men jeg har ikke dårlig samvittighet, for min datter er lykkelig og harmonisk – mye takket være rutiner! 🙂

  5. JA til rutiner! Rutiner er ALT for småbarnsforeldre. Jeg hater når det skjer noe som gjør at rutinene endres. Altså ikke en vanlig avtale, men når 3 timer dupp på dagen plutselig ble for mye og vi måtte trappe ned, og når solen plutselig gjør soverommet lyst på kvelden :p (Vi har rullgardin 😉 )
   Rundt juletider pleide Olivia å legge seg rundt kl. 19. Vi var i bursdagen til svigerfar/farfar og så det an hele veien om Olivia ble sliten. Det ble hun ikke da hun storkoste seg med søskenbarn. Vi dro hjem kl. 20, og Olivia sovnet ikke i bilen. Da vi kom hjem 20.30 prøvde vi å legge henne, nytteløst. Hun satt på fanget mitt og gråt i mange timer. Hun sovnet klokken 01.00! Rutiner er gull verdt!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg