Menn som hater amming

Pappahjerte triumferte bloggtoppene i går etter å ha skrevet “Kafeen som hater barn“. Jeg syntes innlegget var godt skrevet med et saklig og humoristisk perspektiv som jeg trur de aller fleste av oss kan være enige i. Kanskje var det pappahjerte som klarte å tolke beskjeden fra kafeen som så mange ble provoserte av. 

Da innlegget tok slutt åpnet jeg kommentarfeltet for å lese responsen til innlegget. Det var da jeg ble nødt til å sperre opp øynene, kommentarfeltet sporet direkte bort fra lappen som fortalte at kafeen ønsket reservasjon om en hel barselgruppe skulle komme å spise på stedet og rett over til melkesprengt jur med blodårer tytende alle veier eller enda bedre, “ta din blodårebefengte pupp og hold deg hjemme.”

Jeg ble nødt til å fortsette lesingen, jo mer jeg leste jo verre ble det. Ikke bare var det menn som hater amming, det var også menn som hater kvinner og i sær småbarnsmødre dette gjaldt. Til tider føltes det ut som at jeg leste om menns meninger fra det tidlige 1900-tallet, det ble hevdet at “barn skal ses, ikke høres” og at vi damer er noen snyltere, som alltid kan legge oss under likestilling om noe ikke går vår vei! 

Overrasket er vel det rette ordet. Jeg hadde faktisk ikke trudd at det var så mange som hadde et slikt sterkt avsky mot offentlig amming. Åpenbart ser enkelte menn på kvinners bryster som et sexsymbol, og deres fantasier om vakre bryster blir nok knust om de ser hva brystetene egentlig er skapt for. Nettopp å oppnå dobbelt størrelse i form av melk som den viktigste næringen for et nyfødt barn. 

Planlegging var et ord som ble brukt, for det kan jo ikke være så vanskelig å planlegge ammingen? Eller pumpe seg og ta med flaske i det offentlige rom. Tydeligvis så vet de kanskje ikke alt om amming. 

At noen kan sammenligne amming med dobesøk og runking sier kanskje sitt, og en ting ble klart; amming bør skje skjermet fra omverden. Det betyr vel i sin sanne mening at en hver kvinne som ammer må holde seg hjemme til barna har lært folkeskikk og sitter stille ved et bord og spiser maten sin pent med kniv og gaffel… 

Med en fare for at jeg blir satt i båsen som “mammaen som ser på seg selv som universets midtpunkt” må jeg få lov å si: 

Vi mødre har vår fulle rett til å amme når babyen forteller at det er mattid, om vi er hjemme eller på kafé. Det kan ikke alltid planlegges, kanskje spiste de litt dårlig sist måltid, hva vet vi? Melken ikke kommer ut i ml målinger. Kanskje har barnet økedøgn. Når vi har rett til offentlig amming, setter vi ikke livene våres på vent og holder oss bak lås og slå til barna er store nok til å spise selv. 

Like så blir vi anklaget for å ta for mye plass når vi spasserer med barnevogn, jeg tar ekstra stor plass med min tvillingvogn. Det betyr allikevel ikke at jeg trur at jeg eier plassen jeg går på. For er det én som må vente, slippe forbi og beklage seg, så er det meg med min store vogn. Jeg kunne jo så klart holdt meg hjemme, men hallo! Nei, faktisk så kunne jeg ikke det. Verden er skapt for oss alle, små som store. Barna er vår fremtid, og de må også få lov til å være barn når de er barn. Kanskje er det nettopp det barnet som plaget deg på flyet den ene gangen som pleier deg den dagen du ikke lengre klarer det selv. 

Når det er sagt så skal også vi ammende kvinner vise forståelse for de rundt, det er ikke vanskelig å amme sitt barn uten å vise frem brystet, eller snu seg litt bort om noen rett ved siden av sitter å spiser.

Heldigvis har jeg aldri opplevd de som “hater småbarnsmødre” i det virkelige liv, de har da i så fall manerer nok til å holde det for seg selv – til  de  sitter  i  sitt  trygge  hjem  bak  en  dataskjerm  og  spyr  ut  over  tastaturet. 

Trist er det, trist! 

 

Følg oss på Facebook – 

46 kommentarer
  1. Så utrolig bra at du tok opp dette nå..
   Jeg har akkurat tenkt det samme.
   Det blir utrolig vanskelig å være mamma om man skal fly å gjemme seg så fort barnet skal ha mat (pupp)
   Blir utrolig lei meg da jeg leser at mange ser på oss som ammer med avsky.
   Ikke bare fordi vi ammer, men for at ungene våres bråker, fordi de mister matlysten av en pupp..
   HALLLLLLLLOOOOOO!!!!
   Vi liker vel ikke å blottlegge oss, og puppen prøver nå i allefall jeg å gjemme/dekke over så godt det lar seg gjøre.
   Men jeg sitter ikke hjemme fordi barnet mitt kanskje vil komme til å våkne, og er sultent!!!
   DER GÅR GRENSA!!
   Takk for at du skrev dette innlegget, jeg er fast leser;))
   Kine.

  2. De 2 første mnd når jeg ammet min sønn holdt jeg meg hjemme. Men det var litt pga keisersnitt og en hund å holde styr på. Da jeg først kom meg ut på kafe og min sønn skrek etter mat, så ammet jeg han uten å i det hele tatt tenke over det. Etter 2 minutter kommer det en gjest fra kafeen og ba meg gå på toalettet om jeg absolutt skulle amme “skriker ungen” min som han så fint sa. Tror ikke jeg har vært så sint før, jeg er ikke den type person som godtar å bli snakket slik til, så denne uhøffelige gjesten fikk høre det fra meg som det sang etter. Men jeg ble mye mer forsiktig med å amme offtentlig etter den episoden. Det ble til at om jeg var ute å måtte amme, så spurte jeg de ansatte om de hadde ammerom eller om det var greit jeg ammet der jeg satt. Og jeg ble møtt av fantastisk flotte, forståelsesfulle mennesker som mente jeg hadde full rett til å amme min sønn uten noe problem. Ansatte ba meg om å gi beskjed om det var andre kunder som ikke likte at jeg ammet. Flere resturanger og kafeer i bergen skal ha tommel opp for forståelse og vennlighet! 😊

  3. Amen!! Setningen om fly og pleie, fantastisk.
   Jeg har selv opplevd stygge blikk da jeg ammet min datter gjemt i ett hjørne på en nesten folketom kafé. Til slutt fikk jeg nok, “har du så jævla lyst til å se så bare spørr, men vent til datteren min er ferdig med MÅLTIDET sitt.”
   Du skriver så mye bra, Stine!!

  4. Klapp for deg !! Dette sins jeg er ett viktig tema. Som mor til 2 sma (18 mnd imellom) har de stygge kommentarer, blikk osv. fulgt meg de siste arene. Ble til og med bedt om a amme pa TOALETTE pa en kafe :O I feel you nar du snakker om vognen, siden det var sa kort mellom da kjopte vi tvillingvogn a far den samme folelsen 😛 Vi har akkurat samme rett som alle andre her i verden <3

  5. Jeg la merke til de kommentarene selv, under det blogginnlegget. Kjente jeg ble trist. For pappahjertet hadde igrunnen mange fine poeng, men de som kommenterte hadde tydeligvis ikke forstått. Synes det er skammelig at man skal måtte ha slike debatter i dagens samfunn. Blir rett og slett litt trist over at folk skal være på den måten. 🙁

  6. Jeg syntes det var så deilig at du skrev dette nå. Kvinnehatet i disse kommentarfeltene er voldsome og grusomme. Alt onskap i verden er pga femenister og kvinner som “breier seg og tror de er noe.” Leste nettopp en koselig, vakker, artikkel om en fyr som hadde startet en Facebook kampanje for å male den eldre naboen sitt hus. Saken var en skikkelig glad sak, over 100 frivillige hadde møtt opp, så jeg satt igjen med en gofølelse innvendig. Til jeg leste kommentarfeltet.” Hvor mange kvinner var det som ville gjøre noe praktisk? De har det stort sett i kjeften, men det er mannfolka som gjør tingene.”Han blir selvfølgelig fort backet opp i hatet…helt usakelig og har INGENTING med saken og gjøre i det hele tatt. Kun rent, kvinnehat og muligheten til og ytre seg fritt. Håper dette komme på agendaen snart, for når man har saker om nettroll og slikt, er det alltid personangrep og rasime som kommer opp, mens det VOLDSOMME kvinnehatet som blir ytret, blir fullstendig oversett:( Så godt å se at noen nevner at det eksisterer;)

  7. Jeg satt ute på restaurant her om dagen med en ammende mor rett ovenfor meg og jeg så jo aldri noe mer en bakhodet på babyen når hun ammet den. Det plaget ikke meg ihvertfall 🙂

  8. Så utrolig enig. Jeg ble også helt sjokkert da jeg bladde meg igjennom kommentarene under innlegget. Skjønner ikke disse menneskene at de også har vært barn? Takk for at du skriver om det! 🙂

  9. Takk! Akkurat det samme eg tenkte etter eg hadde lest innlegget til Pappahjerte. Veldig enig med innlegget, men kor kom dei forferdelige holdningane i kommentarfeltet frå? Lurte og på kvifor dei mennene har interesse av å lesa bloggen til Pappahjerte, om dei hatar barn og foreldre så mykje..!

  10. healthyactivemama: jeg hadde aldri ammet jentene mine på et toalett! Det får da være grenser, det er en matsituasjonen, og aldri om jeg tar med middagen min inn på en do! 🙂 helt enig med deg!

  11. Flott at du skriver et innlegg om dette, og kunne ikke vært mer enig!
   Jeg kjenner jeg er så utrolig lei av å skulle ta hensyn til andre for å gi babyen min mat(?!).
   Har to gutter, en på 2,5 og en på 7 uker. Har alt rukket å amme åpenlyst på kjøpesenteret flere ganger, og seinest idag på den lokale matbutikken. Forrige uke ammet jeg mens jeg gikk rundt på ikea:p !
   Håper flere velger å amme offentlig (om de selv ønsker det såklart) og slutte å tenke på hva andre mener, det gjør det så mye enklere og bedre for mødre og babyer:)
   Vil også legge til at du har en utrolig god formidlingsevne som gjør bloggen din til et must å lese 🙂 alltid like inspirerende å lese når du setter ord på det jeg tenker:)
   Tommel opp!

  12. Dette temaet synes jeg er helt sykt. Å uforståelig egentlig. Burde ikke samfunnet ha litt mer forståelse for hverandre? Jeg tror ikke det er vanlig å slenge ut puppen, brevvist for å vise den fram. Så om du blir plaget av ammingen, så får det være ditt problem. Da kan du selv holde deg hjemme, eller Evt. finne nå annet å se på.

  13. Jeg fikk også helt sjokk av kommentar feltet hans.. Tragisk at det er så mange som har så hat mot ammende kvinner.. Har de ikke blitt ammet selv kanskje? Har nettopp blitt mamma selv og var veldig skeptisk til om jeg turte og amme offentlig, men det har heldigvis gått over.. Selvom jeg prøver og ikke blotte meg for mye,mrn det er kun for min egen del;)

  14. Thea: Herlig lesning! Så flott at du ammer når nettopp ditt barn trenger mat og ikke på andres bekostninger.

   Åh, tusen tusen takk! Så utrolig hyggelig å høre <3

  15. Hahaha! Jeg har ikke lest innlegget til pappahjerte enda, men det må jeg gjøre skjønner jeg!
   Jeg er en av de som er veldig sjenert og HATET de få gangene jeg måtte amme offentlig. Jeg gjemte meg bort å godt jeg kunne, og selv om man hadde prøvd å se hadde man aldri sett så mye som en liten nippel. Amming og melk er jo ensbetydene med å holde barnet sitt i live (jaja, og mme, osv.) Og selv om bryster tydelige er fantastiske å se på for menn, så er de ikke til for å tilfredstille dem, men små babyer. Jeg kan ikke skjønne at voksne mennesker klarer å lire av seg slike kommentarer, eller i det hele tatt å mene det! Helt utrolig! :O

  16. Salam!
   Knallbra innlegg 🙂
   Ja, hva skal jeg si, det kommentarfeltet er det rareste som har hendt meg som blogger. Rareste, og kanskje tristeste, for selv om det var mange godbiter der, så ble det overskygget av en negativ og surmaget holdning jeg absolutt ikke ønsker å assosieres med. Jeg ble vel egentlig litt paff av det hele. Eller for å bruke ditt ord: Overrasket.
   Så derfor: Oppfølgingssak kommer i morgen 😉

  17. Ja jeg var veldig enig i innlegges hannes.. har ikke barn selv, så ja jeg snur faktisk om jeg ser en gjeng med foreldre og småbarn på kaffe,, IKKE fordi jeg ikke liker det eller noe, men fordi jeg ikke orker barneskrik ( jobber i bhg, så jeg liker barn) den dagen.
   Men det kommentarfelte hans, det tok jo helt av, det var jo rene draman der.. men så utrolig stygge kommentarer som virkelig IKKE var nødvendig. Når det kommer til amming, så for foreldrene gjøre hva de vil, jeg bryr meg ikke.. pupp er pupp =)

  18. Har aldri likt å amme i offentligheten, selv på barseltreff på familiesenteret har jeg gjemt meg bort. Går heller på do eller ammerom enn å amme inne på en full kafé. Men d er kun meg.mine to barn har ikke lidet av den grunn. Respekt til de som tør!

  19. Herrefred, det er som du har tatt ordene ut av munnen min! Jeg ble helt forskrekket da jeg raskt bladde gjennom kommentarene! Jeg er enig i at det går an å dekke seg litt til ved å henge en klut over eller likninde, men at noen mener man skal bli forvist på do/innelåst hjemme fordi barnet er sulten forundrer meg!

  20. Jeg må bare si at jeg syns du skriver så utrolig bra! Du virker så reflektert og intelligent. Har fulgt deg en stund nå men aldri kommentert. Men må stadig både smile og le av innleggene dine. Du er rå!

  21. Jeg blir så frustrert at jeg nesten begynner å gråte når jeg hører om dette kvinnehatet. Snakk om likestilling – at vi kvinner ikke får gå ut av dørene så lenge vi ammer? Sist jeg husker var vi to om å lage et barn…
   Frem til min datter Alba var 2 måneder ammet hun minst 16 timer i døgnet. Hun fikk ikke nok mat fra puppene, men som førstegangsfødende forstod jeg ikke dette. Hvis jeg ikke hadde fått ammet utendørs hadde jeg bokstavelig talt ikke kunne forlatt sofaen på 2 måneder. Med mindre man har ammet selv eller tatt en utdannelse innen jordmor/helsesøster har man ingen aning om hva man snakker om. Bryst er bryst, håper vi kan normalisere puppen og gjøre den mindre seksualisert.

  22. Bra skrevet, så enig! Blir for dumt om man skal måtte låse seg inne når man får barn. Ammet selv mange ganger på kafe, dekket meg til med et lite teppe, funket veldig fint 🙂 Heldigvis ikke opplevd noe negativ respons på offentlig amming 🙂

  23. Cathrine Narum: Ja, det må du lese 🙂
   Helt enig med deg! Var dog lite sjenert ved ammingen, jeg fant rett og slett ut at dobbeltamming var for de fleste så fascinerende at jeg måtte gi opp prøve å gjemme det bort ;P

  24. Pappahjerte: Takk, det samme Peter.

   Rareste! – Om det var! Jeg ble helt sjokkert, for jeg fatter ikke hvordan kommentarfeltet tok en slik retning, og hvor mye hat mot amming og barn generelt som var der ute!

   Gleder meg til oppfølgingssak i morgen 🙂

  25. Moving On: Helt forståelig at man velger et roligere sted om det er det man har i tankene – slappe av med en deilig kopp kaffe. 🙂 Men ja, det var så mange usaklige kommentarer at jeg ble sittende å måpe som en trost!

  26. Cathrine: Vi er alle forskjellige, og det viktigste er jo at mor finner ro ved ammingen, så da er det jo supert om du har valgt å gjemme deg bort for å gi dine barn den viktige maten <3

  27. amen! Sykt bra innlegg!
   Leste gjennom en stor del av kommentarene hans og visste ikke om jeg skulle le eller gråte. Så usakelig og vondt. Dette er 2015, pupper har alle sett, de fleste av dem har ammet selv, kommer til å få barn som skal ammes. jeg blir ikke bare sint, men redd. Jeg skal snart få prøve meg ut med offentlig amming, og skal jeg bli møtt med hat, frister det faktisk nesten å bare sitte hjemme. Håper jeg ikke gidder tenke på andre når mini trenger mat, og kjører på 🙂 hahah off, at dette en gang er et tema som diskuteres.

  28. Så flott av deg som blogger med mange lesere (inkludert meg selv) tar opp et så viktig tema! Utrolig at det fins slike meninger i 2015. Veldig bra skrevet som resten av bloggen din! Takk skal du ha! 😀👏🏼

  29. Jeg ammer ikke jenta mi, det skar seg etter noen uker og jeg var ganske skuffa. Men om jeg får amme mitt neste barn, så håper jeg at det kommer en tulling og slenger med leppa. For da skal det være meg en sann fryd å si noe tilbake. Jeg er så sjokkert! Jeg forstår ikke at amming kan være provoserende. Da er man ikke riktig klok i hodet.

  30. Jeg er en av de som ikke er såå fan av offentlig amming på café/restaurant.
   Men om hun skjuler seg litt og ikke sitter åpenlyst med hele puppen ut så syns jeg ikke det gjør noe. Var nylig på café med en venninne som måtte amme.
   Hun skjulte seg såpass med å ikke dra genseren så mye opp/ned, og ikke fordi jeg sa noe men fordi det er naturlig for hun. Og babyen hennes var ikke skjult heller. Jeg kommer nok til å få baby og måtte amme selv, men amming i det offentlige med hele puppen ute og synlig nippel tror jeg aldri jeg kunne blitt komfortabel med. Må nevnes da at selvom jeg hadde sett noen amme babyen med hele puppen ute så ville jeg ikke ha gått bort og sagt noe. 🙂 men var voldsomme de kommentarene pappahjerte fikk.

  31. Helt enig med deg! Synes det er helt greit med offentlig amming. Forstår foreldre som både ammer offentlig, og glemmer seg på et ammerom. Er jo ikke alt som passer alle. Men det er en ting jeg reagerte på på en senter her en dag, og det er når mødre går å ammer barnet sitt mens de ser på klær. Litt ubehagelig å nesten “gå inn i” noen mens de ammer åpenlyst mitt i klesavdelingen. Kan ikke skjønne at baby’en heller får noe “matro” under det. Det ble litt for offentlig for min smak!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg