Tvilling-speiling

Opplysninger og oppdateringer rundt speiltvillinger blir stadig etterspurt, så selv om jeg har snakket om dette fra tid til annen har jeg lyst til å skrive litt om dette temaet igjen i dag. 

Jeg var til kontroller hver andre uke fra den 20. uken i mitt svangerskap. Den 20. uken fikk jeg beskjeden om at det jeg ventet ikke bare var én baby, men to. Etter å ha fått vite kjønn ble det største spørsmålet mitt – er de eneggede- eller toeggede tvillinger? 

Siden jeg var på så hyppige kontroller møtte jeg mange forskjellige jordmødre og leger ved undersøkelsene. Noen fortalte at det ikke var mulig å fortelle om de var eneggede eller toeggede i magen. Andre fortalte at jeg helt sikkert hadde toeggede tvillinger fordi jentene lå i hver sin fostersekk og hadde hver sin morkake. 

Jeg fikk beskjed om at morkakene ville bli sjekket etter fødselen, og da skulle jeg få svar på spørsmålet mitt. 
Morkakene ble sjekket og jeg fikk svaret: “jentene er toeggede tvillinger” 

Dager ble til uker, uker ble til måneder og ettersom tiden gikk vokste jentene seg så like at jeg ble usikker på om de kunne være toeggede. Derfor tok vi en DNA-test av jentene. Svarresultatet viste at jentene var 99,998 % sikkert eneggede tvillinger. Det andre som ble sikkert var at eneggede likt som toeggede kan ligge i hver sin fostersekk og ha hver sin morkake, noe også forskning beviser. 

Det er mye jeg synes er spesielt fascinerende med eneggede tvillinger, som for eksempel at eneggede tvillinger egentlig er en misdannelse under de første to ukene etter befruktning. Delingen av cellene skjer ikke slik det skal, men deler seg til to separate foster. Med andre ord kan jeg heller kalle det, “den mest perfekte misdannelse”, for resultatet er to babyer som begge har fått alt de trenger uten avvik.

Da jentene ble enda litt eldre, hadde jeg bemerket meg en rekke speilvendte tegn, men det var ikke før en annen tvillingmor opplyste meg om “mirror image twins” at jeg viste at dette var noe som faktisk eksisterte og var et reelt fenomen. 

– les også: De er speiltvillinger 


Foto: Kamilla Weiglin / Barnas Bilder

Mirror Image Twins, eller speiltvillinger som jeg kaller det, er eneggede tvillinger som speiler hverandre. Det er en teori som sier at eneggede tvillinger som deles sent etter befruktning (mellom dag 8 og 14) blir speilvendte. Samtidig sier en forskning at eneggede som havner i hver sin fostersekk med hver sin morkake har delt seg tidlig i svangerskapet (mellom dag 1 og 4), så i mitt tilfelle stemmer ikke teoriene sammen, men så er det også alt for lite forskning på dette temaet. 

Speilingene ved speiltvillinger varierer fra små speilinger til alvorlige speilinger som organer som er speilet. Jentene mine har en svak form av speiling, de har ytre speilinger, men ingen indre som vi vet om.

Speilingene viste seg de første månedene ved at hårvervene var plasser på hver side av hodet og gikk i spiral hver sin vei, de hadde også et fødselsmerke på bryste som var plassert mellom de samme ribbeina, men på hver sin side. I tillegg hadde de hvert sitt øye som var litt mer lukket enn det andre. Da de vokste seg eldre ble flere speilinger synlige, alle tennene har kommer i speilvendt rekkefølge og de har hatt favorittstillinger som er speilet under søvn. 

– les også: Speiltvilling – tennene

Det store spørsmålet etter dette var om en ville bli venstrehendt og hun andre høyrehendt, men så langt ser begge ut til å bli høyrehendte. 

Det morsomme er at jeg nesten hver gang tar feil av jentene om jeg ser de igjennom speilet, de ligner jo fra naturens side, men speilbildet deres blir bokstavelig talt ufattelig forvirrende. 

Følg Speiltvillingene på Facebook – 

11 kommentarer
  1. Hehe morsomt og koselig å lese 🙂
   Jeg vet om et tvillingpar som er helt klin like, jeg har visst hvem de er mer eller mindre så lenge jeg kan huske, sjøl om jeg er noen år eldre enn de. Har den dag i dag ikke sjanse til å se forskjell. Disse har også begge navn på samme forbokstav. Eneste forskjellen jeg klarer å skille de på er at den ene er keivhendt og den andre er høyrehendt 🙂

  2. Jeg og tvillingsøsteren min er også speilvendte eneggede tvillinger 🙂 eller “speilegga” som vi alltid har kalt det, hahah 🙂 Mammaen vår også fikk beskjed om at vi var toeggede, men etterhvert fikk også de sine mistanker om at det ikke kunne stemme, vi var jo kliss like 🙂
   Ha en fin helg! 🙂

  3. Kjæresten din må være så stolt over alt det fine du får til i hjemmet! Du inspirerer virkelig 🙂

  4. Så gøy å lese om dine tvillinger! 🙂 jeg er tvilling selv men vet faktisk ikke om vi er toeggede eller eneggede, men ut i fra utseende er vi eneggede. Hadde vært så fint å ha et svar på det når folk spør. Så derfor lurer jeg på hvor du fikk tatt den DNA testen og var det dyrt? Ha en fin kveld videre <3

  5. Benedicte: det er veldig enkelt, lurer på om vi tok test fra farskap.no eller så var det dnanorge.no. Da mottar dere en spyttprøver som dere sender tilbake og får svar på i løpet av et par uker. Kostet vel rundt 1500,-

  6. Hvorfor er det første du tenker på om tvillingene er eneggede eller toeggede? Er ikke det veldig irrelevant? Og det var såppas viktig for deg at du måtte teste det to ganger?
   Ikke ment som kritikk, syns bare det virker spesielt.

  7. Cecilie: Det var viktig å vite for vår del. Det spilte ingen rolle hva de var, men vi ønsket å ha et svar på det, det er tross alt det første spørsmålet alle vi møter stiller. Samtidig følte vi at det ville være enklere å forstå dem ut i fra om de var eneggede eller toeggede 🙂

   Vi har ikke tatt to tester, hvis du tenker på sjekken av morkakene, så sjekket de bare at det var to separerte morkaker og antok at jentene var toeggede av den grunn, fordi sannsynligheten er høyere for det.

   Det blir litt som om å spøre hvorfor ønsker de aller fleste å vite om de venter gutt eller jente? Det har jo ikke noe å si, men vi vil så klart vite hva våre barn er.

   Håper det var et svar godt nok for deg? 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg